Végérvényesen elveszítette Magyarország a Norvég Alap 77 milliárd forintját

Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai.

Ezzel egyértelművé vált, hogy Magyarország végérvényesen elvesztette a mintegy 77 milliárd forintos támogatást, annak ellenére, hogy a Miniszterelnökség még a múlt héten is azt írta a lapnak, hogy

a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására.

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára pedig egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a megállapodás „egyedül a norvégokon múlik”.

A Norvég és a EGT-alapok eredetileg azért jöttek létre, mert Norvégia, Izland és Liechtenstein nem tagjai az Európai Uniónak, de részesülnek a gazdasági integráció előnyeiből, ezért cserébe támogatják a kevésbé fejlett EU-s tagállamok felzárkózását különféle programokon keresztül. A Norvég Alapok mintegy 95 százalékát Norvégia finanszírozza, a fennmaradó rész Izland és Liechtenstein hozzájárulása. A jelen időszakra Magyarországnak előirányzott pénzeszköz 214,6 millió euró (átszámítva mintegy 77 milliárd forint) volt. Ez a pénz egyebek között társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lett volna fordítható.

A támogatás elveszítéséhez egy 2014-ben kirobbant konfliktus vezetett, amikor a kormány nekiment a Norvég Alapból a civileknek járó keret elosztását koordináló Ökotárs Alapítványnak, „sorosista” szervezetnek titulálva azt. Több állami szervet is mozgósítottak ellenük, ám egyetlen gyanújuk sem igazolódott be, így el kellett ismerniük, hogy a civil szervezet törvényesen végezte a munkát. Azt viszont elérték, hogy támogatási ciklus civil lebonyolítójának kiválasztásába beleszólásuk legyen oly módon, hogy ha nem is ők döntenek róla, de megvétózhassák, ha számukra nem tetsző eredmény születik ebben a tekintetben. Végül az nem derült ki, hogy pontosan hol akadt el a tárgyalás, de – amint arra a 24.hu korábban emlékeztetett – ezúttal is indult az Ökotárs Alapítvány, illetve rajtuk kívül a Magyar Vöröskereszt, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezette konzorcium, ennek ellenére nem jött össze a megállapodás.


A civil szervezeteknek járó támogatás egyébként csak töredéke az alap teljes összegének, ennek ellenére a vita fókuszába az a kérdés került, hogy ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását.

Az Orbán-kormány ugyanis feltétlenül beleszólást akart ebbe, amitől a norvégok nem voltak különösebben elragadtatva, ragaszkodtak a független szervezethez. 2020 végére látszólag úgy tűnt, sikerülhet kompromisszumra jutni, de az öröm korainak bizonyult, s mivel a szerződés szerint idén július 21-ig volt idő a megegyezésre, a tervezett programok jelen állás szerint nem valósulnak meg. Bár Gulyás Gergely arról beszélt, hogy ezzel a pénzzel Norvégia tartozik Magyarországnak, úgy fest, az egyet nem értés oda vezet, hogy ezen „tartozás” a levegőben marad, Norvégia ugyanis azzal érvelt, hogy a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amelyeket a másik tizennégy kedvezményezett ország igen.


Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter mindazonáltal az üggyel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, hogy sajnálja a magyar civil szervezetek anyagi veszteségét, és megpróbálnak más megoldást keresni a problémára.

Patthy Loránd Imre

norvag alap.jpg
 
Magyarországon a választási feltételek nem egyenlőek ezért kérdéses, hogy egyáltalán demokráciáról lehet e még beszélni abban az országban.

Derék dolog a Norvégektől, hogy nem finanszíroznak egy korrupt rendszert. Magyarországon nincs sajtószabadság és média függetlenség.
Van sajtószabadság, csak nehéz meglelni a szabadabb portálokat. Szerintem az a sajtószabadság, amikor bármiről irhat az újságíró (persze a jóizlés és az ujságiró etika és stb. határain belül, lehetőleg.). Ez egyes portáloknál megvan. Rengeteg relative alacsony olvasotságú lap van a kormány és kormányközeli végek birtokában. Szémok alapján a kormányé a túlsúly, de olvasotság terén ott van az élen a telex, hvg, 444 és a kormányközelibbé tett, de teljesen nem el origósitott index.
Ha nem lenne sajtószabadság, már a fentebb nevezett portálok újságíróinak java dutyiban lenne.
 
Tisztelt Redredington! Az a szomorú, hogy egyáltalán le kell írni, hogy - idézem Önt - "Van sajtószabadság". Egyáltalán, ha felmerül az a kérdés, hogy szabad-e a sajtó, onnan kezdve már mindegy, mi a válasz.
Ezt bármelyik országban fel lehet tenni. Mindig lesz valaki aki szerint nem szabad az adott ország sajtója, vagy éppen hazudik ahogy a csövön kifér. Most olvasom Obama elnöki memoárját, Ő is leírja, hogy a republikánus közeli média mennyire torzit, sőt az Ő idejében még erősödött az a gyakorlat, hogy egy témában a "szabad" sajtó leadta a demokrata véleményt a kérdésről, aztán meg a republikánust. Obama talán igy írta ezt le: a demokraták bejelnetették, hogy a föld gömbölyű, a republikánusok állítják, hogy a fehérház információkat tart vissza a föld laposságával kapcsolatban. Nem pontos az idézet, csak nem akartam visszalapozni egy csomót miatta.
Amugy eddig nagyon tetszik a könyv, pl. az illiverális demokréciák létrejöttét is előre vetiti, ha amerika nem fektet elég figyelmt Európára. Aztán nem fektetett, mert volt egy csomó más gondja.
 
Van sajtószabadság, csak nehéz meglelni a szabadabb portálokat. Szerintem az a sajtószabadság, amikor bármiről irhat az újságíró (persze a jóizlés és az ujságiró etika és stb. határain belül, lehetőleg.). Ez egyes portáloknál megvan. Rengeteg relative alacsony olvasotságú lap van a kormány és kormányközeli végek birtokában. Szémok alapján a kormányé a túlsúly, de olvasotság terén ott van az élen a telex, hvg, 444 és a kormányközelibbé tett, de teljesen nem el origósitott index.
Ha nem lenne sajtószabadság, már a fentebb nevezett portálok újságíróinak java dutyiban lenne.
Te összekevered a szólásszabadságot, a szabad sajtót és a sajtószabadságot.
Azért mert nem zárnak be egy kritikus szó miatt az nem jelenti azt, hogy sajtószabadság lenne.

A kritikus újságírók a saját pénzükön publikálnak vagy adományokból élnek, ezzel ellentétben
a kormánypárt a mindenki pénzén orjási költségekkel fenntartott közmédiákat használja mint a sajátja,
ez a média nem enged meg kormánykritikus kérdéseket, ellentmondást, alternatívákat.

A magyar hírügynökség nem független hanem a kormány megbízottja egyoldalúan tájékoztat.
A magyar emberek többségét csak a kormány által kisajátitott közmédia éri el.

Már egy évtizede figyelem, hogy akár kivel beszélek a kormánypártiak véleménye szóról szóra ugyan az,
ez nem normális. Ez azért van mert indokrinálva vannak.

Az emberek többségének nincs saját véleménye, mert az öket elérö sajtó egyoldalu.

Kérlek nézz külföldi médiákat és akkor rájössz miröl beszélek.
A magyar emberek ugy megvannak hülyitve, hogy pl. egy BBC vagy CNN interjut a magyar külügyminiszterrel sem képesek értelmezni.

A magyar miniszterek nem tudnak egy kérdést sem megválaszolni a nyugati médiában, "hazugság", "fake news", "ezt az ellenségeink mondják"... "egyébbként is 2/3, Honfoglalás"... ezek az ö "elsöprö válaszaik"

A kisebbségi érzéssel küzdö magyar meg büszke a miniszterére, mert "keményen visszavágot"
Hát nem az ilyen miniszterek lejáratják, diszkvalifikálják magukat, rontják az ország hirnevét.

Magyarország évröl évre lejjebb csuszik a sajtószabadság ranglistáján,
Orbán egy EU-s miniszterelnök a sajtósabadság-ellenségeként van számontartva a világon.
 
A kritikus újságírók a saját pénzükön publikálnak vagy adományokból élnek,
Az újságirónak meg kell élni valamiből. Ez pedig a piac. Vagy tele van tömve reklámmal a lap és abból jön a pénz, vagy fizetni kell a lapért. Egyetlen médium sem ingyenes, csak mint említed a párt vagy kormánylapok, de azok működését is finanszírozni kell. Abban tökéletesen igazad van, hogy a piaci hirdetésekre épülő újságfentartási modell ellehetetlenült, mert a legnagyobb hirdetők a kormány és a közelében lévő körök. Másrészt ott van az adományozós, vagy előfizetős model, amit a telex a 444 és a hvg csinál. Lehet nem olyan könnyű, mint katintásvadászos reklámcsalogató oldalak működése, de ha fizetek érte el is vrom, hogy normális cikkeket szálítson, nem a rák ellenszerét 55555555 alkalommal, csak, hogy kattintsak. Továbbá a sajtó is átalakult, átalakulóban van, egy blogernek, vlogernek sokkal nagyobb a szerepe, egyes kérdésekben mint az újságíróknak.
Az hogy a vidéket sikeresen leuralta kommunikációs szempontból a kormány, annak a következménye, hogy az ellenzék rétegpárt lett a legtöbb esetben ami nem tud lapdába rugni vidéken. Többször is mondtam, hogy az ellenzéknek többet kellene személyesen kampányolni, fogadónapot tartani vidéken és a falvakban. Fel kell rázni az embereket, hogy ne csak az M1 hiradót nézze és a megyei lapot olvassa, hanem ott vannak más oldalak is, pl. a telex. El kell vinni személyesen az infót és nem azon síránkozni évek óta, hogy hát a kormány bekebelezi a sajtót. Ez olyan mintha sírnál amiett, hogy elhízol, de közben zabálod a csokit. Senki sem fog az ellenzék helyett kampáyolni vidéken. Ők meg a munka helyett sírnak, hogy az Orbán.
 
Az újságirónak meg kell élni valamiből. Ez pedig a piac. Vagy tele van tömve reklámmal a lap és abból jön a pénz, vagy fizetni kell a lapért. Egyetlen médium sem ingyenes, csak mint említed a párt vagy kormánylapok, de azok működését is finanszírozni kell. Abban tökéletesen igazad van, hogy a piaci hirdetésekre épülő újságfentartási modell ellehetetlenült, mert a legnagyobb hirdetők a kormány és a közelében lévő körök. Másrészt ott van az adományozós, vagy előfizetős model, amit a telex a 444 és a hvg csinál. Lehet nem olyan könnyű, mint katintásvadászos reklámcsalogató oldalak működése, de ha fizetek érte el is vrom, hogy normális cikkeket szálítson, nem a rák ellenszerét 55555555 alkalommal, csak, hogy kattintsak. Továbbá a sajtó is átalakult, átalakulóban van, egy blogernek, vlogernek sokkal nagyobb a szerepe, egyes kérdésekben mint az újságíróknak.
Az hogy a vidéket sikeresen leuralta kommunikációs szempontból a kormány, annak a következménye, hogy az ellenzék rétegpárt lett a legtöbb esetben ami nem tud lapdába rugni vidéken. Többször is mondtam, hogy az ellenzéknek többet kellene személyesen kampányolni, fogadónapot tartani vidéken és a falvakban. Fel kell rázni az embereket, hogy ne csak az M1 hiradót nézze és a megyei lapot olvassa, hanem ott vannak más oldalak is, pl. a telex. El kell vinni személyesen az infót és nem azon síránkozni évek óta, hogy hát a kormány bekebelezi a sajtót. Ez olyan mintha sírnál amiett, hogy elhízol, de közben zabálod a csokit. Senki sem fog az ellenzék helyett kampáyolni vidéken. Ők meg a munka helyett sírnak, hogy az Orbán.
A probléma a következő:

A közpénzből fenntartott "komédiákat" kisajátította magának a Fidesz és ez alkotmányellenes
van fogalmad mibe kerülnek ezek stúdiók, rádiók-, TV-adók, földi és szatellit állomások? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Lakihegyi adótorony magasabb mint az Eiffel torony, Európa legnagyobb teljesítményű rádióadója amin keresztül uszít Orbán az Európai Unió, a belső ellenzéki pártok ellen és ez Romániától a Holland Határig fogható hagyományos rádióval.

Eltekintve attól, hogy az állam kötelessége egy demokráciában a politikai képzés, az objektiv információszolgáltatás.
Mindezt nem teszi a kormány, visszaél a hatalmával.

Ami a "piacot" illeti, látod, hogy a kormány jogtalanul elveszi az NGO-k pénzét, elveszi az adófizetök pénzét!

Ehhez jön, hogy az un. Nemzeti Konzultáció, Referendum, az ország ki plakátolása ugyancsak a mindenki pénzéböl veszi el a kormánypárt, válsztási kampányt folytat az egész négy év alatt mig a többi pártok hasonlót csak a választás utolsó szakaszába tehetnek...

A kisebb ujságokat pedig egy korrupt maffia hálózat finanszírozza, mert az állami hirdetéseket csak olyan kapja meg aki a miniszter barátja, aki a klánhoz tartozik.

Sajnos nem tudtad kimagyarázni a lopást, korrupciót, a jogtalanságot.
 
A probléma a következő:

A közpénzből fenntartott "komédiákat" kisajátította magának a Fidesz és ez alkotmányellenes
van fogalmad mibe kerülnek ezek stúdiók, rádiók-, TV-adók, földi és szatellit állomások? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Lakihegyi adótorony magasabb mint az Eiffel torony, Európa legnagyobb teljesítményű rádióadója amin keresztül uszít Orbán az Európai Unió, a belső ellenzéki pártok ellen és ez Romániától a Holland Határig fogható hagyományos rádióval.

Eltekintve attól, hogy az állam kötelessége egy demokráciában a politikai képzés, az objektiv információszolgáltatás.
Mindezt nem teszi a kormány, visszaél a hatalmával.

Ami a "piacot" illeti, látod, hogy a kormány jogtalanul elveszi az NGO-k pénzét, elveszi az adófizetök pénzét!

Ehhez jön, hogy az un. Nemzeti Konzultáció, Referendum, az ország ki plakátolása ugyancsak a mindenki pénzéböl veszi el a kormánypárt, válsztási kampányt folytat az egész négy év alatt mig a többi pártok hasonlót csak a választás utolsó szakaszába tehetnek...

A kisebb ujságokat pedig egy korrupt maffia hálózat finanszírozza, mert az állami hirdetéseket csak olyan kapja meg aki a miniszter barátja, aki a klánhoz tartozik.

Sajnos nem tudtad kimagyarázni a lopást, korrupciót, a jogtalanságot.
Hehe. Kimagyarázmi? Mintha irtam volna, hogy a korábbi újságirói modelben ami a hirdetésekből tartotta el magát, a hirdtési pénzek a kormány és körei kezében vannak főleg. Ezért jönnek előfizetői, adományozós modelek. Viszont ez akkor sem menti fel az ellenzéket, hogy a városokban ül és sivalkodik, hogy a vidék és Orbán. Ha igazán rá feküdnének lehete létrehozni egy új hirportált pl. németországban. Két nyelvü vagy három lenne. A hirdetési felületeket meg eladni nemzetközi láncoknak, mint a lidl és haonlók. Nem az Én feladatom, hogy kitaláljam, hogy kell felépni a kormány uralta médiatérben. Demszky beszélt valamit arról, hogy újra szamizdat meg nép és lakásakadémiák kellenének. Persz ez egy kicsit korszerütlen, de ezek moden változata megvalósítható lenne. Egy projektor laptop vebkamera párossal felszerelt emberke simán öszrakhat egy "nyiltnapot" egy politikussal a legeldugottabb falvakban is, mig az előadó ülhet 1000 km is, nincs utazási költsége és egy nap alatt 5-6 is tarhat az ország ellentétes oldalain, ha van több techikailag felszerelt aktivista (a projektor ami nincs annyira minden emberkének). Ezzel szemben csak a sirás van.
 
Hehe. Kimagyarázmi? Mintha irtam volna, hogy a korábbi újságirói modelben ami a hirdetésekből tartotta el magát, a hirdtési pénzek a kormány és körei kezében vannak főleg. Ezért jönnek előfizetői, adományozós modelek. Viszont ez akkor sem menti fel az ellenzéket, hogy a városokban ül és sivalkodik, hogy a vidék és Orbán. Ha igazán rá feküdnének lehete létrehozni egy új hirportált pl. németországban. Két nyelvü vagy három lenne. A hirdetési felületeket meg eladni nemzetközi láncoknak, mint a lidl és haonlók. Nem az Én feladatom, hogy kitaláljam, hogy kell felépni a kormány uralta médiatérben. Demszky beszélt valamit arról, hogy újra szamizdat meg nép és lakásakadémiák kellenének. Persz ez egy kicsit korszerütlen, de ezek moden változata megvalósítható lenne. Egy projektor laptop vebkamera párossal felszerelt emberke simán öszrakhat egy "nyiltnapot" egy politikussal a legeldugottabb falvakban is, mig az előadó ülhet 1000 km is, nincs utazási költsége és egy nap alatt 5-6 is tarhat az ország ellentétes oldalain, ha van több techikailag felszerelt aktivista (a projektor ami nincs annyira minden emberkének). Ezzel szemben csak a sirás van.
Nincs olyan hogy korszerűtlen.
Nézd meg a fideszt megszervezte a vidéket is ahol a kisgazdák és az MDF voltak vezetésben.
A választók gondolkodását kell figyelembe venni. Ahol magyarul kérdeznek ott magyarul KELL válaszolni.
(ezt a korszerűtlenség megjegyzésedre válaszolom)
 
Hehe. Kimagyarázmi? Mintha irtam volna, hogy a korábbi újságirói modelben ami a hirdetésekből tartotta el magát, a hirdtési pénzek a kormány és körei kezében vannak főleg. Ezért jönnek előfizetői, adományozós modelek. Viszont ez akkor sem menti fel az ellenzéket, hogy a városokban ül és sivalkodik, hogy a vidék és Orbán. Ha igazán rá feküdnének lehete létrehozni egy új hirportált pl. németországban. Két nyelvü vagy három lenne. A hirdetési felületeket meg eladni nemzetközi láncoknak, mint a lidl és haonlók. Nem az Én feladatom, hogy kitaláljam, hogy kell felépni a kormány uralta médiatérben. Demszky beszélt valamit arról, hogy újra szamizdat meg nép és lakásakadémiák kellenének. Persz ez egy kicsit korszerütlen, de ezek moden változata megvalósítható lenne. Egy projektor laptop vebkamera párossal felszerelt emberke simán öszrakhat egy "nyiltnapot" egy politikussal a legeldugottabb falvakban is, mig az előadó ülhet 1000 km is, nincs utazási költsége és egy nap alatt 5-6 is tarhat az ország ellentétes oldalain, ha van több techikailag felszerelt aktivista (a projektor ami nincs annyira minden emberkének). Ezzel szemben csak a sirás van.
Ugy látom átugrottad amit a közmédiák orjási anyagi bázisáról, potenciáljáról iram azt nem lehet emigrációban levök által fenntartott újságokkal kompenzálni.

Továbbá a Fidesz lopott pénzböl tartja fenn a saját propagandagépezetét és te azt ajánjod mondjanak le erröl a magyar állampolgárok és fizessenek még egy médiát, hogy megtudhassák az igazat. Ez nonsens.

Nem beszélve arról, hogy a kormány nem engedélyez, diszkriminál és adókkal megfej minden külföldröl jövö táogatást az ellenzék, az NGO-k részére.

Én csak egy lehetöséget látok, jogállamiság helyreállitása, a korrupció megszüntetése és akkor lesz sajtószabadság Magyarországon.
 
A vita lényege, hogy a magyar és a norvég fél nem tudott megállapodni a Norvég Alap civil lebonyolítójáról, amelynek koordinálnia kell a civil szektor pályázatait. Ezt korábban az Ökotárs végezte. A 24.hu szerint erre a posztra most pályázatott például a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is, amely kapcsán a Magyar Hang emlékeztetett, hogy a szervezet elnökét Kövér Lászlónak hívják. Pályázott a feladatra a miskolci Nő a Siker nevű alapítvány is, amelyet 2018-ban alapított Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, de a szervezet kuratóriumában megtaláljuk Mészáros Lőrinc korábbi feleségét, Kelemen Beatrixot is.
 
Nincs olyan hogy korszerűtlen.
Nézd meg a fideszt megszervezte a vidéket is ahol a kisgazdák és az MDF voltak vezetésben.
A választók gondolkodását kell figyelembe venni. Ahol magyarul kérdeznek ott magyarul KELL válaszolni.
(ezt a korszerűtlenség megjegyzésedre válaszolom)
A korszerütlen alatt a technikai megoldást értettem. Ma már nem kell az előadónak személyesen is ott lenni, egy időszakos "illegális" kiadvány kinyomtatásáhos sem kell nyomda, csak egy nyomtató. Haladni kell a technikai lehetőségekkel!
 
A vita lényege, hogy a magyar és a norvég fél nem tudott megállapodni a Norvég Alap civil lebonyolítójáról, amelynek koordinálnia kell a civil szektor pályázatait. Ezt korábban az Ökotárs végezte. A 24.hu szerint erre a posztra most pályázatott például a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is, amely kapcsán a Magyar Hang emlékeztetett, hogy a szervezet elnökét Kövér Lászlónak hívják. Pályázott a feladatra a miskolci Nő a Siker nevű alapítvány is, amelyet 2018-ban alapított Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő, de a szervezet kuratóriumában megtaláljuk Mészáros Lőrinc korábbi feleségét, Kelemen Beatrixot is.
Ma valami olyasmit regélt a rádió, hogy a kormánynak minden pályázó megfelelt kivéve az Ökotárs.
 
Ugy látom átugrottad amit a közmédiák orjási anyagi bázisáról, potenciáljáról iram azt nem lehet emigrációban levök által fenntartott újságokkal kompenzálni.

Továbbá a Fidesz lopott pénzböl tartja fenn a saját propagandagépezetét és te azt ajánjod mondjanak le erröl a magyar állampolgárok és fizessenek még egy médiát, hogy megtudhassák az igazat. Ez nonsens.

Nem beszélve arról, hogy a kormány nem engedélyez, diszkriminál és adókkal megfej minden külföldröl jövö táogatást az ellenzék, az NGO-k részére.

Én csak egy lehetöséget látok, jogállamiság helyreállitása, a korrupció megszüntetése és akkor lesz sajtószabadság Magyarországon.
Nem ugrottam át, de a büdös életben nem jutatja el a vidéki szavazókhoz, akiken egy kormányváltás mulik!, a szavaát az ellenzék, ha arra vár, hogy kormányváltás legyen. A felvetésed tiszta 22-es csapdája. Ha változást, jogállamiságot (amiről aztán lehetne vitázni tavaszon, hisz az unión belül is rengeteg eltérésé van az államok jogi rendszerei és a törvények között, hiába vannak a főbb kérdések harmonizálva, stb.) és a korrupció letörését akarja az ellenzék, ahoz nyerni kell. Nem lehet legyőzni az állami Góliát médiát, ha Dávid csak siránkozik, hogy milyen nagy Góliát, fogni kell a parityát és célozni.
Valószínüleg elbeszélünk egymás mellett, de nekem az a bajom, hogy az ellenzék nem melózik a maga még meglévő szerény eszközeivel a médiában és a tömegek elérésében, mig Te a kormánytúlsúlyra helyezed a hangsúlyt. Viszont az előző nélkül a másik nem fog eltünni varázsütésre.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,719
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére