Sütemények

Sudárka

Állandó Tag
Állandó Tag
Tízperces kuglóf

Tízperces kuglóf

Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet. Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kivajazott, közepes kuglófformába öntjük a massza kb. 2/3-át. A maradék tésztába keverjük a kakaóport, és a sárga tésztára kanalazzuk. Előmelegített sütőben 15 percig nagy- /gázsütő 8-as fokozat/, majd 4-es fokozaton sütjük, még kb. 40 percig.

Megjegyzés:
Tényleg 10 percen belül kikeverhető! Elrontani nem lehet, ízlés szerint tehetünk bele meggyet, mazsolát, diót, stb
 

sotti79

Állandó Tag
Állandó Tag
Baklava recept:

Hozzávalók:
30 db réteslap
15 dkg sütőmargarin
30 dkg dió
10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
15 dkg méz
Sziruphoz:
1 citrom
10 dkg méz
Elkészítés:

A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
 

sotti79

Állandó Tag
Állandó Tag
Narancsos linzer:

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
20 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához valókat összemorzsoljuk, és a két narancs kifacsart levével gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Hűtőben minimum 1 órát pihentetjük, de jobb este gyúrni, reggelig hűteni. Két részre vesszük, vékonyra nyújtjuk, felét teli, felét lyukas virágalakra szaggatjuk. Lemezen hamar megsütjük, majd kettesével (egy telire 1 lyukas) a lekvárral összeragasztjuk.

Megjegyzés:
Frissen kemény, másnapra istenien megpuhul. Nagyon jó illatú és ízű sütemény, zárt dobozban hetekig eláll, minél öregebb, annál jobb. Szilveszterre szoktam egyből dupla adagot csinálni.
 

sotti79

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott palacsinta

Hozzávalók:
(12 palacsintához):
2 tojás,
30 dkg liszt,
3 dl tej,
1 dl szódavíz,
késhegynyi só,
cukor,
a sütéshez:
2-4 evőkanál olaj,
12 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
esetleg lekvár,
a tálaláshoz porcukor
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, habverővel jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomós. Keverés után legalább egy óra hosszat pihentetjük. A sütéshez a palacsintasütőt jól megforrósítjuk, kenőtollal megolajozzuk, egyszerre kis tejmerő kanálnyit öntünk a sütőbe, megforgatjuk, hogy egyenletesen szétterüljön. A palacsintasütőt enyhén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, a szélt kenőtollal olajozzuk, majd a tésztát késsel megfordítjuk. A cukorral elkevert darált dióval egyenként meghintjük a palacsintákat, s azokat beolajozott tűzálló tálban egymásra rakjuk. Készíthetjük úgy is, hogy az egyik lapot cukorral, a másikat lekvárral hintjük meg. Forró sütőbe tesszük, tíz-tizenöt percig pirítjuk. Kerek tálra borítjuk ki. Tetejét cukorral meghintjük, és szeletekre vágva adagoljuk.
 

sotti79

Állandó Tag
Állandó Tag
Karácsonyra a klaszikus, nekm eddig mindig nyerő ötlet volt, ha ezt sütöttem:

Vaniliás kifli:


42 dkg liszt
30 dkg sütőmargarin
22 dkg darált dió
15 dkg porcukor
vaníliás porcukor
Elkészítés:
A puha margarint összedörzsöljük a liszttel, hozzágyúrjuk a diót és a porcukrot. Ha jól összedolgoztuk, vágjuk dió nagyságú darabokra, ezeket formázzuk csinos kis kiflikre, majd gyenge tűznél süssük világosra. Vaníliás porcukorban melegen átforgatom.

Megjegyzés:
Minél tovább áll, annál finomabb. Én egyszerre két adagot sütök. Jó étvágyat!
 

holeczizsuzsa

Állandó Tag
Állandó Tag
jöhetne egy szelet finom süti

ez jó lesz? :p ...bár azt hallottam túrót csak itthon Magyarországon lehet kapni, azért remélem sok sütni szerető háziasszonynak okozok vele örömet! A férjem fönökasszonya amikor Angliába költözött "kilopott" a bőröndbe 2 kg házitúrót, hogy ezt megsüthesse a férjének (aki egyébként jereváni, de imádja a magyar konyhát:o) )
Habos túrós:oTészta: 1o dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 18 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor
Ezeket összegyúrjuk, kinyújtjuk és úgy helyezzük egy közepes méretű tepsibe, hogy a széleire is kerüljön.
Töltelék: Fél kg jó túrót összekeverünk 4 tojás sárgájával, 15 dkg porcukorral, fél citrom levével és 1 csomag főzős vanilia puding porral valamint fél liter tejjel. Haberővel jól összedolgozzuk, beleöntjük a tésztával kibélelt tepsibe és előmelegitett sütőben, mérsékelt lángon(kb 15o fok) 5o-6o percig sütjük.
Hab: 4 tojás fehérjét (de 6-al magasabb lesz a hab J) 1o dkg porcukorral és pici sóval (keményebb lesz tőle a hab!) kemény habbá verjük, a sütire kenjük és még kb. 8-1o percig csökkentett lángon – inkább szárítjuk, mint sütjük.
Még langyosan, vizes késsel felszeleteljük.
Jó étvágyat! zsuzsa
 

marcsi78

Állandó Tag
Állandó Tag
Turó házilag (apropó a fenti hozzászólás)
Bármilyen nem tartós tejet megaltatsz, kb. 2 nap alatt meg kell, hogy aludjon, de szobahőmérsékleten kell tartanod egy lábasban a tejet, ha aludttej lett belőle, elkezded hevíteni (vagyis felrakod a gázra), és amikor elválik a savótól leveszed róla, és leszűröd (pl. egy gyolcs anyagba átszűröd és lecsöpögteted).
Sajnos házi tej helyett bolti tejből is lehet késziteni. Veszel élőflorás joghurtot, összekevered a felforralt kb. nyolcvan fokra lehütött tejjel és
egy 5 óra mulva(lehet egy nap is) felmelegited(hevited) lassan, keveset pihen és leszüröd, lecsepeg és kész a finom turó.
Nagymamám sokszor csinált házi turót, igaz, hogy akkoriban nem is ismertük a bolti tejet...
 

hegeevi

Állandó Tag
Állandó Tag
Pudingos gyümölcstorta

Hozzávalók 6 főre
piskótához:
4 tojás
150 g porcukor
1 citrom leve és héja
4 ek forró víz
200 g liszt
1 cs sütőpor
tetejére:
1 cs vaníliás pudingpor
1/2 l tej
3 ek cukor
tetszés szerinti gyümölcs (én csak banánnal készítettem, de bármilyen gyümölcsöt tehetünk rá)
1 cs tortazselé


Elkészítés

A sütőt 180 C-ra melegítjük, alsó-felső álláson.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a porcukorral, citrom levével és a forró vízzel jól összekeverjük (robotgép segítségével).
Belereszeljük a citrom héját, és kis adagonként hozzáadjuk a liszttel összeszitált sütőport.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
Egy 28 cm átmérőjű gyümölcstorta formát vajazunk-lisztezünk, majd mehet bele a tészta.
Kb 25-30 perc alatt készre sütjük.(Tűpróba!)
Miután a tészta megsült, megvárjuk hogy kihűljön, s csak aztán borítjuk egy nagy tálcára.
A pudingot a leírás szerint elkészítjük a tejjel és a cukorral. Majd a tészta tetején egyenletesen elsimítjuk.
Erre jöhetnek a gyümölcsök, tetszés szerint.
Ha ezzel is megvagyunk, a tortazselét a hátoldalán található útmutató szerint elkészítjük és ráöntjük a gyümölcsök tetejére.
Ha kész, hűtőbe tesszük néhány órára hűlni.

Isteni finom lett, a piskótája nagyon puha és könnyű...

Gesztenyés keksztekercs

50 dkg darált kekszet, 5 evőkanál kakaóport, 2 dl tejet, 2 evőkanál rumot és 25 dkg Rama margarint 15 dkg porcukorral jól összekeverünk. 15 dkg Rama margarint, 15 dkg porcukrot és 25 dkg gesztenyemasszát 1 kanál kakaóporral keverünk alaposan össze. A deszkát meghintjük kókuszreszelékkel, a kekszes tésztát fél cm-re sodorjuk, rákenjük a gesztenyés krémet, feltekerjük. Legalább fél órát hidegen tartjuk, mert így könnyebb szép vékonyra szeletelni.

Nagyon finom és laktató!

Muffin csiga

A tésztához:
55 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
3 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só
20 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
2 dl tej
2½ dl tejszín
A nyújtáshoz kevés finomliszt
A töltelékhez:
10 dkg cukor
10-10 dkg tej-és étcsokoládé
5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
A tepsi előkészítéséhez: kb. 5 dkg vaj, kb. 10 dkg liszt
A tészta megkenéséhez 3 dkg olvasztott, kihűlt vaj

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük egy muffintepsi 12 horpadását.
A töltelékhez apróra vágjuk a csokikat, majd a cukorral együtt kávéőrlőben vagy egy kisebb késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk, mintha tortadarát készítenénk.
Egy nagy keverő tálban összevegyítjük a sütemény száraz alapanyagait, azaz a lisztet, a cukrot, az őrölt fahéjat, a sütőport, a sót és az apróra vágott aszalt sárgabarackot. Ezután jöhet a tálba a tej és a tejszín is, majd az egészből egynemű tésztát gyúrunk.
A tésztából egy kilisztezett deszkán, enyhén lisztezett nyújtófával egy 30 x 40 centis lapot nyújtunk. Ezt megkenjük a töltelékhez félre tett olvasztott, kihűlt vajjal, majd a tésztalapot egyenletesen megszórjuk a cukros csokimorzsával.
A csokis, vajas tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, egy éles késsel 12 darabra vágjuk, majd egy-egy csigát kicsit megformázva egy-egy muffin horpadásba teszünk.
Végül mindegyik csigát megkenjük olvasztott vajjal, és sütőbe téve 30 perc alatt készre sütjük. Csak frissen jó, de akkor remek uzsonna vagy hétvégi reggeli lesz belőle.

Őszibarackos túrótorta recept
Hozzávalók:
1/2 kg túró,
3 dl tel,
3 dl porcukor,
5 db tojás,
1/2 kocka margarin,
2 csomag vaníliás cukor,
1 színtelen tortazselé,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
kevés zsemlemorzsa,
1 csomag zselatin,
1 kg őszibarack (lehet befőtt is)

Elkészítés:
A margarint a vaníliával összekevert cukorral, a tojások sárgájával és a citromhéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót és robotgéppel pépesítjük. A zselatint fél deciliter vízben melegítve feloldjuk, majd miután kihűlt, a tejjel összekeverjük. A zselatinos tejet kanalanként adagolva a túrós masszához keverjük, majd beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét és a felkockázott őszibarackot (pár szemet tegyünk félre díszítéshez). Egy kerek tortaformát finom zsemlemorzsával kiszórunk, beleöntjük a masszát, és a hűtőbe tesszük, amíg megdermed. A torta tetejét megrakjuk az őszibarackszeletekkel, majd a leírás szerint elkészített zselével (kocsonyával) bevonjuk. A torta oldalát bepanírozhatjuk darált dióval, mogyoróval vagy mandulával.

Ezt még nyár végén sütöttem meg, és nagyon finom lett, most is jól esne egy szelet... :)

Szaloncukor

Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

Ha valaki megpróbálna házilag szaloncukrot készíteni, ez nagyon jó recept!

KARÁCSONYI MUFFIN

Hozzávalók:
200 g liszt
150 g darált mandula
1 csomag sütőpor
1 csipet só
250 g méz
2 tojás
200 ml forralt bor (tehát fűszerezett)
3 ek olaj
1 tk fahéj
0, 5 tk szegfűszeg (őrölt)
citrom v. narancs aroma
4 ek kandírozott gyümölcs (de ízlés szerint lehet helyettesíteni)
 

maximuszka

Állandó Tag
Állandó Tag
Mini mikulások

Ötletes, nem túl időigényes, a gyerekek egyszerűen imádják.

A receptet az elkészítési móddal mellékelem, remélem tetszik nektek

160



;)
 

mónika75

Állandó Tag
Állandó Tag
FŰSZERES-DIÓS KOCKA
20 deka étcsoki, ugyanennyi dió és kristálycukor, 10 deka finomliszt, 25 deka vaj, 6 egész tojás, fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg és egy csipet só kell a tésztához,
Kb. 20 deka baracklekvár és egy tábla tortabevonó étcsoki a tetejére. 20 deka étcsokit megolvasztunk, és hagyjuk langyosra kihűlni. A dió egyik felét megdaráljuk, a másikat durvára vágjuk. A 2 féle diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a csipet sóval felverjük a fehérjéket. A margarint habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával és az olvasztott csokival. A tojáshabhoz felváltva hozzákeverjük a margarinos masszát és a lisztes-diós keveréket. A kész masszát 25-30 percig sütjük.
A kész süti tetejére előzőleg hűtőben jól lehűtött baracklekvárt, kenünk. Megolvasztunk még egy tábla étcsokit, még forró állapotban rákenjük a lekvárra (a trükk az, hogy a hideg lekvár és a forró étcsoki nem keveredik össze, nagyon szépen rásimulnak egymásra). A négy íz: csoki, lekvár, dió, fűszerek eszméletlen finomak együtt.


FRANCIA MÁKOS
Hozzávalók:
Piskóta: 6 tojás, 4 dl kristálycukor, 6 evőkanál víz, 1 dl étolaj, 4 dl finomliszt, 2 kávéskanál sütőpor, 3
dl mák (őröletlen!). Mézes lapok: 30 dkg finom liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál méz,
1 db tojás + 1 sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Krém: 3 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor,
15 dkg porcukor, 1 és fél csomag margarin (kb. 35-37 dkg), 2 csomag vaníliás pudingpor, 7 dl tej, tortabevonó.
Elkészítés:
Piskóta: 6 tojás sárgáját habosra keverünk 4 dl kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük a 6 kanál vizet, és az 1 dl étolajat. Lazán belekeverjük a 6 tojásfehérje keményre vert habját, majd óvatosan összekeverjük a 4 dl liszt, 2 kávéskanál sütőpor és 3 dl mák ŐRÖLETLEN keverékével. Lassú tűzön tűpróbáig sütjük. Mézes lapok: összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 1 evőkanál mézet, 1 tojást + 1 sárgáját és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Két lapot sütünk belőle. Krém: habosra kavarunk 3 tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral, 15 dkg porcukorral, 1 és fél csomag margarinnal. 2 csomag vanília pudingot megfőzünk 7 dl tejjel, ha kihűlt a két krémet összekeverjük.
Összeállítás: alulra kerül az egyik mézes lap, amire rákenjük a krém felét, rátesszük a mákos piskótát, rá a maradék krém és végül a második mézes lap. A tetejére csokoládé mázt készítünk tortabevonóból.
Csokimáz helyett lehet tenni a tetejére a sütemény krémjéből, amit megszórunk durvára vágott pirított dióval (15 dkg)

A túrószelet receptjét más idény-, vagy egzotikus gyümölccsel is elkészíthetjük,pl. citrommal, eperrel, málnával, ananásszal. Ilyenkor a felhasznált szénsavas üdítő a gyümölccsel azonos ízű legyen.

Hozzávalók:
3 db tojás, 3 ek. porcukor, 3 ek. finomliszt, 1/3 csomag sütöpor, 1 ek. kakaópor, 50 ml olaj. A krémhez: 250 g tehéntúró, 150 g porcukor, 200 g margarin, 1 citrom reszelt héja, néhány csepp citromlé. A mázhoz: 400 ml Fanta narancs üdítőital, 1 csomag vaníliás pudingpor, 100 g cukor. A díszítéshez: 2 narancs.

Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, a kakaóporral elvegyítjük és a cukros tojáshoz adjuk. Az olajat ráöntjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Közepes méretű, magas falú tepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát belesimitjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 18-20 percig sütjük. A krémhez a túrót áttörjük. A porcukrot a puha margarinnal habosra keverjük, a túrót hozzáadjuk. Citromhéjjal és a citromlével ízesítjük. A kisült, kihűlt tésztára simítjuk és hűtőszekrénybe tesszük. A mázhoz az üdítő felét, a pudingport és a cukrot összekeverjük. A maradék üdítővel együtt lábasba töltjük, és kevergetve sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl ezalatt a sütit felszeletelt naranccsal díszítjük, majd körbe keritjük fóliával olyan magasan hogy a krém ne csurogjon le - végül a tortára kenjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
 

Marujama Machika

Állandó Tag
Állandó Tag
Sós-sajtos rudacskák
Amikor beköltöztünk a városba, Judit volt az első szomszéd, akivel szorosabb ismeretséget kötöttem. A gyakori találkozások főzésben legtöbbször főzősben-sütésben végződtek.JEz volt a legelső közös sütésünk. Judit ezt a receptet még kezdő háziasszony korában kapta az egyik idős nagynénitől. Az idő elszaladt felettünk és mostanra már nem vagyunk egyiken se „mai csirke” JJ, de a recept még mindig topp listás! ...és az a legjobb benne, hogy szinte tovább tart leírni, mint elkészíteni. J
Hozzávalók:50 dkg liszt, só, ½ doboz szalagória, kb. 10 dkg reszelt sajt,1 cs. margarin, 1 tojás, 1 kis doboz tejföl.
Tetejére: 1 tojás, kb 10 dkg reszelt sajt, ízlés szerint köménymag
Elkészítése: A lisztbe beletesszük a sót és a szalagóriát. Egyenletesen eloszlatjuk, majd hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Ezután belekerül a szobahőmérsékletű margarin. Amennyire lehet gyorsan morzsoljuk össze a lisztes sajttal, különben lágy lesz és akkor keményíteni kell liszttel és nem lesz elég omlós. Ha már jól eldolgoztuk, beleütjük a tojást, majd a tejföllel gyúrható állapotra gyúrjuk.
Gyengén lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, de ne legyen ½ cm-től vékonyabb, inkább picit vastagabb, mert akkor nagyon lapos lesz és könnyebben kiszárad.
Tojással megkenjük, megszórjuk a maradék sajttal – ha szeretjük, köménymaggal is -, és derelyevágóval feldaraboljuk.
Én kb 1½ cm szélesre és 10 cm hosszúakban szoktam vagdosni. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sülnek.
Az így elkészített sós süti akár egy hét múlva is friss marad, .....ha marad! JJ
 

Marujama Machika

Állandó Tag
Állandó Tag
Elnézést, nem tudom, hogy mi történt, de javítanom kell a darabolás részt.... én körülbelül másfél cm szélesre és 10 cm hosszúakban szoktam vagdosni....
 

Ejzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Valaki ki tudna segíteni a legfinomabb és a legoptimálisabb állagú mézeskalács receptjével?mert eddig már egy csomót kipróbáltam és az egyik se lett az igazi(vagy a szin vagy a minőség...)
Előre is köszönöm:)
 

kossik

Állandó Tag
Állandó Tag
Mézeskalács:
56 dkg liszt, 14 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 25 dkg méz.
A mézet felforraljuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 1 órát pihentetjük, kinyújtjuk (minél vékonyabb, annál ropogósabb, ha vastagabb, puhább), kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, majd 170 fokon megsütjük figyelve, mert gyorsan megég. A tetejét cukormázzal díszítjük (porcukor és tojásfehérje keveréke).
 

Ejzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Mézeskalács:
56 dkg liszt, 14 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 25 dkg méz.
A mézet felforraljuk, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 1 órát pihentetjük, kinyújtjuk (minél vékonyabb, annál ropogósabb, ha vastagabb, puhább), kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, majd 170 fokon megsütjük figyelve, mert gyorsan megég. A tetejét cukormázzal díszítjük (porcukor és tojásfehérje keveréke).

ez kipróbált recept?mert idén biztosra szeretnék menni:)
Nemmellesleg Köszönöm:)
 

lille_havfrue

Állandó Tag
Állandó Tag
Fehércsokis-joghurtos kalács

Hozzávalók-->2 bögre liszt,1 bögre cukor,kis sütőpor, 2dl natúr joghurt vagy kefír,3 tábla fehér csoki, 2 tojás, 50g vaj

Egy tálba kevertem a 2 tojást,a sütőporral elkevert lisztet,cukrot,joghurtot,és a tűzhelyen megolvasztott 1tábla fehér csokit(jól ki kell verni),és 180 fokon 50 percig sütöttem a kivajazott kuglóf forma-féleségben.Miután kivettem,és hűlni hagytam,a maradék csokit egy nagyon kicsi tejjel,vagy tejszínnel vízfürdőben megolvasztottam,és a sütire csorgattam/kentem.Reszelt mandulával díszítettem a tetejét.

 

lille_havfrue

Állandó Tag
Állandó Tag
Stracciattella torta

Hozzávalók:
a tortaalaphoz:2 csomag babapiskóta,100 g vaj
a csokikrémhez:1 zacskó csokoládéízű desszertkrémpor(pl.Dr.Oetker-Aranka)-főzés nélkül,75ml tej,200g vanília ízű joghurt
a straciatella krémhez:500ml tejszín,30g cukor,1 zacskó habfixáló,70g étcsoki,a díszítéshez reszelt csoki

A babapiskótát zacskóstul kézzel/húsklopfolóval/sodrófával darabokra tördeljük,a zacskóból kiszedve torta formába tesszük.A vajat felolvasztjuk,összekeverjük a babapiskóta morzsával,és hideg helyre tesszük.A csokikrémport a zacskón látható előírás szerint,de 75 ml tejjel és 200 g vaníliajoghurttal készítjük el.A krémet a tortalapra kenjük,visszatesszük a hűtőbe.A straciatella krémhez a tejszínt a habfixálóval robotgéppel kemény habbá verjük,belekeverjük a reszelt csokit,a tetejét elsimítjuk.Reszelt étcsokival díszíthetjük.
 
Oldal tetejére