Vizisportok....

TH6777 témája a 'Sport' fórumban , 2010 Április 9.

 1. TH6777

  TH6777 Vendég

  Magyar vitorlássiker a balatonfüredi Asso99-es Európa Kupán

  A Nyári Zsolt és Fonyó Károly vezette hajó nyerte meg Balatonfüreden a vitorlázók Asso99-es hajóosztályának Európa Kupa-versenyét.

  A vasárnap zárult viadalon 21 hajó vett részt, s nyolc futamot bonyolítottak le, melyek végén a Yuppie elnevezésű hajó legénysége 25 helyezési ponttal zárt az élen.

  A második helyen a repülőhollandi hajosztály nyolcszoros világbajnoka, Majthényi Szabolcs által vezetett Fantomasso végzett, míg a harmadik helyet a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Asso le mio szerezte meg.
   
 2. TH6777

  TH6777 Vendég

  Baráth Etele: Janicsot oroszok is csábítják, de magyar marad

  [​IMG]


  Douchev-Janics Natasát a szerbek és az oroszok is hívják, de már szóban jelezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ): marad és folytatja a versenyzést.

  "Janics Natasában mindenképpen benne maradt Londonban az aranyérem, de semmi baj, folytatni kell és folytatni is fogja. Natasa egész biztosan magyar színekben versenyez továbbra is"
  - jelentette ki Baráth Etele MKKSZ-elnök kedden.


  A sportvezető hozzátette: a háromszoros olimpiai bajnok kajakost sok tényező ide köti és szóban jelezte már, hogy marad, ugyanakkor a szerb szövetség csábítása erős és folyamatos, sőt az oroszok is átigazolnák őt.

  [​IMG] [​IMG]


  Augusztus közepén Szerbiában látott napvilágot, hogy Janics esetleg újra szerb színekben versenyezne, de később ezt menedzsere és a klubigazgató is cáfolta.


  Baráth Etele arról is beszélt, hogy Storcz Botond szövetségi kapitányi posztja megszűnhet, s a jövőben szakági vezetők irányíthatják a felkészülést:

  "Sok küzdelmet folytatott, nem ő volt a legnépszerűbb kapitány, de következetes elvei nagyon becsülendőek. Azonban átszervezési javaslataink sokkal inkább az egyes szakágak irányításának megerősítését, önállósítását célozzák, mintsem az egy kapitány modelljét a továbbiakban. Ennek oka, hogy vannak gyengeségeink, például a kenu szakágban. Szakmai vezetőket szánunk a szakágak élére, inkább a műhelyekben hiszek az erős központosítással szemben. Kérdés tehát, egyáltalán megmarad-e a szövetségi kapitányi poszt."

  [​IMG] [​IMG]


  Az MKKSZ-t 1995 óta irányító Baráth saját jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, azt nem gondolja, hogy elnök lesz még egy négyéves cikluson át. Azt tudja elképzelni, hogy az átmenet időszakában a sportág élén maradjon, hogy zökkenőmentesen átvezesse a sportágat egy új érába.


  "Ha marasztal majd a többség, akkor márciusban újraindulok, de nem Rióig, hanem már csak kétéves elnöki mandátummal tervezve"
  - mondta Baráth Etele.


  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG]
  Rafting: Lipnóban ismét a dobogó a cél

  2012. 08. 28. 22.09 <right>

  [​IMG] </right>[​IMG]<right> </right>[​IMG]

  [​IMG]


  Costa Rica dzsungelei után most a csehországi Lipnóra figyel a raftingvilág, hiszen augusztus 28. és szeptember 2. között itt rendezik meg az ifjúsági világbajnokságot, valamint a felnőtt Európa-bajnokságot.

  Az elmúlt évek jelentős sikereket hoztak a magyar rafting sport számára. 2009-ben világbajnoki címet, 2010-ben Európa-bajnoki győzelmet könyvelhetett el férfi csapatunk, amely a downriver és a H2H kategóriában a legjobbak között van a világon. Az elmúlt másfél év átrendeződést hozott a válogatotton belül, a tavalyi Costa Rica-i világbajnokságon egy alakulófélben lévő magyar egység mutatkozott be, amely azonban az augusztus végi csehországi Lipnóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon már dobogós helyet szeretne kiharcolni magának.  [​IMG]
  „Kezd összeérni ez az új csapat, így méltán bizakodhatunk egy dobogó közeli eredményben. Az európai terepek általunk jobban ismertek, itt jobban tudunk érvényesülni majd, mint Costa Ricában – mondta Markovics András csapatvezető, aki hozzátette: az ifjúsági világbajnokságon is lesz magyar egység.

  „Ez azért is nagy bravúr, mert az idén semmiféle támogatást nem kapott a sportágunk, vagyis szinte önköltségen készülnek és versenyeznek a válogatott tagjai. Jó, hogy ezúttal „csak” a közeli Lipnóba kell befektetni, jövőre azonban Új-Zélandon lesz a világbajnokság és a részvételhez mindenképpen szükségünk lesz a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatására”
  - folytatta a csapatvezető.

  Az ifjúságiak négyes hajókban vetélkednek majd a világbajnokságon, míg a felnőtt Európa-bajnokságon négyes és hatos versenyeket is rendeznek majd. Női csapatunk ezúttal nem indul a versenyen, ám a hírek szerint két magyar egység is felkészül majd az új-zélandi világbajnokság válogató versenyeire.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

   
 3. TH6777

  TH6777 Vendég

  Magyar éremeső az V. Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokság első napján

  <right></right>

  [​IMG]


  A pekingi olimpia bronzérmese, Kiss Tamás (Óbudai Egyetem) kenu 1000 méteren nagyszerű versenyzéssel szerzett aranyérmet az V. Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon augusztus 30-án. Az első döntő napon további két ezüstérmet és két bronzérmet hozott a magyar csapat. A háromnapos eseményen Magyarországot hét felsőoktatási intézmény tizenöt sportolója képviseli.


  Augusztus 30-án rendezték az első döntőket az V. Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságon, ahol remek rajtot vett Magyarország tizenöt fős csapata.

  A pekingi olimpia bronzérmese, Kiss Tamás (Óbudai Egyetem) kenu 1000 méteren szerzett aranyérmet a kazah Petrov Vladimirt és a francia Bart Adreint megelőzve. Császár Gergely (Szegedi Tudományegyetem) kajak 1000 méteren ezüstéremmel gazdagította a magyar csapatot. Szilvásy Nóra (Budapesti Műszaki Egyetem) egyetlen másodperccel maradt csak le az aranyéremről kajak 500 méteren. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, Tóth Attila Tas és Hasanovic Dávid kajak 1000 méteren bronzérmet hoztak el. Szintén harmadik helyen végezett kajak négyesünk 500 méteren, Szilvásy Nóra (Budapesti Műszaki Egyetem), Szabó Petra (Szolnoki Főiskola), Seprényi Sára (Szegedi Tudományegyetem), Szeltner Ivett (Szegedi Tudományegyetem) összeállításban.

