"pöttyös" és "csíkos" könyvek

szjutka17

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én is keresek egy lányregényt. Az 1800-as években játszódik, a szabadságharc idején és utána. Egy nagyon fiús kislányról szól (aki jól tud lovagolni - ez az első fejezet témája). Ha jól emlékszem elkerül egy lánynevelő intézetbe, Pestre, bújtatni is kell valakit, és persze van szerelem, házasság is a végén. Hát, nem túl sok, de hátha beugrik valakinek... Nagyon szeretném újraolvasni, de sajnos se a címére, se az írójára nem emlékszem...

Köszönöm!
A tippem: Kosáryné Réz Lola: Leányfurfang
 

versuccerai

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a G. Szabó Judit könyveket karmoltam, és nem szégyellem elárulni, hogy közel 15 év után is kézbe veszem őket. Van olyan kötete, amit már kívülről fújok, de mégis megnevettet.

A Mogyoró nevű leányzó kalandjai is érdekesek. És persze a klasszikus Szabó Magdáról sem szabad elfeledkezni.
 

.ST.

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú, az említett könyveket szinte mind olvastam. Nagy kedvencem volt a Gálaest a miniklubban és a Mogyoró és a fiú. Szabó Magdától a Születésnapot és Halasi Máriától pedig Az utolsó padbant imádtam nagyon.
Kár, hogy mostanában ilyenek nem nagyon születnek, csak Neveletlen hercegnők, meg olyan könyvek, mint Jacqueline Wilson írásai (Micsoda anya, Lányok a pácban), amik nem valami tanulságosak, és elég bugyuták.
 

Feenuee

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nagyszerű ez a téma. 8)
Az én kedvenceim: Thury Zsuzsa: A tűzpiros üveggömb és Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Nem "pöttyös-csíkos" azt hiszem, de szerintem fantasztikus Sohonyai Edit: Macskaköröm c. könyve is. Ezt a mai napig szívesen olvasom, pedig már bőven több, mint kétszer annyi vagyok, mint a főszereplő kamaszlány. 8)
 

jatekgyaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Gergely Márta: Házasságból elégséges és Iskolatársak - Szalay Lenke: Mogyoró és a fiú

Csíkos könyvek:



Gergely Márta Házasságból elégséges

Szöszi hiú magára; miért is ne? A tavasszal múlt tizenhét éves, legyen mindig csi- nos és friss, ezt a nagymama is helyesli. De azt, hogy mindennap mos és vasal, hogy egy teljes óra nem elég neki ahhoz, hogy elkészüljön, ezzel a nagymama nem tud megbékülni. És akkor még itt van Dundi is, a húgocskája. Dundira ugyanolyan hiú, mint saját magára. Azt is „órákig” mosdatja, fésüli, öltözteti. Szalad a konyha, olyan pancsolást csapnak reggel, míg elkészülnek. Jó, jó, Szöszi feltörli a követ, felteregeti a törülközőket. Az volna még csak szép, ha a nagymama takarítana utánuk! Így is elég kerülgetni őket.
– Egész élete csak a pucc meg a flanc! – mondogatja a nagymama, így harmadik személyben, mintha valami láthatatlan szomszédnak panaszkodna. Pedig Szöszinek mondja, csak Szöszi van ott, no meg Dundi. De a nagymama Dundiról is harmadik személyben beszél: – Nem csoda, ha azt a kislányt is egészen elrontja. Valóságos pri- madonnát nevel belőle!


Gergely Márta Iskolatársak

Bejött egy nyurga öregember; ezerráncú arcához sehogy sem illik túlságosan is sűrű haja. Hátul, a nyakánál rá van nőve foszlott inggallérjára, hunyorogva, kénysze- redetten mosolyog. Egész megjelenésében van valami szomorúan bohócos.
Az osztály feláll, ez üggyel-bajjal történik. Mindjárt az első padban ott ül egy fakó hajú, foghíjas néni, özvegy Kobler Henrikné, a tizennyolc éves fiával, ifjabb Kobler Henrikkel. Ez a Kobler néni nem is kövér, a nyaka például nagyon is szikkadt, inas, de azért amikor fel kell kelnie az iskolapadból, útjában van a megereszkedett pocak- ja. Miért jár egy ilyen Kobler néni esti iskolába? És miért jár a fia, aki utolsó éves épí- tőipari tanuló?
– Nevem Ödönfi – mondja a tanár, és ez úgy hangzik, mint valami tréfa. Csak- ugyan ez a neve, vagy csak viccel? Majd kiderül. – A földrajzot fogom önöknek taní- tani, heti egy órában. Ez bizony nem valami sok. A földrajz az a tudomány, ami arról nevezetes… Nos, többek között arról, hogy én már majdnem ötven év óta tanítom. Foglaljanak helyet!

Pöttyös könyv:

Szalay Lenke: Mogyoró és a fiú





ELSŐ TÖRTÉNET
A FŐHADISZÁLLÁS TITKA

Amióta naplót kapott tizenkettedik születésnapjára - megnövekedtek Mogyoró mindennapos teendői. Ki kellett ugyanis találnia, mit írjon a bársonykötésű könyvbe. Az ember nem töltheti meg a makulátlan, hófehér lapokat mindenféle jelentéktelenséggel. A naplóba csakis maradandó értékű szöveg kerülhet.
Legelőször is bejegyezte a legfontosabb eseményeket: miből felelt, kivel veszett össze vagy békült ki, kivel volt bizalmas a nap folyamán, s szíve legféltettebb titkát ki tárta fel őelőtte. Mikor kapott levelet Marikától - a vidékre szakadt hű barátnőtől - vagy nagy ritkán mástól. De a fenti s azokhoz hasonló témák gyorsan fogytak, s nem jelentkeztek helyükre újabbak. Legszívesebben fel is adta volna olykor a meddő küzdelmet, aztán fogcsikorgatva mégis írásba kezdett.

A mai napon nem történi semmi különös. Egy fiatal tanárnőt helyeztek hozzánk, testnevelni. Olyan klassz, kisportolt lába van, minden vágyam, hogy az enyém is olyan legyen egyszer. De nem bízom benne, hogy valóra válik, egyelőre ugyanis pipaszár.

Másik nap hosszasan foglalkozott Karcsival. Azzal a fiúval, aki hatodikos korában neki adta az orgonáját.


Ne csak beszéljünk róla, töltsük is le - mások üdvére - játékgyáros
 

Csatolások

  • szalay_lenke_mogyoro_es_a_fiu.doc
    983 KB · Olvasás: 1,094
  • Gergely Márta - Házasságból elégséges_borító.jpg
    Gergely Márta - Házasságból elégséges_borító.jpg
    15.9 KB · Olvasás: 619
  • Gergely Márta - Iskolatársak.jpg
    Gergely Márta - Iskolatársak.jpg
    15.3 KB · Olvasás: 500
  • szalay_lenke_mogyoro_es_a_fiu_hu.jpg
    szalay_lenke_mogyoro_es_a_fiu_hu.jpg
    24.1 KB · Olvasás: 508

jatekgyaros

Állandó Tag
Állandó Tag
Halasi Mária: Az utolsó padban

Kati az ablakban ült, hátát nekivetette az ablakfának, lábát a szemközti deszkához támasztotta, és a rácson keresztül az udvarra bámult. No, sok néznivaló nem akadt ezen az udvaron; Laki néni macskája a szokott helyén, a házmesterlakás küszöbén trónolt, a betonozott udvar közepén meg egy kanális ásítozott, mintha unná maga körül az öreg házat. Kati éppen ezt a kanálist nézte és körülötte azt a vékony, több ágra szakadt folyócskát, amelyik lassan csordogált a lejtős betonon. Ezért a pár csepp vízért csinált akkora botrányt Laki néni!
Kati fényes, fekete szeme gondterhelten vizsgálta az udvart. Kilöttyintette a vizet az ablakon keresztül. No és? Nem mehetett ki a konyhaajtó elé, mert ez a nyavalyás Rudi bezárta. Laki néni azt kiabálta: ott a konyhában a csap, öntse a lefolyóba a piszkos vizet. Hát nem mindegy? Nehéz megérteni ezeket a pesti felnőtteket. Otthon egészen más volt az élet!
Először is nem volt az ablakon rács. Kati megkérdezte Böske nénitől, minek ez a rács.
– Földszinti a lakás, nyáron, ha nyitva tartjuk az ablakot, bárki beugorhat – ez volt a válasz.
Különös ez a Böske néni! Nem érti, hogy az egészben az a legjobb, hogy bárki beugorhat. A múlt nyáron is, persze ez még otthon történt, már mindenki mélyen aludt, Sanyó is, Rudi is, a nagymama meg a nagypapa úgy horkoltak, hogy remegett a takaró, Laci pedig még nem volt otthon – mert Laci a vendéglőben muzsikál, és későn jár haza – , mikor egy dobbanás, mintha egy nagybőgőt elejtettek volna, és valaki ezt ordította:
– Hujujuj!
A Maró, Rudi barátja beugrott az ablakon. Kati azonnal felpattant, és úgy kacagott, de úgy kacagott, hogy a sparhelten hagyott lábosok összekoccantak. A Maró meg forgott, kezében egy borosüveggel, és csak kiabált, amíg hozzá nem vágtak egy cipőt. Kati ezen még jobban nevetett, nagymama meg kituszkolta Marót, és megígérte neki, ha még egyszer ilyen tréfát csinál, eltöri a piszkavasat a hátán.
 

Csatolások

  • Halasi Maria - Az utolso padban.doc
    706.5 KB · Olvasás: 1,407
  • utolso padban, Az - HALASI MARIA.jpg
    utolso padban, Az - HALASI MARIA.jpg
    10.5 KB · Olvasás: 442

Astraan

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerencsére nekem anyu átmentett tucatnyi pöttyös/csíkos könyvet, mert nagyon szerettem őket. Legelőször a Harisnyás Pippit olvastam és emlékszem, hogy azt még a bátyám olvasta előttem. :)
Nem tudom amúgy, hogy ugyanolyan pöttyös könyv-e, de olyan borítóval két könyv is megjelent (itt azt akartam írni, hogy a közelmúltban, de felütve a könyvet, rájöttem, hogy az egyik '95-ös, a másik pedig 2001-es kiadás) :/ De a Megérjük a pénzünket! a nagy kedvencem:)
 

ilyvo

Állandó Tag
Állandó Tag
Fehér Klára Bezzeg az én időmben




Fehér Klára :Bezzzeg az én időmben



"Bezzeg az én időmben nem beszélgethetett csak így egy lány az anyjával, mint te most énvelem. És nem kérdezték meg egy lánytól, hogy szeret-e valakit. A házasságot a szülők beszélték meg és a rokonok. Az számított, mennyi földjük van, nekem is kiszemelték az egyik gazdának a fiát."
 

Csatolások

  • Fehér Klára Bezzeg az én időmben.pdf
    437.4 KB · Olvasás: 1,346

honey16

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem a nagymamámnál voltak csíkos és pöttyös könyvek. Kár hogy akkor még nem tudtam rávenni magam az olvasásra. Most felnőtt fejjel megtenném, de azt sem tudom hol keressem őket. Habár én is elolvastam egyet és az a Két Lotti volt. Most hogy így eszembe jutott, lehet hogy felkutatok egyet kettőt a rokonoknál. :D
 
Mindenkinek kellemes szép napot! :) Nekem is sok kedvencem van az itt felsorolt könyvek között! :) Kedvenc volt még, (csak sajnos elveszett,) Altay Margit: Amiről az óra mesél

Nagy kedvenc volt,és öreg fejjel is szívesen olvasom, Jean Webster: Nyakigláb Apóját! :) "pöttyös" volt! :)
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Jean Webster Nyakigláb Apó

images


Jean Webster Nyakigláb Apó


"Jerushának csak röpke benyomása lehetett a távozóról, az, hogy magas. Az árnyékkép mulatságosan megnyúlt lábakat és karokat mutatott, amelyek végigfutottak a folyosó padlóján és falán. Olyan volt ez az árnyékkép, mint egy óriási mozgó kaszáspók; mesebeli nevén Nyakigláb Apó."
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Agnessa 1959

Állandó Tag
Állandó Tag
Micsoda kincsekre bukkantam itt!
Ez szinte hihetetlen!
Köszönet a feltöltőknek!

Én is nagyon szerettem a csíkos és a pöttyös könyveket.
Amiket felsoroltatok, majdnem mindet olvastam. Kedvencem volt a Gálaest a miniklubban és a Szöszi könyvek.

Szalay Lenke: Ketten hiányoznak
Berkes Péter: Tolvaj Janó avagy a megkopasztott bicikli esete

És persze az örök kedvencem:
Erich Kästner: Emil és a detektívek
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
A két Lotti






Erich Kästner A két Lotti


Az író 1949-ben írta ezt az ifjúsági regényt. A két Lotti eleinte botrányosnak tűnt, mivel abban az időben aligha lehetett beszédtéma házastársak elválása. Magyarországon is az egyik legsikeresebb szerző, műveit ismerik és szeretik a gyerekek. A szerző számos díjban részesült, 1951-ben A két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.


Kis nyári olvasmány a gyereknek a szülőknek pedig múlt idézés. Jó szórakozást hozzá.

köszönet a feltöltőnek
 

Csatolások

  • Erich Kästner A két Lotti.doc
    169.5 KB · Olvasás: 985

Zsuzska.27

Állandó Tag
Állandó Tag
Utoljára módosítva a moderátor által:
Oldal tetejére