Zsolnay aukció a világon először Budapesten

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 13.

Melitta - 2017 November 13, 02:05
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A világon először rendeznek Zsolnay aukciót: november 20-án a Kongresszusi Központban a századelő piacvezető kerámiaüzemének kiemelkedő műtárgyai kerülnek kalapács alá – tájékoztatta a Portfolio-t a szervező Virág Judit Galéria.

  A Zsolnay rendre felbukkan a galéria kiállításain, aukcióin, az egyik legismertebb iparművészeti márkaként tartják számon világszerte.

  November 20-án nemzetközi mércével is különleges árverésre kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban: a világon először rendeznek Zsolnay aukciót. A szervező Virág Judit Galéria 20 évet várt arra, hogy felajánljanak egy ilyen egyedi kollekciót.

  A kollekció alapja a harmincas években a Zsolnay családdal közvetlenül kapcsolatban álló két pécsi kereskedőcsalád darabjai voltak. Véletlen egybeesés, hogy a két család gyermekei már felnőttként, a hetvenes években Budapesten találkoztak, nem is sejtve, hogy felmenőik évtizedekkel azelőtt már ismerték egymást.
  Az ismeretséget végül házasság követte, így mára egyesült a két gyűjtemény, amelyet a mindvégig nagy becsben tartottak. A kollekció ezt követően további darabokkal bővült, így ma 57 tételt számlál a kollekció.

  zsolnay_pillango-e1402564366772-325x181.jpg

  Összesen 57 darab tárgy kerül árverezésre – az aukciót Kelen Anna, a galéria művészettörténésze vezeti.
   
  Éva Kismadar és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 13.

  1. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Az Élet itt is azt bizonyította, hogy mennyire kiszámíthatatlan és esetleges. Biztosan többen örömködnek ennek a hírnek és vásárolnak, mert azért egy igazi Zsolnay-t jó érzés birtokolni.
  2. Ernoe
   Ernoe
   A 70-es években nagy divat volt itt a teázás, gomba modra nöttek a teazok a Kneipek-melett, minden fiatalnak volt otthon teás-kannája és gyertya amivel melegen lehetett tartania a "sud-ot".
   -
   Az igazi porcelán csészék nagyon drágák voltak egyetemisták számára, a mi kommunánknak csak egy ilyen csészéje volt, a hozzá valo alátét-tányérral. Használni csak kivételes esetekben használtuk, az ihatott belölle akinek éppen születésnapja volt vagy egy vendég akit tiszteltünk. Az édesanyám mélyen megvolt hatva egy látogatás alkalmával, még a rendetlenséget is elnézte.
   -
   Sokáig szemeztem a Zsolnai porcelánnal, de mire megengedhettem volna magamnak megváltozott az izlésem. Tul csicsás, a tapasztalatom szerint csak mutiba készült. En nem a vitrinben akarok csészét hanem az asztalon. Elég nekem a borospoharakat kézzel mosogatni még a teáskészletet is kézzel mossam?
   -
   A feleségem végül egy Rosenthal Lotus, minta nélküli teásszerviz melett döntött. Karácsony elött mindig utánanézünk, hogy teljes e a készlet.
   advocatus_diaboli kedveli ezt.
  3. udvarfy
   udvarfy
   Bojana , azt még nemhallottam , hogy a Zsolnay-t hamisitották volna ;)
  4. Sussi07
   Sussi07
   Én mindig giccsesnek tartottam ezeket a pocelánokat. Herendi, Zsolnay, Hollóházi.... ugyanakkor elismerem szépségüket és nagyságukat. Az igazi porcelán egyébként is ma már ritkaság.
   10 egynéhány éve voltam a Herendi porcelángyárban egy fizetett gyárlátogatáson, ahol a boltjukból vettem egy számomra nem giccses sorozatból két dolgot. Gondoltam ezzel megalapozom a késöbbi étkészletemet. Nem sokan büszkélkedhetnek ugye egy Herendi étkészelttel itt....(kijött a szob belölem)
   Na... pár évre rá, mikor gondoltam, hogy kezdem böviteni a sorozatot, már nem árulták azt a sorozatot....
   Ernoe kedveli ezt.
  5. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Hááát... Ez valahogy nem az „én világom”. Úgy értem, az ilyesmi hogy porcelán meg díszítések rajta, valahogy nem tud lázba hozni. Kicsit olyan érzésem van ezek láttán, mint amikor látom hogy valakinek az órája vagy a telefonja olyan hogy aranyból van a tokja. Oké, szép sárga, NA ÉS?! Mégis, mi benne a „hozzáadott érték”?! Inkább csak az idegessége nő szegény tulajdnak emiatt, mert jajistenkém, el ne lopják... illetve, itt a porcelánok esetében, hogy el ne törjön...

   Semmivel se használhatóak jobban ivásra, mint az akármilyen noname darabok. Tartok tőle tehát hogy most @Ernoe véleményét osztom, hogy a csésze az asztalra való és nem a vitrinbe... Úgy látszik azonban, én az élet minden terüóletén ilyen nerd és geek vagyok. Laptopot is úgy vettem, hogy nem a csicsa volt a fontos a számomra. Tiszta fekete a burkolata, például, nem valami krómozott akármi. Egy hölgyismerősöm is akkortájt vett laptopot (csak barát, nem szerető!), ő asszem talán HP márkájút vett, alumínium(nak látszó...) borítással, de tiszta rózsaszín volt... És kinevetett engem, hogy lehetek ilyen fafej hogy ennyi pénzt kiadtam ( >1500 USD) egy ilyen szerinte „gagyi” laptopra, amikor ez még csak „nem is mutat jól”. Hm, mondom neki, tudod ez olyan mint a boszorkány lova: kivénhedt gebének tűnik a szemétdombon, de bezzeg ha ért valaki hozzá, lehagyja a sárkány paripáját is! Nem arra van ugyanis hogy „jól nézzen ki”, hanem hogy tegye amit mondok neki, például akár vakító kánikulában is dolgozzon egyhuzamban úgy, hogy közben nem csinál sülthúst a combomból amire pakolom! Annak ellenére, hogy szinte egy egész „erőmű” van benne!
   Erre a hölgy elkezdett kacagni hogy mit jövök ilyen buta hasonlattal hogy lovak, a laptop végülis nem arra van hogy ráüljenek!
   Erre én szó nélkül letettem a laptopomat a földre, és ráálltam... (elismerem, óvatosan, úgy, hogy a súlyom a széleken volt ahol a ThinkPad-ek kerete külön meg van erősítve, ezt jól tudtam...). Aztán mondtam a kis hölgynek aki elkerekedett szemekkel leste mit csinálok a még amerikai viszonyok közt sem olcsónak számító laptopommal, hogy gyerünk, csináld utána a TE gyönyörű laptopoddal, HA MERED!
   Persze hogy nem merte...
   Én meg felemeltem a laptopot, kinyitottam, és ott folytattam ahol abbahagytam, semmi baja se lett.

   Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem vigyázok a gépemre, mert nagyonis. Mégis, egészen más az ha valamit hasznos munkaeszköznek tartunk, amit tehát HASZNÁLNI akarunk, vagy ha „villogni vele”, hogy milyen szép, csicsa, hogy „mutat”, milyen a „kinézete”, meg persze dicsekedni hogy mi milyen hűdegazdagok vagyunk hogy van herendink, meg ájfón-akárhányasunk (tényleg, máig nem értem mi a fene az az ájfónokban ami megér félmillió forintot, és amit nem tud egy 70 ezer forintos gagyitelefon... sőt, ha csak telefonálásról meg SMS-ről van szó, 10 ezer forint alatt lehet szerintem már kapni olyat ami arra képes...)

   Én egy herendit vagy zsolnait egyszerűen nem mernék a kezembe venni egy vendégségben hogy igyak belőle. Mert mi van ha leejtem, vagy túl erősen nyomom meg a fülét és letörik, aztán majd velem akarják kifizettetni, vagy ha nem is de örökre megharagszanak rám...

   Szóval, engem a dolgokban a használhatóság érdekel.

   Juteszembe, ha már ennyit offoltam, megemlítem azt is hátha adok vele 5letet valakinek: következő laptopom, ha majd veszek, jóeséllyel egy Purism modell lesz, nem ThinkPad! Valami efféle:
   https://puri.sm/products/librem-15/

   Amiatt nem ThinkPad, mert kezdek nem bízni a Lenovo cégben. Túl sok gyanús botránya volt ami arra utal hogy nem tiszteli a privacy-t... Engem ezek ugyan kevésbé érdekelnek, mert természetesen azzal kezdem hogy ha jön a laptop azonnal legyalulok róla mindent és a saját építésű disztrómat teszem rá, de akkor is, a fene tudja mi minden van beleégetve fixen a BIOS-ába meg ide meg oda... És ha kikapcsolom a WIFI egységét az valóban ki van-e kapcsolva meg hasonlók... Még nem is zavarna olyan nagyon ha mondjuk a CIA tudna így kémkedni utánam, de a Lenovo, az ugye nem amerikai cég...

   Ez a Purism egyelőre jónak tűnik. Nem, mostanában nem cserélem le rá a gépemet, de ha mondjuk 2 vagy 3 év múlva újat akarok venni, vagy ha a mostani valamiért tönkremenne... akkor megkukkolom hogy e cégnek mi a legújabb luxusmodellje.

   És jé, a Purism laptopok is feketék, nem rózsaszín gagyik...
   Beka Holt kedveli ezt.
  6. Baalcain
   Baalcain
   Alapvetően megértem a funkcionalista szemléletet, a célnak megfelelő eszköz. Szinte mindíg eszerint gondolkodok, de fontos a szinte.

   Hiszen miért nem lehetne különleges és szép az amit használ az emberfia? Nem feltétlen mindenki számara pl a laptop vaskeretének a teherbírása a fontos, lehet a vidám szinek éppolyan jelentősek egy ifjú hölgy esetében.
   Persze nem az arany kanál- zsolnay csésze kombóra gondolok, hanem h a funkció mellett van más is.

   Van egy rakat dolog aminek semmi célja és funkciója nincs; csak a szépsége megpihen a szem rajta és jól esik.

   Nem tudom mit is kezdenék egy Zsolnay készlettel (eladnám?), ami biztos, h a cikken lévő kép nekem egyszerűen tetszik.
   udvarfy kedveli ezt.

Megosztás