Vizisportok....

TH6777 témája a 'Sport' fórumban , 2010 Április 9.

 1. TH6777

  TH6777 Vendég

  Rövidpályás úszó Vk - Hosszú szerdán négy egyéni számban győzött

  [​IMG]

  Hosszú Katinka
  három keddi elsőségével remekül kezdte, újabb négy egyéni számban aratott szerdai sikerével pedig még parádésabban folytatta szereplését az úszók rövidpályás - vagyis 25 méteres medencébe kiírt - Világkupájában, ráadásul a sorozat dubaji nyitóversenyének zárónapján tagja volt a 4x50 méteres vegyes gyorsváltóban diadalmaskodó magyar négyesnek is.


  A bajaiak normálmedencés világ- és Európa-bajnoka zsúfolt programját azzal indította, hogy nyert 400 m vegyesen (4:31.34 p), majd ugyanígy tett a 200 m pillangó (2:10.43), a 400 m gyors (4:04.43) és a 100 m vegyes (1:00.75) döntőjében egyaránt.

  Végül kevesebb, mint másfél óra alatt az ötödik első helye is meglett a vegyesstaféták viadalában, ahol is Takács Krisztiánnal, Cseh Lászlóval és Jakabos Zsuzsannával alkotta a győztes magyar csapatot (1:35.44).


  A befejező napon kitett magáért Jakabos is, aki egyformán Hosszú mögött csapott célba másodikként három ízben is: 400 m vegyesen (4:36.93), 200 m pillangón (2:11.57) és 100 m vegyesen (1:00.99), csak a 400 m gyors fináléjában volt kénytelen beérni a negyedik hellyel (4:12.99).


  Pompásan versenyzett Kiss Gergely is, ő az 1500 méteres gyorsúszásban bizonyult a legjobbnak (15:00.65), míg Cseh László ezúttal leszorult a dobogóról 200 méteres vegyesúszásban, amelynek döntőjében negyedikként végzett (1:55.16).


  A nyolc viadalból álló, a nemzetközi szövetség, a FINA által összesen 1,2 millió dollárral dotált Világkupa-széria második versenyét Dohában rendezik meg szombaton és vasárnap.

  A dubaji eseményen az egyéni számok dobogósait díjazták, az első hely 1500, a második 1000, a harmadik pedig 500 dollárt ért, ennél fogva a legjobban kereső Hosszú Katinka lett, aki "szólistaként" a hét arany- és egy bronzéremmel 11 ezer dollárt úszott össze.

   
 2. TH6777

  TH6777 Vendég

  Janics-ügy - Divac szerint a magyarok nem kérnek pénzt a kajakosért

  Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar szövetség nem kötötte semmilyen, így anyagi vonatkozású feltételhez sem a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa versenyzési jogának kiadását - írja az újvidéki magyarszo.com.

  "Magyarországi sportbarátainkkal nem volt nehéz megegyezni a Natasa jövőjével kapcsolatos kérdésekben
  - idézte Divacot az internetes oldal. - Ismétlem, az eddigi tárgyalások során a magyar szövetség semmilyen, így anyagi feltételhez sem kötötte Natasa versenyzési jogának kiadatását."


  A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára, Ábrahám Attila ugyanakkor korábban azt mondta: nagyságrendileg 150 ezer eurót kérnek a versenyző átigazolásáért. Az MKKSZ szerdán este közleményben jelezte: egyelőre nincs megegyezés.


  "A kivásárlási árat eredetileg Mirko Nisovic, a helyi sportági szövetség elnöke hozta nyilvánosságra, úgy tűnik, Divac úrhoz ez az információ nem jutott el. - mondta Ábrahám Attila, hozzátéve: nem Douchev-Janics hazatérésének szándéka a kérdéses, hanem az, hogy versenyezhet-e szerb színekben.


  A magyar szövetségnek lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet, ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem indulhatna nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken. Az MKKSZ elnökségének október 27-ig kell kialakítani álláspontját.

  A magyarszo.com úgy tudja, hogy Douchev-Janics a tervek szerint a zimonyi Zmaj Zemun klub tagja lesz.

  A helyi olimpiai bizottság és a szövetség a versenyzővel együtt csütörtökön jelentette be, hogy a magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok, 30 éves kajakos visszatér Szerbiába. A sportoló elsősorban azzal magyarázta országváltási szándékát, hogy férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában kapott edzői állást, és ő vele tart.

   
 3. TH6777

  TH6777 Vendég

  Rövidpályás úszó Vk - Hosszú már a nyitónapon parádézott Dohában is

  Hosszú Katinka a hét eleji, számára hét egyéni aranyérmet eredményező dubaji remeklés után szombaton három győzelemmel és egy harmadik hellyel mutatkozott be az úszók rövidpályás - vagyis 25 méteres medencébe kiírt - Világkupa-sorozatának második állomásán, Dohában.

  A nyitónapi programban a bajaiak normálmedencés világ- és Európa-bajnoka megnyerte a 800 m gyors (8:29.31 p), a 200 m gyors (1:54.79) és a 200 m vegyes (2:09.86) döntőjét, ráadásul a dubaji produkciókkal összevetve mindhármat jobb idővel, a 200 m hát fináléjában pedig bronzérmesként zárt (2:07.54) - derült ki a katari esemény hivatalos honlapjának eredményösszesítőjéből.

  Ráadásképpen a nemzetenként két női és két férfiúszót felvonultató számban - Cseh Lászlóval, Jakabos Zsuzsannával és Takács Krisztiánnal egyetemben - ezüstérmet érdemelt ki a 4x50 méteres vegyesváltóban (1:45.34) a németek négyese mögött.


  Jakabos is többször dobogóra állhatott szombaton: a kvartettel elért második hely előtt - Hosszú mögött - ezüstöt szerzett 200 m vegyesen (2:11.42), s bronzot 800 m gyorson (8:35.48), továbbá ötödik lett 200 m háton (2:09.96) és hatodik 200 m gyorson (1:57.98).


  Cseh Lászlónak egy egyéni ezüst jutott a viadal nyitónapján: az ötvenes medencében olimpiai ezüstérmes, vb- és Eb-győztes magyar klasszis Dohában a 400 m vegyes döntőjében csapott másodikként a célba (4:03.71), míg 100 m vegyesen (53.23 mp) hatodikként végzett.


  Kiss Gergő 400 méteres gyorsúszásban tette próbára formáját, s harmadik lett (3:44.87).


  Mivel csak a szólóban elért dobogós pozíciókért fizetnek a szervezők (az első hely
  1500, a második 1000, a harmadik pedig 500 dollárt ér), érdemes igyekezniük a versenyzőknek, akiknek a Világkupa nyolc állomása kínál lehetőséget az erkölcsi dicsőség mellett pénzdíj begyűjtésére is.


  A vizes sportokat tömörítő világszövetség, a FINA a teljes szériát összesen 1,2 millió dollárral dotálja.


   
 4. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Berecz Zsombor német bajnok Finndingiben

  Berecz Zsombor nyerte a vitorlázó Finndingi hajóosztály német nemzetközi bajnokságát.

  Berecz, aki a pekingi és a londoni olimpián Laserben indult, a németországi Starnberger See-n 103 hajót felvonultató mezőnyben bizonyult a legjobbnak - olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) honlapján.


  A 26 éves vitorlázó a két csoportban lebonyolított viadalon sorra nyerte a futamokat - hétből ötször elsőként ért célba -, majd az éremversenyben legyőzte legnagyobb ellenfelét, a német Uli Brauert is.


  Berecz az ötkarikás játékok után váltott, s ült át Laserből a szintén az olimpiai programban szereplő Finndingibe.
  [​IMG]
   
 5. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Janics-ügy - Feltételekhez köti Douchev-Janics távozását a kajak-kenu szövetség

  Mindenképpen feltételekhez köti Douchev-Janics Natasa Szerbiába távozását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség - mondta az MTI érdeklődésére kedden Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

  "Ez nem feltétlenül pénzt jelent, de bizonyos ellenszolgáltatásokra igényt tartunk. Csak úgy nem fogunk hozzájárulni a távozásához. Egy kiemelten támogatott sportolónk volt, ezek után nem érdemeltük meg, hogy elmenjen" - fogalmazott Baráth, hangsúlyozva, hogy ez az ő véleménye, s az ügyben az elnökségnek kell döntenie.


  A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics szeptember 27-én adta be a távozási szándékról szóló papírjait a szövetségnek, s a szervezet vezető testületének onnantól számítva egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját az ügyben. Ha nem járulnak hozzá a távozásához, a bácskapalánkai születésű kajakos két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.


  "Több versenyzőnk is távozott az elmúlt években családi vagy tanulmányi okok miatt, ez nem rendhagyó dolog. Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy akik a londoni olimpián a legnagyobb sikereket hozták, azok itthon maradnak. Douchev-Janics, Benedek Dalma és Paksy Tímea távozásával nem állt meg az élet a magyar kajak-kenuban" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy mindhárom lapátforgató pozitív hatással volt a sportágra az elmúlt évtizedben, de egy korábbi generációhoz tartoznak, s már jönnek a fiatalok.


  "A magyar versenyzők nem árucikkek, biztos vagyok abban, hogy a jövőben lesznek eszközeink arra, hogy itthon tartsuk őket" - jegyezte meg Baráth Etele.


  Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára megerősítette, hogy eddig hivatalos megkeresés nem érkezett a szerbek részéről Douchev-Janics Natasa kivásárlásával kapcsolatban, így arról a 150 ezer euróról sem tárgyaltak még, amelyet a versenyzőért szeretne kapni az MKKSZ, s amelyet a Kolonics Alapítványba fektetnének.


  Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta: kétségtelen, hogy Douchev-Janics valamelyest hiányozni fog a válogatottból, de a távozásával sokak számára kézzelfogható közelségbe kerül majd a csapatba kerülés. Kiemelte, hogy Kovács Katalin is folytatja a versenyzést.


  A keddi sajtótájékoztató előtt kisebb ünnepségre került sor: a Londonban aranyérmes női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella neve felkerült az örökös bajnokok nevét rögzítő márványtáblára, és a Dorney-tavon két számban is első Kozák Danuta neve mellé is odakerült az olimpiai ötkarika.


  A szövetség 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges.

  Az idén szintén ötkarikás bajnoki címet szerzett Dombi Rudolfot, Kökény Rolandot és Fazekas-Zur Krisztinát a tervek szerint decemberben köszönti a szövetség.

   
 6. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Kérlek, ne gyűlöljetek! - Janics Natasa sírva búcsúzott a magyaroktól


  Janics Natasa szerint a Magyar Kajak-kenu Szövetség nem korrekt vele, mert Benedek Dalma elengedéséért nem kért pénzt a szerbektől.

  A háromszoros olimpiai bajnok szerint sokat bántották Magyarországon, de azért megy el, mert szeretne együtt lenni a férjével. És még azt sem zárja ki, hogy egyszer visszajön.
  Először állt Magyarországon a nyilvánosság elé Janics Natasa, mióta kiderült, hogy szerb versenyzőként akarja folytatni a pályafutását. A szegedi sajtótájékoztató meglepő módon Janics férje, a bolgár Andrian Douchev beszédével kezdődött, majd Janics is felolvasta a nyilatkozatát, amelyben köszönetet mondott a szurkolóknak, menedzserének, edzőinek és a páros társának, Kovács Katalinnak is.

  "Köszönöm a támogatóknak, akik rengeteg pénzt invesztáltak belém - ezt mindenképpen szeretem volna megemlíteni, ha már sokan, sokszor turkáltak a zsebemben. Nehezen hagyom itt Magyarországot. A döntésemnek az az oka, hogy szeretnék együtt lenni a férjemmel, kérlek titeket, ezért ne gyűlöljetek. Volt, aki sokat bántott, meghazudtolt, meglopott, de ezt igyekszem kizárni a fejemből"
  - mondta sírva a háromszoros olimpiai bajnok.


  Bár a szerbek már kész tényként kezelik Janics érkezését, a magyar szövetség 150 ezer eurót (42 millió forint) kér a kajakos versenyjogának átengedéséért. Ha a magyarok nem járulnak hozzá a váltáshoz, Janics két évig nem indulhat versenyen.

  "Nem érzem, hogy korrektül viselkednének velem, mivel Benedek Dalma ugyanezt az utat járta be, és érte nem kért pénzt a szövetség, nem volt ilyen hercehurca" - mondta erről Janics, akinek rosszulesne, ha a magyar szövetség nem engedné versenyezni, de mint mondta, erre az esetre megvan a B tervük.

  A kajakos szerint a korábbi, belgrádi sajtótájékoztatón félrefordították a szavait, nem azt akarta mondani, hogy nem érezte otthon magát Magyarországon, hanem azt, hogy a szülőföldjét képviselve szeretne sikereket elérni.

  A kérdésre, hogy a távozásáról szóló első hírek után miért írta SMS-ben a Nemzeti Sportnak, hogy nem vált országot, Janics így válaszolt:


  "A szerbek először Andróval tárgyaltak, akkor még én sem tudtam, hogy országot váltok. Ezt szeptember 27-én döntöttem el, amikor bementem a szövetséghez."  [​IMG]
  Janics férjével (balra) és menedzserével jelent meg a sajtótájékoztatón

  A szövetség elnöke, Baráth Etele korábban azt tanácsolta neki, hogy költözzön nyugodtan Szerbiába, de versenyezzen továbbra is magyar színekben, ám Janics szerint ez nem lenne profi megoldás.

  "Mivel a férjemnek a szerb lányokat kellett volna ellenem felkészítenie, ez a felállás nem lett volna korrekt."
  Janics megjegyezte, még az is előfordulhat, hogy egyszer visszajön Magyarországra, mint tette azt Fazekas Kriszta az olimpia előtt.

  "Sosem pénzért kajakoztam. Szerbiában nincs Wesselényi-alapítvány, amely havi 350 ezer forintot adna az olimpiai bajnokoknak. Nem lesznek ilyen lehetőségeim, de nem is ez a lényeg" - tette hozzá.

   
 7. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Tovább kutatnak a Balatonban eltűnt vitorlázó után

  A vízi rendészet tovább kutat a Balatonban a vitorlásáról kedden eltűnt 60 éves Kosztolányi Balázs után, aki a tavalyi a Kékszalag vitorlásversenyen hajója kategóriájában győztes lett csapatával - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

  Méhes Dóra közölte: egy hajóval és két személlyel folytatják a keresést.


  Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere az esettel kapcsolatban elmondta: Kosztolányi Balázs jó kondícióban lévő, rutinos hajós, aki évtizedek óta tavasztól őszig vitorlázik, napi rendszerességgel kihajózva Balatonföldvárról.

  Két napja dél körül indult el a balatonföldvári kikötőből, és 15 óra előtt találták meg a hajóját üresen, mintegy 15 kilométerrel arrébb, Révfülöp közelében, ahol megfeneklett. A vitorláson az automata kormány be volt kapcsolva, így sejteni se lehet, mikortól nem kormányozták. Kosztolányi Balázs vélhetően vízbe esett, hiszen a hajó hátsó korlátja megsérült - tette hozzá a polgármester.

   
 8. TH6777

  TH6777 Vendég

  Rövidpályás úszó Vk - Hét érem a második napon Stockholmban

  Hét érmet nyertek a vasárnapi döntőkben a magyar úszók a rövidpályás - 25 méteres medencébe kiírt - Világkupa-sorozat harmadik állomásán, Stockholmban.

  [​IMG]

  A verseny honlapja szerint Hosszú Katinka, aki a múlt héten Dubajban és Dohában is remekelt, megnyerte a 400 vegyest (4:28.01 p), a 400 gyorsot (4:03.83 p) és a 100 vegyest (59.71 mp), 200 pillangón pedig második lett (2:07.18 p).


  [​IMG]

  Az utóbbi számban Jakabos Zsuzsanna győzött (2:06.90 p), aki 400 vegyesen másodikként zárt (4:28.79 p).  [​IMG]

  Cseh László 200 vegyesen 1:53.68 perccel ezüstérmes lett, mindössze két századdal lemaradva a győztes mögött.


  Hosszú szombaton ugyancsak három számban győzött, és egyben második lett, míg Jakabos két ezüstöt és két bronzot, Cseh pedig egy ezüstöt harcolt ki.

   
 9. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Rövidpályás úszó Vk - Hosszú Katinka már 27 éremnél tart

  Hosszú Katinka a dubaji, a dohai és a stockholmi remeklés után nagyszerűen mutatkozott be az orosz fővárosban is, ahol az úszók rövidpályás Világkupa-sorozatának negyedik versenyét rendezik szerdán és csütörtökön.

  Hogy a bajaiak normálmedencés világ- és Európa-bajnoka a 25 méteres medencében is otthon van, már a nyitónapon újfent igazolta azzal, hogy két számban is győzött, egyben pedig harmadik lett.


  Az első napon a viadal honlapja szerint először 200 m gyorson diadalmaskodott - ez volt az idei Vk-szériában szerzett 21. győzelme -, méghozzá 1:55.46 perccel, csaknem egy másodperces előnnyel Jakabos Zsuzsanna (1:56.43) előtt. Kettős magyar "befutó" volt, ugyanilyen sorrendben, 200 m vegyesen is, ahol Hosszú 2:08.28 perccel nyert, mögötte pedig Jakabos 2:08.76-tal csapott célba. A 200 m hát döntőjében ugyancsak Hosszút követte Jakabos, de amíg előbbinek itt a 2:07.29 bronzérmet ért, utóbbinak a 2:07.78 a negyedik helyet jelentette.


  Hosszú Katinka - aki monstre programot teljesítve 800 m gyorson az ötödik lett (8:47.47 p) - már 27 éremnél, benne 22 aranynál tart a 2012-es rövidpályás Vk-ban. A bajai úszó tovább gyarapíthatja gyűjteményét az orosz fővárosban csütörtökön, amikor újabb számokban indul, ismét csak kiváló esélyekkel, így továbbhaladhat a 100 ezer dolláros fődíj felé.


  Cseh László is rajtolt szerdán, s az olimpiai ezüstérmes, nagymedencés világ- és Európa-bajnok a 400 m vegyes moszkvai fináléjában a második lett 4:06.20 perces idővel.

   
 10. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Rövidpályás úszó Vk - A 25. aranya is megvan Hosszú Katinkának

  A dubaji és dohai hét-hét, majd a stockholmi hat után összesen öt egyéni elsőséget gyűjtött Hosszú Katinka Moszkvában, az úszók rövidpályás Világkupa-sorozatának újabb állomásán.

  Az 50 méteres medencében világ- és Európa-bajnok bajai versenyző szerdán - egy bronz mellett - két aranyat nyert, csütörtökön pedig három aranyat tett hozzá gyűjteményéhez, amely négy Vk-viadal után 30 darabból, benne 25 aranyból áll.

  A második napi programját - a viadal honlapja szerint - a 400 m vegyes megnyerésével kezdte (4:30.14 p), majd jó félóra múlva 200 m pillangón győzött (2:05.77), aztán egy átmeneti "pihenő" után (8. hely 400 m gyorson 4:15.41-gyel) újfent a leggyorsabbnak bizonyult, méghozzá 100 m vegyesen (59.69 mp).


  A nyolc verseny alkotta idei sorozat félidejében Hosszú továbbra is toronymagasan vezet, még közelebb kerülve a 100 ezer dollárt érő összetett elsőség eléréséhez. Az 1500-1000-500 dolláros dobogós helyek révén eddig 41 ezer dollárt úszott össze.


  A Moszkvában szerepelő másik magyar úszónő, Jakabos Zsuzsanna a szerdai teljesítményét ismételte meg csütörtökön, megint két ezüstérmet szerzett, mindkettőt Hosszú mögött: az egyiket 400 m vegyesen (4:30.80), a másikat pedig 200 m pillangón (2:06.06), s volt egy negyedik helye is a 100 m vegyes döntőjében (1:00.31).


  Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, nagymedencés világ- és Európa-bajnok a 400 m vegyes szerdai fináléjához hasonlóan a 200 méteres vegyesúszás zárónapi döntőjében is másodikként végzett (1:54.31).


  A 25 méteres medencékben zajló rövidpályás Vk az ötödik viadallal Berlinben folytatódik, ahol szombaton és vasárnap száll vízbe a mezőny.

   
 11. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Fél év börtön az Oxford-Cambridge evezős verseny megzavarójának

  Fél év szabadságvesztésre ítélték pénteken Londonban a tavaszi Oxford-Cambridge evezős versenyt megzavaró ausztrál férfit, aki annak idején "elitellenes tiltakozásnak" minősítette cselekményét.

  A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzői évente egyszer szállnak vízre a Temze nyugat-londoni, kanyargós szakaszán, hogy a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6779 méter hosszú pályán összemérjék erejüket.


  Az április 7-én megrendezett idei futam közepe táján a 35 éves ausztrál Trenton Oldfield beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé. A bírósági eljárás során elhangzott szakértői vélemények szerint Oldfield életét csak az oxfordi csapat kormányosának, Zoe de Toledónak az ébersége mentette meg, ő vette ugyanis észre a nagy tempóban haladó hajók közé beúszó ausztrált, és azonnal megálljt parancsolt a legénységnek.


  A szervezők ezután azonnal leállították a versenyt. Ilyesmire az összecsapások 1829-ig visszanyúló történetében csak egyszer, 2001-ben volt példa, amikor a két hajó evezőinek összeakadása miatt kellett félbeszakítani a futamot.


  Sir Matthew Pinsent, a brit evezős sport négyszeres olimpiai bajnoka, aki az idei verseny egyik segédbírájaként motorcsónakon követte a két hajót, a bíróságon kijelentette, ha Oldfieldet eltalálta volna valamelyik evezőlapát vagy valamelyik hajó fémerősítésű orra, nagy eséllyel végzetes sérüléseket szenvedett volna.


  Oldfield a bíróság előtt azt mondta, hogy demonstrációja a brit kormány költségvetési megszorító intézkedései ellen irányult, mivel ezek szerinte "a dickensi időknél is rosszabb" helyzetet teremtenek az országban. Hozzátette: azért választotta tiltakozása célpontjául az Oxford-Cambridge evezős versenyt, mivel "az igen jelentős kiadáscsökkentéseket" végrehajtó jelenlegi brit kormány tagjainak 70 százaléka Oxfordban vagy Cambridge-ben végzett.


  Az ügyben eljáró bírónő nem méltányolta Oldfield érvelését, pénteki összegző beszédében kijelentette: mások örömének elrontása semmivel sem járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához. Oldfieldre a bíróság hat hónap letöltendő börtönbüntetést rótt ki, és 750 font (270 ezer forint) perköltség megfizetésére kötelezte.


  Oldfield magasan képzett szociológus, a brit Királyi Művészeti Társaság tagja, az egyik legnevesebb brit közgazdaság- és politikatudományi egyetemen, a London School of Economicson szerzett diplomát.


  Áprilisi akciója előtt programadó felhívást tett közzé az interneten Az elitizmus zsarnoksághoz vezet címmel. Ebben közölte, hogy készülő akciója "tiltakozás, a polgári engedetlenség megnyilvánulása, az elutasítás és az ellenállás egy módszere".

  Közleményében világossá tette azt is, hogy az evezős versenyt "annak elitista jellege" miatt akarja megzavarni, célja pedig az, hogy a két hajó ne jusson el a célvonalig.


  Saját blogján a Londonban élő ausztrál szociológus annak idején felszólította a vele rokonszenvezőket, hogy hasonló akciókkal zavarják meg a nyári londoni olimpiai játékokat is, a londoni taxisofőröket pedig arra biztatta, hogy utasaikat szándékosan a lehetséges leglassabb és legdrágább útvonalakon szállítsák, mivel véleménye szerint a taxi igénybevétele is "elitista magatartás".  A fél óra elteltével újraindított április 7-ei versenyt végül Cambridge nyerte.

   
 12. TH6777

  TH6777 Vendég

  [​IMG]

  Rövidpályás úszó Vk - Két ezüst és két bronz Berlinben

  Két magyar ezüstöt és két bronzot hozott az első versenynap az úszók idei rövidpályás Világkupa-sorozatának ötödik, németországi állomásán.

  A nyolc esemény alkotta pénzdíjas széria berlini viadalának szombati nyitányán az eddigi négy versenyen remeklő Hosszú Katinka ezúttal szerényebben kezdett, mert bár három számban is döntőzött, be kellett érnie egyetlen éremmel, egy bronzzal, amelyet 200 m gyorson szerzett (1:55.14 p), ugyanitt Jakabos Zsuzsanna a negyedik lett (1:55.60). Hosszú - aki 31 éremnél tart a 2012-es Vk-sorozatban - 200 m vegyesen lecsúszott a dobogóról (2:09.14 - 4. hely), Jakabos viszont ebben a fináléban ezüstérmesként végzett (2:08.54). Mindketten érem nélkül maradtak 200 m háton, ahol Jakabos negyedikként (2:07.55), míg Hosszú ötödikként zárt (2:07.69).


  Cseh László a mostani rövidpályás fellépésein "megszokott" második helyet szerezte meg 400 m vegyesen (4:01.42), 100 m vegyesen pedig a negyedik helyen végzett (53.11 mp).

  Előbbi döntőjében Verrasztó Dávid - aki Berlinben szerepel először a 25 méteres medencébe kiírt ez évi sorozatban - bronzérmes (4:03.13), 200 m mellen hatodik (2:10.50), 200 m pillangón pedig hetedik lett (1:57.79).

   
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  „Közellenségek vagyunk” - két magyar kajakost csábítanak az azeriek

  LIPICZKY ÁGNES -


  Kihúzta a gyufát Szalai Tamás és Dombvári Bence. Ami valljuk meg, a jelenlegi kajak-kenus közhangulatban érthető. A két magyar versenyző ugyanis a korábbi világbajnoki érmes Szabó II Gábor közvetítésével Azerbajdzsánba utazott egy pályaavatóra, amelyen – magyar szempontból – a fő téma a két kajakos honosításának lehetősége volt. A K–1 500 méteren Európa-bajnok Szalai és a K–1 1000 méteren vb-9. Dombvári kis túlzással luxusajánlatot fontolgathat.
  [TABLE="class: cikkkeptable, align: center"]
  <tbody>[TR]
  [TD]
  [​IMG]
  [/TD]
  [/TR]
  [TR]
  [TD="class: cikkepalairas"]Szalai Tamás szerint közellenségnek nyilvánították őket Dombvári Bencével (lent) együtt (Fotók: Tumbász Hédi)[/TD]
  [/TR]
  </tbody>[/TABLE]
  Csendben – írhatjuk azt, titokban – utaztak Azerbajdzsánba, mégis nagy port vert fel az ügyük a hazaérkezésük után. Szalai Tamás és Dombvári Bence nemrégiben Bakiban járt pályaavató-ünnepségen. Az azeriek nem titkoltan honosítási szándékkal várták őket, és remek ajánlattal álltak elő.

  HIRDETÉS
  [​IMG]Hogy mennyire jó ajánlattal, azt edzőjük, az akcióról szintén csak utólag értesülő Kiss István fogalmazta meg jól: „Képzeljék el, hogy kempingbicikli után Formula–1-es autóba ülhetnek...”
  Az olajmilliárdos országban ugyanis (van pénz, paripa, fegyver...) tárt karokkal várják a „zsoldosokat”. Ezt a lehetőséget kihasználva váltott korábban országot három ukrán kenus, Valentin Demjanenko, Makszim Prokopenko és Szerhij Bezuglij is, akik aranyat és ezüstöt egyaránt szereztek a tavalyi szegedi világbajnokságon. A hírek szerint a feltételek valóban irigylésre méltóak, a 3000 dolláros havi fizetés mellett teljes ellátást és hat-hét havi edzőtáborozási lehetőséget is garantálnak a versenyzőknek – bárhol a világon!
  A magyar valóság ennél jóval szürkébb. Gazdasági helyzetünkből adódóan fiataljainknak idehaza egyelőre megélhetési gondokkal kell szembenézniük, mert bár nagy tehetségnek vannak elkönyvelve, még nem tudtak belépni abba a körbe, amelyben már profitot gyümölcsözik a sport. Igaz, ők ketten még nem is tettek le annyit az asztalra, nem értek el olyan eredményeket, hogy egy lapon lehessen emlegetni őket olimpiai és világbajnokainkkal.
  Az azeriek azonban terveznek velük.
  Méghozzá erős kajaknégyest a riói olimpiára.
  És várják Szalaiék válaszát, akik hamarosan döntenek.
  „Pillanatnyilag közellenségek vagyunk – mondja Szalai Tamás. – Bencével úgy utaztunk el Azerbajdzsánba, hogy három napot nyaralunk Bakiban, ám amikor kiderült, hogy ott jártunk és meghallgattuk az azeriek ajánlatát, idehaza egyből elvágtuk magunkat. Ellenséges a hangulat, így egyre komolyabban fontolgatjuk a váltás lehetőségét. Ha döntünk, viszonylag gyorsan lépünk, de egyelőre ennél többet nem kívánok mondani.”
  „Nem korrekt, amit a srácok csináltak – mondta Horváth Gábor, a Bp. Honvéd szakosztályvezetője. – Egyelőre élő szerződésük van a klubbal, minimum annyit meg kellett volna tenniük, ha a szövetséget nem is, a Honvédot értesítik az utazásról. Abszolút váratlanul ért minket az ügy, és csak azt tudom mondani, az azeri ajánlattal mi nem tudunk és nem is akarunk versenyre kelni.”
  Ha az országváltás mellett döntenek a versenyzők, Douchev-Janics Natasához hasonlóan a szövetség elnöksége engedheti el őket, vagy vétózhatja meg a versenyzési jogukat.

   
 14. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Mi a velemenyetek Nastasarol hogy szerb szinekben fog a jovoben veresenyezni?
   
 15. Tatár Szofi

  Tatár Szofi Állandó Tag

  Hogy mi a véleményem?? Hát nász ide vagy oda, azért a sporttörténelemben voltak már hasonló helyzetek, ahol nem jelentett problémát néhány száz km-es távolság esetenként. Nem találom elegendő indoknak, hogy a házasság az, ami országváltásra inspirál valakit. Más indoka lehet, amit nem tudok, csak feltételezem. Imre Géza és Kökény Bea házassága a mai napig is jól működik, dacára hogy mindketten élsportolók, és az edzőtáborozások, versenyek helyszine gyakran hosszú időkre "elszakitja" őket egymástól.
  Nem lehet az esetleges problémák, vagy elszúrt formaidőzítések végett folyamatosan országot cserélni és más szinekben versenyezni. Nem visz sehova, az a véleményem. Az igazi indokokat sosem tudjuk meg talán,de lehet nem is baj, és jobban járunk:) elég az, ha a Szövetség tudja, s annak megfelelőek az intézkedései a magyar versenysport érdekeit tartva szem előtt.
   
  atomvakond kedveli ezt.
 16. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Szamomra erthetetlen. Mi orszagot csereltunk, es megkell hogy mondjam, az ember elkotelezte magat, itt rendezkedett be, itt boldogul sikereit kudarcait is itt eli meg.
  NAtasa mindent megkapott amit Magyarorszag tudott adni talan meg annal is tobbet.
  Igaz o is hozta az elvart eredmenyeket es ez egy kocsonos gyumolcsozo egyutt mukodesnek tunt.

  Ez a handa bandazas , az okokrol nem igazan veszi be senki.
  NAlam ott verte ki a biztositekot ,hogy az edzojetol sajnalta a penzt es szerinte a ferjenek jart volna............
  Mennyi munkat es tudast adott az edzo es most mert o penzmanias lett, minden lekiismeret furdalas nelkul, aki sikerre vitte, azt a foldbe dongolne. Ez az ami nem, hogy nem sportszeru, hanem nagyon csunya jellemtelen viselkedes.
   
  Arima3 és atomvakond kedveli ezt.
 17. TH6777

  TH6777 Vendég

  Janics-ügy: "Nem is mondtuk azt, hogy tiszta hülyeség!"

  Dragan Plavsic, a szerb kajak-kenu válogatott edzője cáfolja, hogy a szerb szövetség elnöke, Mirko Nisovic „tiszta hülyeségnek" nevezte a magyar szövetség (MKKSZ) azon álláspontját, hogy 150 ezer euró (42 millió forint) „felkészülési hozzájárulást" kér a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa országváltásáért.  [​IMG]

  Nem tiszta az ügy !

  Plavsic elmondta: Nisovic jelenleg Cipruson tartózkodik, és őt bízta meg, hogy tolmácsolja a szerb fél álláspontját.
  „A szövetségünk elnöke nem mondta azt a magyarok álláspontjára, hogy hülyeség, ezt az újságírók találhatták ki. Egyébként nem gondolom, hogy logikus az, amit a magyarok mondanak, Janics ugyanis annak idején pénzmozgás nélkül ment Szerbiából Magyarországra, szerintünk most ugyanígy kellene visszajönnie – fogalmazott a szerb edző. – Ugyanakkor a magyaroknak biztosan vannak érveik, és most olyan helyzetben vannak, hogy kérhetnek pénzt. Azt tudom, hogy a Szerb Kajak-kenu Szövetség nem tud ennyi pénzt fizetni Natasáért. Azt, hogy a Szerb Olimpiai Bizottságnak van-e pénze, és akar-e fizetni, nem tudom. Szeretnénk, hogy Janics nálunk versenyezhessen, ezért a történtekről értesíteni fogjuk az Európai és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetséget" – mondta Dragan Plavsic.
  A tréner jelezte azt is, tudomása szerint Douchev-Janics férje, a bolgár Andrian Douchev mostanra már kapott állást a Szerb Olimpiai Bizottságban.
  Az újvidéki Magyar Szó honlapja szerint Nisovic a Sportski žurnal sportnapilapnak úgy fogalmazott: „tiszta hülyeség" az MKKSZ szerdai döntése, amely szerint 150 ezer euró (42 millió forint) „felkészülési hozzájárulást" kér október végéig a háromszoros olimpiai bajnok kajakosért, mivel Janics szerb állampolgár.
  A lap a cikk végén megemlíti, a szerb születésű Janics október elején hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér Szerbiába, amikor a belgrádi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: azért döntött így, mert nem találta a helyét Magyarországon, annak ellenére, hogy három olimpiai aranyérmet is nyert választott hazájának.

  A 30 éves Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek,
  hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot.

  Az MKKSZ szerint, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

   
 18. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Sajat velemenyed Th667?

  mert azt hiszem mindenki maskeppen iteli meg, Natasa ugyet. Ugy gondolom MO -on mindent megkapott es elert amit sportolo elerhetett, nem talalom helyesnek az elmeneset.
  Az is benne van az ember gondolataiban , hogy mas magyar sportolora ha ennyit aldoznak...... lehet akkor o is eredmenyt tudott volna elerni es igy elfoglalata a lehetoseget...mas elol.
   
  Sch.E. és atomvakond kedveli ezt.
 19. atomvakond

  atomvakond Kormányos Kormányos

  Én szerettem Natasát mint versenyzőt, és csodálkozom azon ahogy elmegy...az itthoni pityergős nyilatkozat, aztán a szerbiai sosem éreztem jól magam magyarországon, ettől kicsit megorroltam rá..az eredményeit senki nem vitatja, de ehhez kellet pl. Kati néni, aki már akkor is edzette amikor szerb színekben versenyzett 2004-ben Athénban 4. lett...ha nem Kati néni edzi, meglehet ki sem jut...
  sokat adott, de sokat is kapott, hogy azzá váljon amivé vált...Ja és attól is kiakadtam hogy a férje magának követelte a 15 millát amit Nati edzője kapott ...az meg hogy egy jól felkészített versenyzőért pénzt kér a szakosztály, nem ördögtől való, hiszen minden sportágban így megy ez ma már...ennél jóval nagyobb összegek forognak, ha mondjuk C. Ronaldo eligazol valahová, kemény zsetont kell leperkálni érte, és nem mondhatja az új klub hogy : de rúgott nálatok száz gólt az legyen a fizetségetek...
   
  Sch.E. kedveli ezt.
 20. Sch.E.

  Sch.E. Állandó Silver Tag

  Janics Natasa bizonyára elkötelezett szerb hazája iránt is. Ez is lehet indok. Azt is megértem, ha utólag úgy gondolja, hogy nem érezte jól magát Magyarországon. Kérdés, hogy ki lesz az edzője...kik lesznek a csapattársai? Tud e majd úgy fejlődni, mint nálunk, ahol a kajakosok kivételes tehetséggel megáldott csapatot képeznek, remek edzőkkel. Nem látom ugyanezt szerb színekben.
  Akiket egyáltalán nem értek, Szalai Tamás és Dombóvári Bence. Az biztos, hogy tejben vajban fürdetnék őket az azeriek, de ez kell? Erre van szükségük? Nehéz döntés.
   
  atomvakond kedveli ezt.

Megosztás