Sütemények

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Óvári szelet

Óvári szelet

Hozzávalók (egy 35x25 cm-es tepsihez):
40 dkg jóféle finomliszt
5 dkg grahamliszt vagy tönkölyliszt
23 dkg sütőmargarin
2 evőkanál porcukor
csipetnyi só
1 egész tojás és 1-nek a sárgája
2 dkg friss élesztő bő fél deci tejben felfuttatva

A töltelékhez:
a rétegek alá: nem túl híg sárgabarack-, csipke- vagy narancslekvár
1. réteg: 9 dkg darált dió + 7 dkg porcukor
2. réteg: 9 dkg darált mák + 7 dkg porcukor + 1 tasak vaníliacukor + 1 evőkanál citromhéj

Csokimáz:
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál tej
2 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál csokoládés puding („főzős” fajta legyen, de nem kell főzni)

Készítsük el a dió- és máktölteléket; külön-külön edényben összekeverjük a hozzávalókat (a porcukrot szükség esetén csomótlanítjuk, pl. mozsárban), és letakarva félretesszük.
Az élesztőt langyos, pici cukorral édesített tejbe dobjuk, s letakarjuk. Egy nagyobb edényben elvegyítjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, majd mindezt elmorzsoljuk a puhára mikrózott margarinnal. Beleszórjuk a porcukrot, gazdagítjuk a tojásneművel, aztán a tésztából cipót gyúrunk.
Pihentetni nem kell, rögtön elő is készülhetünk a sütéshez: tepsinket kibéleljük egy akkora sütőpapírral, hogy 2-3 centire az oldalaira is felnyúljon. Aztán kiszabunk egy valamivel kisebbet is (ennek nem kell felnyúlnia). Cipónkat három egyenlő részre osztjuk (mérleg!), illetve az egyiket 4-5 dkg-val túlsúlyozzuk (ebből lesz az alsó lap). A tepsiből kivesszük a „felnyúlós” sütőpapírt, és sodrófával kinyújtjuk rajta a „túlsúlyos” cipót – éppen akkorára, mint amekkora a papír.
A kinyújtott lapot sütőpapírostul betesszük a tepsibe, és nem túl vékonyan, nem túl vastagon megkenjük pikáncs lekvárral. Megkeressük a félretett cukros diót, és a lekvárra hintjük, majd villával egyenletes vastagságúra húzzuk-lapogatjuk.
(Kapcsoljuk be a sütőt MOST 210 fokra!)
Aztán a másik sütőpapíron kinyújtjuk az egyik kis cipót, és a diós lapra borítjuk, a sütőpapírt pedig óvatosan lehúzzuk a hátáról. Ezt is meglekvározzuk (másfajtával is lehet, mint amit a dió alá kentünk, így még „pikáncsabb”), és megszórjuk a máktöltelékkel, meglapogatjuk. Végül az árván maradt cipót is kinyújtjuk, és befedjük vele az édes titkokat rejtő alkotást.
A megmaradt tojásfehérjét kanállal elkeverjük, és fényes réteget kenünk belőle a tészta tetejére (persze nem kell az egészet rákenni). Végül villával sűrűn, mélyen megszurkáljuk, és a tepsit a 210 fokos sütő középső rácsára toljuk. Szép sötét-márványosra sütjük, ez 45-50 percig tart.
A langyosra hűlt süti széleit a tepsiben körbevágjuk, a vágalékot kiemeljük. Az elkészített csokimázzal bevonjuk a süti tetejét és oldalait, s dermedésig (1 óra) hűtőbe tesszük. Azután zserbó módjára szeleteljük.
(forrás: mindmegette.hu)

Almás cobbler

Hozzávalók: 4 méretesebb alma, 1 narancs, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, A tésztához: 5 dkg finomliszt, 8 dkg rétesliszt, 1 teáskanál sütőpor, 5 dkg vaj, csipet só, 1 bő evőkanál cukor, 1 tojás

Elkészítés: Előveszek egy szuflé tálat. Az almákat megpucolom, cikkekre vágom, a cikkeket a szuflé tálba teszem. Ráreszelem a narancshéjat, a levét is az almákra csorgatom, cukrot adok hozzá, aztán az egészet jól átforgatom. Fóliát teszek a tál tetejére, és 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, úgy fél órára. Közben kikeverem a tésztát. A liszteket összekeverem 1 teáskanál sütőporral, sózom, a hideg vajjal elmorzsolom, majd ráütöm a tojást, és lágy tésztává gyúrom. Amikor kész az alma, a tésztát óvatosan rákanalazom, és újabb fél órára a sütőbe tolom. Fagylalttal vagy egy kis friss tejszínnel tökéletes.
 

Ronancher

Állandó Tag
Állandó Tag
Kipróbáltam nagyon finom!



Zserbó golyók
15 dkg aszalt sárgabarack
15 dkg darált dió
2 e.k. narancslikör/konyak v. rum
1 e.k. víz
2 e.k. porcukor
1 e.k. baracklekvár
1/2 t.k. rumaroma v. rum

15 dkg étcsokis tortabevonó
1 t.k. olaj


Az aszalt barackot meglocsoljuk az alkohollal és a vízzel és 1 órát állni hagyjuk, majd aprítógéppel amennyire lehet pépesítjük. Hozzáadjuk a diót, a porcukrot, az aromát és a baracklekvárt.
Kis golyókat formázunk és a hütöbe tesszük.
Kis lábasban vízgöz fölött felmelegítjük az étcsokit és a golyókat fogpiszkálóra szúrva bele forgatjuk az olvadt csokiba. A fogpiszkálókat hungarocellbe szúrjuk és hütöbe tesszük, míg meg nem dermed a csoki bevonat.


Érdemes 2-3 adagot készítenii, mert gyorsan elfogy!

van igazi zserbó is?

Igazi amerikai palacsinta recept

Hozzávalók:

• 40 dkg sima liszt
• 2 csomag sütőpor (24 g)
• 1 teáskanál só
• 1 evőkanál kristálycukor
• 6 dl zsíros tej
• 2 db tojás
• 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:
A vajat egy bögrében beteszem a mikróba 1 percre. Közben jól összekeverem a lisztet a cukorral, sóval és a sütőporral. A halom közepébe egy kisebb mélyedést csinálok, abba öntöm a vajat, és szép lassan, keverés közben adom hozzá az előzőleg összekevert tojást és a tejet. Addig keverem, amíg csomómentes lesz. Régi típusú (nem teflon) palacsintasütőben sütöm, azt nem kell olajozni (mivel ez a tészta nagyon gyorsan magába szívja az olajat). Lassú tűzön kell sütni, mert centi vastagra feljön, és

Tanácsok:
Az amerikaiak vajat tesznek a tetejére és juharsziruppal öntik le.
Vigyázat, nagyon laktató!

Bécsi rumhab recept
Hozzávalók:
10 dkg krémtúró,
3 púpos kanál porcukor,
3 dl rum,
3 tojás,
a díszítéshez tortadara vagy csokoládéreszelék.
 

Ruki

Állandó Tag
Állandó Tag
2010-ben ez lett az ország tortája:
SZILVAGOMBÓC TORTA


A torta négy lépésben készül el. A szilvás pudingot és a ,,szilvagombócokat” célszerű, ha előző nap készítjük el, majd másnap állítjuk össze a tortát. A hozzávalók 6 db torta elkészítéséhez való mennyiségeket jelölnek.

Első lépés:

- 3 kg friss, vagy fagyasztott szilva
- 6 dl víz
- 6 kávéskanál fahéj
- 0,7 kg cukor

A hozzávalókat együtt felforraljuk.

- 5 dl víz
- 0,25 kg pudingpor
A hideg vízzel elkevert pudingporral besűrítjük a forrásban lévő szilvát, ha fakó a színe, utólag néhány csepp lila természetes ételfestékkel színezhetjük, majd lehűtjük. Ha túlságosan egyben marad a szilva, kissé szétturmixolhatjuk, de semmiképpen se legyen homogén, egynemű, fontos, hogy látszódjanak a szilvadarabok.

Második lépésként készítjük el a ,,gombócot”.

- 0,2 kg cukor
- 0,2 l víz
- 0,2 l rum

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, kihűlés után hozzáadjuk a rumot.
1,4 kg nullás marcipánt kb. 66 x 46 cm nagyságú lappá nyújtunk (6 torta esetében ez kb. egy piskótalap méretének felel meg). Ennek a marcipánnak igen magas a mandulatartalma, intenzív az íze, így nem lesz túlságosan édes a gombóc. Egy kb. 42 x 42 cm-es nagyságú piskóta bőrös felét fehér vajkrémmel leheletvékonyan lekenjük, majd beosztó segítségével 6 egyforma csíkra vágjuk. (Látni fogjuk, hogy nem kell majd minden torta töltésénél mérőszalagot használni, elég az első próbánál, hiszen az a lényeg, hogy a marcipán csík mindkét oldala kb. egy-egy ujjnyival legyen szélesebb a piskótacsíknál, mivel így tudjuk kényelmesen feltekerni.) Vajkrémes felükkel lefelé a szintén 6 csíkra vágott marcipánlapra fektetjük, ecset segítségével meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, majd meghintjük őrölt fahéjjal. Ezután a csíkokat sorban kirakjuk 0,6 kg aszalt szilvával (a szilva nagyságától függően változhat a mennyiség, de az a lényeg, hogy a szilvákat szorosan egymás mellé kell helyezni, ne maradjon köztük hézag), majd szorosan feltekerjük a csíkokat úgy, hogy a piskóta sehol se látszódjon ki. Kör alakúra formázzuk a tekercseket, szilikonos papírra helyezzük, majd fagyasztóban kifagyasztjuk őket. A díszítéshez használt tekercseket is most készítjük el: a kinyújtott marcipáncsíkba aszalt szilvát fektetünk le sorban, szorosan feltekerjük, majd ezt is lefagyasztjuk. Fagyasztás után a tekercseket és a csíkokat is olajjal higított csokoládéban kimártjuk, vigyázva arra, hogy a csokoládé mindenhol fedje a marcipánt. Ha észrevesszük dermedés után, hogy valahol nem fedte be teljesen a csokoládé a marcipánt, akkor azt utólag kenjük be csokoládéval, mert ha a későbbiekben a marcipán találkozik a tejszínnel, elfolyik a marcipán. Szintén fontos, hogy a csíkokat olajjal higított csokoládéval húzzuk át, mert így sokkal könnyebb lesz a szeletelés, mintha egy kemény, roppanós csokoládét kellene átvágni a puha krémben.

Harmadik lépésként megsütjük a piskótákat.

Csokoládés piskóta:
- 0,3 kg tojásfehérje
- 0,3 kg tojássárgája
- 0,3 kg cukor
- 0,22 kg liszt
- 0,08 kg kakaó
- 0,05 kg vaj
- 0,08 kg víz

A hozzávalókból 6 db kerek csokoládés piskótalapot sütünk: a tojássárgát 0,1 kg cukorral és a vízzel kihabosítjuk, közben a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. Ezután beleforgatjuk a kakaóval elkevert lisztet, és hozzácsurgatjuk a langyosra megolvasztott vajat. Olajozott, lisztezett pléhre 6 db kerek lapot kenünk, majd 200 fokos sütőben készre sütjük. Még melegen alávágunk. Ez kerül a torták tetejére. A torta alja sacher felvertből készül:

Sacher-felvert:
40 db tojás sárga
10 db egész tojás
0,08 l víz
0,4 kg cukor
0,16 l olaj
0,33 kg liszt
0,16 kg kakaó

Az összes tojáshoz hozzáöntjük a vizet és a cukrot, vízgőz felett állandóan kevergetve felmelegítjük annyira, hogy a tojás ne csapódjon ki (kb. 50 fok). Kihűlésig habbá verjük, majd belecsurgatjuk az olajat. Ezután lazán hozzákeverjük az átszitált, kakaóval elkevert lisztet. 6 db fém tortakarikába tesszük, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

A torta összeállítása a negyedik lépés:

- 2,4 kg tejszínhab
- 0,6 kg aranykrém
- 3 kg szilvapuding
- 0,9 l zselatin
- 6 evőkanál citromlé
- 2 kávéskanál fahéj

Aranykrém összemérése:

[FONT=&quot]- ½ liter tej[/FONT]
[FONT=&quot]- 8 dkg cukor[/FONT]
[FONT=&quot]- 5 dkg pudingpor[/FONT]

A hozzávalókból tejszínkrémet keverünk. Fém tortakarikába helyezzük a sacher-karikákat, félig megtöltjük a tejszínkrémmel, majd belehelyezzük a marcipán tekercseket. Óvatosan kissé belenyomkodjuk a krémbe, rátöltjük a maradék krémet, végül a kakaós piskótalappal befedjük. Dermesztés után 70% kakaótartalmú csokoládéval áthúzzuk a torta tetejét, az oldalát tejszínhabbal körbekenjük. A tetejét tejszínhab stuffokkal, a felszeletelt aszalt szilvás tekerccsel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

A díszítéshez felhasznált anyagmennyiségek:

- 0,6 kg marcipán
- 0,3 kg aszaltszilva


Megjegyzés : ez a recept az eredeti
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Túrós-barackos körtetorta

Hozzávalók: egyszerű tortatésztát készítünk, hűtőben tároljuk. A krémhez 25 dkg tehéntúró, fél pohár tejföl, 2 tojás, 1 db citrom, cukor, 5-6 keményebb körte, baracklekvár, kakaópor.
Elkészítés: a körtéket megtisztítjuk, a krémhez a tehéntúrót összekeverjük a tejföllel, két tojás sárgájával és egy citrom levével, végül hozzáadjuk a habbá vert fehérjét és a cukrot. A nyers tésztát kivajazott formába simítjuk, a tetején és az oldalán szétkenjük a túrókrémet, és beletesszük a körtedarabokat. Elegendő baracklekvárt felforralunk, és a tetejére öntjük. Sütőben 160 fokon körülbelül 50 perc alatt aranyszínűre sül. Tálalás előtt kakaóport hintünk rá.

Fehérboros körtekompót
Hozzávalók:
8 db félkemény körte
5 dl száraz fehérbor
10 dkg barna cukor
2 evőkanál akácméz
szegfűszeg
szegfűbors
fahéj
Elkészítés:
A körtéket hosszában négyfelé vágom, meghámozom, magházukat eltávolítom. Egy nagyobb fazékba helyezem, ráöntöm a bort, beledobom a fűszereket, hozzáadom a cukrot és a mézet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.

Felteszem főni, először nagy lángon forrásig, majd takarékra visszavéve főzöm még 8-10 percig. A tűzről levéve félórányit állni, hűlni hagyom, hogy átjárja a körtéket a lé íze. Az idő elteltével a körtéket tálba szedem, rászűröm a levét, és tálalásig hűtőben pihentetem.

Tálaláskor 3-4 körtedarabot teszek kompótos tálba, rámerek a kompót levéből, felnőtteknek megloccsantom egy kortynyi körtelikőrrel vagy körte pálinkával. Gyerekeknek kevés reszelt keserű csokival szórom meg, tejszínhabot is kínálok hozzá.
 

pannahanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia! Csak egyet tudok érteni, rengeteg szakácskönyvből próbáltam már sütni- főzni, de a Horváth Ilona félében még nem csalódtam.

Sziasztok! Esetleg valaki tud segíteni. "Faluhelyen" szoktak nagyon finom pogácsát sütni. Ha valaki tudna nekem recepttel szolgálni, nagyon megköszönném.
 

csampion

Állandó Tag
Állandó Tag
Gofri recept

40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 tojás
12 dkg sütőmargarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj

Elkészítés: A liszthez keverjük a sütőport.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint,
sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet,
és a citrom héját. Jól összekeverjük.
A tojások fehérjét keményre verjük, és beleforgatjuk a masszába.
Azonnal süthetjük a gofrisütőben, kb. 4 perc alatt megsül.
Csokipudingal, lekvárral nagyon finom
 

Pqs

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyon fincsi kevert süti (kipróbált:))receptem van.Pont most gondolkodtam rajta, hogy sütök most is egyet,almával és banánnal.Most ezek vannak itthon.
Volt hogy csoki-darabokat, idény gyümölcsöt, lekvárt, fehéret, feketét(csokist-tojás nélkül),márványost, vagy szülinapi torta alapot(mert az a bizonyos...nem mindig lesz akkora,amekkorát elképzelnék)
(2 bögre liszt, bele 1 zacskó sütöpor,1 b. cukor, vaniliáscukor, 1b. tej, kb 1dl olaj, kakaópor(ahogy a szine tetszik...) vagy 2-3 tojás és a legvégén a tepsibe öntés elött 1 ek. ecet)
Anyától tanultam, sokszor sütötte meg reggelre, iskolába indulás elött, ha elfogyott a kenyér.
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
Mignon recepteket keresnék, aminek nagyon finom a tésztája, a benne lévő töltelék és persze a legfontosabb a fondan a tetején :D Elsősorban a csokis-vaniliás és a puncsos érdekel-de nem a diós fajta)
Köszönöm :)
 

Tähti

Új tag
Sport szelet

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált keksz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 25 dkg rama sütőmargarin (olvasztva)
  • 2 dl langyos tej
  • 25 dkg cukor
  • rumaroma
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg csokoládé-ét (pl. Katica)
Elkészítés:

A kekszet a kakaóval összekeverem, beleöntöm a rámát, majd a langyos tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítem egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodom, hogy sima legyen a teteje. Forralt vízen felolvasztom az étcsokit az olajjal, amit az előzőleg elkészített masszára öntök és elsimítom. 20 percig hűtőbe rakom, utána téglalap alakúra vágom. Ha van otthon fehér csokoládé a tetejére csurgatok, így még szebb.
Megjegyzés:

NEM kell sütni!!! Gyorsan elkészül, különösen célszerű szülinapra, gyerekzsúr alkalmával elkészíteni, szállítható. Nagyobb tálcára téve vékonyabb és több darab lesz, jobban hasonlít az igazira.
Nagyon finom és gyorsan elkészíthető édesség. Kislányom kedvence.[/quote]

Nekem kicsit sok volt a margarin. Kipróbáltam 100g vajjal és nagy volt a sikere!

A mi családi pogácsánk:

kb. 60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 sütőpor
1 élesztő langyos tejben megfuttatva
1 tojás
1 kis doboz tejföl
kis só
tetejére reszelt sajt

Mivel élesztő és sütőpor is van benne, alig kell keleszteni. Én nem kenem meg a tetejét tojással, mert sok sajtot szoktam rátenni.

Jó étvágyat!
 

mokulika

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt a sutit nagyon szereti az egesz csalad es kivetel nelkul mindig sikerul.
SNICKERS

LAP: 8 tojásfehérjét felverünk 25 dkg. cukorral. A kemény habba belekeverünk 25 dkg. darált diót, és 4 evőkanál lisztet, amibe elkevertünk 1 kicsi tasak sütőport. Zsírpapíron megsütjük. Mikor kihűlt reá öntünk 20 dkg. fehér csokoládét. Ezt a csokoládét gőz felett megolvasszuk, nem keverünk bele semmit, forrón a lapra öntjük.
KRÉM: 10 evőkanál cukrot megégetünk karamell színűre, ebbe bele keverünk
25 dkg. „Rama” margarint, vagy vajat. Addig kavarjuk a tűzön
amíg a margarin teljesen elolvad. Ezt követően belekeverjük a 8
tojássárgáját, amit előzőleg kikavartunk 1 karamell, vagy csokoládés
pudinggal és 3 evőkanál cukorral. Tovább kavarjuk az egészet a tűzön, és még belekavarunk 20 dkg. apróra vágott pergelt diót. Addig kavarom amíg a pudinghoz hasonló állagú nem lesz. (Sűrű, vastag kell legyen)
Amikor kész van megvárjuk amíg langyos lesz, és a lapra kenjük. Nem szabad megvárni, hogy meghűljön mert akkor nem lehet elkenni.
Erre ráöntünk 20 dkg. barna csokoládét. Szintén gőzön olvasztjuk meg és teszünk bele egy kicsi olajt.
 

mokulika

Állandó Tag
Állandó Tag
Tiramisubol tobb felet is keszitettem mar, ez tetszett a legjobban mindenkinek.
TIRAMISU
Fel kell verni 10 tojásfehérjét, 10 evőkanál cukorral, és 10 kanál liszttel. Ebbe belekavarjuk a 10 tojássárgáját, amit simára kavartunk 3 kanál olajjal. Ebből piskótát sütünk. Amikor kihűlt kettőbe vágjuk úgy, hogy az alsó rész magasabb legyen, mint a felső.
Szirup: 1,5l vízből, 40-50dkg. cukorból, 1 citrom reszelt héjából szirupot főzünk. Amikor kihűlt beleteszünk egy kicsi üveg rum esencet. A szirupot kettőbe osztom, háromnegyed és negyed részre. A nagyobb részbe belekavarunk egy doboz (10 dkg.) kakaót, és ezzel a kakaós sziruppal meglocsolom az alsó lapot. Jól át kell áztatni, olyan legyen mintha kakaós piskótát sütöttünk volna. (nem minden esetben fogy el az egész szirup).
A szirup többi részével, a nem kakaóssal meglocsolom a vékonyabb piskótát.
Krém: 1 l tejszínt felverek jó keményre. Kb. 1 dl. feketekávéba feloldunk 3 tasak nescafet és 3 tasak mogyorós capuccinot, valamint 3-4 kanál cukrot. Ezt beleöntjük a tejszínbe és még egy kicsit verjük, hogy jól összekeveredjenek az ízek.
A tejszínhabnak kb. a felét a vastagabb piskótára tesszük, beborítjuk a sárga piskótával, ennek a tetejét vékonyan bekenjük tejszínhabbal. Ezt követően felszeleteljük. Minden szelet tetejét kidíszítjük tejszínhabbal, majd beszitáljuk kakaóval, és megszórjuk apróra vágott mogyoróval.
 

willgrimm

Állandó Tag
Állandó Tag
IKEA szakácskönyv :)
ikea-home-2.jpg

ikea-home-1.jpg
 

Mrs Tanár

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyors puncsos mignon recept

Mignon recepteket keresnék, aminek nagyon finom a tésztája, a benne lévő töltelék és persze a legfontosabb a fondan a tetején :D Elsősorban a csokis-vaniliás és a puncsos érdekel-de nem a diós fajta)
Köszönöm :)
Hozzávalók:
A tésztához:

2-3 evőkanál tej
2 evőkanál kakaópor
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 kávéskanál puncs aroma
4 tojás
A rumos mazsolához:
10 dkg mazsola
½ dl rum

A sziruphoz:
0,5 dl 100%-os narancslé
kb. 1-2 evőkanál rum

A mázhoz:
1 tojásfehérje
20-25 dkg porcukor
½ kávéskanál puncsaroma
néhány csepp piros ételfesték

A tepsi előkészítéshez:
kevés puha vaj és finomliszt

A díszítéshez:
cukrozott narancshéj

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és a minimuffin-tepsi 24 horpadását alaposan kivajazzuk, kilisztezzük. A rumos mazsolához a mazsolát beleszórjuk egy kis edényben, ráöntjük a rumot, és ha nem lepné el, kevés vízzel kipótoljuk. Ezután nagy lángon felforraljuk, majd ahogy rottyant néhányat, levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.

A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a kakaóporral egy közepes méretű tálban, magunk mellé készítjük, majd a puha vajat, a cukrot és a puncs aromát robotgéppel 1-2 perc alatt összehabosítjuk egy nagy méretű keverőtálban. Ebbe egyenként beledolgozzuk a tojásokat, aztán a gépet lassú fokozatra kapcsoljuk, és a cukros-vajas-tojásos masszába belekeverjük a sütőporos-kakaós lisztet, majd a tejet is beleforgatjuk egy fakanállal.

A kész tészta arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, aztán a rumos mazsolát leszűrjük -a rumot félretesszük-, és igazságos elosztásban rászórjuk a muffinokra. A mazsolaszemeket érdemes ilyenkor kicsit belenyomkodni a tésztába, hogy rendesen elvegyüljenek.

A mini muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük, és még langyosan több helyen megszurkáljuk őket egy tűvel. Jöhet a gyors szirup: összekeverjük a leszűrt rumot és a narancslevet, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészíthetjük még egy kevés rummal, hogy a végeredmény még mámorítóbb legyen. A sziruppal meglocsoljuk a megszurkált mini muffinokat, és félretesszük őket, amíg ki nem hűlnek. Ez hamar megy, mert apró termetű sütikről van szó.

A mázhoz a tojásfehérjéből habot verünk, aztán hozzákeverjük a puncsaromát és annyi porcukrot, hogy jó sűrű legyen. Ezután belecsepegtetünk kevés piros ételfestéket, alaposan eldolgozzuk, és a kihűlt muffinokra teáskanál segítségével szép rózsaszín sipkákat varázsolunk. Végül mindegyiket feldíszítjük egy-egy kocka, cukrozott narancshéjjal.

/ Nem saját recept. /
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt a sutit nagyon szereti az egesz csalad es kivetel nelkul mindig sikerul.
SNICKERS

LAP: 8 tojásfehérjét felverünk 25 dkg. cukorral. A kemény habba belekeverünk 25 dkg. darált diót, és 4 evőkanál lisztet, amibe elkevertünk 1 kicsi tasak sütőport. Zsírpapíron megsütjük. Mikor kihűlt reá öntünk 20 dkg. fehér csokoládét. Ezt a csokoládét gőz felett megolvasszuk, nem keverünk bele semmit, forrón a lapra öntjük.
KRÉM: 10 evőkanál cukrot megégetünk karamell színűre, ebbe bele keverünk
25 dkg. „Rama” margarint, vagy vajat. Addig kavarjuk a tűzön
amíg a margarin teljesen elolvad. Ezt követően belekeverjük a 8
tojássárgáját, amit előzőleg kikavartunk 1 karamell, vagy csokoládés
pudinggal és 3 evőkanál cukorral. Tovább kavarjuk az egészet a tűzön, és még belekavarunk 20 dkg. apróra vágott pergelt diót. Addig kavarom amíg a pudinghoz hasonló állagú nem lesz. (Sűrű, vastag kell legyen)
Amikor kész van megvárjuk amíg langyos lesz, és a lapra kenjük. Nem szabad megvárni, hogy meghűljön mert akkor nem lehet elkenni.
Erre ráöntünk 20 dkg. barna csokoládét. Szintén gőzön olvasztjuk meg és teszünk bele egy kicsi olajt.

Ez tetszik nekem, egyszer lehet ki is próbálom :)


Imádom a sütőtököt, de addig sohasem jutottam el, hogy sütemény készüljön belőle, mert inkább megettem sült tök formájában. Aztán most kaptam egy tököt ami nem volt elég édes, és azt gondoltam, hogy most jött el az én időm, megpróbálok egy tökös sütemény sütni. Sütőtökös muffinnal kezdtem és olyan jól sikerült, hogy pár nap múlva ismét megpróbálkoztam egy más jellegű de pont ugyanolyan finom sütőtökös sütivel.
Ime:
Sütőtökös muffin – 12 darab Hozzávalók ●
200 gr pépesített, megsütött sütőtök ●
200 gr barnacukor ● (rendes cukorral csináltam, mert az volt itthon)
2 db tojás ●
150 gr liszt ●
50 gr olvasztott vaj ●
1 teáskanál szódabikarbóna ●
1 csipet só ● kevés őrölt fahéj, őrölt gyömbér és egy ici-pici
szerecsendió (ez utóbbi nélkül is jó, de mi
belekísérleteztük és bejött)
● egy marék durvára vágott dió (vagy apróra vágott aszalt gyümölcs, de ezek nélkül is finom) Elkészítés A hozzávalókat össze kell keverni. Aki akarja a folyékonyakat és szárazakat először tegye
külön tálba, de enélkül is működik. Nagyon fontos, hogy homogén masszát kapj! A tészta kb. bébiétel sűrűségű lesz, ne ijedj meg, a végén sütialakot ölt!
Szilikonos vagy bélelt muffinkapszlikba kell kanalazd a masszát. Kb. 3 teáskanálnyi jut
egybe. A formákat nem szabad teletöltened, mert szépen fel fog jönni a tészta.
180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sül meg. A piskótához hasonlóan a
sütés első 10 percében semmiképp se nyisd ki a sütőajtót, mert összeesik a tésztád.
A sütési idő végén tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e a muffin. Majd kicsit hagyd hűlni
és szedd ki a formából.
A tetejét akár mázzal, akár kevés kókuszreszelékkel díszítheted.

A másik süti:

]Sütőtökös sütemény:[/B]
4 bögre liszt
1 bögre cukor
1 bögre olaj
2 tojás
1teáskanál szódabikarbóna
1 tk. só
1 tk fahéj
1 tk sütőpor, 1 vaníliás cukor
2 bögre reszelt sütőtök

Összekeverni, sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat rakunk, és megsütjük.

Én dobáltam a tetejére egy kis szeletelt mandulát.:D


És még valami:mivel általában nincs itthon muffin papír, de hogy mégis ki tudjam venni a muffint a formából ezt csinálom, és ez eddig mindig bejött:
a muffin sütőt kivajazom, majd míg készítem a muffin hozzávalóit a sütőformát a mélyhűtőbe teszem. Mikor összekevertem mindent előveszem a mélyhűtőből és beletöltöm a tésztát. (bevált módszer)
 

ziiziii

Állandó Tag
Állandó Tag
Szilvás krémes

Hozzávalók

Tésztához:
70 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 ek. őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás
1 pohár tejföl
kevés tej

Krémekhez:
Lásd az elkészítésnél.


Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy nagy tepsi hátulján egymás után négy lapot sütünk (3-4 fokozaton).

Alsó krém: 80 dkg szilva, 8 dl víz, 20 dkg cukor, 1 kk. fahék, 2 csomag vaníliás pudingpor. A szilvát apró kockákra daraboljuk, a vízzel, a cukorral és a fahéjjal puhára főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, a levével kikeverjük a pudingot, majd a szilvadarabokat is hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután a krémet két lap közé töltjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Középső krém: 1csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor. A pudingot megfőzzük a tejben, és félretesszük hűlni. A vajat kikeverjük a porcukorral, majd miután kihűlt a puding, összedolgozzuk a krémeket, és a teljesen kihűlt szilvás lapok fölé rétegezzük, majd egy újabb lappal befedjük.

Felső krém: 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg aszalt szilva. Az alapanyagokból a középső krémhez hasonlóan összeállítjuk a krémet, de mielőtt a cukorral kikevert vajhoz adnánk a pudingot, a vajas krémhez keverjük az apróra vágott aszalt szilvát, és robotgéppel jól összedolgozzuk. Újabb réteget teszünk a süteményre, és ismét lefedjük egy lappal.

A sütemény tetejét csokoládémázzal díszítjük.
 

ziiziii

Állandó Tag
Állandó Tag
Hm, én is szoktam ilyet csinálni, csak még egy fél aprított vaníliarúdat is teszek bele.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, nálunk mindig tuti siker!


Sport szelet

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált keksz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 25 dkg rama sütőmargarin (olvasztva)
  • 2 dl langyos tej
  • 25 dkg cukor
  • rumaroma
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg csokoládé-ét (pl. Katica)
Elkészítés:

A kekszet a kakaóval összekeverem, beleöntöm a rámát, majd a langyos tejbe kevert cukrot és rumaromát (ízlés szerint). Ezt a masszát úgy 25x35-40 cm tálcára, vagy jénai tepsibe terítem egyenletesen, majd fakanállal lenyomkodom, hogy sima legyen a teteje. Forralt vízen felolvasztom az étcsokit az olajjal, amit az előzőleg elkészített masszára öntök és elsimítom. 20 percig hűtőbe rakom, utána téglalap alakúra vágom. Ha van otthon fehér csokoládé a tetejére csurgatok, így még szebb.
Megjegyzés:

NEM kell sütni!!! Gyorsan elkészül, különösen célszerű szülinapra, gyerekzsúr alkalmával elkészíteni, szállítható. Nagyobb tálcára téve vékonyabb és több darab lesz, jobban hasonlít az igazira.
Nagyon finom és gyorsan elkészíthető édesség. Kislányom kedvence.

Nekem kicsit sok volt a margarin. Kipróbáltam 100g vajjal és nagy volt a sikere![/QUOTE]
 

gina444

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos hajtovány

Nagyon finom, könnyen elkészíthető sajtos süti.


SAJTOS HAJTOVÁNY


Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.<
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...


Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.

Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.
 
Oldal tetejére