környezet-, természetvédelem

szilimi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én hulladékgazdálkodási mérnökként végeztem.Sajnos Magyaro. még nem fogja fel, hogy milyen fontos dolog a környezetvédelem.Nem vagyunk nagy ipari ország, de így sem tudjuk tisztábbá tenni a környezetet.Szakdolgozatomhoz kerestem hazai adatokat, és mindig ellentmondásokba ütköztem:kiderült (a konzulensem ismerőse a minisztériumban dolgozik), hogy hazánk valós adatokat közölt, így nyugtatva meg az embereket, és az Uniót......
Nagyon nagy a gond (mind a környezetvédelemnél,mind a hulladékgazdálkodásnál)!
 

bnrn

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Sajnos az a baj, hogy az emberek nincsenek ránevelve arra, hogy tisztán tartsák a környezetet. Óvodában kellene elkezdeni a gyerekeket rászoktatni, hogy bizony a kukát kell megetetni, és nem az aszfaltot. Általános iskolában is sajnos az a helyzet, hogy míg a gyerek hellyel-közzel megtanul írni-olvasni- számolni, addig halvány fogalma sincs arról, hogy a szemét nem a kuka mellé vagy a pad alá való.

De nem csak az iskolán van a hangsúly, hanem a szülőkön is... sőt még a nagy multi cégeket is belevenném, akik reklámokkal bombázzák a fogyasztói társadalmat.
Sajnos ezek a cégek hajlandóak kifizetni a büntetést, mint, hogy megvalósítanák a cégüknél az elérhető legjobb technológiát (pl.: csomagolás környezetbaráttá tétele és káros anyag kibocsátás mérséklése).

Ha nincs szemléletváltás, akkor néhány ember hiába próbál tenni valamit, annyit ér mint halottnak a csók...
Bankoknak tudnak adni több száz milliárd dollárt (csak azért hogy az amcsi bankokat megmentsék a csődtől, amit maguk idéztek elő), de a természet és környezetvédelemre nincs egy vas se?

Cinikus (vagy realista?) leszek, de sehol nem adnak ki valós adatokat, még a klímakonferenciákon is fals adatokat közölnek, nemhogy a magyar adatbázisban. Az összes jelentés kozmetikázott.
 

szilimi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos a magyar társadalom, és talán az egész világ még nem ért el arra a szintre, ahol már nemcsak magára gondol,hanem a jövő nemzedékekre is!
Abban van igazság, hogy a cégek inkább kifizetik a bírságot, mint fejlesztenének!De nemcsak a cégek a hibásak ebben:amíg a bírságok(akár az összes) olyan alacsonyak, hogy nevetve kifizetik, addig nem lesz változás.Londonban meg tudták oldani, hogy a Temze parton lévő gyárakat környezetvédelemre kényszerítették(vagy környezetbarát technológiát alkalmaz, vagy bezárják)!Nálunk addig egy kis ejnye-bejnye és el van intézve a dolog!
Nagyon nagy gond, hogy mi nem tudunk mit kezdeni a hulladékkal!Annyi feldolgozási technológia van, és mégis mi a hulladéklerakókban helyezzük el az újrahasznosítható anyagokat......
De ez hosszú téma,erről tanultam 4évig+szakdogám témája is ez volt, így nem kezdem el az okoskodást:D
 

Driver42

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem (csak) az átlagemberek hibásak a környezettudatosság hiánya miatt. Már majdnem minden árucikk eldobható (sőt, eldobandó több-kevesebb használat után - még ha a kukába is, nem az utcára...), de a csomagolása sem kis környezetterhelés, az előállításától kezdve. :-(
Lehetne mondani például, hogy senki ne vegyen ilyen szennyező cuccokat, akkor nem gyártják (bojkott?) de a realitásokat nézve ez LOL sajnos.
Sorolhatnám...
 

Driver42

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja az erdő szélére borított építési törmelék/szakadt kanapé esetekről még nem is szóltam. Ez a része a dolognak tényleg nevelést, erős(!!!) büntetést kívánna.
 

bodusbi

Állandó Tag
Állandó Tag
A élelmiszer csomagolása lehetne impregnált papír, bizonyos árukat üvegben kellene csomagolni (kefír, joghurt), csak annyi állatot levágni amennyi szükséges. Ne akarjunk 12 órai munkát 8 óra alatt elvégezni(túlzott gépesítés, automatizálás.)Minőség nem mennyiség! Tudatos gazdálkodás,termelés,csomagolás , mert megelözni dolgokat már az elején kell.
 

bodusbi

Állandó Tag
Állandó Tag
Újrahasznosítás (tipp)

Egyes országokban az újságpapírt tapétázáskor a tapéta alá dolgozzák be , régi épületek felújításánál. Kreatív kedvű olvasoknak ajánlom, hogy a stukkó, műanyag diszlécek helyett,lehet sablon segítségével papírból díszléceket gyártani.
Vissza kell térnünk a befőzéshez , mert legalább részben tudjuk , hogy mit teszünk bele és még az üveg mennyisége is csökken.
Mikor még "gyerek voltam" , már delta cimű műsorban is foglalkoztak szemét feldolgozással, biogáz termeléssel , melegvízű hőforrás hasznosítás. Most 46 vagyok, ez a téma nem mai keletű.
 

orsolyhathor

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlök mindenkit!

Ezt a problémát is ugyan úgy lehet megoldani. Az iskolánál kell kezdeni, illetve a családoknál. A felnőttekre általában csak a pénztárcájukkal lehet hatni. Olyan ez, mint a biztonsági öv sokan még most sem azért használják, mert életet menthet, csak félnek a büntetéstől. A fiatalokra ezzel szemben sokkal egyszerűbben is hatást lehet gyakorolni.
 

bnrn

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyorsan amortizálódó használati eszközök

Sziasztok!

Én még megemlíteném azt is, hogy amíg régen egy mosógép működött 25 évig, ez most alig bír ki a 6 - 7 évet. Sajnos manapság a gyártók szándékosan csinálják ilyen rövid élettartamúra a használati tárgyakat => nagy mennyiségű veszélyes hulladék.
Pedig meg lehetne oldani, hogy a termék hosszú ideig bírja és fejleszthető is legyen (pl a számítógép esetében).
Ha nem nem menne tönkre olyan hamar, talán nem lenne annyi hulladék.
Vagy ha a vevő újat akar venni, kötelesek legyenek annyiért bevenni, amennyiért a vevőre sózták és csak a különbözetet kelljen kifizetni a vásárlónak.
Nem mindegy, hogy 1X fizetünk egy mosógépért 70.000-et utána meg a különbözetet a régi és az új gép közt vagy; 6 vagy 7 évente 70.000-et.
 

Britta24

Állandó Tag
Állandó Tag
én már kiskoruktól arra nevelem gyermekeimet hogy kidobják a kukába ami nem kell ,és mostmár megkérdezik tőlem ha ilyet látnak hogy anyu az miért nem dobja ki...
 

nettygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagy szükség van arra,hogy gyerekeink is megtanulják,hogy a környezetünkért mi vagyunk a felelőssek,mert igy is sajnos borzasztó a szemnek amivel időnként szembesülni kényszerülünk :( pedig ha minden ember a saját hulladékát a megfelelő helyre dobná,sokkal szebb és egészségesebb lenne a világ....
 

atiixbmw

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözlök Mindenkit!
2002 év elején céges képzés keretében Dániában vendégeskedtünk, Blokhusban voltunk elszállásolva. A környéken található összes élelmiszerboltban (kicsi-nagy) megtalálható volt egy olyan berendezés, amelybe az üveget, műanyag flakont, sörös-üdítős dobozt, stb. be kellett helyezni. A gép automata módon hátul különböző ládákban -szelektív módon- gyűjtötte a "hulladékot", majd a megfelelő ellenértéket koronában visszaadta, akár egy nyerőautomata. A kapott összeg nem volt elhanyagolható. Mint megtudtuk az üzleteknek nem jelentett túl nagy befektetést a működtetés és a megvásárlás, vagy bérlés, mert az állam nagymértékben hozzájárult. Itt ezt meg lehetne valósítani akár kistelepülések szintjén?
Üdv!
 

atiixbmw

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Még egy dolog:
Arra már törekednek, hogy a hulladékgyűjtés adott területen szelektíven történjen,de találkoztam olyan apró problémával, hogy a végén a "nagykonténer"-ben minden egy helyre kerül.
Üdv!
 

turaijeno

Állandó Tag
Állandó Tag
Napelemes cserép

Néhány hete olvastam egy cikket, amit nagyon érdekesnek tartottam és az élményt szeretném megosztani Önökkel.
 

auriga

Állandó Tag
Állandó Tag
Fokozatosan át kéne térni a zöld energiaforrásokra de ezt az országoknak is jobban kéne támogatni összefogás kellene
 

detti7

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is az a véleményem hogy a zöld energiaforrások fontosak lennének, de nem támogatja eléggé az állam. Mi szélturbinát csináltunk, és pályázatot nyújtottunk be a támogatásra már fél éve, és azóta se semmi válasz.
 

o.ildiko84

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv !
Tegnap szöget ütött valami a fejemben ! Hány dohányost látunk , aki nem hajigálja szét a csikket ? Álltunk a buszmegállóban és 5 emberből mind elhajította...még arra sem vette a fáradtságot,h eloltsa !
Barátnőm is nagy dohányos,de ő mindig elnyomja,majd becsomagolja a csikket egy PZS-be és adandó alkalomkor kidobja egy kukába .
 
Oldal tetejére