Vízum az EU-ba, nincs többé Erasmus, magasabb roamingdíjak: egyre több részlet derül ki arról, mit hoz magával a brexit-megállapodás

Ugyan december 24-én eldőlt, hogy nem alku nélkül lépnek ki a britek az Európai Unióból, és született egy megállapodás, ennek részletei csak fokozatosan kerülnek napvilágra, hiszen egy 1200 oldalas dokumentumról van szó.

A BBC összeszedte azokat a főbb pontokat, amiket most már biztosan ki lehet jelenteni a január elsejével hatályos megállapodásról. (feltéve persze, hogy majd a brit parlament, illetve az európai parlament és a tagállamok parlamentjei is rábólintanak az egyezségre).

Kereskedelem​

  • Nem lesznek külön vámok és kvóták az EU és az Egyesült Királyság közötti árukereskedelemben.
  • De lesznek határellenőrzések, vámvizsgálatok, azaz meg fog majd nőni a kereskedéssel járó bürokrácia, és minden bizonnyal lassabb lesz a nemzetközi kereskedelem.
  • A britek szempontjából rendkívül fontos pénzügyi szektor jövője egy kicsit még mindig bizonytalan: a pénzügyi szolgáltatók elvileg el fogják veszíteni jogukat az uniós piacokhoz való automatikus hozzáféréshez, ugyanakkor a britek szerint a megállapodás lényegében az összes szektorban megtartja a brit szereplők piaci hozzáférését.
  • A két fél többé nem fogja automatikusan elismerni a másik területen kiállított diplomákat például az orvosok, ápolók, építészek esetében, úgyhogy ezeknél vélhetően valamiféle akkreditációra kell számítani.

Utazás​

  • Ha egy brit állampolgár 180 napból 90-nél többet akar EU-s országban tölteni, ehhez vízumra lesz szüksége, és ezentúl a határokon is csak ellenőrzés után kelhetnek át.
  • Az EU-s állatútlevél többé nem érvényes a briteknél.
  • A brit utazók még mindig hozzáférhetnek vészhelyzet esetén egészségügyi ellátáshoz az EU területén, és az EHIC biztosítási kártyájuk lejáratig érvényes marad. A brit kormány ezután egy brit globális egészségbiztosítási kártyát tervez majd kiadni.
  • Megszűnnek a roaming megállapodások is, és bár a brit kormány meg az EU a jövőben meg szeretne állapodni tisztességes tarifákról, egyelőre semmi nem akadályozza meg a mobilszolgáltatókat abban, hogy magasabb tarifákat számlázzanak ki.

Halászat​

A tárgyalások során sok vitát váltott ki a halászat kérdése, melynek ugyan a brit gazdaság egészének szempontjából elég kicsi súlya van, de politikailag egy rendkívül kényes ügy. A következő 5 és fél évben az uniós tagállamok hajói ugyanúgy bejárhatnak a brit vizekre, de az éves kvótájuk 25 százalékkal kisebb lesz. Utána pedig új megállapodást fog majd kötni a két fél, és ekkor egyeznek majd meg arról, hogy ki hogyan férhet hozzá a másik vizeihez.

Biztonság, jog​

Az Egyesült Királyságot többé nem kötik az Európai Bíróság ítéletei, ez rendkívül fontos volt Boris Johnsonnak. Ugyanakkor az ország többé nem is fér hozzá automatikusan az EU-s hatóságok adatbázisaihoz, de ha valamire szükségük van, akkor kérhetnek átmeneti betekintési lehetőséget. A britek többé nem lesznek tagjai az Europolnak sem, de az európai rendőrség székházában lesz brit képviselő, szóval nem szűnik meg teljesen a közös munka.

Oktatás​

A brit diákok többé nem férnek hozzá az Erasmus-programhoz. Helyette Boris Johnson egy új globális programot jelentett be, amit Alan Turingról neveznek el, de melynek részleteiről egyelőre elég keveset tudni. Ugyanakkor az észak-ír egyetemek diákjai továbbra is részt vehetnek az erasmusos programokon, azaz mehetnek egy-egy félévet más európai egyetemeken tölthetnek el.

Horváth Bence

brexit.jpg
 
"De lesznek határellenőrzések, vámvizsgálatok, azaz meg fog majd nőni a kereskedéssel járó bürokrácia, és minden bizonnyal lassabb lesz a nemzetközi kereskedelem."
Az elmúlt egy hét eseményei megmutatták, hogy egy szigetországban milyen nehézségekre lehet és kell számítani, de ez még csak az ízelítő, majd amikor hosszútávon berendezkedni rá, akkor jön a neheze.
 
A magyar miniszterelnök ismételten orcatlanul hazudik egy videoban és heccel az Europai unio ellen!

Nos a Brittek nem a Brexit miatt oltanak elsöként hanem mert vészállapotra hivatkozva egy külön engedélyt kértek.
(emlékezzünk csak a virus-mutációra való hivatkozásra)

Ezt megtehette volna akár melyik ország, Magyarorszag is

de erröl nem beszél a miniszterelnök ehelyet uszit, heccel, gyülöletet szit.
 
Utoljára módosítva:
de erröl nem beszél a miniszterelnök ehelyet uszit, heccel, gyülöletet szit.
Semmiféle gyűlöletet nem szított, annyit tett, hogy elmondta mennyivel egyszerűbb egy nemzetállamnak döntést hozni egy ilyen helyzetben. Az uniós bürokrácia ugyanis nem képes lépést tartani egy pandémiás (válság) állapotban, túl nagy, túl tagolt, túl óvatos és túlságosan lassú.
 
A brexit népszavazás a tökéletes példa arra, hogy a politkusok szeretnek elszakadni a valóságtól. Az egész csak arra volt kitalálva, hogy megerősítse a britt tárgyalási poziciókat egy úniós reformcsomaggal kapcsolatban, aztán lett belőle egy nagy arcraesés.
 
Semmiféle gyűlöletet nem szított, annyit tett, hogy elmondta mennyivel egyszerűbb egy nemzetállamnak döntést hozni egy ilyen helyzetben. Az uniós bürokrácia ugyanis nem képes lépést tartani egy pandémiás (válság) állapotban, túl nagy, túl tagolt, túl óvatos és túlságosan lassú.
Nem igaz, mert Magyarország bejelenthetett volna különleges állapotokat, egyébbként ahogy látjuk az oltások megkezdése között nincs nagy eltolodás.
Orbán ugy beszél a rádió monologjába mindha az EU-Bürokrácia gyilkolná a magyar embereket és ez felháboritó.!

Ez barátom egy "védöoltás" és nem gyogyszer, ami egy fél nap alatt ment életeket, a karanténnál nem véd semmi jobban.
Magyarország egyedül soha életben nem tudta volna kifejleszteni ezt az oltást, a rövid idöröl nem is beszélve.

Senki nem tiltotta meg, hogy Orbán és a 133 "bátor ember" kisérleti nyulnak eladja magát az orosz gyogyszeriparnak.
Amikor ezt kimondta valaki akkor megvoltak sértödve, hogy a "vesztüket" kivánja az ellenzék.

Azt mondod "lassu". Igen ha a biztonságot szem elött tartjuk akkor ki kell várni a vizsgálati eredményeket.
Ismétlem, nem kötelezö, önkénteseket, bátor emereket szeretettel vár a gyogyszeripar.

Orbán hazudik, félrevezet.
Minden éppeszü ember tudja, hogy egy megbizható védöoltás kifejlesztése akár 20 évet is igénybe vehet normális körülmények között.
Zum Kotzen ez az ember.

Mit szolnál hozzá ha a világ ugy viselkedne mint ahogy ez a soviniszta és a hozzá hasonlók szerették volna "elöször mi?"
Trump megakarta vásárolni az összes elö-szabadalmat és kutatot "exklusiv"

Most miért nem mondja, hogy boldoguljon mindenki ahogy tud?
 
Utoljára módosítva:
Nevetség tárgya lett a Twitteren az a brit házaspár, amely a 2016-os referendumon megszavazta az Egyesült Királyság kiválást az Európai Unióból, aztán Spanyolországba költözött, és most amiatt elégedetlenkedik, hogy nem tudja nézni a brit sorozatokat – derül ki a The New European cikkéből.
A kálváriáról a házaspár lánya, Joey tweetelt először. Szét is szedték azonnal, amiért egy deklaráltan Brexit-párti házaspár panaszkodik a streaming-korlátozások miatt. Ez az, amit karmának hínak – kajánkodott valaki.
 
Futólag olyat is halottam:
Nem csak az ki megszavazta hanem aki elindította azok közül is EU állampolgárságért folyamodtak.
Fellázítottak egy országot lépjünk ki.
És ők is, ők a főkolomposok mennek utána az EU--nak
Nyilvánvalóvá téve magukkal rántottak egy országot (felültették a demagóg vasútra)

 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,713
Tagok
615,330
Legújabb tagunk
AYN123
Oldal tetejére