Főzőcske magyarosan

holdfeny56

Állandó Tag
Állandó Tag
nemrég volt a Vacsoracsatában ez a finom leves,megfőztem nagyon finom és különleges
Zsenge medvehagyma leves, fokhagymás

Hozzávalók:

2 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
3 evőkanál liszt
1 db zöldségleves kocka
csipetnyi szerecsendió
só, darált bors
3 evőkanál olívaolaj

Gombócokhoz:

2 szem burgonya
1 tojás sárgája
20 dkg rétesliszt
csipetnyi őrölt szerecsendió, só
1 gerezd fokhagyma

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékban, majd tegyük bele a finomra összevágott fokhagymát. Dinszteljük pár percig, majd tegyük hozzá a vékony metéltre felvágott medvehagyma háromnegyed részét. Sózzuk, daráljunk rá borsot és fűszerezzük őrölt szerecsendióval. Néhány perc párolás után szórjuk rá a lisztet, jól keverjük össze, és öntsük fel másfél liternyi vízzel. Adjuk hozzá a leveskockát és főzzük negyed órán keresztül, majd dúsítsuk a tejszínnel.

A gombócokhoz főzzük meg sós vízben a meghámozott és faldarabolt burgonyákat, majd törjük át. Még langyosan keverjük hozzá a tojássárgáját, a zúzott fokhagymát, lisztet és a csipetnyi őrölt szerecsendiót. Gyúrjuk közepesen kemény tésztává, lisztes kézzel formázzunk belőle kis gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.

Tálalás előtt keverjük a leveshez a maradék vékony metéltre felvágott medvehagymát, szedjük leveses tálkákba a kifőtt gombócokkal együtt.

 

Amelydolog

Állandó Tag
Állandó Tag
Kakaós süti
2 db tojás
40 dkg kristálycukor
6 dkg kakaó
10 dkg margarin
ezt jól kikeverjük
Aztán hozzáadunk
40 dkg lisztet
1 sütőport
Kb. 4 dl tejjel jól kikeverjük és kikent lisztezett tepsibe tesszük, dióval megszórjuk, 180 fokon sütjük (kb 40 percig)
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma igazi magyaros ételt készítünk

Babgulyás

Hozzávalók:
* 60 dkg marhalábszár
* 25 dkg szárazbab
* 2 nagy fej hagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 3 nagyobb krumpli
* 2 szál sárgarépa
* 1 szál fehérrépa
* 2 zöldpaprika
* 1 paradicsom
* 1 ek pirospaprika
* 1 tk paprikaízesítő (elhagyható)
* 20 dkg füstölt-főtt húsos szalonna
* 1-1 kk őrölt kömény és őrölt bors
* 1 babérlevél
* olaj vagy zsír
* só
Elkészítése:
1. A babot előző este beáztatjuk. Másnap egy babérlevéllel tiszta vízben feltesszük főzni, sót csak a főzési idő végén adunk hozzá. Ha megfőtt leszűrjük és lefedjük további felhasználásig.
2. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a fokhagymát apróra, a répákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot karikákra vágjuk. A húst és a szalonnát felkockázzuk.
3. A hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, levesszük és tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük. Ismét visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk a húst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük őrölt borssal és köménnyel, sóval, beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Fedő alatt, ha szükséges kevés vizet hozzáöntve, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha már majdnem puha, felöntjük kb. 1,5 l vízzel.
4. Ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit és a felkarikázott répákat, (a paprikaízesítőt), a babot és a szalonnát. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint fűszerezzük. Friss, foszlós, házi kenyeret adjunk mellé.

1-babgulyas.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Rókát kergettem, de egy "részeg" nyulat fogtam

Borban főtt gombás, rozmaringos nyúlhús

Hozzávalók
6 fő részére
2 kg nyúl hús
1 ek. liszt
Olivaolaj
4 hagyma
2 db. babérlevél
1 ek. rozmaring (frisset, ha lehetséges)
600 ml fehérbor
425 ml csirkealapé
200 g apró gomba
6 szelet húsosabb bacon szalonna
Petrezselyem
Só, bors
Elkészítése:
A nyulat sózzuk, borsozzuk, majd hintsük rá a lisztet.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel egy kis olajat,
és erős tűzön süssük meg hirtelen kisebb adagokban a
nyúl darabok mindkét oldalát, majd szedjük ki a húst egy
tányérra. A serpenyőbe öntsünk még olajat, és a karikákra
szeletelt hagymát adjuk hozzá. Közepes hőfokon kevergessük
kb. 10 percig, míg megpuhul. Ekkor helyezzük vissza a nyúlhúst
a serpenyőbe, adjuk hozzá a babér leveleket, az apróra vágott
rozmaringot, a bort és az alaplevet. Fedjük le, és főzzük alacsony
lángon 1 órán keresztül. A gombát az utolsó 10 percben adjuk
hozzá, és így főzzük készre. Süssük a t ropogósra, és tálaláskor
a kész nyúlra tördeljük, majd a friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Polentával vagy krumplipürével tálaljuk.

lapin2.JPG

Jó étvágyat kívánok!
 

barlac

Állandó Tag
Állandó Tag
Majorannás metélt
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús
zsír vagy olaj
egy kis fej hagyma
1 cikk fokhagyma
bors, só (ételízesítő)
egy evőkanál morzsolt majoranna
1 csomag jó minőségű széles metélt tészta (vagy házilag gyúrt tészta)
A húst apró kockákra vágjuk. A hagymát belereszeljük a zsíradékba, és kissé átsütjük, majd beletesszük a felaprózott húst. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a fokhagymát, és néhány percig sülni hagyjuk, majd felengedjük annyi vízzel hogy ellepje. (egy kanálka parpürét is lehet beletenni) Mivel marhahús, kicsit tovább kell főzni, hogy megpuhuljon. Mikor majdnem puha, belemorzsoljuk a bőséges adag majorannát is, és ezzel puhára pároljuk. Ha elfőtte a levét, kicsit sütjük majd kevés vízet még teszünk alá, és felrottyantjuk. A metéltésztát közben kifőzzük, és leöblítve leszűrjük. Mikor a hús is kész, a kettőt összekeverjük, és mikróban, vagy sütőben felforrósítva tálaljuk. Tejföllel meglocsolva is nagyon fínom.

Káposztás-burgonyás csülökegytál

1 db csontos füstölt csülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
20 dkg burgonya
50 dkg kelkáposzta
10 dkg sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
1 csipet őrölt kömény
1 mokkáskanál szárított majoranna
1 evőkanál vágott petrezselyem
Előkészítés:
A csülköt jól megmossuk. A hagymát megpucoljuk. A csülköt az egész hagymával együtt - annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi-, felrakjuk főni.
Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, egy szem tisztított burgonyát is hozzáadunk. Amint a krumpli megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük a léből a hagymával együtt. Mélyebb tálba fektetjük, rámerünk a léből, és sűrűvé turmixoljuk. Ezzel sűrítjük majd be az ételt.
Elkészítés:
1. Amíg a csülök tovább fő, megpucoljuk a zöldségeket. A kelkáposztát feldaraboljuk, felforrósított vízben három percen át főzzük, majd leszűrjük. A megmaradt burgonyát apró darabokara, a répát fél karikákra aprítsuk, a fokhagymát összezúzzuk
2. Mikor a csülök olyan puha már, hogy ki tudjuk belőle fordítani a csontot, kicsontozzuk, a húst felszeleteljük, félretesszük. A visszamaradt lébe belereszeljük a burgonyát, a répát, a kelkáposztát és a fokhagymát. Csak annyi lé legyen rajta, amennyi a zöldségeket ellepi. Rászórom a köménnyel, a majoránnával és puhulásig főzzük.
3. Ezután hozzákeverjük a sűrítő turmixot, az összevágott húst, és rászórom petrezselyemmel. Ha kell, ízesítjük, összeforraljuk és nagyon melegen tálalom.


Bakonyi pulykaleves
  • 20 dkg pulykamell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél dl olaj
  • 5 dkg angolszalonna
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg gyökér
  • 10 dkg gomba
  • 1 db paradicsom
  • 1 dbTV paprika
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • liszt
  • fehérbors
  • csemegepaprika
Az szalonnát kiolvasztjuk,hozzátesszük az olajat és a apróra vágott vöröshagymát. Ezt megdinszteljük,hozzátesszük a pirospaprikát,vízzel felöntjük,majd hozzátesszük a apró darabokara vágott pulykamellet,sárgarépát,gyökeret és a többi zöldséget. Sóval,fehér borssal fűszerezzük,és puhára pároljuk. A tejfölt és a tejszínt Összekeverjük 1 ek. liszttel és a levest behabarjuk.
Néhány percig forraljuk,tetejét finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.


Sütőben sült marhapörkölt
  • Fél kg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 3 evőkanál olaj (esetleg picit több is)
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál Piros Arany
  • 2 evőkanál Gulyáskrém
  • 1 üveg száraz vörösbor
A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellert meghámozzuk, aztán méretesebb darabokra aprítsuk, és késes betétű robotgépben finomra összedaráljuk őket. Nyugodtan mehetnek egyszerre a gépbe, nincs értelme külön munkálkodni velünk. (Ha nincs robotgépünk, akkor sincs vész: a hozzávalókat sorra lereszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, és összekeverem őket.) Végül a szalonnát vékonyan felcsíkozzuk, majd a marhalábszárat 5x5 cm-és kocka alakúra vágjuk
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és amíg bemelegszik, haladunk tovább. Előveszünk egy kifejezetten vastag aljú, kb.. 30 cm átmérőjű lábost, és alaposan szemrevételezzük. Megnézzük, tudjuk-e majd használni a sütőben is, és ha bármelyik porcikája műanyagból van, nem hőálló fémből, akkor ezeket a részeket több rétegnyi alufóliába csavarjuk.
A lábosban mérsékelt lángon pörcösre pirítom a szalonnát az olajon, majd a pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük, és a visszamaradt zsiradékot közepes hőfokon előmelegítem. A húst 2-3 adagra elosztjuk, és a felforrósított zsiradékon rendesen előpirítjuk, de nagyon finoman, mert a felforrósított zsír pattoghat. Ez azt jelenti, hogy bár belül nem sütjük át, a külsejének kérget adunk, amely majd a lassú párolás során nem engedi, hogy a hús finom nedvei elszökjenek. Az átpirított húsokat szűrőlapáttal eltávolítjuk, és félretesszük.
A lábost lehúzzuk a lángról, hogy egy picit kihűljön. Az üresen maradt lábosba hozzá adjuk a zöldségreszeléket, és abban az esetben, ha ekkorra az edényből már minden zsiradék eltűnt volna, öntünk hozzá kevés olajat is. A zöldségreszeléket mérsékelt lángon folyamatosan keverve addig pároljuk, amíg meg nem puhul -közben kis időre le is fedjük, hogy a hagyma gyorsabban üvegesedjen-, majd a lábost levesszük a lángról. Amíg a zöldség párolódik, megsózzuk, borsozzuk a húst.
A puha zöldségkeverékhez rögtön hozzászórjuk a többi hozzávalót. Feleresztjük a borral (annyira, hogy szinte elfedje), és visszatesszük a tűzhelyre, majd pár percig összeforraljuk az egészet. Ha a bor nem fedné el teljesen, kipótoljuk annyi langyos vízzel, amennyi ehhez szükséges.
Az ételt magas fokozaton felforraljuk, majd 4-5 percen át forrásban tartjuk, hogy az alkohol picit elfőjön belőle. Végül lefedjük a lábost a saját fedőjével vagy alufóliával, és még forrdogáló állapotban áttesszük a sütőbe. A sütő hőmérsékletét rögtön lejjebb vesszük 120 fokra (gázsütőn 1-és fokozat), és a marha pörköltöt kb.. 5 órán keresztül itt tartjuk, hogy omlósra puhuljon. Tálalás előtt megnézzük, mennyi szaftja maradt a pörköltnek -ez a hús víztartalmától függ, előre nehéz megítélni-, és ha túl sok, akkor néhány perc alatt a felesleget elforraljuk róla. De csak csínján ezzel a forralgatással, mert a sok szaft jó dolog, főleg, ha friss kenyérrel lehet másnap kitunkolni.


Karalábés-burgonyás csirkemell
  • 60 dkg burgonya
  • 40 dkg karalábé
  • 80 dkg csirkemell
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg sajt
  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. liszt
  • szerecsendió
  • só, fehérbors
A burgonyát, karalábét meghámozzuk, pici kocka formára aprítsuk és sózott vízben főzzük meg. Ha megfőtt, a levéből félreteszünk 3 dl-t.
A csirkemellet keskeny cikkekre aprítsuk, megsózzuk, megborsozom és némi olajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A húst félretesszük és a visszamaradt zsiradékban a vajat felforrósítjuk, megszórjuk a liszttel, majd ha picit megpirult hozzáadjuk a 3 dl zöldséglevet és a főzőtejszínt.
Ezt a mártást fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, alulra fektetjük a krumpli-karalábé keverékét, rárakjuk a húst, majd leöntjük a mártással. Tetejére sajtot reszelünk. 30 perc alatt jól átsütjük.


Gyulai töltött karaj
  • 1 kg rövid sertéskaraj
  • 30 dkg sertés­Iapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál egész kömény
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 10 dkg zsír, só
A karajról lefejtem a gerinc- és a bordacsontot. A húst megmosom, leszárítom, megsózzuk.
A sertéslapockát és a szalonnát keskeny hosszúkás szeletekre vagdalom, és közepes lyukú tárcsán ledarálom.
A fokhagymát összezúzom, és felhasználás előtt minimum 1-2 órával 1 ek. vízbe áztatom. A darált húst paprikával, borssal, fokhagymával és sóval fűszerezem, majd jól összekeverjük.
A karajdarabot hosszú, keskeny hegyes késsel, hosszában, a közepén átszúrom. A nyílást annyira kitágítom, hogy könnyen bele tudjam nyomni a fűszeres hústölteléket. Betöltés után a két végét letűzöm, és fehér cérnával - nem túl szorosan, de alaposan - az egészet átkötöm.
Kevés zsírt alátéve, tepsibe teszem. Mellérakom a félbevágott vöröshagymát, meghintjük kömény­maggal és kakukkfűvel. Nem túl felforrósított sütőben, kevés vizet aláöntve megsütöm. Időnként megforga­tom, és a pecsenye levével locsolgatom.


Galyasági kaszás pecsenye
  • 60 dkg. sertéstarja
  • 10 dkg. sertészsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1 evőkanál csipős gulyáskrém
  • 1 kiskanál ételízesitő
  • 15 dkg. füstölt parasztkolbász
  • 5 evőkanál kész lecsó80 dkg. burgonya
  • 4 szelet vékony füstölt szalonna
a burgonyát megpucoljuk és enyhén sózott vízben főzzük meg. A húst kocka formára aprítsuk és a felforrósított zsírban rövid ideig pároljuk. Hozzá fektetjük a felkockázott vöröshagymát, fűszerezzük a gulyáskrémmel, ételízesítővel és az őrölt fekete borssal. Ha a hús félig összesült, akkor hozzátesszük a karikára vágott füstölt kolbászt is. A végén hozzátesszük ez elkészült lecsót, egyet rottyantunk rajta. Törekedjünk a mártásszerű lére. Kifőtt burgonyával tálalom. Szervízeléskor az előre kisütött füstölt szalonnataréjjal is díszíthetjük. Fehér bor passzol hozzá.

Szegedi ponty halászlé
halaszle.jpg

Tiszai halászlé
A halászlének két típusát különböztetjük meg: a passzírozott és a passzírozás nélküli hallevest. Az elõbbit leggyakrabban a szegedi halászlével, míg az utóbbit a bajai halászlével azonosítjuk.


Hozzávalók:
1 kg ponty
25 dkg vöröshagyma
10 dkg paradicsom és paprika
erõs paprika
pirospaprika

ízlés szerint halikra és haltej
Elkészítés:
Simsa Miklós mesterszakács receptje
1. alaposan megmossuk a halat
2. három liter gyengén sózott vizet felteszünk fõzni
3. halalapot készítünk


3.1. beletesszük a hideg vízbe a halaprólékot (fej, farok, hasalja)


3.2. hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, az erõs paprikát (ízlés szerint összetörve vagy morzsolva), valamit a paprikát és a paradicsomot


3.3. 2,5 órán keresztül, lassú tûzön fõzzük a levest (nem szükséges kavargatni)
4. megsózzuk a hal maradék részét, félretesszük, 1 órát állni hagyjuk
5. átpasszírozzuk a halalapot: nagyobb méretû szûrön kanállal áttörjük a levest
6. beletesszük a sózott halat, ízlés szerint az ikrát és a haltejet
7. 15-20 percig tovább fõzzük a levest
8. végén hozzáadjuk a pirospaprikát
9. (ha szükséges halászlékockával ízesítünk)
Jó tanács:

Az egész hal elõkészítése szakértelmet igényel. Minden ügyességünk ellenére sokszor apró fortélyokon múlik a siker – például a keserûfog eltávolításán. Vásárlásnál ezért érdemes megtisztított, darabolt és filézett (szálkamentes) halat vásárolni, receptünk is erre épül.

Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre:


Elkészítés:

Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.

A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 960 kcal

Név: Magyaros foszlós lángos (12-14 db)
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt,
2 dkg friss élesztõ,
2 teáskanál porcukor,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl tej,
2 dl aludttej (vagy kefir, esetleg joghurt),
kevés pecsenyezsír (vagy 3 evõkanálnyi, diónyi reszelt hagymával átsütött olaj,)
2 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött bors; Elkészítés: olaj a sütéshez.
A langyos tejet simára keverjük a szétmorzsolt élesztõvel és a cukorral. A már felfutott élesztõs tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 30 percig pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk, de fél centi vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohár szélével kiszaggatjuk, olajos kézzel kissé széthúzogatjuk, és bõ, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Tálpapírral bélelt tálra tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Száraz bor vagy sör illik mellé.

Káposztás lángos


Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 50 dkg reszelt fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál cukor, törött bors, só

Elkészítés:
A reszelt káposztát felhevített olajon megforgatjuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megpirítjuk. A végén beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe kicsit sötétebb legyen. Félretesszük, és elkészítjük a lángos tésztáját. A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt fél deci tejben megfuttatjuk, és összedolgozzuk a liszttel, az áttört főtt burgonyával, a pirított káposztával, a tojás sárgájával, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és kilisztezett tálba tesszük. A tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezt követően lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Széthúzzuk, hogy a tészta vékonyabbá váljon. Letakarva újabb 15 percig pihentetjük, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Papírtörlőre téve felitatjuk róla a felesleges olajat, és melegen fogyasztjuk. Teával kínálva finom vacsora.

A Meglepetés tippje
Ha lángost sütünk, használjuk hozzá ezt a lángos alapreceptet, csak hagyjuk ki belőle a káposztát.

Marshall máj
hozzávalók

60 dkg sertésmáj
  • 15 dkg bőrös füstölt szalonna
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál zsír
  • őrölt bors
  • pirospaprika
Elkészítés:

Az alaposan megtisztított sertésmájat szeletekre vágom, szintén felszeletelem a füstölt szalonnát, a szalonnaszeleteket 6-8 milliméterenként a bőréig bevagdosom, majd serpenyőben néhány perc alatt ropogósra sütöm.

Közben a májszeleteket kissé kiveregetem, kevés lisztbe forgatom. A közepét kissé bevágom, hogy sütés közben ne ugorjon össze. Ezután a ropogós szalonnaszeleteket kiveszem a zsírból, a szalonnazsírba beleteszem a májat, sózom, borsozom, és nagy lángon hirtelen mindkét oldalát megsütöm.

Tálaláskor a májakra helyezem a kisült szalonnaszeleteket, meghintem némi pirospaprikával, meglocsolom a pecsenyelével. Köretként hasábburgonyát adok mellé, illik hozzá a kovászos uborka is.

Borjúdió Krúdy módra

Hány személyre: 4 személyre

» 60 dkg borjúhús (diója)
» 2 fej vöröshagyma
» 3 evőkanál liszt
» 2 dkg vaj
» 1 paradicsom
» 1 zöldpaprika
» 2 dl tejszín
» 1 dl olaj
» 2 dl húsleves
» petrezselyemzöld
» pirospaprika
»

A borjúhúst felszeleteljük, húsklopfolóval vékonyra ütögetjük és megzzuk. Forró olajon a húsok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd tálra tesszük. A serpenyőben maradt olajra felkockázott hagymát dobunk. Pirospaprikával ízesítjük. Hozzá öntjük a húslevest és addig forraljuk míg be nem sűrűsödik. ekkor a húsokat újra visszatesszük, és felszeletelt paprikát, paradicsomot adunk hozzá. Takarékon addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Ha megfőtt a hús, tejszínes lisztes habarással sűrítjük be a levet. A mártást leszűrjük, a hússzeleteket tányérra tesszük. Aprított petrezselyemmel és kockázott vajjal díszítjük.

Brassói aprópecsenye

Hány személyre: 4 személyre
» 50 dkg apró hús
» 5 evőkanál olaj
» 3 fej vöröshagyma
» 4 cikk fokhagyma
» őrölt fekete bors
»



A húst másfél-két centis csíkokra, a hagymát apró kockákra vágjuk fel. Olajon az egészet megfuttatjuk és egy kis víz hozzá adásával puhára pároljuk. fokhagymával, val és őrölt fekete borssal tetszés szerint ízesítjük. Ha a hús kifehéredik, szükség szerint vizet öntünk alá és pároljuk tovább. Végezetül s burgonyát sütünk hozzá köretnek, és melegen tálaljuk.

Brassói káposzta
Hány személyre: 4 személyre

» 1 kg fejes káposzta
» 40 dkg sertéshús
» 15 dkg füstölt szalonna
» 2 dl tejföl
» 1 evőkanál liszt
» kömény mag
»



A káposztát leszeleteljük, egy edényben tesszük és hozzátesszük a feldarabolt húst. Ízlés szerint megszórjuk val és köménymaggal. Annyi vizet teszünk alá, hogy csak épp ellepje. Takarékon feltesszük párolni. Eközben a szalonnát felvágjuk és zsírjában kisütjük. A kisült zsírhoz hozzákeverünk 2 dl tejfölt és lisztet adunk hozzá. Amikor a hús már megfőtt, kitesszük egy tálba, és letakarva melegen tartjuk. A mártást a káposztához keverjük. Felforrósítjuk és a tetejére visszapakoljuk a szalonnál és a főtt húst. Melegen tálaljuk fel.

Bundás kenyér

Hány személyre:

» 4 szelet kenyér
» 2 tojás
» 1 evőkanál tejszín
»
» 5 dkg reszelt füstölt sajt
» 1 dl tejföl
» olaj a sütéshez



A tojásokat villával vagy robotgéppel felverjük, val és tejszínnel ízesítjük. Beleforgatjuk a kenyérszeleteket és forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Lecsöpögtetjük az olajtól, ha szükséges zzuk meg.
Tetejére kenhetjük a tejfölt és szórhatjuk rá a reszelt sajtot. Forrón és hidegen egyaránt fogyasztható. Elkészítési ideje nem több, mint negyed óra.

Sziasztok
Feltettem egy pár kedvenc magyar ételt.
Igazi ínyenceknek való ízek.
Jó étvágyat kívánok !
Üdv:
Barlac
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
A szerdai tészta napunkat egy kicsit "felfújuk"

Sonkás tésztafelfújt

[b]Hozzávalók[/b] (4 főre):
* 30 dkg fodros kockatészta
* 20 dkg főtt füstölt sonka (darabolt)
* 4 tojás
* 10 dkg puha vaj
* 125 gr tejföl
* 1 ek petrezselyem
* 10 dkg reszelt (emmentáli) sajt
* só, bors, szerecsendió
* vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez
Elkészítése:
1. A tésztát főzzük meg előírás szerint sós vízben. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A sütéshez használni kívánt tálat kenjük ki vajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával.
2. A főtt sonkát vágjuk kockára, a tojásokat válasszuk ketté. A vajat keverjük egy nagyobb tálban habosra kézi vagy gépi habverővel, adjunk hozzá (bátran) sót, őrölt borsot és szerecsendiót. A sárgákat egyenként dolgozzuk bele. Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, tejfölt, finomra vágott petrezselymet és a tésztát.
3. A fehérjéket csipetnyi sóval verjük krémes habbá és adjuk a tésztás masszához. Az egészet tegyük a tálba, simítsuk el a tetejét és szórjuk meg a reszelt sajttal.
4. 190 fokos sütőben 45 percig sütjük.

teszta.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma nem marháskodok, hanem készítek egy marhafelsált

Csikós felsál

Hozzávalók:
60-70 dkg felsál,
10 dkg füstölt szalonna,
5-6 dkg zsír,
2 fej vöröshagyma,
3-4 db zöldpaprika,
3-4 db paradicsom,
2 dl tejtől,
2 dkg liszt,
só, piros paprika
Elkészítése:
A kicsit kivert rostélyosokat megsózzuk, lisztbe mártjuk és forró zsírban
mindkét oldalát elősütjük. A füstölt szalonnát vékony metéltre vágjuk,
a vöröshagymát apró kockára és zsírban félig megpirítjuk.
Csemegepaprikát és kevés vizet öntünk rá. Visszahelyezzük az elősütött
húsokat és fedő alatt megpároljuk. Amikor a hús puhulni kezd
zöldpaprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Amikor majdnem puha a
tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, összerázogatjuk, utána
ízesítjük és készre pároljuk. Körete: galuska

paradicsomos-felsal-talalva.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerdán tévedtem és tésztát főztünk főzelék helyett, ma bepótoljuk.

Paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók:
* 1 kisebb fej káposzta
* 1,5 kg paradicsom vagy helyette paradicsomlé
* 1 fej hagyma
* 2 evőkanál zsír vagy olaj
* 2-3 evőkanál liszt
* 2 babérlevél
* 1 kiskanál köménymag
* 1 kiskanál pirospaprika
* só
* bors
* cukor - ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított káposztát vékonyra gyalulom, a hagymát szintén. Megsózom, borsozom, rászórom a köménymagot. Annyi vizet öntök rá amennyi éppen csak ellepi és puhára főzöm. Közben a paradicsomot meghámozom, kimagozom és hozzáadom a káposztához. Lehet hámozott paradicsomkonzervvel vagy paradicsomlével, de akár sűrített paradicsommal is készíteni (természetesen ez utóbbit vízzel kell hígítani). A zsírból és lisztből rántást készítek, (itt szóba sem jöhet a rántás helyett más!) beleteszem a pirospaprikát és rögtön felöntöm hideg vízzel. Elkeverem, a káposztára öntöm és jól kiforralom. Kevés cukrot adok hozzá.
Tetszés szerinti feltéttel vagy akár a nélkül is fogyasztható, de szerintem legfinomabb sült oldalassal.

tn_aid11320_20090723110806_604.jpeg

Jó étvágyat kívánok!
 
  • Tetszik
Reagált: Vas

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Barlac!
Ha nem veszed zokon:
Nemtudom vezetsz-e háztatrást, de ez az olvasatlanul hozott másolások mindegyike több sebből vérzik. Egyrészt a hozzávalól elméretezése, másrészt a pongyola fogalmazás, valamint az elkészítés pontatlanságaik miatt.
Mondom:
Majorannás metélt
Hozzávalók:
60 dkg sovány marhahús
zsír vagy olaj
egy kis fej hagyma
1 cikk fokhagyma
bors, só (ételízesítő)
egy evőkanál morzsolt majoranna
1 csomag jó minőségű széles metélt tészta (vagy házilag gyúrt tészta)
A1./Cikk fokhagyma nincs, csak gerezd, de ettől függetlenül mekkora legyen?

2./"bors, só (ételízesítő)" Ha zárójelben van hozzávaló mint most az ételízesítő, akkor azt az elötte lévő füszerek jelzőjeként értelmezzük. Ha kell hozzá ételízesítő akkor abból mennyi?

3./"egy evőkanál morzsolt majoranna" púpos, vagy csapott ek?
Ha 60 deka húshoz 1 ek majorannát adunk, akkor van szerencsénk, ha már leszavatolt, legyengült aromáju majorannát raktunk bele, mert frissnél ehetetlen ételünk lesz.

4./"1 csomag...." Igen és mennyiségileg mekkora tartalmú csomag? 1/4,-1/2,- vagy 1 kg-os?






Szegedi ponty halászlé
halaszle.jpg

Tiszai halászlé
A halászlének két típusát különböztetjük meg: a passzírozott és a passzírozás nélküli hallevest. Az elõbbit leggyakrabban a szegedi halászlével, míg az utóbbit a bajai halászlével azonosítjuk.

Úgy vélem többünk hüledezik ettől a szakértelemtől! Szantét kérdezd!


Slambuc bográcsban
Gondolom még nemis láttad hogyan készül, mert akkor nem másoltad volna ide. De még az sem aki ezt a baromságot leírta! Ennek az ételnek eleink kitalálták még a kavargatás számát is!.......
2 óra elteltével, gyanítom parikáskrumplit tésztával, vagy krumlpis tésztát lehet enni.


Brassói aprópecsenye
" 50 dkg apró hús"

És milyen húsok legyenek? Tudniillik, hogy az igazi barassói több fajta húsból készítik. Oly módon, hogy nem egyszerre rakják fel a húst, hanem szépen egymás után, a főzési idejüknek megfelelően.


A húst másfél-két centis csíkokra, a hagymát apró kockákra vágjuk fel. Olajon az egészet megfuttatjuk és egy kis víz hozzá adásával puhára pároljuk. fokhagymával, val és őrölt fekete borssal tetszés szerint ízesítjük. Ha a hús kifehéredik, szükség szerint vizet öntünk alá és pároljuk tovább. Végezetül s burgonyát sütünk .....

Mit jelent, hogy "megfuttatjuk"? Mit jelent, hogyan készül pontosan, hogy
" sós burgonyát sütünk ....."?

A slambuc verte ki nálam a biztositékot. Mást sem olvasni lépten nyomon csak az olvasatlan másolásokat, amik egy idő után tele lesznek kódokkal, mint ahogy látod a saját hozzászólásodnál is már vannak.

Nerm megbántani akartalak, és a lényeg, hogy nem a személyed elleni észrevételeimet írtam le. Csak azt szeretném, ha mindenki aki a "másol"-ra klikkelés elött elolvasná miről is van szó.

Na mindegy!
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)

Szia Mindenki!

Annak aki nem tudja még, szeretnék segíteni abban hogyan tud több idézés egy hozzászólásban megjeleniteni.


Ezt az ikonsort minden hozzászólásnál látod:


Minden olyan hozzászólásnál amit idézni szeretnél, rá klikkelsz a nyíl elötti ikonra,(2 fehér lapot látsz rajta) ekkor az ikon pirosra vált. Amikor ezek a jelőlések megvannak akkor rá klikk az "Új hozzászólás" gombra (éppen úgy mint ahogy egyébbként hozzászólást írnál).

Ekkor láthatod az idézésre kijelőlt üzeneteket, és máris válaszólhatsz mindegyikre külön-külön, de egy hozzászólásban. Az az minden beidézett hozzászólás alá viszed a curzolt

Emlékeztetőként:
Tájékoztatlak, hogy link felrakása nem engedélyezett, sem hozzászólásban sem aláírásban, sem pedig beágyazva!
Kivéve:- néhány topick melyeket a Tulajdonos kijelölt, továbbá fizetett hírdetésként, valamint abban a esetben, ha a felrakásra szánt weben a Ch bannere fent van.

Bannereket az aláírásomban megtalálható.

A link nem, de a tartalma felrakható!

A fórumszabályzatot itt olvashatod:

http://canadahun.com/forum/faq.php

Megjegyzem, hogy regisztrálásnál a fórumszabályzatot elfogadtad, ezzel kötelezted magad annak betartására.

Köszönöm a figyelmeteket

További szép napot

üdv Anyóka
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt a nyár, lehet a szabadban sütni ,főzni, csak arra vigyázzatok,
hogy az erős napsütésben nehogy Ti is lesüljetek.


Cigánynyárs

Hozzávalók:
Fél kg sertéslapocka,
15 dkg húsos szalonna,
2 közepes hagyma,
1,5 dl cigánypác.
Elkészítése:
A húst 2*2 centis kockákra, a szalonnát pedig hasonló, de vékony
szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom és nyolcfelé vágom, majd még
kisebb darabokra. A húst, a szalonnát és a hagymát váltahozva nyársakra
húzom. A nyársakat megöntözöm cigánypáccal és 2-3 órára lefedve a
hűtőbe teszem. Lecsepegtetem és minden oldaláról szépen meggrillezem.
Héjjában sült krumplit adjunk hozzá köretnek.
Cigánypác
5 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek ecet, 1 kk só, 1 kockacukor,
1 kk mustár, 1 ek ketchup, 1/2 kk őrölt feketebors.
Megtisztítoim, majd átnyomom a fokhagymagerezdeket. Az össze
hozzávalót jól összekeverem és sertéshúsok pácolásához használom.

barany-nyars_3.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma egy erdélyi ételt készítünk

Borsos tokány

Hozzávalók:
* 80 dkg bélszín vagy lábszár,
* 15 dkg füstölt vagy kolozsvári szalonna,
* 15 dkg vöröshagyma,
* 4 dkg paradicsompüré,
* kevés fokhagyma,
* õrölt bors,
* majoránna,
* só,
* zöldpaprika,
* paradicsom
Elkészítése:
A húst fél cm vastag és 6 cm hosszú csíkokra vágjuk és jól megmossuk.
Az apróra vágott hagymát a szalonna zsírjában sárgára pirítjuk,
beletesszük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét
kevés vízzel felöntjük és 2-3 percig fözzük. Beletesszük a húst,
megsózzuk, borssal, majoránnával meghintjük, és gyakori kevergetés
mellett pörköljük, míg levét el nem főtte. Ezután kevés vizet adva hozzá
fedõ alatt mérsékelt tûzön pároljuk. Ha a levét elfõtte, mindig csak kevés
vizet öntsünk alá, hogy ne fõjön, csak rövid lében párolódjon. Ha a hús
félig puha, hozzá tesszük a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot,
és ezzel puhára pároljuk. Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy
galuskát adunk mellé, valamint savanyúságot.

tarhony3.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Tegnap nálunk csirkepörkölt volt és maradt belőle,
ebből készítjük el a mai ebédünket.


Palacsintába bújt csirke

Hozzávalók:
4 nagy palacsinta,
20 dkg maradék csirkehús,
20 dkg gomba,
2,5 dl tej,
1 diónyi vaj,
2 dkg liszt,
só, bors, szerecsendió,
1 tojássárgája,
2 evőkanál tejszín vagy tejföl.
Reklám
Elkészítése:
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, szórjuk rá a lisztet, keverjük el
egy fakanállal, majd adjuk hozzá a tejet is. Folyamatos keverés mellett
ízesítsük a mártást sóval, borssal, szerecsendióval, és főzzük addig, amíg
sűrűsödni kezd. A csirkehúst aprítsuk fel, a gombákat vágjuk négybe,
majd adjuk a szószhoz. A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel vagy
tejföllel, és ezzel sűrítsük be a csirkés-gombás ragut. Töltsük meg a
palacsintákat és tegyük néhány percre forró sütőbe. Előételként, vagy
salátával főételként is tálalhatjuk.

husospalacsinta3.jpg

Jó étvágyat kívánok!
 

geregm

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma igazi magyaros ételt készítünk

Babgulyás

Hozzávalók:
* 60 dkg marhalábszár
* 25 dkg szárazbab
* 2 nagy fej hagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 3 nagyobb krumpli
* 2 szál sárgarépa
* 1 szál fehérrépa
* 2 zöldpaprika
* 1 paradicsom
* 1 ek pirospaprika
* 1 tk paprikaízesítő (elhagyható)
* 20 dkg füstölt-főtt húsos szalonna
* 1-1 kk őrölt kömény és őrölt bors
* 1 babérlevél
* olaj vagy zsír
* só
Elkészítése:
1. A babot előző este beáztatjuk. Másnap egy babérlevéllel tiszta vízben feltesszük főzni, sót csak a főzési idő végén adunk hozzá. Ha megfőtt leszűrjük és lefedjük további felhasználásig.
2. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a fokhagymát apróra, a répákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot karikákra vágjuk. A húst és a szalonnát felkockázzuk.
3. A hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, levesszük és tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük. Ismét visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk a húst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük őrölt borssal és köménnyel, sóval, beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Fedő alatt, ha szükséges kevés vizet hozzáöntve, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha már majdnem puha, felöntjük kb. 1,5 l vízzel.
4. Ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit és a felkarikázott répákat, (a paprikaízesítőt), a babot és a szalonnát. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint fűszerezzük. Friss, foszlós, házi kenyeret adjunk mellé.

1-babgulyas.jpg

Jó étvágyat kívánok!

Nyami!!!
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma egy gazdagon elkészített májat eszünk

Rakott máj


Hozzávalók:
70 dkg sertésmáj,
15 dkg füstölt szalonna,
20 dkg szeletelt trappista sajt,
4 fej vöröshagyma,
4 tojás,
1 dl olaj,
só, bors,
majoránna
Elkészítése:
A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárítjuk, majd kb. fél centiméter
vastagságú szeletekre vágjuk, és forró olajban mindkét oldalukat
átsütjük. Az elősütött májszeletek felét a beáztatott római tál aljára
fektetjük, erre terítjük a vékony szeletekre vágott szalonna felét, majd
a sajtszeletek felét. Megszórjuk sóval, borssal, majoránnával és a
rétegezést megismételjük. Úgy készítsük, hogy a felső réteg máj legyen.
A római tálat hideg sütőbe helyezzük, magas hőmérsékleten sütni
kezdjük, majd kb. 15-20 perc elteltével ráöntjük a felvert tojást, és
tovább sütjük, míg a tojás kellő keménységű nem lesz. Melegen, párolt
rizzsel tálaljuk.

narancsos_pulyka_blogba.JPG

Jó étvágyat kívánok!
 

Nyul71

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!

aki ismeri a töltött káposztát, annak nem mondok újdonságot,de lehet valakinek jól jön a tippem.
szabolcsi töltött káposzta: 1 doboz vagy 3 evőkanál paradicsimpürét is főzök bele.
Csak savanyúkáposztából jó (vecsésit használok) a levelek is uez.
Ha túl savanyú lenne ki kell előtte hideg vízzel mosni.

Jó étvágyat!.)))
Ja! a lelke a fűszerezésnek a majoranna
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma babra megy a játék, mert zöldbabot főzünk

Zöldbabfőzelék


Hozzávalók:
* 4 szelet füstölt szalonna,
* 1 kg zöldbab,
* 1 evőkanál só,
* 1-2 gerezd fokhagyma,
* kis fej vöröshagyma,
* 1 szelet zöldpaprika (vagy a csumája),
* 1-2 evőkanál liszt,
* 1/4 l tej,
* 1 doboz tejföl,
* 1 evőkanál gulyáskrém
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2 cm-es darabokra felvágjuk.
A szalonnát kisütjük, kivesszük. A zsírjában megpirítjuk a felkockázott
vöröshagymát, zöldpaprikát, az összezúzott fokhagymát, beledobjuk a
felvágott zöldbabot, ráöntünk 1 dl vizet, a gulyáskrémet és fedő alatt
megpuhítjuk. Amikor puha, megszórjuk a liszttel, belekeverjük a tejfölt,
sózzuk, ha kell egy kis tejjel, még felengedjük (és ízlés szerint
megcukrozzuk.), a sült szalonnát adjuk feltétnek.

DSCN0709.JPG

Jó étvágyat kívánok!
 
Oldal tetejére