Sütemények

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Meggyes rétes egyszerűen

Meggyes rétes – hajszálvékony tésztarétegek között a gyümölcs dióval, morzsával
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 vagy 8 lapos)
1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 35-40 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lapok megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A réteslapokat óvatosan kihajtogatom, egy tiszta konyharuhára helyezem az első lapot, alaposan megkenem olajjal, erre helyezem a következő lapot. Ha 6 lapos a csomag, 3-at, ha 8 lapos, 4-et használok egy rúdhoz. A legfelső lapnak csak a széleit kenem meg, nagyjából a feléig megszórom az előzetesen összekevert zsemlemorzsa-dió elegyével, erre kerül az alaposan lecsepegtetett meggy fele, majd a meggyet kevés fahéjjal hintem meg. Ízlés kérdése, ki mennyire szereti a fahéj intenzív ízeit, kerülhet rá nagyobb mennyiség is. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A rétest szorosan feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal.

A másik rúd esetén hasonló módon járok el. Forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm. A még forró réteseket alaposan meghintem a vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeletelem fel. A ropogós tészta által keretezett, gyümölccsel gazdagon hintett rétes langyosan, hidegen egyaránt nagyszerű!

Meggyes réteskocka – kis rafinériával

Ropogós lapok között az izgalmas, krémes meggytöltelék
Hozzávalók egy 25X30 cm-es tepsihez:
1 csomag réteslap (8 lapos)
1 üveg meggybefőtt (720 ml-es)
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 rúd vanília kikapart belseje
2 teáskanálnyi meggypárlat
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanálnyi őrölt gyömbér
2 evőkanálnyi darált dió
A lapok megkenéséhez kb. 1 dl növényi olaj (pl. dióolaj)
A sütemény tetejére kb. 1 evőkanálnyi jécukor,
Ízlés szerint: további vaníliával kevert procukor

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral kibélelem. A diót a zsemlemorzsával kis tálban elkeverem. A meggyet lecsepegtetem, a levét felfogom, forraló edénybe töltöm. A keményítőt elkeverem a befőtt levében, a vanília magjait, gyömbért hozzáadom. Folyamatos keverés mellett 2-3 perc alatt besűrítem. A pudingra hasonlító állagú, gyönyörű, mély bordó mártást kapok, ehhez öntöm a meggypárlatot. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd belekeverem a magozott meggyszemeket.
A réteslapokat óvatosan kihajtogatom. Egy lapot tiszta konyharuhára helyezek, alaposan megkenem olajjal, majd belesimítom az előkészített tepsibe. További 3 lappal hasonlóan járok el, azzal a különbséggel, hogy az utolsó lapot nem olajozom. Erre kerül a dió-zsemlemorzsa keverékének 2/3-a, majd elterítem rajta a sűrű mártásban illatozó meggyet. A tetejét meghintem a maradék morzsával. Megolajozok egy újabb réteslapot, ezzel fedem le a meggyet, majd a maradék 3-mal is hasonlóan járok el.

A még sütés előtt álló tepsiben éles késsel kijelölöm a kockák helyét. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Nem szükséges végigvágni a tésztát, elegendő csak a felső réteget. Így sütés után könnyű szeletelni. Ha a meggymártás kicsit átüt a kockák között, nem baj, kifolyni nem fog! A kis kockákra néhány szem jégcukrot szórok.

Kb. 20-22 perc alatt pirosra sütöm. Még forrón meghintem egy kevés vaníliával kevert porcukorral, a tepsiben hagyom kihűlni, langyosan szeletelem.

Az alkoholtartalom sütés közben elillan, de a meggypárlat (a Fekete-erdő tortából is jól ismert „Kirsch”) csodás aromái, valamint a gyömbér nagyszerű zamatot kölcsönöznek az ízletes, krémes meggytölteléknek. A ropogós tésztalapok pedig finom, vékony talpat és fedelet biztosítanak ehhez a finomsághoz.

(mindmegette.hu)
 

Cklara

Állandó Tag
Állandó Tag


Neten találtam, nygon finom, kipróbáltam!
MÁKLEPÉNY
· Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:

· 3 tojás
· 25 dkg cukor
· 2,5 dl tej
· 20 dkg darált mák
· 20 dkg liszt
· 1 csomag sütőpor
· 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és a tej felével jól elkeverjük, hozzáadjuk a mákot, és a sütőporral elkevert lisztet, felöntjük a maradék tejjel, jól elkeverjük, a végén beleforgatjuk a citrom héját is. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és ízlés szerint díszítjük.
 

bigybere

Állandó Tag
Állandó Tag
Kefires süti:
1 pohár kefir
3 pohár liszt
2 pohár cukor
1 pohár olvasztott vaj
5 db tojás
1 cs sütőpor
1 kg gyümölcs
A gyümölcsön kívül mindent összekeverek ,vajazott lisztezett tepsibe öntöm, beleszorom a gyümölcsöt és készre sütöm. Egészségetekre
 

Barbara73

Állandó Tag
Állandó Tag
A hétvégén sütöttem almás krémest, nagyon finom volt. Csupán annyi gondom volt vele, hogy a közepe egy kicsit elázott. Bár az is lehet, hogy türelmetlen voltam és nem vártam meg míg teljesen kihűl, így borítottam át egy másik tepsibe.Vagy az almától??? Majd próbálkozom még vele....
 

Moncsa01

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszerű és nagyon finom süti recept:

RAFFAELLÓ SZELET

A recept kisebb méretű tepsire készült!

Tészta:

- 6 tojásfehérje
- 30 dkg porcukorral felverni
- Hozzáadunk 15 dkg kókuszreszeléket
- És 10 dkg lisztet.

Olajozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon kb. 15-20 perc alatt sül meg.

Krém:

- 6 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 vaníliás pudingpor
- 4 dl tej

A krém hozzávalóit felfőzzük. Ha kész, a tűzről levéve, még melegen elkeverünk benne:

- 20 dkg margarint
- 10 dkg porcukrot.

Ha a tészta és a krém is teljesen kihűlt, akkor a tésztára rátesszük, egyenletesen elkenjük a krémet. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Csokis-meggyes kekszgolyók

Hozzávalók:
A golyókhoz:
50 dkg darált keksz
10 dkg vaj
3 evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
1 evőkanál rumaroma
1 meggybefőtt
A csokibevonathoz:
20-30 dkg ét tortabevonó
8-10 dkg vaj
rács, amin a golyókat lecsepegtetjük (én barkácsáruházakban kapható, horganyzott fém festéklehúzó rácsot használtam e célra)
Elkészítés:
A darált kekszet elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahőmérsékletű vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. A masszát alaposan összedolgozzuk. A meggyet lecsepegtetjük, majd 3-4 darabra vágjuk. A masszából kis golyónyi mennyiséget fogunk (1,5-2 cm átmérőjű), majd ujjunkkal lyukat nyomunk bele, amibe 1 meggydarabot teszünk, majd a lyukat visszazárjuk, golyó formájúra nyomkodjuk.

A csokibevonathoz a tortabevonót lábosba tördeljük, és forró gőz fölé tesszük. Eközben egy másik lábosban a vajat megolvasztjuk, és alacsony lángon addig sütjük, amíg serceg - ezzel kisütjük a benne lévő felesleges vizet. Amikor már enyhül a sercegés, levesszük a tűzről, nehogy megégjen. Az olvasztott tortabevonóhoz annyi vajat keverünk, hogy közepesen sűrű, de inkább folyós masszát kapjunk. A rácsokat, amire a kész golyókat tesszük, egy tepsi fölé tesszük, hogy a lecsepegett csokit felfogja, majd egy villával a masszába mártjuk a golyókat, és a rácson hagyjuk 10-15 percet, hogy megszilárduljon a csoki.

Ha a máz megkötött, a rács alja felől egyenként felnyomjuk a golyókat -ugyanis ha simán csak fentről próbáljuk meg leszedni őket, könnyen ott maradhat a rácsban a golyók alja.

Marcipános csillagok és szívek

Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz:
15 dkg rétesliszt
5 dkg kukoricakeményítő
10 dkg vaj
8 dkg finom szemű kristálycukor
1 teáskanál vanília kivonat
1 tojássárgája
1 teáskanál víz
1 csipet só
A töltelékhez:
kb. 5 dkg piros színű sűrű lekvár (meggy, ribizli, de akár szilva is lehet, jelen esetben saját készítésű szilvalekvárt használtam)
kb. 5 dkg sárga színű sűrű lekvár (sárgabarack, őszibarack, birsalma, itt a frissen főzött házi birsalmalekvár került a szívekre)
A borításhoz:
20 dkg marcipánmassza
kevés porcukor
20 szem blansírozott mandula félbevágva
Elkészítés:
A lisztet, a keményítőt, a cukrot és a csipetnyi sót tálba szórom, hozzáadom a forgácsokra reszelt kemény vajat. Az összetevőket elmorzsolom, majd hozzáadom a vízzel elkevert tojássárgáját, a vanília kivonatot. Lapos gombóccá formálom a tésztát, 1 órát pihentetem a hűtőszekrényben.

Közben a marcipánmasszából porcukorral vékonyan meghintett, fóliával borított munkalapon 3 mm vékony lapot nyújtok, hideg helyre teszem.

A pihentetett tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtom, 3,5 cm-es csillag-, valamint szívformával kiszúrom. A leesett tésztát újra összegyúrom, újabb adagot szaggatok belőle. 175 fokra előmelegített sütőbe tolom a sütőpapírral borított tepsire, egymástól kb. 1 cm távolsága helyezett tésztákat. 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Közben a marcipánlapból a sütemények számával és formájával megegyező darabokat szaggatok. Fontos, hogy lehetőség szerint hideg konyhában készüljön minden, mert mind a tészta, mind a marcipán hajlamos gyorsan ellágyulni szobahőmérsékleten, s akkor bizony nagyon nehéz dolgozni velük.

A rácsra helyezett, néhány perc alatt kihűlt csillagokat kb. 1/2 teáskanálnyi piros, a szíveket ugyanennyi sárga színű lekvárral kenem meg. Mindegyikre 1-1 marcipánlapot helyezek. A közepükre pettynyi lekvárt biggyesztek, majd a félbevágott mandulákkal koronázom a kész süteményeket.
 

jucerka

Állandó Tag
Állandó Tag
Mézeskalács:

25 dkg lisztből, 4 egész tojással, 10 dkg cukorral, 2 és fél dkg folyékony mézzel és egy késhegynyi szódabikarbónával tésztát keverünk. Este készítjük, és a tepsiben meghintjük durvára tört mandulával.
Reggel, vigyázva, hogy meg ne barnuljon, megsütjük.
Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk. Sokáig eláll.

A méz jellegzetes ízt kölcsönöz a süteménynek. A mézestészta sütésénél ügyelni kell arra, nehogy túlsüljön, mert keserű lehet. Fontos tulajdonsága, hogy frissen kemény, de pár óra elteltével megpuhul. Sokáig eltartható.
 

Moncsa01

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy szuper finom sütemény.
Jó étvágyat hozzá!

KINDER BUENO -szelet
Hozzávalók:
6 db tojásfehérje
6 ek cukor
1 ek étolaj
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
1/2 csomag sütőpor
15 dkg vágott dió
1/3 üveg mogyorókrém
háztartási keksz

Krém:
½ liter tej
6 db tojássárgája
18 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
3 ek liszt
10 dkg csokoládé
25 dkg margarin
4 dl tejszín + 3 habfixáló


A tészta hozzávalóit összekeverjük, tepsibe tesszük és megszórjuk a vágott dióval, majd megsütjük.
A meleg tésztát megkenjük mogyorókrémmel. A tejből, tojássárgájából, cukorból, vaníliás pudingporból és a lisztből krémet főzünk, elfelezzük.
Az egyik felébe belekeverjük a megolvasztott csokoládét. Kihűtjük. A margarint két részre osztjuk és belekeverjük a sárga és a csokis krémbe.
A tésztát megkenjük mogyorókrémmel, majd rákenjük a sárga krémet, ezt beborítjuk tejbe mártogatott háztartási keksszel, erre jön a csokis krém,
a tetejére a 4 dl tejszínből vert kemény habot tesszük.
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromos álom

Hozzávalók:
25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta (mert ez jobban puhul)
0.5 l tejföl
0.5 l tejszín
2 db citrom
12 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor

A tejfölt habosra keverjük a kétféle cukorral, belekeverjük a citromok reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos krémbe. Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a fele krémet, majd ismét egy sor babapiskóta jön és a tetejére simítjuk a maradék citromos krémet. Citromgerezdekkel és levélkével díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Nagyon finom, és könnyen elkészíthető.
 

Moncsa01

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy nagyon egyszerű sütemény. Nagyon finom, az egyik kedvencem.

RÉPATORTA

4 tojás
3 dl cukor
3 dl finomliszt
2 kisk. szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk só
1 kk van. cuk.
1,5 dl olaj
4-5 sárgarépa

Teteje:
10 dkg natúr krémsajt
1 kk van. cuk.
5 dkg vaj
12 dkg porcukor
(ebből én duplát csinálok)

A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Lisztbe a szbb., fahéj, van. cuk., cukros tojás, olaj reszelt répa.
26 cm-es tortaforma, 180 fok, 1 óra!
Akkor jó, ha elválik az edény falától!
Tetejéhez a hozzávalókat összekeverjük, kihűlve rákenjük!
Hűtőbe tesszük pár órára!
 

Minci9

Állandó Tag
Állandó Tag
Kipróbáltam a sütőtökpitét és ajánlom mindenkinek aki szereti a sütőtököt.

A tésztája leveles vajas tészta. Én fagyasztott, készen kaphatóval csináltam.
Egy kerek, 28 cm átmérőjű tortaformába tettem.
A krém pedig: 85 dkg nyers gyalult sütőtök, 5 dkg vajon pépesre párolva.
3 tojás sárgája kikeverve 20 dkg cukorral és 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel. A 3 tojás fehérje habbá verve és 2 dl tejszín.
1 óra alatt sül meg. Akkor jó, mikor a szélétől 2-3 centire már megsült de a közepe még lágy.
Meg kell várni, hogy teljesen kihüljön plusz hűtőben hűteni még pár órát, mert csak így lesz szeletelhető.
Tejszínhabbal tálalva nagyon finom!
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Aljnélküli túrós

Hozzávalók :
1 kg túró
15 dkg lágy margarin
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1-2 csomag vaniliás cukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna ( vagy fél csomag sütőpor )

Tetejére : 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás
A hozzávalókat összekeverjük, közepes méretű lisztezett, zsírozott tepsibe öntjük.
A tetejére valókat kikeverjük, evőkanállal rácsurgatjuk és elsimítjuk a tetején.
Forró sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. ( Kb. : 40 perc )


Túrótorta - sütés nélkül

Hozzávalók:
4 dl tej,1/2 kg túró, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg curkor, 10 dkg vaj, 3 teáskanál zselatin, gyümölcs, babapiskóta

Elkészítés:
A túrót 1 dl tejjel, reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk, majd 10 dkg vajjal és 15 dkg cukorral habosra keverjük. Utána még 1 dl tejjel óvatosan összekeverjük. 2 dl tejben 3 teáskanál zselatint feloldjuk, majd felfőzzük, de nem forraljuk. Amikor langyosra hűlt hozzákeverjük az elkészített túróhoz. Ezután formába rakunk több rétegben túrót és gyümölcsöt (legalul és legfelül is túró legyen), a tetejére babapiskótát teszünk. Lefedjük a formát és betesszük a hűtőszekrénybe. Pár óra múlva kész. Ráfordítjuk a tálcára, majd gyümölccsel és tejszínhabbal díszíthetjük.


Túró rudi - házilag elkészítve

Hozzávalók : 0.5 kg túró, 2 vaniliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 citrom héja reszelve,1 kis tejföl, 3 teás k.zselatin

A csokimázhoz : 10 dkg tortabevonó, 10 dkg vaj vagy margarin

Elkészítés :

A túrót egy nagyobb szűrőn áttöröm és jól összekeverem az összes hozzávalókkal a zselatin kivételével. A zselatint 1 dl.vizzel felhevítem, és langyosan beleöntöm a túróba. Az összekevert masszát a folpakba rakosgatom, és vékony rudakba szorosan betekerem. A két végét jó becsavaron. Ezt egy éjszakán át a hűtőben tartom. Másnap a csokit gőz fölött a vajjal simára olvasztom,és amikor már nem meleg, de még jó folyós, egyenként beleforgatom, az előzőleg kicsomagolt és feldarabolt masszát. Érdemes egy rácsra kiszedni,hogy le tudjon csorogni a felesleges csoki. Vékony pengéjű késsel könnyedén le lehet szedni dermedés után.



http://andi1976.gportal.hu/
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Cseresznyés-mandulás clafoutis

Hozzávalók:

1 kg cseresznye(befőtt)
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cseresznyepálinka (elhagyható)
4 tojás
1 bögre cukor
1 bögre tejszín
1 bögre darált mandula
1 bögre liszt
1 bögre tej
+ kevés vaj a forma kikenéséhez
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, elkeverjük a vaníliás cukorral és ízlés szerint a cseresznyepálinkával.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt. Apránként, kevergetés közben hozzáadjuk a mandulát, a lisztet és a tejet. A tésztát 20 percre hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük és kivajazzuk a formát. A tésztát a formába öntjük és eloszlatjuk rajta a cseresznyét. A sütőben (középen, légkeverésesnél 180 fokon) 35 percig sütjük. Melegen meghintjük porcukorral, majd felszeletelve langyosan tálaljuk.

Forrás: Christa Schmedes: Bögrés sütemények - Formában sült finomságok

* 1 bögre = 200 ml

Dobos torta

Hozzávalók a piskótához:

6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
1 csipet só
3 dkg vaj


A krémhez:

6 db egésztojás
15 dkg porcukor
10 dkg reszelt étcsokoládé
20 dkg vaj


A mázhoz:

15 dkgkristálycukor
1 kávéskanál vaj
2 csepp ecet

A díszítéshez:
tejszínhab
csokidara

A piskóta készítést a papírformák kivágásával kezdjük.
6 db, 26 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból.
Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját, majd ollóval kivágjuk.

Ezután elkészítjük a piskótát.
Kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét kevés sóval habbá verjük.
A sárgákhoz hozzátesszük a porcukrot, habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is.
A lisztet átszitálva tesszük a tojássárgás keverékhez, és a tojásfehérje habbal felváltva adagoljuk hozzá, óvatosan fakanállal keverve.

A sütőpapírokat tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát (kb 3 evőkanálnyit) és szépen elkenjük.
180 C fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt világosra megsütjük.
Ha megsültek a lapok, rájuk helyezünk egy 24 cm-es tortaformát, és azzal kiszúrjuk a tésztákat, így egyforma kerek piskótákat kapunk.

A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét.
A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd az olvasztott csokoládéval összevegyítjük
A masszát addig keverjük - szintén vízgőz fölött -, amíg besűrűsödik.
Ekkor félretesszük hűlni. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat is.

Ezután egymásra rétegezzük a piskóta lapokat és a krémet, de egy lapot tegyünk félre, erre kerül majd a máz. A krémet se tegyük bele mindet, mert egy kevés kell majd a torta oldalára is.
A majdnem kész tortát hűtőbe tesszük, míg elkészül a díszítés.

A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul.
Csak világosbarna legyen, ne sötét! Cseppentünk bele pár csepp ecetet, és a legvégén hozzákeverjük a vajat is.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket.
Mikor kissé meghűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.

Ezután jöhet a díszítés: a karamelles lapok alá tejszínhabból kis halmokat nyomunk és erre ferdén helyezzük rá őket.
Lehet, mint én kókuszreszelékkel, vagy csokoládédarával, egyébbel.

Gyümölcsös tiramisutorta

Hozzávalók:

- 1 doboz eperbefőtt

- 1 doboz őszibarackbefőtt

- 10 g zselatin

- 4 db tojássárgája

- 20 dkg porcukor

- 50 dkg mascarpone

- 1 kk. őrölt fahéj

- 3 dl tejszín

- 30 dkg babapiskóta

- 2 ek. instant kávégranulátum

- 1/2 dl rum

- 1 ek.kakaópor

Az eper és őszibarackbefőttet leszűrjük.
1 dl őszibarack befőttlét félreteszünk.

A tojássárgákat és a porcukrot egy edény fölött( amiben víz forr) addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad, aztán hideg vízbe állítjuk.

A mascarponét kikeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet és a fahéjat.
A zselatint a félretett befőttlével felolvasztjuk.
Belekeverünk egy evőkanál krémet, majd a krém egészéhez keverjük, végül belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral.

1 dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátumot, aztán hozzáadjuk a rumot.
Belemártjuk a babapiskóták felét, és kibéleljük velük a tortaforma alját.

Tetejükre simítjuk a krém egyharmadát, majd magházukkal lefelé belenyomjuk a felezett barackokat,a forma oldalára pedig vágott felükkel kifelé, rárakjuk az eperszemeket.

A gyümölcs tetejére tesszük a maradék krém felét, majd az előző sorra merőlegesen még egy sor kávéba mártogatott babapiskóta következik végül a maradék krém.

12 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát és a sütőpapírt..
Kakaóval meghintve díszítjük.
 

bice

Állandó Tag
Állandó Tag
Finom élesztos kalács

60 dkg lisz
1 dl olaj
3 e.kanál cukor
5 dkg éleszto
4 dl tej
csipet só

A szokásos módon az élesztot felfuttatjuk a cukros tejben és ledagasztjuk a tésztát. Nem kell keleszteni, hanem azonnal lehet feldolgozni. Ha kakaos tekercset akarunk akkor 3 részre osztjuk, nyújtjuk és töltjük.
Ha buktát szerenenk kinyujtjuk a tesztat , téglalapokat vágunk belőle, közepére keményebb lekvárt teszünk és bukta formára hajtjuk. Kiolajozott tepsibe tesszük és itt hagyjuk kelni. Sütés előtt a tetejét olajjal kenjük.
 

Kingus25

Állandó Tag
Állandó Tag
Adventi csokis fenyők

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 5 dkg darált dió, 1 tojássárgája, 1 citrom héja, csipet só.
A tetejére: 10 dkg tortabevonó tejcsoki.
Elkészítés:
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és fenyőfákat, csillagokat szúrunk ki belőle. Közepes tűznél 25-30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, tortabevonó csokival díszítjük úgy, hogy az oldalukra is jusson. Mielőtt a csoki megdermedne, kókuszreszelékbe mártjuk, de csak az oldalukat. A csillagokat csoki-csíkokkal díszítjük.
Finom és mutatós sütemény, karácsonyfa-dísznek is megfelel. Jó pár nappal az ünnep előtt is megsüthető, sokáig eláll.
 

Kingus25

Állandó Tag
Állandó Tag
Bejgli


Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg zsír, 8 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 dl tej, 1/2 dkg só.


Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg porcukrot elmorzsolunk. 1 dkg élesztőt a tejben felfuttatjuk és a tésztához keverjük. Hozzáadunk 1 tojást és a sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át (pl. éjszaka) pihentetjük. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk és megtöltjük. Feltekerjük és zsírozott tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük és 1/2 órán át meleg helyen tartjuk. Ezután ismét megkenjük, de ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad (megrepedezik). Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
 

Kingus25

Állandó Tag
Állandó Tag
Vaníliás kifli


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg darált dió, 9 dkg porcukor, csipet só.


Elkészítés:
Az anyagokat gyorsan összegyúrjuk, ceruza vastagságú rudakat sodrunk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, és a két végét kissé megnyomva kifliket formálunk. Közepes tűznél sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Nagyon finom, porhanyós, és sokáig eláll.
 
Oldal tetejére