Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

usubu

Állandó Tag
Állandó Tag
Capribogyós burgonya saláta

A burgonyából mogyoróvájó segítségével, apró golyókat vájunk ki, majd feltesszük főzni, de vigyázzunk rá, nehogy püré legyen belőle. Mikor megfőtt a burgonya, öntsük le a folyadékot róla, majd langyos vízzel öblítsük át. Készítsük el a salátaöntetünket: olaj, balzsamecet (3/1 arány az olaj javára), metélőhagyma, finomra vágott petrezselyemzöld, átmosott capri bogyó, só, bors (ha lehet, mozsárban tört színes bors), fűszer só. Ezt az öntet öntsük rá a burgonyánkra, majd hűtsük le. Tálalásnál gazdagon szórjuk meg petrezselyem zölddel. Grill ételekhez vagy akár önállóan is fogyasztható.
 

momo1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Olcsó tiramisú (de nagyon finom)

1 cs babapiskóta
2 cs vaniliás pudingpor
2 natúr party vajkrém
4-5 adag kávé
1 rum aroma
1 l tej
cukor
csipetnyi szerencsi kakaópor

Elöszőr lefőzők kb 4-6 adag kávét, majd ízlés szerint cukrozom és beleöntöm a kávéba a rum aromát. Ezután elkészítem a pudingot a tejből, cukrozom ízlés szerint. Miután elkészült a puding, beleteszem a két party vajkrémet és kikeverem. Előveszek egyjénait és a babapiskotát egyesével mártogatom a rumos kávéba. Miután egy sort kiraktam ráöntöm a kikavart krém felét, majd megint egy sor babapiskóta, amit szintén kávéba mártom meg. Ha kiraktam a sort, utána leöntöm a a maradék krémmel és csipetnyi szerencsi kakaóport is hintek rá. Hűtőbe teszem, és pár óra múlva fogyasztható. Persze finomabb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, mert addig összeérik rendesen.
 

momo1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Fekete-fehér tiramisú

1 cs babapiskóta
1 cs vaniliás pudingpor
1 cs csokis pudingpor
2 natúr party vajkrém
4-5 adag kávé
1 rum aroma
1 l tej
cukor
csipetnyi szerencsi kakaópor

Elöszőr lefőzők kb 4-6 adag kávét, majd ízlés szerint cukrozom és beleöntöm a kávéba a rum aromát. Ezután elkészítem a vaniliás pudingot, fél liter tejből, cukrozom ízlés szerint. Miután elkészült a puding, beleteszem a party vajkrémet és kikeverem. Majd elkészítem a csokis pudingot a másik fél tejből, cukrozom ízlés szerint. Előveszek egyjénait és a babapiskotát egyesével mártogatom a rumos kávéba. Miután egy sort kiraktam ráöntöm a kikavart vaniliás krémet, majd megint egy sor babapiskóta, amit szintén kávéba mártom meg. Ha kiraktam a sort, utána leöntöm a csokikrémmel és csipetnyi szerencsi kakaóport is hinthetünk rá. Hűtőbe teszem, és pár óra múlva fogyasztható. Persze finomabb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, mert addig összeérik rendesen.
 

momo1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Gombával töltött paradicsom:

60 dkg paradicsom
40 dkg gomba
5 dkg vöröshagyma
4 dkg sajt
1 ek olaj
2 dkg margarin
pici só
pici bors

Kis kockára vágott gombát egy evőkanál olajon, a reszel hagymával megfonnyasztjuk. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjuk. A paradicsomok tetejét levágjuk és a paradicsomvelőt kikaparjuk úgy, hogy üregesek legyenek és megtöltjük a gombapéppel. reszelt sajttal megszórjuk, rámorzsoljuk a margarint és tűzálló edényben előmelegített sütőben pár percig sütjük.

172 kcal és 10 g szénhidrátot tartalmaz!
 

usubu

Állandó Tag
Állandó Tag
Halpástétom mazsolás capri raguval

Hozzávalók:
1,20 hal nyesedék (könnyedén átkutterolni, ne legyen pépes, inkább darabos)
3 db egész tojás
0,10 liszt
3 db főtt tojás (apró darabokra vágva)
0,10 capri bogyó (átvágva)
só, fehér bors, apróra vágott sonkahagyma, petr.zöld

A pástétomnak valót, összekeverjük a füszerekkel. A formáinkat kibéleljük fóliával és a bekevert pástétomot belerakjuk. 1 órán keresztül 86°C sütőbe készre pároljuk. Tálaláskor a kihűlt és felszeletelt pástétomot, beízesített zöldsaláta mixre tálaljuk. Körbe öntjük a következő darabos öntettel:
capri bogyó, fehérborban áztatott mazsola, mustár, méz, nádcukor, olívaolaj, petr.zöld, és egy kevés borecet.

http://picasaweb.google.hu/10572622...key=Gv1sRgCJPVx66D9aDBvQE#5508203122253176562
 

usubu

Állandó Tag
Állandó Tag
Indonéz húsos metélt (Bami goreng)

Hozzávalók kb: 6 személyre:

35 dkg sertésszűz
35 dkg csirke
15 dkg gomba
30 dkg fejeskáposzta, (vagy kelkáposzta)
20 dkg sárgarépa
20 dkg zeller
10 dkg póréhagyma
50 dkg szélesmetélt
curry, őrölt bors,
kápia vagy kaliforniai paprika, csíkokra vágva, lepirítva (tálaláshoz)
petrezselyemzöld
fokhagyma
5 db tojás

Elkészítés:
A szélesmetélt tésztát kifőzzük, kevés olívaolajat teszünk rá, és félretesszük. A tojásokat, egyenként habosra verjük, sózzuk, kevés petrezselyemzöldet rakhatunk bele, és kisütjük őket mint a palacsintát. Ha kihűltek, akkor szép vastag metélteket vágunk belőle, mert a tálalásnál szükségünk lesz rá.
A csirkét és a sertésszűzet nagyon vékony csíkokra összevágjuk, befűszerezzük és nagyon forró olajon megpirítjuk. A vékony metéltre vágott, sárgarépát, zellert, póréhagymát, gombát, és a kelkáposztát szintén forró olajra tesszük és pár percig pirítjuk. (olyan sorrendben, mint ahogy írtam. Ha fejeskáposztát használunk akkor jobb külön piritani, és pirítás után félre tenni) Éppen csak addig, míg a hő hatására össze nem esnek a zöldségeink. Azért arra figyeljünk, hogy roppanosak legyenek. Természetesen pirítás közben ezeket is befűszerezzük. Minden esetben nagy hőfokon és gyorsan kell cselekednünk. A curryvel vigyázzunk, mert hő hatására nagyon keserű tud lenni, ezért csak a végefelé rakjuk bele a piritandó zöldségbe, vagy húsba. Ha mindennel megvagyunk, akkor mindent összekeverjük a kifőtt szélesmetélt tésztával.
Tálalásnál a tetejére helyezzük a tojásból készült metéltünket.
Tetejére rakjuk még, a vajon megfuttatott vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, kápiát és gyöngyhagymát, amit petrezselyemzölddel és kevés örölt szemesborssal megszórunk. Tükörtojást is rakhatunk a tetejére. Minnél gazdagabb és színessebb, annál jobban bízhatunk benne, hogy kulináris kalandozásunk, teljes sikert fog aratni a meghívott vendégek körében.
Amennyiben köretként és nem önálló ételként fogyasztjuk, akkor szinte minden hús és hal mellé kíváló.

http://picasaweb.google.com/1057262...key=Gv1sRgCJPVx66D9aDBvQE#5464404196767093970
 

Gioberti

Állandó Tag
Állandó Tag
Finom, gyorsan elkészíthető édesség

[FONT=&quot]Csokis kocka (brownie)
[/FONT]


[FONT=&quot]Hozzávalók:[/FONT]
· [FONT=&quot]20 dkg ét[/FONT][FONT=&quot]csokoládé[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]
· [FONT=&quot]15 dkg vaj [/FONT]
· [FONT=&quot]4 db tojás [/FONT]
· [FONT=&quot]15 dkg cukor [/FONT]
· [FONT=&quot]10 dkg liszt [/FONT]
[FONT=&quot]Elkészítés[/FONT]
[FONT=&quot]A csokit és a vajat gőz felett megolvasztjuk, majd összekeverjük őket. (Lehet egy edényben is felolvasztani) A lisztet, a cukrot és a tojást szintén összekeverjük, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket. Kivajazott, kilisztezett tepsiben 160 fokon 20-25 perc alatt süssük készre. Nagyon gyorsan elkészül, vigyázzunk nehogy megégjen a széle, mert kicsit kesernyés lehet.[/FONT]
[FONT=&quot]Az édesszájúak tehetnek a tetejére lehet még olvasztott tortabevonót tenni, vagy csokis Dekor mázat. De máz nélkül is nagyon finom, és elég édes. [/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]
 

vaszilvi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sült csirkemell olasz sajtmártással
4 kis csirkemell filé, 2-3 ek olaj, 40 dkg hosszúmetélt, 4 koktélparadicsom, 1 kis vöröshagyma, 3 ág bazsalikom, 1 dl tyúkhúsleves kockából, ½ citrom leve és reszelt héja, 125 g mascarpone, só cayenne bors, bors
A csirkemell filéket sóval, borssal bedörzsöljük, majd a felhevített olajon, többször megforgatva kb. 6 percig sütjük. Közben metélt tésztát forrásban lévő sós vízben 10 perc alatt kifőzzük. A paradicsomokat félbe a vöröshagymát vékony cikkekre vágjuk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük. A paradicsomdarabokat és a hagymacikkeket a hús mellé szórjuk. Kb 1 percig együtt sütjük, majd mindent kiveszünk, és az egészet melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelevet a húslevessel és a citromlével felöntjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a citromhéjat, majd 1 percig főzzük. Sóval cayenne borssal ízesítjük. A leszűrt metéltet tálra halmozzuk, és kevés sajtmártással leöntjük. A húst kb 2 cm vastagon felszeleteljük majd a paradicsommal és a hagymával együtt a tésztán elrendezzük. Végül a széles csíkokra vágott bazsalikomlevelekkel megszórjuk. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.

Pirított pulykamáj lecsósan, lapon sült burgonyával
1 kg pulykamáj, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 paprika, 2 paradicsom, 50 dkg főtt burgonya, őrölt kömény, majoránna, pirospaprika, só


A félkarikákra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd megfuttatjuk a zúzott fokhagymát. Tegyük rá a megtisztított májat, borsozzuk, majoránnázzuk, és erős tűzön pirítsuk. Félidőben beledobjuk a nagyobb darabokra vágott paprikát, megszórjuk pirospaprikával és beledobjuk a cikkekre vágott paradicsomot. Csak akkor sózzuk, amikor kész. Egy másik serpenyőben hevítsünk olajat, a héjas lapokra vágott burgonya mindkét oldalát pirítsuk meg benne, végül pedig forrón tálaljuk a májjal.

Rablóhúsos túrós csusza
4 szelet tarja (kb. 14 dkg-osak), só, mokkáskanál bors, 1 kiskanál grillfűszer, 2-3 vöröshagyma és édes zöldpaprika, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg füstölt szalonna vagy sliced bacon, 20 dkg tehéntúró


A hússzeleteket kiverjük, majd bevágjuk. Sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesítjük, de kerülhet rá zúzott fokhagyma, majoránna és kevés pirospaprika is. Tepsibe rakjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékony karikára vágva gyűrűire szedjük. A paprikát kicsumázzuk, fölszeleteljük, majd a hagymával együtt a húsra tesszük. Egy kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Közben a tésztát kifőzzük. A szalonnát apróra vágjuk, serpenyőben zsírjára sütjük, majd a tésztával összekeverjük, közben belemorzsoljuk a túrót is. A szalonnás túrós csuszát tányérra halmozzuk, majd a húst a tetejére tesszük.

Káposztás pincepörkölt
2 vöröshagyma, 1-2 ek. vaj, 80 dkg sertéshús, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. liszt, 2 babérlevél, 1-1 piros zöld és piros kaliforniai paprika, 1 doboz savanyú káposzta (425 ml), 4 ek. tejföl, só, bors, 3 ág petrezselyemzöld


A vöröshagymát apróra, a húst falatnyi darabokra vágjuk. A hagymát a serpenyőben felhevített vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst és kb. 5 percig együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét, a liszttel meghintjük, majd felöntjük ½ l vízzel. Babérlevéllel ízesítjük, és fedő alatt, alacsony hőfokon további 40 percig pároljuk. A csíkokra metélt paprikát a lecsöpögtetett káposztával együtt a húshoz adjuk. Felöntjük ½ l vízzel és 50 perc alatt készre főzzük. Szükség esetén utánaízesítjük. A pörköltet tejföllel gazdagítjuk. Sós burgonya illik hozzá.

Gombás csirkeragu (1 személyre)
1 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, ½ zöldpaprika, 15 dkg apró csiperkegomba, 15 dkg csirkemell filé, 1 ek olaj, 7-8 dkg hosszú szemű előfőzött rizs, 1 tk paradicsompüré, 1 tk paprikakrém (ajvar), 1 dkg liszt, 2,5 dl zöldségleves kockából, 50g krémföl, só, bors

[FONT=&quot]A fokhagymát apróra felkockázzuk. A vöröshagymát finomra, a kicsumázott paprikát durvára felaprítjuk. A falatnyi kockára vágott húst a serpenyőben felhevített olajon állandó keverés mellett megpirítjuk. Közben a rizst 1,5 fl forrásban lévősós vízben, fedő alatt, alacsony hőfokon kb 12 percig pároljuk. A kétféle hagymát, a gombát meg a paprikát a húshoz adjuk, és rövid ideig tovább sütjük. A paradicsompürével és a paprikakrémmel ízesítjük. Liszttel meghintjük, a levessel felöntjük, és kevergetve forraljuk. Félig lefedve, alacsony hőfokon 2-3 percig forraljuk majd megsózzuk borsozzuk. Végül félrehúzzuk és krémföllel gazdagítjuk.[/FONT]

Csirkés penne
½ kg penne tészta, 1 evőkanál olívaolaj, 2 babérlevél, 1 csirkemell, 3 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 húsos zöldpaprika, 3-4 gerezd tört fokhagyma, ½ liter sűrített paradicsomlé, só, 1 csokor bazsalikom, reszelt sajt

[FONT=&quot]A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk, és két evőkanál olajon kevergetve megpirítjuk, majd kiszedjük. A harmadik evőkanál olajat a visszamaradt pecsenyelébe öntjük, és a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta. A zöldpaprikát félbevágjuk, csíkokra szabjuk, és a hagymába forgatjuk. Fokhagymával, sóval ízesítjük, a sűrített paradicsomlevet beleöntjük, és összevágott bazsalikommal fűszerezve 5-10 percig forraljuk. Közben a tésztát sóval olajjal, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük.[/FONT]

Alföldi zúzapörkölt
½ kg csirkezúza, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 zöldpaprika meg paradicsom, ½ kg burgonya, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, mokkáskanálnyi őrölt kömény

[FONT=&quot]A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk rajta. Pirospaprikával meghintjük, és a zúzát beleforgatjuk. A fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi épp ellepi. A zöldpaprikát meg a paradicsomot is belerakjuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor rakjuk bele a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, ha kell, még kevés vizet öntünk alá, és lefedve együtt megpuhítjuk. Rövid lével tálaljuk.[/FONT]

Prágai csirkemell
4 közepes nagyságú dupla csirkemell, 15 dkg főtt füstölt tarja, ½ dl tejföl, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez bőven olaj

[FONT=&quot]A füstölt húst ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk, és annyi tejföllel keverjük el, hogy összeragadjon, borssal fűszerezzük. A húsdarabokat szeletekké verjük. A sonkapéppel megkenjük, és úgy göngyöljük össze, hogy először a hússzelet két végét hajtjuk rá, majd fogvájóval megtűzzük. A szokott módon lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatva bő, forró olajba rakva hirtelen ropogósra sütjük. Tálalás előtt a fogvájót kihúzzuk belőle. Sózni nem kell, mert a tarja elég sós.[/FONT]

Magyaróvári csirkemell
4 közepes nagyságú dupla csirkemell, 8 szelet gépsonka, 8 vékony szelet edámi vagy ementáli sajt, 15 dkg gomba, 5 dkg vaj, só, bors

[FONT=&quot]A csirkemellet szeletekké vágjuk. A vajon mindkét felét megsütjük és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A serpenyőben maradt vajban a megtisztított, apróra vágott gombát sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, és a hússzeletekre kenjük. Mindegyikre egy-egy sonkaszeletet, erre egy-egy sajtszeletet borítunk, és csak annyi időre toljuk 200°-os sütőbe, amíg a sajt ráolvad. Sültburgonya illik hozzá.[/FONT]

Darált húsos tekercs
4 szelet toastkenyér, 1kg darált hús, 2 tojás, 1 evőkanál mustár, 2 piros színű paprika, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg krémsajt, provence-i fűszerkeverék, 1kg apró burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 csokor kakukkfű, 2 újhagyma, 2,5 dl tejföl, só, bors

[FONT=&quot]A toastkenyeret szétmorzsoljuk. A darált húst a fele kenyérmorzsával, 1 tojással és a mustárral összegyúrjuk. Sóval, borssal ízesítjük, majd folpackon a masszát 30 X30 cm nagyságú lappá nyomkodjuk. A felkockázott paprikát 1 evőkanálnyi kivételével a kockára vágott vöröshagyma feléhez adjuk. A maradék tojással és morzsával meg a krémsajttal összedolgozzuk és a fűszerkeverékkel ízesítjük. A darált húst a masszával megkenjük, de körben a széleket szabadon hagyjuk. Rászórjuk a petrezselyemlevelek felét, feltekerjük, és a tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb 1 órát sütjük. A burgonyát 20 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. Fogyasztás előtt félbevágjuk, a felhevített olajon aranybarnára pirítjuk és megsózzuk. A mártáshoz a kakukkfüvet felaprítjuk az újhagymát felkarikázzuk. A kakukkfűből és a maradék felaprított petrezselyemzöldből keveset félreteszünk. A többi petrezselyemzöldet és a kakukkfüvet az újhagymával és 1/8 liter hideg vízzel pépesítjük, majd a tejföllel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A hústekercset tálra helyezzük. A félretett paprika és hagymakockákkal meg a maradék felaprított zöldfűszerrel megszórjuk, és melléhalmozzuk a burgonyát. A mártást külön tálkában kínáljuk.[/FONT]

Sertéstokány galuskával
30 dkg liszt, 4 tojás, 4 evőkanál szóda, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zöld, sárga és piros színű paprika, 50 dkg sertéscomb, 2 evőkanál olaj, ¼ liter húsleves kockából, 20 dkg sűrített paradicsom, édesnemes vagy rózsapaprika, 4 evőkanál ketchup, só

[FONT=&quot]A lisztet tojással, 1 teáskanál sóval és az ásványvízzel galuska sűrűségűre összedolgozzuk, majd 1-2 órát pihentetjük. A vörös és fokhagymát felkockázzuk, a paprikát felaprítjuk. A csíkokra metélt húst a felhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát meg a kétféle hagymát, és 3-5 percig pirítjuk. A húslevessel és a paradicsompürével felöntve forraljuk, majd kb. 10 percig főzzük. Belekeverjük a ketchupot, és sóval paprikával ízesítjük. A galuskateésztát kisebb adagokban nedves deszkára tesszük, és forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg feljönnek. Habszedőkanállal kiemeljük és lecsöpögtetjük. A tokányt a galuskával együtt a felaprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.[/FONT]

Sertéstekercs kertészné módra
6 szelet sertéscomb vagy karaj (80dkg), 6 főtt tojás, 12 szelet bacon, 3 ek olaj, 1 karfiol, 4dkg vaj vagy margarin, 1/8 zöldségleves kockából, 25-25 sárgarépa és zöldborsó, 250g tejszín, 2 ek ételsűrítő, 1-1 csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, só, bors

[FONT=&quot]A húst kiklopfoljuk. Sózzuk borsozzuk majd a szeletekre 2-2 bacont és 1-1 tojást teszünk. Feltekerjük, fogvájóval összetűzzük és a felhevített olajon megpirítjuk. Kevés vízzel felöntve, fedő alatt, alacsony hőfokon 15 percig pároljuk. A vajon megpárolt karfiolrózsákat a levessel felöntjük és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a sárgarépát meg a borsót, majd együtt puhára főzzük. A hústekercseket kivesszük. Az átszűrt pecsenyelevet a tejszínnel meg az ételsűrítővel besűrítjük és a felaprított zöldfűszerekkel ízesítjük. A tekercseket és a zöldséget tálra szedjük, a mártást külön kínáljuk hozzá.[/FONT]

Mustáros sertéskaraj zöldségekkel
20 dkg csiperkegomba, 20 dkg sárgarépa, 12 szem apró paradicsom, 60 dkg csont nélküli sertéskaraj, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. vágott petrezselyem, 1 ek. olaj, 2 ek. mustár, 1 mk. méz, 2 dl tejszín, 1 bagett

[FONT=&quot]A gombát megtisztítjuk, vastagabb szeletekre vágjuk. A répát meghámozzuk, megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, negyedeljük. A húst felszeleteljük és megsózzuk. A répát kevés sós vízben puhára főzzük (kb. 10 perc), majd leszűrjük. Felforrósítjuk az olívaolajat, megpirítjuk benne a gombát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a petrezselymet, és 5 perc alatt összepirítjuk. Rátesszük a paradicsomokat, belekeverjük a répát és 2-3 perc alatt összepároljuk. Felforrósítjuk az olajat és a hússzeleteket mindkét oldalukon 4-4 percig sütjük. A visszamaradt olajra rátesszük a mustárt, a mézet és 1 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és 3 percen át kíméletesen forraljuk, majd visszatesszük a húst és még 2-3 perc alatt összeforraljuk. A bagettet nagyobb darabokra majd félbe vágjuk és megpirítjuk. Tányérra teszünk 1-1 pirított bagettet, köré a párolt zöldséget. A kenyérre helyezzük a húst és meglocsoljuk mártással.[/FONT]

Túrós-pulykahúsos rakott krumpli
1 kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt főtt sonka, 10 dkg reszelt füstölt vagy gouda sajt, vaj a sütőtálhoz, 2 ek. olaj, 40 dkg darált pulykahús, 1 kk. pulyka fűszerkeverék, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 3 tojás, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1,5 dl tej, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 paradicsom, 1 szál petrezselyem

[FONT=&quot]A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd finomra vágjuk. A sonkát vékonyra csíkozzuk. Egy mélyebb sütőtálat kikenünk vajjal. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát. Beleforgatjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, aztán meghintjük a fűszerkeverékkel, hűlni hagyjuk. A fagyott borsót 4-5 ek. forró vízbe tesszük, majd fedő alatt puhára pároljuk, leszűrjük. Kettéválasztunk két tojást. A tojás sárgákat, a túrót, a reszelt sajt felét, a maradék egész tojást és 1 dl tejet összekeverünk. Sóval, borssal, a szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. A sütőt 180 ° előmelegítjük. A krumplit felkarikázzuk, egyharmadát a sütőtál aljára terítjük, megsózzuk. Tetejére simítjuk a túró felét, megszórjuk a sonkával, aztán egyharmad rész krumpli, a darált hús, a zöldborsó és a maradék krumpli következik. A maradék túrómasszát felhígítjuk fél dl tejjel, a krumpli tetejére simítjuk, megszórjuk a maradék sajttal, és a sütőben arany barnára sütjük (40-45 perc). Kivesszük, 5-8 percig pihentetjük, végül paradicsomgerezdekkel, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.[/FONT]

Máglyarakás
4 db vajas vagy vizes kifli, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola vagy meggybefőtt, 4-5 db alma, 3-4 evőkanál barackíz

[FONT=&quot]A kissé szikkadt kifliket karikára vágjuk. Az olvasztott vajat a tojás sárgákkal és cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, és a kifli karikára öntjük. Kis ideig állni hagyjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, és zsemlemorzsával behintjük. Rétegesen lerakunk egy sor kiflit, rá mazsolát, diót, újra kiflit, diót hámozott almaszeleteket, és 180°-os sütőben 35 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a barackízt, és a megsült tésztára kenjük. 15 percig 140°-on szárítjuk amíg a teteje egy kicsit megpirul.[/FONT]
 

Gioberti

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos tekercs

Sajtos tekercs
[FONT=&quot]Hozzávalók 6 főre [/FONT]
Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 pohár tejföl (20%)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kk só
  • fél sütőpor
  • köménymag
Töltelékhez

  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
Elkészítés :

  • A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojás sárgát, a sütőport és a sót. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk.
  • A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, és belekeverjük a reszelt sajtot és a csipet sót.
  • A tésztát négybe vágjuk, és a negyedeket kilisztezett deszkán egyenként 2 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
  • A téglalapformára nyújtott tésztát megkenjük kenőtoll és villa segítségével a vajas sajtos masszával, és utána a tésztát feltekercseljük. A tekercseket fóliába tesszük, és egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
  • Másnap a tésztát felcikkezzük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, köménymaggal megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon 20-25 percig sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje.
 

szilvia7841

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Ez az én egyik kedvenc receptem, egyszerűen, és gyorsan lehet elkésziteni.
Sajttal töltött csirkecombok:
A csirkecombokat bepanirozzuk és olajban kisütjük. Ezt követően egy tepsit kivajazok, bele teszem a husokat és meglocsolom a hust tejföllel. A tejfölbe keverek reszeltsajtot, fokhagymát, borsot és jo böven meglocsolom vele a husokat.
 

szilvia7841

Állandó Tag
Állandó Tag
Pangasius halfilé
A halszeleteket kevés citromlével megcsepegtettem, sozom, lehet egy kis aromát, vegetát is használni, és hagyjuk a halszeleteket 20 percig állni hagyjuk. Közben a sütöt elömelegítem, egy tepsit vajjal kikenek és bele rakom a filéket, a tetejére aprora vágott fokhagymát, és petrezselymet teszek, és morzsolok rá egy kis vajat, ezután mehet a sütöbe.
 

Rami15k

Állandó Tag
Állandó Tag
Krémes krumpli leves


Hozzávalók:


  • 40 dkg krumpli
  • 10 dkg póréhagyma
  • 20 g vaj
  • 7 dl zöldségleves
  • fél csokor majoránna
  • 1 dl krémes joghurt
  • só, bors, szerecsendió
A meghámozott, megmosott krumplit vágd nagy darabokra. A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra.
Felhevített vajon mindkettőt párold meg, majd öntsd fel a zöldséglevessel, és 15-20 percig lefedve, közepes hőmérsékleten főzd. A zöldségeket turmixold össze a levessel, és a végén keverd bele a joghurtot.

Őszibarack-krémleves

Hozzávalók:


  • 30 dkg őszibarack - konzerv
  • 2 tojássárgája
  • 1 kanál cukor
  • 1 dl tejszín
  • fahéj
  • citromlé
  • szegfűszeg
Vágd ketté a barackot, kockázd fel, majd citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal és cukorral ízesített vízben főzd 10 percet. Hűtsd le, öntsd turmixgépbe, add hozzá a tojássárgáját, és keverd habosra.




Kóstoljátok meg, én nagyon szeretem :D

Hagymaleves

Hozzávalók:


  • 4-5 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 liter zöldségleves, kockából is jó
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 dl tejszín
  • só, feketebors, őrölt kömény és szerecsendió
  • 1 csipet só
  • reszelt sajt
A félbevágott hagymákat vékonyan szeleteld fel, majd a felforrósított olajban 8-10 percig párold. Nyomd hozzá a fokhagymákat. Szórd meg 1 evőkanál liszttel, és rövid ideig pirítsd. Öntsd fel a zöldséglevessel, forrald fel, majd 5-7 percig lassú tűzön főzd. Turmixgépben vagy botmixerrel keverd össze, majd add hozzá a maradék liszttel összekevert tejszínt, és még egyszer forrald fel. Fűszerezd, és petrezselyemmel megszórva, nagyon forrón tálald.

Sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:


  • 30 dkg sárgarépa
  • 30 dkg burgonya
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 szál petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
Egy fazék vízbe tegyél sót, olajat, és rakd bele a petrezselymet, a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát, a meghámozott, nagy kockákra vágott burgonyát, a finomra aprított hagymát, illetve a paradicsomot, aminek húzd le a héját, és szedd ki a magját. Az elfőtt vizet pótolva főzd közepes lángon egy órán át. Amikor a zöldségek megpuhultak, vedd ki a petrezselymet, majd a kihűlt zöldségeket turmixold krémesre.
 

c177

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Sándor Dénes Ételismereti és ételkészítési gyakorlatok c. CD-jét keresem.
Előre is köszönöm a segítséget.
 

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
Balatoni csók

25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
8 dkg darált mogyoró (dió, mandula, ami van)
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

Fogunk egy tálat, beletesszük a cukrokat, és a tojásokat, majd elkeverjük. Ezután hozzákeverjük egyenletesen a sütőporos lisztet és a darált diót. Egy kivajazott tepsibe kis halmokat teszünk a tésztából, majd a tetejére mogyorót (diót) szórunk, vagy egy szép nagy szem mazsolát és kis lángon készre sütjük.
 

vendel69

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok,
én személy szerint minden kanadai ételt izetlennek találok és ez nem
a beletett füszer mennyiségétöl függ,
apropó, tud valaki egy jó helyet Torontóban ahol egy jó kis csülökpörkölthöz lehet hozzávalókat vásárolni? köszi
 

Jadge §

Kitiltott (BANned)
sziasztok,
én személy szerint minden kanadai ételt izetlennek találok és ez nem
a beletett füszer mennyiségétöl függ,
apropó, tud valaki egy jó helyet Torontóban ahol egy jó kis csülökpörkölthöz lehet hozzávalókat vásárolni? köszi
nem kell tobbet CSAK EGYETLEN EGY
KANADAI ETELT IRJ IDE !!!!!!!

En itt elek jopar eve de MEG OLYANNAL NEM TALAKOZTAM, hogy kanadai etel .../mert NINCS /


mindegyik hentesnel van belole millio ...
 

zoldszemek

Állandó Tag
Állandó Tag
Mexikói penne

Hozzávalók:
* 1 csomag penne
* 1 konzerv bébirépa
* 1 konzerv zöldborsó
* 1 konzerv kukorica
* 1 gerezd fokhagyma
* fél csokor póréhagyma
* liszt
* tej
* olaj
* ételízesítő

A póréhagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. Add hozzá a lecsepegtetett konzerveket, szórj rá pici lisztet, és pirítsd néhány percig. Add hozzá az áttört fokhagymát, és szórd meg ételízesítővel. Annyi tejjel öntsd fel, hogy krémes mártáshoz hasonló sűrűségű legyen. A kifőzött, lecsepegtetett tésztával keverd össze, és tálald!

Paradicsommártásos spagetti


Hozzávalók:



* 40 dkg spagetti
* 3 evőkanál sűrített paradicsom
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 fej lilahagyma
* 1 konzerv kukorica
* 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
* 1 evőkanál olívaolaj
* fél dl vörösbor
* oregánó
* só
* bors

A lilahagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd az olívaolajon dinszteld meg. A sűrített paradicsomot pici vízzel hígítsd fel, és öntsd rá a hagymákra. Add hozzá a lecsepegtetett kukoricát, és ízlésed szerint szórd meg oregánóval, sóval, borssal. A lisztet a vörösborral keverd össze, és sűrítsd be a mártást. A megfőzött, leszűrt spagettire öntsd rá a mártást, és már fogyaszthatod is.

Rakott tészta


Hozzávalók:

* 25 dkg fodros nagykocka
* 5 dkg darált dió
* 4 alma
* 1 kis üveg diétás baracklekvár
* fél csomag diétás, vaníliaízű pudingpor
* édesítőszer

Az almát reszeld le, és a lekvárral, valamint a dióval keverd össze. Egy jénai tál aljába tegyél egy réteg megfőzött, leszűrt tésztát, és oszlass el rajta rétegnyi lekváros masszát. A rétegezést addig folytasd, míg el nem fogynak a hozzávalók, de arra figyelj, hogy a tetejére tészta kerüljön. A pudingport keverd össze a csomagolásán írt mértékű hideg vízzel és ízlésed szerinti édesítőszerrel. Locsold a tészta tetejére, és előmelegített sütőben addig süsd, míg a puding besűrűsödik.

Carbonara spagetti
Hozzávalók:
* 30 dkg spagetti
* 10 dkg bacon
* 5 dkg parmezán sajt
* 2 tojás
* 2 evőkanál olívaolaj
* 1 evőkanál liszt
* só
* fehérbors

A tésztát sós vízben tedd fel főni. A bacont csíkozd fel, és az olívaolajon pirítsd meg. A tojásokat keverd össze a reszelt parmezánnal és egy kevés borssal. A tésztát szűrd le, és egy kevés főzőlével keverd el a szalonnával, úgy, hogy még tűzön van. Öntsd rá a tojásos keveréket, és rázogatva dolgozd el, de figyelj, hogy a tojás ne csomósodjon össze. Azonnal tálald még egy kis sajttal megszórva.

Bolognai spagetti
Hozzávalók:
* 30 dkg darált hús
* 50 dkg spagetti
* 1 doboz paradicsomkonzerv
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 szál sárgarépa
* 1 zellergumó
* 1 fej vöröshagyma
* vörösbor
* só
* bors
* rozmaring
* bazsalikom
* oregánó
* olívaolaj

A vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olívaolajon párold meg. Reszeld le a répát és a zellert is, majd öntsd rá a hagymákra, és ezt is hagyd megpárolódni. A darált húst egy másik serpenyőben pirítsd meg, és ízlés szerint fűszerezd. Tedd bele a paradicsomkonzervet, majd fedd le, és hagyd megpuhulni. Az elpárolgott levet vörösborral pótold. A végén a párolt répát és zellert keverd a húshoz. Főzd ki a tésztát, és már tálalhatod is.

Ricottás spagetti
Hozzávalók:
* 25 dkg spagetti
* 20 dkg ricotta
* 5 dkg vaj
* 3 evőkanál petrezselyemzöld
* 2 dl tejszín
* só
* bors

A vajat a ricottával, a tejszínnel és a petrezselyemmel főzd fel. Ízlés szerint sózd, borsozd. A tésztát sós vízben főzd meg, majd tálaláskor öntsd le a ricottás szósszal.

Sajtos makaróni
Hozzávalók:
* 40 dkg makaróni
* 10 dkg Anikó sajt
* 3 dl tej
* 3 dkg vaj
* 2 dkg liszt
* 5 dkg füstölt trappista sajt
* 3 dkg parmezán sajt
* 2 dkg zsemlemorzsa
* 1 dl tejföl
* 1 gerezd fokhagyma
* só
* fehérbors

A tésztát sós vízben főzd meg, majd hagyd lecsepegni. A vajat a liszttel egy serpenyőben pirítsd meg. Öntsd fel a tejjel, és állandó kavargatás mellett főzd híg mártássá. Reszeld bele a lágy és a füstölt sajtot, és kevergesd, amíg el nem olvad. Sózd, borsozd ízlésed szerint, és a zúzott fokhagymát is tedd bele. Vedd le a tűzről, és keverd bele a tejfölt. Vajazz ki, és szórj meg zsemlemorzsával egy tűzálló tálat. Öntsd bele a megfőtt tésztát, majd a szószt. Reszeld rá a parmezánt, és süsd meg.

Paradicsomos lasagne
Hozzávalók:
* 1 kg darált hús
* 25 dkg lasagne tészta
* 15 dkg sajt
* 5 dl paradicsomszósz
* 4 dkg vaj
* 2,5 dl tej
* 2 evőkanál liszt
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 fej vöröshagyma
* olívaolaj
* bazsalikom
* só

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon pirítsd meg. Tedd rá a húst, sózd, borsozd, és kifehéredésig pirítsd.

Tegyél rá a húsra egy kis pohár vizet, és párold majdnem puhára. Ekkor add hozzá a paradicsomszószt és a bazsalikomot, majd alaposan főzd össze. A felmelegített vajhoz tedd hozzá a lisztet, a tejet, és főzd fel. Amikor már ez is megvan, öntsd rá a húsra, és keverd össze. Egy jénai tálat vajazz ki, és tegyél az aljába a paradicsomos masszából. Jöhet rá a tészta, és folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. Felülre szósz kerüljön. Reszeld rá a sajtot, és előmelegített sütőben süsd meg.
 

Ekira

Állandó Tag
Állandó Tag
Olyan jó recepteket írtok ide, hogy nem is tudom hogy merjek leírni egy ilyen egyszerű, olcsó, gyors vacsorareceptet.
A parizert a nagylyukú reszelőn lereszelem, keverek hozzá egy kis tejfölt és kenyérre rakom. A tetejére reszelt sajtot szórok és sütőben jól átmelegítem = melegszendvics.
Teával jó kis hóvégi vacsora.
 

holdfeny56

Állandó Tag
Állandó Tag
Olyan jó recepteket írtok ide, hogy nem is tudom hogy merjek leírni egy ilyen egyszerű, olcsó, gyors vacsorareceptet.
A parizert a nagylyukú reszelőn lereszelem, keverek hozzá egy kis tejfölt és kenyérre rakom. A tetejére reszelt sajtot szórok és sütőben jól átmelegítem = melegszendvics.
Teával jó kis hóvégi vacsora.
én ezt úgy szoktam bőviteni, hogy vöröshagymást és őrölt borsot is teszek bele, úgy még finomabb:rolleyes:

Cukkini krémleves füstöltsajtos kenyérrel

Hozzávalók:

• 600 gr cukkini,
• 5 dl zöldségleves (vagy 1 db zöldségleves kocka és víz),
• 1 db burgonya,
• 1 csokor bazsalikom friss,
• 2 ek olívaolaj,
• 5-7 dl tej,
• 1 gerezd fokhagyma,
• só,
• bors,
• őrölt szerecsendió,
• kenyér,
• füstölt sajt,
• 2 evőkanál vaj.

Elkészítés

A cukkinit mossuk meg jól, majd vágjuk karikákra. Olívaolajban fonnyasszuk meg az összezúzott fokhagymát és adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit és a meghámozott, összekockázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk majd lefedve pároljuk körülbelül 5 percig. Engedjük fel tejjel és a zöldséglével, adjuk hozzá a bazsalikomot, majd 2-3 percig főzzük. Mixerrel pürésítjük és tálaljuk.

Sajtos kenyérhez szeleteljük fel a kenyereket, kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg a lereszelt füstölt sajttal. Grillsütőben pirítsuk pirosra és kínáljuk a leveshez.
 
Oldal tetejére