T-Tapp a gyakorlatban

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Vigyázat, ha idetévedtél, valószínűleg itt is maradsz velünk :cool:

Ide gyűjtjük a tappogással kapcsolatos anyagokat és tapasztalatokat, megosztásokat, bíztatásokat, élményeket, eredményeket, sikereket, kérdéseket és válaszokat.

Mint új látogatót, megkérlek, hogy mielőtt nekiállsz ezeknek a gyakorlatoknak,

FELTÉTLENÜL OLVASD VÉGIG A TELJES TOPIKOT AZ ELEJÉTŐL!
Minden fordítás, információ fontos!

Először olvass, azután pedig a KEZDŐ (Instructional 1) anyaggal dolgozz.
Ez nem egy szokásos fitnesz anyag, itt szükség van a teljes figyelmedre, türelmedre!

Ha kérdésed van, tedd fel bátran - de előbb olvass, mert meglehet, hogy a kérdésedre már ott áll készen a válasz.
Jó tornázást!
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
T-Tapp vélemény Satitól

Sati véleménye

Szóval:
phúúúúú... :razz:

Na megcsináltam most pár tappogást. Nézem az órát... úgy fél órát dolgoztam összesen úgy, hogy közben kapcsolgattam az anyagot, néztem a leírást, szóval szöszmötöltem is közben eleget, így szerintem tényleg 15-20 perc alatt meg lehet csinálni az alapgyakikat ha már ismeri őket az ember.
Nem sorrendben írom őket, csak ahogy eszembe jutnak most.

- rakd helyre a szerveidet (ezzel kezdtem, mert ezt javasolták és a talajon folytattam)
érdekes érzés, bár nem intenzív... inkább amikor vége volt, akkor éreztem, hogy történt némi változás odabent, ami jó érzés volt.
ehhez tartozik némi hasizom és popsimunka is

- lábgyakik (diva derriere)
ez nem hozott annyira lázba, de tényleg jól átmozgatja a lábat (jógában is van némileg hasonlatos gyakorlat, arra szokták mondani, hogy megelőzi, ill. gyógyítja a visszereket)

- twist
figyelni kell kétségkívül... a helyes légzésre közben még próbálok rájönni

- pull the weeds
karra és hátra, semmi különös. jó.

- thread the needle
igénybe veszi az egyensúlyérzéket rendesen. bevallom inkább arra figyeltem jobban, hogy állva maradjak, a korrekt pozícióm itt biztos nem volt teljesen megfelelő :smile:

- hoedowns
teljes testes, szerintem nincs olyan izom, ami nem dolgozik :smile: nagyon odafigyelős
- advanced hoedowns
szorozd meg min. 5-tel az odafigyelést :smile:
érzem a csípőmet, hogy megdolgozott

- kargyakik (többféle is)
csinálni nagyon kemény, érdekes, hogy utána nem érzem különösebben, menet közben viszont annyira érezni, hogy szinte látom a különféle izmokat a karomban harmonikusan együtt dolgozni

Összesítek: Izzadok mint a ló :grin: Pedig a felét a talajon töltöttem, egy jó 10-12 percet pedig olvasva, piszkálgatva a lejátszót, hogy odatekerjek a konkrét gyakihoz és ne hallgassam végig az instrukciókat többször.
Szóval nekem bejött :smile:

Meg fogok csinálni még amit lehet, aztán kiválasztok párat és azokat rendszeresen fogom csinálni a többi egyéb zenés, táncos, izzadós tornámon kívül, mert azokat szeretem.
Azt még hozzáteszem, hogy soha egyetlen callanetics órán sem izzadtam még ennyire, főleg nem ilyen rövid idő alatt...
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
köszi, hogy átpakoljátok!
javaslom, hogy amiket én írtam, azokat tegyétek QUOTE tag-ek közé, így egyértelműbb lesz. az elsőre először azt hittem, hogy Anamaya írta be, pár mondattal később volt gyanús, hogy azt én írtam :D :D
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Na ma is tappogás volt.
Délután 10 perc kargyaki, most este pedig "szabadonválasztott" :)
OIP/HF/EL (elevator = csípőt fel, térdzárás-nyitás)
AL, 3 hasgyaki, TTwist, Pull the weeds és testcsavarás, lassú HD.
Max. 15 perc volt, de rohantam utána a zuhanyzóba :)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Sati tanácsai

tappognivágyó fitt-társaim! :)
tudom már mondtam sokszor, de mondom megint :)

először nézzétek meg a magyarázó rövidfilmeket és próbáljátok ki a gyakorlatokat, szerezzen a testetek élményt a sokfelé fókuszálásról és arról, hogy ténylegesen milyen erőkifejtés van egy-egy mozdulat mögött.
csak utána csináljatok teljes anyagot, még ha az csak 15 perces is.

bízzatok fitt-öreganyátokban :) én már évek óta csípőbillentésben élem az életem, de nekem is nagyon oda kellett figyelnem, rendkívül összetettek a gyakorlatok. és higyjétek el, ha csak 3-4 alapmozgást gyakorlásképpen megcsináltok 8x, 16x, akkor már az aznapi mozgást ki lehet pipálni. itt az apró részletekben van elrejtve a lényeg. ha csak fele annyi izom feszül, fele annyi a hatékonyság és az izzadás is. de ha a nüanszok (vagy nyüanszok?? :) [és ez milyen állat, anyaaa?]) megvannak, akkor a szem sem marad szárazon :D

a lábváltós-nyújtogatós gyaki neve: primary back strech
igen, nyújtogatja felváltva a lábait.

valóban úgy látszik sokszor, hogy a lábélén áll, de nem.
csak bazi erősen nyomja kifelé a térdeit és bizony áthelyeződik sokszor a testsúly. én próbálom a talpamon tartani magam, és úgy kifelé nyomni a térdeim. elég jól megdolgoztatja a combom és oldalt a comb tetejét és még a vádli oldalsó részét is.

én sem gondoltam volna,hogy így megizzasztanak. amikor először kipróbáltam a t-tapp twistet akkor lepődtem meg igazán :)
szerintem nem árthatsz magadnak ezekkel az alap testtartásokkal, mert ha rosszul csinálod, max nem olyan hatékony. persze a twistet nem lendületből kell indítani és akkor nem húzza meg magát az ember :) itt semmi sincs lendületből,csakis odatett izommunkából. azért olyan izzasztó. mert a munka javarésze a felszín alatt zajlik, kívülről nem is látszik.
mint a callaneticsben vagy a pilatesben a billentős gyakorlatok. az is egyszerűnek tűnik, de ha rendesen tartjuk a feszítést, billentést, akkor biza azok sem olyan egyszerűek mint amilyennek látszanak :) csak azokon még feszítés közben is elaludtam :D pedig a callanetics-szel egyszer 4 hónap alatt igazán szépen megformáltam a testem. most tappogással fogom 2 hónap alatt. így döntöttem :D
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Helyes lábtartás

Tegnap rájöttem, hogy ténylegesen mi a jó lábtartás... (kis segítséggel persze ;))
Párhuzamosak a lábfejek, eddig oké... de a titok ott van, hogy nem a lábfejek belső éle kell párhuzamos legyen, hanem a KÜLSŐ ÉLE!!
Ha a belsőt rakjuk párhuzamosba és úgy nyomjuk a térdet a kisujj felé akkor is érezhető a jó hatás, ugyanakkor ha a külsővel dolgozunk, akkor a hatás megtöbbszöröződik.
(próbáljátok úgy ki, hogy valami egyenes vonalhoz igazítjátok a lábatokat. pld. padló vonalához, csempe vonalához.)
Általában kacsa-módon járunk/állunk, tehát kifelé fordulnak a lábfejek, a bokák pedig egymás felé állnak egy kicsit. (És emiatt a térdek befelé fordulnak, főleg ha rövid törzsű valaki) Így megszokni, gyakorolni, használni a külső talpél párhuzamosítását először nehéz lehet. Tappogni vele pedig eléggé igénybe veheti először a térdeket, úgyhogy figyelni kell, hogy nehogy túldezésbe kerüljenek így a térdek, mert bedagadhatak az elején. Aztán persze megerősödnek majd, de szép fokozatosan kell szoktatni.

És evvel a kis aprócska plusz információval rögtön egyértelművé vált, hogy az alexanderes 3 pontos lábtámasztás is abszolút működik miközben kifelé tolom a térdeimet.

Betettem képet a "rossz" állásról, illetve a jó (térdkifelé) állásról. Ezek a fotók a hoedown alapállását mutatják. a 8-as a rossz.
Ha a belső éleket rakjuk párhuzamosba akkor még mindig a 8-asra hasonlít jobban a tartásunk, de ha a külsőt rakjuk párhuzamosba, akkor azonnal könnyebb a kifordítás. Természetesen hajlított térd és csípőbillentés kíséretében!




<TABLE border=0 cellSpacing=4 cellPadding=4 width=640><TBODY><TR><TD>
8.jpg

Photo 8






</TD><TD>
9.jpg

photo 9​




</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
a Tappról...
oké. szabadfordításban:

"Ahhoz készítettem ezt az edzésanyagot, hogy gyorsan újjáépítse az anyagcsere-működést és a belső izmok sűrűségét. (elsősorban a gerinc tapadásánál [ez egy orvosi kifejezés erre az izom eredése-tapadása kapcsán]). És azért készítettem, hogy újjáépítse a nyirokrendszert az optimális kiválasztásért. A T-Tapp edzés sokkal többet tesz mint csak zsír- és kalóriaégetés!"

I designed the workout to quickly rebuild metabolic rate and internal muscle density - (primarily the spinal insertions) as well as rebuild the lymphatic system for optimal elimination. The T-Tapp Workout does a lot more that just burn fat and calories!<o> - Teresa Tapp (idézet)</o>
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Vélemények, tapasztalatok és étkezés

erre csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki.
vedd elő vmelyik letöltött kezdős-magyarázós anyagot és nézd végig először. azok nem hosszúak, 3-5 percesek talán.
nézd ahogy mozog, értelmezd az itt olvasottak és az ott látottak és valamennyire angolból megértettekből. simán össze tudod rakni.
ha konkrét kérdésed lesz, konkrétabbul tudok válaszolni.

közben én is zaklatom a még rutinosabbakat a fórumjukon :) pasik is csinálhatják bátran! :)

ja és igen, a hit-the-floorra is alkalmas, vagyis bármire, ami T-Tapp. a fórumjukon azért nagyrészt az alapokkal dolgoznak ők is. Basic Workout Plus, ami itt nekünk is megvan már. szóval ismerkedjetek a 3-5 perces magyarázókkal, csináljátok meg, gyakoroljátok. azután a BasicPlus bőven elég. és persze lehet váltogatni. a jelszó ott: a kevesebb több. vagyis ezt nem úgy kell művelni mint egy általános edzést, nem kell magad 40-50 percig gyötörni. lehet, de nem kell. és minden másnap elég ha épp nincs kedved/időd naponta. persze az elején azért érdemes naponta gyakorolni.

abból a szempontból a hastáncra emlékeztet engem, hogy azért ott is ha jól akar táncolni valaki, akkor az izolációt kell rengeteget gyakorolnia, illetve annak a tanulásnak sincs sosem vége. mindig talál az ember valami új tanulnivalót a testének benne. ez is ilyen, csak összetettebb, egyszerűbb és persze tök más célból teremtődött :)

húú ez szuper! :) türelmes vagyok :)
és pont most ajánlották nekem, tehát nektek is ajánlom tovább az Instructional 1-2. anyagot, hogy kezdőknek az tökéletes, sőt haladóként is érdemes rá visszatérni, mert ott lassabban hajtjuk végre a gyakikat, Teresa mindent részletesen magyaráz és azért is kőkemény még pluszban, mert amíg magyaráz, addig is tartani kell a pozíciót :)
Szóval ezeknek mindannyian hasznát fogjuk venni :)

Ja és természetesen aki fogyni is akar, nemcsak formásodni, annak bizony itt is oda kell figyelnie a kajálára. (mint mindig, ez itt sem úszató meg :) )
Nekem az tetszik, hogy amilyen típusú étkezést ajánlanak, az eléggé egybevág a lúgosítással és a lúgosító nézőpontokkal.
Tehát sok zöldség, sok folyadék.

Amúgy arról szól, hogy két napig god-made, azaz istenteremtette ételeket együnk, egy napig man-made, vagyis emberkészítette ételeket. Így ehetünk mindent, mégis formálódunk. Persze a godmade főként zöldségekből áll és ahogy a lúgosításnál is, itt is felhívják a figyelmet a gyümölcsök cukortartalmára, illetve arra,hogy a legtöbb gyümölcsöt megenni pont olyan, mintha egy kanál cukrot ennénk. Szóval zöldségek, zöldségek, zöldségek :) Lúgosítunk :)

na ezt lefogadom :) Ugyanis olvasgattam erről is és mondták, hogy kismillió dologra kell itt is figyelni... szóval csak látszólag könnyű :)

kajálás, zöldségek:
éjszaka zöldségeket enni még nem egyenlő az egészséges, lúgosító életmóddal és nem egyenlő a fogyással sem :)

nem kötelező kihagyni a húst, bár ajánlatos... előbb-utóbb úgyis leszokik róla az emberiség :)
az a helyzet, hogy még túl sokan vannak azok, akik a vegetáriánus életmódról, a húsmentességről csak annyit tudnak,hogy hagyjuk ki a húst és együnk csak köretet ecetes savanyúsággal... nos, ez minden csak nem lúgosító és nem egészséges!

a húsmentes táplálkozás rendkívül sokrétű, elképesztő mennyiségű csodálatos, finom, tápláló étel tartozik hozzá, kismillió variációban. rengeteg zöldségben növényi fehérje van, ami tökéletes a szervezet fehérjeigényét kielégíteni, nem szükséges az állati fehérje. ez egy régi tévhit. és azért hiszik oly sokan, mert régi. de ettől még nem feltétlenül igaz. :) Én azt mondom mindenkinek a saját teste mondja meg mi a jó neki, bár néha nem árt egy kicsit rásegíteni a testnek, hogy felismerje. Például ha sosem eszünk teszemazt zellerszárat, akkor a testünknek nincs róla infója, hogy esetleg azt kívánná és nem tud érte szólni :)

A lúgosítás vagy a god-made kaja korántsem csak nyers répából áll :) Nagyon sok zöldség létezik, sajnos sok piacon a paprikán-paradicsomon-uborkán kívül alig lehet kapni egyebet. De azért szélesedik a választék szép lassan. Lehet főzni is (nem agyonfőzni), sütni (nem olajban nyakig elmeríteni szegényeket), párolni, grillezni, nyersen is enni, fűszerezni. Pld. ahogy a sajtnak, úgy a répának is kicsit más íze van ha le van reszelve, mintha harapnád... Szóval a lehetőségek a végtelenbe futnak. A kísérletező kedvűek előnyben vannak :)

azért láttam, hogy a god-made étkezők csirkét azért esznek.. legalábbis a fórumon nagyon favorizálták a cézár salátát :D

én mondjuk napokig el tudnék éldegélni zöldségleveseken. egyszerűen imádom a leveseket és a zöldségeket is. és amióta lúgosítok, azóta intenzívebben érzem az ízüket is, jobban meg tudom őket különböztetni is még főtt állapotban is. régen ez nem így volt húsevő korszakomban.
de nem a lúgosítás miatt nem eszem húst. egyszerűen csak egyre kevésbé kívántam és aztán abbahagytam. évente 1x-2x még eszem húst ha épp megkívánom valamiért. szép lassan leállt a szervezetem a húskívánásról. és nem mondhatnám, hogy azóta éheznék :) vagy ne laktam volna jól dugig magam :)

na ez már megint hosszú lett :D
(bocsi, csak lelkes vagyok :) )
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsok

Tanácsok:



"Az Instructionals videók sokkal többről szólnak, mint csak arról,hogy elmondják hogyan kell végrehajtani jól egy gyakorlatot. Azért is vannak, hogy megalapozzák a neuro-kinetikus áramlást és megtanuljuk, hogyan használjuk az izmainkat. Ezért is nehezebbek esetlegesen a tényleges edzésanyagoknál."

..............
Ha naponta csináljuk a tappogást, akkor ne menjük 30 perc fölé. A BasicPlus vagy a MORE workout alkalmas a napi szintű gyakorlásra.
Ha egy nagyobblélegzetű tappogós anyagot csinálnánk meg (amit mellesleg az első hónapban nem is ajánlanak feltétlenül), akkor másnap vagy pihenjünk vagy max. 15-20 percet tappogjuk, esetleg csak pár hoedownt csináljunk. szóval semmi megerőltetőt.

Lehet úgynevezett BootCamp edzéseket is végezni, amikor egy teljes edzést (ami nem a 15 perces, hanem nagyobb) több napig csinálunk úgy hogy nem hagyunk szünetet. De ezt sem érdemes 4-7 napnál tovább csinálni. Ha ilyet teszünk, akkor kötelező 2 nap pihenés és csak utána kezdjünk bele újabb tappogásba.
És ilyet is csak esetleg a legelején érdemes csinálnunk (amikor már tudjuk hogyan végezzük jól a gyakorlatokat) vagy olyan esetekben, amikor a folyamatos cm-vesztés megáll, stagnál. Akkor pár nap intenzívebb munka beindítja, de utána vissza kell állni a munka-pihenés variációra.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Hoe down

Anamaya, ne siess! :)
Bizony bele kell jönni!! Azért is írtam olyan sokat a tappról (egyrészt mert beleszerettem ugye), mert nagyon fontos a pozíció!
A hoedown biza nemcsak lábemelés. Próbáld meg lassan megcsinálni és úgy figyelni minden részletre.

A párhuzamos lábakra, a térdedre, a billentésre, az egyenes hátra, a könyökök előretolására, az alkar vízszintességére, a tenyerek kinyújtására, a nyak lazítására, a fej felfelé törekvésére (nem az áll, a fej!), a vállak hátrahúzására, hogy a térded pont a vállad vonalában emeld, hogy emelés közben is végig billents, hogy emelés közben is told kifelé a térded. Az oldalemelésnél ugyanúgy a billentés, térdtolás, a spicctartás, a valóban oldalra emelés (amennyire tőled telik)... ja meg a légzés :)

Most ennyi jutott eszembe erről az egy gyakorlatról :)
Ugye nem kevés? ugye több mint egy lábemelés? :)

Ne akarj rögtön Tempora menni. Azt mondják pusztán ezzel is rengeteg mindent el lehet érni. Szépen, apró léptekben lehet jó messzire haladni és a célnál is erősnek lenni és könnyedén lélegezni :)

Azért idézem így be az egészet, mert fontosnak tartom, hogy ne rohanjunk és a megfelelő pozícióban legyünk. Még ha nem is megy elsőre, vagy másodikra, a tőlünk telhetően figyeljünk oda a részletekre. Ebben ez a lényeg.

És erre pont találtam egy választ a fórumon Teresától:

don't give up. Yes YOU CAN help your body help itself...BUT you need to take it one step at a time. Just like running is progressive and beginners don't start out running 5 miles a day, T-Tapp is progressive to where one should only do the best that they can...and each day, week, month, etc you'll notice that your body will be stronger on some days more so than others but, it WILL progressively get stronger and stronger to the point that you'll notice the workout will begin to get tougher and tougher. That's because you'll be able to activate more muscles, more deeply from having stronger mind-to-muscle connections (aka "neurokinetic" flow)


Ne add fel! Igen, képes vagy rá, a tested képes segíteni önmagának... DE lépésről lépésre kell haladjál. Ahogy a futást is felépítjük, a kezdők ott sem rögtön az 5 mérföldet futják le naponta. a T-Tappot is fel kell építeni. Mindenki saját tempója szerint hozza ki a legtöbbet magából, napról napra, hétre, hónapra. Észre fogod venni, hogy a tested erősebb némely napokon mint más napokon. De hosszútávon ERŐSEBB LESZ egész addig a pontig, ahol észreveszed, hogy a gyakorlatok kezdenek nehezebbé és még nehezebbé válni. Ez azért van, mert képes leszel még több izmodat aktiválni, még mélyebben dolgoztatni azért mert megerősödik az elme-izom kapcsolat, vagyis a neuro-kinetikus kapcsolódás, áramlás.
(neuro-kinetikus = idegmozgató, ill. mozgatóideg)


Fordító megjegyzése ;):
Tehát ha a neuro-kinetikus kapcsolatunk erősödik, akkor jobban tudjuk kontrollálni az izmainkat, úgymond tudatos izomkontrollt fejlesztünk.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Jegyzetek:

Egy érdekes és fontos jegyzet a T-Tappról:



"Sem a Tempo, sem a MaxiMax anyagok nem rendelhetőek a weboldal boltjából. Fel kell hívnod értük a T-Tapp irodát,hogy megrendeld őket. Azért, mert lecsekkolják, hogy megvan-e már neked az Instructional (részletes bemutató-magyarázó anyag) videó mielőtt eladják neked ezeket. Teresa nagyon komolyan veszi ezt, mert a Tempo és a MaxiMax anyagok nem hatékonyak, ha nem tanuljuk meg a megfelelő módon bepozicionálni magunkat."


Egyetértek. Alapok nélkül nincs várépítés, csak kődobálás... Mostmár megvan zsuzso segítségével az Instructional anyag, használjuk! A honlapról leszedett rövid anyagok is jók a kezdő lépésekhez, de ebben a nagyobb anyagban hosszabban, részletesebben magyaráz és nagyobb és közelibb kameraállásokban is láthatjuk a mozdulatokat.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyakorlatokról

A sokféle t-tapp anyagot nézve már teljesen összezavarodtam, így megkérdeztem őket, hogy mi számít teljes anyagnak és mi nem. És hamar kaptam egy csodásan összeszedett listát is (az általam felsoroltakat összepakolták :) ) Ugyanakkor kaptunk egy jelenlegi képet arról, hogy milyen anyagokra vadászhatunk még a neten :D

Íme:

Short Workouts (rövidek)

Basic workout plus
Instructional 1
Fit and Fabulous in 15 minutes (chapter 4)
MORE Rehab (Single workouts)
Hit the Floor 1
Hit the Floor 2
SATI


Full Workouts (teljesek)
Critter Crunch Floor
Broom DVD (Full Workout)
Total workout
Instructional 2
Maxi-Max #1
Maxi-Max #2
Maxi-Max #3
Tempo
Tempo Intermediate
Tempo Lower Body
Tempo Arms
Tempo Torso
Tempo Advanced
Ladybug Workout Standing
Ladybug Workout Floor
Ladybug Workout full
Hit The Floor Harder
Step it to the Max
Super Slow
Fit and Fabulous in 15 minutes Chapters 4 and 5
Combining and 2 short workouts

Supplemental Movements (kiegészítők)
OIP/HF
HoeDowns
Target Pop 3
TappCore DVD
<!-- / message --><!-- sig -->

szia,
ez nem sorrend, csak felsorolás.
azt mondják, hogy akár hónapokig elég, vagy akár örök életedre is csak az inst.1-et, 2-t csinálni. Esetleg a BasicPlust. Ezzel úgy jó sokáig el lehet lenni. Semmi sem kötelező...
Némelyik kicsi anyag, kifejezetten egy-két területet céloz meg. Gondolom Teresa is élni akar valamiből, így mindig újít valamit :D

Azt is mondják, hogy azt jegyezzük meg: A kevesebb több.
Szóval ebből nem kell sokat csinálni tényleg, csak napi 15-30 percet, esetleg egy-egy teljes anyagot. Sőt azt sem naponta.

Ha valaki teljes anyagot választ magának, akkor érdemes azt csak minden másnap csinálnia. A két teljes anyag között pedig vagy egy rövidebbet, vagy a kiegészítőkből kiválasztani egy-kettőt.
Szoktak ún. bootcamp-et is csinálni, ami náluk azt jelenti, hogy 4-7-14 napig teljes anyagokat csinálnak naponta. Ha teljesítetted az általad kitűzött bootcamp nap mennyiségét, mondjuk teszemazt 8 napig csináltál napi egy teljes anyagot, akkor két nap kötelező szünetet kell tartani. Utána pedig áttérni a minden másnapi teljes anyagra és a köztes napokon lájtosan nyomni.
Hagyni kell a testet belülről is dolgozni. Ha épp nem mozdul semmi, akkor is csinálni a szokásos tempóban, mert akkor is hat, csak akkor épp belül vannak változások. Itt is vannak határértékek, mint egy fogyókúránál, amikor elér az ember egy határt és akkor megáll úgy tűnik minden. Ilyenkor javasolnak pár nap bootcamp-et. Hogy újra nekiinduljon a rendszer.

Szóval szabadon választott, hogy melyik anyaggal dolgozol, de kezdőknek (mint itt mi mindannyian ebben) bőven elég az Instr. 1,2 és a basic. Főleg, hogy nagyjából ezek is vannak raktáron :) Még sok van, amit csak megvásárolni tudnánk sok pénzért, mert nem jelent meg még a neten letölthető formában, így azzal dolgozunk, amink van :)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan használjuk?
Hogyan használjuk a t-tapp anyagokat?

The T-Tapp definition of a "full workout" is any routine that is 30 minutes or longer.

Yes, Basic Workout Plus is a total body workout that delivers results from head to toe, but it's only 15 minutes. This workout can technically be done daily without overtraining.

However, "full workouts" can only be done a maximum of 14 days in a row before you have to start taking days off in between your workouts -- otherwise you will overtrain, hit a plateau and stop losing inches.

Basic Workout + Step Away the Inches do make more of a "full workout" due to the length of the routines combined together. Even if you did Basic Workout in the morning and Step Away in the afternoon it still counts as a "full workout" day.

Yes, while you are trying to lose inches/clothing sizes you should aim for at least 3 full workouts per week with days off in between. Doing Basic Workout 5-6 times per week is a good equivalent to this.


A T-Tapp szerint a teljes edzés 30 perc vagy hosszabb időtartamú.
Igen, a BasicPlus egy teljes testet tetőtől talpig átmozgató edzés, de csak 15 perces. Ezt az anyagot naponta lehet végezni anélkül, hogy túledzenénk magunkat.

Ugyanakkor a teljes edzéseket maximum 14 napig lehet egyhuzamban végezni naponta, mielőtt szünetet tartasz minden újabb edzés előtt. [tehát minden másnap csinálsz csak teljeset]. Ha ezt nem tartod be, akkor túledzed magad vele, elérsz egy stagnálási pontra és nem veszíted tovább a centiket.

A Basic és a StepAway (SATI) együtt végezve kitesz egy teljes edzést attól függően, hogy mennyi időt tesz ki összesen a kettő.
Ha a Basicet reggel csinálod és a SATI-t este, ez akkor is teljes edzésnek számít aznapra.

Amíg azon vagy, hogy centiket/ruhaméreteket csökkents, addig legalább 3 teljes edzést kell végezni hetente úgy, hogy közöttük szünetet tartasz.
Csak a Basicet csinálni heti 5-6 alkalommal megfelel ugyanennek.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Sati és az irodai tappogás

Már ficánkoltam nagyon a székemben a cégnél, fárasztó volt ülni.
Így felpattantam, bevonultam egy üres szobába és nyújtóztam egy kicsit, majd megcsináltam két sorozat hoedown-t. :)
Lassabban csináltam, hogy jobban figyeljek minden apró részletre.
A furcsa az volt, hogy utána olyan erősnek éreztem a hasizmomat, mintha lenyomtam volna vagy 50 hasizomgyakit.
Eddig még nem csináltam csak így önmagában,mindig volt mellé valami más is, így ezért lepődtem meg, hogy ez így egyedül mennyire megdobta a testem. Tök jó! :)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsok

A no big toe végül is ugye az, amikor nem engedjük, hogy a súlyunk rákerüljün a nagylábujjunkra járás közben. Nem kell felemelni, de lazán tartani... az utolsó három lábujj felé törekedni inkább. Ezt a KLT (térdkitolás) egyszerűbb variációjának mondják.
Pld. gondolhatsz arra séta közben, hogy a nagylábujjad egy mini lufi és felfelé akar szállni :) tehát könnyű lesz. Mindez pedig valamelyest leveszi a súlyt a térdekről, így azok kevésbé erőlködnek. Később, amikor már nem okoz semmilyen gondot a KLT, akkor már lehet törekedni arra, hogy a lábujj alatti tappancsrészt visszatoljuk a talajra finoman, a nagylábujjat pedig ugyanúgy könnyűnek hagyni. Ez gyakorlás, rutin és testtudatosság kérdése. Ennek fejlesztésével elérhető az, hogy tudatosan használjuk a testünket. És erre egy igazán remek gyakorlópálya a tappogás.


Úgy tűnik mégiscsak észrevehető kívülről is valami extra fejlődés a tappogásomtól, mert ma este a kedves új becenevet talált ki nekem, amikor a felkaromat épp közelről vizslatta: IZOMBLÖKI :D
Na ezen hosszú percekig röhögtem :D :D :D
szia,
ha tappogni kezdesz, erősen ajánlom, hogy az Instructional 1-gyel és a Basic Workout Plus-szal kezdjél.
És nézd meg a közös blogba írt bejegyzéseimet is róla, mert ott is van pár részlet, amire érdemes odafigyelni.
http://fitneszvideoteszt.blogspot.com/

rövidítések:

OIP = Organs In Place (szervek áthelyezése/elhelyezése)
PBS = Primary Back Strech (alap hátnyújtás) - ezt minden tappogás előtt javasolt elvégezni, akkor is ha csak gyalogolnál vagy csinálnál pár hasizomgyakit. Bemelegíti a gerincet.
HF = Half Frog (félbéka, avagy az OIP utáni hasizomerősítés alapgyakorlata. általában mindig együtt van az OIP-val)
HD= HoeDown (az a lábemelős gyaki, ami nagyon-nagyon hatékony a csípőre rakódott hájak eltüntetésében... :) )
TTT = T-TappTwist (ez az elfordulós-lehajolós gyaki, ami még hatékonyabb a csípőre rakódott hájak eltüntetésében... :) )
HTF = Hit The Floor (talajgyakorlat. kétféle van egy könnyebb és egy nehezebb. [mindkettő munkás :)])
KLT = Knee to Little Toe (térd a kislábujj felé. vagyis a térdet toljuk kifelé. lehetőleg csípőből, belső combból indítva, kevésbé a térddel nyomva. ha csak a térdet nyomjuk, akkor sok gyakorlás esetén megfájdulhat, bedagadhat, ilyenkor kötelező pihentetni, esetleg jegelni. Akkor tudunk hatékonyan KLT-ben lenni, ha a csípőnket ténylegesen billentjük, ez máshová helyezi az ízületi terhelést. és önmagában a KLT is.)
NBT = No Big Toe (vagyis a nagylábujj könnyed és nem helyezünk rá súlyt)
TB vagy BT = (Butt Tuck, vagyis maga a csípőbillentés. Itt arra figyeljünk, hogy ez nem egyenlő a fenék összeszorításával! Ez a csípő felfelé-befelé billentését jelenti. Falnál, földön tudod gyakorolni, ha esetleg nem menne, hogy a derekad, a teljes hátad érje a talajt, falat. A fenék csak követi a csípőt, nem annak a szorítása hozza létre a billentést. Sokkal inkább a has behúzása, illetve a köldök gerinc felé behúzása és a mélyhasizom húzása fogja segíteni a billentést. Egy másik képi segítség: szeméremcsontot billentsd a köldököd felé. Arra kell még figyelni, hogy ha erősen koncentrál az ember a billentésre, akkor hajlamos a hátát görbíteni.
Tehát a sorrend a helyes testtartáshoz:
- hajlít a térd
- billent a csípő
- térdkitolás
- vállkörzés hátra
- fejtető [nem az áll!!] felfelé törekszik gondolatban, laza a nyak
(egyvonalban legyen a sarok, a csípő, a bordák, a váll, a fül)

Ja és Lélegezz! :D

Pár jótanács még a fórumról:


Remember that the instructionals are not *just* for refreshing your form, but more importantly, lengthening and strengthening attachments, muscles, ligaments, knees, arches, hips...... They will help to get everything rehabbed. As you get stronger you can push forward, but for now all you need is Instructional#1! It's not a race, even though it may feel like it at times........

T-Tapp is SO rehabilitative especially appreciated by someone with lots of aches and pains! I know! Hey and if #1 is too much right now, remember you can cut everything down to 4 or even 2 reps, if need be. Use that pause button, kick out, walk around, drink plenty of water to help flush out the toxins.




Jusson eszedbe, hogy az Instructional anyagok nem csak a tartásodat, alakodat frissítik [hozzák helyre], hanem ennél fontosabb, hogy nyújtják, erősítik az ízületeket, izmokat, ínszalagokat, térdeket, az íveket [talp, hát], csípőt... Segítenek mindent helyrehozni, az egészséges állapotot visszaállítani. Ahogy erősödsz, csinálhatsz keményebb edzéseket is, de első körben ami pont elég az az Instructional 1. Ez nem verseny, még ha néha annak is tűnik...
T-Tapp is erősen egészséghelyreállító, főleg azok szeretik, akiknek fáj itt-ott. Én tudom. Ha esetleg az Instr. 1-et is soknak éreznéd kezdetben, tudd, hogy mindig csökkentheted az ismétlésszámot 4-re vagy 2-re gyakorlatonként. [a tökéletes végrehajtásból kevesebb többet ér, mint a rosszból több] Ha gondolod, használd a Pause gombot lejátszáskor, rúgd ki, finoman lazítsd ki a lábakat, sétálj kicsit. És igyál sok folyadékot, hogy a méreganyagoknak segíts a távozásban.

 

Zula

Kitiltott (BANned)
Hogyan válasszunk T-Tapp edzésprogramot?

Hogyan válasszunk, és mikepp haladjunk a T-Tapp edzésprogramokkal?

"Itt ez a sok video, hol kezdjem?"
"Mi vehetnek meg kovetkezonek?"
Itt vannak a válaszok!


Bevezeto (alapozo) szint. Függetlenül az aktuális edzettségi állapotodtol , válassz az alabbiakbol:

· T-Tapp MORE 4-in-1 - edzés azok részére, akiknek egészségügyi problémája vagy rehabilitacios szukseglete van.
· Basic Workout Plus - más néven a 15 perces edzés. Azok számára, akiknek keves idejuk van, vagy alacsonyabb edzettsegi szinten vannak.
· Basic Workout Plus w/SATI - ugyanaz, mint fentebb. Magában foglalja a Step Away a Inches edzést.
· Total Workout - teljes testformalasra es az általános jó egészségi állapotert ajanlott. Magaban foglalja a Basic Workout Plust.
· Total System – Magaban forglalja a Total Workout plust, a Cellulite Removal Technique (CRT) systemet.

Magadenak tudod a fenti gyakorlatok egyiket? Ha nem, menj vissza a cikk tetejére , és válaszd az egyik fentebb felsorolt lehetoseget.

Kozepfoku edzés valasztasa elott meg kell szilarditani az alapokat a fentiekkel:

· Basic Workout Plus to Tempo* - * - legfrissebb verziója a Basic Workout Plusnak.
· Step Away the Inches - T-Tapp-tipusu gyaloglás.
· Broom Workout - magában foglalja a T-Tapp Step Away technikák használatát, valamint egy seprű segitsegevel vegzett gyakorlatsorral elért izomaktiválást.
· Hit the Floor - 30 perces foldon vegzett torna, amely a borda a csípő teruletekre osszpontosit.
· Tempo Torso* - a teljes testedzes a törzset és a kozepso testtajat celozza meg kb. 30 perc.
· Tempo Arms* - a teljes testedzes a felsőtestet es a karokat celozza meg. kb. 30 perces.
· Tempo 2* - a legújabb verziója a teljes testedzesnek egy tetotol-talpig mozgat. kb. 45 perc.
· Tempo Lower Body* - a teljes testedzes, többek között allva és foldon vegzett szakaszain keresztul a test alsó reszere fokuszal, körülbelül egy órán át. Mielott hozzafogsz dolgozz egy ideig a HTF-el.
· Total Workout SuperSlow** - Total Workout bemutato stilusban, hosszu!

Magadenak tudsz mar egyet a kezdo anyagokbol ES kelloen erosnek es magabiztosnak erzed a gyakorlatodat a kozepfoku szintu T-Tapp gyakorlatokkal?
Ha nem, ne olvass tovább (mármint, ne ugorj magad ele).

Halado edzésprogram:

· Step it to the Max – a SATI kovetkezo lepcsoje, a kovetkezo szint. 40 perc.
· LadyBug Workout - a kozepso testtaj zsirtarolasanak lerombolasara keszult, az allo es a padlon vegzett gyakorlat is egy oras, halado szintu izomaktivacios tehnikakat alkalmaznak.
· Critter Crunch** - rokona a LBWO-nak, egy kicsit több mint egy óra, amelyben további paldon vegzett gyakorlatokat alkalmaznak.
· Hit the Floor Harder – Probald ki ebben a kicsit tobb, mint egy oras gyakorlatban a halado szintu gyors tempoju T-Tapp, padlon vegzett gyakorlatait.
· Maxi-Max Workouts 1, 2 and 3 - nem rövidebbek, mint egy óra. Mindegyik edzés magában foglal állva vegzett és padlón vegzett részeket is.

Specialis edzésprogramok:

· Foot & Finger Fitness** - az elnevezes magaert beszel.
· AM Stretch** - T-Tapp-stilusu nyujtogyakorlat.
· Sit Down T-Tapp VHS w/FREE CD - egy 20 perces ülő T-Tapp edzés asztal mellett uloknek vagy azok részére, akik csak kisebb testi erővel , mobilitassal rendelkeznek.
· TappCore - diakok felhasználásra tervezett, ezeket a Tapp mozdulatokat konnyu beepiteni a minennapokba.

*Tempo workouts: egyenletes, gyorsabb ütemü, kevesebb szóbeli utasításokkal, mint a kezdo es instrukcios gyakorlatok.
**Workshop-style – Bemutato stilus: ezeket a gyakorlatokat a 2007-es Safety Harbor T-Tapp Retreat soran forgattak. Lassú tempóju, nagyon részletes szóbeli utasításokkal.
__________________ __________________
Kirsten, the Travelin' T-Tapp Trainer from Texas


(Eszrevettem, hogy az Instrukcionalok kimaradtak a felsorolasbol, de gondolom azert lehet, mert azokrol mindenkinek egyertelmu milyen szintu gyakorlatok.)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
T-tapp tempo

Tejóságosatyaúristen!!!!! (legalább harmadik fokozatba kapcsoltam a jelzők terén :) )

Szerintem akkor sem folyik (folyik?? ááááá ÖMLIK) rólam így a víz, ha zuhanyt irányítok magamra! :D
Az anyag egyértelműen haladó!!! Sok-sok instructional és basic kell hozzá az már tuti. Amit korábban nem gyakoroltam, csak itt találkoztam vele először, azt meg sem tudtam csinálni, csak próbáltam összerakni, hogy legalább egyet a 8-ból jól megcsináljak és ne csak olyan legyen mintha...
Nincs erőm blogot írni, csak erre a pár sorra futotta... (blog majd máskor róla) Most jöttem ki a zuhany alól, de hiába törölköztem már meg, még mindig dől a víz rólam :) (remélhetőleg most olvadnak ki belőlem a zsírok :) )
Rendesen elintézett :D De k....va jól vagyok tőle!! :D :D :D
Kezdőknek csak nézelődésre ajánlott! Minden, ami benne van, az az Instr. 1 és 2-ben megtanulható, úgyhogy legközelebb az I2-t fogom elővenni és szépen végigmenni az újabb gyakikon.
Viszont határozottan fejlődött a Twistem és a HD-om. Csekkoltam a tükörben és persze éreztem a megfelelő helyeken.
Szerintem nem tappnak kéne hívni, hanem bicskának, mert leszabdalja a feles zsírokat pikk-pakk. Na persze meg kell dolgozni érte. ;)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Étkezés

Tappogás és étkezés:
Teresa javaslata a GodMade/ManMade kaják variálása.
GodMade = istenteremtette
ManMade = emberteremtette

röviden: minden, ami zöldség, gyümölcs, nyers, alig főtt (leves, párolt zöldség, stb) az GM
minden ami kenyér, tészta, fagyi, sült az MM

Teresa étkezési terve: 2 nap GM, 1 nap MM
Tehát két napig odafigyelsz, egy napig akár sültkrumplin és fagyin is élhetsz. Természetesen tappogás kíséretében.

Teresa azt mondja, hogy először egyáltalán nem szükséges változtatni az étkezési szokásokon ha elkezdesz tappogni, mert a testnek (meg a lelkednek) épp elég stressz az, hogy átszokjál egy ilyen mozgásformára és rendszeresítsd. Ha már ez jól megy, akkor változtass a kajáláson. Vitaminokat is javasol mindenképpen.

Mindez logikus és nagyon közel áll a lúgosításhoz (amit ugye én preferálok). A vitaminokkal én is egyetértek,főleg a sok izzadás miatt a megfelelő minőségű sópótlásról kéne gondoskodni (4só nevű terméket itt ajánlom), illetve a kalcium-magnézium is fontos az izmok végett (a 4só ezt is tartalmazza).

Izomépítésre nem szükséges a hús! A brokkoli, a csírák, a babfélék (mungóbab pld.) segítik az izomépítést.

A kor tökmindegy. A tapp ugyanúgy hat öregnek is, fiatalnak is. Van a fórumon jópár 50 és 60 feletti nőci is és mind kitartóan tappognak. Persze van, amit kis-sé módosítva (lásd az Instr.-ban a vállcsavarást törölközővel segítve), vagy esetleg egyik gyakit a másikkal helyettesítve (pld. térdproblémák esetén a nagy térdhajlítós gyakik helyett csak a pliéket csinálni de persze erősen ügyelve a KLT-re.)

A tapp konkrétan az anyagcsere-folyamatokon segít, a kiválasztórendszert aktiválja.

Azt még nem tudom hogyan kapcsolódik össze mindez anatómiailag, de már jelentkeztem egy online kurzusra és trénerképzésre, csak még nem tudom, hogy sikerül-e most indulni vagy csak pár hónap múlva... épp lejárt a határidő ugyanis és még nem kaptam választ :rolleyes:
A meghívásukat megismételtem egy másik mailcímre is, de még arra sem kaptam választ.
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
30 nap tapp

30 napos tappogók! Ezennel kihirdetem, hogy elkezdődött a 30 nap.
Mondjuk mától. Tehát 2009.07.16-tól 2009. 08.16-ig.
Aki korábban már tappantott párszor az max. annyi előnyben van, hogy többször hallotta már "terézanyánktól", hogy KLT,KLT,two more, you can do it :)

Arra figyeljetek,hogy a teljes edzésekből a maximum napot ne lépjétek túl. És ha egymás után sok teljes edzést végeztek, akkor legyen utána két nap pihenő.
Vagy pedig szép finoman minden másnap teljes edzés, a kettő között pedig csak a kiegészítőkből csinálni vmit, illetve 15 perceset választani.

Az ajánlott edzések: a két Instructional anyag és a Basic Workout Plus. (esetleg a SATI)
Minden mást csak önkínzás esetére próbálgassatok :D Attól mert nehezebb még nem lesz hatékonyabb.
Emlékezzetek: A kevesebb több! Vagyis inkább kevesebb ismétléssel de tökéletes testtartással, figyelve minden apró részletre.

Dugd el a mérleget, elő a centit, aztán azt is dugd el egy hónapra :)

fittsatiokostojástaratanárnéniszárnyasteki :cool:
(a hiperszuper 4só terméket meg tőlem lehet rendelni ha kéri valaki...
itt olvashattok róla)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Basic Workout plus

épp most olvastam, hogy valaki egy teljes éve csak a BWO-t csinálja, de azt nagyon igyekszik tökéletesen, bár épp ezért néha már attól is kifullad,hogy a PBS-t megcsinálja, mert ott is aztán sokmindenre kell egyszerre figyelni.
- térdtolás, combfeszítés, hasbehúz, könyökök fel, egyenes gerinc, vállak le, lapockák össze... szóval sok :)

én is inkább az I1,2 anyagokat csinálom és a SATI-t, mert azt amúgy is imádom. ha meg néha nagyobb víztócsákra vágyom, majd akkor csinálok tempót. azért az a tegnapi nem volt semmi, űberelte az eddigieket. igaz persze, hogy a szobában is meleg volt, de nem emlékszem, hogy valaha is ennyire izzadtam volna egy mozgástól... még a forrójóga is csak közelít :)

Mivel az I1 rövid, az I2 teljes edzés, ezért igen, az tökéletes ha így váltogatod őket.
Újra: 30 perces és felette = teljes edzés
30 perces alatti = rövid

A teljesekből max. 14 napot lehet egymás után csinálni, aztán kötelező két nap szünet. Ennek sok értelme az elején nincs, mivel még csak tanulja az ember a mozdulatokat.

A rövidekből lehet minden nap csinálni.
De ha csinálsz egy hosszút, ne tegyél mellé rövidet is és fordítva :)
Bár az én jelszavam is néha: "A mohóság nem elég ;)", tudjuk, a kevesebb több! :cool:
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére