Kanadai bevándorlási kérdések - válaszok

Payette

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Bubu neked szerencsed van. De en elvoltam kenyesztettve otthon a szepsegiparban es sajnos az en tapasztalatom az, hogy barhol is voltam a vilagban meg olyan jo szakembereket nem talaltam mint a Magyarokat. De hat ugye mindenki mas. Nekem ez volt a velemenyem, neked az :) Ugyhogy szerintem ha ide jon egy Magyar fodrasz, kozmetikus es otthon lelkesen kepezte magat, szerintem a legjobbak itt is. Egyre tobben keresik az europai szakembereket, en igy vettem eszre. Mint mindenben ebben is ugyesek vagyunk mi Magyarok:)
 

Ginger

Állandó Tag
Állandó Tag
Lakás és élet Bramptonban (Torontó ill. Missisauga mellett)

Kedves (még) otthoniak!

Most költöztünk Bramptonba egy vidéki kisvárosból (350 000 lakos),lentebb az első benyomásaink.
Brampton SOKKAL NAGYOBB és sokkal forgalmasabb.

Fő kiadások:
- lakás
- autóbiztosítás (a kötelező)

Bramptonban elég vegyes társaság lakik, mi az indiai negyedben kaptunk házat. Amúgy nem igazán volt választék. Szívesebben költöztünk volna közelebb a munkahelyhez de örültünk, hogy egyáltalán kaptunk valamit.
Rezsi nélkül 1500.- dolcsi a ház. 3 picike hálószoba, egy nappali, közepes méretű konyha és van egy pinceszoba is de annak csak egy mikroméretű ablaka van és az is a hátsó terasz alá van temetve tehát tökéletes a pince-feeling. Mütyürke hátsó kert is van.
A házat eladni vagy kiadni próbálták, 350 000 dolcsit kértek érte, de nem akadt rá vevő. Nem csodálom mert hihetetlenül le van lakva. Plusz leírhatatlanul mocskos volt mikor beköltöztünk, noha a landlord megígérte, hogy kitakaríttatnak. Egy hete pucolom de még nincs vége a dolognak. Konyhát már 5x mostam fel forró mosószeres oldattal és mostanra derült ki, hogy a padlólapok közti fúgák eredeti színe nem sötét- hanem világosszürke. Van ahol már kezd átlátszani az eredeti szín. Fürdőszoba dettó.
Béreltem már ingatlant Németországban, Írországban és itt Kanadában is, de ilyen mocskot még sosem sóztak rám.
Talán az az oka, hogy a környéken lakáshiány van, fene tudja.
A landlordunk egy fiatal, amúgy kedves indiai illető, aki 3 napot dolgozik valami raktáros vagy hasonló munkakörben és amúgy a házaiból él.
Nagyon érdeklődött mikor jelentkeztünk a házra, hogy ugye mi rendesen fogunk takarítani? Nyilván neki is feltűntek a leírhatatlan állapotok amit az előző bérlők hagytak maguk után.
Mi úgy kaptuk meg a házat, hogy felmutattunk egy szépen feltöltött bankszámlát, egy relatíve magas keresetről igazolást és két darab makulátlan kanadai referenciát előző landlordjainktól.
A házat elvileg úgy adták nekünk át, hogy minden működik benne. Azonnal feltűnt, hogy a villanytűzhelyt nem lehet kikapcsolni, tehát defekt. Plusz a mosogítógép leírhatatlanul mocskos volt. Az előző bérlők szintén Indiából jöttek, a landlord szerint friss bevándorlók és ott nyilván sokat sütnek olajban mert tele volt olajjal a mosogatógép (ahogy minden konyhaszekrény is). Amolyan félig ráégett és utána megrothadt fajtával. Elkeztük kitakarítani de aztán feladtuk.
A landlord vett helyette egy használtat 300 dolcsiért (ennyiért újat is lehet kapni), erről meg alul hiányzik a takarópanel, úgyhogy kiválóan elérhető a többé-kevésbé szabadon lógó vezeték. Kértük, hogy szerezzenek egy takaró panelt meg nem akarom, hogy megrázzon az áram mikor felmosok, vagy a macskáinkat mikor ott kotorásznak. Hát a panelt azóta is várjuk.
A landlord maga szerelte meg a villanytűzhelyt. Elég veszélyes játék volt a családunkban levő villamosmérnök szerint. De hát a pasi spórolni akart nyilván. A végére valahogy működőképes állapotba hozták ketten a tűzhelyet de az is nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy a landlord nem fog itt pénzt áldozni erre a házra, viszont kiállíttatott magának már előre 12 csekket a 1500 dolcsiról, melyeket előre datáltunk, tehát csak a csekkre írt dátum után tudja őket beváltani. Ez minden csekknél más és más hónapnak a 15. napja.
Ez itt egy eléggé elterjedt megoldás, mi először megijedtünk tőle mert 12x1500 dolcsi az nagy pénz, de - bármilyen furán hangzik - az Európában szokásos banki átutalás nem olyan jól megy itt, mert a bankszámlaszám az NEM egy nyilvános adat, u.i. hiába a password, mégis le lehet szedni valahogyan pénzt a számládról ha tudják a számát. Nekünk a bankban azt mondták, hogy ne adjuk ki senkinek sem a bankszámlaszámunkat ha megoldható. Csak olyannak akiben maximálisan megbízunk. Ne kárdezzétek, hogy akkor mi a csudára jó a password...
Persze töröltethetem a csekkeket bármikor, csekkenként 12.50 dollár költség levonása fejében. Ha nem lesz megjavítva a maradék cucc amit az előző bérlők tönkrevágtak, akkor valszeg nem marad más megoldás mint megszereltetni a dolgokat, töröltetni egy csekket és levonni belőle a költségeket utána meg kiállítani egy új csekket a maradék összegről. De hát mit tegyek? Ilyen problémám még sosem volt eddig pedig volt már pár landlordom az életben. De szerencsémre, mind költött a kéglijére és amíg tényleg szükséges javításokat javasoltam addig nem volt soha probléma. Sőt, legtöbbször javasolnom sem kellett. Pl. az előző, vidéki kanadai landlordunk, valami angol származású család leszármazottja, gondosan ki is takarított mielőtt odaadta nekünk a kulcsot.
Elképesztő, hogy itt sokkal drágább a bérlés és mégis ekkora trutty amit kapunk a pénzünkért.

A másik dolog az, hogy két emberre van egy kocsink. Full clean driving licence x 2 és mégis olyan 3600 dolcsi az éves autóbiztosításunk, azok után, hogy már majd két éve vagyunk Kanadában. Az életben nem volt balesetünk sem semmilyen büntipontunk, semmi.
Vidéken is drága volt az éves biztosítás, olyan 1700 az egy kocsira kettőnknek. De ez most brutál.
És akkor még jól jártunk, mert egy orosz ismerős 5000 dolcsi fölött tejel a biztosítónak évente. Gondolom még annyit sem ismertek el neki mint nekem (2 vagy 3 évet, a német jogsimra, a több mint 15-ből amit balesetmentesen vezettem).
Megkérdeztük a biztosítós brókerünket, hogy hogy a pitliben jött ki ez a hihetetlen összeg. Azt mondta, hogy Bramptonban nagyon rossz a baleseti statisztika. Hát, amennyire látom, itt sem vezetnek semmivel rosszabbul mint a vidéki városban ahonnan ideköltöztünk, csak épp itt több a kocsi.
Valaki itt a fórumon említette, hogy a kanadai vezetési nívó magas és ezért buktatgatnak meg minden immigránst a különbözeti vizsgán.
Nos én láttam hogy hogy vezetnek az írek, a németek és a magyarok, és sajnos amit itt látok az MESSZE A LEGROSSZABB. Szerintem nem azért mert ne tudnák, hogy hogy kell... mert nyilván hallottak már valamit harangozni arról, hogy nem kellene átmenni tele piros lámpán, meg a követési távolságról is valamit... meg arról, hogy jobbról nem előzgetünk, meg nem vágunk be mások orra elé 5 cm-rel... csak éppen sosem látok rendőrt az út mentén aki kikapná a fekete bárányokat. Kamerákat állítólag elkezdtek felszerelni már, de nem sok van sajnos. Pedig jó lenne, mert akkor aki szarul vezet meg állandóan gyorshajt, az szépen kapná a pontocskákat és az ő biztosítása menne felé és nem mindenkié... Mert most a dolog úgy áll, hogy amíg nem vagy balesetben résztvevő addig nincs nyoma a legrosszabb vezetésnek sem. Sem pedig következménye. A biztosító meg rávágja mindenkire a magas biztosítást, neki aztán mindegy.
A németeknél minden be van kamerázva, nagyobb utak minden nagyobb kereszteződésnél. Egy itteni fekete bárány végighajt a kölni Universitatstrassén csak úgy mint ahogy itt teszi, akkor összegyűlik neki kb. 6 flensburgi pont, a jogsijától elbúcsúzhat azonnal és még kiszámláznak neki kb. 6x valami brutál büntit mert hát sajnos 6 kamera fotózta le amint épp kb. 25-30-cal hajt gyorsabban mint a megengedett sebesség. Már alig várom, hogy Ontario felismerje ezt a kiváló bevételi forrást. Nekünk csak jó lenne... Követési távolság ellenőrzés, gyorshajtás ellenőrzés és dőlne a pénz a nagy hiánnyal küzdő államkasszába...
Én meg nem látnék hetente kb. 1x tele piroson áthajtó polgártársat. A többi kihágásról nem is beszélve.
Az íreknál is rendszeresen radaroznak, ami jelentősen javítja a közlekedési morált.

A lakbértől és az autóbiztosítástól eltekintve, más nagy kiadásunk nincs mert én otthon főzök ami olcsó. Jó kis magyar receptek... krumplis tészta... betonfőzelék (bocs, sárgaborsófőzelék)... káposztasaláta... Ezen nagyot lehet spórolni.

A környékünk rendezett és csendes. A szomszédok kb. 90%-a Indiából érkezett első generációs bevándorló. Kedvesen mosolyognak, nincsenek hangos bulik és nem láttam részeget sem az utcán. Elég sok az eladó ház, de szerintem egy OSB lapokból épített házért kicsit sok a 350 000 dolcsi. Mert ENNYIRE azért nem lehet itt jól keresni, ámde a recesszió azért itt is kezdi már éreztetni a hatását és nem tegnap óta.
Torontó sem egy állásparadicsom. Lehet, hogy régen az volt, de most nem olyan idők járnak. Senior szoftveres el tud helyezkedni előbb utóbb, de hát hol nem?
Van egy perui szomszédasszonyunk is, a férje olasz. ŰEgy éve vették a házukat de lehet, hogy el fogja adni mert a kisfiával nem nagyon játszanak a környékbeli gyerekek mert nincs kis turbánja, mint a többi kisfiúnak. A nő fél, hogy ha a kisfia suliba kezd majd járni akkor ott is outsider lesz. Amúgy szeret itt lakni, ezt a dolgot leszámítva. Mondta, hogy mindenki kedves vele. A sarkon lakó muszlim indiai nem kedveli a más vallású indiai szomszédokat de vele mindkét társaság kedves. Mert mindenki tudja, hogy neki semmi köze a köztük feszülő ellentétekhez.
De ellenérzések vagy sem, azért tettlegességé nem fajultak a dolgok mióta a szomszédasszony itt lakik. Tehát nekünk sem kell aggódni, nem várható bunyó.

Bramptonban sok az üzlet, tehát olyan probléma nincs, hogy valamit nek kap meg az ember. Amit itt nem kapok meg azt máshol sem fogom. Az üzletek tiszták, van amelyikben sokkal nagyobb a választék mint a vidéki 350 000-es városban ahonnan jöttünk.

Buszjáratok vannak, látok buszokat menni rendszeresen de még nem próbáltuk.
Legutóbb a helyi ingyen újságban volt cikk a bedbug-okról. Az valami bogár ami csíp és az ágyakban lakik. Állítólag terjedőben van itt Brampton ill. Peel környékén. Ettől megijedtem eléggé, úgyhogy asszem nem fogok itt használt cuccokat vásárolni mert állítólag ahova ez a dög beveszi magát onnan gyakorlatilag alig lehet kiirtani mert itt a házak olyanok, hogy van egy külső OSB lap ill.valamilyen borítású faluk (pl. veneer), meg egy belső gipszkarton és közte valami rés van. Ha a bogár oda meg a bútorba beveszi magát akkor nem igazán lehet kifüstölni... legalábbis nagyon nehéz. Eddig gondolkoztunk azon, hogy esetleg egyszerűbb lenne busszal bebumlizni a munkahelyig de talán mégsem kellene míg nem tisztázom, hogy ott nem lehet-e ilyen bedbug-ot kapni.
Szerencsémre (és legnagyobb meglepetésemre) a lakásunkban eddig semmilyen bogarat nem fedeztem fel.

Állattartók számára Brampton jó hely, van több bekerített dog parkja is. Elég tiszták, barátságosak mind a kutyák mind az emberek. A kutyaadó ill. macskaadó is eléggé normális összeg. Kutyának 40 dolcsiért örök regisztráció is lehetséges, tehát egyszer leperkál az ember 40 dolcsit (macskának ugyanez asszem 10) és soha többet nem kell.

Utcák elég tiszták, nagy örömünkre itt hetente viszik a szemetet és nem 10 naponta mint az eddigi lakhelyünkön (ott mindig megnyüvesedett a szemét nyáron, bárhogy is próbáltuk megakadályozni. Még a zárt kukába is bemásztak a legyek valahogy).

Hát egyelőre ennyi.
Ha kérdés van akkor pm-et írjatok mert ritkán vagyok a fórumon.
(Tudok fotókat küldeni a lakás kezdeti állapotáról ha valakit esetleg érdekelne.)

üdv
Ginger
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Koszonjuk a beszamolodat! A hely mindig meghatarozza ,hogy mire is lehet szamitani. Mas kulturabol jovo emberek europai szemmel nezve erthetetlen modon elnek. Canada egy olvaszto tegely es mar a masodik generacio legtobbszor a canadai eletstilushoz vonzodnak es elnek.

Biztositasrol tobb biztositot kell megkerdezni, mert bizony sokszor irrealisan magas arat kernek. Fuggvenye az auto tipusatol ,koratol es meg azt is figyelembe veszik hogy a gyerek hany eves van -e jogsija es termeszetesen a ti itteni rekordotokat is.

Szivesen olvassuk a beszamolodat a tovabbi tapasztalatodrol.
Sok sikert kivanok!
 
Tisztelt Lakos Úr!

Én 1 hónapja jöttem haza az Egyesült Államokból, ahol 9 hónapig éltem. Pontosabban haza kellett jönnöm, mert a kinti házasságom sajnos nem sikerült és így az ESTA vízumommal illegálissá váltam egyik pillanatról a másikra. Házassági csalással és túltartózkodással el kellett hagynom az Államot és 10 évre el is tiltottak. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben turistaként szeretnék utazni Kanadába, ahol a jelenlegi Amerikai állampolgár barátom fog dolgozni hamarosan munkavállalói vízummal és őt szeretném meglátogatni, fenn állhat-e annak a lehetősége, hogy a határon nem engednek be az országba az Amerikai ügyem miatt. És ha később úgy döntök, hogy én is kint szeretnék élni vele, akkor milyen eséllyel kérvényezhetek munkavállalói vízumot.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv.: Melinda 34 éves
 

sani07

Kitiltott (BANned)
Tisztelt Lakos Úr!

Én 1 hónapja jöttem haza az Egyesült Államokból, ahol 9 hónapig éltem. Pontosabban haza kellett jönnöm, mert a kinti házasságom sajnos nem sikerült és így az ESTA vízumommal illegálissá váltam egyik pillanatról a másikra. Házassági csalással és túltartózkodással el kellett hagynom az Államot és 10 évre el is tiltottak. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben turistaként szeretnék utazni Kanadába, ahol a jelenlegi Amerikai állampolgár barátom fog dolgozni hamarosan munkavállalói vízummal és őt szeretném meglátogatni, fenn állhat-e annak a lehetősége, hogy a határon nem engednek be az országba az Amerikai ügyem miatt. És ha később úgy döntök, hogy én is kint szeretnék élni vele, akkor milyen eséllyel kérvényezhetek munkavállalói vízumot.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv.: Melinda 34 éves

Helo!

Az hogy sikerult, marmint a hazassagi csalas? Nyugodtan kimehetsz kanadaba, senki sem fog feltartoztatni, szerintem munkavallaloi vizumot is kapsz, de hogy aztan kesobb mi lesz? Jo kerdes, marmint allando statusz stb, ott mar allitolag elegge utananeznek az embernek. Bar az kanada, nem az usa.
 

moroder65

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves (még) otthoniak!

Most költöztünk Bramptonba egy vidéki kisvárosból (350 000 lakos),lentebb az első benyomásaink.
Brampton SOKKAL NAGYOBB és sokkal forgalmasabb.

Fő kiadások:
- lakás
- autóbiztosítás (a kötelező)

