Történelmi személyek

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Ofonius Tigellinus


Agrigentumi származású férfi.

Caligula testvéreivel Agrippinával s Juliával tiltott viszonyt folytatván, a császár Kr. u. 39-ben száműzte, Claudius azonban visszahívta.

Ezután nagy szenvedélylyel űzte a versenylótenyésztést s ennek révén bizalmas barátja lett Nerónak, ki őt Burrus halála után praefectus praetoriónak nevezte ki..
Ezen állásában nagy szerepe volt Nero nejének Octaviának gyászos sorsában a Piso-féle összeesküvésre következő kegyetlenségekben s általában Nero folytonosan fokozódó vér- és
pénzszomjában s erkölcsi romlásában.

Nero bukása után Galbához pártolt, de a felbőszült néppel szemben így is nehezen birta életét Viniustól megvásárolni.

Galba halála után a nép sürgetésére Otho a gonosz embert öngyilkosságra kényszerítette.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Julia Caesaris


Julia Caesaris (Kr. e. 39. - Kr. u. 14.), ismertebb nevén az idősebb Julia, Augustus római császár egyetlen gyermeke volt, annak második, Scriboniával kötött házasságából származott.

Néhány nappal azután jött a világra, hogy apja elvált édesanyjától, hogy feleségül vehesse Livia Drusillát. Octavianus gondját viselte a gyermeknek, aki fontos szerepet játszott dinasztikus politikájában.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Publilius


(nem Publius) Syrus, syriai származású rabszolga, ki később szabadon bocsáttatván, mint mimus-író tünt ki.

Julius Caesar korában virágzott.

Halálának éve ismeretlen. Mivel színdarabjai tele voltak moralis sententiákkal, ez aranymondásokat később, valószínűleg iskolai célra Publilii Syri mimi sententiae c. alatt külön gyüjteményben adták ki.

A középkorban e gyüjteményt más forrásokból vett erkölcsi tartalmú gnomákkal bővítették ki s nagy kedvvel olvasták.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Quintus Aurelius Eudebius Symmachus


Symmachus, Quintus Aurelius Eudebius (?), (?, Kr. u. 345 körül - Róma, Kr. u. 402) Római író, szónok

Hatalmas birtokai voltak Itáliában, Szicíliában és Afrikában; egész sor magas méltóságot viselt (391-ben consul volt), a pogány hagyományokhoz ragaszkodó római arisztokrácia politikai és
szellemi vezetője volt. Beszédei („Orationes") közül nyolcnak a töredékeit ismerjük, bennük a gondos kidolgozottság és a mesterkélt szóvirágok fontosabbak a mondanivalónál.
Levelei („Epistulae"), amelyek Ifjabb Plinius leveleinek mintájára készültek, 10 könyvbe csoportosítva maradtak ránk. Az első 9 könyv több, mint 900 -jórészt magán- levelét nem is a tartalom, hanem a finomkodó szófordulatok jellemzik.

Leveleinek 10. könyve a „Relationes" (Hivatali jelentések), amelyeket mint praefectus urbi 384-385-ben fogalmazott meg. A pogány és a keresztény vallás történetében igen jelentős II.
Valentinianushoz (375-392) írt beadványa, amelyben arra kérte a császárt, hogy állítsa vissza a senatus ülésterméből korábban eltávolított Victoria-oltárt, az ősi római vallás szimbólumát, s
adja vissza az ősi római vallás papjai állami javadalmazását.
A vitatott vallási-politikai ügyben Szent Ambrus Milánói püspök álláspontja győzött.
Igen művelt, és az ősi hagyományokhoz ragaszkodó egyéniség volt, de újat sem a politika, sem a kultúra területén nem tudott nyújtani.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Marcus Annaeus Lucanus

Hispaniai (Corduba) születésű római költő, a filozófus Seneca unokaöccse, a római epika Vergilius utáni legjelentősebb képviselője.
Művészi tehetsége miatt Nero barátjává fogadta, és magas hivatalokat is betöltött (quaestura, augur).

60-ban a Nero tiszteletére rendezett játékokon (Neronia) mint költő lépett fel. 62/63-ban jelent meg Bellum civile („A polgárháború” vagy Pharsalia c.) befejezetlen eposzának első három könyve, amelyben Iulius Caesar és Pompeius Magnus ellenségeskedését írta le. Ebben Caesart zsarnoknak, Pompeiust pedig a köztársaság védelmezőjének állította be erős rétorikai színezetben és patetikus stílusban.

Költői sikerei és a sztoicizmushoz való közeledése miatt (amelynek következtében a császárság mint uralmi forma ellenzőjévé vált) viszonya Neróval elmérgesedett. A Piso-féle összeesküvés
elfedését követően — amelynek Lucanus is résztvevője volt.

Nero 65-ben öngyilkosságra kényszerítette.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Gaius Scribonius

szül. Kr. e. 84 körül, 54. questor volt Kisázsiában, 50. pedig megválasztották néptribunná.

Kezdetben Pompeius s az akkor vele szövetséges szenátuspárt hive volt, később azonban Caesar által megvesztegettetve egy Pompeiuspártinak álarca alatt Caesar ügyét védte a szenátusban.
Hivatali évének leteltével Caesarhoz ment, akitől az utolsó közvetítő ajánlatokat hozta meg a szenátusnak. Amint a polgárháboru kitört, Caesar Sziciliába küldte, hogy azt számára biztosítsa.
Innen Afrikába ment, hol a Pompeiuspártiakat több ütközetben visszaverte, végre azonban Juba,

Numidia királya tőrbe ejtette. Látva, hogy serege elpusztult, a csata küzdelmében lelte 49. halálát.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Gaius Scribonius
szül. Kr. e. 84 körül, 54. questor volt Kisázsiában, 50. pedig megválasztották néptribunná.

Kezdetben Pompeius s az akkor vele szövetséges szenátuspárt hive volt, később azonban Caesar

által megvesztegettetve egy Pompeiuspártinak álarca alatt Caesar ügyét védte a szenátusban.
Hivatali évének leteltével Caesarhoz ment, akitől az utolsó közvetítő ajánlatokat hozta meg a

szenátusnak. Amint a polgárháboru kitört, Caesar Sziciliába küldte, hogy azt számára biztosítsa.
Innen Afrikába ment, hol a Pompeiuspártiakat több ütközetben visszaverte, végre azonban Juba, Numidia királya tőrbe ejtette. Látva, hogy serege elpusztult, a csata küzdelmében lelte 49. halálát.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Scribonia (elhunyt Kr. u. 16-ban)
Lucius Scribonius Libo és Cornelia lánya, a nagy Pompeius és Sulla unokája, Octavianus második felesége.
Először Publius Cornelius Scipio consul felesége volt, akitől egy lánya született, Cornelia Scipio. Kr. e. 40-ben a nála fiatalabb Octavianus vette feleségül.
A frigy tisztán politikai okból jött létre: a politikus így akarta megszilárdítani a kapcsolatát Scribonia nagybátyjával, a Szicíliát uraló Sextus Pompeiusszal.

A házasság nem volt boldog; Octavianust zavarta feleségének zsémbelése és az, hogy őt használta fel ellenfelei megfélemlítésére. Nem is csoda, hogy már Kr. e. 39-ben - néhány nappal közös
gyermekük, Julia születése előtt - elváltak. Scribonia sosem házasodott meg újra.
Amikor lányát házasségtörései miatt száműzték, Scribonia önként vele tartott (feltehetően bűntudata volt, hogy nem volt megfelelő szerepminta Julia számára). Száműzetésben halt meg. Sokmodern történész szerint az ideális római matróna eszményét testesítette meg.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Quintus Aelius Paetus római politikus, hadvezér, a plebejus Aelia gens tagja.

Apja, Publius, Kr. e. 201. consulja, híres jogtudós volt.

Életéről keveset tudunk. Kr. e. 174-ben, a pestisjárványban elhunyt apja helyére megválasztották augurnak. Kr. e. 167-ben már consul volt Marcus Junius Pennus kollégájaként.
Magistraturájuk eseménytelenül telt: Paetus a Pó vidékéről, Gallia Cisalpinából, Pennus pedig Pisae felől támadta meg a ligurokat, akiknek feldúlták földjüket.

Valerius Maximus és az idősebb Plinius feljegyeztek róla egy anekdotát, miszerint az aitól szövetség egy alkalommal csodálatos ezüst étkészlettel lepte meg, mivel egy korábbi követjárásuk alkalmával cserépedényből látták enni.
Paetus visszautasította az ajándékukat. Valerius és Plinius egyébként sokat téved az esetében: az előbbi Quintus Aelius Tubero Catusnak nevezi, míg az utóbbi szimplán Catus Aeliusnak; sőt Plinius egyúttal Lucius Aemilius Paulus Macedonicus vejének nevezi. Ezek nyilvánvaló tévedések.

A Tubero család az Aelia gens másik jeles ága volt, ehhez tartozott Quintus Aelius is, Paulus veje. A Catus melléknév pedig Quintus nagybátyját, Sextus Aelius Paetust, a neves jogtudóst illette.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Calpurnius Flaccus

Hadrianus császár korában élt római szónoklattanár (rétor).

Könyvben gyűjtötte össze az idősebb Seneca (i. sz. I. sz.) utáni szónoklattanárok előadásainak java érdekességeit, főleg vitatémáit, amelyeken a növendékek a vádbeszédek és védőbeszédek szerkesztését tanulták; legtöbbször ugyanarról a témáról kellett mind a kétféle beszédet megszerkeszteni, előzőleg pedig a kényesebb esetek jogi minősítését tisztázni.
Ezek az iskolai gyakorlatok (declamatio) csupa kiélezett helyzetet mutattak be, s ennek megfelelően feldolgozásukban is kötelező volt az éles megkülönböztetés, a hajszálig pontos elemzés, az ellentmondások kiemelése és a mindenkor talpraesett és szellemes visszavágás.

Calpurnius Flaccus ránk maradt könyve 53 ilyen vitatémát gyűjtött össze; hiteles és eleven képet ad a császárkor első és második századának főiskolai életéről, jogi vitáiról és ügyvédi gyakorlatáról. Magától értetődik, hogy a jogi problémák közt számos olyan akad, amely novellaanyagot tartalmaz, és mutatja, hogy a szónoki iskola gyakorlatában szerepeltek olyan témák is, amelyeket a szépirodalom már régebben feldolgozott.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Aulus Persius Flaccus (34, Volterrae- 62, Róma)

Szatíraköltő.

Etruszk eredetű, gazdaz lovagi családból származott. 16 éves korában a sztoikus filozófus, Cornutus lett a mestere, aki egész életfelfogására hatással volt. Szoros kapcsolatban állt Lucanussal és az ifjabb Senecával is. Szatírakötetét halála után egy barátja (Caesius Bassus) adta ki.

A kötet egy 14 soros, sánta jambusban írt bevezető mellett 6 szatírát tartalmaz. Szatíráiban többek között a költők elfogultságát, az istenekkel szembeni képmutatását bírálja támadó és leleplező humorral.
Sztoikus szellemben az erényes életre, a filozofálásra és az önismeret megszerzésére buzdít, az anyagi javak élvezetével szemben a kevés vagyonnal való megelégedés eszményét hirdeti.
Az 5. szatírában Cornutusnak állít emléket.

A legszigorúbb szatíraköltő, önmagán is kíméletlenül számon kéri elveit. Elvszerűsége és erkölcsi tisztasága a pogány életvitelt támadó egyházatyák szemében is népszerűvé tette.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Cornelius Nepos

(Kr. e. 100 körül – Kr. e. 25 körül), római történetíró.


A Pó vidékéről származott, közeli barátságban állt Catullusszal, aki sok költeményét neki ajánlotta. Szoros ismeretségben volt a kor több más kiválóságával is, köztük Ciceróval és Titus Pomponius Atticussal is. Politikai tevékenységtől egész életében tartózkodott,
könyvkereskedelemmel foglalkozott. Életének utolsó éveiről alig tudunk, annyi bizonyos viszont, hogy barátját, Catullust túlélte.

Fő műve a „De viris illustribus” (Híres férfiakról). Az életrajzokból álló mű teljes egészében 16 könyvet tett ki, ránk azonban csupán a hadvezérek és történetírók életrajzaiból maradtak egyes darabok, és a hadvezérekre vonatkozó részek közül is mindössze a nem római hírességekét ismerjük. A 23 életrajz a perzsa háborúk kezdetétől Hannibál és Hamilkar életrajzáig terjed. A történetírókkal foglalkozó részből Idősebb Cato és Atticus életrajza maradt fenn, illetve erősen töredékesen a Caius Gracchus életével foglalkozó fejezet.

Az elveszett könyvekben feltehetőleg a királyok, költők, grammatikusok és filozófusok biográfiái kaptak helyet. További ránk nem maradt művei közül legjelentősebb a „Chronica” volt (Kr. e. 54), amely az első római próbálkozás volt az akkor ismert történelem kronológiai vázlatának létrehozására. Megírta Cicero életrajzát is „Vita Ciceronis” címmel. Hatása az utókorra figyelemre méltó, századokon át Magyarországon is az iskolai auktorok közt szerepelt.
 

Rolinor

Állandó Tag
Állandó Tag
Quintus Aelius Paetus

római politikus, hadvezér, a plebejus Aelia gens tagja. Apja, Publius, Kr. e. 201. consulja, híres jogtudós volt.

Életéről keveset tudunk. Kr. e. 174-ben, a pestisjárványban elhunyt apja helyére megválasztották augurnak. Kr. e. 167-ben már consul volt Marcus Junius Pennus kollégájaként.
Magistraturájuk eseménytelenül telt: Paetus a Pó vidékéről, Gallia Cisalpinából, Pennus pedig isae felől támadta meg a ligurokat, akiknek feldúlták földjüket.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére