Hírek Warren Buffett sikerreceptje: hogyan lépjünk a tőzsdére?

A tőzsdére lépés mind a cégek, mind a befektetők számára új perspektívát jelent. Mint minden hosszú távú döntésnél, itt is érdemes felkészülni a „jóban, rosszban” időszakokra egyaránt. A hosszú távú, előrelátó stratégia emblematikus figurája Warren Buffett, a híres befektetési guru, aki még 91 éves korában is a csúcson van.


Warren Buffett csak 11 éves volt, amikor az első részvényeit vásárolta, vagyis már nyolc évtizede van a szakmában. Ismert cége a Berkshire Hathaway, amely egy kis textilipari cégből a világ egyik legnagyobb befektetési holdingjává vált. Jelenleg több mint 300 milliárd dollárt ér, és 80 vállalatban rendelkezik tulajdoni hányaddal.

Buffett befektetési stratégiája mindig a vállalatra fókuszált, elsősorban vállalatokat keresett, nem részvényeket. Befektései általában hosszú távra szólnak: „Ha sikerül részesedést szereznünk egy kiemelkedő cégből, ahol kiemelkedő a menedzsment is, akkor a mi részvénytartási időtávunk az örökké.” Ezt jól példázza a Coca-Cola, amelyben több mint 30 éve szerzett részesedést, és azóta is folyamatosan tartja. Buffett az igazi kincseket keresi a vállalatok között. Ha rátalál egy ilyen vállalatra, megveszi és ragaszkodik hozzá.

Hogyan lépjünk tőzsdére befektetőként?

Először mindenképpen tájékozódjunk, ismerjük meg a tőzsdei kereskedés alapvető szabályait és a potenciális befektetési célpontokat, vállalatokat, szektorokat. Az interneten rengeteg hasznos információ hozzáférhető (az MNB például nemrég indította Pénzügyi Navigátor szolgáltatását, amely mind online, mind személyesen elérhető). Ma már közvetítő nélkül, online platformokon, mobilapplikációkon keresztül is kereskedhetünk a különféle tőzsdéken.
Itt is érdemes először kicsiben kezdeni, már pár százezer forinttal el lehet indulni. Befektetési alapok megvásárlásával indirekt módon, kisebb összegekkel is birtokolhatunk részvényportfóliókat. Aki pedig direkt szeretne részvényt vásárolni, az említett online platformokra való regisztrációval is megteheti.
Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy vállalatnak?
A cégnek természetesen vállalnia kell, hogy elfogadja és mindenkor megfelel a tőzsde szabályrendszerének. A cégnek el kell készítenie egy kibocsátási tájékoztatót. Ennek a tájékoztatónak igen szigorú tartalmi és formai követelményei vannak.
A cég vezetésének és tulajdonosainak fel kell készülniük, hogy a tőzsdére lépés egy hosszadalmas folyamat, akár egy, másfél évet is igénybe vesz. Mivel egy speciális szakmai feltételrendszernek kell megfelelni, ezért tipikusan külső tanácsadókat szükséges igénybe venni. A cégnek különféle átvilágításokon kell átesnie, amely kiterjed a jogi, pénzügyi és számviteli területekre egyaránt. A tőzsdei bevezetés előtt sok információt kell nyilvánosan közzétenni a társasággal kapcsolatban (tulajdonosi struktúra, alapszabály, tájékoztató).
A tőzsdére lépés komoly költséggel jár a vállalat számára. A tőzsdei tagságért is fizetni kell, de a nagyobb terhet az igénybe vett szakértők, tanácsadók, a különféle átvilágítások díjai, illetve az anyagok, dokumentumok elkészítése és összerakása teszi ki.
Buffett tanácsa
„Azért ülhetsz az árnyékban mert régen valaki elültetett egy fát” – Warren Buffett híres mondását nem árt sem a tőzsdére lépő befektetőknek, sem a tőzsdére lépő vállalatoknak megszívlelniük. Befektetőként a tartós értéket érdemes keresni. Ha egy cégbe nem szívesen fektetnénk tíz év időtávra, akkor nem biztos, hogy akár tíz percre is érdemes. A vállalatnak pedig szintén arra célszerű fókuszálnia, hogy folyamatosan, hosszú távon is értéket tudjon előállítani.

Hetek

1654492689911.png
 
:):):)

"Akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni."

André Kosztolany
Magyar származású tőzsdeguru.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

pomagrade wrote on Kincsesbolygó's profile.
Szia! Sajnos nem sikerült még megtalálnom a Viszkok Fruzsi könyvet... Ha szembejön, felteszem majd :)
Hello everyone!!! The Rnata Nativity Bundle pattern is now available!!! Anyone here who already has it and wants to share it?
Erinna Lee has just released a new book: Enchanted Woodland Amigurumi... I hope someone will post it on the forum soon!
remélem jól csinálom!
Burgundii wrote on vandorcsillag's profile.
Ionon vagyok, mindig is az voltam. Hogy vagy

Statisztikák

Témák
37,861
Üzenet
4,729,397
Tagok
610,672
Legújabb tagunk
Andyka1984
Oldal tetejére