  Az V. Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságnak az oroszországi Kazan ad idén otthont, mely 2013-ban a Nyári Universiade házigazdája is lesz.

  A háromnapos világbajnokságon hét felsőoktatási intézmény tizenöt sportolója képviseli hazánkat. A csapat vezetője dr. Kiss László, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja. A szervezők előzetes közleménye szerint közel háromszáz sportoló vesz részt az eseményen.  Kajak-kenu: Augusztusi örömök


  <right>

  </right>

  [​IMG]

  Olimpiai arany és bónusznak három nap Amszterdam. Írhatjuk azt is, az augusztus tökéletesen alakul Szabó Gabriella számára. A női négyes sztrókja London egyik hőse lett, és örömét tetézi, hogy az olimpiát követően három napot együtt tud tölteni az óceánjáró hajón dolgozó párjával.

  Tökéletes augusztus.

  Így igaz. Szebb nem is lehetne. A legnagyobb öröm természetesen az olimpiai aranyérem, amelyet a női négyessel nyertünk meg. De attól is szárnyalok, hogy végre három napot együtt tudok tölteni a párommal. Nyolc hete nem láttam őt, Amszterdamban kötöttek ki, és most, hogy vége a felkészülésnek és az olimpiának, össze tudtunk hozni pár napot Hollandiában.

  Látta a londoni döntőjét?


  Persze, megnézte a hajón. Sőt, volt nála egy külön szurkolói zászló és a döntő után beszéltünk is telefonon. Nagyon izgult.


  Pedig, az alapján ahogyan nyertek, túlságosan nem kellett izgulniuk.


  Minket is meglepett, hogy ilyen könnyedén nyert a négyes. Igaz, a szolnoki edzőtáborban mért idők alapján tudtuk, hogy jók vagyunk, de meglepő volt, hogy sem a németek, sem a fehéroroszok nem tudták velünk tartani a lépést.


  Kétszer is sikerült tökéletesen rajtolniuk, úgy ahogy az a nagy könyvben megvan írva.


  Rengeteget gyakoroltuk a rajtot, én pedig külön elemeztem a nagy ellenfeleket. A mi erősségünk általában a hajránkban rejlett, most megfogtuk azzal a többieket, hogy már a táv elején remekül eljöttünk. Igazából már akkor sejtettem, hogy mi nyerünk, amikor a németek egyetlen centivel sem tudtak elénk kerülni.


  Pedig a célban elég hitetlennek tűnt. A szája elé emelte a kezét és Kozák Danuta hiába jelentkezett a szokásos pacsira, elölről nem érkezett válasz.

  Mert teljesen feldolgozhatatlan volt, hogy olimpiai bajnok lettem.

  Most már elhiszi?


  Nem igazán. Olykor beugrik a gondolat, elmosolyodok vagy éppen ki akarok ugrani a bőrömből, aztán megint jön a kérdés: ez tényleg velem történt meg?

  Igen, önnel. És lefogadjuk, hogy ez csak a kezdet volt.


  Hát remélem is, hogy lesz folytatás. Nem csak négyesben, de Danával egyszer párosban is. Rió nekem éppen megfelelne…

   
 4. TH6777

  TH6777 Vendég

  Sárkányhajó VB: Arany az első döntős napon!
  <right>
  </right>

  [​IMG]


  Egy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar egységek a milánói sárkányhajó-világbajnokságon.


  Pénteken az 500 méteres finálékat rendezték meg, amelyen a masters korcsoportban a 20-as női csapat az első helyen zárt. A masters férfiak számára mindössze hét tized hiányzott a diadalhoz – időfutamuk alapján ennyivel maradtak el a dobogó legfelső fokától.Rajtuk kívül még négy számban vehettek át a mieink ezüstérmet: a masters női 10-es egység, a férfi szenior 20-as egység, valamint a 10-es és 20-as szenior hölgyek is egyaránt a másodikak lettek, a nap bronzérmét pedig a 20-as masters vegyes hajó szerezte meg.
  A milánói az első világbajnokság, amelyen 10 és 20 fős hajók is versenyeznek. Süveges Lilla csapatvezető beszámolója szerint a nagyon erős nemzetközi mezőnyben a fülöp-szigeteki hajók viszik a prímet, még a jó eredményekkel bíró orosz hajók is megszenvednek az ázsiai csapatokkal.

  Szombat délelőtt a 2000 méteres versenyekkel folytatódik a világbajnokság,
   
 5. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  2012. augusztus 21-26. között az MVM Sportegyesület szervezésében került megrendezésre a 2012. évi MVM Asso 99 Európa Kupa és Magyar Bajnokság, valamint az MVM Melges 24 Országos Bajnokság az MVM Társaságcsoport részét képező Paksi Atomerőmű tulajdonában levő balatonfüredi Koloska Marina Vitorlás Kikötőben.
  A két bajnokság egy időpontban, egy helyszínen, azonban két külön -- mindkét esetben Up&Down - pályán valósult meg. Az Asso 99 hajóosztályban 17 magyar és 4 német egység, a Melges 24 hajóosztályban 11 hazai csapat nevezett és csatázott a dobogós helyekért.

  "
  Magyar vitorlássiker a balatonfüredi Asso99-es Európa Kupán

  A Nyári Zsolt és Fonyó Károly vezette hajó nyerte meg Balatonfüreden a vitorlázók Asso99-es hajóosztályának Európa Kupa-versenyét.

  A vasárnap zárult viadalon 21 hajó vett részt, s nyolc futamot bonyolítottak le, melyek végén a Yuppie elnevezésű hajó legénysége 25 helyezési ponttal zárt az élen.

  A második helyen a repülőhollandi hajosztály nyolcszoros világbajnoka, Majthényi Szabolcs által vezetett Fantomasso végzett, míg a harmadik helyet a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas kormányozta Asso le mio szerezte meg."

  <iframe src="http://www.youtube.com/embed/8e5kuwvMMeY" allowfullscreen="" frameborder="0" height="215" width="360"></iframe>
   
 6. TH6777

  TH6777 Vendég

  Nem sikerült hosszútávúszó világcsúcsot döntenie Mányoki Attilának  2012. 09. 01. 14.48 <right>
  </right>

  <right>
  </right>

  [​IMG]


  A kedvezőtlen tengeráramlatok miatt nem sikerült elérnie célját Mányoki Attilának, aki szerette volna megdönteni a segítség nélküli non-stop úszás 108 kilométeres világrekordját.

  A csúcskísérlet hivatalos helyszíne a görögországi Messini-öbölben, a kalamatai Poszeidon Klubnál volt, ahol pénteken startolt el a 39 éves magyar sportember. Az MTI-t szombaton tájékoztatva elmondta, hogy az időjárás kedvező volt, kellemes vízhőmérséklet és enyhe légmozgás jellemezte a napot, és egy GPS-szel felszerelt kísérő és mentőhajó biztosította az útját.

  "A hajnali startot követően jól haladtunk és kevesebb mint 9 óra alatt elértem az első ellenőrző pontot. Ekkor valamivel több, mint 32 km-t úsztam - számolt be a részletekről. - Néhány kilométerrel az első ellenőrzési pont elhagyása után egy nagyon erős áramlattal kerültem szembe, s 8 óra 45 perc küzdelem árán tudtam elérni az első szakasz felét! Nagyon sok energiámat felemésztette ez a szakasz. A második ellenőrző ponthoz érkezve közölték, hogy az erős áramlat továbbra is megvan, és az utolsó 25 km-es távot ellensodrásban kellene teljesíteni."

  Mányoki Attila arra az elhatározásra jutott, hogy 22 óra, 65 kilométernyi úszás után feladja a küzdelmet.

  "Sajnos a délutáni áramlat rengeteget kivett belőlem és nem éreztem magamban annyi erőt, hogy 85 km megtétele után ismét egy ilyen erős áramlattal szembe úszva teljesítsem a távot. A fáradtságot és az ilyenkor szokásos kisebb égési sebeket leszámítva minden rendben velem" - nyilatkozott a sportember.​

   
 7. TH6777

  TH6777 Vendég

  Négy magyar ezüst és egy bronz a kajak-kenu egyetemi vb-n

  <right></right>

  [​IMG]

  A magyar versenyzők a korábbi egy arany-, valamint két-két ezüst- és bronzérem után további négy ezüstöt és egy bronzot gyűjtöttek az oroszországi Kazanyban rendezett kajak-kenu egyetemi világbajnokságon.


  A hazai sportági szövetség tájékoztatása szerint a kenus
  Kiss Tamás az 1000 méteren aratott győzelme után 500 m-en másodikként ért célba, és szintén a dobogó második fokára állhatott fel 200 m-en a Sík Márton, Boros Gergely kajakos duó, valamint a Sík, Császár Gergely, Boros, Szomolányi Máté összetételű négyes.

  A nőknél K-1 200 m-en Szabó Petra harmadik lett, míg Szilvásy Nórával K-2 500 m-en ezüstérmet vehetett át.

  A háromnapos eseményen Magyarországot hét felsőoktatási intézmény tizenöt sportolója képviselte.
   
 8. TH6777

  TH6777 Vendég

  Csipes Tamara folytatja, de előbb férjhez megy


  [​IMG]
  <right>

  </right>

  Csipes Tamara másfél hónapig nem sokat hallatott magáról, egészen pontosan azóta, hogy az U23-as korosztály júliusi portugáliai kajak-kenu Európa-bajnokságán két számban is aranyérmet nyert: a K-1 500 méteren és ugyanezen a távon a magyar négyes tagjaként.A fiatalok kontinensbajnokságát két héttel a londoni olimpiai játékok előtt rendezték meg, amelyről viszont a Domino Honvéd versenyzője lemaradt.

  „Nyaraltam, sokat pihentem, igyekeztem teljesen kikapcsolódni, és elfelejteni minden rosszat. Sajnos mindazt, minden keserűséget, ami velem történt, még nem tudtam teljesen feldolgozni. Előbb vagy utóbb biztos túl tudom majd magamat tenni azon, hogy az olimpián nem vehettem részt „– nyilatkozta Csipes Tamara.


  Édesapja és edzője, Csipes Ferenc szerint a legtöbb eséllyel a K-4 500 méteres olimpiai versenyszámban pályázhatott volna meg egy helyet, a magyar színeket viszont három klubtársa, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Kovács Katalin, valamint a hazai élmezőnybe külföldről idén visszatért Fazekas Krisztina képviselte az ötkarikás versenyeken.


  A szövetségi kapitány által összeállított négyes kevés közös edzéssel a háta mögött az Európa-bajnokságon még gyengén „muzsikált”,

  az olimpián viszont fényesen szerepelt és aranyéremmel bizonyított. Húsz év után nyert újra magyar női négyes az olimpián.
  „Nem álltam le a portugáliai versenyek után, de csak annyit mozogtam, hogy ne kényelmesedjek el. ”.


  Arra a kérdésre, hogy a londoni versenyzéséhez fűződő sportolói álmának a szertefoszlása nem törte-e meg annyira, hogy bánatában még a versenyzői karrierjének a befejezésére is gondoljon, egyértelmű és megnyugtató választ adott.

  „Egészen biztos, hogy folyatni fogom, de a mikéntről csak egy hónap múlva szeretnék nyilatkozni. Nagy változások aligha következnek be a sportpályafutásom mindennapjaiban, ahogy eddig, a jövőben is sokat kell edzenem.”hangsúlyozta Tamara, aki nem tért ki arra, hogy a versenysúlyára a jövőben miként fog jobban ügyelni.


  Magánéletében viszont már ezen a héten mérföldköves esemény érkezik el:
  szombaton bekötik Tamara fejét…  „Négy éve tart a kapcsolatom Gergővel, szombaton pedig házasságot is kötünk. Csak annyit árulnék el róla, hogy nem versenyző, de a sportolással sokat foglalkozó a párom”

  mondta Csipes Tamara, aki 12 évvel ezelőtt kezdett el kajakozni, és aki a tavalyig felfelé ívelő pályafutása során négy felnőtt világbajnoki, és három Európa-bajnoki aranyérmet érdemelt ki.

  GRATULÁLUNK! SOK BOLDOGSÁGOT!

   
 9. TH6777

  TH6777 Vendég

  Kozmann György rendkívül sokat tanult Kolonics Györgytől

  2012. 09. 07. 06.25 <right>
  </right>

  <right></right>Hat évig párja volt a sajnálatosan korán eltávozott, kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgynek.
  [​IMG]  Kozmann György Peking előtt egy hónappal élte át a tragédiát, hogy azután csepeli klubtársával, Kiss Tamással, rohamtempójú felkészülést követően olimpiai bronzérmet szerezzenek.

  Az immár 34 éves Kozmann az olimpiát megelőző válogatók befejeztével úgy döntött, végleg leteszi a lapátot.

  „Amikor két év, önkéntes távollétet követően a visszatérés mellett voksoltam, valóban nagyon komolyan gondoltam a dolgot” - válaszolt az érdeklődésre a Csepel és Paks között kétlaki életet élő sportember.

  „Ma is állítom, nem is volt esélytelen ez a vállalkozás. Személyes észrevételeimtől függetlenül is mondom: a szövetség szakmai vezetői több hibát is elkövettek. A legfőbb hibát a folyamatosn késlekedés jelentette. Egyáltalán nem véletlenül lett ennyire eredménytelen a kenus szakág.”

  - És Ön, személy szerint miért nem ért oda?

  „Az alapvető gondot az általános késlekedés okozta. Már tavaly ősszel ki kellett volna alakítani a párokat, hogy eleget gyakorolhassanak együtt. Jómagam például mindössze a válogatók előtt másfél hónappal térdelhettem össze az egyébként igen tehetségesnek érzett Varga Dáviddal.”

  - Ha visszatekint pályafutására, miről beszélne legszívesebben?

  "Kiemelt helyet foglal el az életemben a Kolonics Gyurival együtt töltött hat esztendő. Szakmailag rengeteget tanultam tőle, emberileg pedig jól kiegészítettük egymást.”

  - Most, hogy időmilliomos lett, mihez kezd?

  „Pakson javában benne vagyok egy építkezésben. A majdani családi ház a megújuló energiák hasznosítását lesz hivatott érzékelhető módon bemutatni. Eredetileg gépésztechnikus vagyok, így van valamennyi műszaki vénám is. Nagyon kíváncsian várom, az energiafélékben egyre szegényebb világunkban mennyi publicitást kapnak majd az elért eredményeink.”

   
 10. TH6777

  TH6777 Vendég

  Douchev-Janics követheti férjét Szerbiába

  [​IMG]


  Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos férje, Andrian Douchev Szerbiában folytatja edzői pályafutását, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint pedig számítani lehet arra, hogy a magyar versenyző követi őt.

  "Mi is úgy tudjuk, hogy Natasa férje Szerbiában kapott edzői állást, amihez gratulálunk" - mondta Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára. "Ilyen fejlemények után nem lenne meglepetés, ha felesége és gyermeke követni szeretné őt. Ez azonban véleményem szerint nem jelenti automatikusan azt, hogy Natasa szülőhazája színeiben folytatja a kajakozást."

  Andrian Douchev 2010-ben vette feleségül Janics Natasát, és már abban az évben segítette párját felkészülését, melynek eredményeként párja a poznani vb-n három arany- és két ezüstérmet szerzett.

  A versenyző szülés miatt kihagyta a következő szezont, majd a londoni olimpián 500 méter kettesben Kovács Katalinnal ezüst-, 200 méter egyesben pedig bronzérmes lett.


  Ábrahám szerint Douchev-Janics pályafutásának folytatását illetően többféle variáció létezik. Elképzelhető, hogy a versenyző szülőhazájában, Szerbiában készül, de továbbra is magyar színekben, adott esetben magyar egyesület versenyzőjeként indul a világversenyeken. A sydney-i olimpián 2000-ben úgy lett negyedik szerb színekben K-1 500 méteren, hogy akkor már Magyarországon élt, és magyar klubnál készült.


  "Természetesen az is előfordulhat, hogy Natasa visszautasíthatatlan ajánlatot kap a szerb szövetségtől. Ebben az esetben kérelmet kell benyújtania a magyar szövetséghez, és csak az MKKSZ hozzájárulása után indulhat jövőre más ország sportolójaként világversenyen" - mondta Ábrahám hozzátéve: ilyen kérelem nem érkezett a magyar szövetséghez, ezért az MKKSZ-nek és elnökségének sem lehet még hivatalos álláspontja az ügyben.


  "Szeretnénk, ha továbbra is a magyar válogatott tagja maradna, nagyon sajnálnánk, ha más ország színeiben folytatná. Mi tiszteletben fogjuk tartani a döntését, hiszen rengeteget tett a magyar kajak-kenu sportért. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, ha meg tudunk egyezni a részleteket illetően" - fogalmazott a főtitkár.


  Egy másik magyar kajakos, Benedek Dalma viszont biztos, hogy szerb színekben folytatja, hiszen már beadta az erre vonatkozó kérelmeket. A hétszeres világbajnok - aki eddig egyszer sem tudott indulni olimpián - már elköszönt klubjától, az MTK-tól, és benyújtotta a szövetségnek a szerb Dusan Ruziciccsel augusztusban kötött házasságát tanúsító okmányt.

   
 11. TH6777

  TH6777 Vendég

  Maratoni kajak-kenu-vb - Hat érem az ifjúságiak között

  [​IMG]


  Mindhárom egyes számot megnyerték, és összesen hat érmet nyertek a magyarok a római maratoni kajak-kenu-világbajnokság pénteki nyitányán az ifjúságiak versenyeiben.


  A viadal honlapja szerint a férfi kajakosoknál Petró Ádám győzött, Havas Balázs harmadik lett, a nőknél Takács Tamara nyert, mögötte Horváth Noémi ért célba, míg kenuban Bodonyi Andrásé lett az arany-, Varga Patriké pedig a bronzérem.


  A felnőttek szombaton kezdik el a versenyt.

  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]

   
 12. TH6777

  TH6777 Vendég

  Maratoni kajak-kenu-vb - Csay Renáta aranyérmes

  [​IMG] [​IMG]


  Csay Renáta aranyérmes lett szombaton a római maratoni kajak-kenu-világbajnokság második napján, míg Nagy Péter ezüstérmet szerzett.

  A szövetségtől kapott tájékoztatás szerint a győriek kajakosa ezúttal is kiválóan teljesített, a hazaiak favoritját Stefania Cicalit és a bolgár színekben versenyző Faldum Berenikét megelőzve szerezte meg újabb, 11. világbajnoki címét.


  Férfi kenuban egy másik győri, Nagy Péter jeleskedett, aki a szám legnagyobb favoritja a spanyol Antonio Manuel Campos mögött a második helyen zárt. Gilányi Zsolt, aki munka mellett készült fel a világbajnokságra, nyolcadik lett.


  Férfi kajakban a szegedi Petrovics Máté hatodik helyen ért célba, ám a vezető bolyban hatalmas harc alakult ki a vízen, s a küzdelem odáig fajult, hogy a befutót követően kizárások és óvások történtek, így a versenybizottság egyelőre nem tudott eredményt hirdetni.


  Az ifjúsági mezőnyben két arany-, egy ezüst- és egy bronzérem volt a magyarok termése: a kenus Schmidt Richárd, Fekete Ádám páros, valamint a kajakos Bordács Blanka, Czéllay-Vörös Zsófia kettős állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, míg fiú kajakban Janza Richárd és Korondy Tamás ezüst-, Czinege Botond és Havas Balázs bronzérmet vehetett át.

  [​IMG]

   
 13. TH6777

  TH6777 Vendég

  Maratoni kajak-kenu-vb - Csay Renáta 12. aranyérme

  [​IMG]


  Csay Renáta szombati egyéni sikere után vasárnap párosban is győzött a római maratoni kajak-kenu-világbajnokságon, s ezzel már 12. vb-aranyérmét szerezte meg.

  A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Csay Farkasdi Ramónával párban taktikus versenyzést mutatott be, és jó hajrájának köszönhetően nyert az olasz Stefania Cicali, Anna Alberti kettős előtt. A bronzérmet szintén magyar duó, Hagymási Réka és Kiszli Vanda szerezte meg.


  A nap harmadik magyar érmét a Kövér Márton, Györe Attila kenu kettes gyűjtötte be, miután második helyen ért célba a spanyol Oscar Granna, Ramón Ferro duó mögött.

  [​IMG]

   
 14. TH6777

  TH6777 Vendég

  Mindenről Natasa első férje tehet!

  2012. 09. 24. 00.53 <right>

  </right>

  <huik4></huik4><huik4>Ha marad az a házasság, Janics végleg Szegeden maradImmár második hónapjába fordult az egyre egyértelműbb végeredményt ígérő Douchev-Janics történet, amely augusztus 16-án kezdődött. Ekkor röppent fel a hír, elsőként az újvidéki Magyar Szó online kiadásában arról, hogy Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke nem egyszerűen csak megvígasztalta a mi Natasánkat a számára nem teljes sikerrel végződött londoni versenyei után, hanem feltehetően mondott neki mást is. Többet, mint vigasztaló szavakat. S az sem kizárt, hogy konkrét számok is elhangzottak már ott, Eatonban, a kajak-kenu versenyek helyszínén, sőt! Lehet, hogy már sokkal korábban is...</huik4><huik4></huik4><huik4>

  [​IMG]

  </huik4>
  <huik4>Miután jómagam már július 27-én láttam közelről ezt a jóval két méter feletti magas urat, Vlade Divacot, egyetlen pillanatra sem volt kétségem felőle, hogy az ugyancsak ,,dörzsölt" róka ahol megjelenik, ott azonnal robbanásveszély van. Jellemző a mi langyos magyarságunkra, hogy jó ideig senki nem akarta komolyan venni a dolgot. Douchev-Janics Natasa eddigi menedzsere, Csonka Gábor például egyenesen azt nyilatkozta, hogy az egész történetet humorral kell kezelni.
  </huik4>
  <huik4></huik4><huik4>

  </huik4>
  Szerintem viszont éppen az ilyen és hasonló, ugyancsak izzadságszagú poénokat kellene általában (és kellett volna ez esetben is) sokkal humorosabban venni, mint ahogyan azt kiötlői kimondják. Csonka úr azt sugallta ugyanis, hogy Natasa visszatérése elintézett dolog, itt csak egy blikkes stílusú újságcikkről van szó.

  Natasa egyébként is küldött a rémhír napvilágra kerülése után, ég augusztusban egy sms-t, amely szerint ő Magyarországon akar maradni. S még az sem kizárt, hogy amikor leírta, ő ezt viszonylag komolyan is gondolta. Ám idővel kézzelfoghatóvá vált, hogy ő bármit is gondol, ha a férje, Andrian Douchev másként dönt. A háttérben nyilvánvalóan lázas serénykedés folyt és folyik annak érdekében, hogy Szerbia visszaszerezze az „eltekergett” világklasszist, aki annak idején már 1999-ben a sokat szidott Fábiánné Rozsnyói Katalinnál edzett, az autóbalesetben fiatalon elhunyt édesapa legkonkrétabb kérésének megfelelően.


  [​IMG]

  Natasa 2000-ben még szerb színekben lett negyedik K-1 500 méteren, Sydneyben, hogy azután hivatalosan is „átnyergeljen” Magyarországra. A történet innen még ismerősebb: többek között három olimpiai aranyérmet is szerzett magyar színekben. Most ezt unhatták meg a szülőhaza illetékesei és beindult a gépezet. Gyorsan hadd jelentsem ki: amennyiben Janics első házassága nem megy csődbe, úgy ez a kérdés soha nem kerül porondra. Jómagam erről semmi részletet nem tudok, de nyilván valami nem stimmelt, ha ilyen korán váltásra került sor és Natasa új házasságba evezett bele.

  A mi kis naiv vezetőink tehát nem vették komolyan - más kérdés, hogy aligha tehettek volna bármit is a dolgok menetének megállítására, illetve visszafordítására. Andrian Douchev ugyanis - legjobb tudomásom szerint - már Szegeden is kapott állást, hiszen bejelentették, hogy Kovács Lászlónak megköszönik, ettől kezdve a férj irányítja Natasa felkészülését. Tehát nem arról volt szó, hogy szegények itt nem kaptak volna bármit is, ezért valamilyen úton kényszerpályára kerültek és így jutottak el Szerbiába, ahol viszont Douchev állást kapott. Az állást pontosan azért kapta, mert ezen keresztül akarják odavonzani Natasát, a feleséget is, ami innen kezdve egyenes út.


  [​IMG]


  Itthon továbbra is diszkrét hallgatás övezte az ügyet, pedig először Natasa szeptember 9-i érkezéséről volt szó. Néhány nappal korábban nekem Petrovics Kálmán szegedi klubigazgató szeptember 20-át ajánlotta, hogy akkor érdeklődjek. Miután megtudtam - amit szintén sokan tudtak, csak erről is hallgattak! -, hogy Benedek Dalma Dusan Ruziciccsel összeházasodott, azonnal írtam ebbe a ’”kis magánújságba” egy dolgozatot „Benedek-Janics páros Szerbiában?” címmel. Pontosan egy nappal később indult be a hangosítás az országos médiában, mert több internetes fórum révén már túl sokan tudtak a várható fejleményekről.


  Mirko Nisovics, a Szerb Kajak-kenu Szövetség elnöke érdekes nyilatkozatot tett a sportnapilapban. Szerinte Benedek pillanatokon belül teljes jogú szerb versenyző lesz házassága révén, míg Douchev-Janics Natasa esetében ő nem tud nyilatkozni, mert „ebben az esetben sok pénzről van szó”. Ez a (sok pénz ügye) Szerb Olimpiai Bizottság, konkrétan pedig elsősorban Vlade Divac elnök hatáskörébe tartozik.


  [​IMG]


  Innen kezdve már minden egyértelmű és túlontúl világos. Az egykori NBA kosaras nyilván gőzerővel dolgozik a megfelelő anyagi kondíciók biztosításán, miközben Janics kivár és tölti jogos pihenőjét. E sorok elkövetője már az első, augusztusi hír hallatán elszomorodott, mert biztosra vette a világklasszis kajakosnő távozását. Ez a balsejtelem döntően felerősödött Benedek Szerbiába történő távozásának hírére, amit gyorsan és elsőként meg is írtam.


  Az MKKSZ tényleg nem tehet semmit. Egyet viszont mégis megtehetett volna: mellőzi azokat az utópiákat, amelyeket hivatalosan lenyilatkozott, miszerint az is előfordulhat, hogy Janics ott készül és magyar színekben versenyez, stb. Ennek az esélye nem volt több mint egy ezrelék.

  A második, a bolgár férj döntött, Natasa pedig hűséges feleségként követi.

  Ilyen egyszerű ez a történet, amely soha nem jön létre, ha az első férj nem bukja el a Natasával volt házasságot.
   
 15. TH6777

  TH6777 Vendég

  Beé István nevelőedző lesz, de nem vonul vissza

  2012. 09. 25. 07.53  <right>
  </right>
  Beé István 1982-ben kezdett el kajakozni az Újpesti Dózsában. Legnagyobb sikereit a Budapesti Honvéd színeiben érte el, ám most visszatért anyaegyesületéhez, ahol az UTE Kajak-kenu szakosztályának felkérésére nevelőedzői feladatokat lát el.


  [​IMG]


  "A szakosztály vezetőjével, Doma Gergővel nagyon jó a kapcsolatunk, annak idején kajakoztunk is együtt, az érdekeink pedig most egymásra találtak: neki utánpótlás-edzőre volt szüksége, nekem pedig kereset kiegészítésre - mesélte Beé, aki ennek ellenére nem áll le a versenyzéssel.


  - Olyannyira nem, hogy a felnőtt országos bajnokság után csak egy hétre álltam le, aztán máris munkába kezdtem. Ma is csak délutánonként tartok edzéseket, reggelente ugyanúgy tréningezem tovább. Már három éve én viszem a 200 párost a nagyobb világeseményeken, és minden esélyem megvan rá, hogy összejöjjön a negyedik, majd utána az ötödik, hatodik évem is."


  Az ötszörös válogatott kajakos elmondta, mindig is vonzotta az edzősködés.


  "Mindig is az volt az álmom, hogy sportolói karrierem befejezése után edzősködhessem. Ezt azonban úgy képzeltem el, hogy nagyobb, profibb sportolókkal foglalkozom, de egyáltalán nem bánom, hogy az alapoknál kell kezdjem a szakma megismerését"
  - mondta Beé István.
   
 16. TH6777

  TH6777 Vendég

  Douchev-Janics Natasa elkérte a kilépő papírjait, és Szerbiába készül

  [​IMG]


  Douchev-Janics Natasa elkérte kilépő papírjait szegedi egyesületétől, és Petrovics Kálmán klubvezető szerint a versenyzővel folytatott beszélgetésből kiderült számára, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kajakos távozni készül szülőhazájába, Szerbiába.

  "Natasával másfél hete beszéltem utoljára, röviden, telefonon. Akkor jelezte, hogy megvan a váltási szándék a részükről, a férje pedig már döntött is, kint marad. Az egyesülettől a hozzájáruló papírt kérte a külföldi versenyzéséhez. Ezt kell majd a szövetségnek csatolnia szeptember végéig, ha jövőre már szerb színekben akar kajakozni. Ez a beszélgetés egyértelművé tette számomra Janics távozási szándékát, de egyben azt is: kint még nincs megállapodás" - mondta Petrovics kedden.


  Hozzátette: egyelőre csak abban lehetnek biztosak, hogy a versenyző férje, a bolgár Andrian Douchev szeretné elhagyni Magyarországot. A klubvezető utalt rá, hogy a férj "nem találta meg a helyét" náluk, "ő a gyenge pont, amit a szerbek kihasználtak".


  "Janics Natasa magától sosem hagyná el Szegedet, fordulat még most is lehetséges" - hangsúlyozta Petrovics, aki az ügy lehetséges kimeneteleiről is beszélt:


  "Ha Natasa visszajön azzal, hogy nem sikerült a szerbekkel dűlőre jutnia, tárt karokkal várjuk. A szerb szövetségnek nincs pénze Natasára, az biztos. Elvileg mi is kérhetnénk érte pénzt, hisz év végéig van szerződése velünk, utána pedig megakadályozhatnánk, hogy náluk versenyezzen. De mi semmiféle akadályt nem gördítünk elé. Sőt: ha el is megy, nálunk bármikor edzhet, ő szegedi, közénk tartozik."


  Janics többek között azért hagyhatja el Magyarországot, mert férje Szerbiában kapott állást.


  Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára a múlt héten azt mondta: szeretnék, ha Janics továbbra is a magyar válogatott tagja maradna, és nagyon sajnálnák, ha más ország színeiben folytatná pályafutását.


  Egy másik magyar kajakos, Benedek Dalma viszont biztos, hogy szerb színekben folytatja, hiszen már beadta az erre vonatkozó kérelmeket.

  A hétszeres világbajnok - aki eddig egyszer sem tudott indulni olimpián - már elköszönt klubjától, az MTK-tól, és benyújtotta a szövetségnek azt az okmányt, amely a szerb Dusan Ruziciccsel augusztusban kötött házasságát tanúsítja.

   
 17. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Janics-ügy - Douchev-Janics Natasa Szerbiában folytatja


  A háromszoros olimpiai, 18-szoros világ- és 17-szeres Európa-bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa csütörtökön jelezte, hogy más ország színeiben folytatná pályafutását.

  "Douchev-Janics Natasa ma délután bent járt a szövetségben és hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken" - nyilatkozott Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára.


  Csütörtök délután Csonka Gábor, a kajakos menedzsere az MTI-nek elküldte Janics rövid üzenetét:


  "A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat. Köszönöm szépen a megértést, részletesen a közeljövőben sajtótájékoztatón fogok nyilatkozni az ügyről!"

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]


  Az MKKSZ közleményében utalt rá: lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet. Ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem szerepelhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken. Az MKKSZ elnökségének egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően.


  "Ez alatt az idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is" - tette hozzá Ábrahám Attila.


  Janics edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében.

  Janics férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában - a versenyző szülőhazájában - kapott edzői állást, és a 30 esztendős kajakos vele tart.
  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG]
  A kajakos 2004-ben Athénban győzött az olimpián K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is. Négy év múlva, Pekingben szintén K-2 500-on diadalmaskodott Kováccsal. Az idei londoni olimpián a szülés után visszatérő kajakos két éremmel, egy ezüsttel (párosban Kováccsal) és egy bronzzal gazdagodott.


  Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán elmondta: ha Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.


  Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.


  A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-áig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

  [​IMG] [​IMG]

  [​IMG]

   
 18. TH6777

  TH6777 Vendég

  Rióba is éremért megy a japánok négyszeres olimpiai bajnok úszója

  2012. 09. 29. 06.18
  <right>
  </right>
  [​IMG]
  <right>
  </right>

  Kitadzsima Koszuke, a japánok négyszeres olimpiai bajnok mellúszója bejelentette, hogy folytatja pályafutását és a 2016-os riói játékokon érmet akar szerezni.

  A 30 éves versenyző az idei londoni ötkarikás eseményen egyéni számokban leszorult a dobogóról, a 4x100-as vegyesváltóval azonban ezüstérmet nyert.

  Kitadzsima csütörtökön, a Londonban 11 érmet nyert japán úszók tokiói ünneplése alkalmával közölte, hogy a 2016-os olimpián ismét megpróbál érmet szerezni valamelyik egyéni számban.

  Kitadzsima 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben is aranyat nyert 100 és 200 m mellen egyaránt, Londonban azonban - ahol 200-on Gyurta Dániel világcsúccsal diadalmaskodott - meg kellett elégednie egy negyedik és egy ötödik hellyel.


  [​IMG]

  AEC - Marokkó aktív résztvevő lesz

  Marokkó aktívan részt kíván venni a magyar szervezésű Afrika-kerülő vitorlásversenyben, az Africa-Europe Challenge (AEC) programban.

  A két projektigazgató, Gál József földkerülő vitorlázó és Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász a múlt héten folytatott erről megbeszéléseket Rabatban és Casablancában. Amint arra az MTI-hez eljuttatott közleményük kitér, Rabatban a turisztikai minisztérium képviselőjével és tanácsadóival megállapodtak abban, hogy a marokkói kormány tárcaközi egyeztetéseken dolgozza ki az ország részvételének részleteit. A projektigazgatók egyúttal átadták a Marokkó hivatalos meghívását tartalmazó okiratot.


  A marokkói program része volt a rabati magyar nagykövetségen rendezett fogadás, melyen több afrikai és európai ország nagykövete, minisztériumi képviselők, cégvezetők és a sajtó munkatársai előtt mutatták be a program vezetői az AEC projektet. A rendezvényen ott volt Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete is.


  Az AEC 2013. május 25-én Máltán rajtol. A nemzetközi mezőny Afrika körüli útja során 14 afrikai és két európai országban áll meg. A hajózási program mellett kulturális fesztiválokat, üzleti fórumokat rendeznek. Az AEC oktatási és iskolatámogatási tevékenységet is folytat majd, továbbá tengerbiológiai kutatóprogram is szerepel a szervezők terveiben.

  [​IMG]
   
 19. TH6777

  TH6777 Vendég

  Majthényiék kilencedszer világbajnokok


  [​IMG]

  A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros nyerte a kaliforniai Santa Cruzban rendezett vitorlázó Repülőhollandi-világbajnokságot.


  A magyar kettős kilencedik világbajnoki címét szerezte meg.


  Majthényi Szabolcs a helyszínről arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nem olimpiai hajóosztály világbajnokságán egy német és egy holland páros előtt végeztek az élen kilenc futam után.


  Majthényiék a 45 hajót számláló mezőnyben három futamgyőzelmet szereztek, az utolsó részversenyen harmadikként értek célba.


  A balatonföldvári Spartacus versenyzői idén az Európa-bajnokságot is megnyerték, áprilisban, Spanyolországban bizonyultak a legjobbnak. Első vb-aranyérmüket 1995-ben szerezték, s ők a magyar vitorlázás első és eddig egyetlen világbajnokai.


  A másik magyar egység, a Süli András, Papp Dávid duó a tizedik helyen végzett.


  A végeredmény:

  ----------------
  1. Majthényi Szabolcs, Domokos András 15 helyezési pont

  2. Enno Krammer, Ard Geelkerken (holland) 18


  3. Kay-Uwe Lüdtke, Kai Schäfers (német) 21


  ...10. Süli András, Papp Dávid 60

  [​IMG]  Janics-ügy - Szerdán Szegeden egyeztethetnek Janics távozásáról

  Ábrahám Attila megerősítette: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nagyságrendileg 150 ezer eurót kér azért, hogy Douchev-Janics Natasa szerb színekben folytathassa pályafutását, s erről szerdán Szegeden egyeztethetnek a szerbekkel.

  A főtitkár a Digi Sport Reggeli Start című műsorában hétfőn beszélt erről, s egyben mind a négy olyan magyar női kajakos esetéről, akikről nyilvánosságra került, hogy a jövőben más ország színeiben szeretnének versenyezni.


  "Semmiképpen nem egészséges a folyamat, de nem hiszem, hogy a bajok rövid távon érződnek" - jelentette ki Ábrahám, majd hozzátette: minden eset más és más. A főtitkár elmondta, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség szabályzata alapján egy sportoló külföldi állampolgárral történt házasságkötése esetén az illetékes nemzeti szövetség engedélye nélkül is versenyezhet új országa színeiben, így Benedek Dalma - akinek szerb férje van - akkor is képviselheti Szerbiát a jövő évi világbajnokságon, ha 2013-ban még nem veszi fel az új állampolgárságot.


  "Janics Natasa esete más, ő egy háromszoros olimpiai bajnok, aki nem szerb állampolgárhoz ment férjhez. Igaz, hogy ő maga szerb-magyar kettős állampolgár, de az ő esete nem automatikus, a nemzetközi szövetség szabályzata ugyanis nem a versenyző állampolgárságához köti a kiadását" - mondta a főtitkár, majd megerősítette, hogy Janics Natasa szeretne elmenni, de a magyar szövetség hozzájárulása is kell ahhoz, hogy a 2013-as világbajnokságon szerb színekben versenyezhessen.


  "Nem akarom megelőlegezni az elnökség döntését, mert a tagok véleményét nem ismerem, de meggyőződésem, hogy nem fogja automatikusan elengedni" - jelentette ki Ábrahám, aki megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy nagyságrendileg 150 ezer euró, vagyis 42 millió forint az az összeg, amelyet a magyar szövetség a szerbektől kér Janics Natasáért.


  "Amikor kiderült, hogy a szerbek kivásárlásban gondolkodnak, leültünk a szegedi klub vezetőivel, hiszen Janics Natasát oda is szerződés köti, s abban is szerepel egy szerződéses összeg. Ezután osztottunk-szoroztunk és való igaz, hogy nagyságrendileg ekkora összeg merült fel. Ez azonban még nincs véglegesítve" - tette hozzá a főtitkár, aki hozzátette: ebből a pénzből a magyar szövetség a szegedi klub jogos igényét is kielégítené.


  Ábrahán Attila egyébként személy szerint úgy gondolja, hogy az említett pénz nagyon is jelképes összeg egy háromszoros olimpiai bajnokért.


  "Natasa még Rióban is ereje teljében lesz, és addig is simán világbajnoki címeket szerezhet Szerbiának. A dolog másik oldala, hogy ahhoz képest, amit a zuhanyhíradó szerint a szerbek Janics Natasa mellé pénzügyi forrásként mellérendelnek, ez az összeg ennek akár a többszöröse is lehetne. Nem értem, hogy ha ez a pénz egy versenyző esetében nem sok, akkor egy szövetség esetében, amely az ő versenyeztetésébe nyolc-tíz év munkáját beletette, miért az" - mondta Ábrahám, aki megemlítette azt is, hogy szerdán létesítményavatóra Szegedre utazik, s akkor ott személyesen tárgyalhat a szerbek képviselőivel.


  A főtitkár szerint Janics Natasának ahhoz, hogy megfelelő motivációt és inspirációt kapjon a versenyzéshez, a magyar sportszakmai közeg talán jobb lenne, mint a szerb. A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor az van, hogy ott lényegesen jobb anyagi körülmények közé kerül.


  "Ismerve Natasát, ez sem utolsó szempont" - állapította meg Ábrahám, hozzátéve: most már szóba sem kerül az, hogy a magyar kajakos azért távozik, mert a férje visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Szerbiában.


  Terítékre került még a műsorban a jövőben Ausztriában versenyezni kívánó Paksy Tímea, valamint a Ciprusra igyekvő Sarudi Alíz esete is. Velük kapcsolatban a főtitkár úgy fogalmazott, hogy bár ők is kiváló versenyzők, de mivel az olimpiai részvételt illetően itthon nem tudtak labdába rúgni, ezért náluk a váltásban plusz motivációs tényezőként benne lehet, hogy egy másik ország színeiben sokkal könnyebben kapnak lehetőséget arra, hogy olimpián bizonyítsanak.

  Az elvándorlási folyamatot összességében káros jelenségnek ítéli meg a főtitkár.

  "Van egy ország, amely utánpótlást nevel, bajnokokat képez - hiszen meggyőződésem, hogy Janics Natasa nem nyert volna három olimpiai bajnoki címet, ha Szerbiában marad -, aztán megjelennek azok az országok, amelyeknek kell a dicsőség, s amelyek egy egyszeri összeggel, amit a versenyző zsebébe tuszkolnak, learatják azt a termést, amit más ország verejtékes munkával létrehozott. Sportági és magyar szempontból ez a folyamat nem annyira egészséges"
  - zárta szavait a főtitkár.
  [​IMG]

  Paksy Tímea Ausztriában folytatja


  Ausztriában folytatja a kilencszeres világbajnok kajakos, Paksy Tímea, aki azt mondta: ha úgy adódik, az osztrák válogatottban is szerepel majd, de most elsősorban a civil életére koncentrál.

  Hétfői sajtótájékoztatóján a tízszeres Eb-győztes, 29 éves versenyző úgy fogalmazott: már több mint egy éve Ausztriában készül, az ottani szövetségi kapitány, Almási Nándor irányítja a munkáját, s most eldöntötte, hogy véglegesen odaköltözik.


  "A linzi klub már befogadott, pénteken pedig a magyar szövetségnek is beadtam a távozási szándékomról szóló papírokat.
  Innentől kezdve a magyar és az osztrák szövetségnek harminc napja van arra, hogy megegyezzenek. Nagyon remélem, hogy a történtek után a magyar szövetség nem gördít akadályt a távozásom elé"
  - mondta Paksy Tímea, aki hozzátette: nagyon fájlalja, hogy egyetlen olimpiára sem tudott kijutni, s ebben szerinte a hazai szövetségnek is nagy szerepe van.


  Az idei, londoni játékokat illetően a lapátforgató úgy véli, bár teljesítette a válogatási feltételeket, nem került be a csapatba, és az ígéretekkel ellentétben még tartaléknak sem vitték ki a brit fővárosba.


  Elárulta még, hogy vasárnap lejárt a szerződése magyar klubjánál, az MTK-nál, ahol pontosan két éve nem kapott fizetést, s ebben az időszakban részben a tartalékjaiból élt.


  "Szeretem Magyarországot, de nem annyira, hogy éhen haljak" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ha kell, jogi útra tereli majd az adósság rendezésének ügyét.


  A jövővel kapcsolatban a kajakos azt mondta: elsősorban edzősködéssel szeretne foglalkozni, a gyerekek felkészítésének rendszerét akarja kiépíteni Linzben és környékén.


  "Most ez élvez prioritást, emellett edzek majd, amennyit tudok, de a következő évet egy kicsit lazábbra veszem. Aztán majd meglátjuk, ha úgy adódik, vízre szállok az osztrák válogatottban. Engem már csak az olimpia motivál, de négy év nagyon hosszú idő" - mondta Paksy.


  Paksy Tímea előtt két másik klasszis kajakos, a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa, valamint Benedek Dalma is jelezte távozási szándékát, utóbbi két sportoló Szerbiában folytatja pályafutását.

  [​IMG]
   
 20. TH6777

  TH6777 Vendég

  Rövidpályás úszó Vk - Hosszú-aranyak, Cseh és Jakabos is dobogón Dubajban

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Jól kezdtek a magyar úszók a rövidpályás - 25 méteres medencébe kiírt - Világkupában: a sorozat dubaji nyitóversenyének keddi első napján Hosszú Katinka három számot is megnyert, Cseh Lászlónak ezüst, Jakabos Zsuzsannának pedig ezüst mellé bronz is jutott.


  A nemzetközi szövetség nyolc viadalból álló, 1,2 millió dollár összdíjazású sorozatának első állomására - az esemény honlapja szerint - 32 ország 130 versenyzőjét nevezték, s a nyitószám, a 800 méteres női gyors döntője rögtön magyar sikert hozott Hosszú révén, aki az általa egyáltalán nem favorizált távon is biztosan győzött (8:31.70 p).

  Nem sokkal később aztán már a200 m gyors aranyát érdemelte ki ismét csak nagy fölénnyel (1:55.97 p).

  A normál - 50-es - medencében világ- és Európa-bajnok magyar úszó diadalmenete nem szakadt meg 200 m vegyesen sem (2:10.53 p), ahol 89 századmásodperccel bizonyult jobbnak a dubaji verseny másik magyar női indulójánál, az ezüstérmes Jakabos Zsuzsannánál (2:11.42). Hosszú még egy bronzot is begyűjtött: 200 m háton lett harmadik (2:07.67).


  A szintén sokat vállaló Jakabos 800 m gyorson bronzot nyert (8:38.15), 200 m gyorson a negyedik (1:57.82), 200 m háton pedig az ötödik helyet szerezte meg (2:09.41).


  Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László futamot futamra halmozott a délelőtti selejtezőkben, a legkülönfélébb számokban kipróbálva magát, végül háromnak a döntőjébe jutott be.
  A 400 méteres vegyesúszásban
  második lett (4:06.69), 100 m vegyesen (53.45 mp) és 200 m pillangón pedig egyformán ötödikként zárt (1:57.21).  [​IMG]

  Kiss Gergő
  is bemutatkozott kedden: neki egy ötödik hely jutott 400 m gyorson (3:47.84 p).


  A nyitónap zárószámaként rendezték meg a "vegyes" vegyesváltók újszerű versenyét, s a 4x50 méteres staféták vetélkedésében a Cseh, Jakabos, Hosszú, Takács Krisztián összetételű négyes a második lett a német kvartett mögött.


   

Megosztás