Veszélyes reakció indult Csernobilban, ami új atombalesettel fenyeget

Harmincöt évvel azután, hogy az ukrajnai csernobili atomerőmű a világ legnagyobb nukleáris katasztrófáját okozva felrobbant, újra beindultak a hasadási reakciók a reaktorcsarnokban. Több elmélet létezik, hogy mi erősítette fel a folyamatot, de még keresik a pontos magyarázatokat. Néhány éven belül megoldást kell találni a problémára, mert a folyamat vége olyan robbanás lehet, amely kárt tesz a szétolvadt erőművet körülvevő betonszarkofágban.

Olyan ez, mint a parázs egy grillgödörben
- kommentálta a Science tudományos lapnak Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze azt a hírt, hogy egyre intenzívebbé váltak a hasadási reakciók a csernobili atomerőmű mélyén a szétroncsolt reaktorcsarnok alatt. A hasonlat azért találó, mert a nem megfelelően eloltott tűz, ha van éghető anyag a közelben, újra lángra lobbanthatja az előző esti tábortüzet.

Csernobilban az éghető anyagot maguk az eredeti uránrudak, az üzemanyagcellák jelentik, valamint azok grafit és cirkónium elemei. A fűtőelemek nagy része az 1986. április 26-án a négyes reaktorblokkban bekövetkezett baleset során nem használódott el, semmisült meg, hanem a többi anyaggal - köztük az oltáshoz eredetileg használt homokkal - lávává olvadt össze. Ez a kóriumlávának is nevezett sugárzó elegy befolyt és bemarta magát a reaktorcsarnok alagsori helyiségeibe, majd ott "kihűlve" megkeményedett, de ebben még mintegy 170 tonna sugárzó urán van - az eredeti üzemanyag 95 százaléka.

Korábban is volt már rá példa, hogy erősödött a neutronszám: egy 1990. júniusi felhőszakadás után a részecskék növekvő számát mérték, mivel a víz befolyt a szarkofágba, lefolyt az így is forró kóriumhoz. A víz lelassítja a neutronokat, így növeli annak esélyét, hogy azok visszapattanva az uránmagokba csapódjanak és szétváljanak. Egy egyszerű hasonlattal a helyzet olyan, mint egy flippergépben, ahol a golyó a neutron, míg az ütközőket víz alkotja, a golyó pedig ahogy cikázik körbe-körbe széttörheti a pálya egyes elemeit, amelyek itt az uránatommagokat jelentik.

Harminc éve a tudósok gadolinium-nitrát-oldatot permeteztek a területre, ami megakadályozta, hogy folytatódjon a maghasadás és így elkerültek egy újabb esetleges robbanást. Most erre nincs lehetőség, mert a 305/2-es helyiség nem megközelíthető, oda nem lehet bejuttatni ezt az "oltóanyagot"

Újra, de máshogy

Most viszont az érzékelők úgy jelezték a neutronszám növekedését, hogy nem jutott víz a területre. Az egész folyamat ráadásul nem is figyelhető meg közelről, mert egy teljesen elzárt helyiségében növekszik a koncentráció. "Sok a bizonytalan tényező" - mondta Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (Institute for Safety Problems of Nuclear Power Plants - ISPNPP) egyik kutatója, aki szerint nem kizárható, hogy egy újabb reaktorbaleset történhet az erőműben. A jó hír az, hogy a neutronszám csak lassan emelkedik, a szakembereknek így akár több évük lehet arra, hogy kitalálják, hogyan szüntessék meg a veszélyforrást.

Az ukrán tudósok most azt próbálják kideríteni, hogy a reakciók maguktól csillapodnak-e - vagy rendkívüli beavatkozásra van szükség egy újabb baleset elkerülése érdekében. Viszont egyelőre csak találgatni lehet, hogy a vízhiányában mi okozza a fokozódó intenzitást. Az egyelőre legvalószínűbbnek tartott elmélet szerint, ahogy a kórium szárad, külső rétege megkeményedik, egy olyan burokká válik, amelyről a neutronok visszapattannak, ezzel még hatékonyabban hasítva az uránatomok magját. Neil Hyatt a Science magazinnak "hihető és plauzibilis" feltevésnek nevezte ezt, de a mechanizmus és annak későbbi szakaszai egyelőre nem világosak.


Az viszont kizárható, hogy megismétlődjön egy az 1986-oshoz hasonló robbanás, amikor radioaktív felhő terjedt Európa felett. Az eredetileg septiben az erőmű fölé épített betonszarkofág, valamint a 2016-ban aköré felhúzott szuperkupola felfogna egy újabb robbanást.
Az viszont elképzelhető, hogy az épületek szerkezetileg gyengébb pontjai megsérülhetnének, valamint hogy az erőmű maradványaiban lévő sugárzó hamu és por felkeveredne, akár ki is juthatna a területről.

Robot hozhatja a megváltást

Az újonnan leleplezett veszély kezelése ijesztő kihívás, de ötletek már vannak a probléma megoldására: az egyik terv egy olyan robot kifejlesztése, amely elég sokáig képes ellenállni az intenzív sugárzásnak ahhoz, hogy lyukakat fúrjon az FCM-ekbe, és bórhengereket helyezzen be, amelyek vezérlő rudakként működnének, és elnyelnék a neutronokat. Addig is az ISPNPP két másik olyan terület ellenőrzését kívánja fokozni, ahol az FCM-ek kritikussá válhatnak.

Az újraéledő maghasadási reakciók nem az egyetlen kihívás, amellyel Csernobilban szembesülnek. Az intenzív sugárzás és a magas páratartalom által ostromolt kórium elemek - mint amilyen a híres Elefántláb - szétesőben vannak. Ha ez megtörténik, még több radioaktív port termelődne a kettős szarkofágon belül, ami megnehezíti az erőm elbontását, amire Ukrajna már régen készül és már az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is forrásokat biztosított a részletek kidolgozására.

A jelenlegi maghasadási folyamatok vizsgálata nemcsak Csernobil stabilitása miatt fontosak: Fukusima tíz évvel ezelőtti katasztrófája miatt ott is előfordulhatnak majd hasonló események, a kész megoldások pedig csökkentik egy sugárzással járó baleset bekövetkezésének esélyeit.

csernobil.jpg
 
Sajna az a gond, hogy rengeteg pénz lenyulnak ukrajnában is csernobil segítséségével. Az új szarkofág is talán 4x drágább lett mint tervezték és sokkal lassabban épült meg. Mostanság meg tursztikai látványosság kezd lenni zóna. Lhete szobát bérelni ott, meg hasonolók. Nemrég volt valami cikk, hogy világörökségi? helyszinné akaják nyilvánitani, vagy valami ilyesmi. Az bizots, hogy még pár évtizedig kisérteni fog :(
 
2014-ben voltunk ott a barataimmal - 100 meterre alldogaltunk a regi szarkofagtol, a jelenlegi meg nem volt teljesen kesz, nem volt ratolva -, akkor beszelgettunk nehany helyivel, akik a meg mukodo blokkokban dolgoztak. Egyontetuen az volt az allaspontjuk, hogy nagyjabol a tizszereset loptak el a bekerulesi koltsegnek, igy redredington kollega becslese meg igen szelid. Persze csak ha igaz, amit a nativok allitottak, mert ugye Ukrajnaban soha semmi sem biztos, meg ha megtortent sem.
 
Termeszetesen lehet barmiben/barkiben ketelkedni, de egy tanult ember ezt kulturaltan csinalja, mindenfel nemiszerv emlegetese nelkul. Neked ezt nem sikerult megugranod, mert onhitt es buta vagy. Vigasztaljon, hogy minden populacioban 100-bol kilencven pont olyan, mint te, igy mindig akad majd tarsasagod. A linkelt - sajat, es van meg vagy otszor ennyi errol a helyszinrol - kepek nemelyiken GM-szamlalo latszik, mogotte a regi szarkofag. Azt hiszem, nagyjabol jol becsultem meg a tavolsagot. (Jomagam egyik kepen sem latszom, es szelfizni sem szokasom.)
https://photos.app.goo.gl/vjG1xJ48fkQ1tLFu5
 
Nem tudtad volna idoben torolni a serto kerdest/megallapitast? Ha latom, hogy neki engeded - tudom, azota torolve lett -, ugyan miert fogtam volna vissza magam? Ha veszed a faradtsagot, es megnezed a tobbi hozzaszolasomat - meg ha nincs is sok -, igen konnyen valik megvalaszoltta a kerdesed: nem szoktam senkit ok nelkul sertegetni.
 
NIncs semmilyen ok a sertegetesre. Tedd meg emailbe privibe, mi nem vagyunk vevok erre. Hasznald a jelentes gombot ha sertot talalsz , valamelyik modi rovid idon belul intezkedik.
 
Nos, szamodra akkor az en nickem sem kulonosebben nagy talany! ;)
(Apro, ide tartozo szosszenet: Gyerekkent olvastam eloszor ezt a konyvet. Annyira gyerekkent, hogy akkoriban meg elt Basti Lajos szinmuvesz, egyutt csinaltunk egy radiojatekot a Magyar Radioban. Robogok a studioba, kezemben a naracssarga apro konyv. Basti kerdezi, mit olvasol kolyok? Mondom neki - ahogy irjak -, Pierre Barbet konyvet, a Psziborgok almait. Erre o: Azt ugy mondjak "Barbe", "t" nelkul, ekezetes "e"-vel. Igy tudtam meg, hogy Lajos bacsi - nekem o az volt akkor - beszel franciaul.)
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Demeterné Nagy Erika wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm az újabb fordítást, izgatottan várom hogy mi lesz a következő :)
Szeretetleckék
Tánc Vers
Táncol a szívem!
Táncra Kért Isten!
Táncol a szívem a napsütésben!
Táncol a jóság, minden szívben!
Vedd észre a táncot ezer nevetésben!

Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Mit táplál a reakciód?
A szeretetet?
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke
Szeretetleckék
Szíved Bölcsője.
A magasabb szintű tudatosságban, érzékelni kezded az érzelmi biztonságodat. Az emberi éned, még meging, ha kellemetlen helyzetek adódnak, de nagyon gyorsan visszatérsz, szíved bölcsőjébe.
A megéledő belső szereteted akkor is tovább süt, mint nap, ha az elmédet, néha felhők borítják!
Kertész Kata Keke

Statisztikák

Témák
36,806
Üzenet
4,477,669
Tagok
594,897
Legújabb tagunk
Szabó J
Oldal tetejére