Otthoni nyelvtanulás-egyedül

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Minci9

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbálok tájékozódni, hogyan tudnám otthon, egyedül elsajátítani az angol nyelvet. Használhatónak tűnik, hogy filmeket nézzek felíratozva. A kezdet nagyon nehéz, mert a fejem is belefájdul a nagy koncentrálásba és közben mégsem értem. Tudom persze, hogy nem fogom elsőre megérteni.
Ajánlották még a híreket is, mert a bemondók szépen artikulálva beszélnek, ezért őket könnyebb megérteni, de sajnos a kábel tv csatornáink között nincs egyetlen angol nyelvű adó sem.
 

guus

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én eddig senkivel sem találkoztam, akinek sikerült egyedül otthon nyelvet tanulnia. Azt tapasztaltam, hogy mindenki megveszi drágán az anyagokat, esetleg előveszi az első 1-2-3 leckét, és porosodik tovább a polcon. Majd egy idő után úgy érzi, hogy ha megvesz egy másik tankönyvet, akkor talán lelkeseb lesz. És gyűlnek a könyvek, de nem jut előbbre. Kivétel talán az, aki párkapcsolati okból / külföldi karrier céljából akar nyelvet tanulni. Talán ott van elég motiváció. Mit gondoltok? Ti is így látjátok?

Szia, Veronkha!

Nekem is ugyanez a tapasztalatom. (Csak zárójelben említem néhány ismerős hölgy esetét, akik fogyni szerettek volna, ezért addig nem nyugodtak, míg be nem szerezték Claudia Schiffer összes aerobik DVD-jét abból a célból, hogy ezek segítségével majd nekiálljanak a tornának. Miután a gyűjtögetés szép lassan a végére ért, megnyugodtak. Onnantól kezdve tornáról szó sem esik, de az a lényeg, hogy az előfeltételek meg lettek teremtve.:))

Azt kellett belátnom, hogy bármi újdonságot csak akkor tudok bevinni az életembe, ha azonnal magas prioritást adok neki. Rendszeres testmozgást, tanulást, vagy bármi egyebet csak így tudok megvalósítani, különben örökre terv szintjén marad.;)
 

-lilike74-

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Taxus módszerről mi a véleményetek? Nagyon érdekelne mert most kezdem az angolt tanulni és ugye a magyarhoz képest ezt érdekes hallgatni de ha bele gondolok az angolok így beszélnek magyarul "én lenni angol".
 

zerkaverka

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Veronkha! Sajnos én nem értek veled egyet. Szerintem igenis lehet otthon nyelvtanár nélkül nyelvet tanulni. Hogy pozitív példákat is említsek, ilyenkor mindég két ember jut az eszembe,akik sok idegen nyelvet tanultak meg önerőből. Az egyik Lomb Kató,aki regények és szakkönyvek olvasásával tanulta az idegen nyelveket,nem kevés sikerrel,ugyanis az eredetileg vegyész végzettségü hölgy tolmácsként dolgozott. A másik ember pedig Vágó István aki szintén egyedül tanult meg több nyelvet,folyékonyan,mondhatni anyanyelvi szinten beszélni. Az egésznek csak az a titka,hogy AKARNI kell,és mindegy hogy mi motívál,mert az is elengedhetetlen hozzá,és akinek az nincs,annak gyorsan kifordul a kezéből a könyv. A kérdés tehát,mennyire akarod tudni azt a bizonyos nyelvet?
 

reelc

Állandó Tag
Állandó Tag
vmária: még ne add fel!
Én mostanában nézegetek weboldalakat, könyveket, hogyan, miből lenne érdemes tanulni itthon, egyedül.
Itt a Canadahun-on is rengeteg hasznos anyag van. Talán ki kellene próbálnod 1-2 módszert, hátha megtetszik valamelyik. Ne tántorítson el, ha egy módszerre többen azt mondják nem jó, vagy ne vedd készpénznek, ha valaki azt mondja, hogy xy a legjobb. Mindannyian különbözünk, meg kell találnod a számodra legmegfelelőbbet.

Ha valóban az angollal van bajod, nem konkrétan a nyelvtanulással, akkor talán más nyelvvel kellene próbálkoznod, hacsak nem konkrétan az angolra van szükséged.

Pár link:
Ott van a meoindil által említett Öt év - öt nyelv oldal. Egy ideje olvasom, a régi bejegyzéseiben ad tanácsokat a tanuláshoz. Pl. részletesen ír az Anki nevű programról, amit szótanulásra alkottak. Ingyenes program.

http://www.angolnyelvtanitas.hu/ ennek az oldalnak van hírlevele, amiben tanácsokat ad tanuláshoz. Magán az oldalon is vannak tippek,trükkök. Van sok kiadványuk, számomra ez tűnik érdekesnek: http://www.angolnyelvtanitas.hu/nulladik_angolora.php Ez egy előadásuk DVD változata. Vannak szótanuló kártyáik is.

Autoritmia: ez is érdekesnek tűnik. http://www.szepnapkonyvek.hu/autoritmia.html

Nyilván van még sok más módszer is, Pl. a Lomb Kató által használt (Így tanulok nyelveket c. könyv).
 

medit1972

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szerintem az a fontos, hogy mindig hallgassatok a tanulandó nyelven valamilyen hanganyagot. Most is ahogy írom ezeket a sorokat, megy alatta a Relaxa angol hanganyaga. Ha eszek akkor is, ha vasalok, port törülök is, mindig. Haza jövök bekapcsolom a számítógépet és megy az angol. Fontos, hogy ne akard görcsösen tanulni azt. Csak menjen a duma. A Relaxában külön jó, hogy elmondják magyarul először, így nem kell kitalálnod, koncentrálnod, csak hallgatnod, miközben sok mást is csinálhatsz /ami nem jár zajjal/. Így is nagyon sokat fejlődik az ember, a tudattalatti felfogja, elraktározza, s majd aktivizálódik is. Az ilyen hanganyagokat persze többször is meglehet hallgatni. Ja, és ha valamit szeretsz, akkor azt csináld azon a nyelven. Pl. Könnyített olvasmányok hanganyaggal, filmek felirattal, a lényeg, hogy csempészd bele az életedbe a nyelvet, váljon az életed részévé. Használd, legyen már tanulás közben is értelme, ne "csak" szeretnéd tudni azt. Kudarcal teli ábrándozásból nehéz megtanulni bármilyen nyelvet, engedd el, és csak hadd szóljon. Előbb utóbb élveszni fogod, észre veszed mennyi mindent tudsz. Szerintem.
 

Minci9

Állandó Tag
Állandó Tag
Teljesen egyetértek Zerkaverka szavaival! A motiváció és a kitartás, az akaraterő nagyon fontos a nyelvtanulásban. Nekem például a tankönyvből való nyelvtanulás egyáltalán nem működött. Annyira untam az olvasmányokat, hogy gyorsan le is tettem a tankönyvet. Többször feladtam így a nyelvtanulást.
Aztán elkezdtem olvasgatni a neten, az itteni fórumozók tippjei is sokat segítettek. Angol nyelvű magazint és szakácskönyvet vettem és a filmeket is inkább eredeti nyelven nézem, magyar felírattal, ha van rá lehetőségem.
 

Bakosné Réka

Állandó Tag
Állandó Tag
Ami az otthoni nyelvtanulást illeti, a legnagyobb probléma, hogy az ember mindig talál valami más elfoglaltságot a tanulás helyett. Nekem az angolt illetően a nyelv üzleti részét kellene csiszolgatnom egyedül, de sajnos nehezen veszem rá magam, hogy a munka és a mindennapi teendők mellett az agyamat is megtornáztassam egy kicsit. Elismerésem azoknak, akik kitartóak az ilyesmiben.
 

Noctis

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kb. másfél éve gyűröm itthon a spanyol nyelvet. Minden áldott nap minimum 1 órát foglalkozom vele. Ami nekem bejött, az az eredeti nyelven film nézés. Az elején szinte semmit sem értettem, ma már tudom miről szólt a párbeszéd, miről szól a film, kihallom a nyelvtani finomságokat is. Valami miatt a sima nyelvtan + nyelvkönyv + tesztfeladatok módszer nem vált be...



Ami az otthoni nyelvtanulást illeti, a legnagyobb probléma, hogy az ember mindig talál valami más elfoglaltságot a tanulás helyett. Nekem az angolt illetően a nyelv üzleti részét kellene csiszolgatnom egyedül, de sajnos nehezen veszem rá magam, hogy a munka és a mindennapi teendők mellett az agyamat is megtornáztassam egy kicsit. Elismerésem azoknak, akik kitartóak az ilyesmiben.
 

Einna

Állandó Tag
Állandó Tag
Szívesen fogadnám a segítséget, mert a diplomámhoz kellene valami nyelvvizsga, de 41 évesen? Elkezdtem a németet, mert annak idején azt tanultam. Ha valakinek van valami jó ötlete, internet, könyv cím, vagy segédanyag, megköszönném!



Szia!
Mi az, hogy 41 évesen, eh? Az anyukám ma 64 éves.
Nyáron ki akar menni a barátnőm 2 pici gyermekére vigyázni Angliába, hogy a barátnőm tudjon dolgozni és ne legyenek a gyerkőcök bölcsisek. (2 és 0.9 évesek!) Nulla, azaz nulla nyelvtudással rendelkezik. Most fogom angolból elkezdeni tanítani.
Csak magyarul ért és beszél. Ehhez mit szólsz? Elhatározás, motiváltság és kitartás kérdése. Úgyhogy vágj bele, azt javaslom. :):) Sok sikert Neked! Einna
 

keoma13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én az angolt tanultam iskolai keretek közt 5 évig, majd évekkel később az olasz nyelvet kezdtem tanulni, de ezt már egyedül otthon. Volt egy "Tanuljunk könnyen gyorsan olaszul" tankönyvem, és mellette a Kreatív olasz könyv + hanganyag. Szerintem nagyon jó a kreatív tananyagsorozat, mert kb fél év alatt összeszedtem vele olyan nyelvtudást, amivel munkahelyemen vidáman boldogultam a román vendégekkel, akik jó része beszélt olaszul. A könnyen gyorsan a nyelvtant írta le jól, és szókincsbővítésre is jó volt, de az alap a kreatív volt.

Most hollandul kezdtem tanulni (na nem vagyok egy nyelvtanulás mániás), mert kb. fél év múlva megyünk Hollandiába (ha minden jól megy), és keresem mindenhol a kreatív hollandot, de sajna nincs, csak egy fizetős letöltő oldalon. A kevés szóval hollandul-t már sikerült megszerezzem, szerintem az is jó alapnak (van angolja is), de én mégis csak a kreatívra esküszök.
 

villija

Állandó Tag
Állandó Tag
amerikai angol ujrakezdőknek ajánlom a hugosite.com oldalt. A youtube-ról szinten minden episode letölthető, feltenni mp3-ra, 4-re és naponta legalább 1-1 órát nézni, hallgatni. Az eredményt csak pát hónap után fogod érezni, ezért ne add fel túl korán. A zsenik persze kivételek.
*
és persze utána mondogatnini, leírogatni... szóval molyolni vele. Esténként nézz angol csatornákon angol filmeket. Nem baj, ha egy darabig nem nagyon érted, ez is megjön hamarosan.
Hát, a nyelvtudás jó anyag és kitartás kérdése. És az alapokat kell nagyon jól megtanulni. Vagy esetleg odautazol és ott élsz vagy 1 évet. Ha ezt megteheted, nyert ügyed van.
 

Csaba76

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos, leírom eddigi tapasztalataimat az angol nyelvtanulással kapcsolatban.18 évesen nagy szorgalommal elvégeztem az ELO kezdő tanfolyamot,ez 16 évvel ezelőtt volt,de győzött a lustaság és azóta örök kezdő vagyok.De az ott megtanultak még most is előjönnek,pl.egy rövid könnyített olvasmányt elolvasva, magam is rácsodálkoztam,hogy 5-6 szót nem értettem meg, a többit simán.Csak szorgalom kérdése,hogy ki milyen gyorsan tanul meg idegen nyelven.Már többen leírták nyelvtanulással kapcsolatos tapasztalataikat,én most azt írom le,hogyha már van alapszintű tudás mivel lehet próbálkozni,ami nem olyan unalmas.
1.Könnyített olvasmányokat olvasni és halgatni (a kiejtés és megértés végett).
2.Szókincs bővítésnek megfelel szerintem a taxus,mert a szó alá van írva a jelentése.
3.Kedvenc könyvek elolvasása idegen nyelven.
4.Ezek mellé jöhtnek a nyelvtankönyvek,fimek,sorozatok stb-stb.
Napi szinten minél többett foglalkozik valaki a tanulással annál gyorsabban halad.
 

1978leonkennedy

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én tapasztalatom alapján az otthoni nyelvtanulás egyedül kb középfoktól ér valamit. Ahhoz hogy magadtól fejlődj és új dolgokra jöjj rá ismerned kell a nyelvtani szerkezetek legalább 50-60%át és szókincsre is szükség van. Második nyelv esetében már könnyebb a helyzet, a harmadik nyelvnél pedig igen gyors az egész tanulás. Saját példa: angol alapfok 5 hónap, erre közép + 5 hónap erre felső +3 év. Német alap 3 hónap, közép +4 hónap felső +1,5 év. Olasz alap 2,5 hónap, közép 3 hónap...
 

dzsigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Japán tanulás otthon

Sziasztok! Köszönöm a japánnal kapcsolatos feltöltést mindenkinek!

Néhány általam igen hasznosnak talált oldal, amit ajánlok minden Japánt tanulónak (kezdőknek).

Egy oldal ami azoknak készült akik nem akarnak-tudnak fizetni drága tanfolyamokat, és otthon szeretnének japánul tanulni.
A készítő több éves munkája van benne, 89 leckét és rengeteg információt, és hasznos instrukciót tartalmaz.
Én magam is tanulok általa, és használhatóbbnak bizonyult számomra, mint néhány fizetős tananyag (bár ez ember függő).
Mindenesetre bátran ajánlom mindenkinek, kiváló alapot nyújt a tanulás elkezdéséhez. Szerintem többet ér mint az összes könyv amivel találkoztam. Valahogy emberbarátibb, közvetlen az egész.



És még egy nyelvkönyv:
[HIDE-THANKS]http://www.scribd.com/doc/46332680/Japan-nyelv-alapfokon[/HIDE-THANKS]



Jó tanulást kívánok hozzá minden vállalkozó szelleműnek ;)
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

onlincarnation

Állandó Tag
Állandó Tag
Szuper oldal francia tanuláshoz, angol-francia szókészlet a kiejtést szótári jelekkel írja le, és francia-német valamint francia-olasz összehasonlítások is vannak fenn, mindenhez angol az alapnyelv. Apró infókat csepegtet a kultúráról, szokásokról (pl. telefonszámok és helykódok, tartományok különböző szokásai, régies szavak...)

http://ielanguages.com/french.html
 

Georgina86

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem van ismerősöm aki a kedvenc sorozatainak a feliratait fordította angolról magyarra és így tanulta meg a nyelvet. Elkezdtem... nagyon nehéz és nagyon lassú, bár biztosan van haszna... nekem kb fél órába telt míg az első 20 mondatot online szótár segítségével lefordítottam, úgy h néztem az olasz és az angol feliratot is. Az motivál leginkább, hogy egy hónapja várok már a feliratra de senki más nem fordítja... muszáj lesz nekem megbírkóznom vele...
 

dzsigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudjátok, hogy neten van valami olyan hanganyag, amit a nyelvvizsgákon szoktak adni hallás utáni szövegértés gyanánt?
A magnós részre gondolok.

Nem kell, hogy ugyan az legyen, csak valami, bármi.
Alapfokú némethez kellene.

A régebbi nyelvvizsgák összes anyaga, hanganyaggal és megoldókulccsal együtt együtt letölthető az OM honlapjáról. /Amióta kétszintű az érettségi./

http://www.oh.gov.hu/erettsegi_vizsgak
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére