Kenyérsütés otthon!

TALALAT11

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Íme a kedvenc fokhagymás cipó recept.
Hozzávalók. 3 dl víz, 2 evőkanál olivaolaj, 5 dkg sajtkrém, 2 nagy gerezd fokhagyma áttörve, 1 teáskanál cukor, 2,5 teáskanál só, 50 dkg liszt, 1 cs.szárított élesztő 1 nagy csipet szárított rozmaring.
Elkészítése:
A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütőgépbe tesszük, és a tészta programon dagasztjuk, ill. kelesztjük. A megkelt tésztát deszkán kettévágjuk és 2 cipót formázunk. Éles késsel keresztben bevágjuk, vízzel lekenjük, sütőzacskóba tesszük és kicsi tortaformába, vagy kis hőálló kerek tálba tesszük, a zacskót lezárjuk, megszurkáljuk pár helyen tűvel. !Én még egy fél órát szoktam hagyni kelni/ Előmelegített sütőben 190 C-on 45 perc alatt készre sütjük. A sütőzacskóból kivesszük és konyharuhába takarva, rácson hagyjuk kihűlni.
Bízom benne, hogy ízleni fog, kérlek jelezd.

Üdv.: Pista
 

margo29

Új tag
Kenyér!

Nagyon finom lehet ez a kenyér el is mentettem a szakácsfüzetembe.A következő kenyeremet így csinálom! Üdv Margit
 

yuya21

Állandó Tag
Állandó Tag
kukoricakenyér

Hozzávalók:

  • 12 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg simaliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 2,4 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:

A nedves hozzávalókat összekeverjük, majd hozzákeverjük a száraz hozzávalókat is. Egy hasábformát kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk, beletöltjük a tésztát, és 180 fokon tűpróbáig (kb. 30 perc) sütjük.
Megjegyzés:

Pofonegyszerű, gyors és olcsó, piskótához hasonló finomság, amit lehet lekvárral, kefirrel, tejföllel, túróval enni. A cukor mennyiségét csökkentve húsokhoz is kiváló köret. Jó étvágyat!
 

ymola

Állandó Tag
Állandó Tag
Én most kísérleteztem ki egy nagyon jó teljes kiőrlésű tönkölybúza kenyeret. Igaz én kis mennyiségekben szoktam sütni, mivel ketten vagyunk és nem szeretjük nagyon a 3-4 napos kenyeret.

A recept a következő:

Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
100 g sima búzaliszt
1/2 kocka élesztő
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
70-80g mag mix (én mogyorót, szotyit, lenmagot és szezámmagot szoktam beledobni)
2 evőkanál oliva olaj

Elkészítés:
Kimérem egy mérő edénybe a langyos vizet, majd hozzámérem a hideg tejet, belemorzsolom az élesztőt és így beleteszem a mikróba egy fél percre, utána simán feloldódik az élesztő egy kis kevergetéssel. Ezt beleöntöm a gép táljába és rámérem a 2 evőkanál oliva olajat.
Egy edénybe kimérem a liszteket, rászórom a sót és a cukrot, meg a magvakat, kicsit összekeverem, majd ezt is beleöntöm a gép táljába.
Kis adag sütésére állítom, sötét színt állítok be és Normal fokozaton elindítom a sütőt.
Mikor kész, kiveszem és vízzel átkenem a héját még melegen, ettől marad puha és nem keményedik be (szárad ki) olyan gyorsan a külseje.
 

EKati

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Évek óta sütök itthon kenyeret. Régebben volt kenyérsütőgépen, de elég rosszul választottam , s egy éves javítgatások után vissza kaptam az árát. Azóta a sütőben sütöm az alábbi recept szerint:
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg tönköly fehérliszt
30 dkg rétesliszt
4 kávéskanál só
4,5 dl kaukázusi kefir
kb 2,5 dl víz +05 dl tej + pici cukor
5 dkg élesztő
pár dkg vaj, kevés olaj
A hozzávalókat géppel dagasztom, s kb 1 órát kelni hagyom. Ezután két püspökkenyér formába rakom, megszórom szezámmaggal, s hagyom tele kelni az edényeket.
A sütőt 200 fokra melegítem, egy edényben vizet teszek bele. A kenyereket 10 percig sütöm 200 fokon, majd mérséklem 180 fokra és 50 percig sütöm még. Ha megsült, rögtön átkenem hideg vízzel, s egy rácsra rakom a kenyereket hűlni.
Ez elég nagy mennyiség, de én fel szoktam szeletelni és beteszem a fagyasztóba, így egész héten annyit veszünk ki, amennyit éppen megeszünk.
 

ymola

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

A lenti recept szerint készítettem el a perecemet, de sajna kezdő szakácsként jól elrontottam valamit.
Olyan kemény lett, hogy verekedni lehetett volna vele, viszont a teteje nem akart pirulni. Elektromos sütőm van és 200 fokon sütöttem. Mennyi idő alatt kellene, hogy megsüljön? Mert szerintem túl sütöttem. :(
Házi Perec :)

50 dkg liszt
12.5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 k.kanál só
2.5 dkg élesztő (szárítottat is használhatsz )
1 k.kanál cukor
2.5 dl víz

A cukrot , kb 1 dl langyos vizet és az élesztőt felfuttatom . Majd mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe , 8-as fokozaton dagasztom ,kelesztem .
Mikor végzett kiborítom , és megsodrom mintha kígyót formáznék kb .30 cm-ig , majd 8 egyforma darabra vágom . Egyesével megint hosszúra sodrom, és perec alakúra formázom . Sütőpapírra helyezem , és előmelegített 200 fokos sütőbe teszem sülni . Mikor félig megsült , de még nem barnult meg 1 kanál liszt , és 1 k.kanál sót elkeverek egy kis vízzel , de ne legyen nagyon folyós ezt csepegtetem a perecre , és vissza teszem sülni.
Ha szereted rajt ezt a sót akkor duplázhatod is az adagot , hogy bőven jusson mindenhova :) Mikor már szép színt kap készen is van a házi pereced
(Formázása , ha valaki nem tudná :a hosszúra sodort tésztából mintha kört formáznál , a két végét 2 x átcsavarom egymáson , és a végeket a felső ívhez nyomom. Remélem érthető volt :)
Nagyon finom , nem lehet abbahagyni :)
 

akácvirág

Állandó Tag
Állandó Tag
kenyérsütés

Próbálgattam már sütőben is sütni kenyeret, De mindig olyan lett, mint a cipőtalp.
Sok receptet már kipróbáltam, de nem adom fel!!! Megyek kenyérsütő tanfolyamra!!!
 

okamoto

Állandó Tag
Állandó Tag
A testvéremék vettek egy TESCO-s kenyérsütőt, nagyon finom amit készítenek, majd elkérem a receptet. :)
 

Macsi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
lassan 3 hete átálltam a házilagos kenyérsütésre. Pont tegnap volt a www.index.hu-n a Dívány magazinban egy cikk arról, hogy a boltokban sokszor kenyér formájú szemetet kapunk. Ezzel sajnos egyet kell értsek. Több féle kenyér receptet kipróbáltam, s nekünk a Graham lisztes, sok magvas jön be, amihez utoljára tettem még egy kis teljes kiőrlésű búzalisztet és egy kis rozslisztet, hogy ha már megvettem ne menjen kárba.
Ha nem tilos, akkor csinálok egy kis reklámot:) Van egy hölgy a gasztro blogozók között, akit csak úgy nemes egyszerűséggel a kelt és kenyér tészták istennőjének neveznék:) olvassátok bátran az írásait... "Limara péksége"
Üdv. Csilla
 

Macsi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Tad barki olyan rozskenyer tesztat ami meg is kel rendesen? (az enyem finom, de lapos szegeny, mintha raultek volna)

A kenyérkét valami magas falú, keskenyebb edényzetben kell keleszteni, hogy ne széltében terjeszkedjen kelés közben, hanem felfelé növekedjen.

Kiválóan alkalmas erre egy a hosszúkás formájú jénai tál is, bár nekem van spec. kalácssütő formám amiben 15-18 cm magasra megkel minden.
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Limara pékségében találtam jó kenyér receptet, azt szoktam sütni. Googleval rákereshettek, azt hiszem linket nem lehet berakni ide. A fehér kenyerét próbáltam ki, az nagyon finom. Akit érdekel priviben küldöm a linket.
 

kovacsabesz

Állandó Tag
Állandó Tag
Akinek nincs kenyérsütője otthon,annak tipp gyanánt:

Ha raksz egy másik tepsit a sütőbe benne vízzel,jobban megfog kelni a kenyér sütés közben,mivel gőzt képzel általa,és nem tud olyan gyorsan megkérgesedni a kenyér! :)
 

pirosmaci

Állandó Tag
Állandó Tag
A sütőtökös kenyér nagyon finom gépbe, különféle magokkal keverve. Sok receptet találni...nem nagyon lehet elrontani :)
 

tommyg

Új tag
Én pékként dolgoztam pár évet. Megvan a végzettségem is ;)

Meglepően jó kenyeret lehet sütni gépben, nekem csak a héj és a forma nem igazán jön be így inkább sütőben sütöm.

A alap recept ebben semmi trükk sincs 10 perc bedagasztani és kb 3 óra múlva 45 perc alatt kisül

1Kg liszt (ha olyan akkor BL55 és BL80-as felesbe)
2 dkg élesztő
1 dkg cukor
2 dkg só
nagyjából 3-4 dl langyos víz.

lisztbe elkevered a sót, kicsit felkevered át is szitálhatod kicsit lazít a liszten.
élesztőt a cukorral elkezded keverni .. elfolyik az élesztő... ráöntesz 3-4 dl langyos vizet elkevered majd ráöntöd a lisztre és összegyúrod ha olyan akkor még vízzel vagy kevés liszttel beállítod a tészta keménységét.
keleszted kb 2-3 órá egy tálban... majd átgyúrod formázod és sütőlemezre rakod picit keleszted (15 perc). sütés előtt lekened vízzel majd 190 fokon 45 percig sütöd. ha kisült akkor utána is egyből lekened vízzel és szép fényes ropogós lesz a héja.

Én még szoktam bele tenni ha marad krumpli pürét vagy kb 5 dkg vajat és akkor napokig friss lesz :)
 

Beki86

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én is pék vagyok de jelenleg nem dolgozom a szakmában. 3 éve mi is kaptunk egy Clatronic gépet ( eredetileg anyósék kapták de nem is próbálták ki mert szerintük sok áramot fogyaszt és nem ízlik nekik ez a fajta kenyér...) és imádom! Sajnos a napokban tönkre ment és kölcsön kaptam a tesómékét, amit lehet benne dagasztok, sütök és új recepteket is kitalálunk. Sajnos mindentől messze lakunk és kicsit drágállom a napi 1 kg kenyérért való szaladgálást kocsival... Én a krumplis kenyeret is imádom és szoktunk csinálni foghagymás kenyeret, sajtos kenyeret.. Mindig valami újdonságot teszünk bele. :) Most viszont gépvásárlás előtt vagyunk és elvesztünk az információk között. Olyan gépet szeretnék amin van ki-be kapcsoló gomb és nagy az üstje, időzíthető. Ti mit tudtok ajánlani?
 
Oldal tetejére