Vadászgörény

körömlakkbaby témája a 'Vad- és vadon élő állatok' fórumban , 2008 Január 4.

 1. Nick03

  Nick03 Állandó Tag

  Nekem is van egy görcsöm. Vicces kis állat. Nem bánt, csak szeretetből harap.
   
 2. liber ogoj

  liber ogoj Állandó Tag

  Kettőről is hallottam már,akiknek megvolt az az előjoguk,hogy az érkező vendégekkel úgy ismerkedhettek meg,hogy végigbújtak a két gatyaszáron,az illető lábán,egyiken föl,másikon le...ha nem volt szimpatikus neki vagy mittudomén,akkor jól beleharapott valahol,haha.Nem hinném,hogy sokan szeretik odaengedni a csúnyájukhoz,meg jancsijukhoz a kíváncsi görényt...A gazdájukat meg,akik ilyet engednek,nagyjából fejbe kéne csapni.
  Öcsémék is beszereztek kettőt ingyen az albérletükbe(négy egyetemista fiú),sajnos inkább csak azért,mert "jó buli",a félórás szórakozás után már terhes a gondozás.Utálom a felelőtlenséget,az állatok rovására pedig különösen undorító.
   
 3. Rob73

  Rob73 Állandó Tag

  Látod, ebben egyetértünk. Ha már valaki állatot szeretne magának, akkor etesse, itassa, foglalkozzon vele sokat, mert élőlény, s nem egy játék, amit félre lehet tenni hetekre, ha meguntuk.
   
 4. gemini93

  gemini93 Új tag

  Kettő

  Nekem 2 görényem van és nélkülük unalmas lenne az élet :)
  A két görény teljesen ellentéte egymásnak míg az egyik izgága ugrándozós, a másik egy nyugodt,megfontolt fajta. Szinte minden nap mosolyt csalnak az ember arcára :)
   
 5. csikoscica

  csikoscica Állandó Tag

  Nekem 3 görim van és imádom őket! Persze csak annak ajánlom, aki el bírja viselni a rosszaságukat, elevenségüket és olthatatlan "rontópálságukat"!
   
 6. femystra

  femystra Állandó Tag

  Nekem két görikém van.
  Lassan már 4. éve vannak velem, és nagyon szeretem őket.
  Nagyon kedves állatkák tudnak lenni, de sokat kell velük foglalkozni ehhez...
   
 7. göri

  göri Új tag

  Nekem is volt görényem, de rettenetesen sokat rosszalkodott, az összes virágunkat kiásta. Ha valakit jobban érdekelnek a vadászgörények és egyéb állatok, nézze meg a weblapomat! Címe: ÁLLATVILÁGUNK elérhetősége:allatvilagunk.weboldala.net
  Magyaroszrág emlőseit, madarait, hüllőit, háziállatait és díszállatokat mutatok be leírással, fotókkal, hangokkal és videókkal!
  Mindenkinek jó szórakozást kívánok!
  Üdvözlettel! Gori
   
 8. Lo Wang

  Lo Wang Állandó Tag

  Nekem kb 10 éve vannak görcik.
  1 kivétellel mind olyan örökbefogadottak akik valamilyen ok miatt nem kellettek az előző tulajdonosoknak.
  Azt hiszem nálam inkább családtagnak számitanak, mint háziállatnak.

  Persze ahogy elnézem ez már eléggé lehalt téma.
   
 9. jkjcsenge

  jkjcsenge Állandó Tag

  Nekünk volt ( egy kisfiú és egy kislány) még a kotorékozó kutyánkat is helyretette. Többet nem próbált közeledni feléjük. illetve tiszteletbe tartotta a területüket. Szerettem nagyon őket, kedvesek és aranyosak, megesznek minden, még a szomszéd kamrájából a tésztát is, azt hittük, hogy elpusztulnak, de szerencsére nem. Nagyon mókásak tudtak lenni.
   
 10. Lo Wang

  Lo Wang Állandó Tag

  A "mindent megevéssel" érdemes vigyázni.
  Nagyon vékony a bélrendszerük és hamar elzáródik.
  Ezért kukoricát, borsót és hasonló darabos (kemény) zöldségfélét nem szabad nekik adni, mert abból nagy valószínűséggel műtét lesz.
  Általában a dinnyét is imádják és ott pedig a magok eltávolitására kell ügyelni.
  Hajlamosak megkóstolni mosószert is, meg mindent amit nem szabad.
   
 11. janotutu

  janotutu Állandó Tag

  Nekem úgy lett görényem, hogy egy este a macskával együtt jött vacsorázni valahonnan és miután befogadtuk, egyik reggelre már öten voltak. Szépen fel is nevelte őket, de mivel nagyon kevés az időm és velük sokat kell foglalkozni, ezért elajándékoztuk őket.
   
 12. Én is szeretnék egy görit, de majd csak később, ha befejeztem az egyetemet, és kimúlt a papagájom. Persze nem akarom, hogy meghaljon, csak nehogy megölje őt a görény. Szóval csak egy 10-15 év múlva. Vagy akkor sem.
   
 13. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Puszedliufo írta: "Igazából a görény tartása nagyon drága dolog...nagyon negatív számomra, hogy húst eszik minden nap. Más állattal sem nagyon lehet tartani, mert nemigazán bírják egymást. Ráadásul amikor utánaolvastam, nagyon sok helyen írták, hogy ivaréréskor a fiú görik megbolondulnak teljesen és kezelhetetlenné válnak."
  Látszik hogy tényleg nem volt még görényed: A macska is húst eszik, nem értem ezzel mi a baj. Ezt nem úgy kell érteni, hogy a véres húscafatokat dobjuk oda a a görinek: Általában konzervet eszik, de megeszi ugyanúgy a főtt húst, sőt a főtt tésztát, húslevest, stb. Az sem igaz, hogy nem lehet más állattal tartani: nagyon jó barátok tudnak lenni kutyákkal, macskákkal. Még annyit: ivarérés után sincs semmi baj velük.
  Ami pedig mellettük szól: FOGLALKOZNI kell velük, mert különben nem fogadják el a gazdit. De éppen ez benne a szép, mert ha csak dísznek kell, akkor tartsak macskát, azzal tényleg nem kell kell annyit foglalkozni.
   
 14. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Ha belegondolsz a macska is és a kutya is ragadozó.
   
 15. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Én nem mondanám, hogy kevésbé intelligens: nagyon jól lehet tanítani, ragaszkodó (az enyémek az erdőben is folyamatosan mellettem voltak),és kedveskedó kis állat.
   
 16. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Néhány írásban azt írják róluk, hogy előbb lett háziasítva, mint a macska... Azért, amiért nem "nyalizik" annyira?
   
 17. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Simán írd be a keresőbe, hogy vadászgörény tartása, és rengeteget olvashatsz róla.
   
 18. Joco0001

  Joco0001 Új tag

  Swenson írta: Nyalogatja a nyakamat.Először örültem, mennyire szeret.Hát nem:kitapintja a verőeret és odaharap.Ha ezt tiszta erőből, durván csinálná most nem biztos, hogy itt lennék. Azt meg el sem merem képzelni, mi van, ha ezt kicsi gyerekkel csinálja?

  Szia! Még jó hogy nem azt írod, hogy akarattal az emberi faj kiírtására kötelezte el magát. Ilyenkor az a baj, hogy megijed attól, hogy "megfegyelmezed", és ezért alakul ki benne ez a rossz szokás. Le lehet szoktatni róla.
   
 19. TALALAT11

  TALALAT11 Állandó Tag

  Vadászgörény tartása

  Táplálás?

  [​IMG]
  A görényfélék alapvetően húsevő ragadozók, így eleségük 60 %-át állati eredetű fehérjének kell kitenni. A kölyköket 3 hónapos korukig naponta legalább 5-szőr, 6 hónapos korukig 3-szór, később a felnőtt görényeket naponta kétszer etessük.
  Állati eredetű fehérjét a lakásban tartott vadászgörénynek járványügyi és elvadulás megelőzési okokból nyersen ne adjunk. Állati eredetű fehérjeforrásként főtt húsfélék (baromfi, nyúl, vad), hőkezelt belsőségek, szálkamentes halféleségek, főtt tojás, tejtermékek (túró, joghurt) adhatók. Sertéshúst ne adjunk. A mézet kifejezetten szeretik.
  Növényi eredetű eleségként főtt rizst, aprított, turmixolt zöldségeket, gyümölcsöket kukorica vagy búzakorpával, főzelékeket adhatunk köretként. A zöldségfélék és gyümölcsök aprítására, turmixolására azért van szükség, mert különben a görények nem képesek a növényi alkotók emésztésére, ráadásul a mohón egybe lenyelt nagyobb darabok bélelzáródást okozhatnak. A magas gyümölcssav tartalmú gyümölcsök (citrom, narancs, grapefruit) etetését kerüljük. A görények szeretik a krémtúrókat, gyümölcsjoghurtokat, a tejbegrízt, a tejberizst.
  A kereskedelemben már kaphatók kimondottan a görények számára készült száraz eledelek és konzervek.
  A vadászgörények rendkívül kíváncsi állatok, mindent megkóstolnak. Vigyázzunk más eleségekhez, idegen anyagokhoz, szobanövényekhez ne juthassanak.
  Tiszta ivóvíz mindig álljon rendelkezésükre.
  Tenyésztés?

  A vadászgörények már 5-9 hónapos korukra ivarérettek, de a tenyészérettség 2-5 éves kor között van. 38-44 napos vemhességi idő után 3-10 fejletlen, fészeklakó kis görény születik, melyek születési súlya 6-12 g, szemüket csak 34 napos korban nyitják ki. A kis görényeket 6-7 hetes korukban lehet elválasztani anyjuktól.
  Elhelyezés?

  A vadászgörény kifejezetten nagy mozgásigényű kisállat. Nem helyes egész nap egy ketrecbe zárva tartani. Legjobb, ha szabadon tartjuk a lakásban. Legalább naponta háromszor sétáltassuk. Vigyázzunk ne tudjon megszökni. A lakásban tartott görényt ne hagyjuk magára olyan helyiségben, ahol kárt okozhat magában vagy a lakásban. Amikor nincs szem előtt érdemes olyan helyiségbe vagy megfelelő méretű, jól zárható ketrecbe zárni, ahol nem okozhat bajt. Megfelelő búvó illetve alvóládát, etetőedényt, itatót, alomtálcát mindenképpen igényelnek, szeretik a játékokat, a függőágyat. A könnyen szétrágható és lenyelhető műanyag és gumijátékok, a szétrágott textíliákból lenyelt fonalak, madzagok végzetes bélelzáródást okozhatnak. Fajtársaikkal ivarérettségük után kifejezetten agresszíven viselkedhetnek. Még az ellenkező nemű egyedek is csak a párzási időszakban (tavasztól őszig) tűrik meg egymást, ez alól kivétel lehet az ivartalanított és kölyök koruk óta együtt nevelt egyedek.
  Járványvédelem?

  Ha a vadászgörényünket csak a lakásban tartjuk is fontos néhány egészségügyi vonatkozást betartani, hiszen többféle húsevőkre veszélyes kórokozót behurcolhatunk mi magunk is a lakásba. A rendszeres bolhairtás és féreghajtás nélkülözhetetlen minden húsevő számára. Ha más húsevő állattal közvetlen kapcsolatba is kerülhet görényünk (pl. utcai séta, görénytalálkozó, külföldi utazás), akkor veszettség ellen is kell oltanunk. Az első utcai séta az első veszettség elleni oltás utáni 12 nap után tanácsolható legkorábban.
   
 20. Lo Wang

  Lo Wang Állandó Tag

  Hát sok butaságot írnak az ugynevezett "szakértők".
  De ez nem csak a görényekre igaz.
  Főleg arról lehet az ilyen emberkéket megismerni, hogy gyakran emlegetik a "szaporítókat", akikkel szemben ők "tenyésztők".
  Minden állat egyéniség és ha nem ugy kezeled, mint nevelendő gyereket, akkor nem szabad tartani. Sok jó információ található a neten róluk, de fenntartással érdemes fogadni, mert mindegyik a "saját" görénytartáson alapul, mint ahogy a gyereknevelési tanácsok többsége is a "saját" gyerekkel elért eredményekre hivatkozik. kb 10 éve foglalkozom görcikkel és kb 30 éve más kisállatokkal, de nem mernék leirni egyértelmű sémákat egyik tartásához sem.

  De a hozzászólláshoz:
  "húst eszik minden nap"
  Nem eszik mindennap húst, csak ha kizárólag azt adnak nekik.
  Az enyémek például szeretik az Univer bébiételeket.
  Hajlamosak megszokni egy-egy izt az ételből és nehezen szoknak rá másra. Egyszerűen nem eszik meg. Érdemes változatosan adni nekik az ételt, mielőtt megszokják.

  A "nem ivartalanitott fiú görik elvadulnak, kezelhetetlenek":
  Nekem 2 him van 3 nösténnyel. a nőstények ivartalanitva vannak a szaporulat és a túltüzelési problémák elkerülése miatt.
  Négy ezekből olyan "használt" görény, akiknek már volt gazdája de már "nem kellett".
  A 2 nem ivartalanitott him egymással nem jön ki.
  Az egyik a nőstényekkel sem, mert állandóan "nevelné" őket, tehát külön kell tartani.
  A másik him kb 3 hét után elfogadta a nőstényeket és most már egy ketrecben vannak folyton és például játék után rendszeresen tisztogatja őket.
  Egyik görci sem próbálkozik embernél komoly harapással, max csak játékból rágcsálja a zoknit, nadrágszárát.
  Kockázat akkor van, ha a 2 him akad véletlenül össze és megpróbáljuk szétszedni.

  "Más állattal sem nagyon lehet tartani":
  Bizony ez sok más állatra is igaz. Különböző fajhoz tartozó állatokat pl, kutya, macska, vadászgörény a legkönnyebb kölyökkörtól összeszoktatni.
  De nem szivesen kockáztatnám meg ezeknek a kölyökkortól való összeszoktatását fehér egerekkel, vagy degukkal.
  De fehér egerek összeszoktatását sem aranyhörcsöggel, vagy deguval. Szóval ez olyan általánositás mint a "humanizmus" alapelve...

   

Megosztás