Kokszolnak a sportolók

tomi318

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem elég rossz, hogy rá vannak szorulva. Ha már ott tartunk, hogy ide jutott a világ, akkor ideje volna megállni és szét nézni egy kicsit.
 

hondacivic0

Állandó Tag
Állandó Tag
Aki ma a világ élén akar állni az kimondva- kimondatlanul doppingszerhez kell , hogy nyúljon ! Az a kérdés , hogy mikor tudják kimutatni a jelenleg használt doppingszereket. A doppinglaborok mindíg legalább egy lépéssel az ellenőrzők előtt vannak. És akkor még nem beszéltünk a géndoppingról...
 

valvehead

Új tag
Ha a sportot a sportért csinálnák és nem lenne benne pénz, talán akkor nem érné meg tönkretenni a szervezetet doppingszerekkel. Feltéve, hogy a mai "csúcsszerek" tönkreteszik. Ha viszont nem teszi tönkre, akkor esélytelen, hogy ne legyenek olyanok, akik csalás árán is nyerni akarnak.
 
T

TH6777

Vendég

miért is "kell" doppingolni???

azért "kell"doppingolni...., mert csak az első helyezett számít...:confused:


mégis kinek és miért éri meg..., hogy állandóan kísérletezzen..., hogy olyan anyagot dobjon piacra..., amely jobb..., megbízhatóbb összetevőkből áll és bombabiztos..., valamint nincs a tiltólistán
:confused::confused:....

és melyik
"sportolónak" éri meg..., hogy rossz lelkiismerettel...., érdemtelenül, hazugságban nyerjen versenyeket úgy..., hogy közben tönkreteszi szervezetét:confused:....

A válasz nagyon egyszerű:
szinte "mindenkinek".

köztudott...,hogy biza... világunkban...a sport világában és szinpadán..... csak is az élsportolók azok...,akik nagy összegeket keresnek..., melyekből klubjuk..., szervezetük..., menedzsmentjük is részesül...,no és persze az elismerés sem marad el....,és valojában éppen ezért minden sportágnak van egy saját ikonja...., akit nem enged elbukni...,és ha kell..., kivitelezik például a doppingellenőrzéseknél....:(....és pont ezek azok a "sportolok"... , akik népszerűsítik a sportágat..., és akik leültetik a nézőket a közvetítések elé....és gazdagon élik világukat...:(

Rengeteg sportoló ért el komoly hírnevet.... produktum helyett pozitív doppingteszttel....,
Sokan talán nem hitték volna..., hogy valaha lebuknak..., pedig a szabályok..., az ellenőrzések és a vizsgálatok szigorodása egyre kevesebb sportolónak kegyelmez....


sajnos a doppingolás nem új keletű a sportban...,az első ilyen este még 1904-ben a nyári olimpián fordul elő.... a martaonfutó Thomas J. Hicks-t a verseny alatt kapták rajta..., hogy edzőjétől strychnint és konyakot vett át... (az utóbbira azért van szükség..., hogy közömbösítse a kimutatható anyagot..., erre napjainkig is van példa)....

mint sokak véleménye...a sajátom is az...,hogy maga a doppingolás...egy nagyon is elitélendő magatartás..., mellesleg nem csak
sportszerűtlen, de roppant veszélyes is!!!


a doppingoló sportolók zöme...pl:
teljesen elveszíti a nemi identitását....

("
Az egyik legismertebb példa a súlylökő Heidi Kriegeré, aki tinédzserként annyi szteroidot és fogamzásgátlót kapott, hogy teljesen megváltozott az alkata, szőrösödni kezdett és elmaradt a pubertáskori nemi jelleg kifejlődése is. A kilencvenes években Heidi végül Andreássá operáltatta át magát. Heidi 1986-ban, húsz évesen lett Európa-bajnok és megnyerte az olimpiai aranyat.
Vajon megérte?")


Jacques Rogge NOB-elnök vélekedése:


„A lebukott versenyzők a sportszeretők társadalmában többé már nem lehetnek példaképek. Még akkor sem, ha a szabályok szerint nem foszthatjuk meg őket minden megszerzett érmüktől.”


sztem az igazi és tiszta sport-eredmények..., az etika..., az
erkölcs és a játék összetartozásának lényegén alapulnak...és ha mind ez jól müködik...,akkor tudnak a sportolok igazán megfelelni...a sport tiszta és erkölcsös eszmeiségének...


Ui: saját comment

soha a hosszú éveken át tartó sportpályafutásom alatt (versenyző-szakedző)...nem gondoltam arra...,hogy a testi és lelki fejlődésemhez..., a kitűzött céljaim eléréséhez....,az elért eredményeimhez és azok megszerzéséhez....bármikor is valamilyen doppingszer használatára lett volna szükségem!

Az edzés a sportolás iskolája..., a verseny a sportolás próbája....


ÓDA A SPORTHOZ


II.
A szépség vagy te, Sport!
a testeket te formálod nemessé,
elűzöl romboló vad szenvedélyeket,
acéllá edzel lankadatlanul.
Lábak, karok, törzsek összhangja és
tetszetős ütem tőled való.
Bájt és erőt te fűzöl együvé,
szilárddá és rugalmassá te téssz.

V.
Tisztesség vagy te, Sport!
Ha tőled jő, igaz kincs a dicséret,
mert csak derék munkával nyerhető!

A versengésnek görbe útjai
a hitvány fogások sorsa büntetés.
És megvetéssel sújtanák, aki
a pálmát álnok csellel küzdené ki.


VIII.

A haladás vagy te, Sport! Szolgálatodra

ki méltó kíván lenni, az vigyázzon
hogy teste- lelke egyre jobb legyen,
kerüljön mindent, mi mértéktelen;
tökéletesre törjön ernyedetlen,
s óvja egészségét, legfőbb javát,
mint ki a régi mondásból tanul:
”Ép testet választ az ép lélek otthonul”.

IX.

A béke vagy te, Sport!
a népeket egymáshoz fűző szép szalag:
és testvérré lesznek mind általad,
önuralomban, rendben és erőben.
Mert önbecsülést tanulnak az ifjak
tőled, s más népek jellemét is éppúgy
megértik s nagyra tartják, hogyha te
tanítod őket túlszárnyalni egymást:
mert versenyed a béke versenye.

 
T

TH6777

Vendég
WADA-mérleg: kevesebb analízis, több doppingeset

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által hivatalosan elfogadott - szakszóval akkreditált - jelenlegi 33 laboratórium 2011-ben az előző évhez képest kevesebb doppingvizsgálatot végzett el, miközben az elemzettek közül pozitívnak bizonyuló minták száma nőtt.

A hétfőn közzétett összegzés szerint tavaly 243 193 volt az analízisek száma, ami 15 ezerrel kevesebb a 2010-es hasonló adathoz képest, ugyanakkor 1,86-ról 2 százalékra, a darabszámot tekintve 4816-ról 4856-ra nőtt a tiltott szer használatát kimutató tesztek mennyisége.


A kevesebb vizsgálat magyarázata egyfelől az, hogy megnőtt a jóval drágább véranalízisek száma, másfelől az általános világgazdasági válság következtében is kevesebb pénz jutott a 2010-es, csaknem 260 ezres szintnek nemhogy a meghaladására, de még elérésére is.


Ami a tavalyi analízisek megoszlását illeti, az ellenőrzések zömét versenyek közben végezték el a szakemberek, míg a versenyen kívüli 1509 kontrollból 742 volt a vizelet-, 215 a vérvizsgálat, az EPO-t 366 esetben nézték, a növekedési hormon jelenlétét pedig 186 esetben próbálták kimutatni. Az analízisek negyven sportági szövetséget, s 71 ország versenyzőit érintették.

A legtöbb rajtaütésszerű - előre nem bejelentett - ellenőrzést a súlyemelőknél folytatták le, a legtöbb vérvizsgálatot a kerekeseknél végezték el, míg a vér- és a növekedési hormon kimutatására irányuló analíziseket a legnagyobb számban az úszók körében ejtették meg.

A legtöbben - 108-an - a labdarúgók közül buktak meg, "holtversenyt" produkált pozitív eseteivel a kosárlabda, a francia eredetű golyójáték, a pétanque és az erőemelés (13-13 pozitív eset), míg e lajstrom ötödik helye az úszásé lett, ahol is 11-en lepleződtek le azért, mert tiltott segítséget vettek igénybe.


A sportágak közül a "legkeresettebbnek" a labdarúgás bizonyult 2011-ben: 28 578 vizsgálat jutott a futballistákra, akik 172 pozitív esetet produkáltak.
Az
atlétáknál a vizsgálatok/pozitív esetek aránya 23 799/234, a kerékpárosoknál 19 139/321 volt, a nem olimpiai sportok közül pedig hármat emelt ki ismertetőjében az EFE: az amerikaifutballt (22 655/159), a baseballt (20 140/141) és a rögbit (5 553/69).


A fele részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, fele részben a kormányok által pénzelt WADA akkreditált laborjai közül a Los Angeles-i bizonyult a "legnépszerűbbnek": itt hat híján 50 ezer analízist végeztek el. Ebben a sorrendben a második a montreali (15 372), a harmadik a moszkvai laboratórium (15 370) lett.


A doppingszerek kelendőségi listáján 59,4 százalékkal toronymagasan végeztek az első helyen az anabolikus szerek, 12,8 százalék volt a stimulánsok aránya, 7,9 a cannabis-származékoké, 6,6 a vízhajtóké és más, a doppingolást elfedni szánt szereké.


Összesen 1800 esetben mértek a laborokban a normálistól eltérő, vagyis az elfogadhatónál magasabb tesztoszteron-szintet, aminek nyomán az érintetteknél vizsgálatot kellett elrendelni.

 
T

TH6777

Vendég

images


Fazekas Róbert nem szándékosan doppingolt


Nem szándékosan doppingolt Fazekas Róbert, ezért a másodfokú doppingbizottság nyolcról hat évre csökkentette az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető büntetését.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pénteken az MTI-nek elmondta, hogy Fazekas olyan táplálékkiegészítőt fogyasztott, amely sztanozololt tartalmazott.


Július 10-én derült ki, hogy a 37 éves Fazekas Róbertet a Magyar Olimpiai Bizottság nem nevezte a londoni olimpiára, mivel a sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutatták ki.


A doppingbizottság első fokú határozatában bizonyítottnak látta az atléta bűnösségét és nyolc évre tiltotta el, ez ellen Fazekas fellebbezett. A másodfokú doppingbizottság - amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség és a nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) egy-egy jogásza kapott helyet - pénteken a zéró toleranciára hivatkozva nem mentette fel az atlétát, de büntetését hat évre mérsékelte.


A nyugat.hu szerint Fazekas az általa fogyasztott, legálisan a kiskereskedelemben megvásárolható táplálékkiegészítők közül egyet a Magyar Antidopping Csoport hivatalos előírásai szerint az ausztriai seibersdorfi laborban bevizsgáltatott. A laboratóriumban a felbontott, Fazekas által a versenyszezonban használt, valamint ugyanezen termék véletlenszerűen vásárolt eredeti, bontatlan csomagolásában is sztanozololt mutatott ki. Günter Meiner, a labor vezetője arról tájékoztatja a MACS-ot, hogy a felbontott és teljesen zárt táplálékkiegészítőben is 300ng/g sztanozololt találtak.


"Két tényállás van. Fazekas Róbert nem doppingolt, azaz tiltott szert teljesítményfokozásra nem használt, ugyanakkor szervezetében ott voltak a sztanozolol nyomai. Robi számára július végén nagyjából világossá vált, hogy sportolói pályafutása véget ért, de mindvégig fontos volt neki, hogy a nevét tisztázzák" - nyilatkozott a honlapnak Czeglédy Csaba, Fazekas jogi képviselője.


A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes Fazekas győzött a 2004-es athéni olimpián, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt megfosztotta az első helytől - akárcsak klubtársát, a kalapácsvető Annus Adriánt. A szombathelyi dobó a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét.

A Magyar Atlétikai Szövetség két évre tiltotta el Fazekast, aki visszatérése után indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, s a nyolcadik helyen végzett.

A
2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.


Fazekas, aki Annus irányításával edzett, a tavalyi, tegui vb-n kiesett a selejtezőben. Idén áprilisban teljesítette az olimpiai A szintet. A júniusi, Helsinkiben rendezett Eb-n nem indult.

 

NAGYKUKAC

Állandó Tag
Állandó Tag
Véleményem szerint egyre nagyobb baj, hogy a sportot is már magáévá tette az alkoholizálás és a "doppingolás".
A fiatalok nagy része iszik ami a kisebb gond, mert részükről ez egy lázadási forma elég régóta, de a nagyobb gond, hogy egyre nagyobb divatot ölt a drogozás / doppingolás, ami nézeteim szerint nagyobb gond és ez mellé még társul, hogy szabadosságból élnek.

A sport világában is a
probléma viszonylag sokrétű és széles tömegeket érint, ráadásul a gyerekek / serdülő és Ifi korcsoportosok egymásra hatása is inkább a negatív szokások elterjedését erősíti, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a későbbiekben. Részemről igazán aggasztó dolognak tartom azt, hogy a sporton belül fokozatosan növekszik az illegális szerek fogyasztásának rátája! A serdülőknél, de minden korosztálynál nagy problémának ítélem meg, hogy az egyik kokszoló sportoló rossz szokásai erős hatással vannak a másik sportolóra, vagyis könnyen átvehetik egymás rossz szokásait.
A kokszolás kivétel nélkül nagyon kellemetlen és bosszantó hatással jár egy egy versenyzőnél. Igen rövid időn belül előtérbe kerülnek a viselkedésbeli, magatartásbeli problémák, depresszió, és persze csökken a sportoló teljesítménye.


Alapból az lenne a célja a sportnak ill. a sportolásnak, hogy egészségesebb legyél / legyünk, és éppen ezért nem értem akkor miért is kokszolnak egyre többen, miért teszik kockára az életüket a karrierjüket, mindenüket? Egyáltalán, hogy fér össze az egészségesebb legyél, sportolj és mozogj a kokszolással?
Meggyőződésem, hogy egy sportolónak aki tisztességes, sem
egy hazai verseny megnyeréséhez, de még egy Eb, Vb, esetleg egy olimpiai megnyeréséhez sem szükséges kokszolni!
Elvileg az összes sportágat ellenőrzik, mert a dopping mindenhol tilos! Persze mint mindenütt az életben vannak kiskapuk és sajnos nem is kevés, amin egyre több főleg élsportoló átlép!
Azt mondom, hogy amíg maga a dopping tesztelés úgy hazánkban, mint a világ több országában csak és kifejezetten
egyszerű üzletpolitikai kérdés, addig nem is csodálkozhatunk amikor egy egy kedvenc élsportolónk fent akad a szűrésen!
Szerintem a kokszolás első helyezetjei az amatőr sportoknál észlelhetőek, mint a bodybuilding, és más egyéb szabadidős sportolók körében! Veszélyes vizeken eveznek a kokszolok, mert valójában csak a dealer az aki adja a "használati utasitást" a különböző szerek mellé!


Mára igen trendi lett a bodybuilding, mondhatjuk azt is, hogy jelen sportvilág páriája, sajnos gyakorlatilag nem működik dopping nélkül: az emberi szervezet különben nem szed magára annyi izmot, mert nem tud vele mit kezdeni és ehez még orvosnak sem kell lennünk!
Ha elmarad a szteroidbevitel, gyorsan le is bontja a felesleget, a testépítő néhány hónap alatt akár nagyobb kilónyi izmot is fogyhat.
Véleményemet fenn tartva továbbra is a tisztaság mellett teszem le a voksomat!
Az az feltétlenül sok edzéssel és tudatos táplálkozással lehet izmosodni, igaz nem leszünk szekrény méretűek és a végeredmény nagyjából az úszómedence szélén sütkérező Bobby Ewing szintjén marad.
Viszont tiszták és koksz mentesek vagyunk ami a legfontosabbnak kell, hogy legyen!


Megdöbbentő, hogy a függőségnek mennyi különböző formája létezik. Túl egyszerű lenne, ha csak a drogokról, a piáról és a cigarettáról lenne szó, ami a sportolok életébe is befészkelte magát.
Azt hiszem, a leszokás legnehezebb része az elhatározás, hogy le akarunk szokni.
A függőséggel az a helyzet, hogy sohasem végződik jól, mert végül bármi is hozott minket mámoros állapotba, idővel a jó érzés elmúlik, és felváltja a fájdalom, a sport pályafutásunknak vége és lehetne sorolni még.

Ha sportolsz vagy óvni kivánod egészségedet gondolkodj el mielőtt droghoz nyúlsz és szednéd! Megéri?
 

kfcs[45]

Állandó Tag
Állandó Tag
"Manapsag majdnem minden profi sportolo aki eredmenyt akar elerni, ravan "szorulva" a doppingolasra.
Szomoru, de teny. "

Akkor mi ebben a sport?
 
Oldal tetejére