Van egy Magyarország, ahol Jimmy a király'

Az én képernyőm: Kánonon kívül - Tizenöt éve volt a napokban annak, hogy fegyverbaleset következtében elhunyt Zámbó Jimmy, a Király. Ebből az alkalomból érdekes beszélgetést hallgathattam az ATV Start Plusz műsorában.

Böcskei Balázs politológus a Zámbó Jimmy-jelenséget elemezte. Szakmájából kifolyólag természetesen nem a zenei vonatkozásokat, hanem azt, hogy ez a rendkívül jó hangú – az a híres, négy és fél oktávos hangterjedelem! – énekes miért nem kerülhetett be a kánonba, pontosabban miért nem engedték be. Miért nem játszották a rádiók, tévék a számait? Miért nem hívták reggeli csevegésekre? Miért volt a kritikusok meg úgy általában az értelmiség szemében ciki? Ha egyáltalán ismerték…

„Van egy Magyarország, hol Jimmy a király, és egy másik Magyarország, mely tudomást sem vesz róla” – írta korábban György Péter, a neves esztéta is.
Miközben nem tudom, volt-e valaha ilyen rajongótábora magyar énekesnek... Hívei szemében tényleg ő volt a Király, imádták, kívülről fújták az összes számát. Korai, váratlan halála szinte hiszterizálta népét. Temetésén ezrek sírtak. (A sors úgy hozta, hogy az utóbbi években háromszor is jártam a csepeli temetőben.

Jimmy síremléke pont olyan, amit elvárna esetében az ember, pontosan fedi a hozzá kapcsolódó előítéleteket. Monumentális, mindig elhalmozva virágokkal, s mivel a kerítés mellett van, mögötte karnyújtásnyira zajlik a külvárosi élet, utca, forgalom, virágárusok.)

Ez nem az elit kultúra és a tömegkultúra ellentétéről szól. Hiszen az Illés, az Omega, Zorán, Koncz Zsuzsa, az LGT, pláne Cseh Tamás abszolút a kánon részei. Nem kicsit azért, mert a mai véleményformáló értelmiség idősebb generációja rajtuk nőtt fel. De sem ők, sem a fiatalabb generációk soha nem engedték be Jimmyt a médiába. Miközben nála sokkal kevésbé tehetséges előadók léptek fel állandóan tévében, rádióban.

Még most is, ha kérik dalait az Önök kértékben, csak rendkívül gyenge, láthatóan nem profi felvételeket tudnak adni. Bár a kereskedelmi tévézés kezdetén a TV2-be, a Dáridóba meg-meghívták, a nagy hatalmú műsorvezető enyhén lekezelően bánt vele, a futottak még kategóriába sorolva őt. Hamar össze is vesztek, hiszen Jimmynek a rajongótábora imádatán erősödött egója nem sokáig bírta ezt a szerepet. Nyilván úgy döntött, ha az első nyilvánosság nincs, akkor legalább a második legyen ezerrel!

S az meg úgy érezte, Jimmy a mi fiunk. Furcsa, kissé elrajzolt arca, hatalmas hajkoronája, a magán viselt kilónyi smukk, a bőrszerkó és az ezzel ellentétben álló lágy, érzelmes, áradó dallamok mind bejöttek. Miként a társadalomtudósok mondják: nem is a fiatalok, hanem az alsó osztály és az alsó középosztály középkorú népe volt az ő közönsége. Amúgy még mindig az. Ők még ma is kipengetik érte a pár ezer forintot. Örökösei állítólag tavaly egymilliárd forintot kerestek eladott lemezeinek jogdíjaiból.

Testvérei pedig láthatóan megélnek kultuszának az ápolásából. Jimmy családja is pont olyan, úgy néz ki, úgy viselkedik, mint amilyennek lennie kell ahhoz, hogy a Királyról ne változzon a kép. Egyikük-másikuk már ötödosztályú celebbé is kinőtte magát. Ez mind Jimmyt erősíti övéi szemében.

Ehhez például az is kellett, hogy pályája csúcsán is Csepelen lakjon, egy olyan házban, ami megfelel egy alulról jött srác álmainak, ízlésének, de semmi hivalkodó vagy elérhetetlen nincs benne. Dalaiban nincs lázadás, mint a korai Pataki Attila- vagy Nagy Feró-számokban. (Az átkosban, ugye, róluk sem vettek tudomást – később persze igen.) Szerelem van, bulizás, csajozás. És azért ne felejtsük, hogy gyönyörű hanggal.

Rejtélyes, értelmetlen halála néhány napra felkeltette az érdeklődést. Gálaműsorok jöttek, amelyeken ismert, legitim énekesek adták elő dalait – szánalmasan. De Zámbó Jimmy továbbra is kívülálló maradt. Egy olyan társadalmi réteg királya, amely nem jelenik meg a médiában, mert sem pozitív, sem negatív összefüggésben nem elég érdekes.

Ujlaki Ágnes

zambo jimy.jpg
 
Ez valóban figyelemre méltó jelenség volt akkoriban, ma sincs rá más magyarázat, a Média -nak nem volt elég érdekes.
 
Igen, de szilveszter volt, és eléggé kapatos lehetett. Én sajnálom őt, mindenki követ el hibát.
Állítólag a szomszéd kakasa nem hagyta aludni hajnalonként a kukorékolásával. Lehet, hogy akkor is kukorékolt. Jimmy elővette a pisztolyt, és azzal viccelt, hogy egyszer lelövi azt a kakast. És igen, azt hitte, a pisztoly nincs megtöltve, és játékból elsütötte a saját halántékánál (hogy bizonyítsa a vendégeknek, nem kell félni tőle, nincs megtöltve. Amikor összeesett, a vendégei azt hitték, csak tréfál).

Nagy kár érte, értelmetlen halál, amikor már épp kezdett elismert lenni és kitörni a cikkben emlegetett "futottak még" kategóriából. Nem voltam a rajongója, de szívből sajnálom! Nem ártott senkinek, még annak a kakasnak se. (Amúgy engem is idegesítene, ha egy kakas reggelente felkukorékolna, pláne ha éjjelig tartanak a fellépéseim, mint Jimmynek.)

Az azért túlzás a cikkben, hogy "nem tudom, volt-e valaha ilyen rajongótábora magyar énekesnek". Hogyne lett volna, még nagyon sok magyar énekesnek volt ilyen rajongótábora, még nagyobb is, de ez semmit sem von le Jimmy érdemeiből.
 
Uhh, en ugy latszik abban a masik orszagban nottem fel annakidejen, ahol meg a csapbol is zambodzsimi folyt.
Minden vicc rola szolt, a neve az egesz "lakodalmas rock" ipart kepviselte.
 
B
Uhh, en ugy latszik abban a masik orszagban nottem fel annakidejen, ahol meg a csapbol is zambodzsimi folyt.
Minden vicc rola szolt, a neve az egesz "lakodalmas rock" ipart kepviselte.

Én akkor hallottam csak róla, amikor már meghalt...

Na akkor gyorsan le is torrenteztem minden számát. Meghallgattam. Aztán letöröltem...
Egy kivételével, ez az hogy „Egy jó asszony mindent megbocsát”...
Bár annak se értek egyet a szövegével (aki MINDENT megbocsát, az nem Jó asszony hanem HÜLYE asszony...), de a dallama valóban tetszik. A többi sajna nem...
 
Jimmy mentesen eltem eddig, soha egy szamat sem kukkoltam meg youtubon vagy akarhol.
Igy is fog maradni, lakodalmas rock...emelyito..
 
Baleset volt egy kicsit túlzás aki fegyvert tart annak tudni kell hogyan kell használni!
ez azért túlzás. celeb volt, sztár volt, a fegyvert urizálásból, és nem önvédelemre, vagy sportlövészetre tartotta magánál. majmolt másokat. a tragikus reggelen kora hajnalban a szomszéd kakasára lövöldözött, mivel az túl hangosan kukorékolt.
a felesége kérte, hagyja abba, mégsem kóser dolog kora reggel lövöldözni. Zámbó hajlott a szóra, kilökte a markolatból a tölténytárat, majd bohóckodva a saját fejéhez tartotta a fegyvert, és mondván, nézd, üres, elsütötte. peche volt, a töltényűrben ott maradt egy lőszer, amit akkor ürített volna ki, ha a szán hátra húzásával kiveti a töltényűrben maradt skulót is, majd semleges hely felé tartva fesztelenít - magyarul, elsüti az immár üres fegyvert.
nem volt ő kitanítva se a fegyver kezelésére, se használatára. bele is halt - habár tényleg fantasztikus hangja volt, simán áténekelt három oktávot.
 
Épp az ilyen ostoba fegyvertartóktól mentsen meg az isten
Akinek fogalma sincs se a működéséről se a kezeléséről.
Még "szerencse", hogy magát lőtte agyon.
-------
Épp most hallottam egy jelenség tanulmányt kik és miért válnak legendává.
És Ő miért ellentmondásos.Miért nincsen mítosza.
Keresem
http://www.atv.hu/videok/video-20160108-tizenot-eve-halt-meg-zambo-jimmy
 
Utoljára módosítva:
Épp az ilyen ostoba fegyvertartóktól mentsen meg az isten
Akinek fogalma sincs se a működéséről se a kezeléséről.
Még "szerencse", hogy magát lőtte agyon.
-------
Épp most hallottam egy jelenség tanulmányt kik és miért válnak legendává.
És Ő miért ellentmondásos.Miért nincsen mítosza.
Keresem
http://www.atv.hu/videok/video-20160108-tizenot-eve-halt-meg-zambo-jimmy
szerinted az USA-ban minden fegyvertartó kiképzett fegyverismerő?
 
Azert keves ilyen lokott ember van aki sajat magat fejbe lovi.
A fegyver nem ismeretenel nagyobb lehetett az egyeb befolyasoltsaga hajnalok hajnalan.
nem véletlen, hogy a fegyveres erőszakszervezetek - de még a fegyveres szolgálatot teljesítő biztonságiak is - évente kötelező pszichológiai vizsgálaton vesznek részt - elvben.
a fegyver birtoklás némi hozzáadott hatalommal ugyanis erősen torzítani képes a jellemet. .
 
Úgy látom ez a pasi erőlteti és azzal a céllal hozta létre ezt a cikket hogy a fegyverviselésről beszéljenek itt a.Pedig azt hittem Zámbó a fővonal
Nem különösebben érdekel Zámbó miként halt meg.
Ahogy volt úgy volt
Biztos tudta mit csinál.Egész életében
Csak tudta, vagy nem tudja egy ember hogy mit csinál?
Amikor énekel és dalokat ír,akkor is maga választja magának.
Mint akkor is amikor sületlen szamár módjára cselekedett
Még szerencse hogy nem vétlent lőtt agyon.
Majd elfelejtjük és kész
Hogy mit jelent királynak lenne?
Vagy csak királynak kiáltottnak.
Minden idők legnagyszerűbb énekesének.
Már ez is túlzás
 
Utoljára módosítva:
No most kicsit unatkoztok.
És ezért hajlandó vagyok a fegyverekről is elmélkedni.
Olyan családba születhettem ahol van valamiféle vonzódás a fegyverhez gondolom
Mert apám és nagyapám is vadász volt.
Bennem is megvolt a hajlam a céllövészethez és a légpuskával való vadgalamb lövéshez
Mindez az átkos idején amikor mindenféle fegyver tilos volt
Tapasztalatokat az ember képes már gyermekkorában magába szívni.
Például
Mivel a szomszéd gyereknek is volt.
Hát egyszer a sok testvérem közül
Az egyik lövöldözős harcba kezdett a szomszéddal.
Katonásdit vagy a franc tudja mit játszottak, de csattogott a puska oda-vissza.
Mondta hagyjátok mert baj lesz!!
De a harci hév elkapta mindkettőt.
Egyszer csak jaj és a testvér a halántékéhoz kap.
Mert eltalálta egy lövés.
No ekkor azonnal vége lett a csatának.
Persze bennem fogant a szó amit állandóan halottam:A kapanyél is elsül
Fiam
soha emberre ne fogj puskát se semmit
De még ezeket jóval megelőzte a többi testvér közötti puska esemény
A legidősebb, seggbe lőtte a kisebbet, mert utánuk lopakodott a nagynak amikor barátjával vadászni mentek
És egy szóra nem takarodott haza kicsi.
No hát csak azért mondom
Mert volt még egy szülői tanítás: Gyerek kezébe kés nem való.
A fegyver nem játékszer.Teszem hozzá én.
Mesélhetnék még szolgálati fegyvereket rosszul kezelő,ostoba emberekről
Akik kocsmában a plafonba lőttek ki.Hőzöngésből.
Aztán van az az eset, amikor már csak légpisztolyom volt, persze mindég végignézek a csövön üres-e?
Ám a játékos ostobaság odáig visz lőni kell lakáson belül is.
Hát ere a megoldás kenyérbelet kell bele tenni.
És ekkor rásütöttem a nagy lány karjára a légpisztolyt.
Ám a kenyérbél is nagyot csíphet, persze panasz lett belőle.
Már semmit nem tartok, mert mindenből csak a baj van.
Nem csak azért mert minden családtagom irtózik a fegyvertől
Hanem mert a fegyver nem játék és bármily jól képzett legyen is valaki
Csak a tragédia lehetőség van körülötte
Aztán ott van a fegyver ürítés szabályai
Amikor a homokládába belelőttek kioktatott ostoba emberek.
Csak mert a mindent jól csinált.Kivette a tárat.
Csövet a föld felé tartva elcsettintette.
De egy lépés kimaradt a töltényűr ürítése.
Hát nem belelőttek a homokládába?
Nem való volt olyan buta ember kezébe sem, mint Zámbó
Nem hogy még szabad és ellenőrizetlen vásárlásnak legyen engedélyezve
Nem lehet tudni ki mit szívott gyerekkorában magába.
 
Utoljára módosítva:
Úgy látom ez a pasi erőlteti és azzal a céllal hozta létre ezt a cikket hogy a fegyverviselésről beszéljenek itt a.Pedig azt hittem Zámbó a fővonal
Nem különösebben érdekel Zámbó miként halt meg.
Ahogy volt úgy volt
Biztos tudta mit csinál.Egész életében
Csak tudta, vagy nem tudja egy ember hogy mit csinál?
Amikor énekel és dalokat ír,akkor is maga választja magának.
Mint akkor is amikor sületlen szamár módjára cselekedett
Még szerencse hogy nem vétlent lőtt agyon.
Majd elfelejtjük és kész
Hogy mit jelent királynak lenne?
Vagy csak királynak kiáltottnak.
Minden idők legnagyszerűbb énekesének.
Már ez is túlzás
ez a pasi sajátságos módon rendelkezik fegyvervizsgával, mi több, tudja is, mit beszél :D
 
ez a pasi sajátságos módon rendelkezik fegyvervizsgával, mi több, tudja is, mit beszél :D
Éppen csak azt nem érti miért írtam
Talán azért mert a Zámbó helyett mindenáron a fegyverekről akar beszélni.
Az alaptéma helyett a fegyvertartásról.
Persze össze lehet kapcsolni egy régi ügy kapcsán
Ezért írtam a második üzenetemet
De le ís iratkozok mert abban mindent elmondtam
 
Éppen csak azt nem érti miért írtam
Talán azért mert a Zámbó helyett mindenáron a fegyverekről akar beszélni.
Az alaptéma helyett a fegyvertartásról.
Persze össze lehet kapcsolni egy régi ügy kapcsán
Ezért írtam a második üzenetemet
De le ís iratkozok mert abban mindent elmondtam
hát már hogyne érteném? Zámbó buta, a fene se érti, miért nevezik királynak, és egyáltalán, hogy' a bánatba lehet rajongani egy ilyen emberért, aki képes három oktávot is áténekelni, ráadásul még "érdekes arcú" is? :D
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,675
Tagok
615,720
Legújabb tagunk
Marinka80
Oldal tetejére