Végre megfejtették, mekkora a leggyorsabban növekvő fekete lyuk

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportja felmérte az objektum méretét, valamint, hogy mennyi anyagot képes elnyelni. Spoiler alert: elképesztően sokat.

Christopher Onken és csapata harmincnégymilliárd naptömegűre becsüli a fekete lyuk súlyát, illetve szerintük az minden egyes nap egy napnyi tömegű anyagmennyiséget elnyel .„A fekete lyuk tömege mintegy nyolcezerszerese egy, a Tejútrendszer közepén található fekete lyuk tömegének” – mondja Onken. Valamint hozzátette,

ha a galaxisunk magjában található objektumnak ekkora étvágya lenne, a Tejútrendszer csillagainak kétharmadát már bekebelezte volna.

A csapat 2018-ban azonosította az SMSS J2157 jelű kvazárban található fekete lyukat; akkoriban a világegyetem még csupán 1,2 milliárd éves volt, amiből jelen fekete lyukat rejtő kvazárról elindult felénk a fény. Ez a mostani a valaha azonosított legfényesebb kvazár, a benne lévő fekete lyuk pedig a számítások alapján a legnagyobb, amelyet a világegyetem ilyen korai történetéből megállapítottak. Mivel az egyelőre tisztázatlan, hogy miképp tudtak ilyen hatalmasra nőni az efféle ősi objektumok, ezért a kutatók tovább keresik a hasonló fekete lyukakat. Fuyan Bian, az Európai Déli Obszervatórium munkatársa, a tanulmány szerzője szerint a fekete lyukak étvágya nagyban függ meglévő tömegüktől, vagyis könnyen lehet, hogy mivel

ez a mostani fekete lyuk különösen nagy, egykor rekorder lehetett.

A hasonló égitestek elemzése különösen fontos, ha szeretnénk jobban megérteni a világegyetem korai történetét. Kérdés, hogy az SMSS J2157 kivételes objektum volt-e, vagy akkoriban több fekete lyuk is hasonló ütemben vonzotta magához az anyagot.

Milyen egy csillapíthatatlan étvágyú fekete lyuk?
Erre a kérdésre talán egy 2015-ös megfigyelés válasza a legszemléltetőbb, amerikai űrkutatók ugyanis ekkor azonosították a jelenséget a NASA NuSTAR röntgencsillagászati műholdjának felvételén. (Felfedezésükről az Astrophysical Journal című szaklap is beszámolt.) Az ötszázötven kilométeres magasságba felbocsátott NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) fekete lyukakat és más, különleges röntgenforrásokat keresett. A 2012-ben kilőtt űrteleszkóp az úgynevezett kemény röntgensugárzás tartományában vizsgálta, hogy miként képződnek és növekednek a fekete lyukak, és hogy ezek a folyamatok hogyan hatnak a képződményeknek otthont adó galaxisok fejlődésére. Az alábbi űrteleszkóp felvételein egy összeütköző galaxispár, a százharmincnégymillió fényévnyire található Arp 299 jelű képződmény látható.


Ahogy arról a Phys.org is beszámolt, mindkettő szívében egy-egy szupermasszív fekete lyuk van. A NuSTAR felvételén jól látszik, ahogy a jobb oldali fekete lyuk falánkan habzsolja az ütközés során keletkezett gázokat, míg párja vagy nyugalmi állapotban van, vagy ő is besegít, csak éppen tevékenységét eltakarja a vastag por- és gázfüggöny. Ez a felfedezés hozzájárult annak megértéséhez, hogy a galaxisok összeolvadása során mitől válnak falánkká a fekete lyukak, amelyek étvágya fontos szerepet játszik a csillagvárosok fejlődésében.

“Két galaxis összeütközésénél rengeteg gáz keletkezik, amely a csillagvárosok centrumába áramlik, és ezáltal táplálja a fekete lyukak növekedését és a csillagképződést."

"Szeretnénk megérteni azt a mechanizmust, amely a fekete lyukak étvágyát felkelti” – magyarázza Andrew Ptak, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának tudósa, a tanulmány vezető szerzője.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,560
Tagok
615,614
Legújabb tagunk
AndikaLaOL
Oldal tetejére