Otthoni nyelvtanulás-egyedül

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

xirionlaffesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Tud valaki jó módszert egyedüli tanulásra, lehetőleg olyat amire nem kell fizetni? Jelenleg angolt tanulok és két hónap múlva szakmai középfokú nyelvvizsgát kell tennem (gazdaságit) és nem a szakszavaktól, hanem az alap nyelvtantól parázok.....
 

fitless

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát ha a nyelvtant nem tudod, akkor az nehéz ügy.

Szerezz be egy jó nyelvtankönyvet, vagy vegyél ki a könyvtárból, és rágd át magad a nyelvtani szabályokon.
Ennél nincs egyszerb és olcsóbb megoldás.

Amúgy egy jó gyakorló nyelvtankönyv pár ezer ft csupán, ennyit megér a befektetés sztm. Ha kell, tudok ajánlani egy-két jó könyvet.
 

fitless

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A legújabb elmélet szerint nem szót-szavakat, hanem mondatot-mondatokat kell tanulni és begyakorolni.
Mi a véleményetek, tapasztalatok erről?


Vannak bizonyos panelmondatok, amiket érdemes megtanulni. És azokat álmodból fölkeltve is tudni.
De a kreatív nyelvtanulást mindnez nem pótolhatja, bár igen hasznos én is úgy vettem észre.
A lényeg, h több témából szedd össze a mondatokat és akkor eredményesebb leszel általuk.
 

panpeter85

Állandó Tag
Állandó Tag
Az igeragozást meg kell tanulni, ahogy a nyelvtant is, mert ezek nélkül hiába találod el a helyes szórendet, nem tudod, hogy pontosan mit is fejezel ki és miért úgy mondod...a lényeg, hogy azok nélkül nem találsz összefüggéseket.
 

Divalatti

Új tag
Én a németet tanultam otthon, mert az iskolában nem engedték. 2 év alatt sikerült megbirkózni vele aránylag rendesen, most készülök a középszintű nyelvvizsgára. De persze a mai napig nyüstölöm a könyveket és szótárakat, mert jövőre szeretnék Berlinbe költözni.
Szóval nem lehetetlen dolog az ilyesmi, én úgy kezdtem, hogy vettem egy nyelvkönyvet, és igyekeztem naponta 2-3 oldalt megcsinálni belőle. Rengeteg német zenét hallgattam / hallgatok, és megpróbálok sok külföldivel beszélgetni e-mail vagy msn formájában. Ha valamit nem tudtam, azt megkérdeztem az egyik németül tudó osztálytársamtól.
Az otthoni nyelvtanulásban tényleg az a jó, hogy nem kerget a tatár, akkor tanulsz, amikor ráérsz. De persze erős elhatározás kell hozzá, mert ha az ember az első nehézségnél föladja, akkor az egész nem ért semmit. Szóval hajrá :D
 

Veronkha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én eddig senkivel sem találkoztam, akinek sikerült egyedül otthon nyelvet tanulnia. Azt tapasztaltam, hogy mindenki megveszi drágán az anyagokat, esetleg előveszi az első 1-2-3 leckét, és porosodik tovább a polcon. Majd egy idő után úgy érzi, hogy ha megvesz egy másik tankönyvet, akkor talán lelkeseb lesz. És gyűlnek a könyvek, de nem jut előbbre. Kivétel talán az, aki párkapcsolati okból / külföldi karrier céljából akar nyelvet tanulni. Talán ott van elég motiváció. Mit gondoltok? Ti is így látjátok?
 

tia777

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Igaz, hogy iskolai keretek között is tanulok angolul, de a gimnázium előtt az általános iskolai tudásom szinte egyenlő volt a nullával.
A Mester kiadó Angolul mindenkinek Speak English című sorozatából kezdtem el igazán angolul tanulni. Nekem bevált, de teljesen kezdőknek nem ajánlom, mert túl gyors már az elején is. Az ára is elég magas, egy csomag 1700 Ft körül mozog, 2 csomag pedig kb. 3250.
A legjobb talán egy online tanfolyam lehet (5percangol.hu)
Remélem ezzel tudtam segíteni.
Mindenkinek jó tanulást kívánok!
Tia
 

Suhok

Új tag
Szerintem az egész elhatározás kérdése. Hiába mondogatod, hogy minden nap legalább fél óra, ha hulla fáradtan jössz haza munkából, egész nap használtad az agyad, összedobsz valami vacsorát, lezuhanyzol és csak döglesz tovább. A hátam közepére se kívánom olyankor a tanulást.
 

normandie

Állandó Tag
Állandó Tag
En az angol nyelv alapjait a zenen keresztul sajatitottam el, szerintem nagyon hasznos ugy enekelni a kedvenc, angol nyelvu dalokat, hogy kozben erted is, mirol van szo! Szerintem az se baj, ha eleg gagyi szovege van egy dalnak, mert az is egy jo alapot tud adni! Utana mar konnyebb az egesz! Sok sikert mindenkinek!
 

WinBook

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem jelenleg a görög nyelv a kedvenc. Eddig a livemocha.com weboldalról és Pimsleur nyelvleckékből tanultam.
A suliban angol és német órákra járok, de egyiknek sincs túl sok haszna. Nem értem, hogy miért nem lehet normálisan nyelvet tanítani sem általános-, sem középiskolában. Az osztályomból szinte mindenki eljár nyelvtanárhoz. (Legalább az iskola dicsekedhet, hogy mennyi nyelvvizsgás jár oda.)
Az angol egész jól megy. A kreatív kezdő tananyaga sokat segített nekem. 2 hónap alatt sokkal többet tanultam meg, mint az előző 4 évben. Most a kreatív német kezdő felénél tartok. Az angolnál szinte semmi nehézségbe sem ütköztem, a német nyelvnél viszont vannak gondjaim (biztosan az iskolai német órák miatt).
 

hankabana

Állandó Tag
Állandó Tag
Amúgy szerintem is lehet egyedül tanulni, a ma létező anyagokkal már legalábbis,
ha az ember egyszer "érzelmileg" :) is elköteleződik, onnantól már sokkal látványosabb egyedül tanulni, mint hosszú évekig rendesen az iskolában.

(kreatív meg - főleg teljesen idegen és nehéz kiejtésű pl. francia nyelvhez, de bármi máshoz is a - relaxa sztem szuper cucc kezdetnek)
plusz tévé, mégha nem is feliratos cuccok, csak simán hallgatni, akkor is rögzül kiejtés, megtanulod kihallani a dolgokat, bár tök kezdőként talán annyit nem ér még, inkább szavakat, azaz mondatokat, kifejezéseket meg nyelvtant kell inkább tanulni, írd le, akárhányszor, és mondd is ki hangosan, hogy rögzüljön, ez nagyon fontos

A lényeg sztem, hogy ne akard megtanulni feltétlen, amit épp tanulsz, hagyd, hogy magától épüljön föl úgy, ahogy jön, amit megjegyeztél, ok, amit nem, azt majd egyszer később, aludj rá, másnap sokkal többet tudsz automatikusan, mintha aznap hatszorannyit tanultad is volna, ismételj másnap, látáványos lesz, de ne magolj, főleg ne magukban semmihez sem kötődő szavakat, ott folytasd, ami épp érdekel, ami leköt, ami megy, ne erőltesd a sorrendet, hogy pl. milyen sorrendben bővüljön a szókincsed, csak foglalkozz vele, jobbról is, balról is, és egyszer csak azt veszed észre, hogy már leegyszerűsödött és könnyen megy pl. a nyelvtan is, mert már összeállt, beérett.
 

gati

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Megosztanám veletek, hogyan sikerült nekem angolból majdnem önálló és nem nagy tanulás mellett pár hónap alatt középfokú szakmai nyelvvizsgát szerezni. Igaz csak írásbelit, a szóbelihez 2 pont hiányzott.

Több mint 5 éve részt vettem egy 40 órás nyelvtanfolyamon, ahol a Headway Elementaryból tanultunk, de ennyi idő alatt persze nem vettük végig a könyvet. Valami alapot persze adott, így nyáron önállóan átismételtem az 1-5 leckét. Eddig tartott a szorgalom. Ekkor, saját szórakozásomra elkezdtem olvasni (és közben hallgatni!) könnyített olvasmányokat. Általában 2-3-szor olvastam el egyet. Először csak aláhúzogattam benne az ismeretlen szavakat, majd másodszorra amit még mindig nem értettem meg, és nagyon hiányzott a megértéshez, kiszótáraztam. Oldalanként kb. 15 szó volt ismeretlen, és azon szavak jelentése, melyeket a szövegkörnyezetből sikerült kikövetkeztetni, ált. 80%-ban volt helyes. Emellett párhuzamosan több nyelvtan könyvet is nézegettem. De csak nézegettem, ismerkedtem a nyelvtannal. Azért nézegettem többet, mert egyrészt így nem volt olyan unalmas, másrészt, szinte mind tudott vmi újat mondani, már csak azért is mert más oldalról közelítették meg az adott pontot.

November-decemberben egy külföldi barátommal, akivel mindig németül beszéltem, de angolul nagyon jól beszél - róla később még említést teszek - elkezdtünk angolul msn-ezni, de mindig csak írásban. Hát, ekkor még sokszor írtam német szavakat, ha vmit nem tudtam angolul, ill. a nyelvtanom sem volt tökéletes, sokszor sikerült német szórendetet is produkálnom, de ő mindig javította a hibáimat. Majd egy német barátommal is áttértünk az angolra, aki szintén nagyon jól beszéli a nyelvet. Ő is javított mindig. Hetente 2-3 alkalommal msn-eztem, és összesen max. 10 könyvet olvastam el, a 4. szintig eljutva.

Vizsga előtt (április elején vizsgáztam) kb. 10-15 órát fordítottam a tipikus írásbeli feladatokra, és másik 10-et a szóbelire.

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, hogy így is lehet tanulni. Nekem is annak tűnt, amikor a fent említett barátom mesélte, hogy ő csak 1 hónapig tanulta tanfolyamon a németet, kb. 3 leckét vettek át a Themenből, majd olvasott, msn-ezett, olvasgatta a szótárt, s ily módokon tökéletesítette a tudását. S hozzá kell tennem, jobb volt a német tudása, nagyobb volt a szókincse mint nekem, aki évekig tanultam a nyelvet, és túlvoltam a középfokú nyelvvizsgán is. Ha nyelvtani hibát ejtettem amikor msn-en írtam neki, majd kijavítottam magam, miközben hozzátettem, hogy jaj de hülye vagyok, nevetve azt mondta, hogy ő nem tudja a nyelvtant, csak használja. Hozzáteszem, ösztönösen, hibátlanul! Ahogyan a kisgyerek tanul beszélni. Én is ezt tapasztaltam most meg. (Zárójelben megjegyzem, hogy angolt iskolában tanulta, de náluk olyan szintű volt az oktatás, hogy évente 4 könyvet kellett lefordítaniuk. Hát így ragad az emberre...)

Most nagy kedvet kaptam a nyelvtanuláshoz, és elkezdtem önállóan portugálul tanulni a Teach yourselfből. De biztos vagyok benne, hogy ezzel az egy tankönyvvel ki is fogom meríteni a tanulást, és utána csakis olvasni fogok :)

Sok sikert nektek!
 

kozmito

Állandó Tag
Állandó Tag
valakinek LCCI nyelvvizsgához nincs könyve meg elektronikus formában vagy valami jó kis segédanyaga? köszi
 

seedcold

Állandó Tag
Állandó Tag
Én speciál rengeteget nézek idegennyelvű TV csatornákat (CNN, BBC, SKY), és sok angol nyelvű zenét hallgatok. Persze olyat, aminek van értelmes szövege is. Nagyon sok kifejezés, szófordulat ragad meg így bennem.
 

ooEszteroo

Állandó Tag
Állandó Tag
Horvát nyelven szeretnék tanulni, de sajnos kevés anyagot ,könyvet lehet találni. A boltokban is leginkább úti szótárt ,kisokost lehet kapni amit már meg is vettem. Leginkább tankönyvre munkafüzetre hanganyagokra lenne szükségem az otthoni tanuláshoz. Kinek lenne valami ötlete? Esetleg lenne olyan oldal ami elkerülte a figyelmemet és hasznos anyagokat lehetne letölteni? Egyébként kezdő nyelvtanuló vagyok.
 

Amarillia

Állandó Tag
Állandó Tag
...

Sziasztok,

Nekem az a tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy ha az ember minden nap leül és azt mondja, hogy egy órát rá szán, akkor meglehet tanulni a nyelveket otthon. De kell hozzá egyfajta önuralom. És nem lehet az kifogás, hogy ma nem érek rá, mert akkor holnap is ez lesz. Ki kell tartani a cél mellett. Én három nyelvet tanulok és megy. Lassan, de megy. Ha már kifogás van, akkor félreteszi az ember és mindig lesz fontosabb. Gyakorlás nélkül pedig felejt az ember és borzasztó nehéz visszakapaszkodni újra és újra. Én is megjártam nyelviskolát, és megannyi magántanárt egyénileg és csoportosan. Kezdetben tökjó a csoportos tanulás, később már inkább magántanár, de inkább csak néhány alkalomra. Tanulni szerintem magunktól kell. A tanár arra jó, ha nem értünk valamit, ha ellenőrizni kell, vagy kiejtésben, de egyébként horribilis összegeket visz el. Főleg a nyelvizsgák. Ahhoz, hogy valaki végigjárja "K"-nál azt a kb 10 szintet és eljusson biztos középfokig cirka 300.000 Ft-ja bánja. Kb 25-30 körül van egy tanfolyam, de még akkor is lehet, hogy egy szint több tanfolyam, mert ugye egy tanfolyam sokszor 3 lecke pl. Vagyis még több.
Viszont én is egy jó dolognak tartom a filmek nézését, de az még mindig a passzív nyelvtudást segíti. Inkább egy olyan közösség kialakítása lenne klassz, ami körkörös. Valaki bevállalna egy nála gyengébb tudású embert és csatlakozna egy erősebb tudású emberhez. És akkor lehetne jól gyakorolni, mert szépen lassan párok alakulnának ki és akkor az aktív tudás is fejlődne. Ahogy gati is írta, a messenger erre egy klassz dolog. Csak az a nehéz benne, hogy például aki folyékonyan másik nyelven beszél az sokszor szlengben, ami viszont nyelvvizsgán hátrány inkább. De akkor még szerintem hatalmas segítség az is, hogy otthon beszél valaki. Hangosan elismételni a dolgokat és persze vizuálisan képekhez kötni. Beosztani a szavakat. Kitűzni, hogy minden nap mondjuk 20 szót megtanulok. erre tökjók azok a könyvek, amik témakörökre osztják a szavakat. Van is ilyen sorozat.
Szóval szerintem mindenki meg tudja tanulni, ha nem hanyagolja el és nem teszi le a holtpontoknál. Mindenki másképp tanul más módszerrel, csak meg kell találni...

Ez az én szubjektív gondolatom,de szívesen olvasom, ha úgy gondoljátok tévedek.

Puszi nektek...;)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére