Víz nélkül maradhat a világ?

goyo

Adminisztrátor
Fórumvezető
A föld alatti vízkészletek kimerülése fenyeget, mert gyorsabban használja fel azokat a világ mezőgazdasága, mintsem újra tudnának töltődni – állítják kanadai és holland kutatók a Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányukban.

A montreali McGill Egyetem és a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársai a világ minden részéből származó vízfelhasználási adatokat hasonlították össze a föld alatti vízkészletek számítógépes modelljeivel, hogy megállapítsák a vízfelhasználás és a vízellátottság viszonyát.

Számításaik alapján a föld alatti vízforrásokra támaszkodó földterület nagysága körülbelül 3,5-szer nagyobb, mint az ellátó terület maga. A kutatók úgy vélik, hogy mintegy 1,7 milliárd ember – főként Ázsiában – olyan területeken él, ahol a föld alatti víztárolók és a rájuk épülő ökoszisztéma fenyegetésnek van kitéve.

Tom Gleeson kutatásvezető elmondta, hogy az eredmények kijózanítóak, azt mutatják, hogy az ember túlhasználja a vízkészleteket Ázsia és Észak-Amerika számos területén. A világ fagyatlan édesvizének 99 százaléka a föld alatt helyezkedik el, a kutató szerint a készlettel megfelelően gazdálkodva ez a hatalmas vízmennyiség elegendő lehet a világ növekvő népessége számára.

A számítások azt mutatták, hogy a föld alatti víztározók 80 százalékát fenntartható módon kezelik világszerte, ám néhány kulcsfontosságú területen súlyosan túlhasználják a vízkészletet. Ezek közé a területek közé tartozik Mexikó, az Egyesült Államokban a kaliforniai Central Valley és a High Plains fennsík, Szaúd-Arábia, Irán, India északi része és Kína egyes északi területei.
 

*Rya*

Állandó Tag
Állandó Tag
dragonn, egyetértek veled.
Emellett hozzátenném, hogy sokszor merő kényelemből pazaroljuk... Én pl. pár éve már rászoktam, hogy zuhanyzás közben is elzárom a vizet, hogy ha nem muszáj, ne fogyasszam (pl. míg az ember lekeni magát tusfürdővel, addig igazán felesleges folyatni a vizet...). Csak kár, hogy sokan meg magasról tesznek erre a dologra, pedig tényleg nem játék...
 

mjenoe

Új tag
A probléma nem orvosolható egyedül azzal, ha elzárod a csapot. Be kell látni, és aszerint kell gazdasági döntéseket hozni, hogy a világ egyetlen ökológiai rendszer, amelynek egyensúlya nagyon érzékeny dolog. Sokkal alázatosabban kellene hozzáállnunk bizonyos kérdésekhez, mert gyanítom igen kevés konkrét összefüggés ismeretének vagyunk birtokában.
Sokkal nagyobb problémát látok például abban a két trendben ami megfigyelhető az ökológiával és a hozzá kapcsolódó környezetvédelmi elgondolásokkal kapcsolatban.
1. AZ "ÖKO-BUSINESS" megjelenése, amely gyakorlatilag arról szól, hogy szemetelj csak nyugodtan, csak fizess érte. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy mennyire cinikus ez az elgondolás.
2. A "ZÖLD POLITIKA" - amely a fenti példának politikai megfelelője, azaz, amikor politikai és lobbiérdekek mentén jelentik ki egyes ágazatokról, hogy azok környezetszennyezőek, míg mások környezetbarátok. Természetesen aszerint hogy ki mennyit csengetett. Ez a vonal azért is veszélyes , mert a befolyásának mértékétől függően elérhetnek a törvényhozásig, ahol olyan törvények kerülhetnek elfogadásra, amelyek eredményeképp káros döntések születnek. Jó példa erre, az EU-ban elfogadott "energiatakarékos" vz wolframszálas izzó esete. Soha semmiylen tanulmányt nem végeztek arról, hogy az "energiatakarékosnak" kikiáltott izzó teljes életciklusában, a gyártástól a recycling -ig mennyi energiát emészt fel , szemben a "nem takarékos" nak kikiáltott wolfram szálas társával. Ugyanúgy hiányoznak az egészségügyi felmérések, amelyek felmérnék, hogy a folyamatos frekvenciamentes izzásból származó fény, vagy az 50/60Hz-es vákuumcsöves villódzás UV gazdag fénye rombolja-e jobban és mennyivel az emberi szemet... De ez csupán egy kiragadott példa , amely azt hivatott prezentálni, mennyire meggondolatlan és voluntarista "környezetvédelem" folyik ma a világban. Köszönöm a figyelmet!
 

kevdes

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy nagyon fontos pedagógiai probléma. Ha azt mondom a gyerekemnek, hogy zárja el a csapot, míg szappanoz, megbélyegeznek, hogy túl spórolós vagyok. Komoly átnevelési programra van szükség 0-99 éves korig.
 

gave

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért nem csak a mezőgazdaság használ fel túl sokat, a lakossági felhasználás is jelentős, amire mindenki odafigyelhetne.
 

boteee

Állandó Tag
Állandó Tag
én pl. agybajt kapok a folyóvízzel mosogató/borotválkozó/fogatmosó emberektől. tiszta pazarlás
 
Oldal tetejére