Viszlát, fülpálcika és szívószál, megszavazták a műanyagtilalmat az EU-ban

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 28.

Melitta - 2019 Március 28, 13:49
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mi az a három műanyaghulladék, ami a leggyakrabban bukkan fel a tengerpartokon? A műanyag palack, a fülpiszkáló és a cigarettacsikk.

  Az Európai Parlament képviselői szerdán óriási többséggel fogadták el az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt, amely a beterjesztő szerint a tengerekben lebegő, az élővilágot súlyosan károsító hulladéktípusok 70 százalékát lefedi. A javaslatot, amely 2021-től tilt be több terméket az Európai Unió területén, 560 képviselő szavazta meg 35 nem szavazat ellenében, 28-an pedig tartózkodtak.

  Az EU országai évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek, és ennek csak A következő – környezetkímélő alternatívával is kiváltható – termékek tűnnek el az unióból 2021-ig:

  • egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak és evőpálcikák),
  • egyszer használatos műanyag tányérok,
  • műanyag szívószálak,
  • műanyag fültisztító pálcikák,
  • műanyag lufitartó pálcikák,
  • az úgynevezett oxo-degradációs műanyagok (amelyek oxigénnek, hőnek és nedvességnek kitéve lebomlanak ugyan, de utána még egy mikrobiális szinten is folytatódnia kellene a bomlásnak, aminek az eredményei már kétségesek) és az expandált polisztirol (EPS) poharak (jellegzetesen a hőtartó kávéspoharak ilyenek).

  Az indítvány arról is rendelkezett, hogy a tagállamoknak 2029-ig a műanyag palackok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, és a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk.


  A tegnap megszavazott jogszabály szerint az unió tovább szigorítja „a szennyező fizessen” elvet, különösen ami a dohányipari cégeket illeti, amelyeknek ez után nagyobb felelősséget kell vállalniuk a termékeik okozta szennyezésért. Ez vonatkozik a halászati és horgászeszközök gyártóira is, hogy ne a halászok és horgászok, hanem a cégek állják az elszabadult hálók és egyebek begyűjtésének költségeit.

  A hagyományosan csikkdobáló magyar dohányosokat érintheti, hogy a jövőben azt is fel kell majd tüntetni a dohánytermékek csomagolásán, hogy a csikkek szétszórása rossz hatással van a környezetre. Ugyanez vonatkozik egyébként a műanyag poharakra, a nedves törlőkendőkre és az intimbetétekre.

  Frederique Ries belga liberális képviselő szerint az intézkedéscsomaggal az unió 2030-ig 22 milliárd eurót spórol meg. Az unió az „új és ambiciózus célokat kitűző” szabályozással példát szeretne mutatni a világ többi része számára– mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke.

  Az EB szerint a tengeri szemét 80 százaléka műanyag, lassú lebomlása miatt a műanyag világszerte felgyűlik a tengerekben, az óceánokban és a partokon. A Qubit is többször beszámolt arról, hogyan köszön vissza a műanyag és maradéka, a mikroműanyag a tengeri állatok szervezetében, néha egészen drámai eseteket produlálva.

  Qubit

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 28.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Érdekes lesz, hogy mivel váltják majd le ezeket...
   Georgina Bojana és setni kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   -
   A mai napig a fülembe cseng a magyar mozik reklámja:
   "Ez műanyag. Ha megismeri megszereti." :)

   A fültisztításhoz valószínű a kisujjunkat kell újra igénybe venni mert gyufaszál sem kapható manapság. Esetleg papír zsebkendőböl csavart "fidibusszal"

   Hallom, hogy alternatívaként a gemkapocs is megteszi. :)

   Emlékszem egy barátnőm csak azért szeretett mert kiküldetésben fültisztító pálcikákat hoztam neki. Legalábbis ez volt az érzésem. :)
   Utoljára módosítva: 2019 Március 28
   sanctieri, setni és benkoka kedveli ezt.
  3. tornando
   tornando
   Az a szemét eszetlen unió ez az ügy rosszabb mint az akácfa és a mákosbeigli
   Utoljára módosítva: 2019 Március 28
   setni kedveli ezt.
  4. CasaLoma
   CasaLoma
   A Nordsee-ben fából készült villácskát adnak műanyag helyett, az ételt vagy papír alakú tölcsérbe, vagy papír dobozba csomagolják, attól függően, hogy helyben fogyasztod, vagy elvitelre kéred.
   Pohár nem csak műanyagból, hanem papírból is készülhet.
   A szívószál az már érdekesebb lesz, de talán még nem felejtettük el, hogyan lehet pohárból inni.
   Amit én hiányolok a felsorolásból, a csomagolóanyagok visszaszorítására irányuló törekvés. Azt sem tartom normális dolognak, hogy veszek egy darab fogkefét, és kb. 20x akkora térfogatú csomagolóanyagot kapok hozzá, mint maga a termék.
   setni és ladysla kedveli ezt.
  5. Ernoe
   Ernoe
   Bizony, a feleségem a napokban 15 cm-es uborkákkal jött haza a boltból.
   Lehet, hogy ez is a "családvédelmi program" következménye. Eltűnt a konkurencia. :rolleyes:
   tornando és setni kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   Valóban borzasztó ez az "öko-örület" :)
   -
   A napokban az egyetemi-kávéházban voltam. Rendeltem egy szendvicset, - "das Übliche" ahogy ott hívják - és egy Becks-sört, amit a hab miatt üvegbe szolgálnak fel. Reklamáltam a poharat, mire a felszolgáló lány megpróbált meggyőzni, hogy az üvegből jobban ízlik.
   -
   Akkor vettem észre, hogy borotválatlanul mentem el hazulról. Gyorsan megkérdeztem, hogy az ápolatlanságom miatt maradt e el a pohár? Az embernek vigyáznia kell, legközelebb még pénzt is találok a kalapomban. :)
   -
   Apropó, pohár. Egyre több helyen ha magad viszed a kávés-bögrét és a kanalat akkor olcsóbb a kávé. :)
   -
   Nem tudom meddig fognak elmenni ezzel. Azelőtt a bankban és az üzletben volt kiszolgáló.
   Ma csak online-banking és online-shop létezik. Mindent magadnak kell csinálni.
   Már a "Puf-ba" el sem merek menni. :)
   setni kedveli ezt.
  7. Melitta
   Melitta
   Faval papirral lecserelni a muanyagot? Akkor a fak fognak eltunni?
   Talan az alternativ ujra hasznositasra kene felhasznalni a kidobasra szant muanyag temekeket.
   Nalun az uzletekbe kell fizetni ha muanyag zatyrot ker az ember ebbol ezt a bevetelet kellene felhasznalni az ujra hasznositasra a ujra feldolgozasra.
   Nem orulnek ha megszune a szivoszall vagy az egyszerhasznaltos muanyag dolgok ,pohar stb ami azert aranylag biztonsagosan "sterilen" hasznalhato.
   danceangel, CasaLoma és Ernoe kedveli ezt.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Én egy példát hoztam, amit itt helyben látok, hogy megoldották.
   Igen, én is használok nagyon sok műanyag terméket, éppen azért, amit írtál, kényelmes, steril, stb.
   De ez a mértékű környezetszennyezés, amit az utóbbi 1-2 évtizedben produkálunk, elhiszem, hogy nem folytatható.
   tornando és setni kedveli ezt.
  9. setni
   setni
   Visszatérünk ezekhez.
   [​IMG]
   [​IMG]
   Ernoe és Georgina Bojana kedveli ezt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   PapíÍÍÍÍR :mad:Akkor még több fát kell(ene) kivágatni...
   danceangel kedveli ezt.
  11. victorvacendak
   victorvacendak
   Jó, de az, hogy akkor most x millió tonnával több fát fognak kivágni, miért jobb, mint a nehezen bomló műanyag?
  12. tornando
   tornando
   Fentebb én is akartam írni hogy a műanyagot ki kell váltani papírral amint volt a nejlon szatyor cikknél. Legyen papírzacskó
   De ott is jött egy mindent megoldás akadályozó hogy ahhoz meg mennyi fa kéne
   És csak számolgatta számolgatta
   Mindez a túlzó EKo-sok
   A számoljunk és képzeld el egy millió hangyát szorzott fel 1 milliárddal mondván elhordják a mount everestet sőt eltolják a szárazföldeket.
   Csak hogy ne működhessen semmi megoldás
   Ezért nem írtam a papírt mert megint elvadul a felszorzása.
  13. victorvacendak
   victorvacendak
   Bocs, lehet, hogy bennem van a hiba, de nagyon nehezen (egyáltalán nem) értem, amit írsz... :-(
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Tessék mondani, melyik cigaretta készül műanyagból? (Vagy melyik az, amelyik a szívása során műanyaggá válik mire csak a csikkje marad?)
   Komolyabb vizekre evezve:
   El kellene gondolkodni azon, hogy a fogyasztói társadalommá tompítottformált emberiség tovább tompíthatóformálható-e.
   Nincs száz, sőt ötven éve, hogy a késélezőtől a cipészig rengeteg kisiparosi szakma képviselői álltak rendelkezésre, hogy az elromlott, használhatatlanná vált eszközökbe újra életet leheljen. Mára ezek oly mértékben eltűntek, hogy a drágább, nagy méretű háztartási eszközeinket is többnyire le kell cserélni egy -egy banális kis hibáért. Ezek után szerintem irreális elvárás, hogy az 5-10-20 Ft-os műanyag zacskók használatáról lemondjon az átlagember.
   Gondolkodásmód formálás? No persze.
   Az előző lakhelyemen, amikor elkezdték bevezetni a szelektív szemétgyűjtést, a 18 ezres városkában 14 helyre helyeztek ki gyűjtőpontokat. Az ott évente egyszer rendezett közmeghallgatáson megkérdeztem a polgármestert, hogy nem találja e úgy, hogy kevés a számuk. A válasz az volt, hogy ez is komoly költség a városnak. (Figyelem! Tehát nem ingyen van a szelektív gyűjtés, csak nem közvetlenül fizetjük a kukásoknak, hanem az adónkból közvetve.)
   De megígérte, hogy látva azt a pár lelkes hülyét, mint én (jó nem így mondta, de ennek hangzott), megpróbálják 18-ra növelni a számukat. A következő gyűlésen megkérdeztem, hogy mi a helyzet, mert 10-re csökkent a gyűjtőpontok száma. (Akkor még nem hangzott el Matolcsy idétlen mondata, hogy a negatív növekedés is növekedés, pedig idéztem volna.) Azzal hárított, hogy tervezik egy központi gyűjtősziget létrehozását. Sziget máig sehol, én meg elköltöztem (persze nem csak ezért).
   Jelen lakhelyemen, ami falu, 2 hetente 1 kuka szelektívet visznek el, amibe a tájékoztató szerint nem lehet ablaküveg, CD lemez, zsírpapír...
   Ezek után a fültisztító pálcikákkal jönni?
   Tudatos környezetvédőnek tartom magam, de álságosnak tartom az EU vezetést, mert a cigaretta és az alkohol betiltása sem hozott valós eredményeket, de alternatívát még csak nem is keresnek (hogy ezt vagy azt próbáljuk helyette).
   Arra azért kíváncsi leszek, hogy a repülőgépek fedélzetén milyen késpótlókat fognak használni...
   setni és Melitta kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Ha komoly ember vagy két lehetőséged van
   Egy nem olvasod továbbmész
   Kettő rákérdezel melyik mondat a homályos.
   De semmiképpen nem idézed be hogy csak annyit mondj nem tudod értelmezni.
   Sőt ezt privátban tenné meg egy komoly ember akinek nincsen kötözködési szándéka
   Nem mondtad mit nem értesz
   Nézzünk példát:"nejlon szatyor cikknél. Legyen papírzacskó"
   Ha én emlékszem neked is illik emlékezni.Volt egy cikk: Betiltják a nejlonzacskókat
   Ott mondtam igen valóban pazarlás az egyszer használatos nejlon
   De ki kell váltani papírral
   Igaz a papír is egyszer-használatos de legalább lebomló és ezért nem káros
   A műanyagpoharakra meg azt írtam a kávéautomaták idején papír poharakat használtak
   Az után jött be a műanyag pohár
   Erre is emlékezni kell.
   Ez az előzmény, erre kellett volna gondolnod.
   Mert ott is te írtad emlékeim szerint a papír felhasználás növekedésével való fa kivágást
   Ugyanezt kezdted mint most
   Mit nem értesz még?
   A paródiát nem értetted a hangyák számát felszorozva?
   Azt belátom kellett volna neked egy kis emlékezőtehetség milyen cikkek voltak hol mibe írtál
   azt is belátom paródiát nem mindenki érti.
   Azt is belátom asszociálni nem tudsz.
   Utoljára módosítva: 2019 Március 29
  16. tornando
   tornando
   Ez igaz
   Nézzük a következőt:
   Ezt valóban el kell magyaráznom mert én értem te nem
   Nem írtam most a cikkhez a váltsák ki papírral
   Mert általad elvadul a téma a felszorzással
   És épp elkezdted:
   x millió tonnával
   Persze biztos igaz ezt nem cáfolom
   Arra céloztam :
   A környezettudatosok átesnek a ló másik oldalkára,ha a papír felhasználásnál x millió tonna fát számolgatnak
   a túlzó ECO-sok ezt írtam
   És ne felejtsd Itt kezdődött:
   Azért tartom bajnak mint túlzó környezettudatost téged mert eltúlzol és akadályozol ötleteket amikor papírral akarjuk helyettesíteni a műanyagot.
   Mert egy igazán nagy bajként bemutatott műanyag szennyezésre vannak ötletek és te nem megoldod hanem azonnal akadályozod
   És csak a fákra koncentrálsz,
   Ami szintén kell egy ECO-snak figyelni de tudjon nagy baj és kisebb probléma között józanul dönteni
   Ám én úgy láttam a te célod nem a környezet barát megoldás hanem az akadékoskodás
   Mert maximálisan tökéletes megoldás egyébként nem létezik
   Hogy a papírfelhasználása ami kiváltaná a műanyagot, még alapanyag se kelljen hozzá a papírhoz?
   Utoljára módosítva: 2019 Március 29
  17. tornando
   tornando
   Bocsánat azokat az utalásokat azért nem érthetted,mert nem te voltál a nejlonzacskónál a vitázó
   Én erre utaltam:
   https://canadahun.com/temak/betiltották-a-boltokban-a-nejlonzacskót-tombolnak-az-ausztrálok.59019/#post-5322711
   Olvasd az egész sort ott előkerült szintén egy ló átesős környezetes aki a papírt és fát számolgatta Ő eddy volt
   Igaz de, mégis csak lehet a papír jobb mint a műanyag
   Ezt felejtitek el a kisebb problémát kell választani mert maximálisan jó nincs
   Amióta az ember a tömeggyártást és a profitot feltalálta azóta nincs jó megoldás csak kevésbé rossz
   És környezettudatosak akik nem képesek néha józanul gondolkodni olyat tesznek mint a műanyagok betiltása azt is ész nélkül.
   Hát én mondtam hogy a bolti üvegvisszaváltást szüntessék meg és csak pillepalack legyen?
   Hát én erőszakoltam a többször-használatos szatyrok, kosarak helyett a nejlonszatyrot?
   Hát én akartam hogy minden egyszer használatos legyen?
   Még egy fényképezőgép is egyszer használatos papír legyen a doboza a többi meg műanyag?
   Ezt az USA-ban már 200 éve alkalmazták
   Egy tévé is csak 2 évig legyen használva?
   Ez meg 1983 után jött be.
   Hát én akartam hogy mindent eldobjunk?
   Még a kenyeret se dobtuk el.
   Ne gyertek a fával ha papírpoharat akarunk ha már az üvegpoharat lusták elmosni a vendéglőkben.
   Ja a környezettudatosok erre meg a víz elhasználás azt fogják kiabálni.
   Annyi de annyi közbülső megoldás kínálkozna
   De ezek: csak a tiltsuk be, lovon átesést ismerik.
   Utoljára módosítva: 2019 Március 31
  18. tornando
   tornando
   A videó meséd helyett a papír újrahasznosításáról tehettél volna filmet.Mert nem csak frissen kivágott fából lehet papír


   Látható hogy nem csak kivágott fából készül papír
   Az újra hasznosítását már igen régen kitalálták
   Talán még(már) te is gyűjtöttél papírhulladékot iskolában

   Utoljára módosítva: 2019 Március 29
  19. Melitta
   Melitta
   El sem tudom kepzelni a muanyagot hogy lehetne csak a hasztartasokbol elkerulni, ha korulnezek a lakasba pl a konyhaba minden atlaszto muanyaggal van becsomagolva, a viz a a papirzsebkendo stb a furdoszobaba lepven szinten az osszes kozmetikum flakonok meg + muanyaggal csomagolva WC papir becsomagolva stb. A napokba vasaroltam viragfoldet es elultetni valo viragot szinten muanyagba csomagolva + muanyagzacsko .
   Meggyozodesem hogy az ujra hasznositasra kene valami jo modszert kitalalni , nem olyant hogy kifizetik a ujra feldolgozast es a ceg az ej leple alatt balhakba a tengerbe ereszti a hulladekot a penzt meg zsebre vagja.
   A nylon zacskokat is "ujrahasznosito"a haztartasokba en szemeteskent hasznalom emeletes hazakba a szemet megoldasa lehetelen muanyagzsakok nelkul.
   Az egeszsegugybe el se tudom kepzelni az egyszerhasznalatos muanyag dolgok kiiktatasat, hisz csak nem terhetunk vissza hogy a fecskendoket tuket kifozzuk sterilizaljuk, a muanyagot is meg at kell csomagolni atlatszo muanyaggal.
   Ugy atszotte az eletunket a muanyag hogy sokal lassabban fogunk atallni mas meoldasra mint amilyen gyorsan elterjedt.
   Utoljára módosítva: 2019 Március 29
   FLAMINGO kedveli ezt.

Megosztás