Veterán

Laci témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2004 Április 24.

 1. Laci

  Laci Állandó Tag

  MOSZKVICS 403 ÉS 412 - RENDŐRNEK LENNI JÓ!
  Szörényi András  Albert Flórián volt az aranylabdás, az indokolatlan kürthasználatot büntették a rendőrök, de a Ladák ideje még nem jött el: ekkor élték virágkorukat a rendőrségi Moszkvicsok.

  Biztosan sokan ismerik a Moszkvics gyár világháború utáni személyautóinak alaptörténetét. A Németországot megszálló szovjetek jóvátételként az egyik Opel gyárat kompletten leszerelték és könnyed mozdulattal néhány ezer kilométerre keletre húzták. A zsákmány részeként az akkori Opel Kadett tervei is hozzájuk kerültek, az autót pedig Moszkvics 400 néven gyártani kezdték.

  Némi fejlesztés után, egy új karosszériával a 403-as és testvérei is ebből az alomból születtek, tehát a régebbi rendőrautó részben Opel Kadett örökség. A 403 a széria kifutását vetítette elő, a cikkben bemutatott autóban már négysebességes váltót találunk, mint a későbbi 408-ban.

  De kiknek is volt Moszkvics 403-as személygépkocsijuk az ötvenes évek végén-hatvanas évek elejétől? A taxitársaság és a vállalatok mellett orvosok, állatorvosok és híres emberek juthattak hozzá, például színművészek. A Rákosi-kor terrorja addigra, amikor a 403-as importja megkezdődött, már enyhült annyit, hogy magánszemélyeknek is lehetett személyautója.


  Lemezjátékokra emlékeztet a 403 formája
  1358 köbcentis, 43 lóerős motor mozgatja a ezt a típust, amelynek nyomatéka 88 Nm 2600-as fordulaton. A tohonya, de szívós kisautó elég sok karbantartást és ápolást igényel a mai autókhoz viszonyítva, de szerencsére ezzel a Moszkviccsal már senki nem akar járőrözni. A 140 km/óráig skálázott

  A 403-ban kézzel mozgatható hűtőzsalugáter helyettesítette a termosztátot, így nem kellett télen kartonpapírral vagy hűtőtakaróval megelőzni a motor túlhűtését, egy kézmozdulattal összezárhattuk a lamellákat a hűtő előtt. A 403-as gazdagon műszerezett autó, olajnyomásmérő is van benne. A rendőri szerveknek viszonylag kényelmes hely jutott az első üléseken, miközben KMK-sok (közveszélyes munkakerülők), államellenes összeesküvők, huligánok, vagy más rendbontók nyomába szegődtek.

  Az az érzésünk, hogy néhány lemezjáték formáját a Moszkvics 403 ihlette, legalábbis szerintünk kísértetiesen emlékeztet gyermekkorunk lendkerekes, felhúzós stb. játékautóira. A játékautós külsőre a magas és keskeny karosszéria arányai is rákontráznak, a 403-as Moszkvics 156 centi magas, de csak 154 centiméter széles.


  Pininfarina formatervvel büszkélkedhet a 408-as Moszkvics, amelynek későbbi változata a 412
  A laprugós, merev hátsó tengelyes felfüggesztés évtizedekig megmaradt a Moszkvicsokban, a 403-ban is merev tengely volt félelliptikus laprugókkal. Ez nagyon műszakian hangzik, de csak annyit jelent, hogy nem teljes ellipszist formáz a néhány rugólap, mint például a postakocsikon.

  Bő négy évtizedes a képeken látható autó, amely restaurálásának végén jár, csak a krómozás van hátra. Némi torokköszörülés után értő kezek között életre röffen a motor és elpöfög az autó.

  Lehet abban valami, hogy akinek Trabantja volt, az később bármilyen autót be tud indítani, legalábbis Kőváry Barna raliversenyző ezzel magyarázta, amikor sok bénázás után ő egyetlen mozdulattal életre keltette a szovjet négyhengerest.


  Idővel eltűnt a fecskafarok az elegáns farrészről
  Most már Opel Astrák, Skoda Octaviák, Ford Escortok és Mondeók végzik a piszkos munkát, a rettenetesen kemény igénybevételt jelentő járőrözést. A 403 csak a békés rendőrnapokon tűnik fel.
   
 2. Laci

  Laci Állandó Tag

  Később a rendőrségi múzeumban a Moszkvics 403 utódját is megtaláltuk. A lemezjátékokat idéző autócskát egy Pininfarina formatervezésű limuzin váltotta le. Ez volt a fecskefarkú 408-as Moszkvics, amelynek egy későbbi változata a 412-es típus.

  Alapjaiban ez az autótípus egészen a kilencvenes évekig tovább élt, kevésbé díszes karosszériával, a fecskefarkaktól megfosztva, Moszkvics 2140 néven. Volt belőle kombi és áruszállító változat is, dobozos vagy platós kivitelben.

  70 lóerős motor hajtja a nagyon szép állapotban lévő egykori járőrautót, amely működőképes és a rendőrnapokon élőben megcsodálható. A rossznyelvek szerint a Moszkvics erőforrását nem volt bonyolult kifejleszteni, mivel szovjetes lendülettel a BMW 1500 motorjáról koppintották az egészet.

  Ha ez a híresztelés igaz, akkor a moszkvai autógyár nagyon jó mintát választott, hiszen a bajor négyhengeres a világszínvonalat képviselte.

  A rendőrségi garázsok nagy öregjei úgy emlékeznek, hogy 80-nál gyorsabban nem szeretett menni a 412-es. Amikor a sebességmutató belekóstolt a mámorító háromjegyű számokba, már nyitva volt a második torok a porlasztón és kannából locsolva kellett benzinnel tömni az orosz vasat.

  Az elegáns vonalvezetésű 412-es Moszkviccsal kezdetben rendőrparancsnokok jártak, majd sorsa rosszabbra fordult és a járőrautóként sínylődött. Hosszú évekig fekete kenyéren élt ez a robosztusságában is oly szép autó, de sikerült megmenteni az utókor számára.

  A szovjet pártvezetés a világszinten is jelentős megállapodás eredményeként megindult Fiat 124 licencgyártást részesítette előnyben, a Moszkvicsoknak kevesebb figyelem jutott. A Zsigulik, majd a Ladák a magyar rendőrségnél is felváltották a Moszkvicsokat. A hetvenes évek elején megjelent Ladákra úgy emlékeznek a rendőrök, mint az első igazán gyors rendőrautókra.

  /Origo/
   
 3. Csillagom

  Csillagom Állandó Tag

 4. Laci

  Laci Állandó Tag

  Nézzük milyen autók voltak a ,,mi,, autóink az 50-es,60-as,70-es években. Milyen autókon tanultunk vezetni és milyen autókon róttuk a hazai utakat a ,,létező szocializmus ,, éveiben. Ezekből a kocsikból ha elvétve is ,még láthatunk néhány működő példányt az utakon. Jellemzően nagyon megkímélt állapotban és láthatóan nagyon megbecsülten róják a kilómétereket. Nem egy közülük mai szemmel is meglehetősen elegánsnak tűnik...
   
 5. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 6. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 7. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 8. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 9. csocsike

  csocsike Vendég

  Ez jo , Lacika de regen lattam ezeket :D
   
 10. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 11. Laci

  Laci Állandó Tag

  Csöcsikém !

  A pécsi autóvásárokon még néha-néha láthatóak ezek a csodák.Ötvenszer is körbejárom őket.Egyszerűen nem tudom ott hagyni... :oops:
   
 12. Laci

  Laci Állandó Tag

  Ezen a képen egy Warsawa 223-as látható.Ilyen volt az én első kocsim 1974.februárjában. A 'Merkur' pécsi használtautó telepén vettük 29000,-Ft-ért.Tizennégy litert is megevett százon. Igaz 3,-Ft. volt egy liter benzin...
  Persze az enyém ment ló nélkül is :D !
   
 13. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 14. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 15. Laci

  Laci Állandó Tag

  Ez a katonai Trabant :D Hofi Gézát is megihlette! Egy szilveszterz tévéműsorban azt mondta,hogy ez egy nagy fegyver a NATO ellen:,,Terepjáró katonai Trabant, katonai terepjáró, ezzel támadni ! képzeld,de az semmi! ezzel menekülni!!" :D
   
 16. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 17. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 18. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 19. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   
 20. Laci

  Laci Állandó Tag

  :roll:
   

Megosztás