Pénzügyi Válság

Bertie.Wooster

Állandó Tag
Állandó Tag
[FONT=&quot]Világválság megoldása![/FONT]

[FONT=&quot]Június van. Egy dél-franciaországi kisvárosban vagyunk, egy panzióban, a turistaidény kellős közepén. De sajnos már régóta esik az eső, ezért elég rosszul megy a bolt....és persze mindenki marhára el van adósodva. Ekkor szerencsére belép egy gazdag orosz turista a kis hotelbe, a recepcióhoz megy és kér egy szobát. Lerak egy 100 euróst az asztalra, majd elirányítják a szobájába, ami a harmadikon van. A hotel tulajdonosa fogja a 100 Euróst, és szalad vele a hús beszállítójához, hogy megadja neki a tartozását.[/FONT]

[FONT=&quot]A hentes azonnal fogja a 100 Euróst és siet a nagykereskedőjéhez, hogy megadja neki a lóvét. A nagykereskedő sem rest, vágtat egyből a termelőhöz, Etienne gazdához, hogy kifizesse neki a disznókat, amit még korábban hitelre kapott tőle. Etienne gazda pedig fogja a pénzt és sebes malac vágtában viszi Sophie-nak, a helyi prostinak, aki még a múlt hónapban nyújtott neki hitelben szolgáltatásokat. Sophie pedig boldogan sétál be a 100 Euróssal a mi kis hotelunkba, hogy kifizethesse végre a szobákat, amire felvitte a pasikat az elmúlt hetekben. Leteszi a pultra a 100-ast. Ebben a pillanatban lejön a harmadikról a gazdag orosz. Kijelenti, hogy ez a szoba neki nem felel meg, és kéri vissza a pénzt. A tulaj odaadja, ő pedig fogja a 100-ast és távozik.[/FONT]
[FONT=&quot]VÉGÜL NINCS KIADÁS ÉS NINCS BEVÉTEL ÉS MÉGIS MINDENKI KIFIZETTE AZ ADÓSSÁGÁT !!![/FONT]


Szuper mókás! :D

Azért persze nem egészen jó így a történet vége, kicsit sántít, hiszen a holtel tulaj valójában elvesztett 100 euró bevételt (valójában a prostiét)... annak ellenére, hogy a tartozását ő is kiegyenlítette.
 

Bertie.Wooster

Állandó Tag
Állandó Tag
A pénzügyi válság okozója a bankrendszer volt, amit tudatosan csináltak...

De akkor, kérlek, fejtsd ki, vélemény szerint miért és kik csinálták?

(Csak mert a befektetőknek, bankoknak sem igazán jó ez, s elég "kevés" shortos nyert a válságon, azonban tömegek buktak rajta jó sokat, bele értve a középosztályt, a gazdagokat és az igen-igen gazdagokat is. Szóval kíváncsi vagyok mit gondolsz, kiknek volt jó és miért tették...?)

(Én a válságot inkább az abszolút emberi butaságnak és kapzsiságnak tudom be, ami a korábban mesterségesen gerjesztett konjunktúrában gyökezerik, s most kiborult a korábban megtöltött bili... Lehet, nincs igazam.)
 

paprikajancsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekeség egy blogból:





Tegnap beszélgetés kapcsán jutott eszembe, hogy érdemes lenne szót ejteni az amerikai "Tea Party Movement"-ről, mert nem lehetetlen, hogy a következő években gyökeresen rajzolja át az amerikai politikát és - ami számunkra kiemelten fontos - a gazdaságpolitikát is.
A mozgalom 2009-ben indult el - elsősorban válaszul a kormányzat 2008-9-es krízisintézkedéseire. Alapelve, sőt szentírása a Függetlenségi Nyilatkozat, és vissza akarnak térni az Egyesült Államok "régi értékeihez". Céljuk az állami hatalom korlátozása, a kiterjeszkedő állami funkciók megnyirbálása, az adórendszer egyszerűsítése, az adók csökkentése. Gyakori célpontjuk a Fed, véleményük szerint túl nagy hatalma van, néhányuk szerint meg is kellene szüntetni. Mivel a Republikánus Párton belül igen gyorsan tör előre ez a szervezetlen, központilag nem irányított mozgalom, és váratlanul több előválasztást is megnyert jelöltjük a sokkal esélyesebbnek tartott, beágyazott "standard" republikánus jelöltnél, ezért nem elképzelhetetlen, hogy a következő hónapokban/években nagyon meg fognak erősödni az amerikai törvényhozásban is - láthatóan igen széles támogatottságuk van a konzervatív szavazók körében. Amennyiben komolyabb beleszólásuk lesz a dolgokba, akkor valószínűleg az alacsonyabb adók, kisebb állam, kiegyensúlyozott költségvetés felé fogják elmozdítani az USA-t, ami jelentős változás lenne az egyre inkább a szocialisztikus rendszerekkel kokettáló, igen jelentős deficitet és egyre nagyobb adósságot felhalmozó USA-tól. Ha ez így lesz, az hatalmas változást fog jelenteni a tőkepiacoknak is, ezért érdemes mindenképp figyelni az eseményeket.
 

paprikajancsi

Állandó Tag
Állandó Tag
És egy másik:


Azt mondja John Paulson, hogy reáleszközt kell venni, mert a jegybankok elinflálnak:
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=5&i=139239&is=1
A megállapítással nagyjából egyetértek. A jegybankoknak nincs más lehetősége, mint a gigantikus pénzteremtés (illetve lenne, de láthatóan ezt az utat járják), és ilyen környezetben a nominális eszközöknél szinte minden jobb. Persze érdemes inkább olyanokat venni, amelyek nem tűnnek túl drágának, és ebből a szempontból mind az ingatlanok, mind a részvények jónak tűnnek - persze mindkettőnél fontos, hogy hol veszünk, azaz milyen részvényt, milyen ingatlant?
A weimari köztársaság hiperinflációja óta Európában (és azért a világ felelős részén általában) kimondhatatlan, elgondolhatatlan volt a bankóprés. Mára megszokottá vált, pláne, hogy a "kvantitatív enyhítés" nevű eufemisztikus kifejezést megalkották. Pedig itt tényleg nincs másról szó, mint varázspálcával (számítógéppel) a semmiből történő pénzgenerálásról. Nehéz elhinni, hogy ez bármi jóra vezetne, és valószínűleg előbb-utóbb valamiféle inflációt okoz. Ezért véleményem szerint sokkal inkább érdemes reáleszközökben maradni, mint nominálisakban - pláne, hogy azok hozama nagyon alacsony. Telek, föld, ház, iroda, termény, vas, fa, részvény, satöbbi. Kötvényt csak ha magas hozama van, vagy inflációhoz köthető (bár rossz esetben nyilván manipulálnák az inflácisó mutatókat is). Ugyanakkor ne feledjük, hogy ez a valódi hosszútáv, és rövid-középtávon ennek sok jelentősége nincs, sőt, ezzel homlokegyenest ellentétes hatások is lehetnek!
 

paprikajancsi

Állandó Tag
Állandó Tag
És még egy:


Habár nagyon jól hangzik, hogy a kormány visszaszerzi az ország pénzügyi függetlenségét, és gazdasági önállóságát, ám ez a tények tükrében nem igaz. Nem is lehet az. Egy olyan adós, akinek évente több ezer milliárd forintnyi tartozását kell megújítania, nem lehet független: hiszen aki a pénzt adja, az elvár valamiféle prudens viselkedést, nem fogja csak úgy átadni a dollár/euró/forintkötegeket. Az IMF elvárta volna a 3%-os jövő évi hiányt, ám ezt a kormány nem fogadta el, mert nagyobb mozgásteret akart. Nagyobb mozgástér azonban nincs: vagy az IMF vagy a piac kényszeríti rá az államokat (nem csak Magyarországot) a prudens viselkedésre. Végülis a piac nyomására is ugyanoda jutottunk: a 3%-hoz*. A függetlenség csak álom, ami egy nagy adósságheggyel a nyakunkon nem megvalósítható (mondjuk a piaci finanszírozás majdnem duplájába kerül az IMF-nek, ez a fő különbség, ezt sikerült elérni). Tanulság: nem kell eladósodni. Persze ez már eső után köpönyeg, és az eladósodás nem a jelenlegi kormány hibája, ám a valóságos mozgástér fel nem ismerése már igen.
Mindaddig amíg nagy az ország adóssága, addig nincs pénzügyi függetlenség, ezért is kell mihamarabb leépíteni ezt a koloncot.
 

pocadek

Állandó Tag
Állandó Tag
A pénzügyi válság...na igen . Ma hallottam, hogy bejelentették, a kormény el akarja venni a magánnyugdijan 1 évi befizetését....ez jó, mit ne modjak....igaz hogy nem nyúlhatok hozzá, de azért ez épp annyira túlzás,mint a gyermektelenek megadóztatása....
Tavaly , tavaly előtt még futotta játékokra a gyerekeknek, de idén már most aggódom, hogy mit teszek a fa alá nekik.
Szerencsém van,mert nincs hitel a házon. Saját még ha romosodik is. Felújításra nem futja, de van tető a fejem felett. Vannak az ismeretségi körben olyanok akik naponta küzdenek azért, hogy amit egy élet munkájával éltrehoztak megmaradjon. Napról napra élnek.
És én tartozom a szerencsésebbek közé, egy romos kis házzal, 2 kicsi gyerekkel egyedül.... Na ez a gazdasági válság!
 

nagyi951

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Tetszik a bevezető cikk.
Szörnyű ez a gazdasági válság. De várható volt. A bankok sokszor felesleges költekezésre ösztönző politikája, az egész világra kiterjedő globalizáció, az emberi munkaerő kizsákmányolása,mely a felső "százezer" zsebét dagasztja tovább, megtette a hatását.
Csak sajnos ez nincs így jól.
 

Kiszsíros

Állandó Tag
Állandó Tag
Imádom az ilyen összeesküvés-elméleteket. :)
Világkormány: mióta az ember a földön van egyre nagyobb egységekbe tömörül. Kezdve onnantól, hogy néhány ősember összefogott mamutvadászat miatt és falvat alapított. Majd létrejöttek országok, mostanában uniók. A következő lépés elkerülhetetlenül a világúnió lesz majd valamikor. Legkésőbb akkor, amikor már létrejönnek más bolygókon kolóniák, akik ellen majd "jókat" lehet háborúzni és kell hozzá a Föld egységes összefogása.

Válság: A válságok legalább annyira természetes részei a gazdaságnak, mint a fellendülések. Régóta felbukkan mindkettő.
Nyilván röhejesnek hangozna, ha valaki a 17. századi tulipánhagyma őrület kiváltotta válságot is a zsidók világuralomra törésének részeként aposztrofálná. Épp annyira röhejes a mostanihoz kapcsolni.
Drábik könyve közül vettem a fáradságot és elolvastam kettőt. Inkább nem fűzők kommentárt hozzá...
Bocs az offért, de ezt nem tudtam magamban tartani.
 

Kiszsíros

Állandó Tag
Állandó Tag
Az országunk kitaposott ösvényen halad. Ezen az ösvényen lehet szélesíteni (bankadó, válságadó), de attól még ugyanabba az irányba vezet.
Egyébként ezekről a rögtönzött adókról azt gondolom, hogy mind a pozitív, mint a negatív hatásait erősen eltúlozzák, attól függően éppen melyik oldal véleményét hallgatom.
 

Kiszsíros

Állandó Tag
Állandó Tag
Ami a válságot illeti. Mostanában az a kép él bennem, hogy egy félig elkészült völgyhídon vagyunk, ahol elfogyott a pénz a további építésre (gazdaságösztönző csomagok kifutása). Persze ezt már tudtuk, amikor a hidat építeni kezdtük. Abban reménykedtünk, hogy a völgy másik feléről is elkezdik építeni (hitelezés újrabeindulása) De most távcsővel kémleljük a másik partot, de ott semmi mozgás:( Hogyan tovább? Valószínűleg erre a kérdésre a sorra lemondó Obama tanácsadók sem tudták a választ. Még mindig azt mondom, hogy nem lesz további visszaesés. Viszont az agonizáló gazdaságok magához térése lényegesen lassabb lesz.
Ui: az aranyon szépen kaszálok:D
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
...
Ui: az aranyon szépen kaszálok:D

a válság okai, kirobbantói, haszonélvezői, vesztesei, kik. mit tesznek az elmélyitéséért, a "double-dip" meg a "tripple-dip" variációkért, és miért van mégis remény, hogy megússzuk -- mindez kissé bonyolultabb mint ami a te világképedbe beleférni látszik.
Mint ahogy az arany-befektetésről előadott nem túl szimpatikus marok-dörzsölgetésed is a dolgok leegyszerűsitése:

Az aranyat megvetted, és most kéjesen nyalogatod a szád az ár növekedése láttán.
1. Valójában nem aranyat vettél, csak egy igérvényt, hogy neked ennyi és ennyi uncia aranyad van. Létezhet olyan helyzet, ahol a te igérvényedet kiállitó cég csődöt jelent és a te papirod pont annyit fog érni, amit az arany-fedezet nélkül tonna szám nyomott dollár, euro, stb.
2. A hasznod az aranyon csak akkor realizálódik, ha eladod.
Amikor gondolod, hogy az árfolyam már nem emelkedik tovább,
eladod és kapsz érte pl. eurót. Mi van, ha az eorót már másnap bedöntik, vagy csak beindul a hyperinfláció -- azaz az arany még drágább lesz, nem tudsz újra olcsó aranyat venni, kénytelen vagy virtuális értékeket tartani -- szidhatod magad, miért adtad el...
3. Ha nem adod el az aranyad, mert biztonságban akarod a nyereségedet tudni, előfurdulhat, hogy a hangulat változásával a termelés stabilizálódik, a részvények és a valuták erősödnek, az arany ismét normál értékre áll be, -- verheted a fejed a falba, hogy miért nem adtad el időben...
4. Valahogy gyanús ez a nagy hajcihő az arany körül: a rádióból egész
nap folyik a "vegyél aranyat" reklám, európában az utolsó suszter is aranyba fekteti a megtakaritásait, horribile dictu, a Soros nyilvánosan elárulja, hogy 30 milliárdot aranyba fektetett -- teli tüdővel fújják az arany lufit...
Az ilyesminek legtöbbször az a vége, hogy kiderül, megtalálták a világ legagyobb aranybányáját, vagy tudnak mesterségesen aranyat csinálni, vagy mittomén, lényeg, hogy a kisember befektetései lenullázódnak...

Talán a "valódi", profitot termelni képes "értékek": a válság miatt olcsón megszerezhető bérbeadható ingatlan, termelő-gyártó kapacitások, komplett cégek (pl a MAL Rt, amennyiben a kártéritések miatt csődöt jelentene :)) -- félő azonban, hogy a pol. elit "elvtársai" már ezt a lehetőséget is jó előre levajazták..)
 

Kiszsíros

Állandó Tag
Állandó Tag
Őszintén szólva lehet, hogy nem látom át annyira a világgazdaság helyzetét, sőt működését, mint a befektetési guruk, de attól azért talán jobban, mint amit feltételezel.

Hogy kik a haszonélvezői, vesztesei, és főleg okozói az - lehet kicsit érzéketlennek tűnök - de nem igazán érdekel. Nyilván nem én fogom megváltani a világot. Csak igyekszek hasznot húzni belőle. Sodródok az árral.

Ugyanez a helyzet az arannyal is. Már 1100 környékén azt gondoltam, hogy ebből lufit fognak csinálni. Akkor azt gondoltam, hogy 1500-2000 közé fel fog menni. Hidd el folyamatosan azt nézem, hogy mikor kell majd kiugrani belőle. De még úgy néz ki, hogy igazán nem haraptak rá a tömegek.

A felsoroltak pedig szinte minden befektetésre igazak. Nem is értem igazán. Részvény, banki betét esetén is bizonytalan, hogy hozzájutsz-e a pénzedhez. Biztonságos befektetés, mint olyan szó szerint nem is létezik. Még az általad említett ingatlanra is igaz ez. Erről nagyapáink biztos tudnának többet mesélni. A nyereséget is nyilván akkor realizálod, amikor kiszállsz belőle. Addig csak papírprofit. A döntési nehézségek pedig benne vannak a játékban. Ettől szép...
Soha nem verem a fejem a falba. Ha hozok egy nyilvánvalóan rossz döntést, akkor tanulok belőle. Ha jó döntést hozok, de kiderül, hogy még többet lehetett volna nyerni, akkor azzal nem foglalkozok. Hoztam egy döntést, ami az akkor rendelkezésemre álló információk alapján helytálló volt. Egyébként is lehetetlen a maximumot kihozni a mozgásokból.

Komplett cégeket sajnos nem áll módomban vásárolni, bármilyen kedvező lenne is.:rolleyes: De, mint régebben írtam, ingatlanba fektettem bőven.
 

vincent01

Állandó Tag
Állandó Tag
Aranyba és ingatlanba fektetsz? Biztosan jo. De megis havona mekkora összeget profital ez neked? Ugy értem hogy amit fizikailag a szamladon tudhatsz, vagyis gyarapodott a vagyonod.
Az emberek nagy többsége hónapról hónapra él, és bizony fontos nekik hogy havonta mennyi pénz is kerül a számlájukra. Gondolom neked nincs ilyen problémád, szerencsés vagy. Viszont a "többség" nem tud aranyba fektetni és ingatlanokat venni.
Bevallom őszintén én sem, de szerencsére van egy kis befektetésem amiből havi szinten profitálok. Szerencsére a banki éves kamat többszörösét havonta. ;-)

Az aranyra visszatérve. Gondoltal mar arra hogy miér folyik meg a csapból is hogy "vegyél aranyat mert az jo"? Kérdem én mikor fogod eladni? Ha látod hogy megy fölfelé az egekbe? Biztos hogy nem. :) Bár feltehetőleg nyerni fogsz rajta, a kérdés csak az hogy mennyit és mikor. Az idő / profit kalkulacióbol majd meglátod hogy érdemes volt-e vagy sem.

Nézzük az ingatlant. Ha lakasokat, vagy házakat vettél, akkor az kiadhat, igy viszonylagosan visszahozza a hosszabbtávú fenntartási költségét, amig eladásra kerül, persze csak akkor ha megindul valahogy az igencsak hanyatló ingatlanpiac. Ha eladás céljából vetted akkor meg az illeték megfizetése fölözi le a hasznodat de rendesen. :p
Ha szántót, rétet vagy erdőt vásároltal, az a legjobb befektetés, persze csak abban az esetben ha kiadod, vagy esetleg magad dolgozol rajta, bár az necces. A bérbeadott földekkel nincs gond és hasznod is van. Az értéke (bár lassan de biztosan) folyamatosan emelkedik.

Ezek a befektetések azoknak jók akik nagy összegeket tudnak befektetni és hosszú távra gondolkoznak, biztos háttérrel rendelkeznek.

Kár hogy én nem engedhetem ezt meg magamnak, és kénytelen vagyok küzdeni hónapról hónapra, próbálok kis befektetések eszközölni hogy kint legyek a havi válságokból. :)
 

Bolch

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Igazi Válság

Kicsit utána lehet nézni a neten,


hogy azért legalább vannak jóval szegényebb országok is mint a miénk, ahol mindig panaszkodunk, de azért ez már tényleg megdöbbentő és hihetetlen… a világ legrosszabb pénze:

060720_somalia_hmed_6a.hmedium.jpg


Somalia: SOS Somalia-i Shilling
Infláció Mértéke: ismeretlen (senki sem tudja mert olyan nagy lehet :))
A valuta értéke: 1,387.77 SOS per 1US$ (nem semmi!)

De akit jobban érdekel a téma az utánaolvashat, azonban érdekes: az 5. helyen Zimbabwe áll ahol is 250ZWD egy USA dollár és 3,714% az infláció. Jó persze nem az a lényeg hanem, hogy gyakorlatilag lehetetlen dollárt vásárolni és a feketepiaci ára 60000ZWD ami ráadásul percről percre változik és valószínűleg ettől ma már jóval magasabb.
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Igazi Válság

Kicsit utána lehet nézni a neten,


hogy azért legalább vannak jóval szegényebb országok is mint a miénk, ahol mindig panaszkodunk, de azért ez már tényleg megdöbbentő és hihetetlen… a világ legrosszabb pénze:

060720_somalia_hmed_6a.hmedium.jpg


Somalia: SOS Somalia-i Shilling
Infláció Mértéke: ismeretlen (senki sem tudja mert olyan nagy lehet :))
A valuta értéke: 1,387.77 SOS per 1US$ (nem semmi!)

De akit jobban érdekel a téma az utánaolvashat, azonban érdekes: az 5. helyen Zimbabwe áll ahol is 250ZWD egy USA dollár és 3,714% az infláció. Jó persze nem az a lényeg hanem, hogy gyakorlatilag lehetetlen dollárt vásárolni és a feketepiaci ára 60000ZWD ami ráadásul percről percre változik és valószínűleg ettől ma már jóval magasabb.

azé megnyugtató látni, hogy AK-47-est még lehet kapni a SOS-ért
meg hogy a nagy energiákat felelmésztő kalózkodás, népirtás, emberrablás, stb. közepette azért a jut a szomáliaiaknak is idő egy kis heverészésre az árnyékban...
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
azé megnyugtató látni, hogy AK-47-est még lehet kapni a SOS-ért
meg hogy a nagy energiákat felelmésztő kalózkodás, népirtás, emberrablás, stb. közepette azért a jut a szomáliaiaknak is idő egy kis heverészésre az árnyékban...

Ugye tudod, hogy az, aki pénzt adott az AK-47-esekért, nincs itt a képen?

Az volna jó, ha egyszerre bekövetkezne a megvilágosodás ezeknél a szegény, tudatlan, félrevezetett embereknél és ott rögtön lelőnék azt aki a kezükbe nyomta ezeket a fegyvereket.
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Ugye tudod, hogy az, aki pénzt adott az AK-47-esekért, nincs itt a képen?

Az volna jó, ha egyszerre bekövetkezne a megvilágosodás ezeknél a szegény, tudatlan, félrevezetett embereknél és ott rögtön lelőnék azt aki a kezükbe nyomta ezeket a fegyvereket.

jellemtelen, erkölcstelen, néha kapzsi, néha valóban csak buta és
félrevezetett követők/vazallusok/bérencek nélkül a legördögibb
manipulátor se tudna a háttérbe húzódva manipulálni...
Nem lehet az egyén felelősségét anullálni, "parancsra tette", vagy csak "szegény, félrevezetett" indoklással.
Azoknak ott a képen mind megvan a maga egyéni oka/remélt előnye/haszna, amiért az AK-t szorongatja...

valóban meg lehet vezetni a tömeget -- és valóban lehet sajnálni a megvezetetteket (mek mek...), bár ennek nem sok értelme van.

Szimpátiát azért mégsem kellene elvárni...
 

Integra

Állandó Tag
Állandó Tag
jellemtelen, erkölcstelen, néha kapzsi, néha valóban csak buta és
félrevezetett követők/vazallusok/bérencek nélkül a legördögibb
manipulátor se tudna a háttérbe húzódva manipulálni...
Nem lehet az egyén felelősségét anullálni, "parancsra tette", vagy csak "szegény, félrevezetett" indoklással.
Azoknak ott a képen mind megvan a maga egyéni oka/remélt előnye/haszna, amiért az AK-t szorongatja...

valóban meg lehet vezetni a tömeget -- és valóban lehet sajnálni a megvezetetteket (mek mek...), bár ennek nem sok értelme van.

Szimpátiát azért mégsem kellene elvárni...

" A reményvesztett emberek könnyen irányíthatók." És ez bármilyen ország bármely emberére vonatkozik.
 
Oldal tetejére