Zseniális megoldást találtak ki a műanyagszemét ellen, videón a légbuborékgát

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 12.

Melitta - 2019 November 12, 22:51
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Légbuborékok alkotta gáttal gyűjtik össze Amszterdam csatornáiból a műanyaghulladékot még az előtt, hogy az az Északi-tenger vízébe jutna.

  A világon elsőként alkalmazott technológiát, az úgynevezett nagy buborékgátat egy holland startup cég, az amszterdami önkormányzat és a regionális vízgazdálkodási hatóság indította el. Az egyszerű eszköz a csatornák vízében lévő hulladékot – különösen a kicsiny műanyag darabokat – a Westerdok csatorna szélére tereli, ahol összegyűjtik és kiemelik a vízből. A próbaüzem azt mutatta, hogy az úszó hulladék mintegy 80 százalékát képes összegyűjteni – adta hírül a The Guardian brit napilap.

  "Az óceánokban lévő műanyag hulladék több mint kétharmada a folyókból, csatornákból jut oda. Ha ezeket egyszer be kell gyűjteni, akkor azt miért ne tehetnénk meg a folyókban?" – idézte a brit lap Philip Ehrhornt, a technológia társalkotóját, aki hozzátette ugyanakkor, hogy egy csatornára nem tehetnek gátat, hiszen annak nyitva kell állnia a vízi élőlények és a hajózás előtt.

  A légbuborékgát egy hosszú, perforált cső, amely a csatorna mélyén ferdén fut mintegy 60 méter hosszan. Sűrített levegőt pumpálnak bele, amely a csőből buborékok formájában felszállva a vízben gátat alkot, miközben a természetes vízfolyás segít abban, hogy a csatorna széléhez sodorja a hulladékot, amelyet egy kicsiny hulladékgyűjtőben fognak fel.


  Ehrhornt, aki tengerészeti mérnök, egy ausztráliai szennyvízkezelő technológiája ihlette, amelyet 2015-ben tanulmányozott. "Az egyik fázisban levegőztetik a vizet, olyan légbuborékokat juttatnak be, mint amilyenek egy nagy jacuzziban látunk. Az emberek által a wc-tartályokba dobott kicsiny műanyagdarabokat egy sarokban gyűjtik össze, ez volt az, ami az ötletet adta. Ha a műanyagot oldalra terelhetjük, miért ne tehetnénk ezt meg tudatosan, egy folyóban" – magyarázta.

  Az első ilyen működő buborékgát, amely a nap 24 órájában három éven át fog működni Amszterdamban, a fenékkotrást fogja kiegészíteni, amellyel jelenleg évente mintegy 42 ezer kilogramm nagyméretű műanyag hulladékot gyűjtenek össze a város vízi útjairól.

  HVG  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 November 12.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez nagyon jó hír! Ennél csak az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem dobálnák be sem egyedi módon, de iparilag sem, hatalmas camionokból, uszályokról a műanyag szemetet. Ezzel a hírrel valóban öröm volt találkozni. Valami normális gyűjtőhelyeket kellene létesíteni, az embereket érdekeltté tenni, hogy oda vigyék/tegyék le a műanyagból készült feleslegessé vált dolgaikat, műanyag szemétjeiket. S, akkor lenne az újrahasznosítás. Ami ez esetben olcsóbbá tenni az újbóli termelést. A papír sem megoldás, mert a papír nagyon sok fának halála által kerül az asztalunkra, az irodáinkba, az életünkbe. A fák viszont a Földnek a tüdejét, a levegőjét tisztítják. Ezt a jelenlegi magyar kormány nem tartja sem tiszteletben, sem fontosnak. Most a Normafát célozták meg, ott akarnak órási fa kivágást csinálni. Nem, képtelenek leállni. A Balaton mellett is hatalmas irtásokat végeztek, a pesti Duna parton is csodálatos fákat vágtak ki, lebetonozták azt a sétányt, ahol régebben árnyas fák alatt jó volt andalogni. Ma? Vagy a forró napsütésben, vagy a borongós időben rossz, kimondottan rossz arra járni. Egy beton placc a sétány nagy része... S, még azt kell hallgatnom, hogy a szemembe hazudnak a tévében, miszerint fontosnak tartják a környezet védelmét... No ilyenkor dühös leszek, mert, hogy a Városligetet is átrajzolják... Tudjuk, ők az emberiség oktalan oldalát erősítik.
   kipling kedveli ezt.

Megosztás