Vasárnap kinyítják a 2010-ben felszámolt clevelandi magyar Szent Imre templomot

C

CanadaHun

Vendég
st_emeric_church.jpg

Öt évig tartott a clevelandi Szent Imre Egyházközség és Siklódi Sándor atya kálváriája, de vasárnap – 2012 november 4-én - végre kinyíthatja kapuit a 2010 júniusában botrányos körülmények között felszámolt magyar templom.
Rendkívül ritka a katolikus világban, hogy a Vatikán a fellebbezéseket benyújtó hívekre hallgat és hatályon kívül helyez egy templombezárásról szóló püspöki döntést. De pont ez történt Clevelandban, annak ellenére, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar és a Fidesz-szövetséges Kereszténydemokrata Néppárt klerikális szervilizmusuk miatt némák voltak és lényegében inkább Richard Lennon püspököt és a katolikus hierarchiát mentegették, a cserben hagyott helyi magyarok helyett. Szerencsére, a Saint Emeric orgonistája – Peller Miklós – sohasem adta fel a reményt, hogy egyszer visszaszerzik templomukat, és mostoha körülmények között szélnek eresztett plébánosukat.

Peller Miklós harca a Szent Imre templomért nem ért véget azzal, hogy csaknem két év várakozás után a Vatikán Papi Kongregációja elfogadta a magyar közösség ügyvívőjének fellebbezését, ugyanis Lennon püspök határozattan ellenezte azt, hogy Siklódi Sándor – a templom utolsó plébánosát -visszahívják Chicagóból. A püspök inkább azt támogatta, hogy egy angol nyelvű lelkipásztor szolgálja a magyar közösséget, ami valószinű a Szent Imre Egyházközség gyors pusztulásához vezetett volna. Erre Peller Miklós újabb fellebbezést nyújtott be Mauro Piacenza bíboroshoz és ezt is elfogadták.

“Ezt követően még augusztus vége felé két forrásból hallottam, hogy Lennon püspök teljesen letért eddigi igyekezetéről, és Siklódi Sándor atya visszaállításán dolgozott. Mindkét forrás elkötelezett a titoktartásra addig, amíg a fontos és kellő okmányok meg nem létesülnek”–nyilatkozta a templom ügyvívője.

A Szent Imre Egyházközség ahhoz a 11, nagy részben etnikai katolikus templomokhoz tartozik, melynek kinyitását rendelte el a Vatikán, miután a Papi Kongregáció elfogadhatatlannak találta a clevelandi püspök bezárással kapcsolatos eljárását.

A 108 éves Szent Imre templom tagsága 650 fölött állt 2010 júniusában – még a felszámolás előtt – Siklódi Sándor atya pedig 24 éven keresztül szolgálta a helyi közösséget. A bezárás után a chicagói Szent István Egyházközségbe került, most pedig ismét Clevelandban talált otthonra. Amikor Lennon püspök elrendelte a templom bezárást, a helyi magyarok bojkottálták az egyházmegye vezetőjét és egy aktivista csoport pedig 24 órán keresztül elfoglalta a püspökségnek átadott, kiürített plébániát. Egy nappal később, rendőri kísérettel távoztak a tiltakozó magyarok.

A Szent Imre Egyházközség érdekében lépett fel Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint Dennis Kucinich demokrata kongresszusi képviselő. A Kanadai Magyar Hírlapon kívül, egyetlen kanadai magyar publikáció és egyetlen kanadai magyar közösségi szervezet sem szólalt fel a halálra ítélt magyar templom érdekében. Sőt, a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség akkori Fidesz-párti plébánosa, Androvich Tamás, éppen lapunk ellen indított hadjáratot, mivel “rendívül elfogultnak” találta a KMH kiállását, és jelezte: “a magyarok makacságának köszönhetően” zárta be a körültekintő püspök úr a város egyetlen életképes magyar katolikus templomát. Lapunkra ebben az ügyben ugyan nem aggatták a magyarellenes, idegenszívű, illetve nemzet- és lélekromboló jelzőket, de azért a balliberális keresztényellenes titulust így is kiérdemeltük.

De a közismerten balos (sőt, egyszer még keményen radikálbaldali) Bob Begin atyát is ebbe a kategóriába sorolhatták a néma fideszesek és prűd kereszténydemokraták, aki a püspök terveit keresztülhúzva befogadta a magyarokat saját templomába. Fénykorában ennél azért lázadósabb volt a ma 71 éves Begin. A hatvanas és hetvenes években többször letartóztatták és egyszer felfüggesztették a katolikus papságból háború-ellenes tüntetései miatt. Az egyik tiltakozását éppen a clevelandi katedrálisban tartotta, ezzel megzavarva a püspök szentmiséjét.

A magyarok 2012 október 28-án egy dísztáblával mondtak köszönetet Bob Begin atyának és az őket befogadó liberális St. Colman templomnak.


SZERZŐ: CHRISTOPHER ADAM
 

sarij

Állandó Tag
Állandó Tag
"Peller Miklós harca a Szent Imre templomért nem ért véget azzal, hogy csaknem két év várakozás után a Vatikán Papi Kongregációja elfogadta a magyar közösség ügyvívőjének fellebbezését, ugyanis Lennon püspök határozattan ellenezte azt, hogy Siklódi Sándor – a templom utolsó plébánosát -visszahívják Chicagóból. A püspök inkább azt támogatta, hogy egy angol nyelvű lelkipásztor szolgálja a magyar közösséget, ami valószinű a Szent Imre Egyházközség gyors pusztulásához vezetett volna. Erre Peller Miklós újabb fellebbezést nyújtott be Mauro Piacenza bíboroshoz és ezt is elfogadták."
Nagyon szomorúan konstatáltuk a megtörtént eseményeket! Gratulálunk Peller Miklósnak kitartásáért! Sok hasonlóan gondolkodó emberre van szükségünk a világ minden országában.
 

eratera

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon örülök ennek. Én személy szerint sajnálok minden régi hagyomány felrúgását, elhagyását, a régi épületek elhanyagolását.
 

Melinda Takacs

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem élnek Cleveland-ben rokonaim, mindenképp örülök a templom megnyitásának, fontos a hagyományok hazai értékek őrzése!
 
Oldal tetejére