Küldetéses Gyermekek: Autisták és Indigók

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
itt_a_tavasz_0701182081625.jpg


Ezoterikus világkép

Egy minden - minden egy
A smaragdtábla legtöbbször idézett mondata: Ami lent van ugyanaz, mint ami fent van, és ami fent van, ugyanaz, mint ami lent van. Így viheto végbe az Egyetlen csodálatos muve.
Mikrokozmosz és makrokozmosz közötti összefüggésrol szól a mondat. Osrégi, alapeszme ez. A világ és az ember összetartozását, egynemuségét fejezi ki. A mikrokozmosz-makrokozmosz elmélet az ezoterikus alapelméletek egyike. A világon mindenütt ismerték. Európában hosszú évszázadokra periféria szorította a keresztény egyház. Panteista beütései miatt szembe került a dogmával. A reneszánsz idején, a 14-16. században, amikor a természettudományok és a filozófia önállóságot nyertek az egyházzal szemben, számos gondolkodó fordult újra az ezoterikus hagyományok felé.
Paracelsus, teljes nevén Theophrasus Bombastus von Hohenheim, (1493-1541), korának egyik leghíresebb orvosa, természettudósa és ezoterikusa. Bejárta egész Európát, rendszerint gyalog. Alkimistaként is tevékenykedett. Tanítása szerint a természetet kell tanulmányoznunk, mert benne felfedezhetjük a kozmosz minden bölcsességét.Paracelsus hitte azt, hogy a természet minden teremtménye az egésznek a tükörképe. Az univerzum, a makrokozmosz, Isten alkotása, mindent magába foglal. A mikrokozmosz az egyes dolgok hatásköre, csak részben különül el az egésztol.
A makrokozmosz valóságosan is tartalmazza a mikrokozmoszt, és a mikrokozmosz a makrokozmoszt. Így kap értelmet Hermész Triszmegisztosz mondata: amint lent, úgy fent.
Az embereket, fákat, csillagokat az ezoterikus is látja, éppen csak hisz abban, hogy ugyanabból a közös szellembol ered minden, s a dolgok az isteni szellem külso megjelenési formái.
A filozófus Plotinosz (204-269) tanítása szerint Isten, minden valóság osforrása önmagából fakadóan teremti a dolgok sokaságát a világba. Isten mindenben jelen van, az egészben és a legparányibb részben is, amint a Nap sem veszíti el fényét a sugaraiban, hanem azonos marad önmagával, és benne mindenben. A világ olyan, mint a fa, amit gyökerétol a virágáig és gyümölcséig ugyanaz az isteni életnedv táplál és alakít. A hindu tanításokban is megtalálható ez az alapeszme: Brahman, a mindenség szelleme átman formájában nyilvánul meg az ember lelkében. A világot a kínaiak is egységesként értelmezik: a tao, a világ szellemi alapja éppúgy jelen van az egészben, mint a részben.
A New Age mozgalom ezt a világképet holisztikusnak nevezi. A holisztikus világkép a teljességet hangsúlyozza, a valóság dolgainak összefüggését, s ez igen nagy hatással van az egyes ember életére. Ha minden dolog az egész, és ez által Isten tükörképe, akkor az embernek megvan a lehetosége, hogy magában is ezt a tükröt lássa. Isten képmását hordjuk magunkban, a szellemi szikrát, mely az elmélkedés nyomán sugárzó fénnyé, Isten világosságává válik. Ezen a tudáson alapul a meditáció minden formája - írja könyvében a már említett Hans Peter Waldrich. Kinde Annamária
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
marcius_vege_0051182081803.jpg


Arc és jellem: Az orr



Az arc sok mindent elárul viselőjéről.
Évszázadokon keresztül az emberekben kialakult egy általános vélemény arról, hogy arcunk különböző részei mit jelentenek.
Most itt az orral foglalkozunk.
Az ideális orr hossza megegyező kell legyen a homlok hosszával és a gyökerénél a vájat alig észrevehető kell legyen. Szép rajzolatú orr magas szellemiségű egyént takar.
- nagy: jószívű
- kicsi: gyengédség
- kicsi és finom: aktív intelligencia
- hosszú és kerek: ilojalitás
- vastag és kicsi: rossz természet
- vastag és kerekded: jólelkűség
- lapos orrvég: eredeti gondolkodás
- görbe orrvég: domináns egyén
- görbe sasorr: kapzsiság
- hegyes orr: kicsinyesség
- száj felé hajló orr: érzelmi nemeslelkűség
- merőleges: mérsékelt egyéniség
- keskeny gyökeru orr: ravaszság
- széles nyergű orr: nagy tudás
- nagyon húsos: léhaság
- hideg: szigorúság, hajthatatlanság
- piros: mértéktelenség - nyitott orrlyukak: közlékenység
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
marcius_vege_0201182081854.jpg


Magunkba zárt őstudás.



Amennyiben a világmindenség valóban úgy keletkezett, hogy egy gáztömeg felrobbant és szétszórva önmagát, galaxisokat, bolygórendszereket hozott létre, jogos lehet az a álláspont, mely szerint valójában a tudat is a valamikori "egybol" származik. Abból aprózódott fel, megorizve az "egy" jellegzetességeit, majd körülményei hatására a történéseket és körülményeket rögzítve, átalakulásokon ment át. Ez a materialistának tuno elképzelés valójában éppen Isten létét látszik igazolni, úgy, ahogyan a Bibliában is olvashatunk róla.
A keleti filozófia is talán erre alapoz, amikor egyik alaptételében leszögezi: "az univerzum benned van".
Egyes vélemények szerint, miután egy adott tudati szerkezet elér egy a szervezodéséhez viszonyított magasabb energiájú állapotot és fejlettségi szintet, szétszórja önmagát, újabb tudatstruktúrákat hozva létre. Tudat lévén, rögzítodött benne valamennyi információ, amelyhez mindezidáig hozzájutott.
Az ember esetében a mindennapi élethez szükséges információk tudatosulnak, a kevésbé "fontosak", és amelyekre nincs közvetlen szükség, az úgynevezett tudatalattiban raktározódnak el. Feltételezheto tehát, hogy az emberi tudatalatti titokzatos ostudást rejt, csak ezt a mai szintünkön még vagy már nem egykönnyen tudjuk tudati szintre hozni. A parafenomének, különleges képességeik révén, ízelítot adnak nekünk abból, amit az ember, mint magasabb dimenziójú és tudatú kozmikus lény valaha tudhatott, és ma is tud, de ami mélyen el van raktározva a tudatalattijában.
Ha ez így van, akkor el kell fogadnunk a lélekvándorlás létezését, még ha nem is a megszokott, tradicionális módon használjuk a megnevezést. Lévén hogy tudatunk az univerzális ostudat része, a benne kódolt vagy késobb kódolásra került és rögzodött információkkal olyan történéseket, helyzeteket, körülményeket illetoen rendelkezhetünk információkkal, amelyek sokkal megszületésünk elott mentek végbe. Ilyen értelemben "tudatvándorlásról" beszélhetünk, bár a meghatározás nem fedi a teljes valóságot.
Idáig eljutva fel kell tennünk a kérdést: mit jelent mai értelemben normálisnak lenni? Vajon a tudathasadásban szenvedoknél, akik több személyiségu énnel rendelkeznek, nem könnyebben bugyognak-e fel elozo történések, életek zurzavaros emlékei, ellentétben azokkal akiknél ez a bizonyos "zár" jobban muködik?

Vajon a tudatalatti információk tudatosítása és felhasználása nem változtatná-e meg gyökeresen az életünket? Vagy talán muködik bennünk valamilyen titokzatos kód, amely elzárja ezeket az információkat, talán éppen azért, hogy "fejlodésünk" címén újra és újra átéltesse velünk ugyanazon dolgokat? Vagy csupán arról van szó, hogy el kell felednünk bizonyos információkat, amelyek olyan ismerethalmaz felé vinnének bennünket, amely akár létünket is veszélyeztetné? Meglehet, hogy még nem kerültünk a tudás fájának közelébe sem.
Keztyüs Sándor
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
nyari_vegyes_0141189762650.jpg


Szent helyek - Bodhgája


India észak-nyugati részén, a túlnépesedett Bihar államban található Gája, a hinduk szent városa, ahová a szubkontinens minden zugából folyamatosan érkeznek a zarándokok, hogy az isteneknek bemutatott áldozatok révén biztosítsanak kedvező újjászületést elhunyt szeretteiknek. A várostól 13 km-re, a Nairandzsana folyó partján fekszik Bodhgája, a buddhista világ legszentebb, legnagyobb tiszteletnek örvendő zarándokhelye. Bodhgája jelentőségét az adja, hogy valamikor a Kr.e. 530-ik év táján itt érte el a megvilágosodást a buddhizmus megalapítója, Szidhárta Gótama herceg.
A vallásalapítóként Sakjamuni Buddhaként ismert Szidhárta, egy fejedelmi család sarja, sok éves, a feltételekhez kötött, szenvedésnek alávetett létezésből kivezető utat keresve érkezett Bodhgájába. Megérkeztekor már túl volt mind az élvezetekben való tobzódás, mind az önsanyargatás időszakán, és rájött, hogy egyik sem nyújt tartós boldogságot, nem vezet az illúziószerű létből való felébredéshez. Bodhgájában szent fogadalmat tett, hogy addig marad meditációs elmélyülésben, míg eléri a teljes megvilágosodást. 30 napi meditáció után, Szidhárta erőfeszítéseit siker koronázta: sikerült eltávolítania a tudatát elködösítő valamennyi fátylat, felismerte a szenvedés okait és eltávolításának módjait, megvilágosodottá, azaz Buddhává vált. Azt a - jelenleg egy vörös homokkő tömbbel jelölt - helyet, ahol a hagyomány szerint Szidhárta elérte a megvilágosodást, a buddhisták Vadzsraszánának, Gyémánt Trónusnak nevezik és a világegyetem középpontjaként tisztelik. A bódhifa, mely alatt a herceg állítólag meditált, szintén tisztelet tárgya. Kevés az a turista, aki nem visz haza ingyenes szuvenírként legalább egyet a növény lehullott levelei közül.
Bodhgája fő látványossága egyértelműen a 170 méter magas, elnyújtott gúla alakú Mahabódhi, azaz Nagy Megvilágosodás Templom. A stilizált növény- és állatmotívumokkal, a buddhista mitológiából merített jelenetekkel gazdagon díszített kőfalak egy impozáns Buddha szobrot rejtenek, mely a fő oltáron trónol. A templomot több száz sztupa, a megvilágosodást szimbolizáló, gúla vagy kúp alakú, jellegzetesen buddhista építmény veszi körül. A lenyűgöző épületegyüttes kora és építtetőjének személye nem tisztázott. Egyes kutatók szerint Asóka, az Indiát egyetlen hatalmas birodalomba kovácsoló, a buddhizmust pártfogoló kegyes életű király emeltette a Mahabódhi Templomot. A többség Kr.e. 50 - Kr.u. 200 közötti időszakra teszi az építkezést.
A gigászi szentélyt első ízben a Gupta korból, a 4.-5. századból származó írások említik. Majd ezer éves virágzást követően, Bodhgája fénykorának a 12. századi muzulmán invázió vetett véget. A Közép-Ázsiából érkezett hódítók elpusztították az észak-indiai buddhista kultúrát, és bár sok más hindu és buddhista szentélytől eltérően nem rombolták le, a feledés homályába taszították Bodhgáját. Századokon át, csak egy-egy vándorló tibeti vagy burmai szerzetes kereste fel az egyre inkább romosodó templomot. Bodhgája feltámasztása egy angol orientalistának, Sir Edwin Arnoldnak köszönhető, aki 1891-ben létrehozta a templom restaurálására hivatott Mahabódhi Társaságot. Bodhgáját jelenleg egy a Mahabódhi Templom nevet viselő bizottság igazgatja, melynek tagjai között buddhisták éppúgy vannak, mint hinduk. Ez utóbbiak jelenlétét az magyarázza, hogy Sakjamuni Buddha időközben bekerült a hindu panteonba, a hívők Visnu, az egyik legfontosabb istenség inkarnációjaként imádják.
Pengő Zoltán
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellPadding=6><TBODY><TR><TD vAlign=top width=280>

<CENTER>Néhány állatokon tesztelő cég és termék...</CENTER><CENTER>
</CENTER>Procter & Gamble Co. (Ariel, Head & Shoulders, Pantene Pro-V, Secret dezodor, Cover Girl make up, Max Factor make up, Crest fogkrém, Tide mosószerek, Pantene samponok, balzsamok és hajápoló termékek, Bold, Camay, Cheer, Comet, Ivory, Spic & Span, Sure, Zest, Dash, Vizir, Rei, Rei in der Tube, Sanso, Lenor, Lenor Trockentuch, Meister Proper, Antikal, Fairy, Pampers, Luvs, Always, Alldays, Attends, Certina, Tempo, Bess, Bounty papírtörlő, Vidal Sassoon Wash & Go, Pantene, Shamtu, Oil of Olaz, Kamill, Certina Med, Litamin, Cliff, Credo, Clearasil, Camay, blend-a-med, Blendax Anti Belag, blend-a-gum, blend-a-dent, Chlorhexamed, Firmodent, Wick, Wick Vaporub, Medinait, Daymed, Ellen Betrix, Henry M. Betrix, Old Spice, Hugo Boss férfi- Parfümök és testápolószerek Laura Biagiotti, Otto Kern, Giorgio Beverly Hills férfi és női -Parfümök és testápolószerek, Pringles chips, Punica gyümölcslé)
Colgate-Palmolive Co. (Colgate fogkrém, Palmolive szappan, Ajax, Fab, Speed Stick dezodor, Mennen dezodor, SoftSoap)
Clairol Inc.(Hajfestékek, samponok és egyéb hajápoló szerek)
Johnson & Johnson (Neutrogena szappan és az összes baba-termék!)
Olaz Co./Oil of Olaz (Procter & Gamble) (Oil of Olaz krémek.)
Bristol-Myers Squibb (Ban, Bufferin, Comtrex, Excedrin, Finalnet, Keri Lotion, Renuzit, Sea Breeze, Ultra, Vanish, Vitals, Windex)
Arm & Hammer (Cow Brand Sütőpor - vajon ezt miért? :-()
Carter-Wallace (Arrid and Lady's Choice dezodorok, Nair szőrtelenítő, Pearl Drops fogkrém)
Chesebrough-Ponds (Aziza, Faberge, Cutex körömálplók, Vaseline)
Helene Curtiss Industries (Finesse sampon, Unilever szappan, Suave)
Henkel (Schwarzkopf & Dep)(Mosóporok, hajápoló szerek)
L'Oreal (Hajápoló szerek)
Jhirmack (Playtex) (Hajápoló szerek)
Kimberly-Clark Corp. (Kleenex, Scott Paper, pelenkák)
...és még sokan mások!

</TD><TD vAlign=top width=280>
Akik termékeiket NEM tesztelik állatokon



--Támogasd őket Te is!Vásárolj tőlük!--
Amway Co.
Avon Products,
Inc.Benetton Cosmetics Corp.
The Body Shop,
Inc.Chanel,
Inc.Clinique
dm - Drogerie Markt
Estée Lauder Cosmetics
Free Spirit Enterprises
Freeman Cosmetics Corp.
Yves Rocher, Inc.
Wella Corporation,
United Color of Benetton Tribu
Beiersdorf (Nivea, Eucerin, La Prairie, Atrix, Labello)
ALDO VANDINI
Nature Blue
The Body Shop
Revlon, Inc.
Ilcsi kozmetikumok (magyar gyártmány!)
Dr. Hauschka kozmetikumok(már itthon is kapható)
Lush kozmetikumok
Malu Wiltz és Art Deco
KAVALKÓ FAMILY Bioaktív krémcsalád (magyar gyártmány!)
Lancome
NORIT Kozmetikai Kft.
Neutro Roberts
SanoVera
Tesco termékek
Noiro (pl. Herbina dezodor)
Bloom - Holt tengeri natúr kozmetikumok
Alex termékcsalád (Florin Co., magyar gyártmány!)
Albero del té Australiano (teafa-olajas fogkrém, sampon)
Dabur (itthon is kapható, indiai fogpaszta)

arikutya.gif


Forrás: www.zoldmagazin.hu

</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Fontos!

Indigó és Kristály klub és találkozók:

www.sziriuszcentrum.mlap.hu
k_kwelcomr_zsa.gif

Kedves Indigó Társak, Indigó és Kristály Szülők, és Mások, Akik Hasonló Képességekkel és Tudással vannak Megáldva!
child_roundframe.jpg

Szeretettel köszöntelek benneteket!
Évek óta kerestem a választ arra, hogy
  • mit tehetnék az emberiségért?
  • hogyan segíthetnék másoknak?
  • hogyan óvjuk a környezetünket?
Gondolom bennetek is felmerültek ezek a kérdések!
Én viszont megtaláltam ezen kérdésekre a választ!
Egy lehetőség, ahol találkozik a környezetvédelem, az egészségmegőrzés, és az Unicef...
Egy lehetőség, ahol segíthetsz másoknak...
Egy lehetőség, ahol hasonló gondolkodású emberek találkoznak...
Egy lehetőség, ahol mindannyian állatvédők vagyunk...
%E1llatv%E9d%F5.jpg

És egy lehetőség, ahol a saját vitalitásod és mások egészségét is óvhatod...

Ha érdekel ez a lehetőség és szeretnél Velünk tartani, írj nekem!
[email protected]
<SCRIPT language=javascript>/*A Script itt készült:http://www.hitetlen.huA Legjobb Scriptek Szállítója!*/function click() {if (event.button==2) {alert('Sorry')}}document.onmousedown=click</SCRIPT>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Lábnyomok


reikijelhomokban.jpg



Álmomban mesteremmel tengerparton jártam, s életem nyomai rajzolódtak ki mögöttünk -két pár lábnyom a parti homokban, ahogy Ő mindig ott járt énvelem.
De ahogy az út végén visszanéztem, itt- amott csak egy pár lábnyom látszott, éppen ahol az életem próbás, nehéz volt, sorsom mostoha.
Riadt kérdéssel fordultam az Úrhoz: "Amikor életem kezedbe tettem, s követődnek szegődtem Mesterem, azt ígérted, soha nem hagysz el engem, minden nap ott leszel velem. S most visszanézve a legnehezebb úton, legkínosabb napokon át mégsem látom lábad nyomát. Csak egy pár láb nyoma látszik ott az ösvényen. Elhagytál a legnagyobb ínségben?"
Az Úr kézen fogott, s szemembe nézett: "Gyermekem sose hagytalak el téged! Azokon a nehéz napokon át azért látod csak egy párt láb nyomát, mert a legsúlyosabb próbák alatt téged vállamon hordoztalak.

disz-5.gif
 

dreamaya

Kitiltott (BANned)
A serdülők kríziseinek tükröződése rajzaikban


212_20080708072012_serduloket.jpg
Tanulmányunk a rajzok szerepét, helyét vizsgálja a gyermekek, fiatalok megismerésében. Olyan serdülők rajzaiból válogatunk, akik a fejlődést tarkító krízisállapotok megoldásához külső segítségre szorultak. A rövid esetbemutatásokhoz rajzelemzéseket kapcsolunk, több ízben megkíséreljük a fiatalban zajló változást is szemléltetni az időben egymás után készült alkotásokkal.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a (szociál)pedagógusok képzésében, továbbképzésében milyen fontos (lenne) a rajzelemzés gyakorlása. A fent jelzett korosztály jelentős része tanuló, így a jól képzett szakemberek szervezetten, még intézményi kereteken belül tudnának hatékony segítséget nyújtani a feszültségek észlelésében, majd azok oldásában is.
Kulcsszavak: rajzelemzés, szorongás, serdülőkor, intézményi keretek
Serdülők kríziseinek tükröződése rajzaikban

A rajz, mint diagnosztikus lehetőség
Folyamatosan keressük azokat az eszközöket, melyek segítségével teljesebbé tehetjük az emberek megismerésének folyamatát. Régóta ismert tény, hogy többek között a rajzok ebben jelentős segítséget nyújthatnak.
Talán Ebenezer Cooke (1885) volt az első, aki a gyermekek rajzait vizsgálva megállapította, hogy azok utalnak tulajdonságaikra, személyiségükre. Ahhoz azonban, hogy a személyes jellemzőkre következtethessünk, tisztában kell lennünk az általános törvényszerűségekkel.

Kerschensteiner (1905) három fejlődési szakaszt különített el a gyermekek ábrázolásában, és őt számos kutató követte a különböző szempontú felosztások megalkotásában. Mivel ezek összefoglalása több helyen is olvasható (pl. Harsányi 1964) (Kárpáti 1984) (Feuer 2000a), mi most eltekintünk az ismertetésüktől.

A mozgás és nyomhagyás öröméért végzett firkálásokat lassan felváltják azok a rajzok, melyeket a gyerekek ismeretei határoznak meg, az kerül a papírra, amit tudnak a környezetükről, szemben azzal, amit látnak (ez is az egyik magyarázata az oly sokszor megjelenő transzparenciának, átlátszóságnak, az óvodások �röntgenképein�). Ennek a ténynek is szerepe van abban, hogy a rajzok és az intelligencia között szoros összefüggés mutatható ki. Goodenough (1926) az emberábrázolás szintjének mérésével rajzkvóciens kiszámítását tette lehetővé.

A rajzkvóciens (RQ) általában megegyezik az intelligencia-kvócienssel (IQ).
A két mutató jelentősebb eltérése a gyermekek pszichikus állapotában és fejlettségében meglévő egyenetlenségre utaló, diagnosztikus jelző.� (Torda 1999, 3).

Tapasztaljuk pácienseink, gyermekeink tüneteit, érzékeljük nehézségeiket, esetleg segítségért, tanácsért fordulnak hozzánk ők vagy családtagjaik, nevelőik, és mi minden eszközt megragadunk, játékokon és rajzokon keresztül is próbáljuk megérteni a gyermekekben zajló belső folyamatokat. -

A rajzvizsgálatok alkalmazási területei és módszerei szinte áttekinthetetlenek. Felhasználják például az intelligencia, az érdeklődés, testséma zavarok, karakteranomáliák, érzelmi zavarok, pszichopatológiai jelenségek, feltárásához és követéséhez. - (Hajnal 2000, 421).

Karda Csaba rajzvizsgálatai során a gyermekrajzok felhasználhatóságát a következőképpen csoportosította:
1. Elemtartalma szerint következtethetünk a gyermek intellektuális fejlettségi szintjére;
2. Minőségi különbségekből következtethetünk a gyermek érzelmi állapotára;
3. Végigkísérhetjük a gyermek lelki állapotát;
4. Bizonyos betegségek fázisait. (Karda 1993, 8)

Ezzel a csoportosítással Karda tulajdonképpen átvezet bennünket a témarajzok elemzésétől a dinamikus rajzvizsgálatig.

A rajztesztek egy része kötött feladatot kínál, arra kérik például az egyéneket, hogy rajzoljanak embert, családot, fát vagy éppen házat. - A dinamikus rajzvizsgálat (Hárdi 1983) nem egy-egy rajz projektív értelmezésén, hanem rajzsorozatok longitudinális összehasonlításán, a klinikai és grafikus változások párhuzamos követésén alapul. Nagy hangsúlyt fektet az idői szempontok értelmezésére, a statikus elemzés helyett a folyamatszerűséget emeli ki. - (Vass 1996, 82)

A kötött, rajzos feladat a helyzet strukturálásával is kezdi oldani a páciens feszültségét, így a kapcsolatteremtést megkönnyítő eszköz lehet.
Olyannyira, hogy Winnicott (Winnicott 1971) bevezette a
"terápiás konzultáció" fogalmát, amelyet főként akkor alkalmazott, amikor úgy ítélte meg a helyzetet, hogy néhány találkozás elegendő lehet a változás beindításához.
Ilyenkor a firka-játék segítségével kommunikálnak egymással. A játék lényege, hogy felváltva, egyenrangú félként egészíti ki a másik által elkezdett firkákat páciens és terapeuta. Az egymás vonalkáinak kölcsönös beépítése a gyorsan egymás után születő ábrákba, majd azok elnevezése hozzájárul a bizalom kialakulásához, és "az ide-oda sétáló papír segíti a tudattalan anyag feltárását, a firkajáték" teret enged az asszociációnak, elfelejtett álmok, elfojtott konfliktusok, csalódások életrekeltésének.- (Virág 1993, 190). Nagy (1999) is hangsúlyozza, hogy - a rajzok diagnosztikus és terápiás felhasználása során fontos a bizalom légkörének, a játékos helyzeteknek a megteremtése".(Nagy 1999, 3)

A rajzokat a pszichodiagnosztikában már kora gyermekkortól kezdve szinte mindenkinél használhatjuk. "A gyermekek rajzait gyakran mint egy projekciós folyamat képi megnyilvánulását szoktuk értelmezni". (Feuer 1995, 45) Alkotásaikban megjelennek, alkalmanként akaratlanul is a felszínre törnek a vágyaik, fantáziáik, félelmeik, az őket aktuálisan foglalkoztató gondolatok, melyeket gyakran nem tudnak, vagy nem akarnak szóban megfogalmazni.

A motoros szint nehezebben kontrollálható, mint a verbális, így az ellenállások könnyebben tetten érhetőek.
Következtethetünk a gyermekben zajló intenzív emocionális folyamatokra, és lehetőségünk nyílhat azokat a felszínre hozni és kezelni. Kiolvasható a grafikus alkotásokból a gyermek önmagával és környezetével kialakított kapcsolata. Különösen, ha a rajz témája is tartalmaz erre felszólító jegyeket.
Gyakran kérik a gyermekektől, hogy rajzolják le tényleges családjukat (Harsányi1968) (Hajnal 1995), ismételt feladatként vicces, humoros formában (Harsányi 1968), máskor egy elképzelt (Halász 1993), egy elvarázsolt (Greguss 2001), vagy egy tevékenykedő család (Vass 2001) ábrázolása a feladat.

A rajzok értelmezése több szinten történik: a tartalom mellett természetesen figyelembe kell vennünk a grafikus kidolgozás milyenségét, ma már számítógépes programot (Vass 1999) is használhatunk ehhez. Vass Zoltán tanulmányában bemutatja - a számítógép használatának kiterjesztését a statisztikai adatelemzésen túl a grafikus elemzés területére.- (Vass 1996, 96)

Többféle jól bevált, alaposan kidolgozott rajzteszt áll rendelkezésünkre. A rajzdiagnosztikában minden gyermek rajzát az értelmi és pszichés fejlettségi szintjén, személyiségének tükrében, szociális, kulturális környezetében kell értelmezni. Helyes, sablonoktól mentes értékelést csak a gyermekkel a rajzról történő explorációs beszélgetéssel, illetve a gyermekről szerzett további információkkal kiegészítve kaphatunk.

:idea: Mindig eszembe jut, amikor a családrajzokról van szó az az évekkel ezelőtti eset, melyben egy tanítónő fordult az iskolapszichológushoz kérdéseivel egy első osztályos kisfiúval kapcsolatban.:idea:
Meghökkenve mutatta diákja családábrázolását, melyről hiányzott az anya. A gyermek külön felszólításra sem volt hajlandó rajzát kiegészíteni, azt mondta, az anya a másik szobában alszik. Ha utánanézünk, hogy a hiányzó alakot miként értelmezik például gyermekelhelyezési perek alkalmával, megtudjuk, hogy "a gyerek a személy jelenlétét nem tartja kívánatosnak, tehát a személy elutasításának tünete" - (Hajnal 2000, 422), vagy a - családtagok kihagyása általában az emocionális problémák jelzése; az egyes konkrét esetekben a kihagyott személy felé irányuló, manifesztációjában letiltott agressziót mutathatja - (Vass 2001, 117). A fent említett esetben is feszültséget rejtett a családrajz, bár a tanítónő vélekedésével ellentétben, az alapvető problémát nem az anya-gyerek kapcsolat megromlása, vagy a széteső-félben levő család jelentette. A kisfiú az osztályközösségbe, az iskolai életbe nem tudott beilleszkedni. Az iskolába mindennap az anya kísérte a gyermeket (az óvoda közelsége miatt oda gyakran mehetett egyedül), így ilyen módon összekapcsolódhatott az elutasított helyzet, és az anya szerepe. Vágyai is a felszínre törhettek a rajzban, mert az anya az előző évben még nem járt dolgozni (akár alhatott is a "másik szobában"), és így sokkal több időt tudtak egymással eltölteni.
A feszült helyzetet iskolaváltoztatás oldotta meg, melyre többek között azért került sor, mert az említett oktatási intézmény a teljes Zsolnai programot alkalmazta, ami naponta 8(!) tanítási órát írt elő már az első osztályban is.

Minden tanító és óvodapedagógus szinte naponta rajzoltat a csoportjaival szabadon vagy megadott témákat, és azokból valóban nagyon sok fontos információhoz juthat, melyek hozzásegíthetik a gyerekek mélyebb, pontosabb megismeréséhez. Izgalmas végignézni az óvodások képzeleti-játékok után született rajzait (Gőbel 2003), velük szárnyal a mi fantáziánk is, de közben ismételten fel kell hívnunk a pedagógusok figyelmét, hogy mindig óvatosan bánjanak a rajzok kapcsán felmerülő gondolatokkal, megérzésekkel. Soha nem szabad sem a gyerek felé, sem a szülő felé értelmezéseket, visszajelzéseket adni.

A rajzos foglalkozásoknak egyik nagy előnye éppen az, hogy "terméküket" többször is elővehetjük, van módunk arra, hogy felülbíráljuk az első benyomásunkat, kiegészítő információkat szerezhetünk, és azok birtokában módosíthatjuk meglátásainkat, összehasonlíthatjuk az időben egymás után született alkotásokat. Egy team tagjai együtt, és külön-külön is elemezhetik a műveket, kontrollt nyújtva ezzel egymásnak, vagy a még gyakorlatlan kollegáknak, és kérhetünk külső segítséget is.
Néhány szerencsés főiskolai hallgató is részese lehet ilyen team munkának, és rendkívül sokat tanulhat belőle.
Tóth Piroska, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatójaként, a gyakorlatot a Vadaskerti Kórház és Szakambulancia serdülő osztályán töltötte. Gyakorlatának tapasztalatait dolgozta fel szakdolgozatában, ebben lehettem én is (Rostás Rita), mint témavezetője, társa és segítője. Ez a dolgozat az általa összegyűjtött mintegy 50 rajzból mutat be néhány jellegzetest.
Egyaránt előfordultak kötött és szabadrajzos feladatok, mint ahogy az is váltakozott, hogy szabadidejükben, vagy foglalkozáson készítették-e a 14-18 éves fiatalok a bemutatott alkotásokat.
Ezzel a dolgozattal részben szeretnénk hangsúlyozni, hogy mennyire fontos már a képzés során biztosítani a pedagógushallgatók számára a rajzelemzésekben a jártasságot.
Másrészt a serdülők alkotásait felhasználva, megkíséreljük a rajzokon keresztül is bemutatni a felszínre törő feszültségeket. Tesszük ezt annál is inkább, mert úgy látjuk, a szakirodalomban gyakran találkozunk kisebb gyermekek rajzaival (Duróné 1994) (Gerő 1974) (Gőbel 2003) (Kárpáti 1990) (Mérei 1970) (Molnár 1990) (Molnár 1993).

A betegségekhez kapcsolt elemzés is többször előfordul Hárdi István (pl. Hárdi 1967) cikkeiben, de más szerzőknél is (Vass 1999) (Feuer 2000b) (Marton 2000), ám úgy tűnik, mintha a kifejezetten a gyermek és felnőttkor átmenetéhez kapcsolódó rajzelemzések (Várfiné 1996) (Gerő 1982) valamivel ritkábbak lennének.

A feszültség megjelenése serdülők rajzaiban
A serdülőkor jellegzetességeit számtalan tanulmány összefoglalja, melyek közül kiemelnénk Vikár György még ma is szinte kötelező olvasmánynak számító írását (Vikár 1980) és Bagdy Emőke (Bagdy 2000) átfogó beszámolóját. A jelen cikkhez nagyon szorosan kapcsolódik Gádoros Júlia áttekintése a gyermek- és serdülőkorban leggyakrabban előforduló depressziós és szorongásos zavarokról (Gádoros 1996).
A serdülőkor eriksoni (Erikson 1991) nagy kérdése a "Ki vagyok én?". Nehéz kérdés még az egészségesen fejlődő egyéneknek is, sok időt, pszichés energiát felemészt, mire lassan továbbléphetünk. Baj van, azonban, ha hiányoznak a környezetből azok a személyek, akik a biztonságot jelenthetnék, vagy azért mert ténylegesen eltávolodtak, vagy azért, mert hiába vannak fizikailag jelen, valamilyen ok miatt nem elérhetőek családtagjuk számára. Baj lehet akkor is, ha a fenti kérdésre a fiatalt körülvevő, számára fontos másoktól folyamatosan érkező válaszok nehezen feleltethetőek meg egymásnak, nehézséget okozhat számára a különböző szintérről érkező elvárások összeegyeztetése is. Ezek is szerepet játszhatnak a serdülő lázadó viselkedésében, vagy éppen visszahúzódásában, befelé fordulásában.

:o A kórház egyik depresszió miatt kezelt 17 éves betege példaként szolgálhat ez utóbbira. Farajzát érdemes megnézni, nagyon árulkodó.

serdulo%20egy.jpg

A fiú viselkedése bekerülése előtt inaktívvá vált, gyakran elődfordult, hogy nem ment iskolába, és lakásukat sem hagyta el napokig. A tünetek megjelenése óta étvágytalan, sokat fogyott, iskolai teljesítménye romlott. Rosszul alszik, ami nehéz elalvást és gyakori felébredéseket egyaránt jelent. Gyakran kedvetlen, nem motiválható. Érzelmi reakciói gyengék, figyelme dekoncentrált. Szülei 6 éve elváltak, azóta hol az egyiknél, hol a másiknál lakik. Tulajdonképpen nincs olyan hely, amelyet az igazi otthonának nevezne.
Rajzára jellemző, hogy kizárólag grafit ceruzát használt, bár számos színes filc is a rendelkezésére állt. Az A4-es lap egészét kitöltötte, nem hagyott szabadon helyet. A fának ágai nem nagyon látszanak, satírozással is takarja azokat, lombozata a föld felé hajlik. A fa nagysága, elhelyezkedése, a lomb lefelé irányuló megjelenítése, továbbá a színek hiánya, az árnyékolás nagyfokú érzelmi elhanyagoltságot takarhat, kifejezhet védekezést veszélyesnek, nem kívánatosnak ítélt külső behatások ellen. (Süle 1988) Ugyancsak problémára utalhat a két (egy + egy tükörkép?) odú a fán, mely jelképezheti a serdülő két "otthonát", bár az odú kapcsolatba hozható az ébredező, de még frusztrált szexualitással is. A talajvonal kusza satírozása, a gyökérzet elfedése, mely különösen erős a jobb, a realitás, a férfiasság oldalán, az ösztönélet elutasítását jelzi. A hinta lehet az ingadozás jelképe, mely szimbolizálja a stabilitás hiányát.
J. Cs. rajza első ránézésre is szomorú, lehangolt, szorongó hangulatot áraszt, amit a részletek vizsgálata is alátámaszt.

A már szinte elviselhetetlen szorongás mutatkozik meg egy szkizofréniás beteg, D. Zs. rajzán is.

:o :o A lánynál skizofréniát diagnosztizáltak egy éve, gyógyszeres kezeléssel állapota egy ideig stabil volt.

serdulo%20ket.jpg

Szülei javaslatára azonban abbahagyta a gyógyszerszedést, és állapota sokat romlott. Előfordult, hogy érthetetlen viselkedésével megijesztette környezetét, így került vissza a kórházba. Kedélyállapota ingadozó. Gyakran hallucinál, elmondása szerint szellemek kergetik, akik meg akarják ölni, ezt örökítette meg a rajzán is.
Az egész rajzban van valami bizarr. A fej alakja valószínűtlen formájú, és akárcsak a haj, abszurd színű. Az alak, amit ábrázolt ő maga, bár a rajz alapján a figura korát nem lehet megállapítani, lehetne akár gyermek vagy egy fiatal nő is. Az ajkak, fogak üvöltenek, vicsorítanak, és a szem kétségbeesésről, nagyon erős szorongásról árulkodik. Az egyik szeme balra néz, mintha onnan várná közeledni félelmének okát, bár a kép egyáltalán nem tükröz semmiféle mozgást, minden szilárd, stabil. Az orcán kétoldalt vérvörös folt mutathatja azt, hogy kimelegedett a futástól, de a pír lehet a rettegés következtében kialakuló lázrózsa jele is. A háttér sötétsége, áttekinthetetlensége talán éppen arra az erdőre utal, melyben a szellemek üldözik. Az erdőképzetet erősíti a rajz két oldalán szimmetrikusan, keretszerűen elhelyezett két fa a bokorral. A fák ábrázolása sematikus, a színezéssel, az arccal együtt figyelve, úgy érezzük, a kép regressziós jeleket mutat.

:o :o :o Szintén szorongásos tüneteket mutat Ny. Zs., aki szuicid késztetései és evési zavara miatt került pszichiátriái osztályra. A 16 éves lány az első napokban szinte egyáltalán nem kommunikált társaival, leggyakrabban összekuporodva üldögélt, remegett. Kerülte a szemkontaktust.
Ház- Fa- Ember rajzteszt (Buck 1947) keretében készült rajza nem korának megfelelő rajzfejlődési szintet mutat.

serdulo%20har.jpg

A rajz hangulata zavaros, teljes kuszaság jellemzi. Elképzelhető, hogy a gyermekded ábrázolás az aktuálisan zajló regresszió megnyilvánulása. A képet a látszat ellenére nem csapta össze, közel 45 percen keresztül készült, és a részletek megfigyelésekor szembe ötlik, hogy milyen aprólékos a kidolgozás. A bejárati ajtóhoz lépcső és azt szegélyező korlát vezet, fölötte lámpa látható. A ház jobb oldalán van egy terasz, azt is korlát zárja le, alatta egy fűnyíró, míg a balra magas tuják állnak. Figyeljük meg a tetőablakokat, melyek alakja jelzi a tető ferdeségét, és talán éppen az kelti a szétesettséget, hogy ugyanezt a perspektívát maga a tető nem mutatja.
Két emberalak látható a rajzon. Az egyik a tetőablakból lóg ki, neki a neme nem állapítható meg, a másik a fa előtt tartózkodó kislány. Mindkét alaknak jellegzetes a karja, mintha nyúlnának valami felé, mintha kérnék a segítséget, de bár a fenti láthatja a földön lévőt, az neki háttal áll olyan reménytelenül messze, hogy nincs esély egymás elérésére. A leányalak önmagában is ellentmondásos, törzse, keze, feje statikusságot mutat, lábai kissé az út felé fordulnak, mintha menne. Arca nem kidolgozott, szája egyenes, láthatóan nincs jó hangulata. A fa ágai az ég felé meredeznek, összekeverednek az eső vonalaival, ami fokozza a rajz kuszaságát, enyhe jobbra dőlése a nőiesség elutasításának jelzése lehet. Bár a rajz tele van korlátokkal, az örökzöld sövény is szinte áttekinthetetlenül sűrű, a fa alulról teljesen nyitott, rajzolója sérülékeny a szexuális és tudattalan ösztönkésztetések irányából - (Süle 1988, 129). Az eget felhő borítja, az eső esik, de előbújik a kisgyermekek mosolygó napja.

:o :o :o :o Ny. Zs. egy későbbi alkalommal szabadon választott feladatként női arcot rajzolt.
Feltűnő a minőségbeli különbség a két alkotás között, a regresszió állapotából a fiatal ekkor már kikerült.

serdulo%20negy%20jpg.jpg

Ezen a rajzon is találhatunk a leány betegségére utaló jeleket. Az arc félelemről tanúskodik, a kép központjában lévő nyitott száj az evészavarával hozható összefüggésbe. A szorongás képbeli megjelenésének jelei a már említett tátott száj, mely olyan mintha kiáltana, a felhúzott szemöldök és a tágra nyílt szem. A nő arcformája és annak satírozási iránya azt sugallja, hogy az ábrázolt személy megijedt, és emiatt kissé hátrahőkölt. Az arc, keskeny, a nyak irányában az egész alak vékonyodik, sőt a nyaknál szinte teljesen bezárul.

A következő néhány példában olyan rajzokat mutatunk be, melyek alkotói úgy küzdenek a problémákkal, hogy normaszegéssel, lázadással reagálnak rájuk.
:o :o :o :o :o V. K. 16 éves leány, csavargásai miatt került be a kórházba. Mikor elszökött otthonról, nem járt iskolába, felnőtt férfiak társaságát kereste, bár azt tagadja, hogy idegenekkel bármilyen jellegű nemi kapcsolat létesítésére törekedett volna. A rajzolás a hobbija, büszkén mutatta az eddig készített mintegy 200 rajzát, mely a 4. 5. ábrához hasonló "manga" nőket ábrázol.

sedulo%20ot.jpg

Ezek a rajzfilm-figurára emlékeztető alakok kizárólag nőneműek, nagyon erős szexuális jegyeket hordoznak magukon. A rajzokhoz intenzív, nőies színeket használ. Ugyanakkor miközben árad a képekből a kihívás, a figurák,

serdulohat.jpg

szégyenlősen eltakarják magukat, oldalra néznek, az őszinte, magabiztos szemkontaktus hiányzik. Mindkét nőalakra jellemző a fájdalmas, félelemmel és feszültséggel teli arckifejezés. A rajzaiban tetten érhető a projekció mechanizmusa, saját vágyait a �mangákra� vetíti ki.
V. K. külsőre már "átalakult", csinos felnőtt nőnek néz ki, öltözködése és viselkedése általában nem kihívó. Jellemző rá, hogy amint egy számára vonzó férfi jelenik meg a környezetében, magatartása megváltozik, kissé erőszakosan, "minden áron" igyekszik verbális kapcsolat létesíteni. A nővé válás azonban még gondot okoz neki, szorongása gátolja a társas környezetbe való beilleszkedésben.

:o :o :o :o :o :o Viselkedési zavarok miatt szorul kezelésre A. M. 14 éves, kiemelkedően jó intellektusú fiú.
Édesanyja munkanélküli, az apa balkáni származású, aki eltűnt az öböl-háború idején, azóta holléte ismeretlen. Az anya, a férje eltűnése óta a második élettársi kapcsolatot tartja fenn. Jelenlegi társa külföldi munkavállaló.
A. M-nek két féltestvére van, mindkettő az új nevelőapától. A család korábban többször élt rövid ideig külföldön, leghosszabb kint tartózkodásuk 3 hónapig tartott. A gyermek és az anyja közötti kapcsolat ambivalens, nevelőapjával és testvéreivel pedig kifejezetten rossz. Édesapjáról sohasem beszél, ha a kérdezik, akkor sem válaszol, elrohan vagy dühkitöréssel reagál.
A. M. iskolai beilleszkedését nehezítette bőrszíne, sokat csúfolták emiatt, mire ő többször verekedést provokált. Viselkedése gyakran kritikátlan, többször előfordult, hogy lopott, illetve, hogy szándékosan levizelt tárgyakat.
Az alkotás egy szabad rajzos foglalkozáson készült, ahol zene mellett, csöndben mindenki azt rajzolhatott, amihez kedve volt. Rendelkezésre álltak színes ceruzák, filcek, zsírkréták.

serdulohet.jpg

A. M. rajzán első ránézésre egy viszonylag kopár tájat látni, melynek közepén egy magányos fa áll. Gyökerei kiállnak a földből, kapaszkodót keresve. A lombozat nagyon sötét, vízszintes vonalakkal fedi el, takarja el az ágakat és önmagát. A fa mögött jobbra teljesen kopár sziklák vannak (az apai oldal, a jövő kilátástalan), míg balra fenyősáv és egy vízesés forma található. A kép közepén a felkelő / lemenő nap mtívum. Mind a magányos fa, mind pedig annak kilógó gyökerei a társas kapcsolatok hibás működését jelzik. A fa "elkerítése" a nem kívánt egyedüllétre, magányosságra, szorongásra utalhat. A rajz díszítése és színezése csupán az eltérő irányú satírozásból áll. Bár a kép kidolgozása jó, és egy 14 éves fiú rajzfejlődési szintjén túl mutat, a hangulat, amit áraszt szomorú, lehangoló, komoly.
A rajz különlegessége, hogyha jobban megnézzük, akkor úgy tűnik, mintha a vízesés egy (katonai?) sapkával letakart homlokot, az abból kiálló szikla egy orrot, majd egy szájat ábrázolna, vagyis a kép alsó részén egy hanyatt fekvő embert láthatunk. A figura jelentheti az apát. Az arcnélkülisége, sziklává dermedése utalhat arra, hogy a gyermek nem ismeri, elérhetetlen, megközelíthetetlen a számára, de megjelenítéséből következtethetünk rá, hogy hiányzik neki. Lehet, hogy egy mesebeli alvó óriás fekszik itt, aki még fel is ébredhet, csak elég sokszor, elég feltűnően, elég hangosan kell felhívni magunkra a figyelmet?
A fiú a rajz elkészülése után nem akart beszélgetni róla, elutasított mindenfajta kommunikációt, nem ismerte el, hogy képének két jelentése is lehet, elfojtással élt.

:o :o :o :o :o :o :oA. M. következő rajzán egy "deszkás" srácot ábrázol.

serdulonyolc.jpg

Itt is jelentkezik némi kétértelműség, mert az arckifejezése, szakálla felnőtt férfiéra emlékeztet, sapkájával akár egy katona képzetét is keltheti. A gördeszka pedig a 12-16 éves fiatalokra jellemző. Az alak tekintete hideg, gyanakvó, kéztartása fenyegető, a "kinyújtott ujj a legidegesítőbb gesztusok közül való" (Pease 1990, 38), jelzi, hogy ha valami nem úgy történik, ahogyan szeretné, azt megbánja a vele összeütközésbe kerülő. Másik kezén a két kinyújtott ujj, utalhat az ördög szarvára, de a rockerek is ezt a kézformát használják "csápolás" közben. Az agresszív kisugárzást valamelyest csökkenti, hogy a kezek nem mások felé, hanem a talaj felé irányulnak. A rajzon együttesek és egy énekes jelképei láthatók. Mindannyian divatos, a fiatalok körében népszerű zenét játszanak, szövegeik kissé provokatívak, a fennálló normákat bírálják.
Ez a kép is része lehet az A. M-ben zajló indulattalanítás folyamatának.

:o :o :o :o :o :o :o :o Végezetül P. F. 17 éves leány rajzát elemezzük.

serdulokilenc.jpg

P. F. bulimia nervosa miatt került felvételre. Középiskolás, jó intellektusú, szorgalmas lány, ügyesen rajzol. Betegségtudata nincs, nem ismeri el, hogy problémája lenne az evéssel. Magát kövérnek tartja, bár súlya normális. Kórházba kerülése előtt szülei többször tapasztalták, hogy nagy mennyiségű étel tűnt el a hűtőszekrényből, és előfordult, hogy öklendező hangokat hallottak a fürdőszobából. A lány tagadta, hogy meghánytatta magát, bár ez első ránézésre megállapítható, mert kézfeje nagyon száraz, kicserepesedett, és apró karcolások vannak az öklén.
A rajzon egy divatos, csinos rendkívül magas nőt láthatunk. A magasság mellett a legszembeszökőbb, a tulipánformára emlékeztető arc, melyről kimaradt a száj, a táplálkozás szerve. A nő, bár vonzó, szinte betegesen vékony, csontjai csúcsosan kiállnak (ál, váll, könyék, csukló), nyaka, végtagjai hosszúak, bal kézfejét oldalra tartja, kicsit fölényesen, ám az ujjak a többi testrészhez képest gyengébben kidolgozottak, és nagyon elnyújtottak. Jobb kézfeje a háta mögé van rejtve. A két kézfej ilyen jellegű megjelenítése, és a száj hiánya utalhat az önhánytatásra, a lányban dolgozó feszültséget is jelezheti, mert az elfojtásra jellemző módon, részlegesen ábrázolja a szorongást, bűntudatot okozó testrészeket. A virággal való hasonlatosság, a hangsúlyos nagy szem, összecseng a súlyukkal sokat foglalkozó nők aggódó vélekedésével: "nekem ennem sem kell, nekem elég, hogyha ránézek az ételre, én még a levegőtől, és a víztől is hízom."
A serdülőkorban felgyorsuló biológiai és pszichés változások, az arra érzékenyeknél betegséget kiváltó, elősegítő tényezőként hathatnak. Egy a közelmúltban megjelent cikkükben Várfiné Komlósi Annamária és mtsai (Várfiné 1996, 114) arra hívják fel a figyelmet, hogy a serdülőkor lehetne a legalkalmasabb időpont a depresszió prevenciójára, többek között azért is, mert iskolai közegben könnyen elérhető és szűrhető még ez a korosztály. Tanulmányukban beszámoltak arról a kísérletről is, melyben a veszélyeztetett fiataloknak és osztálytársaiknak támogató kiscsoportos foglalkozást szerveztek. Itt is tapasztalták, hogy a rajzokon keresztül pontosítani lehet a kórképet, megsejthető például, hogy milyen megküzdési stratégiák mozgósítására képes a fiatal.
Azt gondoljuk, hogy ehhez a munkához nagyon sokban hozzájárulhatnának a szociálpedagógusok, és a mentálhigiénés továbbképzéseket végzett, nyitott pedagógusok. A szűrésben is, és az öngyógyító folyamatok beindításában is nagyon nagy szerep juthat a rajzoknak. Ahhoz, hogy ez ténylegesen megvalósulhasson, el kell érnünk, hogy minél több olyan végzett hallgatónk legyen, aki már a képzés során megkezdi az elmélyedést a rajzdiagnosztikában.
Az általános és középiskoláknak előírja a közoktatási törvény (www.om.hu, 2003), hogy gyermek- és ifjúságvédelmi felelőst, egészségnevelőt és szabadidőszervezőt is alkalmazzanak, mely feladatkörök betöltésére többek között a szociálpedagógus, családpedagógus végzettségűeket javasolja. Sokszor hallani azonban, hogy ez megreked a formalitás szintjén, nem találják meg a tényleges szerepüket, helyüket segítő szakembereink az iskola világában. Örülnénk, ha gondolatmenetünk hozzájárulhatna ahhoz, hogy az oktatási intézmények is úgy érezzék, hasznosítható, fontos segítséget kaphatnak az órarendi keretek között tanítást nem végző szakemberektől is.

Forrás: Fejlesztő Pedagógia, 14. évfolyam; 2003/6. p.:11-16.
 

dreamaya

Kitiltott (BANned)

dreamaya

Kitiltott (BANned)
A gyerekrajz nem gyerekjáték


213_20080708090148_gyerekrajz1.jpg

A gyermekek világa őszinte. A gyermekek világa tiszta. A gyermekek világa ártatlan és ösztönös. A gyermekek világa egy külön világ. Beszélnek nekünk, de mi nem értjük meg őket.


Remekművemet megmutattam a fölnőtteknek, és megkérdeztem nem félnek-e tőle.
-Miért kellene félnem egy kalaptól? - válaszolták.
Az én rajzom azonban nem kalapot ábrázolt. Óriáskígyót ábrázolt, amint épp egy elefántot emészt. Erre lerajzol&not;tam az óriáskígyót belülről is, hogy a fölnőttek megérthessék, miről van szó. Mert nekik mindig mindent meg kell magyarázni.(...) Ha olyannal találkoztam, aki kicsit értelmesebbnek látszott, kipróbáltam rajta az 1. számú rajzomat, mert azt mindig magamnál tartottam. Meg akartam tudni, valóban megérti-e a dolgokat. De a válasz mindig így hangzott: „Ez egy kalap.“
Erre aztán nem beszéltem nekik se óriáskígyóról, se őserdőkről, se csillagokról. Alkalmazkodtam hozzá. Bridzsről beszéltem neki, meg golfról meg politikáról és nyakkendőkről. Az illető felnőtt pedig nagyon örült neki, hogy ilyen okos emberrel került ismeretségbe.“
Antoine de Saint-Exupéry

Mondanivalójukat a saját nyelvünkre fordítjuk, törvényekbe foglaljuk, és nem vesszük észre, hogy nem az ő javukat szolgáljuk saját magunkat vetítjük bele minden szavukba, mosolyukba, játékukba.

Vajon mit akarnak közölni velünk? Mit tudatnak magukról?

A kiindulási pont a gyermek életkora kell hogy legyen, mely szerint időszakokba sorolhatjuk őket, majd az időszak jellemzői alapján vizsgálhatjuk a rajzok jelentését.Boroš (1983) szerint a gyermekkort 6 részre oszthatjuk, azaz újszülöttnek tekintjük a gyermeket 1 éves koráig, majd 3 éves koráig éli korai iskola elötti időszakát, 6 éves koráig következik az iskola előtti kései szakasz, az iskolás időszak pedig szintén felosztódik korai (11-12 éves korig), középsö (15 évig, ez az ún. puberta) és kései (adoleszcencia) részre.

Ami a gondolkodást, problémamegoldást illeti, két fajtáját ismerjük: a konvergens és divergens gondolkodásmódot.

Tegyük fel, lehullott az első hó, jó szokás szerint pedig a havat az ajtó elől el kell tüntetni. Ha előveszem a lapátot vagy a seprűt, a havat pedig ezzel kotrom el, a konvergens gondolkodást alkalmaztam, azt a megoldást választottam, amit tapsztalatból ismerek. De ha az út mellett ások egy-egy árkot annak mindkét felén, hogy az lefelé lejtsen, az útra gyertyákat helyezek, meggyújtom azokat és megvárom, míg a hó a gyertyák melegétől megolvad és az árkokon keresztül elfolyik, a gondolkodás divergens módjához nyúltam. Ez a fajta gondolkodás van pozitív hatással az egyén kreativitására is.

Szobiová (1999) szerint a kreativitás fejlődése szempontjából az iskola előtti idöszak a legalkalmasabb, a valóság koncepciójával a fantázia kapcsolódik, a játékban megjelenik a beszéd, fejlődik a szenzomotorika és a szociális viselkedés is.

A valóság megismerésekor keletkezett „fehér foltokat“ pedig saját maga alkotóképességére hagyatkozva színezi ki. A gyermeknél a divergens gondolkodás játszik magasfokú szerepet.
Az iskola elkezdésével viszont a gyermekek még szintén játszanak, de már felnőttek alkotta szabályok szerint. Toorance (1981) a kreativitás csökkenésének okát a „helyes“ és „helytelen“ értékelésben, a kötelességek és elvárások megjelenésében látja. A gyermek már a mi nyelvünket kezdi beszélni és a mi szabályaink szerint kezd élni, kreatív naivsága eltűnik, megjelenik a konvergens gondolkodás.

Mivel a felnőttek többségénél a konvergens gondolkodás dominál, társadalmunk alapjának e gondolkodásmódot tekinthetjük, és a divergens gondolatokat, ötleteket szavakkal elmagyarázva is különösnek, néha érthetetlennek tartjuk, nehéz megértenünk a 6 évnél fiatalabbgyerekekmondanivalóját,hiszők szavakkal ritkán adnak nekünk magyrázatot.

Mivel az ő kongnitív, motorikus és emocionális fejlődésük leginkább a rajzban mutatkozik meg (Jakabčič 2002), közelítsük meg diagnosztikai szempontból a rajzok világát.

Grafológus szemmel Vékony Györgyi (2001) azt mondja, hogy a gyermekrajzokon a gyermekek tudatos és tudattalan érzelmei mellett akarati élete, szociabilitása, énképe, világhoz való viszonyulása derül ki.

A gyermekrajz üzenet, verbális üzenete maga a téma, non-verbális üzenete a kidolgozás módja, technikája, kompozíciója.

A rajzok pszichológiai tényezői közé tartozik a nyomhatás öröme, mely 1 –1,5 évesen a szálka és a fészek forma rajzolására ösztönzi a gyermeket, mely a szöges, illetve girlandos vagy árkádos forma első megjelenése. A felnőttek mozgása utánzásaképpen, 2 éves korban, diffúz firkák jönnek létre, a mozgás öröme dominál, ez az ún. perceptmotoros érettség.

A gyermekek különböző alakokat, alakzatokat látnak és mesélnek el az egyenes és görbült vonalakban, ez a szándékos firkaforma 2-3évesen. 3-4 évesen már alaksémákat rajzol, kutyát, házat, embert, fát, napot.

5 éves kor felett részletező rajzok, vegyes profilokszületnek, a házak átlátszóak, a gyermek azt rajzolja le, amit tud, gondol az adott dologról vagy kapcsolatról, és nem azt, amit valójában lát. Ez az intellektuális realizmus időszaka.


Magukat a rajzokat a rajzpedagógiai kézikönyv vizsgálati szempontjai szerint elemezhetjük:
:) telítettség, tehát a vonalvezetés jellege,
:) a formaalakítás és felületkitöltés,
:) kifejezöerő, van-e a témának megfelelő képi jegy,
:) egyensúly, a kompozíció harmónikussága,
:) felületkezelés, a vonalvezetés szálkássága, szakadozottsága, lendületessége, elnagyoltsága, finomsága,
:) térábrázolás,egymás melletti sávokban, levegő perspektívában ábrázolja a gyermek az egymás mögötti dolgokat,
:) médiumhasználat, milyen anyaggal, technikával, jártassággal készíti el rajzát a gyermek,
:) színkezelés, milyen szineket használ, ezeket hogy rendezi össze.

Rhoda Kellog szerint az ábrákban megjelenő szimbólumok a kollektív tudattalanban kódoltak (a kollektív tudattalan Jung elmélete, melyszerint az ember tudattalanjában az evolúció során bevésődött szimbólumok, ösztönök hatással vannak tetteire, reakcióira, viselkedésére, kultúrájára).

Ezen szimbólumok közé tartozik például
:) a spirál, ami a lélek és az élet jel, a kör, a folt, a gyöngy, a mag a teljesség képe.
:) A kereszt a teremtő szellemi erő jel, a ház az EGO megnyilváulása.
:) A Nap a fény, az optimizmus jele, a kerítés a lehetőségek korlátozása.
:) Az út az életút, az útkereszteződés problémahelyzetre utal.
:) A madarak a szabadság, a pillangók a szárnyaló fantázia jelképei. :) A vicsorgó fogak, a karmok az agresszivitás jelei, ahogyan a cápák, a ragadozó madarak is.

Egészséges gyermekek kutatása, rajztesztjei alapján a pszichológusok fejlődési, megjelenítési normákat állítottak fel.
Szintén kutatások tárgyai voltak a lelkileg sérült betegek (skizofrénia, neurózis,...stb.) rajzai , ahol ismét megjelentek közös vonások.
Pogády viszont figyelmeztet bennünket, rajzok alapján senkinél nem állapíthatunk meg lelki betegséget, esetleg hajlamot, ami a diagnózis kialakításánál útmutatóként funkcionál.

A színek használata, bár sok szubjektív tényezö által befolyásolt, Felinghaus (1959) kutatásai alapján mégis állandó.
Kísérleteiből kiderül, hogy 10 évnél fiatalabb fiúknál a piros dominál, majd következik a sárga, a lila és a kék. Lányoknál szintén piros volt a leggyakoribb, majd a lila, a sárga és a kék.

Vékony Györgyi a színek alapján a hipokratészi személyiségtípusokhoz sorol színi jellemzőket.

Szerinte a szangvinikus személyiségtípus (magasfokú aktivitás, önuralom, gyors és könnyű tanulás, alkalmazkodóképesség) a vörös színt használja előszeretettel, amely mellett az intenzív kék, illetve erőteljes sárga is gyakran előfordul, ebben nyilvánul meg hogy a gyermek az érzelmeit milyen ellentétesen, impulzívan éli meg.

A melankolikus személyiségtípusba tartozó gyerekek (gyenge iniciatíva, befolyálhatóság, fáradtság, pesszimizmus, érzékenység) vékonyabb vonalvastagságokkal dolgoznak, jellemzőbb rájuk a pasztellszínek használata, föleg a kék, szürkéskék, drapp, fakózöld, szürke.

A flegmatikus személyiségtípusba tartozó gyerekek (önállóság, nyugalom, összpontosítás, türelem, meggondoltság) tiszta színeket használnak, kéket, zöldet, barnát, nem szürkével vegyített formában.

A kolerikus gyermekek (feltűnő viselkedés, türelmetlenség, keményfejűség, heves reakciók, támadó, kitartó, gyorsan tanuló, rosszul alkalmazkodó) preferálják az élénk sárgát, vörössel, narancssárgával kombinálva.

A színek szimbolikus értelmezése szerint a fehér a tisztaság jellemző színe, de ha fehér lapon túl sok, az bizonytalanságra utal.
A fekete a szomorúság, komorság színe, vörössel, narancssárgával kombinálva az „ismeretlen“ vonzerejére utal.
A vörös a tüz, az energia, az érzelmek, a magabiztosság szimbóluma.
A kék a nyugalom, a béke, a hűség, a részvét, a szeretet szimbóluma, de az erőteljes indigókék a zsarnokság jele is lehet.
A sárga a fény, a melegség, a tudat, a tudatosság, az önállósulás jele.
A zöld a személyiség érettségére, mások védelmezésére, a harmóniára utal.
A narancssárga az érzelmi melegség, boldogság, egészséges agresszivitás színe, a lila az érzelmi támaszkeresésé, a rózsaszín az érzékenységé, fiatalságé, sebezhetőségre, kiszolgáltatottságtól való félelemre utal, a barna pedig a józan megbízhatóság, az elfojtott, lekötött energiák jelképe.

Ez a cikk nem tanít meg senkit rajzokat elemezni, diagnózisokat felállítani, csupán más szemmel nézni rajzokat, műveket.

Nem „skatulyázás“ a célom, inkább a rajzelemzés eszközként való felhasználására szeretnék rámutatni az élet bármely területén. Hogy Exupéry Kishercege örömmel mutogathassa elefántot evő kígyóját, mert mi gyémánttal teli dombot, pokróccal letakart piknikes kosarat, két egymáshoz túl közeli vakondtúrást látunk majd a képen. Ugyanis
felfedezzük és megértjük, hogy a dolgok mögé kell nézni és meglátni a nem kézenfekvő dolgokat is.
________________________________________
Felhasznált irodalom:
Boroš,J.: Psychológia pre mladých. Smena, Bratislava 1983.
Exupéry:A kis herceg. Láng kiadó,Budapest 1994.
Jakabčič,I.: Základy vývinovej psychológie.Iris, Bratislava 2002.
Pogády,J.,Nociar,A.,Mečíř,J.,Janotová,D.: Detská kresba a diagnostika v liečbe. SAP, Bratislava 1993.
Szobiová,E.:Tvorivosť od záhady k poznaniu. Stimul, Bratislava 1999.
V.Vékony, Gy.:Védtelenek /Gulyás,J.I. és koll.: Mindenki grafológiája, Lícium-Art, Budapest 2001.
Jankó Györgyi
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
A számítógép előtt ülés szinte mindentől elveszi az energiát. Ez az életforma sokszor felelős a súlyfeleslegekért, a nyak, hát, derék, izom, és egyéb fájdalmakért is!
És az előző fájdalmakon túl súlyosabb esetekben a mozgáshiánytól könnyen kialakulhat állandó idegesség, ingerlékenység, fokozottabb esetben depresszió, és mozgásszervi betegségek is!

Ezek a problémák könnyen alakulnak ki, és fizikai állapotunk mellett lelki egyensúlyuunk is kibillen a helyéről. És amilyen gyorsan megjelennek a problémák, olyan nehéz őket elkerülni. De van megoldás? Mi lehet az, ami az állandó időhiány mellett is alkalmazható?

Nézzünk néhány használható tippet azoknak, akik rendszeresen a számítógép előtt dolgoznak. Ici-picivel több mozgás, néhány perces lazítások, gyakoribb szellőztetés melletti légzőgyakorlatok, séta a háztömb körül. Ezek a kis mozzanatok már elégségesek ahhoz, hogy a súlyos problémákat elkerüljük.

6 tipp a mindennapokra!

Fontos, hogy a mindennapi, monoton munkarendbe apró mozgásokat iktatássunk be. Minden órában 2-3 percet szánjunk kezünk, karunk és hátunk nyújtóztatására, így segíthetjük elő a problémamentes vérkeringést.

Végezzünk törzskörzéseket, emellett fejünket is forgassuk jobbra majd balra legalább tízszer. Nyújtózkodjuk felfelé - lábujjhegyre állva - váltott karral tízszer.

Csak szükség esetén használjuk a légkondícionáló berendezéseket, gyakran szellőztessünk, engedjük be a friss levegőt.

Félóránként álljunk fel és menjünk át egy másik íróasztalhoz vagy szobába, igyunk frissítőt. Ha van lépcső 1-2 emeletet gyalogolhatunk.

Nagyon fontos és hasznos a szem- és a nyakizmok kilazítása, legalább félóránként. Vegyük le szemüvegünket (ha van), távolodjunk el a monitortól. Nézzünk egy más irányba, a lényeg, hogy alaposan ellazítsuk az egy pontba fókuszáló szemizmainkat!

Természetesen sokat segíthetünk magunkon azzal, ha hetente eljárunk úszni, tornázni, gyalogolni, futni.

Erővel feltöltő és nyugtató hatású lehet a meditáció, relaxáció, társas tánc is.


n__337_napi_vir_g_Neked.jpg
 

dreamaya

Kitiltott (BANned)
Virrasztanak az autista hacker kiadatása ellen

Rajongói Gary McKinnon brit hacker kiadatásának megakadályozására kérik Gordon Brown miniszterelnököt. Amerikában 70 éves börtönbüntetést is kaphat a hacker, amiért feltörte a hadsereg rendszerét.


mckinnon1.jpg


Nyáron számoltunk beGary McKinnon ügyéről, aki titkos adatok után kutatva 2001 és 2002 között több alkalommal is betört az amerikai hadsereg, a haditengerészet, a légierő, a NASA és a nemzetvédelmi hivatal rendszerébe, hogy bizonyítékot találjon a földönkívüliek létezésére. A két ország közti diplomáciai pingpong miatt ügye hat éve húzódik. A kiadatásról a végső döntést várhatóan a január 20-ra tervezett legfelsőbb bírósági meghallgatáson hozzák meg. McKinnon, aki az autizmus enyhébb válfajában, Asperger szindrómában szenved, akár 70 évet is kaphat, ha a bíróság a kiadatás mellett dönt.


mckinnon2.jpg


McKinnon rajongói az amerikai nagykövetség előtt tartottak virrasztást, valamint levelet küldtek Gordon Brown brit miniszterelnöknek, amiben arra kérik, akadályozza meg a hacker kiadatását, éppen McKinnon betegségére hivatkozva. Az Autista Kultúra mozgalom és a Szabadítsuk ki McKinnon-t! kampány vezetője azt nyilatkozta, az effajta megszállott viselkedés tipikus az Asperger szindrómában szenvedőknél.
Janis Sharp, a hacker édesanyja szerint fia retteg, és idegileg kikészült az évek óta tartó per miatt. McKinnon azt mondta a rendszereket nem védte jelszó és tűzfal, édesanyja szerint az amerikaiak számára emiatt különösen kínos az ügy.
Forrás:
www.pdamania.hu
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
5%20kesz%20.jpg

Jóreggelt kívánok, és legyen csodás napotok.
Ízelítőnek a reggelihez, egy kis süti.
Egyszerű, könnyen elkészíthető, és finom.
Jóétvágyat kívánok hozzá.
Sok szeretettel Erzsi.kiss

Gyerekkel közösen is meg lehet csinálni. A mieink nagyon élvezték, szinte az egészet õk formázták ki.

DARÁLÓS SÜTEMÉNY (a rendes nevét nem tudom)

hozzávalók:
70 dkg finom liszt
20 dkg margarin/vaj
20 dkg kristály cukor
1/2 cs. sütõpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom héja + leve
2 egész tojás
tej

1-2 evõkanál kakaópor (cukrozatlan)

A lisztet és a sütõport a margarinnal gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, végül a kristálycukorral is összekeverjük.
Beletesszük a citrom lereszelt héját, az átszûrt levét és a tojásokat. Szintén gyors mozdulatokkal annyi tejel gyúrjuk össze, hogy se túl kemény se túl lágy ne legyen a tészta.
Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a kezünk melegétõl ne puhuljon meg túlságosan a margarin.
A kész tésztát egy órát hûvös helyen pihentetjük.

Ha nem csak fehér (világossárga) sütit szeretnénk, akkor el lehet felezni a tésztát két fele és a felébe 1-2 kanál kakaóport bele lehet gyúrni.

Ha még cifrábbra akarja az ember lehet a tésztát 1-2 kanál kókuszreszelékkel, vagy 1-2 narancs vékonyan lereszelt héjával + a levével ízesíteni.

Formázás:
Ezt a sütit eredetileg a húsdarálóhoz való feltétel lehet formázni. Darálod jön ki csíkban a sütemény és a megfelelõ méretû darabokra vágod.

Akinek nincs ilyen az se keseredjen el, mert ha kinyújtja, csíkokra vágja, vagy kisebb szaggatóval kiszúrja, úgy is jó lesz. Lehet villával mintázni a tetejét.

Vagy ha van sütemény nyomó, (tartály különbözõ alakú kinyomó formákkal) azzal is szép kis darabokat készíthet.

Közepes hõfokon (160-180 fok) 15-20 percig kell sütni.

Jó sok lesz belõle és nagyon finom sütemény tea, kávé mellé.


7%20kesz.jpg
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
d_szek_029.gif




DSCF5381.JPG






Darálós keksz marisom módra..



Szeretem a krém nélküli, csak olyan rágcsálni való süteményeket is.. szeretem, ha van mire rájárni.. dobozba sokáig friss marad.. ha marad..

Biztos emlékeztek, arra a formára, amit a húsdarálóra kellet rátenni és azon áttekerni a tésztát, majd megsütni,

na ilyenhez jött kedvem az unokák nagy örömére.

25 dkg margarint, 25 dkg cukorral habosra kevertem,

4 egész tojást egyenként hozzáadtam,

reszeltem hozzá bőven citromhéjat, tettem bele vaníliát, pici sót,

70 dkg lisztet, amihez 1,5 csomag sütőport adtam, ezeket összedolgoztam,

kemény tésztát kaptam, és hidegen pihentettem.

Akár előző nap ellehet készíteni a tésztát.

A húsdarálóra felszereltem a kekszformát, de előzőleg kiveszem a kést, és a lyukas tárcsát, majd átnyomtam ezen a tésztát.

Gyengén zsírozott tepsire tettem a rudakat, és

200 fokon világosra sütöttem,

gyorsan készült..

volt is segítségem..

isteni illat járta be a lakást, és csak úgy kínálta magát..

fogyott is rendesen.

Jó munkát, majd jó étvágyat!
 
Oldal tetejére