Végre épült egy szuper suli közpénzből, igaz, 3 millió a tandíj

Szeptember másodikával elindul a tanítás az újonnan felhúzott Debreceni Nemzetközi Iskolában. Közmilliárdokból épült, rohamtempóban, mégsem lesz mindenkinek elérhető. A tandíj elég borsos, óvodában és az alsós évfolyamokban évente közel hárommillió forint, később aztán még ennél is több. Az iskolába ötszáz gyereket várnak majd, ennek viszont alig tíz százaléka kezd ott ősszel.

Több tucat munkás dolgozik a frissen felhúzott épület körül, néhányan növényeket ültetnek, mások szigetelnek, egy nő a földszinten belülről takarítja a padlótól plafonig érő ablakot, megint mások az emeleten létrára állva szerelnek valamit. Az egyszintes, félkör alakú épület oldalában néhány hinta árválkodik az egyelőre még befüvesítetlen udvaron, a parkoló tömve a munkások kocsijával, ahogy később megtudjuk, valahol köztük az igazgató autója is megbújhat, hiszen már néhány tanárral ott vannak bent az épületben. Augusztus utolsó hete van, nagy a hőség, a vadiúj Debreceni Nemzetközi Iskola, másik nevén International School of Debrecen környékén mégis nagy a munka. Két nappal járunk az ünnepélyes első évnyitó előtt, úgy tűnik, erőteljesen próbálnak mindennel időben elkészülni.

A debreceni új elit iskola létrehozására még 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány a városi önkormányzattal. Egy évvel ezelőtt aztán kiderült, hogy mindez több milliárd forintnyi közpénzből valósul majd meg. Addigra az alapkövet már le is rakták, ott volt a város fideszes polgármestere, Papp László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kósa Lajos, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Öreg János, az intézet igazgatója. A munkálatok durván gyorsan lezajlottak, 2018 júniusában elkezdték, alig egy évvel később már ott is áll az új épület a város Pallag nevű városrészében, a Nagyerdő és Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságában, egy ötvenezer négyzetméteres területen. Idén augusztus 30-án pedig ünnepélyesen, ahogy kell, áldással, szenteléssel, szalagátvágással át is adták, egy helyi lap szerint a fentebb felsoroltak közül mindenki beszédet mondott.

Pénz volt rá bőven. Az iskolát a kormánnyal kötött Modern Városok Program részeként finanszírozta a költségvetés,

amely nettó 3,8 milliárdot adott a beruházásra.

Több mint 3,5 milliárd forintból egy év alatt felhúzták az épületet, tettek bele bútorokat, majd további 230 millió forintot fordítottak különféle eszközbeszerzésre, a tantermektől kezdve a konyháig.

29320573_7ea57852cfc3878b90adb5daf7b28fb5_wm.jpg

Fotó: Huszti István / Index
Újnak új, csak nem illik a többi ház mellé
A Debreceni Nemzetközi Iskola tervei szerint a koncepció az volt, hogy a körépület minél inkább illeszkedjen a zöld környezethez, a belső udvara pedig a sportpályákkal együtt amolyan ligetes legyen. Ottjártunkkor zöldből egyelőre kevés van, csak néhány facsemete árválkodik az udvar utca felőli részén. Mindezt kívülről szemléljük, az iskola területére ugyanis nem léphetünk be. Bár megpróbáljuk körbejárni, a magas kerítésen belesve a hátsó sportpályát nem látni, csak a munkagépeket. Ettől még elképzelhető, hogy a tervek szerinti „föld felett lebegő kosárlabdapálya” valahol megbújt a háttérben. A bejáratnál egy kártyás beléptetőrendszer áll, feltehetőleg belépőjüket odacsippantva járhatnak ki-be a szülők és a gyerekek. A honlapon található leírás szerint még tankertek, belül pedig tágas, modern terek várják majd a gyerekeket. Az önkormányzat állítja, szeptember másodikán rendben el tud indulni a tanév, a munkálatokat addigra befejezik.

Amikor egy arra járó ott lakó férfit kérdezek arról, mit szól ehhez az új és vitathatatlanul modern épülethez itt a szomszédságában, annyit válaszol: nézzek csak körbe a parkolóból nyíló utcában, mekkora kontrasztban van az ezerkilencszázhúszas években épült házakkal és az utca másik végében álló szakközépiskolával. Ezzel el is mondta a véleményét, de elköszönés előtt hozzáteszi, várja, hogy a parkoló mentén fasort ültessenek, hogy egyáltalán ne kelljen látnia az épületet. Annak azért örülne, ha lenne benne egy fedett medence, amibe néha-néha bekéredzkedhetne, jegyzi meg mosolyogva.



Na, de nézzük, milyen gyerekeket is várnak az intézménybe, és mennyiért
Az iskolát ötszáz diákra tervezték, óvodáskortól az érettségiig. Ebből

idén csupán 56 gyerekkel indul a tanév.

Két óvodai és két első osztály indul. A debreceni önkormányzat szerint eleve ennyi kisdiákkal terveztek az első évre, sőt, még kevesebbel, ötvennel. Az intézményt öt év alatt tervezik teljesen feltölteni gyerekekkel.

Az ötvenhat gyerek között többségben vannak a magyar állampolgárságú diákok, de külföldi és kettős állampolgárságú gyerekek is vannak köztük. Nem titkolt cél, hogy a Debrecenbe települő nagyobb cégek, mint például a BMW vagy a Continental munkatársainak is vonzó lehetőség lehet az iskola a későbbiekben. Meg is kérdeztük ezt a két céget, kötöttek-e valamilyen megállapodást vagy szerződést a nemzetközi iskolával, esetleg valamelyik munkatársuk gyereke ott kezdi-e az évet, erre

mindketten nemmel válaszoltak.

Azt egy előzetes szűréssel döntik el, ki járhat az intézménybe. Az iskola azt mondja, iskolapszichológus beszélget a szülőkkel, és így kialakítja a véleményét a jelentkezőről. Ezután lesz egy „fejlődési anamnézis felvételi”, ami végigköveti a gyerek fejlődési szakaszait. Ezután az iskola élőben találkozik a gyerekkel. Ha a szakember azt mondja, a gyerek jöhet az iskolába, akkor ez alapján a végleges szót az igazgató mondja ki.

Annak a zsebnek elég mélynek kell lennie
A Debreceni Nemzetközi Iskola a város gazdaságfejlesztési programjának egyik fontos, de nem egyetlen eleme. Az új intézmény létrehozásában semmilyen szerepet nem játszott a tehetős szülő kategória. Kifejezetten elutasítjuk, hogy ezt az iskolát a tehetős szülők miatt kezdeményezte volna a városvezetés

– mondja az önkormányzat. A tandíjat elnézve viszont azt látni, hiába közpénzből felhúzott iskola ez, nem mindenkinek lesz elérhető.

29320617_80145168523cc9fd10d9f0bc374eb604_wm.jpg

A beiratkozáshoz másik bejáraton kell bemenni
Fotó: Huszti István / Index
Az iskola honlapján részletes leírás van a tandíjakról:

  • az óvoda éves tandíja 2 440 000 forint;
  • az iskolai előkészítő, az első és a második évfolyam évente 2 897 500 forint;
  • a harmadik, negyedik, ötödik évfolyam évente 2 989 000 forint;
  • a hatodik, hetedik, nyolcadik, kilencedik évfolyam már évente 3 812 500 forint;
  • a tizedik évfolyam évente 3 965 000 forint;
  • a tizenegyedik és tizenkettedik évfolyam pedig ennél is több, már évente 4 727 500 forintba kerül majd.
Ez persze nem minden, a 2019/2020-as tanévre jelentkezőknek egyszeri 100 ezer forintos jelentkezési díjat is fizetniük kell. A felvételt nyert diákoknak évente még 200 ezer forintos regisztrációs díjat is kell fizetniük. Ha pedig a szülők azt akarják, hogy a gyerek enni is kapjon az iskolában, akkor naponta 1500 forintot kell fizetniük ezért. A leírás szerint iskolabuszt is indítanak majd, mivel az iskola már kívül esik a várostól, de az sem lesz ingyenes.

A cél a nemzetközi iskolával az volt, hogy olyan egyedi oktatási lehetőséget tudjon a város biztosítani, amely a versenytárs városokhoz képest, vagy megszünteti Debrecen hátrányát, vagy azokhoz a városokhoz képest, ahol ilyen iskola nincs, jelentősen növeli az előnyét. Ezzel az iskolai formával a világon mindenhol együtt jár a tandíjfizetési kötelezettség, amelyet minden fórumon az első pillanatban világossá tettünk

– mondja a tandíjakról az önkormányzat.

És mit kapnak a gyerekek ezért a pénzért? Az intézmény saját leírása szerint az óvodában „központi szerepet kap a játék”, a rajzolás, a kirakók, a gyerekek megtanulják leírni a saját nevüket, énekelnek és tornáznak. Az anyanyelv mellett fejlesztik náluk az idegen nyelvi készségeket is. Az ételeket dietetikus állítja majd össze. Ők lesznek majd az épület földszintjén.

Az emeleti általános iskolában már angolul tanítanak, és „a diákokra mint felfedezőkre tekintünk a tanteremben”. Aki nem tud még angolul, az itt megtanulhat. Ígérnek modern és innovatív eszközöket, tágas belső tereket, könyvtárt, külön ebédlőt. A középiskolások pedig nemzetközi érettségit tesznek majd. A leírás szerint lesz balett, íjászat és vívás is, robotika, ahol programozást tanulnak, és sakk-klub is.

Felmerül a kérdés, hogy

mennyire fognak az iskolában az új Nemzeti Alaptanterv mentén tanítani?

Erre az önkormányzat nem adott egyenes választ, mindössze annyit írtak: „Az iskola az IB (International Baccalaureate) pedagógiai program szerint oktatja tanulóit. A Debreceni Nemzetközi Iskola által alkalmazni kívánt oktatási program eleget tesz a magyar jogszabályoknak, a diákok olyan tananyagot sajátítanak el, amelyből ha érettségit tesznek, akkor az mind hazai, mind nemzetközi felsőoktatási intézmények által is elismert lesz.”

29320649_b520aa44d7e6f31cfa48b4ffa9beed0d_wm.jpg

Látványterven az iskola végső állapota
Fotó: Huszti István / Index
Egy korábbi interjújában az igazgató, Öreg János azt mondta, lesznek ösztöndíjas helyek az iskolában, hogy olyanok is járhassanak oda, akik nem engedhetik meg maguknak az évi többmilliós tandíjat. Később kiderült, idén mégsem lesznek ilyen helyek, nem is tervezték, de majd jövőre. Az erre benyújtott pályázatot Debrecen közgyűlése már elfogadta, mondja az önkormányzat.

Évente több százmillió a fenntartásra
Az iskolát teljes egészében a szülők által befizetett tandíjakból akarják majd fenntartani. Ötvenhat gyerek tandíjából egyelőre elég nehéz lenne ezt megoldani, ezt az iskola is tudja, azt mondják, ezt a szintet majd csak öt-hét év múlva tudják elérni.

Addig a majdnem száz százalékban a debreceni önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ állja a működést. Az önkormányzat így tehát

416 millió forintot ad évente az iskolának.

Ahogy a tanárokat is ők fizetik majd. A tervek szerint amikor igazán beindul a szekér, az iskolának ötven-hatvan tanára lesz, felük külföldről jön majd. Idén viszont egyelőre négy angol anyanyelvű külföldi tanár kezdi meg a tanítást, mellettük négy magyar anyanyelvű asszisztens tanár, három specialista tanár és egy iskolapszichológus is lesz, mindannyiuknak kell beszélniük angolul.

Amikor augusztus utolsó hetén ott járunk, az épületen és környékén több kamerát is látunk, és az épp szolgáló egy szem biztonsági őrtől megtudjuk, nulla-huszonnégyes biztonsági szolgálat is lesz az iskola területén, ezt pedig az iskola fizeti. A férfi szerint nekik is kell azért valamennyire tudniuk angolul, ahogy a szintén egész nap működő portaszolgálat munkatársainak is.

Azt viszont az önkormányzat sem akarja elárulni, kit mekkora bérért alkalmaznak, ezt a kérdésünket figyelmen kívül hagyták. Korábban erről annyit nyilatkoztak, a tanárok fizetése nemzetközi szinten lesz, magyarán több, mint egy átlagos magyarországi tanáré.

Amikor pedig az iskola igazgatója a helyszínen megtudta, hogy az Index épp az iskolát nézi élőben, ráadásul még kérdezősködünk is, annyit üzent, mielőtt nem túl kedves hangnemben elküldtek minket a környékről, hogy az iskola a köz javára lesz megnyitva, de mindaddig magánterület. Kérdéseinkre az igazgató cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Presinszky Judit
 
Arrogancia de, a lehetőség ott volt a választáson nem éltek vele.
Lesz megint választás ahol ismét elküldhetik azokat az arrogáns embereket .
Ha nem küldik el akkor meg az ilyen cikkek sajna nem sokat érnek mert az emberek nem értenek vele egyet.
 
Ismét sikerült a beruházással szép pénzt közpénzteleníteni.
Nem hiszem, hogy aki ki tudja pengetni a tandíjat, hajlandó fizetni ennyit egy intenzív angol nyelvtanfolyamért.
Ha más nem is, de a színvonal(talanság) borítékolható.
 
ezek az elit iskolak adjak a kovetkezo politikai es gazdasagi elitet
az ide jarok ugy osszezarnak majd a valo eletben ahogy azt kevesen
egymast segitik majd es tamogatjak ha arrol van szo hogy egy
iskolabeli vagy egy kulsos az biztos hogy hogy iskolabeli lesz a nyero
ez megfigyelheto ugy az usa-ban mint nyugat europai orszagokban .
egy allami iskolabol kitorni , ugy mint azt az orbannak es sleppjenek anno adott volt
az az elkovetkezo idokben kiszart dolog

Ez így van, de ott (ha nehéz is bejutni), maga az oktatás színvonalas. Nem az épület, hanem a szolgáltatás.
Ma Mo-n színvonalas oktatógárda (már) nincs, aki képes lenne rá, az parancsuralmi intézményben (sokáig) nem vállal állást, ergo marad
a csak nyelvet jól beszélő hulladék.
 
Az Oktatási Hivatal működteti a köznevelés információs rendszerét, röviden a KIR-t. Részletekre kiterjedő, igen gazdag adatbázisról van szó. Vajon már eddig is volt, vagy csak ez után lesz hozzá jogosultsága a NAV-nak is?
 
Gazdagék építtettek a gyerekeiknek egy super iskolát. Sejtem, hogy ott magasan képzett tanárok lesznek, sok pénzért. Aztán lesznek olyan gyerekek, akikre érdemes pénzt áldozni, de gazdagéknak is van olyan gyereke, aki inkább az iskola mellé megy, mint oda bele. Ez már legyen az ő gondjuk.
Sejtem, hogy az EU nem így gondolta, hogy ezt műveljék. Hanem az általános oktatásba forgatták volna azt a pénzt, amit íly módon bementettek a saját ivadékaiknak. Bocs' most dühös vagyok. Hangsúlyozom, az a gyerek, amelyik kiemelkedően értelmes, okos, azt ki is kell emelni, hogy be tudja azt a pályát futni, amire hivatott. De több olyan gyerek is lesz ott, akiknek a szülei könnyedén kirázzák a pénzt, de a gyerek u.olyan marad, mint amikor beíratták. A koszon kívül más nem ragad rá. Ez is az ő problémájuk. Csak bosszant. Ez meg az én gondom, hogy képtelen vagyok túl jutni ezeken az aljasságokon.
 
Ehhez mi köze az EU-nak? Kerestem utalást az Uniós támogatásra, de nem találtam! Márpedig ha nem tőlük van a pénz, amit esetleg másra adtak volna, mi közük az egészhez?

Tiszta sor, az EU kussoljon, a saját adófizetőinktől annyit lopunk, amennyit akarunk.

Az Oktatási Hivatal működteti a köznevelés információs rendszerét, röviden a KIR-t. Részletekre kiterjedő, igen gazdag adatbázisról van szó. Vajon már eddig is volt, vagy csak ez után lesz hozzá jogosultsága a NAV-nak is?

Nem hinném, de Kubatovnak viszont biztos...
 
Ehhez mi köze az EU-nak? Kerestem utalást az Uniós támogatásra, de nem találtam! Márpedig ha nem tőlük van a pénz, amit esetleg másra adtak volna, mi közük az egészhez?
*
Tudom, hinni a templomban kell, de úgy "sakkoztam", hogy Brüsszel a magyar oktatásra adta, sőt ömlesztette át azt a mérhetetlenül sok pénzt. A falusi iskolákban, sőt még falura sem kell menni, sok iskolában a kémiai reakciókat a könyvből tanulják meg a gyerekek, mert nincs semmi kémiai felszerelésük. Aztán csodálkoznak azon, hogy utálják a kémiát. Persze, ha saját szemükkel látták volna azt, hogy ha erre azt öntöm, meg emezt és ez lett belőle... Az más lenne... Az érdekes volna. De nem, be kell biflázni... Mert nincs pénz kémiai szertárra, felszerelésre stb.
Kicsit - nagyon begurultam, ismételten...
 
ugyugy :dr_24::dr_24: HA majd az 2.9 millio szavazatra jogosult folemeli a segget a fotel langy melegebol
es elballag az urnakig es nem a fotelbol osztana az eszt
akkor sikerulne levaltani...

Segítsél már, kivel lehetne, sikerülne leváltani? A töketlen ellenzékkel? Ellen Göbbels megoldás? Sarkos elvek HUN?
Prioritások HUN? Nem csak a fityisz ostoba....
Egy cikluson túlmutató számonkérhető program HUN?
2014-ben is a világ ostobái voltak, hogy nem az egyértelmű bojkottot választották.
Tűzre a tolvajokkal? És azután HUN?
Hiteles szakértői gárda HUN?
 
Segítsél már, kivel lehetne, sikerülne leváltani? A töketlen ellenzékkel? Ellen Göbbels megoldás? Sarkos elvek HUN?
Prioritások HUN? Nem csak a fityisz ostoba....
Egy cikluson túlmutató számonkérhető program HUN?
2014-ben is a világ ostobái voltak, hogy nem az egyértelmű bojkottot választották.
Tűzre a tolvajokkal? És azután HUN?
Hiteles szakértői gárda HUN?

Nem győzőm hangoztatni, a közmédiák félszabadítása a kormány dominancia alól a legfontosabb feladat.
Amig ez nem történik meg addig nem lehet demokráciáról beszéli.
-
Nem akarok pálcát törni egy ellenzéki párt mellett sem de látom, hogy sok fiatal felelősségteljes van a porondon.
-
Mégis csak kimondom, nekem tetszik az EP-be megválasztott két momentumos képviselő
és ezt nem csak a nemük és megjelenésük hanem a tárgyilagos, magukat provokálni nem hagyó magatartásuk miatt irom.
-
A jelenlegi kormány képtelen a fejlődésre mert izolálja magát a kritikától, öntelt, a hibáit ismétlő rendszer.
A választóknak ez azért nem tünik fel mert nem ismernek alternatívákat, az ellenzék ki van zárva a közmédiából.
-
Az ellenzék csak úgy tud a felnőni a feladatához ha kivan téve a közvélemény bírálatának.
Az ellenzék per pillanat csak a saját választói előtt tud szerepelni, a közmédia pedig csak egy karikatúrát közöl roluk.
-
A sajtószabadság a leg fontosabb érték. A digitális világban a cenzúra egy haszontalan fegyver.
A kormány tudja ezt és nem az írásokat cenzúrázza, hanem mindenki pénzén csinál pártpropagandát. Tehát a tetejében lop.
-
A férfiak élettartalma Magyarországon 72,5 év, tehát a statisztika szerint Orbántol 2035-ben fog az ország elbúcsúzni.
Tehát a Paks 2 tervezett lekapcsolása után, a Paks 5 visszafizetésének a kellős közepén. :)
 
Arrogancia de, a lehetőség ott volt a választáson nem éltek vele.
Lesz megint választás ahol ismét elküldhetik azokat az arrogáns embereket .
Ha nem küldik el akkor meg az ilyen cikkek sajna nem sokat érnek mert az emberek nem értenek vele egyet.
Választási csaláshoz nem kellenek szavazók nagy tömegekben. Ja a hamis politika most darálja be a magán iskolákat, no akkor mit is fognak tanítani?
 
Ernoe ellent kell neked mondanom.
Működő kormányzat esetén sokta kell dolgozni? Igen, nem keveset.
Ellenzéki oldalon? Még többet.
A választási tv.-ből adódó csalásokat előre lehetett tudni. (Állítom, az ellenzék a mai napig nem ismeri pontosan magát a tv.-sem)
Az egy lakcímre bejelentetteket állandó bőgetéssel lehet megelőzni? Nem.
Ernoe, nálatok 35 négyzetméteres garzonba hány főt lehet bejelenteni? Választási tv.? Nem.
Segítene az ukrán nyugdíjak csökkentésében? Igen. Segítene, a kékcédulás választásokon? Igen
Többes ajánlásnak mi értelme a fideszes megosztó kamupártokon kívül? Semmi.
Ellenzék szóvá tette? Nem.
A jelöltállításhoz szükséges ajánlások béka segge alá lecsökkentésének mi értelme, azon kívül, hogy mindkét oldalon ne törjön el a csuklójuk másoláskor? Semmi.
Jelenleg a bejutási küszöb (pont a médiatúlsúly miatt) magas? Igen.
Eu-s pénzek lenyúlása miatt (eszetlen összegű "szoftver fejlesztések" kifizetéséért) lassan a kutyádat is regisztrálni kell a neten.
Népszámlálni lehet, de ajánlani miért is nem?
Szekularizációról egy vakhang sem. A magyarok nem vallásosak! Csak most nem a partizánság a "menő", hanem a "keresztyénység".
Momentumról. Valóban a húzóemberekkel nincs gond, de...
Felfogja végre az egész töketlen bagázs, hogy csak Budapesttel nem lehet leváltani őket?
Azokat a befűzött vidéki aktivistákat, akik ingyen lelkesedésből áldozzák be a szabadidejüket, miért budapesti telefonszámokat hivogattatnak?
Face to face kell az imbolygókat az aktuális helyi problémákkal meggyőzni.
Netes töketlenkedés.
Nem tudott, de így van, csak az mer elmenni vidéki nyilvános ellenzéki rendezvényre, akinek nem sokat tudnak ártani. Igen a nyugdíjasokról beszélek.
De akkor kérjenek már meg nem egy műszaki analfabéta bölcsészt, hogy a helyi hangosítást is dugja fel egy normális kamerára és úgy streameljen, ne a kibaszott csili-vili iPhone-járól.
Mihez nem kell felkészültség? Az ellen Göbbels propagandához. Utoljára a kampányban Nyíregyházán a maszop mindentudó némbere olyan uszító beszédet nyomott le, hogy B. Zsóti is csettintett volna...
Erre felé most azon örvendeznek, hogy hurrá, lesz minden körzetben szavazóbiztosuk?
Most ennek örüljek? Mert saját összesítést már nem akaródzik csinálni, az munka....
 
Debrecenben és a keleti régióban nagyon sok, családos külföldi él és dolgozik ( orvosok, vállalkozók, egyetemi oktatók, mérnökök, stb. ) , már régóta megjelent az igény az ő gyerekeik iskoláztatására is, akik természetesen-akárcsak a szüleik- egyáltalán nem beszélnek magyarul. Ez az iskola nekik épült. A pedagógusok angol anyanyelvűek, pl Kanadából, USA- ból. Tandíjas,hát persze, mert nem állami iskola. Debrecen épített egy iskolát az ott élő külföldi gyerekek számára. Miért probléma ez ? Már 2019-ben vagyunk.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,558
Tagok
615,324
Legújabb tagunk
Vahl Rózsa
Oldal tetejére