Visszakérheti az Unió a fizetős játszótér árát

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 3.

Melitta - 2017 Október 3, 13:25
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nem kell fizetni, elég regisztrálni a játszótér használatáért – magyarázkodik a hajdúhadházi önkormányzat. A helyiek most hallanak erről először.

  Alaposan a zsebébe kell nyúlnia a hajdúhadházi önkormányzatnak, ha kiderül, hogy jogtalanul szednek pénzt az esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum használatáért. Elsőként a Népszava írta meg, hogy a pályázathoz csak „pántlikaként” használták a romákat, mert épp ők nem tudják igénybe venni a fizetőssé tett létesítményt. A sporttelepet fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő Hajdúvitéz Nonprofit Kft. cikkünk megjelenése után zavaros sajtóközleményben igyekezett megmagyarázni, hogy a létesítményt és a hozzá tartozó játszóteret bizonyos feltételekkel ingyen használhatják a helyiek.

  Azt írták: a komplexum területén található játszótér egy kiegészítő elem a szabadtéri kosárlabda-, labdarúgó- és futópálya, továbbá a kondipark meg a vívóterem mellett. A játszótér használata – magyarázták – a hajdúhadházi lakosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció és az azt igazoló kártya birtoklása díjtalan. A sportkomplexum ingyenesen használható az üzemeltető Hajdúvitéz Nonprofit Kft.-vel köthető együttműködési megállapodás keretében, civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek számára. A családi bérlet ára 7500 forint évente, amely két szülő és két gyermek számára teszi lehetővé a sportkomplexum egy éves használatát. A játszótéren kívüli, szabadtéri sportolást szolgáló létesítményekre családi bérlet, felnőtt bérlet és napijegy váltható. Ez utóbbi – bár a közleményben nem szerepel – a városrészben élők szerint 500 forint.

  A helyiek úgy vélik, az önkormányzat csak kibúvót keres azután, hogy nyilvánosságra került a botrányos eset. Több helybeli valamint Kovács Annamária, a Hajdúhadházi Fiatalok nevű csoport közösségszervezője, drámapedagógus és ifjúsági munkás is azt mondta érdeklődésünkre: most hallottak először arról, hogy regisztráció után ingyenes lenne a játszótér használata, szerintük ezt csak most, a kínos ügy kipattanása miatt találta ki az önkormányzat. Megerősítették, eddig csak az 500 forintos napijegy megvásárlásával mehettek be a létesítmény területére, így a játszótérre is.

  – Az egyesületi tagság is csak kibúvó arra, hogy jogilag ne lehessen kérdőre vonni az üzemeltetőt – tette hozzá Kovács Annamária a Hajdúhadházi Fiatalok közösségszervezője. A csoport idén nyáron azért gyűjtött össze több mint 250 aláírást, hogy tegyék ingyenessé a sportkomplexum szolgáltatásait. – Kérdés, hogy a szóban forgó egyesületeknek van-e tagdíja, ruha- és eszközigénye, amit kötelező megvásárolni. S mi van, ha egy nagycsaládos anyuka gyerekei nem tudnak megfelelő ruházatban egy nívós egyesületbe bejutni, csak mondjuk néha a játszótérre szeretnének elmenni? Ha tényleg nyitott az egyesület, akkor bátorítsák és informálják az embereket a lehetőségeikről, mert így csupán az az érzésük marad, hogy ellenük van a létesítmény, mert ők szegények.

  Szavai szerint Hajdúhadházon már nemcsak a sportpálya, hanem a művelődési ház is fizetős, mert a közművelődési funkciókkal bíró köztereket is átvette a Hajdúvitéz Kft. Informális közösségeknek, ifjúsági kluboknak nagyon nehéz így elérhető, nyitott tereket találni.

  – A világ minden táján meg tudják oldani, hogy akár olyan srácok is bemehessenek a játszótérre, akiktől amúgy tart az üzemeltető. Nehezen kezelhető, nehéz sorsú fiatalokat is be lehet vonni és érdekeltté tenni, hogy örömmel használják a lehetőségeket. Ehelyett rájuk fogják, hogy tönkreteszik a játszóteret. Pedig bevonhatnák őket, hogy ha már kimondottan az integrálódásukra épült, akkor kapjanak esélyt. Épp amiatt lehetett volna remek lehetőség a szociális városrehabilitáció és ez a sportkomplexum, mert rengeteg a szegény család, a korai iskolaelhagyó fiatal. De sajnos Hadházon az együttműködés helyett inkább a rendvédelmi eszközökben hisznek – mondta Kovács Annamária.

  Cikkünk nyomán a K-Monitor blogja írta meg: „sanszos”, hogy törvénytelen a belépődíjas rendszer. A hajdúhadházi játszótérépítés célja ugyanis az eredeti pályázati kiírás alapján szociális városrehabilitáció volt, s "közszolgáltatás ellentételezésére nyújtott támogatásnak" minősül, ami száz százalékos támogatást kapott, így vélhetően nem számoltak árbevétellel a játszótér esetében. Márpedig ha így van, akkor az önkormányzat a belépőjegy-szedéssel megszegi a támogatási szerződést, ami az összeg, vagy annak egy részének visszafizetésével büntethető.

  Úgy tűnik, még maga a polgármester sem tudja, hogy szednek-e pénzt a játszótér használatáért vagy sem. Hivatalosan ugyan immár másodszor sem reagált lapunk megkeresésére – miként az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt az ügyben küldött levelünkre –, ám saját közösségi oldalán Csáfordi Dénes lényegében elismerte a díjfizetést, s mellékesen „sorosozott” is egyet. „Semmi változás nem történt Hajdúhadházon a játszóterekkel. A belvárosi nagy, a Táncsics utcai és a Béke úti továbbra is ingyenesen használható. A Szederjes Sportközpont más, ott egy komplexumon belül van egy játszótér is. Ott van fizetendő díj, de az ingyenes használatnak ott is meg van a feltételrendszere. Szóval semmi nem változott városunkban, hacsak annyi nem, hogy a "sorosbérencek" nálunk is elkezdték "áldásos" tevékenységüket. Kétsége ne legyen senkinek, fizetett emberek lázítják a helyi cigányságot.”

  Nos, ezek után végleg tanácstalanokká váltunk, hogy ha már a polgármester szerint is „van fizetendő díj”, akkor mégis kinek ingyenes a játszóteret is magába foglaló hajdúhadházi sportkomplexum?

  Doros Judit

  00514382.jpeg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 3.

  1. Vegetable
   Vegetable
   Kérje is vissza! Ha támogatták 100%ban az ingyenesség miatt, akkor ingyenes. Ha nem, pont annyira nincs köze Sorosnak hozzá, ahogy nem ő küldte a fél évvel korábban bejelentkezett EUt Felcsútra vasutazni. Vagy arra használják a pénzt, amire kapták, vagy ne kérjenek pénzt. Ennyi.
   Kovipisti, setni és ladybug7spots kedveli ezt.
  2. Melitta
   Melitta
   NEm baj mi is tamogatunk fut fat..

   az alábbi lista csak töredéke annak, amit a magyar adófizetők pénzéből úgy költött el a kormány, hogy abból nekünk semmi jó nem származik:

   Nigériai árvízvédelmi tanulmány
   16 milliárd,

   Laoszi segély-hitelprogram
   44 milliárd,

   Iráni nukleáris kutatás(!)
   26 milliárd,

   Külföldi stadionépítés (Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Ukrajna)
   10,4 milliárd.

   És akkor még nem szóltunk a vietnami onkológiai kórházról és segélyprogramról, ami ugye 440 millió eurónkba fáj…
   Kovipisti kedveli ezt.
  3. Beka Holt
   Beka Holt
   Viszont
   nem építünk hajléktalan szállókat,
   nem újítjuk fel a kórházainkat,
   nem emelünk bért az egészségügyben,
   az oktatásban,
   nem segítünk azoknak akik bebukták a svájci hitelt, és gyerekekkel lettek, és még lesznek kilakoltatva,
   nem teremtjük meg a beígért munkahelyeket, hogy a fiatalok itthon maradjanak,
   nem segítjük megfelelően az öregeket hogy ne kelljen szégyenkezniük ha az utcán sorban állnak az ingyenes ételosztásoknál,
   nem segítünk azoknak akik télen majd kihűlnek a fűtetlen lakásokban, vagy az utcán egy padon, bokor alatt,
   nem teremtjük meg a feltételét hogy minden asztalon legyen főtt étel az év minden napján
   Éleskés és Kovipisti kedveli ezt.
  4. cdurmol
   cdurmol
   Nálunk is van olyan játszótér, aminek hányatott sorsa volt. Még abban az átkosban épült, amikor az önkormányzat saját erőből épített játszótereket. Használták is a gyerekek, mígnem egy család orgonasípként egymásra következő sarjai rá nem kaptak a használatára. A legnagyobb baj az volt, hogy a nagyobbak éjszaka használták a kis kunyhókat, meg a bokrok alját narkózásra és alkoholizálásra, meg ki tudja még mire. WC-nek a természetes növényzetet használták, a sörös üvegeket összetörték. A gyerekeknek nappal így nem volt alkalmas a hely. A helyi lakosok meg sötétedés után nem nagyon mertek az utcán járni. Voltak próbálkozások, hogy bekerítették, napnyugtakor lelakatolták a játszóteret. Mondjam? A két és fél méteres kerítésnek az alját bontották ki igen szorgalmas munkával és folytatódott az éjszakai játszóterezés. Mígnem a kerítést is és a játékok maradványait is lebontották, a játszótér helyén kiirtották a növényeket, csak fű maradt. Így már nem volt alkalmas a terep az éjszakai életre.
   Eltelt néhány év, hallatlan szerencsénkre az orgonasípok felnőttek, és a család máshová költözött. Valakinek újra eszébe jutott a játszótér, megcsinálták. Most használható, amíg nem költöznek orgonasípként egymásra következő sarjak a közelbe.
   B.Péter, setni és udvarfy kedveli ezt.
  5. Vegetable
   Vegetable
   Ennek mi köze ahhoz, hogy ingyen vagy pénzért lehet használni egy olyan játszót, amire az EU adott pénzt azért, hogy ingyen használják?
   Beka Holt kedveli ezt.
  6. cdurmol
   cdurmol
   Igazad van, körülbelül úgy van kapcsolat, ahogyan mindenki érti miről van szó, de senki nem meri kimondani. Megpróbálták megőrizni a játszóteret azoknak a gyerekeknek, akik rendeltetésszerűen használják. Ha a játszótér, a drága és ingyenes játszótér szétverődik, ö[email protected]ódik és tele lesz üvegcserepekkel, meg használt fecskendőkkel, akkor már az önkormányzatot lehet és szabad szidni.
   B.Péter, setni és udvarfy kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   Regen is voltak hazmesterek tomb bizalmik rendorok akik este a jatszoteret ellenorizhettek volna...... ok mindig van miert zarjunk be valamit , es sok embernek egyszerubb mint megoldani kulturalt formaba a problemat. Az anyatejjel szivjuk magunkba itelkezest mas emberek felett.
   Beka Holt kedveli ezt.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Felénk sajnos nem jut minden játszótérre rendőrjárőr. Még az egész falura is csak az újabb időkben jut egy (1) rendőr.

   Érdekes, hogy ha a közösségellenes elemekről mondunk kedvezőtlent, az ítélkezés. Ha a törvénytisztelő polgárról van szó, arról nyugodtan ki lehet jelenteni (elítélőleg!), hogy az anyatejjel szívja be az ítélkezést.
   B.Péter, setni és udvarfy kedveli ezt.
  9. Melitta
   Melitta
   Egy csaladrol beszeltel akik nagy letszamuak, burkoltan ertjuk a mondandod, hogy nem lehet megoldani ,az azt jelenti nem akarjak megoldani csak itelkezni. Se rongalni nem lehet se szemetelni se nyilvanos Wc nek hasznalni kozteruletet, Leglabb 5 fele ok lett volna szolni hivatalos embernek es nem itelekezni es bezarni lebontani erteket.
  10. setni
   setni
   Ha engem egy rózsa megszúr megtanulom hogy óvatosan közelítsek hozzá....
   B.Péter és cdurmol kedveli ezt.
  11. setni
   setni
   Hivatalos emberek?
   Ha kóbor kutya bukkant fel akkor jött a vadbefogó és elkapta...a következmény megfenyegtték hogy az Ő gyerekét is elkapják..nos azóta csak kóbor kutyák vannak...( a rendőség azt mondta hogy majd ha történik valami akkor jönnek..)
   B.Péter és cdurmol kedveli ezt.
  12. cdurmol
   cdurmol
   Nem szabad a rózsáról általában azt mondani, hogy szúr(hat). Csak az ablakom alatt levő bordó rózsáról lehet mondani, hogy egyszer megszúrt. Arról sem többet! csak annyit, hogy egyszer megszúrt. Különben nem pc.
   Libusch, B.Péter és setni kedveli ezt.
  13. mamegin
   mamegin
   Csodálkozol? Ezek csak addig demokraták, amíg azt mondod, amit ők. A tapasztalat hozza meg az ítélkezést, nem más. Annó még szemrebbenés nélkül került elő a gumibot, ha kellett, és mellébeszélés helyett rendet csináltak. Ma már sajnos nem. Inkább a rendőrt verik. A lényeg ettől nem változik. A probléma megmarad, sőt egyre nagyobb lesz. Tegyék csak fizetőssé, ha ez kell ahhoz, hogy normális emberek használják, normálisan.
   B.Péter, setni és cdurmol kedveli ezt.
  14. mamegin
   mamegin
   A lényeg, hogy ők jobban tudják, hogy mi a helyzet ott, ahol te élsz. Igaz, sok ezerre km-re lakik onnan, de nem számít.
   B.Péter és setni kedveli ezt.
  15. Beka Holt
   Beka Holt
   Az UNIO esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum építésére adta a pénzt! Mi az hogy normális emberek? Ki dönti el és mi alapján kik a normálisak? Egyébként igazad van, fizessenek azok akik nem tartoznak a felzárkóztatott emberek közé! Akiknek pedig megépítették használják ingyenesen! Vagy tessék szépen lenyelni a békát és az utolsó centig visszaadni a pénzt annak aki adta!
   Szamica kedveli ezt.
  16. mamegin
   mamegin
   Remélhetőleg tudod, hogyan kell viselkedni nyilvános helyen, játszótéren, ahol családok vannak. Talán azok is tudják, akiknek építették.
   Ha az EU visszakéri az árát, akkor fizessenek, ha már kamuztak.
   setni kedveli ezt.
  17. Beka Holt
   Beka Holt
   Mert csak a kisebbség nem tudja ugye?
  18. mamegin
   mamegin
   Fenét. Csak tapasztalom szerint, náluk jóval nagyobb az arány. Sokkal és indokolatlanul erőszakosabbak, akár egy fentihez hasonló esetben, vagy bármilyen másikban.
   B.Péter és setni kedveli ezt.
  19. Éleskés
   Éleskés
   Viszont az biztos, hogy Magyarország minden lakosa jól él.
   (Magyarország= A NER feltételeinek megfelelő személyek:
   1. Orbán Viktor
   2. - 10. Orbán Viktor családja
   11-kb. 100-ig a közvetlen támogatók és családtagjaik, kezdve Mészáros Lőrinccel és családjával, Orbán papa, és cs ....
   101.- kb. 100 000.-ig akik őket segítik a helyükön maradni.
   A többi nem számít, csak szavazzon rája. Ők nem tatoznak a NER-be.)
   Beka Holt és Melitta kedveli ezt.

Megosztás