Vissza se menj az ünnepekről, a finnek már a munka nélküli alapjövedelmet tesztel

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 25.

Melitta - 2016 December 25, 03:47
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A munkanélküli segélynél hatékonyabb, munkahelyeket generáló módszert keresnek az összeomlott Nokia országában.

  Két éves, kétezer ember bevonásával végzett általános alapjövedelem tesztre készül Finnország. Fizikai munkások és a Nokiától kirúgott programozók egy csoportja fog olyan havi jövedelmet kapni, amiért semmit nem kell tenniük. Még fontosabb, hogy az új jövedelmi forma nem is gátolja őket semmiben. Míg a munkanélküli segély – ami egy Nokiától leépített mérnök esetében vonzóbb megoldás, mint egy startupos fizetés – mellett nem lehet dolgozni, az alapjövedelem megengedi majd a munkavégzést. A programról a New York Times közölt részletes cikket.

  A program arra keres választ, hogy egy ilyen pénzügyi mentőháló birtokában mihez kezdenek a munkanélküliek. Állást keresnek vagy sajátcéget indítanak? Tanulni kezdenek egy új karrier felé vagy ülnek a kanapén és sorozatokat néznek?

  Nem kellene több Trump

  A válasz nem csak a Finnországban érdekes, hanem az egész világon. A robotizálás, a munkahelyek olcsóbb országokba költözése, a szabadkereskedelmi egyezmények nyomán a munkások rossz helyzetbe kerültek. A dühüket pedig populista politikusoknak sikerült az elit felé irányítania. Az első eredmények között Donald Trumpot és a Brexitet lehet felemlegetni. A kérdés az, hogy a kapitalizmust igazságosabbá lehet-e tenni, vagy feldühödött szavazók tömegei fogják átalakítani.

  A támogatói szerint a feltétel nélküli általános alapjövedelem azért fontos, mert a munkaerőpiac megváltoztathatatlanul megváltozott. A teljes foglalkoztatottság álom csupán, a gyári munkát a robotok veszik el, a korábban teljes állást jelentő foglalkozásokat pedig az Uberhez vagy a Deliveroohoz hasonló alkalmi munkára felépített startupok szüntetik meg.

  Az ötletnek sokféle kritikája is van. A radikális baloldali kritikusai azért nem tartják jó ötletnek az alapjövedelmet, mert az alkalmi munkák kiegészítését, és ezzel a jelenlegi hibás rendszer foltozgatását látják benne. Jobbról pedig a munka nélkül megszerzett “ingyen pénz” koncepciójával nem sikerül kibékülni többnyire.

  A válság óta nincs jól a finn gazdaság
  Nagyszabású vizsgálatokra viszont a finnországi kezdeményezésig nem került sor. A finn kormány azt várja, hogy a viszonylagos anyagi biztonság új munkahelyek létrejöttéhez járul majd hozzá. Szükség is van rá, a Nokia megszűnt vezető mobilgyártónak lenni, a papíripar is gyengélkedik, és a 2008-as válság is megviselte az országot. A munka nélkül maradókat a finn szociális háló megfogta, de a gazdaság nem állt újra növekedő pályára.

  A teszt helyszíneként kiválasztott város Oulu, ahol a Nokia egyik üzeme volt. A városban 16 százalékos a munkanélküliség, ami a finnországi átlag duplája. És mivel ezt a rátát azzal érték el, hogy a Microsoft a Nokia központból 2500 mérnököt épített le, így profi technológusok keresnek munkát.


  A finn kísérlet azért is érdekes, mert egy jórészt bürokrácia nélküli rendszert vezet be. Így az alapjövedelmet kapóknak nem azt kell megtanulniuk, milyen papírokat kell kitölteni a segély megszerzéséhez.

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 25.

  1. most
   most
   lesz egy csomó jó példa

   és egy csomó rossz (lásd nyugdíjasok kényszer nélkül kiesnek a társadalomból
   pedig a legtöbb tudással rendelkeznek !

   az önmenedzselésről meg épp a munkahelyek szoktattak le....
   jó néhány generációt (pl ősszel meghagyni magnak néhány erősebb növényt azt megfelelően eltárolni
   h legyen mit elvetni tavasszal amiből ősszel ehetsz majd,hosszútávú tervezés szervezés stb a gyors változások rendszer- adó sajnos nem a személyes felelősség fejlesztői )
   cdurmol kedveli ezt.
  2. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Nagyon szép elgondolás , de mivel közgazdász nemvagyok igy nem is tudom "rendesen" megitélni . Talán igy meglehetne az öregedési "szegénységet" elözni , de ahhoz az is szükséges lenne , hogy a sok nembefizetött a közös kassába rendesen fizetésre kötelezzék . az meg csak mese és némely más vezetö populista dumája , hogy ezzel csak az "élösködök" számát fogják növelni ! Mondom , nem vagyok közgázos , de aki ma is dolgozik a megélhetéséért az ezután is dolgozni fog ! Az esetleges több jövedelmét meg , a vásárlásra etc.pp-re fogja forditani , ezzel is az államkassát növelné . Aztán , hogy Trump mennyire populista azt majd a jövö év Januárjától fogjuk megtudni , addig ez csak kamu ! Hasonlóan mint a Brexit is , nagy hühó a semmiért !Talán majd unokáink megérik , az a Brexitett :rohog:, de addig ?! Ugyan már , én már láttam lovat a patika elött hányni recepttel a szájában !:)
   Beth-Nahrain, analema és cdurmol kedveli ezt.
  3. sae15w
   sae15w
   Nem nagyon értem....egy EU tagországrol van szó, az összes munkanélküli kb. 400.000 ... miért nem vesznek példát a keleteurópai országokrol (jó pár millióan egy másik tagországban dolgoznak). Pláne ha vannak köztük magasanképzett, szuper szakemberek.
   cdurmol kedveli ezt.
  4. cdurmol
   cdurmol
   Nem értem.
   Ez egy alapjövedelem, ami állampolgári alapon jár? Aki akar, dolgozik mellette és magasabb jövedelemre tesz szert, és nem utolsó sorban kitermeli a saját és a honfitársai alapjövedelmét?
   Vagy ez az alapjövedelem azoknak jár, akik elvesztették a munkájukat, és a többi, dolgozó finn termeli ki nekik?
   Mert ugye a jövedelmet, akármilyen alapon kapja valaki, valakinek meg kell termelni.
   Soproni Ede kedveli ezt.
  5. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Cdurmol , ez olyan "kommunistikus" ötlet , hasonlóan mint némely országban a betegbiztositás vagy a nyögdij mely alapi szinten mindenkinek jár! Tehát minden állampolgárnak mondjuk 18-20 éves korától járna mondjuk 7-800€ mely az ottani "létminimumot" jellentené és ha akar tovább dolgozni egy "normális" bérért akkor dolgozna , ha nem akkor nem , de nemkapna a továbbiakban semmiféle állami segélyét sem ! Igy is a most dolgozok termelik ki a nemdolgozok megélhetését ! Nem mindenhol olyan "jó" a szociális háló mint nálunk !;) tudod vannak olyan országok , hogyha elvesztetted a munkahelyedet akkor esetleg életed végéig kapsz egy bizonyos segélyt ! Igaz nagyon kell tudni gazdálkodni vele , de valahogy csak csak megélsz belölle !
   cdurmol kedveli ezt.
  6. Éleskés
   Éleskés
   Miért gondolod azt, hogy egy nyugdíjas kb. 40 évi gyűlölt / szeretett / kedvére való / kedvére nem való (nem kívánt törlendő) munka után egyszercsak leáll és vegetál? Nem mondom, vannak ilyenek, de sokkal-sokkal többen vannak olyanok, akik tovább dolgoz(ná)nak. Legfeljebb új munka után néznek, ha régit nem szerették. Hányan vannak olyanok, akik például szoc. munkásként dolgoznak, náluk rászorultabbakat segítenek, társadalmi munkában ételt osztanak, rendezvények szervezésében segítenek és hányan, akik visszamennek a régi munkahelyükre tovább tenni azt, mint régen? Mert bármit tenni másokért jobb, még ingyé' is, mint otthon ülni és TV-t, esetleg a falat nézni.
   Engem pl. visszahívtak a szakmámba, tovább is dolgoztam, mígnem pártunk és kormányunk úgy nem döntött, hogy ugyan menjek már el végre nyugdíjba. Mert két jövedelmi forrást az állam nem bír el. Igaz, hogy a cégem - egy egyetem - igényt tartott volna rám, de más megoldás nem volt. Ez már teljesen lényegtelen, most a hobbimnak élek, mint számlaadó kisiparos - és szerencsésnek mondhatom magam, mert volt rá lehetőségem. Másoknak sajnos még ennyi sem jut.
   cdurmol és Soproni Ede kedveli ezt.
  7. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Éleskés , pontosan igy is van ahogyan magad is irod ! Hiszen sok "nyögdijasnak" az adja meg és másnak is a élete értelmét , ha tehet valamit mégha az nincsen is ugy megfizetve mint a "normális" munkahelyen ! Csak jönn közbe az azz átkos bürokráciá és cseszeget hogy miért is teszed ezt azt "fizetés" nélkül, mert Ök ma már nemtudják felfogni , hogy az ember önszántából is csinálna valamit . Igaz mindenki magából indul ki , igy minden adófizetö állampolgár , csaló !
   cdurmol kedveli ezt.
  8. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Azt, hogy hogyan fognak az érintettek reagálni erre a gesztusra nem tudhatjuk, nem ismerjük a finnek életfelfogát, bár úgy tűnik a kormányuk sem.

   Nagyon bátor és becsületes dolognak tartom, hogy ki merték mondani, nem tudnak mit kezdeni egy ilyen szituációval... máshol csak elkenik az egészet.

   A dolgozz máshol az EU-ban vélemény azért necces, mert ugyanúgy nem megoldás a problémára.
   Vagyunk Európában/a világon X milliónyian, de csak Y millió munkahely van....akkor ?
   A technikai/technológiai gyors fejlődést nem követte a közgazdasági-társadalmi séma fejlődése, nem beszélve a túlnépesedésről, ami tovább növeli a gondokat.
   A probléma nem újkeletű, a világ közgazdászai rágják elég régen de megoldást még nem találtak. Eddig a nagy háborúk oldották meg részben a gondot, de senki sem szeretne III. V.H-t.
   Bár tagadhatatlan, az végleges megoldást adna...:confused:
   Soproni Ede kedveli ezt.
  9. most
   most
   ezt mondtam volna ? pont az ellenkezőjét
  10. analema
   analema
   ...és ebből a szempontból nagyon rossz kísérleti bázis egy jórészt eddig is dolgozó, képzett és sok mérnökből álló társadalmi réteg. Mert egy ilyen kísérlet eredményét bármi is lesz az nehéz egy komplett finn társadalomra levetíteni.
   ladybug7spots és B.Péter kedveli ezt.
  11. analema
   analema
   Az feltétel nélküli apajövedelem(FNA) koncepciója azt mondja,hogy a társadalomban mindenki alanyi jogon kap annyi pénzt, amiből valahogy ki lehet jönni. Értsd: mindenki, érdemeitől függetlenül. Az FNA hívő feltételezi, hogy ha ezt megkapod, akkor nem idegeskedsz, hanem jobban megtalálod a helyed a társadalomban és ezáltal nagyobb teljesítményt raksz bele a közösbe, hiszen szeretnél többet kivenni belőle, mint a puszta lét.
   Az FNA hívők bár látszólag megalapozottt közgazdaságtani érvekkel jönnek elfelejtik, hogy a kommunizmus eszméje nem esett messze ettől a fától, és valahogy sehogy sem sikerült ebben nagy sikereket felmutatni a Föld nevű bolygón. Oké, itt pl. Magyarországon az FNA-t a közveszélyes munkakerülés fogalma teremtette meg, de a végén akkor is kaptál pénzt, ha csak lábat lógatni jártál be a gyárba. Mivel fenyegethettek volna meg? Hogy kirúgnak és nem lesz melód? :) Az FNA ezt úgy fejleszti tovább, hogy pénzed lesz, bármit is tegyél.
   A másik probléma ezzel, hogy pillanatok alatt a költségvetés jelentős százalékát kitevő rést üt a pajzson. Ha nem jön a be a kísérlet akár 1-2 évtizedig is ihatják a következményt az utána következő generációk.
   Bocsánat, tök jól működik a rendszer egyetlen környezetben. Ahol az FNA-t nagyjából nulla költségen megtermeli az ország. Ez viszont ma egy helyen igaz: az arab olajtermelő országokban. Ott, ahol 2 dolláros áron már lehet olajat kitermelni, amit aztán 50 dollárért el tudnak adni. De ott is csak addig adhat az ország ilyet, míg az olajra ekkora a kereslet.
   Hogy mennyire nem megy még ez sem automatikusan bizonyítja ezt Venezuela. Chávez nem alapjövedelmet teremtett a pénzből, hanem gyakorlatilag megoldotta, hogy a megélhetés ne legyen tétel, de ez a gyakorlatban az FNA leképzése. A következményeket bárki megtekintheti, ha utánanéz mi van ma Venezuelában.
  12. Éleskés
   Éleskés
   "és egy csomó rossz (lásd nyugdíjasok kényszer nélkül kiesnek a társadalomból
   pedig a legtöbb tudással rendelkeznek !"
   öööööööööö, ez azt jelenti, vagy az ellenkezőjét? :cool:
  13. Beth-Nahrain
   Beth-Nahrain
   Majd megtermelik a robotok, de nekik nem kell fogyasztani. Nem vesznek sonkát, nem utaznak nyaralni és nem hívnak taxit. :D
   analema és cdurmol kedveli ezt.
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ezt az FNA témát a sajtóban nálunk is bedobták a köztudatba (50 e/hó).
   Nálunk, ahol 2008. óta 28.500 a minimum nyugdíj (a legtöbb szociális ellátásnak is ez a számítási alapja), pont a harmada a létminimumnak, pedig azt orbáni parancsra újra csökkentette a KSH.
  15. Beth-Nahrain
   Beth-Nahrain
   Az USÁ-ban is Elen Musk szerint elkerülhetetlen Kanadában be is vezetik és a svájciak még szavaztak is róla és elutasították. Gondolom nálunk nagyobb sikere lenne. Persze arra kiváncsi lennék hogyan élnénk meg 28500 forintból. Svájcban 700 000 forint értékű frank lett volna egy hónapra az alapjövedelem.
  16. Beth-Nahrain
   Beth-Nahrain
   Na ja! Kérdés akkor, hogy miért van a németeknek olyan hatalmas szüksége a milliónyi képzetlen és segélyre szoruló muzulmánok tömegére. Márhogy annak kérdés, aki elhiszi, hogy azért kell befogadniuk őket, mert nincs elég munkaerő Európában.:D
   sae15w, analema, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.
  17. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Beth , tudod az a 700 ezer Ft-t nagyon is jól hangzik , de könyörgöm ne esettek már át a ló másik oldalára !! Az ottélöknek teljesen más a kiadása mint nekünk itthon Magyarországon ! Erröl mindig még Kádár beszéde jutt eszembe amikor Magarországot összehasonlitotta Nyugat-Németországgal , mert mondta , hogy mi "kilóra" vesszük a hentesárut a a Német meg grammra ! Csak szegény azt nememlitette , hogy a Német még a mai napig is vagy pfundot vesz vagy grammot ;) aztán talán pont Svajcban a legdrágább a megélhetés .
   cdurmol kedveli ezt.
  18. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az első kérdésedre négyszemközt választ tudnék adni....

   A svájcit forintosítani azért nem érdemes szerintem, mert nem tudjuk ez az összeg ott mire elég.
   Soproni Ede kedveli ezt.
  19. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A fenének sincs szüksége a képzetlen munkaerők tömegére, arra ott vannak nekik a törökök, meg az utódállamokból ott dolgozók.
   Úgy gondolom, hogy egyszerűen átestek a ló túlsó oldalára, bizonyítandó, hogy tudnak ők nem csak koncentrációs tábort építeni, hanem humánus európai gondolkodással segíteni a rászorultaknak. Nem gondolták, hogy ez népvándorlás méretű.
   Beth-Nahrain kedveli ezt.

Megosztás