Bramptonban elég vegyes társaság lakik, mi az indiai negyedben kaptunk házat. Amúgy nem igazán volt választék. Szívesebben költöztünk volna közelebb a munkahelyhez de örültünk, hogy egyáltalán kaptunk valamit.
Rezsi nélkül 1500.- dolcsi a ház. 3 picike hálószoba, egy nappali, közepes méretű konyha és van egy pinceszoba is de annak csak egy mikroméretű ablaka van és az is a hátsó terasz alá van temetve tehát tökéletes a pince-feeling. Mütyürke hátsó kert is van.
A házat eladni vagy kiadni próbálták, 350 000 dolcsit kértek érte, de nem akadt rá vevő. Nem csodálom mert hihetetlenül le van lakva. Plusz leírhatatlanul mocskos volt mikor beköltöztünk, noha a landlord megígérte, hogy kitakaríttatnak. Egy hete pucolom de még nincs vége a dolognak. Konyhát már 5x mostam fel forró mosószeres oldattal és mostanra derült ki, hogy a padlólapok közti fúgák eredeti színe nem sötét- hanem világosszürke. Van ahol már kezd átlátszani az eredeti szín. Fürdőszoba dettó.
Béreltem már ingatlant Németországban, Írországban és itt Kanadában is, de ilyen mocskot még sosem sóztak rám.
Talán az az oka, hogy a környéken lakáshiány van, fene tudja.
A landlordunk egy fiatal, amúgy kedves indiai illető, aki 3 napot dolgozik valami raktáros vagy hasonló munkakörben és amúgy a házaiból él.
Nagyon érdeklődött mikor jelentkeztünk a házra, hogy ugye mi rendesen fogunk takarítani? Nyilván neki is feltűntek a leírhatatlan állapotok amit az előző bérlők hagytak maguk után.
Mi úgy kaptuk meg a házat, hogy felmutattunk egy szépen feltöltött bankszámlát, egy relatíve magas keresetről igazolást és két darab makulátlan kanadai referenciát előző landlordjainktól.
A házat elvileg úgy adták nekünk át, hogy minden működik benne. Azonnal feltűnt, hogy a villanytűzhelyt nem lehet kikapcsolni, tehát defekt. Plusz a mosogítógép leírhatatlanul mocskos volt. Az előző bérlők szintén Indiából jöttek, a landlord szerint friss bevándorlók és ott nyilván sokat sütnek olajban mert tele volt olajjal a mosogatógép (ahogy minden konyhaszekrény is). Amolyan félig ráégett és utána megrothadt fajtával. Elkeztük kitakarítani de aztán feladtuk.
A landlord vett helyette egy használtat 300 dolcsiért (ennyiért újat is lehet kapni), erről meg alul hiányzik a takarópanel, úgyhogy kiválóan elérhető a többé-kevésbé szabadon lógó vezeték. Kértük, hogy szerezzenek egy takaró panelt meg nem akarom, hogy megrázzon az áram mikor felmosok, vagy a macskáinkat mikor ott kotorásznak. Hát a panelt azóta is várjuk.
A landlord maga szerelte meg a villanytűzhelyt. Elég veszélyes játék volt a családunkban levő villamosmérnök szerint. De hát a pasi spórolni akart nyilván. A végére valahogy működőképes állapotba hozták ketten a tűzhelyet de az is nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy a landlord nem fog itt pénzt áldozni erre a házra, viszont kiállíttatott magának már előre 12 csekket a 1500 dolcsiról, melyeket előre datáltunk, tehát csak a csekkre írt dátum után tudja őket beváltani. Ez minden csekknél más és más hónapnak a 15. napja.
Ez itt egy eléggé elterjedt megoldás, mi először megijedtünk tőle mert 12x1500 dolcsi az nagy pénz, de - bármilyen furán hangzik - az Európában szokásos banki átutalás nem olyan jól megy itt, mert a bankszámlaszám az NEM egy nyilvános adat, u.i. hiába a password, mégis le lehet szedni valahogyan pénzt a számládról ha tudják a számát. Nekünk a bankban azt mondták, hogy ne adjuk ki senkinek sem a bankszámlaszámunkat ha megoldható. Csak olyannak akiben maximálisan megbízunk. Ne kárdezzétek, hogy akkor mi a csudára jó a password...
Persze töröltethetem a csekkeket bármikor, csekkenként 12.50 dollár költség levonása fejében. Ha nem lesz megjavítva a maradék cucc amit az előző bérlők tönkrevágtak, akkor valszeg nem marad más megoldás mint megszereltetni a dolgokat, töröltetni egy csekket és levonni belőle a költségeket utána meg kiállítani egy új csekket a maradék összegről. De hát mit tegyek? Ilyen problémám még sosem volt eddig pedig volt már pár landlordom az életben. De szerencsémre, mind költött a kéglijére és amíg tényleg szükséges javításokat javasoltam addig nem volt soha probléma. Sőt, legtöbbször javasolnom sem kellett. Pl. az előző, vidéki kanadai landlordunk, valami angol származású család leszármazottja, gondosan ki is takarított mielőtt odaadta nekünk a kulcsot.
Elképesztő, hogy itt sokkal drágább a bérlés és mégis ekkora trutty amit kapunk a pénzünkért.

A másik dolog az, hogy két emberre van egy kocsink. Full clean driving licence x 2 és mégis olyan 3600 dolcsi az éves autóbiztosításunk, azok után, hogy már majd két éve vagyunk Kanadában. Az életben nem volt balesetünk sem semmilyen büntipontunk, semmi.
Vidéken is drága volt az éves biztosítás, olyan 1700 az egy kocsira kettőnknek. De ez most brutál.
És akkor még jól jártunk, mert egy orosz ismerős 5000 dolcsi fölött tejel a biztosítónak évente. Gondolom még annyit sem ismertek el neki mint nekem (2 vagy 3 évet, a német jogsimra, a több mint 15-ből amit balesetmentesen vezettem).
Megkérdeztük a biztosítós brókerünket, hogy hogy a pitliben jött ki ez a hihetetlen összeg. Azt mondta, hogy Bramptonban nagyon rossz a baleseti statisztika. Hát, amennyire látom, itt sem vezetnek semmivel rosszabbul mint a vidéki városban ahonnan ideköltöztünk, csak épp itt több a kocsi.
Valaki itt a fórumon említette, hogy a kanadai vezetési nívó magas és ezért buktatgatnak meg minden immigránst a különbözeti vizsgán.
Nos én láttam hogy hogy vezetnek az írek, a németek és a magyarok, és sajnos amit itt látok az MESSZE A LEGROSSZABB. Szerintem nem azért mert ne tudnák, hogy hogy kell... mert nyilván hallottak már valamit harangozni arról, hogy nem kellene átmenni tele piros lámpán, meg a követési távolságról is valamit... meg arról, hogy jobbról nem előzgetünk, meg nem vágunk be mások orra elé 5 cm-rel... csak éppen sosem látok rendőrt az út mentén aki kikapná a fekete bárányokat. Kamerákat állítólag elkezdtek felszerelni már, de nem sok van sajnos. Pedig jó lenne, mert akkor aki szarul vezet meg állandóan gyorshajt, az szépen kapná a pontocskákat és az ő biztosítása menne felé és nem mindenkié... Mert most a dolog úgy áll, hogy amíg nem vagy balesetben résztvevő addig nincs nyoma a legrosszabb vezetésnek sem. Sem pedig következménye. A biztosító meg rávágja mindenkire a magas biztosítást, neki aztán mindegy.
A németeknél minden be van kamerázva, nagyobb utak minden nagyobb kereszteződésnél. Egy itteni fekete bárány végighajt a kölni Universitatstrassén csak úgy mint ahogy itt teszi, akkor összegyűlik neki kb. 6 flensburgi pont, a jogsijától elbúcsúzhat azonnal és még kiszámláznak neki kb. 6x valami brutál büntit mert hát sajnos 6 kamera fotózta le amint épp kb. 25-30-cal hajt gyorsabban mint a megengedett sebesség. Már alig várom, hogy Ontario felismerje ezt a kiváló bevételi forrást. Nekünk csak jó lenne... Követési távolság ellenőrzés, gyorshajtás ellenőrzés és dőlne a pénz a nagy hiánnyal küzdő államkasszába...
Én meg nem látnék hetente kb. 1x tele piroson áthajtó polgártársat. A többi kihágásról nem is beszélve.
Az íreknál is rendszeresen radaroznak, ami jelentősen javítja a közlekedési morált.

A lakbértől és az autóbiztosítástól eltekintve, más nagy kiadásunk nincs mert én otthon főzök ami olcsó. Jó kis magyar receptek... krumplis tészta... betonfőzelék (bocs, sárgaborsófőzelék)... káposztasaláta... Ezen nagyot lehet spórolni.

A környékünk rendezett és csendes. A szomszédok kb. 90%-a Indiából érkezett első generációs bevándorló. Kedvesen mosolyognak, nincsenek hangos bulik és nem láttam részeget sem az utcán. Elég sok az eladó ház, de szerintem egy OSB lapokból épített házért kicsit sok a 350 000 dolcsi. Mert ENNYIRE azért nem lehet itt jól keresni, ámde a recesszió azért itt is kezdi már éreztetni a hatását és nem tegnap óta.
Torontó sem egy állásparadicsom. Lehet, hogy régen az volt, de most nem olyan idők járnak. Senior szoftveres el tud helyezkedni előbb utóbb, de hát hol nem?
Van egy perui szomszédasszonyunk is, a férje olasz. ŰEgy éve vették a házukat de lehet, hogy el fogja adni mert a kisfiával nem nagyon játszanak a környékbeli gyerekek mert nincs kis turbánja, mint a többi kisfiúnak. A nő fél, hogy ha a kisfia suliba kezd majd járni akkor ott is outsider lesz. Amúgy szeret itt lakni, ezt a dolgot leszámítva. Mondta, hogy mindenki kedves vele. A sarkon lakó muszlim indiai nem kedveli a más vallású indiai szomszédokat de vele mindkét társaság kedves. Mert mindenki tudja, hogy neki semmi köze a köztük feszülő ellentétekhez.
De ellenérzések vagy sem, azért tettlegességé nem fajultak a dolgok mióta a szomszédasszony itt lakik. Tehát nekünk sem kell aggódni, nem várható bunyó.

Bramptonban sok az üzlet, tehát olyan probléma nincs, hogy valamit nek kap meg az ember. Amit itt nem kapok meg azt máshol sem fogom. Az üzletek tiszták, van amelyikben sokkal nagyobb a választék mint a vidéki 350 000-es városban ahonnan jöttünk.

Buszjáratok vannak, látok buszokat menni rendszeresen de még nem próbáltuk.
Legutóbb a helyi ingyen újságban volt cikk a bedbug-okról. Az valami bogár ami csíp és az ágyakban lakik. Állítólag terjedőben van itt Brampton ill. Peel környékén. Ettől megijedtem eléggé, úgyhogy asszem nem fogok itt használt cuccokat vásárolni mert állítólag ahova ez a dög beveszi magát onnan gyakorlatilag alig lehet kiirtani mert itt a házak olyanok, hogy van egy külső OSB lap ill.valamilyen borítású faluk (pl. veneer), meg egy belső gipszkarton és közte valami rés van. Ha a bogár oda meg a bútorba beveszi magát akkor nem igazán lehet kifüstölni... legalábbis nagyon nehéz. Eddig gondolkoztunk azon, hogy esetleg egyszerűbb lenne busszal bebumlizni a munkahelyig de talán mégsem kellene míg nem tisztázom, hogy ott nem lehet-e ilyen bedbug-ot kapni.
Szerencsémre (és legnagyobb meglepetésemre) a lakásunkban eddig semmilyen bogarat nem fedeztem fel.

Állattartók számára Brampton jó hely, van több bekerített dog parkja is. Elég tiszták, barátságosak mind a kutyák mind az emberek. A kutyaadó ill. macskaadó is eléggé normális összeg. Kutyának 40 dolcsiért örök regisztráció is lehetséges, tehát egyszer leperkál az ember 40 dolcsit (macskának ugyanez asszem 10) és soha többet nem kell.

Utcák elég tiszták, nagy örömünkre itt hetente viszik a szemetet és nem 10 naponta mint az eddigi lakhelyünkön (ott mindig megnyüvesedett a szemét nyáron, bárhogy is próbáltuk megakadályozni. Még a zárt kukába is bemásztak a legyek valahogy).

Hát egyelőre ennyi.
Ha kérdés van akkor pm-et írjatok mert ritkán vagyok a fórumon.
(Tudok fotókat küldeni a lakás kezdeti állapotáról ha valakit esetleg érdekelne.)

üdv
Ginger

Ezt konnyu elkerulni, fogadd meg sose berelj lakast iniaitol , meg csak most fog jonni a neheze . en eppen 1500 fizetel mississaugaban egy rental epiletben harom nagy haloszoba hatalmas nappali central air , 5 appliances, kulso es belso megence , squash terem amit sosem hasznalok es gym szintugy sosem hasznalok, tanning, es party es ,mozi szoba, es 2 parkolo hely is a foldalatti garazsban benne van a lakberbenviz villant benne a lakberben, es a legjobb helyen QEW-HWY 10 . tehat szerintem nem eri meg egy koszps hazba menni kis indiaban , de ez csak a magan velemenyen
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Helo!

Az hogy sikerult, marmint a hazassagi csalas? Nyugodtan kimehetsz kanadaba, senki sem fog feltartoztatni, szerintem munkavallaloi vizumot is kapsz, de hogy aztan kesobb mi lesz? Jo kerdes, marmint allando statusz stb, ott mar allitolag elegge utananeznek az embernek. Bar az kanada, nem az usa.

Igazan kivancsi lennek ra, hogy hogy is kap valaki munka vallalasit aki latogatoba szeretne kijoni?
Ne allitsal olyant amiben nem vagy biztos, nagyon is szinkronba van az usa es canadai hatar ellenorzes, aki ki van tiltva egyaltalan nem 100% hogy canadaba nem akad fent a beerkezesnel.
Letezik konyebbseg usa-canada-mexico allampolgaroknak munkaugyben, de magyar utlevellel ez nem igy dolgozik.
 

moroder65

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazan kivancsi lennek ra, hogy hogy is kap valaki munka vallalasit aki latogatoba szeretne kijoni?
Ne allitsal olyant amiben nem vagy biztos, nagyon is szinkronba van az usa es canadai hatar ellenorzes, aki ki van tiltva egyaltalan nem 100% hogy canadaba nem akad fent a beerkezesnel.
Letezik konyebbseg usa-canada-mexico allampolgaroknak munkaugyben, de magyar utlevellel ez nem igy dolgozik.

Nem akarok bele kotnyeleskedni de teljesen igaza van most Melittanak .Sot mi tobb a holgy jobb ha el sem indul mivel ha ki volt utasitva az Usa-bol annak szinta eselye sincs bejonni nem hogy turistakent de meg menekultkent sem, ennyire fugg az egyik a masiktol. Munka engedelyt szerintem nem fog kapni se igy se ugy. Tehat szerintem ne vesztegesse a penzet utikoltsegre.
 

Gigica

Állandó Tag
Állandó Tag
Munkavállalásihoz fogják kérni mindenhonnan a bűnügyi rekordot, ahol 6 hónapnál tovább éltél. Az USA-ból nemcsak a rendőrségtől, de az FBI-tól is be kellett szerezni a papirokat, hogy fedhetetlenek vagyunk (ujjlenyomattal stb). Szóval nem biztos, hogy nem bukja el a későbbi kanadai papirokat a "házassági csalás" miatt...
 

Gigica

Állandó Tag
Állandó Tag
Etobicoke-ban, 1 éves társasházban, 1 + den, bútorozatlan, légkondival, konyhában hűtő, mikro, mosogatógép, rezsi nélkül 1395 dollar. Mindezt friss bevándorlóként, 6 hónapos szerződéssel, korábbi Ir referencia alapján, munkaszerződés és hiteltörténet NÉLKÜL, 2 havi bért előre fizetve adták ki nekünk. A tulaj itt is indiai. Csak az összehasonlitás végett..
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
moroder65 meg nem szokta meg ,hogy nem kulonboztetunk meg embereket nemzetisege szerint Canadaban.:33:
Kar lenezni az indiaiakat, hisz nem o vesz ki lakast ,hanem o ad ki es kinal lakas megoldast. Ez igen nagy kulonbseg.

Itt mindenki az igenyeinek megfelelo lakas megoldast tud talalni, ugy kornyezetben, mint az arakban.
 

Gigica

Állandó Tag
Állandó Tag
Azert Melitta azt tedd hozzá, hogy két esetben,
1, ha már itt van egy jó ideje és van hiteltörténete, munkája és korábbi kanadai referenciája
2, ha baromi szerencsés (mint mi is voltunk).
Friss bevándorlóként nagyon nem könnyű sok mindent elintézni...
 

sani07

Kitiltott (BANned)
Igazan kivancsi lennek ra, hogy hogy is kap valaki munka vallalasit aki latogatoba szeretne kijoni?
Ne allitsal olyant amiben nem vagy biztos, nagyon is szinkronba van az usa es canadai hatar ellenorzes, aki ki van tiltva egyaltalan nem 100% hogy canadaba nem akad fent a beerkezesnel.
Letezik konyebbseg usa-canada-mexico allampolgaroknak munkaugyben, de magyar utlevellel ez nem igy dolgozik.

Ugy, hogy mondjuk alkalmazni szeretne egy munkaado es megkeri neki. De ugy csinalsz, mint ha nem igy mennenek ki tobb ezren minden evben. Kimegy mint turista es marad mint munkavallalo.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ezt ne nekem ird, en csak valaszoltam a kerdesre. Egyebkent pedig semmi sem lehetetlen, feleslegesen riogatjatok a nepet. Akinek van jo szakmaja es erti is es tud angolul is, annak siman menni fog.

Azt is aruld el ,hogy fog menni? akkor az egesz immigration herce hurca felesleges, nem betartando torvenyeket mond?
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Csupan csak annyi, hogy ilyen nincs. Raadasul , ilyen infora felulni megugyse lehet.
S.I.N. numbert megszerezni turistakent lehetetlen.
Akik a hivatalos utat jarjak, tudjak nem egyszeru ide bejonni,es raadasul nem is gyors.

Aki csak ugy berepul es "turista kent" elkapjak fekete munkaval azonali deportalasra szamithat.
 

sani07

Kitiltott (BANned)
Csupan csak annyi, hogy ilyen nincs. Raadasul , ilyen infora felulni megugyse lehet.
S.I.N. numbert megszerezni turistakent lehetetlen.
Akik a hivatalos utat jarjak, tudjak nem egyszeru ide bejonni,es raadasul nem is gyors.

Aki csak ugy berepul es "turista kent" elkapjak fekete munkaval azonali deportalasra szamithat.

Ne haragudj, de ez nem igaz, egy szava sem. Kimesz, mint turista, elmesz egy allasinterjura, ahol megfelelsz. A ceg megkeri a papirokat, 1-2 het alatt megvan az lmo ( ha mar eddig is kerestek mondjuk kulfoldit), amivel kivaltod a vizumot es mar hivatalosan dolgozhatsz. Konyorgom, miert irtok olyat, amivel elriasztjatok az embereket?
 

moroder65

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne haragudj, de ez nem igaz, egy szava sem. Kimesz, mint turista, elmesz egy allasinterjura, ahol megfelelsz. A ceg megkeri a papirokat, 1-2 het alatt megvan az lmo ( ha mar eddig is kerestek mondjuk kulfoldit), amivel kivaltod a vizumot es mar hivatalosan dolgozhatsz. Konyorgom, miert irtok olyat, amivel elriasztjatok az embereket?

Ne haragudj , de en ugy tudom ahoz hogy a turista statuszt atvaltoztasd munka vizumra ahoz el kell hagynod az orszagot es ujra visszajonni.
Az 1-2 het allat te itt nem kapsz meg semmifele munka vizumot az tuti. Akik mar itt vannak pl landed immigrant ha be ad egy kerveny munka engedelyre meg nekik is 3 honap mirte megkapjak. Es teljesen megfeledkezel az orvosi vizsgalatrol , mert itt senki nem dolgozik kulfoldrol anelkul.Mira asmnnal eredmenye bekerul a rendszerbe csak az 3-4 het es csak utana adhatsz be munka vizumra engedelyt.
Es hogy mesz el allas interjura ? neki allsz itt internetet keresgetni es beadsz egy resumet es ott se allando lakcimed se statuszod, mindenhol alapveto kerdes ez es mielott szoba allnak veled megkerdezik a kerdo iven hivatalosan vallahatsz -e minkat itt. Hscsak nem fekete munkara biztatod az embereket akkor lehetsegesamit te le irtal mert egyebkent lehetetlen megcsinalni hivatalosan plana 1-2 het allat.
 
Oldal tetejére