Történelmi személyek

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Szókrátész
(i. e. 470 – 399) ókori görög filozófus.
Vele kezdődött a görög filozófia klasszikus korszaka. Beszélgetve tanított, így írott műveket nem hagyott hátra. Tanításait, gondolatait tanítványai műveiből ismerjük, főként Plátón dialógusaiból.
 

Efi55

Állandó Tag
Állandó Tag
Szolón (i.e.640 - k.-i.e.598) görög író és politikus. Előkelő származású, bár sokáig kereskedelemmel foglalkozott. Szalamisz című elégiája korábbi népgyűlési felszólalása hatásának, valamint a sziget elfoglalásának állít emléket. 594-ben arkónná választották. Megszüntette az adósrabszolgaságot, pénz- és mértékreformot, vagyon- és munkaügyi szabályokat vezetett be, s ezekkel előkészítette Athén későbbi fellendülését. Az archaikus kor elégia- és iamboszköltészetének fontos alakja. Epikus ión költői dialektusban írott műveinek központjában az athéni társadalom politikai és erkölcsi problémái állnak. Verseit felhasználta közéleti céljaira is. Az egyén és a közösség erkölcsi felelősségének kérdése adja A Múzsákhoz írt 76 soros költeményének témáját. Az antik hagyomány a „hét bölcs” közé sorolta.
platon.jpg
 

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Isoroku Yamamoto
(1884 – 1943) japán tengernagy. Ő dolgozta ki a Pearl Harbor és Midway elleni támadások tervét. Az USA tengerészeti hírszerzése tudomást szerzett az 1943 április 18-ai útjáról és lelőtték a Yamamotót "szállító" gépet.
 

3agergely

Állandó Tag
Állandó Tag
Nabukodonozor
Babilon királya - ő épittette feleségének, Szemirámisznak azt a bizonyos függőkertet i.e. 600 körül
 

babiguard

Állandó Tag
Állandó Tag
Zách Felicián

A magyar történelem egyik leghírhedtebb merényletét 1330. április 17-én Zách Felicián követte el Visegrádon a Károly Róbert magyar király és családja ellen. A merényletkísérletben a gyermekeit védő Erzsébet is megsebesült.
Az országot ekkor külföldi király, Róbert Károly uralta. A történet szerint Zách Felicián, egy magyar arisztokrata támadást indított a királyi család ellen, mert meggyalázták leányát. Bosszúból Zách Feliciánt és egész családját különös kegyetlenséggel kivégezték. A Képes Krónika így írja le az eseményeket: "s a vétlen Zách Klárának sem kegyelmeztek. Orrát, ajkait, kezéről 8 újját levágtá, s a szerencsétlen félholt lányt lóháton az ország útjain meghordozták és azt kellett mondania: Ilyen módon bűnhődik, aki a királyhoz hűtlen!"
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére