Várak, erődök

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Lovagi erődök Málta kikötőiben
516px-Sudika_Malta_fortifications_1530-1798.jpg


A Lovagi erődök Málta kikötőiben név a Málta két nagy öblét, az Il-Port Il-Kbirt (Nagy Kikötő) és a Marsamxettet övező erődöknek az UNESCO Világörökségi státuszra javasolt együttesét jelöli.
A rendszer központja, "fellegvára" a főváros, Valletta erődített városa.
A város és az azt övező két erődítmény, a St.Elmo erőd és Floriana városa a két öböl közti félszigeten helyezkednek el, az öblök körül pedig erődök és falrendszerek sora emelkedik: a Nagy Kikötő mellett a Ricasoli erőd, a St. Angelo erőd és Birgu városa, aCottonera-vonal és a Santa Margharita-vonal által határolt Bormla, a St. Michael erőd és Isla (Senglea) városa, a Marsamxett partján pedig a Manoel erőd (a Manoel-szigeten) valamint a kikötő bejáratánál álló Tigné erőd.
Bővebben:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Lovagi_erődök_Málta_kikötőiben

1, Valetta

640px-Valletta-from-senglea-2009.jpg


Valletta, az erődváros, Citta' Umilissima, "az úriemberek által úriemberek számára épített város" Málta fővárosa, a Szigetek közigazgatási és kereskedelmi központja.
Valletta nevét alapítójáról, a mély tisztelettel övezett Szent János Rend nagymesteréről, Jean Parisot de la Valette-ről kapta.

Malta-Valletta-Grand_Harbour-Henry_M_Trotter-500x219.jpg


Az erődváros a két mélyen fekvő kikötő, Marsamxett és a Nagy Kikötő partjaiból meredeken kiemelkedő Mount Sceberras félsziget száraz szikláin terül el.

99598-004-8417AE7F.jpg


Építése 1566-ban kezdődött, és a város lenyűgöző bástyáival, erődjeivel és katedrálisaival meglepően rövid idő, mindössze 15 év leforgása alatt épült fel.

320px-Valletta_Blick_zum_Fort_St._Elmo_4.JPG


ImageCache


viewer.jpg


.
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Lovagi erődök Máltában

2.Szent Elmo-erőd

e09d27237787346fc97ad09093a7b6c0.jpg


A Szent Elmo-erődöt a kikötők biztosítására építették.
A középkori erőd nagy része még a johanniták érkezése előtti spanyol időkből, 1488-ból származik.
Az 1565-ös ostrom után újjáépítették és kibővítették, majd 1687-ben újra megerősítették.
Az erődöt az angol uralom alatt többször is korszerűsítették, legutóbb a második világháború alatt volt használatban.

Az erőd nagy, kerek kőtáblái óriási, föld alatti gabonatárolókat rejtenek, amelyek egyenként 5000 tonna élelmiszer raktározására is alkalmasak.

A Szent Elmo-erőd Vendome bástyáját egykoron puskapor tárolására használták, ma Hadtörténeti Múzeumnak ad otthont.

4bf6ed168de2f06a0e6da16ffd4229bd.jpg


Muzeum%20bejarata.jpg


A múzeum Málta második nagy ostromának történetét mutatja be a második világháborúban.
Relikviák százai vannak kiállítva: fotók, repülőgép, élelmiszerjegyek és gázmaszkok.

170px-George_Cross_Malta_P1440218.jpg

A múzeum büszkesége a György-kereszt, amelyet 1942-ben Málta a hősiességéért kapott.

440_0_2857155_19334.jpg


Szeptembertől májusig minden második vasárnap a Szent Elmo-erőd újjáéled.
Az In Guardia nevű parádén kardcsörömpölés és fegyverropogás idézi fel a múltat.

malta.jpg

.
 

Törő László mégegyszer

Állandó Tag
Állandó Tag
Még a csauseszku-érában jártam itt, akkor, sajnos nem lehetett közelebbről megnézni: valami kaszárnya volt benne.
Bam erődítménye, Irán.
A középkori erődítmény nemrég egy földrengésben szinte teljesen megsemmisült.Szinte teljesen megsemmisült Bam város egyedülálló, 2000 éves vályogpalota-komplexuma is. Az évente tízezreket vonzó becses műemlék a világ legrégibb és legnagyobb vályogépítménye volt, pusztulása az emberiség kultúrtörténetének pótolhatatlan vesztesége marad.Az agyagváros Irán egyik legnépszerűbb látványossága volt, több tízezer turista kereste fel évente.
A lenyűgöző látványt nyújtó, legalább 2000 éves, 6 négyzetkilométeres területen emelkedő épületegyüttes - melyet teljes egészében napon szárított vályogtéglából, pálmatörzsekből és szalmából építettek - volt a világ legnagyobb vályogépítménye.
Az ókori városépítészet szinte teljes épségben fennmaradt, csodálatos példája erődített falakból, lakóházakból, hivatali épületekből, templomokból és fürdőkből állt. Bár az Óváros egyes részei Krisztus korából származtak, a komplexum nagyobbik részét a 15-18. században emelt építmények alkották.


004%20bam.jpg
x
200px-Arge_Bam_Arad_edit.jpg
Lehet, hogy ide sem jutok el soha????
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Itt a világon fellelhető erődítmények képeit, elérhetőségeit, leírásait gyűjtögetnénk.
*

BulvárPárkapcsolatGasztroSzabadidőKönyvajánlóPraktikákSzépségEzotériaDivatEgészségBaba-MamaÁllatokNövényekKreatívUtazás
flower.png

-ról hoztam át ezt a VARÁZSLATOT. Unterlender Orsolya írása.
Még annyira friss, hogy csak pár perce tették fel a netre.
Itt a valódi TÜNDÉRKASTÉLY, amely a legtöbb mesét olvasó, néző és álmodozó kisleány fantáziájában megjelenik.
G.B.



ec44b4e221dd56379802baef26bb6e55_thum_300x336.jpg


Ki ne ismerné a Walt Disney filmeket és meséket? A csodás történetek kezdete Disney műveiben, azonban minden ugyan úgy kezdődik. Egy híressé vált kastély, amely olyan mesebeli, amiről nem is gondolnánk, hogy egy valódi, létező kastély.

Nincs is másról szó, mint a Walt Disney által híressé vált Neuschwansteini kastély, a bajorok egyik gyöngyszeme, egy világ képe, amit a nagy alkotó tett híressé. Egy, a 19. században épült bajorországi kastély. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette Richard Wagner tiszteletére. Habár a fényképezés és a videofelvételek készítése nem engedélyezett a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, valamint egyike az ország leglátogatottabb turista célpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szurdok magányos szikláján épült kastély, amelyet II. Lajos bajor király 1869-1886 között épített: büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom.

A különféle építészeti stílusokat ötvöző várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a külső falak tornyaiba csigalépcsőkön lehet feljutni. A kastély egy kapuházból, egy, az előkelő hölgyek részére épített lakórészből, a király lakhelyéből, egy négyzet alapú toronyból, és a nyugati végén két toronnyal szegélyezett Palasból, vagyis a fellegvárból áll. A látvány kifejezetten teátrális, mind kívül, mind belül. A berendezés és dekoráció román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordoz magán. A király hatása mindenhol érezhető, maga is lelkesen részt vett a tervezésben és a díszítésben. Példaként felhozható az egyik, a fellegvárban található, Lohengrint ábrázoló freskóra tett megjegyzése : „A Felség óhaja… a hajó legyen távolabb a parttól, így Lohegrin nyaka kevésbé kell megdőljön; a hajótól a hattyúig húzódó lánc ne rózsákból, hanem aranyból legyen; végezetül, hogy a kastély stílusa maradjon középkori.”

Aki szereti a meséket, biztosan azonnal felismeri, hiszen szépsége a maga nemében páratlan a világon. Azokat, akiket érdekel a királyok, királynék birodalma, érdekli a történelem, szívesen merül a múlt csodáiba, annak Bajorország maga a földi paradicsom. A bajor Alpok csodálatos vidékén egymást érik a romantikus várak, erődítmények és a gazdagon díszített kastélyok, amik egy szerelmes pár, de egy kedves család tökéletes uticélja is lehet. Nem csoda, hogy a Neuschwansteini kastély elhíresült Csipkerózsika-kastély ként is ismerik. A bajor király minden tehetségét és fantáziáját tükrözi, mivel a király rajongott mindenért, ami mesebeli, imádta a német mitológiát, innen született meg ez a sokak által csak tündérlaknak becézett remekmű.

neu.jpg
„A neuschwansteini kastély öt emeletét számtalan torony, csúcsos fiatorony és oszlop tagolja: az egész épület homokvárra emlékeztet. Homlokzatát Christian Jank az Udvari Színház díszlettervezője alakította ki, rengeteg festő és mesterember segítségével. Meseszerűségét annak is köszönheti, hogy terveit nem valódi épületek, hanem két Wagner-opera, a Lohengrin és a Tannhäuser színpadi díszlete ihlette. A király lohengrini hatásra Új Hattyúkőnek nevezte el. Lohengrin mondabeli közlekedési eszköze volt a hattyú, és stílusosan a palota számos termében, folyosóján találunk hattyúkat: az olvasósarokban fából, a kilincsek helyén rézből, de még a királyi mosdó csapja is hattyúcsőr formájú.” – idézi a www.kihagytatlan.hu egyik írója.

Forrás: Wikipédia, Kihagyhatatlan

Képek: magazin.traveltime.hu és blog.xfree.hu
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
12322806_939780002764881_3752758312076220046_o_b.jpg


A nagyváradi vár
A nagyváradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját.
Evlija Cselebi török krónikás, aki részt vett a vár 1660-as ostromában, a következő szavakkal írta le: „Várad vára Erdélyország legerősebb kapuja (…). Az Olaszi hegy tövében áll (…) alakja ötszögű. Erős téglaépítmény, öt bástyája van, mivel rendkívüli módon megerősített vár, mintha Famagusta vára lenne. Komoly erődítményei és szilárd falai vannak”.

A kommunizmus idején tömbházakkal körbeépített épületegyüttest a hadsereg használta, a kilencvenes évek elején került önkormányzati tulajdonba. Felújítása 2010-ben kezdődött az Európai Unió forrásainak felhasználásával.

A nagyváradi önkormányzat 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár felújítására. Az összesen 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított.

A vár nyolc épületében összesen 25 ezer 380 négyzetméteres hasznos területen 468 termet alakítottak ki, és felújították a vár összesen 26 ezer 400 négyzetmétert kitevő tereit is. A munkálatok során több mint 4000 méter víz- és szennyvízvezetéket, több mint 2800 méter villanyvezetéket és több mint 2000 méter fűtéscsövet fektettek le.

A felújított termekben kap helyet a vár múzeuma, a városi múzeum, a kenyérmúzeum, a kőtár, egy gasztronómiai kiállítás, valamint a céhek utcája és egy többfunkciós kulturális tér. Itt rendezkedhet be ugyanakkor több kulturális intézmény és a pazar környezetben egy házasságkötő termet is berendeznek.

Váradiként büszkén állíthatom, hogy a miénk lett Románia legszebb vára.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
12322806_939780002764881_3752758312076220046_o_b.jpg


A nagyváradi vár
A nagyváradi Közép-Európa egyik legjobban megőrzött olasz reneszánsz stílusban épített vára. Az ötszögű, sarokbástyákkal körülvett vár 1570–1618 között nyerte el mai formáját.
Evlija Cselebi török krónikás, aki részt vett a vár 1660-as ostromában, a következő szavakkal írta le: „Várad vára Erdélyország legerősebb kapuja (…). Az Olaszi hegy tövében áll (…) alakja ötszögű. Erős téglaépítmény, öt bástyája van, mivel rendkívüli módon megerősített vár, mintha Famagusta vára lenne. Komoly erődítményei és szilárd falai vannak”.

A kommunizmus idején tömbházakkal körbeépített épületegyüttest a hadsereg használta, a kilencvenes évek elején került önkormányzati tulajdonba. Felújítása 2010-ben kezdődött az Európai Unió forrásainak felhasználásával.

A nagyváradi önkormányzat 2009-ben, majd 2012-ben nyert támogatást a 15 hektáron elterülő vár felújítására. Az összesen 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosított.

A vár nyolc épületében összesen 25 ezer 380 négyzetméteres hasznos területen 468 termet alakítottak ki, és felújították a vár összesen 26 ezer 400 négyzetmétert kitevő tereit is. A munkálatok során több mint 4000 méter víz- és szennyvízvezetéket, több mint 2800 méter villanyvezetéket és több mint 2000 méter fűtéscsövet fektettek le.

A felújított termekben kap helyet a vár múzeuma, a városi múzeum, a kenyérmúzeum, a kőtár, egy gasztronómiai kiállítás, valamint a céhek utcája és egy többfunkciós kulturális tér. Itt rendezkedhet be ugyanakkor több kulturális intézmény és a pazar környezetben egy házasságkötő termet is berendeznek.

Váradiként büszkén állíthatom, hogy a miénk lett Románia legszebb vára.
*
Kedves Noci!
Valóban büszke lehetsz erre a csodás várra. S, annak is örülök :), hogy váradi vagy.
Légy nagyon boldog, szerencsés, mert meg tudod becsülni azokat az értékeket, melyek körül vesznek minket :cool:.
Én is büszke vagyok a Halászbástyára, s irgalmatlanul fáj a szívem, ha azt látom, hogy bármit is szétdúlnak, nem becsülnek.
Szerettem Ráday Mihály városvédő műsorait, kár, hogy már nem mutatják a tévében :(.
Ő az, aki már a tekintetével megsimogatta, a volt és jelenlegi értékeinket.
 

Bodka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szászvár 026.JPG Szászvár 034.JPG Szászvár 036.JPG Szászvár 033.JPG Szászvár 028.JPG Szászvár 017.JPG


A szászvári várkastély középkori műemlék-együttes a középkori pécsi püspökök fontos vidéki birtokközpontja és szálláshelye volt, és mint ilyen, egyedülállóan korai emléke ennek az épülettípusnak.

A szászvári udvarház építtetője minden valószínűség szerint Alsáni Bálint püspök volt. A rezidencia építésének ideje a Keresztelő Szent János kápolna építésének idejére, az 1370-es évek közepére tehető. A vár legkorábbi épülete a legépebben fennmaradt, később barokk plébániaházzá átépített nyugati palotaszárnya. A 10 x 20 méteres, háromszintes épület az alsó szintjén 120−130 cm vastag falakkal épült. Az épület beosztása alapján az első emelet szolgálhatott lakótérként. A lakosztály beosztása a XIV. században Közép-Európában elterjedt rendszert követi. A felső szint feltehetően reprezentatív funkciót látott el: a nagyterem és nagyszoba együttese szintén a XIV. század rezidenciális építészetének sajátossága.I. Lajos király halálát követő időszak harcai Alsáni Bálintot és Pécs környékét is súlyosan érintették. A püspök anyja, Garai Ilona révén a Mária királynőt támogató Garai párt oszlopos tagja volt. Erzsébet anyakirályné bizalmasaként királynéi főkancellár lett, 1384-ben pedig elnyerte a bíborosi címet. Így amikor a Horváthiak 1386-ban fellázadtak, Alsáni Bálint is a felkelők célpontja lett. 1387 áprilisában felgyújtották a püspök székvárosát, Pécset is. Ezekben a zavaros időkben indokolt lehetett a szászi udvarház megerősítése.

Olvass tovább: http://www.magyar-foldon.hu/csonka-magyarorszag-1/szaszvari-varkastely/
 
Legenda?
Nándorfehérvár 1440 (ma Belgrád)
A török vehemensen ostromolta a várat. A Várkapitány Thallóczi bán volt.
Mivel nem tudták bevenni, egy domb takarásában egy olyan széles alagutat kezdtek építeni, amelyben egymás mellett 3 lovas is elfért.
Egy este egy nyílvessző repült a várba , egy szó üzenet volt rajta: "Ásnak".
A török seregbe sok elrabolt magyar gyereket soroztak be, janicsárnak nevelve.
Ellen aknát ástak a várbeliek, és megtöltötték lőporral, majd vártak.
Mikor már közel jártak a törökök 16 ezer lovas és gyalog katonát küldtek be az alagutba.
Mikor már majdnem betörtek, a várvédők berobbantották az alagutat.
Mind ott pusztult.
Ekkor adták fel a támadást a törökök és elvonultak.
Forrás: Bán Mór :Hunyadi regényciklus

Epilogus: pár éve Belgrádban egy Pláza építés alapozása során az építők egy olyan sávot találtak, ami telis tele volt csontokkal.
 
Kiegészítés a Miramare Castle - Trieste-hez, Dékány András ifjúsági regénye a"Jokko Visszatér" alapján.
Miksa főherceg annyira rajongott a tengerészetért, hogy Trieszt mellet felépíttette a mesébe illő Miramar kastélyt, a tengerbe nyúló szirtek tetején, hogy ott is hallja a tenger zúgását.A kastély egyik szobája , a hálóhely, pontos mása volt a NOVARA fregatt tengernagyi kabinjának-ez volt a flottaépítő főherceg zászlóshajója.
De az uralkodónak -Ferenc Józsefnek (Miksa bátyja) - nem tetszett Miksa tevékenysége- csak az alkalomra várt. Ez el is jött. Mint mondani szokták: a ponty bekapta a horgot. Abban az időben mexikói szerencselovagok árulták Mexikó trónját. Miksa elhitte, hogy őt óhajtják császáruknak . 1864. április 14.-én Ferenc József írásban lemondatta főhercegi jogairól és főtengernagyi rangjáról, hiszen várta Mexikó trónja.
A Novara fedélzetén utazott a császári pár Amerikába. Két év után kitört a felkelés, Pueblónál kivégezték Mexikó császárát.
A Novara fregatt, Tegethoff parancsnoksága alatt hozta haza a holttestét, annak, aki elhitte bátyjának, hogy jobb császár lesz belőle, mint tengernagy. Holott jó tengernagy volt.
Ezt bebizonyitotta 1866-ban a lissai csatában Tegethoff győzelme.
Fin.

 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Kiegészítés a Miramare Castle - Trieste-hez, Dékány András ifjúsági regénye a"Jokko Visszatér" alapján.
Miksa főherceg annyira rajongott a tengerészetért, hogy Trieszt mellet felépíttette a mesébe illő Miramar kastélyt, a tengerbe nyúló szirtek tetején, hogy ott is hallja a tenger zúgását.A kastély egyik szobája , a hálóhely, pontos mása volt a NOVARA fregatt tengernagyi kabinjának-ez volt a flottaépítő főherceg zászlóshajója.
De az uralkodónak -Ferenc Józsefnek (Miksa bátyja) - nem tetszett Miksa tevékenysége- csak az alkalomra várt. Ez el is jött. Mint mondani szokták: a ponty bekapta a horgot. Abban az időben mexikói szerencselovagok árulták Mexikó trónját. Miksa elhitte, hogy őt óhajtják császáruknak . 1864. április 14.-én Ferenc József írásban lemondatta főhercegi jogairól és főtengernagyi rangjáról, hiszen várta Mexikó trónja.
A Novara fedélzetén utazott a császári pár Amerikába. Két év után kitört a felkelés, Pueblónál kivégezték Mexikó császárát.
A Novara fregatt, Tegethoff parancsnoksága alatt hozta haza a holttestét, annak, aki elhitte bátyjának, hogy jobb császár lesz belőle, mint tengernagy. Holott jó tengernagy volt.
Ezt bebizonyitotta 1866-ban a lissai csatában Tegethoff győzelme.
Fin.

*
A politika mindig is randa és szennyes volt-van-lesz...
 

vacsildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Diósgyőri vár
- „A királynék jegyruhája”

Miskolc belvárosától pár kilométerre, a Bükk hegység lábánál található a Diósgyőri vár, melynek falai a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épültek.

A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A krónikás szerint a vár helyén már a honfoglalás idején is állhatott egy földvár, amelyet a tatárjárás idején pusztíthattak el. Helyén az Ernye család építtetett ovális alaprajzú, kéttornyos kővárat.

upload_2020-7-9_23-18-21.jpeg
13. század vége körül

A vár fénykorát Nagy Lajos király uralkodása alatt élte, aki nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig négy saroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett. A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb és legpompázatosabb erődítménye volt. Falai között sokat időzött a király is, aki 1381 végén itt írta alá a Velencével kötött békét.

upload_2020-7-9_23-18-56.jpeg
1360-as évek

A király halála után Diósgyőr a királynék jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt, egészen a török időkig – ezért is emlegették akkoriban Diósgyőr várát „a királynék jegyruhája”-ként. Utolsóként Habsburg Mária, II. Lajos felesége volt királynéi birtokosa a várnak.

upload_2020-7-9_23-19-46.jpeg
16. század eleje

A mohácsi csatavesztés után a vár zálogos bérlők tulajdonába került, majd Eger eleste után végvárrá alakult, végül visszaszállt a királyi kamarára. Miután minden hadászati értékét elvesztette, elhagyatottan pusztult, a 19. századi metszetek már csak romokat mutattak.

upload_2020-7-9_23-20-23.jpeg
1930-as évek


Napjainkban

upload_2020-7-9_23-20-41.jpeg

upload_2020-7-9_23-20-49.jpeg





 

Omaha C. Duncan

Állandó Tag
Állandó Tag
A kastély, ami alá kastélyt ástak

bre11.JPG


Bámulatos tornyaival, fényűző báltermeivel és reneszánsz stílusú külsejével a Château de Brézé ránézésre csak egy a sok bámulatos kastély közül az UNESCO világörökség részéhez tartozó Loire-völgyében. De ha a kiszáradt vizesárok alá ereszkedünk, azt tapasztaljuk, hogy a néhai fejedelmi rezidenciának a jelentős része a föld alatt található és az erődítmény egy hatalmas útvesztő.

1728.jpg


Az első feljegyzés 1063-ból származik a kastélyról, de történészek szerint valamivel korábban épülhetett. A kastély föld alatti bővítését a nagy hatalmú Dreux-Brézé család rendelte el. A középkorban a vikingek rendszere támadásokat hajtottak végre többek közt Franciaországban is, de nem területfoglalási, hanem rablási célból. A bunkerek pedig arra lettek volna hivatottak, hogy vészhelyzet esetén legyen hová elbújni előlük.

32b54365c0f416f7a1eb1ab2d49892e0.jpg


Az évszázadok során a járatrendszert alaposan kibővítették, így került bele többek között hálószoba, pékség, borospince, raktár, fegyvertároló és istálló is. Ezzel gyakorlatilag egy igazi kastélyt ástak a kastély alá, ahol az uradalmak könnyen kivárhatták volna egy háború vagy egy járvány végét is biztonságban, de a hideg telek ellen is menedéket nyújtott.

1729.jpg


Közel ezer évvel azután, hogy az első csatornákat kiásták, a labirintus jelentős része még mindig feltáratlan, és mindössze egy kilométer hosszan tették elérhetővé azt a látogatóknak.

gettyimages-509796411-768x509.jpg


Ironikus, de valószínűleg már soha nem tudjuk meg, hogy mennyire lettek volna hatásosak ezek a titkos bunkerek, mert mire készen lettek mindennel, a kastélyt később már soha nem támadták meg.



Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu
 
Oldal tetejére