Pénzügyi Válság

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Kód:
http://atv.hu/videotar/090416_onkritikat_gyakorolt_szanyi__egyenesen_faragatlannak_nevezte_magat_.html

Mivel én tudom, hogy kicsoda ő valójában (még abból az időből, amikor tudatában volt saját korlátainak) ezért én nem a "faragatlan" kifejezést használnám rá. :twisted:
Többek közt ez is az egyik baja az MSZP-nek, hogy nem képes befogni a száját azoknak az ügyeletes "zseniknek" akik csak arra jók, hogy lejárassák. A fideszben az ilyen egyszer szólalhat meg, aztán végleg a süllyesztőbe kerül. Ott rend van. ;)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyarországon az általános iskolában be kellene vezetni a pénzügyi oktatást. Amit a kapitalista világban 50 év alatt megtanultak az emberek, az Magyarországon teljesen hiányzik, és még most is mindenki azt hiszi, hogy majd az állam fogja őt eltartani. Szerintem ennek köszönhető az az átgondolatlan hitelfelvételi dömping, ami itthon volt, és aminek most isszák meg a levét a rosszab árfolyamnál. És nincs az embereknek megtakarítása, mert itt a rongyrázás sokkal fontosabb, mint a tudatos megtakarítás és befektetés. Nagyon gyorsan el kellene kezdeni a tudás pótlását!

Azért az "átgondolatlan hitelfelvételi dömpinget" már sikerült megtanulni a "kapitalista világtól".:p
 

Aleksiss

Állandó Tag
Állandó Tag
<table width="98%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td colspan="3" class="csakidezet" align="center">Lehet, hogy csak egy ember vagy ezen a világon, de valakinek te jelented magát a világot.</td></tr><tr><td align="left"> </td><td class="idezet" align="center">Gabriel García Márquez</td></tr></tbody></table>
 

Aleksiss

Állandó Tag
Állandó Tag
<table width="98%" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td colspan="3" class="csakidezet" align="center">Némely szívhez csak úgy tudnak hozzáférni, ha sebet ütnek rajta.</td></tr><tr><td align="left"> </td><td class="idezet" align="center"> Stendhal</td></tr></tbody></table>
 

hajni19840203

Állandó Tag
Állandó Tag
A pénz adósság. Ha pénzed van, adósságod van. Ezek hirtelen hiánya okoz benned gazdasági válságot! (Egy másik témában általam feltett videó (link) épp ezt tárgyalta ki.) Szerencsére nekem egyik sincs :D :)))
 

joscsaba

Állandó Tag
Állandó Tag
A pénzügyi válság alapja az értékek válsága

Az általános értékek válsága sokkal nagyobb, mint ez a pénzügyi válság. Alapjaiban kellene változnia mindennek, és már ordít a vészcsengő.

Emberré lettem

Mint megrakott máglya,
Mit bűnökért emeltek,
Úgy éget el bőröm,
Mit lélekre lepelnek
Terített az Isten.
Izzanak a sejtek
És serceg bennem a zsír,
Verejtékem szaga
Már a legyeknek is hír:
„Lesz ma tor itt ingyen!"

Eső kellene, égi áldás!
Tisztító kéznek lágy simítása.
Létnek erdeje, régi szállás,
Itt él a Gonosz, ott a Jó társa,
Akit dühében a kútba lökött.
Emberré lettem emberek között!
 

turoneked

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, és tanulságos

Mindenkinek ajánlom!!!
Pénzügyi válság... de mi is a pénz? A banktulajdonosok kezében a világ, de kik is ők valójában? Ez a videó többek közt a pénz útját mutatja be, és még sok érdekes dologról rántja le a leplet.

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-8266131592631747056&autoplay=true
Megnéztem ezt a videót, igaz egy kicsit hosszú, de annál érdekesbb, sok minden van benne amit az átlag ember nem tud, vagyis nem tudhat. Nagyon tanulságos.
 

wolf-net

Új tag
Szemelyszerint, nem hiszem ezt az egessz valsag temat. Amig meglehet vasarolni a mindennapi kenyeret az uzletbe, es elhetunk ugy ahogy, szerintem nincs ok aggodalomra. Ez inkabb amolyan politikai huzas.
 

prominent

Állandó Tag
Állandó Tag
A válság az emberek lelkében van. Ameddig nem tisztázzuk le pontosan, mit is szeretnénk, addig mindig válságban érezzük magunkat. Most összeomlott a pénzpiac. Itt az ideje más értékek után néznünk. Ha még maradtak...
 

FeketeBestia

Állandó Tag
Állandó Tag
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CED2B51%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->„Ebben az országban óriási zavar uralkodik, mi itt összekeverjük azt, amire szükségünk van, azzal, amit akarunk.”
(Mitch Albom)
 

scuderiaferrrari

Állandó Tag
Állandó Tag
Válság van, csak azt igen kevesen érzik meg, elsősorban azok, akik elvesztették az állásukat. Sajnos a hiteleseknek sem könnyű, de sok család fillérre kiszámolta, mennyiért vehet plazmatévét, új autót és egyebeket. Most isszák a levét a felelőtlenségnek. A bankok pedig a mai napig bőségesen nyerségesek (egy szakavatott mondta).
 

egdelwonk

Új tag
Hát, nézzetek utána a korábbi válságoknak, hogy hogyan robbantották ki, kik álltak mögöttük, és kik nyertek rajta. Gyanítom ez sem különbözik túl sokban. :)
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Róna Péter véleménye a Népszavából:
http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1197235
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Róna Péter véleménye a Népszavából:
http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1197235

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1197235

Ez a részlet megérdemli, hogy idekerüljön! :


"....a magyarországi bankok pontosan kétszer akkora profitrátát húznak itteni tevékenységükből, mint az EU átlag, és néhány esetben háromszor akkorát kaszálnak, mint az anyabankjaik otthoni piacaikon, miközben tőkeközvetítő hatékonyságuk az EU átlagának még a harmadát sem éri el. Nincs valami groteszk abban, hogy Európa második leghatékonytalanabb bankrendszere a legjövedelmezőbb? És nincs valami groteszk abban, hogy az elmúlt negyed évben, amikor a magyar vállalkozások ezrei mentek csődbe és családok ezreit lakoltatták ki, a bankok 100 milliárd forintos nettó profitot könyveltek el? Hogyan lett ez lehetséges?

Hát úgy, hogy az MNB a PSZÁF közreműködésével lehetővé tette a bankok számára, hogy óriási tételekben spekuláljanak, úgy, hogy ha spekuláció bejön a haszon az övéké, ha pedig nem, a veszteség a nemzetgazdaságé."
 

tothm

Állandó Tag
Állandó Tag
vannak kezdemenyezesek

A valsag nagyon is letezik, es odahaza meg csak most kezdik majd el erezni - sajnos.

http://www.maipiac.hu/index.php/2009-majus/580-a-honap-hire/3281-az-onkentes-szabalyozas-utjan

Az önkéntes szabályozás útján

Ez év második felétől várhatóan az eddiginél több magyar áru kerül majd a nagyobb áruházláncok polcaira, azt követően, hogy április 9-én az érintett szakmai szervezetek képviselői aláírták az Élelmiszer Termékpálya Kódexet. A résztvevők meghatározták a visszatérítéseket, a számlareklamációt, a kötbért, illetve mind a magyar termék, mind a kiemelt jelentőségű hazai termékek fogalmát, valamint azt, hogy a mostanában sokat emlegetett nyolcvan–húsz százalékos polckihelyezési arányt polcterületben mérik, de csak a kiemelt jelentőségű hazai termékek esetében. Az ez év július 1-jétől érvénybe lépő kódex betartását egy, az aláírókból álló ellenőrző bizottság felügyeli, működésének technikai feltételeit pedig az agrártárca garantálja. A szakmai szervezetek által kidolgozott kódex szerint járnak el a résztvevők, és csak akkor folyamodnak a törvényi szabályozás eszközéhez – amivel azonban az etikai kódexben tárgyalt kérdéseknek körülbelül a negyedét lehetne csak szabályozni –, ha mégsem működnek ezek az irányelvek a gyakorlatban.
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Gazdasági Versenyhivatal nem indított vizsgálatot abból a szempontból, hogy versenytörvény-ellenes-e a kódex, de Vámos György (OKSZ) főtitkár szerint bármikor indíthat: „A GVH mindenekelőtt tanulmányozni kívánja a dokumentumokat, hogy hivatalból indítson-e eljárást.”
Önkorlátozás és kötelezettség
Vámos György úgy látja, hogy az etikai kódexnek számos hozadéka lehet a továbbiakban, mert a tárgyalásokon mélyebb elemzésekre került sor e területen, és törekedtek a másik szempontjainak megértésére, befogadására, beépítésére. „A tizenegy oldalas dokumentum pontjainak fele önkorlátozás, vagyis a szereplők által önállóan vállalt kötelezettség, az aláírók azonban ezzel együtt is vállalták az együttműködést. A kódex minden élelmiszer-kereskedelmi láncra vonatkozik, ugyanis az eljárási rendnek az a lényege, hogy nyilatkozniuk kell, hogy panasz esetén alávetik-e magukat az eljárásnak vagy sem.”
A jelentősebb kiskereskedelmi élelmiszer-hálózatok közül nem mindegyik írta alá a dokumentumot: a Lidl, az Aldi és a CBA nem tagja a szövetségnek, így rájuk nem vonatkoznak a kódex előírásai, ellenben a nagy kiskereskedelmi láncok folyamatosan részt vettek a kódex kidolgozásában. Az Auchan vezérigazgatója, Jean-Paul Filliat véleménye szerint kiemelten fontos az etikai kódex létrejötte: „A jelenlegi válság időszakában még fontosabb a magyar gazdaság támogatása.” A francia tulajdonban lévő hipermarketlánc vezérigazgatója úgy véli, hogy a célkitűzés jó, s a jövőben termékcsaládról termékcsaládra kell dolgozni azon, hogy kedvezőbb helyzetbe kerüljön a magyar mezőgazdaság.
Ellentmondások
Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke véleménye szerint önmagában az, hogy a termelői és feldolgozói oldal mellett az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) is úgy érezte, hogy a termékpálya problémái, amelyek alapvetően a termékpálya mentén keletkező jövedelem igazságtalan felosztásából fakadnak, adminisztratív jellegű kezelést igényelnek, jól jelzi azt, hogy valamit tenni kellett. Ezenkívül az alkuerő jelentős eltéréséből fakadó problémák kezelésének kérdése nemcsak magyar, de uniós kérdéssé is vált: mind a Bizottság mind az Európai Parlament (EP) aktívabban foglalkozik vele.
Egyesek szerint a „tervgazdasági időket” idézi az, hogy a kódex két önálló, független piaci partner szerződéses kapcsolatai&not;ba akar túlzottan is beleszólni. Mások a kódex gyengeségét kritizálják, mert az nem tartalmaz jó néhány olyan szabályt, amely a termelői és feldolgozói oldal vállalkozásainak többsége szerint kiemelten fontos lenne. Ugyanők, a kódex szabályainak megsértése esetére kilátásba helyezett retorziót, vagyis az etikátlanul viselkedő cég nevének és a „cselekménynek” a nyilvánosságra kerülését is enyhe következménynek tartják és leginkább a jogszabály keretei között való rendezést látnák szívesen.
„A feldolgozói oldal végül is azért fogadta el a korábbi elképzeléseit csak részben tartalmazó megállapodást, mert arra a véleményre jutott, hogy egy gyengébb megállapodás még mindig jobb, mint a semmilyen. Arra pedig nem láttunk reális esélyt, hogy a jelenlegi rendkívül törékeny helyzetben a parlament a területre vonatkozó törvénykezésbe fogna a következő egy évben” – mondta az ÉFOSZ elnöke. Egyetértve Gráf József megjegyzésével, Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint pedig az egész világon példa nélküli, hogy az élelmiszer-ágazat képviselői együtt tesznek kísérlete az ágazatot sújtó problémák megoldására.

KIBELBECK MARA
Mai Piac

Önként vállalt szakmai-üzleti etikai normaként fogja szabályozni a hazai termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kiskereskedők működését az etikai kódex. Az elmúlt félév során érdekegyeztető tárgyalásokon a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), a Magyar Agrárkamara, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ) egy több mint 90 pontból álló, a gazdasági folyamatok széles körét érintő kérdéssorozatról egyeztetett és rögzített dokumentumban.
 

apaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem veszik kárba az adóforintunk:
http://www.fn.hu/vallalkozas/20090609/burokracia_17_csapasa/

Több mint 12 sor!
 

dsue

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem az háborít fel, hogy sok embert kirúgnak az állásukból, mondván, hogy válság van és nem tudják őket fizetni, közben a főnökök meg simán hazaviszik a nagypénzt. Hol itt az igazság?!:confused:
 
Oldal tetejére