Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez ‎

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup







Flash BIOS Protection

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció védi a BIOS-t a jogtalan felhasználótól vagy vírustól származó véletlen korrupciótól. Ha engedélyezve van, akkor a BIOS adatai nem változtathatók meg, ha azt megkísérli valami megváltoztatni egy Flash alkalmazással. A BIOS frissítéséhez a Flash BIOS Protection-t tiltanunk kell.



A legjobb, ha az opció mindig engedélyezve van a kívülről érkező illetéktelen behatolások elkerülése végett, és csak akkor tiltjuk, ha a BIOS akarjuk frissiteni. Ha az sikeresen befejeződött, akkor újra engedélyezzük a Flash BIOS Protection-t.









Hardware Reset Protect

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció akkor igazán hasznos, ha a gépet fájlszerverként, routerként, stb használjuk, tehát ha a nap 24 órájában futnia kell. Ha engedélyezzük, akkor a rendszer RESET gombja nem fog működni. Ez megakadályozza a rendszer véletlen reseteléseit. Ha tiltjuk, akkor természetesen az eredeti beállítások lépnek érvénybe, és a RESET gombot a feladatának megfelelően használhatjuk.



Ajánlott, hogy a Hardware Reset Protect-et tiltsuk, kivéve, ha szervert üzemeltetünk, vagy ha van néhány olyan kisgyerek a közelben, aki szereti nyomogatni a kicsi piros gombokat. :)









DRAM Read Latch Delay

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a BIOS funkció létrehoz egy kis késést mielőtt a rendszer kiolvasná az adatokat a DRAM modulból. Ez azért szerepel a BIOS-ban, hogy kezelje a szokatlan idejű elérésű SDRAM memóriákat. Ezt nem kell engedélyezni, kivéve ha komoly rendszerösszeomlásokat tapasztalunk, amik a memóriára vezethetők vissza.



Tehát ajánlott, hogy ezt az opciót hagyjuk tiltva (disabled), kivéve, ha rendszerstabilítási problémákkal állunk szemben. Ebben az esetben engedélyezhetjük a BIOS ezen beállítását annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy éppen ilyen szokatlan időzítésű memóriával van-e dolgunk.









DRAM Interleave Time

Options: 0ms, 0.5ms Lehetőségek: 0ms, 0.5ms

Ez a BIOS opció kontrollálja a következő adatbank olvasási időzítését, ha a DRAM Interleave vagy az SDRAM BANK Interleave engedélyezve van. Természetesen minél kisebb ez az idő, annál gyorsabb az elérés, így annál nagyobb a teljesítmény.



Ezért ajánlott, hogy ezt az időt a lehető legalacsonyabb értékre állítsuk a legoptimálisabb teljesítmény elérése érdekében. Növeljük a DRAM Interleave értékét, ha rendszerstabilítási problámák lépnek fel.









Byte Merge

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

A byte egyesülés 8 bites és 16 bites, a CPU-tól a PCI busz felé futó adathalmazokat egyesít 32 bites adatokká egy puffertárban. Ezután a chipset amikor tudja, beírja az adatot a bufferba a PCI busz felé. Értelemszerűen a 8 bites és 16 bites adatok egyesítése lecsökkenti a PCI busz felé irányuló tranzakciók számát, ami adatátviteli és CPU időt szabadít fel.



Ezért ajánlott, hogy engedélyezzük ezt a funkciót a jobb PCI teljesítmény elérése érdekében.









PCI Pipeline / PCI Pipelining

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funklció kombinálja a PCI és a CPU pipelining-et a byte merging-el. A byte merging ilyenkor növeli a grafikus kártya teljesítményét. Ez az opció irányítja a byte-merge-et a framebuffer ciklusoknál. Ha engedélyezve van, akkor az irányító eszköz ellenőrzi a nyolc CPU Byte Enable szignált, hogy meghatározza a PCI busztól a CPU irányába futó adatok egyesítését.



Tehát ajánlott engedélyezni ezt a funkciót, hogy jobb teljesítményt nyújtson a PCI grafikus kártyánk. Más PCI eszközök is profitálhatnak ebből a beállításból.









Fast R-W Turn Around

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez az opció lecsökkenti azt az időt, ami akkor jelentkezik, amikor a CPU először olvas a RAM-ból, majd ír abba. Normális esetben egy extra késés is társul ezzel, amikor az olvasásból írás lesz.



Ha engedélyezzük ezt az opciót, akkor a késés lecsökken, és az átváltás az olvasásról az írásra gyorsabban következik be. Amennyiben viszont a RAM modulok nem tudják kezelni ezeket a gyorsabb kapcsolásokat, akkor adatvesztés, esetleg rendszerstabilítási gondok léphetnek fel. Ezt figyelembe véve engedélyezhetjük az opciót a magasabb RAM teljesítmény érdekében, de csak akkor, ha a rendszer az engedélyezés után is stabil marad.









CPU to PCI Write Buffer

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez kontrollálja a CPU írási pufferját a PCI busz felé. Ha a puffel tiltva van, a CPU közvetlenül ír a PCI busznak. Habár ez hangzik a leggyorsabb és ezért legjobb módszernek, ez így nem igaz. Azért nem, mert a CPU busz gyorsabb a PCI busznál, ezért minden CPU írásnak várnia kell a PCI busznál addig, míg a PCI busz képes adatot fogadni. Ez meggátolja a CPU-t más feladatok elvégzésében egészen addig, míg az adatokat el nem küldte a PCI busznak.



A puffer engedélyezése esetén a CPU több adatot is írhat a pufferba, miután rögtön más feladat elvégzésébe foghat, és nem kell megvárnia, míg minden egyes adat eléri a PCI buszt. Az adat a PCI buszba a következő PCI olvasási ciklus során kerül be a PCI buszba. A különbség annyi, hogy ez a megoldás nem fogja vissza a CPU sebességét úgy, mint az megtörténik a teljes CPU PCI kontaktus esetén.



Ezért mindenképpen ajánlott a CPU to PCI Write Buffer engedélyezése.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup



PCI Dynamic Bursting

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a BIOS opció kontrollálja a PCI írási puffert. Ha ez engedélyezve van, akkor minden PCI írási tranzakció egyenesen megy az írási pufferba. Egy adatcsomag akkor kerül elküldésre, ha abban van elég tranzakció ahhoz, hogy az elinduljon a maga célja felé.



Ha ez a funkció tiltva van, akkor az adat az írási pufferbba megy, ahonnan csak később halad tovább (ha a PCI busz szabad, vagy ha megtelik a puffer), ha az írási tranzakció egy "burst" tranzakció. Ha az írási tranzakció nem egy "burst" tranzakció, akkor az írási puffer kiárad, és az adat azonnal a PCI buszba íródik be.



Ajánlott engedélyezni a PCI Dynamic Bursting-ot a jobb PCI teljesítmény érdekében.









PCI Master 0 WS Write

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció határozza meg, hogy van-e késleltetés minden PCI busz írás előtt. Ha ez engedélyezett, akkor az írások azonnal végrehajtódnak a PCI busz felé (nulla várakozással) olyan hamar, ahogy a PCI busz adatot tud fogadni. Viszont ha ez tiltva van, akkor minden írási tranzakció a PCI busz felé késik egy várakozási időt.



Normális helyzetben ajánlott az engedélyezése a gyorsabb PCI busz teljesítmény érdekében. A tiltása előnyös lehet ha a rendszer tuningolása esetén a PCI busz instabillá válik. A késleltetés javítja a PCI busz túlhajthatóságát.









PCI Delay Transaction

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció hasonlít a Delayed Transaction-hoz. Feladata a PCI ciklus az ISA bus-hoz/tól késleltetésének a fedezése. Az ISA bus sokkal-sokkal lassabb, mint a PCI bus. Ezért a PCI ciklusok az ISA bus-hoz/tól befejezése sokáig tart, ami a PCI bus lelassulását okozza.



A Delayed Transaction engedélyezése megengedi a chipset beágyazott 32 bites írás bufferének, hogy támogassa a késleltetett tranzakció ciklusokat. Ez annyit jelent, hogy ezek a tranzakciók az ISA bus-hoz/tól pufferelve vannak, és a PCI bus felszabadul, így végezhet újabb műveleteket, mialatt az ISA tranzakció folyamatban van.



Ennek az opciónak engedélyezve kell lennie a jobb teljesítmény érdekében és a PCI 2.1 specifikáció fedezéséhez. Csak akkor tiltsuk, ha a PCI kártya nem müködik megfelelően, vagy ha az ISA kártya nem PCI 2.1 kompatibilis.









PCI#2 Access #1 Retry

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció kapcsolódik a CPU to PCI Write Buffer-hez. Normális esetben a CPU to PCI Write Buffer engedélyezve van. Minden PCI busz felé történő írás azonnal be van írva a puffertárba ahelyett, hogy menne a PCI felé. Ez felszabadítja a CPU-t amelynek nem kell várnia addig, mire a PCI szabad lesz. Az adat akkór íródik be a PCI buszba, ha a következő PCI ciklus indul.



Esély van arra, hogy a pufferből az írás a PCI busz felé sikertelen. Ha ez történik, akkor a BIOS funkció eldönti, hogy a puffer írás újra próbálkozzon-e vagy vissza legyen küldve. Ha ez a funkció engedélyezve van, akkor a puffer addig próbálja meg az írást a PCI busz felé, amíg az sikeres nem lesz. Ha tiltott, akkor a puffer kiírja a tartalmat és regisztrálja, hogy a tranzakció sikertelen volt. A CPU-nak újra írnia kell a pufferba.



Ajánlott, hogy engedélyezzük ezt a funkciót, kivéve, ha sok lassú PCI eszköz van a rendszerben. Ebben az esetben - tiltva az opciót - megvédjük a PCI buszt a túl sok újrapróbálkozástól, amik erősen megterhelik azt.









Master Priority Rotation

Options: 1 PCI, 2 PCI, 3 PCI Lehetőségek: 1 PCI, 2 PCI, 3 PCI

Ez a funklció irányítja a CPU elérést a PCI busz felé.



Ha az 1 PCI-t választjuk, akkor a CPU-nak mindig van hozzáférési joga miután az aktuális buszvezérlő tranzakció befejeződött, függetlenül attól, hogy hány másik PCI buszvezérlő van a sorban. Így lesz a CPU elérés a PCI felé a leggyorsabb, de ez gyengébb teljesítményt jelent a PCI eszközök felé.



Ha az 2 PCI-t választjuk, akkor a CPU-nak mindig van hozzáférési joga miután az aktuális és a következő PCI tranzakció befejeződött. Más szavakkal, a CPU garantáltan hozzáfér két PCI buszvezérlő tranzakció után, függetlenül attól, hogy hány másik PCI buszvezérlő van a sorban. Ez azt jelenti, hogy a CPU-nak kicsit többet kell várnia, mint az 1 PCI beállításnál, de a PCI eszközöknek gyorsabb elérésük van a PCI busz felé.



Ha a 3 PCI-t választjuk, akkor a CPU-nak csak akkor van hozzáférési joga miután az aktuális és a következő kettő PCI tranzakció a sorban befejeződött. Tehát a CPU-nak várnia kell három PCI busz tranzakcióra, amíg azok befejeződnek a PCI buszon, mielőtt újra elérhetné azt. Ez gyengébb CPU-PCI szereplést idéz elő, de a PCI buszos eszközök jobban teljesítenek.



Függetlenül a választástól, a CPU garantáltan hozzáférhet a PCI buszhoz miután maximum 3 PCI tranzakció befejeződött. Nem számít, hogy hány PCI tranzakció van a sorban, vagy a CPU mikor kéri az elérést a PCI busz felé. Ez mindig engedélyezve lesz 1, 2 vagy 3 tranzakció után a kiválasztott beállításnak megfelelően.









AGP 4X Mode

Options : Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció csak olyan alaplapokon működik, amelyek támogatják ezt a szabványt. Habár ez általában tiltva van alapbeállításként, mert nem mindenki használ 4x-es AGP-s kártyát. Olyan felhasználóknak, akik 1x-es vagy 2x-es AGP kártyákat használnak, ezt a BIOS beállítást tiltva kell hagyniuk a grafikus kártya rendes működése érdekében.



Ez viszont azt jelenti, hogy a 4x-es AGP kártyával rendelkezők adatátviteli sebességet veszítenek, ha nem a 4x-es AGP beállítást használják. Habár a 2x-es és a 4x-es AGP között nincsen jelentős adatátviteli különbség, attól még pazarlásnak számít nem kihasználni a lehetőségeket.



Tehát ha AGP4X-es kártyánk van, akkor ajánlott ennek a funkciónak az engedélyezése a jobb AGP teljesítmény érdekében. Csak akkor hagyjuk tiltva ezt a funkciót, ha a grafikus kártya csak az 1x-es vagy a 2x-es AGP-t támogatja.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup







AGP Driving Control

Options: Auto, Manual Lehetőségek: Auto, Manuális

Ezzel a funkcióval szabályozható az AGP meghajtó energia. Általában az alapbeállítás az Auto, így a chipset automatikusan szabályozza az installált AGP kártyának szükséges értéket.



Hibaelhárítás esetleg tuningolás esetén használható a funkcióhoz a manuális beállítás, ekkor az AGP Driving Value-ben meghatározható tetszőleges érték.









AGP Driving Value

Options: 00 to FF (Hex numbers) Lehetőségek: 00 to FF (Hex. számok)

Az AGP Driving Value az AGP Driving Control egy alárendelt funkciója. Ha az AGP Driving Control-t Auto-ra állítjuk, akkor ennek a funkciónak semmi szerepe nincs. Ha azt akarjuk, hogy e beállítás szerint dolgozzon a BIOS, akkor az AGP Driving control-t Manual-ra kell állítani.



Az AGP Driving Value az AGP busz felé menő jel erősségét határozza meg. Minél magasabb az érték annál erősebb a jel. A hexadecimális értékek megfelelnek a 0-255 decimális értékeknek. Az alapbeállítás az AGP Driving Value esetén DA (218), de ha valaki az NVIDIA GeForce2 sorozatú kártyák valamelyikével rendelkezik, akkor érdemes ezt az értéket EA-ra (234) állítani.



Ennek az opciónak a jellegéből adódóan kitűnően használható segítség az AGP busz tuningolása esetén. Az AGP busz érzékeny a tuningolásra, különösen a 4X-es mód esetén és ha a sidebanding engedélyezve van. Lehetséges, hogy egyszerűen magasabb értéket megadva tuningolható lesz az eddig hiába próbált AGP busz. A jel erősségének a növelése túlhajtás esetén stabilabbá teheti az AGP buszt.



Arra viszont nagyon-nagyon figyeljen mindenki, hogy az AGP Driving Value megnövelése egy túlhajtott AGP buszon súlyos, a videókártyáa nézve visszafordíthatatlan károkat okozhat.



Mellesleg néhány híreszteléssel ellentétben, az AGP Driving Value nem növeli az AGP busz teljesítményét. Ez nem egy teljesítménynövelő opció, tehát ezért felesleges emelni az értéket, kivéve ha mindenképpen szükség van rá.









Delay DRAM Read Latch

Options: Auto, No Delay, 0.5ns, 1.0ns, 1.5ns Lehetőségek: Auto, No Delay, 0.5ns, 1.0ns, 1.5ns

A funkció finomhangolja a DRAM időzítést, hogy igazodjon a különböző DRAM töltéshez. A DRAM töltés változik úgy a besorolástól, mint az installált DIMM típusától. Több DIMM vagy kétoldalú DIMM-ek növelik a DRAM töltést. Az egyoldalas DIMM-nek van a legrövidebb DRAM töltése.



Jelentősebb DRAM töltés esetén lehet, hogy szükség van a késleltetésre, ha a chipset lezárja a DIMM-eket az olvasás közben. Máskülönben a chipset lehet, hogy nem tudja rendesen lezárni a DIMM-et és ezért olvasni sem tudja azokat.



Normális esetben csak hagyni kell a BIOS-t, hogy ő döntse el, tehát használjuk az Auto opciót. Viszont ha stabilítási problémákat észlelünk új DIMM telepítése esetén, akkor manuálisan kell megkísérelni a DRAM Read Latch késleltetését beállítani. Természetesen a nagyobb késleltetés csökkenti a teljesítményt, tehát ajánlott a legalacsonyabb késleltetésű stabil állapotot megkeresni az optimális működés elérése érdekében.



Ha csekély a DRAM töltés, akkor manuálisan biztosíthatjuk a No Delay opciót. Ilyenkor a chipset késleltetés nélkül lezárja a DIMM-eket még akkor is, ha a BIOS szerint kellene várnia valamennyit.









MD Driving Strength

Options: Hi/High, Lo/Low Lehetőségek: Hi/High, Lo/Low

Az MD Driving Strength a memória adatsor jelerősségét határozza meg. Minél magasabb az érték annál erősebb a jel. Ez legfőképpen a DRAM hajtási képességét erősíti hevesebb DRAM töltésekkel. Tehát ha erős a DRAM töltés, akkor érdemes ezt Hi-ra vagy High-ra állítani.



Ennek az opciónak a jellegéből adódóan lehetséges, hogy jól használható a memóriabusz tuningolása esetén. Az SDRAM DIMM lehet, hogy nem hajtható túl annyira, mint szeretnénk, de növelve a jelerősséget, lehetséges, hogy a megnövekedett órajelen járás stabilabb lesz.



Fontos tudni, hogy a jelerősség növelése magában nem jelent SDRAM DIMM teljesítménynövekedést. Ezért tanácsos az MD Driving Strength opciót Lo/Low-n hagyni, kivéve, ha erős a DRAM töltés, vagy ha túlhúzott DIMM-eket akarunk stabilizálni.









SDRAM Page Closing Policy

Options: One Bank, All Banks Lehetőségek: One Bank, All Banks

Ez a funkció néhány BIOS-ban SDRAM Precharge Control-ként van feltüntetve. Ez határozza meg hogy a processzor vagy az SDRAM irányítja-e az SDRAM előtöltését. Ha az opció All Banks-ra van állítva, akkor minden CPU ciklus alatt az SDRAM kap egy All Banks Precharge Command-ot (minden bank előtöltési parancs), ami növelni a stabilítást, de csökkenti a teljesítményt.



Ha a szolgáltatás beállítása One Bank, akkor maga az SDRAM irányítja az előtöltését. Ez lecsökkenti az előtöltés gyakoriságát, több CPU ciklus is lezajlik, mire az SDRAM frissulésére lenne szükség. Állítsuk ezt One Blank-ra az optimális teljesítmény érdekében, de csak abban az esetben, ha ettől a rendszer nem válik instabillá.









CPU Drive Strength

Options: 0, 1, 2, 3 Lehetőségek: 0, 1, 2, 3

Az CPU Drive Strength a chipset és a CPU közötti adatáramlás jelerősségét határozza meg. Minél magasabb az érték annál erősebb a jel. Ennek az opciónak a jellegéből adódóan lehetséges, hogy jól használható a CPU tuningolása esetén. Az CPU lehet, hogy nem hajtható túl annyira, mint szeretnénk, de növelve a jelerősséget, lehetséges, hogy a megnövekedett ótajelen járás stabilabb lesz. Tehát próbáljuk ki a 2-t vagy a 3-at, ha a proci nem akar gyorsabban menni.



Megjegyzendő, hogy ez nem egy CPU tuning funkció. A CPU Drive Strength növelése nincsen hatással a teljesítményre.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Chipset Features Setup







Force 4-Way Interleave

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció befolyasolja a chipsetet a 4-bank SDRAM interleave használatában. A jobb teljesítmény érdekében engedélyezzük a funkciót, de legalább 4 bank SDRAM-nak kell lennie ahhoz, hogy kihasználhassuk a solgaltatás előnyeit. Megjegyzendő, hogy az SDRAM bank-jai neme gyeznek meg azzal, hogy hány DIMM-et használunk. Ennek oka az, hogy minden egyes SDRAM DIMM tartalmaz egy vagy tobb SDRAM bank-ot, amelyek egyidejűleg hozzáférhetők.



Általában a 2-bank SDRAM DIMM 16 Mbit-es SDRAM chipeket használ, és 32 MB vagy annál kisebb méretű. A 4-bank SDRAM DIMM-ek viszont már általában 64 Mbit-es SDRAM chipeket használ, noha az SDRAM sűrűség elérheti a 256 Mbit-et chipenként. Minden 64 MB-os vagy annál nagyobb kapacítású SDRAM DIMM természetesen 4-bank-os.



További információért lásd a BIOS főoldalán az SDRAM Bank Interleave-et.









PCI Latency Timer

Options: 0 - 255 Lehetőségek: 0 - 255

Ez a funkció szabályozza, hogy a PCI eszközök milyen hosszú ideig tudjak "fogva tartani" a buszt, mielőtt azt egy másik igénybe veszi. Minél magasabb az érték, annál tovább tudja a PCI eszköz visszatartani a buszt. Amiért minden PCI busz felé irányuló hozzáfárás egy kezdeti késleltetéssel érkezik, mielőtt a tranzakció megtörténhetne, ezért a PCI Latency Timer alacsony értéke lecsökkenti az effektív PCI sávszélességet, míg a magasabb érték növeli azt.



Másképpen kifejezve, az érték növelése miatt a PCI eszköz hosszabb ideig érheti el a buszt, de ezen PCI eszközök vállaszideje is megnövekszik. Ez azt jelenti, hogy minden PCI eszköznek hosszabb ideig kell várnia, mielőtt hozzáférhetne a buszhoz, de ha egyszer elérik, akkor több idejük van a tranzakciót végrehajtani.



Általában a PCI Latency Timerm 32 ciklusra van beállítva. A jobb PCI teljesítmény érdekében magasabb értéket kell használni. Először próbáljuk meg ezt 64 vagy akár 128 ciklusra állítani. Előfordulhat, hogy néhány PCI eszköz nem hangolható össze a hosszabb késleltetési idővel, ezért ha olyan problémákat észlelünk, mint dadogó hang, vagy lassan válaszoló, megbízhatatlan rendszer, akkor csökkentsük a késleltetést. A magasabb érték is csökkentheti a teljesítményt, ha túl sok idő éll rendelkezésre egy-egy eszköznek, ami miatt a többinek hosszabb ideig kell várnia a felszabaduló buszra.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Integrated Pheripherials







Onboard IDE-1 Controller





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



Ez az opció aktiválja vagy tiltja az első IDE csatornát az alaplapi IDE vezérlőben. Ezt "Enabled"-en kell hagyni, ha ez a csatorna használatban van. A tiltása minden ezen a csatornán lévő IDE eszköz működését megakadályozza.



Amennyiben nincsen semmilyen IDE eszköz erre a portra csatlakoztatva (például ha SCSI-t használunk, vagy külső IDE vezérlőt), úgy tilthatjuk a funkciót ezzel egy IRQ-t felszabadítva, amit aztán máshol felhasználhatunk.









Onboard IDE-2 Controller





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



Ez az opció aktiválja vagy tiltja a második IDE csatornát az alaplapi IDE vezérlőben. Ezt "Enabled"-en kell hagyni, ha ez a csatorna használatban van. A tiltása minden ezen a csatornán lévő IDE eszköz működését megakadályozza.



Amennyiben nincsen semmilyen IDE eszköz erre a portra csatlakoztatva (például ha SCSI-t használunk, vagy külső IDE vezérlőt), úgy tilthatjuk a funkciót ezzel egy IRQ-t felszabadítva, amit aztán máshol felhasználhatunk.









Master/Slave Drive PIO Mode





Options: 0, 1, 2, 3, 4, Auto

Lehetőségek: 0, 1, 2, 3, 4, Auto



Ez a funkció általában az Onboard IDE-1 Controller vagy Onboard IDE-2 Controller opción belül található meg. Ez kapcsolódik az egyik IDE csatornához, tehát ha az tiltva van, akkor az adott csatornához tartozó Master/Slave Drive PIO Mode eltűnik, vagy kiszürkül (nem lehet állítani).



A szolgáltatással lehet beállítani a PIO (Programmed Input/Output) módot két IDE eszköz (Master és Slave meghajtók) részére, amelyek az adott IDE csatornára csatlakoznak. Normális esetben hagyhatjuk Auto-n, hogy a BIOS automatikusan detektálja a megfelelő PIO módot és csak a következő esetekben állítsuk át ezt:



Ha a BIOS valamilyen okból nem tudja detektálni a PIO módot



Ha magasabb PIO módot akarunk meghatározni az eszköznek annál, mint amire készült



Ha túlhajtottuk a PCI buszt, és egy vagy több IDE eszköz nem működik megfelelően (nem lehet a problémat orvosolni alacsonyabb PIO móddal)



Jegyezzük meg, hogy a PIO átviteli ráta adatvesztést eredményezhet.



A következő táblázat mutatja a PIO módokat és az azokhoz tartozó maximális áteresztőképességeket.



PIO Data Transfer Mode

Maximális áteresztőképesség (MB/s)



PIO Mode 0

3.3



PIO Mode 1

5.2



PIO Mode 2

8.3



PIO Mode 3

11.1



PIO Mode 4

16.6











Master/Slave Drive UltraDMA





Options: Auto, Disabled

Lehetőségek: Auto, Tiltott



Ez a funkció általában az Onboard IDE-1 Controller vagy Onboard IDE-2 Controller opción belül található meg. Ez kapcsolódik az egyik IDE csatornához, tehát ha az tiltva van, akkor az adott csatornához tartozó Master/Slave Drive PIO Mode eltűnik, vagy kiszürkül (nem lehet állítani).



A szolgáltatással lehet engedélyezni vagy tiltani az UltraDMA támogatást (ha van ilyen) a két IDE eszköz (Master és Slave meghajtók) részére, amelyek az adott IDE csatornára csatlakoznak. Normális esetben hagyhatjuk Auto-n, így a BIOS automatikusan detektálja, hogy a meghajtó támogatja-e az UltraDMA-t. Ha igen, akkor a helyes UltraDMA átviteli mód engedélyezve lesz a meghajtónak lehetővé téve akár 100 MB/s adatátvitelt is. Csak hibaelhárítási okokból kell tiltani a funkciót.



Meg kell jegyezni, hogy az Auto beállítás nem engedélyezi az UltraDMA vagy egyéb más lassabb DMA módot olyan eszközöknél, amelyek nem támogatják az UltraDMA-t. Tehát bármilyen DMA mód (és persze UltraDMA) használatához engedélyezni kell a DMA átvitelt az operációs rendszeren keresztül. A Windows rendszerekben az IDE meghajtó beállításainál be kell jelolni a DMA négyzetet.



A következő táblázat mutatja a különböző DMA átviteli rátákat és az azokhoz tartozó maximális áteresztőképességeket.



DMA Transfer Mode

Maximális áteresztőképesség (MB/s)



DMA Mode 0

4.16



DMA Mode 1

13.3



DMA Mode 2

16.6



UltraDMA 33

33.3



UltraDMA 66

66.7



UltraDMA 100

100.0











Ultra DMA-66/100 IDE Controller





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



Ennek az opciónak a segítségével lehet engedélyezni vagy tiltani az extra alaplapi UltraDMA 66/100 vezérlőt (ha van ilyen). Ez nem tartalmazza a beépített IDE vezérlőt az Intel ICH1 és ICH2 vagy a VIA chipseteknél, mert azok már támogatják az UltraDMA66/100-at. Ez a funkció csak az extra IDE vezérlőnek szól (a gyártó HighPoint vagy Promise), ami integrálva van az alaplapra kiegészítésként a chipsetbe integrált IDE vezérlő mellett.



Ha egy vagy több IDE eszköz csatlakoztatva van az UltraDMA 66/100 vezérlőhöz, akkor engedélyezni kell a funkciót ahhoz, hogy használhassuk ezeket az eszközöket. Csak a következő esetekben kell tiltani:



Ha nincsen semmilyen IDE eszköz csatlakoztatva a kiegészítő UltraDMA 66/100 vezérlőhöz



Ha az alaplap nem rendelkezik extra UltraDMA 66/100vezérlővel



Hibaelhárítási okokból



A funkció tiltása lerövidítheti a boot-olási időt, mert a BIOS nem tölti be az IDE vezérlőt, ezért nem kell várni az IDE csatornákra csatlakoztatott eszközök lekérésére sem. Tehát ha nem használjuk, akkor a tiltás a legjobb, amit tehetünk.









USB Controller





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



A funkció nagyon hasonlít az Assign IRQ For USB-re. Ez engedélyezi vagy tiltja az USB-nek (Universal Serial Bus) az IRQ kiosztást. Engedélyezzük ezt, ha használunk valamilyen USB eszközt. A tiltása az USB eszköz nem megfelelő működését vonhatja maga után. Amennyiben nem használunk semmilyen USB eszközt, akkor tiltsuk a funkciót így egy IRQ-t felszabadítva, amit máshol felhasználhatunk.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Integrated Pheripherials







USB Keyboard Support





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



Ezzel lehet beállítani azt, hogy a rendszer támogassa az USB billentyűzetet. Amennyiben rendelkezünk ilyennel, úgy engedélyezzük ezt, máskülönben tiltsuk.









USB Keyboard Support Via





Options: OS, BIOS

Lehetőségek: OS, BIOS



Ez a funkció határozza meg, hogy az USB billentyűzetet az oparációs rendszer vagy a BIOS támogassa-e. Az operációs rendszeren keresztül lehet, hogy több funkciót elérünk, de DOS módban egyáltalán nem működik. Ezért ha DOS módban dolgozunk, akkor állítsuk be a BIOS szerinti működtetést, így a billentyűzet működik DOS alatt driver telepítése nélkül is.









Init Display First





Options: AGP, PCI

Lehetőségek: AGP, PCI



Amennyiben több grafikus kártya is van a rendszerünkben, akkor ezzel a funkcióval határozhatjuk meg, hogy az AGP vagy a PCI grafikus vezérlő legyen az elsődleges. Ez a funkció elsősorban akkor hasznos, ha több videókártya van a gépbe építve, de csak egy monitort használunk. Itt eldönthető, hogy a boot során melyik grafikus vezérlővel induljon a rendszer.



Ha csak egy videókártya van a gépben, akkor azt a BIOS automatikusan detektálja, és az alapbeállítást alkalmazza függetlenül ennek a funkciónak a beállításától. A boot-olási időt viszont kicsit lerövidítheti az, ha helyesen állítjuk be, így az inicializálás idejét megspóroljuk. Ez azt jelenti, hogy ha AGP videókártyával rendelkezünk, akkor állítsuk az Init display First-t AGP-re.







KBC Input Clock Select





Options: 8MHz, 12MHz, 16MHz

Lehetőségek: 8MHz, 12MHz, 16MHz



Ez a funkció szabályozza a billentyűzet órajelét, ami annak reagálását javítja. Ezt 16 MHz-re kell állítani a jobb válaszidő miatt, viszont ha a billentyűzet kiszámíthatatlanná válik, esetleg a boot során "láthatatlan" marad, akkor csökkenteni kell a sebességet a hiba elhárításához.









Power On Function





Options: Button Only, Keyboard 98, Hot Key, Mouse Left, Mouse Right

Lehetőségek: Button Only, Keyboard 98, Hot Key, Mouse Left, Mouse Right



Ezzel a funkcióval szabályozható az, hogy a rendszer miképpen legyen bekapcsolható. Általában csak a Button Only van beállítva, ami azt jelenti, hogy a számítógépet a házon lévő POWER gombbal lehet bekapcsolni. További lehetőségek is a segítségünkre állhatnak, mint a billentyűzeten megtalálható gyorsbillentyű, esetleg billentyűkombináció, de akar az egérrel is bekapcsolható a számítógép.



Fontos megjegyezni, hogy ezt a funkciót csak és kizárólag a PS/2 csatlakozós egerek támogatják, és azok közül sem mind. Néhány PS/2 egérrel kompatibilítási gondok miatt ez a funkció nem érhető el. Az egerek a COM port-ot használják, ezért a legmodernebb USB csatlakozós egerekkel sem lehet használni a funkciót.



A Keyboard 98 opció csak akkor használható, ha Windows 98 van telepítve a gépre, és a megfelelő billentyűzettel rendelkezünk. Ha ezek a feltételek adottak, akkor használható a "wake-up" gomb, ami elindítja a rendszert.



Régebbi típusú billentyűzetekkel - amelyeken nincsenek ilyen extra gombok - is megoldható a rendszer életre keltése. Ilyenkor egy billentyűkombináció segítségével ugyanazt az eredményt érhetjük el - bekapcsol a gép. Ennek a működéséhez a Hot Key-re kell állítani a funkciót. Megjegyzendő, hogy amennyiben a billentyűzet nagyon régi, akkor lehetséges, hogy nem működik vele a dolog.



A különböző lehetőségek beállításakor semmilyen teljesítménykülönbség nem jelentkezik, így a számunkra legmegfelelőbbet választhatjuk.









Onboard FDD Controller





Options: Enabled, Disabled

Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott



Ezzel a beállítással lehet meghatározni, hogy a floppy drive vezérlő engedélyezve, esetleg tiltva legyen-e. Ha van floppy meghajtó a rendszerben, akkor hagyjuk az alapbeállításon (engedélyezett), viszont ha egy külső, nem alaplapi vezérlőt használunk, vagy nincsen floppy meghajtónk, akkor tiltsuk, így megspórolunk egy IRQ-t.









Onboard Serial Port 1/2





Options: Disabled, 3F8h/IRQ4, 2F8h/IRQ3, 3E8h/IRQ4, 2E8h/IRQ3, 3F8h/IRQ10, 2F8h/IRQ11, 3E8h/IRQ10, 2E8h/IRQ11, Auto

Lehetőségek: Disabled, 3F8h/IRQ4, 2F8h/IRQ3, 3E8h/IRQ4, 2E8h/IRQ3, 3F8h/IRQ10, 2F8h/IRQ11, 3E8h/IRQ10, 2E8h/IRQ11, Auto



Ezzel a funkcióval engedélyezhetjük, tilthatjuk, esetleg manuálisan beállíthatjuk az I/O cimzést és IRQ-t az alaplapi soros port-nak. Általában hagyhatjuk Auto-n, így a BIOS fogja meghatározni a legmegfelelőbb beállítást, de ha egy meghatározott IRQ-t szeretnénk használni a soros port-hoz, akkor manuálisan kiválaszthatjuk a kívánságunknak megfelelőt. Ha nem használjuk a soros portot, akkor tilthatjuk a funkciót, ezzel egy újabb IRQ-t szabadítva fel.









Onboard IR Function





Options: IrDA (HPSIR) mode, ASK IR (Amplitude Shift Keyed IR) mode, Disabled

Lehetőségek: IrDA (HPSIR) mode, ASK IR (Amplitude Shift Keyed IR) mode, Disabled



Ez a funkció általában az Onboars Serial Port 2 opción belül található. Kapcsolódik a második soros porthoz, így ha azt tiltjuk, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



Két különböző IR (Infra-Red) mód van. Válasszuk a megfelelőt a külső eszközzel való összeköttetésre. Fontos, hogy ehhez a szolgáltatáshoz szükséges egy IR csatlakozót rádugni az alaplap IR-t fogadni képes részére.









Duplex Select





Options: Full-Duplex, Half-Duplex

Lehetőségek: Full-Duplex, Half-Duplex



Ez a funkció általában az Onboars Serial Port 2 opción belül található. Kapcsolódik a második soros porthoz, így ha azt tiltjuk, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



A funkció segítségével határozható meg az IR port átviteli módja. A Full-Duplex megendegi a szimultán kétirányú átvitelt - olyan, mint egy telefonbeszélgetés. A Full-Duplex mód gyorsabb és kívánatosabb, de meg kell bizonyosodni, hogy az IR eszköz támogatja-e ezt a módot.









RxD, TxD Active





Options: High, Low

Lehetőségek: High, Low



Ez a funkció általában az Onboars Serial Port 2 opción belül található. Kapcsolódik a második soros porthoz, így ha azt tiltjuk, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



Ezzel a funkcióval határozható meg az IR adás/vétel polarítása. Az IR eszköz dokumentációjából megtudható a helyes polaritás, amit aztán a BIOS ezen funkciójában megadhatunk.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Integrated Pheripherials





Onboard Parallel Port

Options: 3BCh/IRQ7, 278h/IRQ5, 378h/IRQ7, Disabled Lehetőségek: 3BCh/IRQ7, 278h/IRQ5, 378h/IRQ7, Disabled

Ezzel a funkcióval lehet kiválasztani az I/O címzést és az IRQ-t az alaplapi párhuzamos portnak. Az alapértelmezett I/O cím 378h és az IRQ 7 rendesen működik a legtöbb esetben, így probléma nélkül ezt az alapbeállítást nem kell megváltoztatni. Változtatásokat csak akkor szükséges eszközölni, ha kompatibilitási gondok adódnának a párhuzamos porttal.









Parallel Port Mode

Options: ECP, EPP, ECP+EPP, Normal (SPP) Lehetőségek: ECP, EPP, ECP+EPP, Normal (SPP)

Ez a funkció általában az Onboars Paralell Port opción belül található. Kapcsolódik a második párhuzamos porthoz, így ha azt tiltjuk, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



Négy beállítási lehetőség adott. Az alapértelmezett érték a Normal (SPP), amely minden párhuzamos portra csatlakozó eszközzel megfelelően működik, viszont nagyon lassú. Kettő másik kétirányú mód áll rendelkezésre, ezek az ECP (Extended Capabilities Port) és az EPP (Enhanced Parallel Port) módok. Az ECP a DMA protokollt használja a maximálisan 2,5 Mbit/sec adatátvitelhez és szolgáltatja a szimmetrikus kétirányú kommunikációt. A másik, az EPP, meglévő párhuzamos port szignálokat használ az asszimetrikus kétirányú kommunikáció szolgáltatásához.



Általánosságban az ECP jó beállítás nagyobb adatátvitel esetén (hasznos nyomtatók, scannerek/lapolvasók esetén). Másrészt viszont az EPP jobb, ha a kapcsolat sokszor irányt változtat (példáuul párhuzamos port eszközök). Ezek csak hasznos tanácsok, de ettől a különböző gyártók nagyban eltérhetnek, ezért mindenképpen érdemes elolvasni a gyártó által ajánlott értékeket a különböző esetek használatakor, és beállítani azt.



A negyedik opció azoknak van, akik nem tudják eldönteni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb beállítás de a párhuzamos portra csatlakozó eszközük támogatja a kétirányú adatátvitelt. Ez pedig az ECP+EPP mód. Ha ezt választjuk, akkor a párhuzamos port eszköznek lehetősége van ezek közül az egyiket használni. Viszont erre csak legvégső esetben érdemes állítani, mert ha kideríthető, hogy mit támogat a párhuzamos port eszköz, vagy csak egyszerűen a BIOS nem a megfelelőt választja az eszköz használatához, akkor nem járunk jobban, és feleslegesen elpazarolunk egy újabb IRQ-t. Ha lehetséges, akkor válasszuk a helyes beállítást ez EPP, ECP vagy a Normal közül.









ECP Mode Use DMA

Options: Channel 1, Channel 3 Lehetőségek: Channel 1, Channel 3

Ez a funkció általában az Paralell Port Mode opción belül található. Szorosan kapcsolódik ehhez az opcióhoz, így ha nem engedélyezzük az ECP vagy ECP+EPP módot, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



Az opció alkalmazásával kiválasztható, hogy melyik DMA csatornát szeretnénk használni. Általában a DMA channel 3 rendesen működik, nincsen vele gond. Ezt csak akkor kell megváltoztatni, ha összeütközésbe kerül más eszközökkel.







EPP Mode Select

Options: EPP 1.7, EPP 1.9 Lehetőségek: EPP 1.7, EPP 1.9

Ez a funkció általában az Paralell Port Mode opción belül található. Szorosan kapcsolódik ehhez az opcióhoz, így ha nem engedélyezzük az EPP vagy ECP+EPP módot, akkor ez eltűnik, a képernyőről, vagy kiszürkül - ezzel állíthatatlanná válik.



A funkció felajánlja a felhasználónak, hogy kiválaszthassa a használt EPP verzióját. A jobb teljesítmény érdekében érdemes az EPP 1.9-et használni, viszont kapcsolati gondok esetén válasszuk az EPP 1.7-est. Általában az EPP 1.9 tökéletesen működik.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
PnP/PCI Configuration





PNP OS Installed

Options: Yes, No Lehetőségek: Igen, Nem

Amennyiben az operációs rendszerünk támogatja a Plug & Play-t (PnP), akkor válasszuk a Yes opciót ahhoz, hogy az vegye át az irányítást, és az eszközök felismerését. Ha az operációs rendszer nem támogatja a PnP-t, vagy nem az összes operációs rendszerünk támogatja azt, akkor válasszuk a No-t, így a BIOS fogja átvenni az irányítást.



Fontos, hogy a Windows 2000 működik az ACPI-vel még ha a PnP OS Installed engedélyezve is van. Csak arra kell figyelni, hogy az Advanced Power Management (APM) tiltva legyen. Ennek ellenére a Microsoft azt ajánlja, hogy tiltsuk a PnP OS Installed-et a biztonság kedvéért. Itt egy link a Microsoft egy cikkéhez, amelyben több megtudható az IRQ megosztásról Windows 2000 alatt.



A Linux-ot használók részére lehet hasznos a következő pár mondat:



Habár a Linux nem igazán PnP kompatibilis, a legtöbb disztribúció egy szoftvert (ISAPNPTOOLS) használ az ISA kártyák üzembe helyezésére. Ha a PnP OS Installed No-ra van állítva, akkor a BIOS veszi át az irányítást, és megpróbálja beállítani az ISA kártyát. Linux alatt viszont ez nem működik megfelelően, tehát mindenképpen használni kell olyasmit, mint az ISAPNPTOOLS. Ha viszont engedélyezzük a BIOS-nak is a felismerést, és az ISAPNPTOOLS-t is használjuk, az problémák forrása lehet.



A megoldás? Át kell állítani a PnP OS Installed-et Yes-re, és felismertetni az ISA kártyát az ISAPNPTOOLS-szal, a BIOS az ISA kártyák konfigurálásában úgysem jeleskedik Linux alatt (a jelenlegi kernelekkel). Általában ez a módszer működik, de biztosan lesznek olyanok, akiknek még így is problémáik adódnak.









Force Update ESCD / Reset Configuration Data

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Az ESCD (Extended System Configuration Data) egy olyan Plug & Play BIOS szolgáltatás, amely tárolja minden, a rendszerben lévő ISA, PCI és AGP kártya (PnP vagy más) IRQ, DMA, I/O és memória konfigurációját. Általában azt Disabled-en kell hagyni.



Ha viszont egy új bővítőkártya van telepítve, és így a rendszer újrakonfigurálása komoly erőforrás konfliktust okoz (az operációs rendszer nem boot-ol be), akkor engedélyezni kell, hogy a BIOS alaphelyzetbe állítsa, majd újrakonfigurálja a PnP kártyák beállításait a rendszerboot során. A BIOS automatikusan visszaállítja a funkciót Disabled-re a következő boot alkalmával.







Resource Controlled By

Options: Auto, Manual Lehetőségek: Auto, Manual

A BIOS-nak megvan a képessége ahhoz, hogy a boot-olások során a Plug & Play kompatibilis eszközöket automatikus konfigurálja. Rendes esetben Auto-ra kell állítani, hogy a BIOS automatikusan ki tudja osztani az IRQ-kat és DMA csatornákat. Ennek eredményeképpen minden IRQ és DMA kiosztási adatmezőnek el kell tűnnie.



Ha viszont problémák adódnak a BIOS-on keresztüli erőforrások kiosztásában, akkor lehet választani a kézi beállítást (Manual) is. Ilyenkor ki lehet osztani minden IRQ-t és DMA csatornát akár Legacy ISA akár PCI/ISA PnP eszköznek.



A Legacy ISA eszközök megfelelnek az eredeti PC AT busz specifikációknak, és szükségük van egy sajátos megszakításra / DMA csatornára a helyes működéshez. A PCI/ISA PnP eszközök ragaszkodnak a Plug & Play szabványhoz, és tudnak kezelni minden megszakítást / DMA csatornát.









Assign IRQ For VGA

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, tiltott

Sok mai grafikus gyorsítókártyának szüksége van egy IRQ-ra a rendes működéshez. Ennek a funkciónak a tiltása (Disabled) ilyen kártyák esetén helytelen működést és/vagy gyenge teljesítményt okoz. Ezért ha gondok vannak a grafikus vezérlő, akkor ellenőrizzük, hogy az Assign IRQ For VGA engedélyezve van-e. (Ha nincs, akkor állítsuk Enabled-re).



Viszont néhány normál (nem csúcsminőségű) kártya nem igényel IRQ-t a rendes futáshoz. Ellenőrizzük a grafikus kártya dokumentációját. Ha abban az áll, hogy a kártyának nincsen szüksége IRQ-ra, akkor nyugodtan tilthatjuk, így felszabadítva egy IRQ-t más eszközök számára. Ha valaki nem tudja eldönteni, bizonytalan az IRQ szükségességét illetően, akkor a legjobb engedélyezni a funkciót, kivéve, ha mindenképpen szükségünk van az ide kiosztott IRQ-ra.









Assign IRQ For USB

Options: Enabled, Disabled Lehetőségek: Engedélyezett, Tiltott

Ez a funkció hasonló az USB Contoller-hez. Ez engedélyezi vagy tiltja az IRQ kiosztást az USB-nek (Universal Serial Bus). Engedélyezzük, ha használunk USB eszközt. Ha tiltjuk, mialatt használunk USB eszközt, akkor hibák adódhatnak annak használata közben. Ha viszont nem használunk sremmilyen USB eszközt sem, akkor érdemes tiltani. Így felszabadul egy IRQ, amit máshol felhasználhatunk.









PCI IRQ Activated By

Options: Edge, Level Lehetőségek: Edge, Level

Ez egy ritkán látott BIOS funkció, amellyel kiválasztható a módszer, hogy melyik IRQ-k legyenek aktiválva a PCI kártyák felé. ISA és régi PCI kártyák Edge vezéreltek (szimpla feszültséget használnak), míg az újabb PCI és AGP kártyák Level vezéreltek (összetett feszültségszintet használnak)



Amikor a PCI kártyák megjelentek, akkor a helyes beállítás még az Edge volt, mert akkor a PCI eszközök még nem támogatták az IRQ megosztást. Ma viszont szinte minden PCI eszköz támogatja azt, és mivel az IRQ-k általában szűkösek (nincsen belőlük túl sok), a legjobb Level-re állítani, így a PCI eszközök meg tudják osztani az IRQ-kat. Tehát állítsuk a funkciót Level-re, kivéve, ha régi Edge vezérelt PCI kártyát használunk.









PIRQ_0 Use IRQ No. ~ PIRQ_3 Use IRQ No.

Options: Auto, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15 Lehetőségek: Auto, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15

Ezzel a funkcióval lehet manuálisan beállítani az IRQ-t egyes AGP vagy PCI buszra telepített eszközöknek. Ez különösen hasznos, ha egy merevlemezt teszünk át egyik gépből a másikba, de nem akarjuk újratelepíteni az operációs rendszert, hogy az újra felismerje az IRQ beállításokat. Tehát az eszközöknek való IRQ rendeléssel kijátsszató sok konfigurációs probléma a merevlemez új rendszerbe történő telepítése során.



Megjegyzések:



Ha itt meghatározunk egy bizonyos IRQ-t, akkor nem határozható meg ugyanaz az IRQ az ISA busznak. Ha mégis ezt tesszük, akkor ütközéseknek nézünk elébe.



Minden PCI busz alkalmas 4 megszakítás aktiválására - INT A, INT B, INT C és INT D



Az AGP foglalat alkalmas 2 megszakítás aktiválására - INT A és INT B



Rendszerint minden foglalathoz az INT A van kiosztva. A többi megszakítás azért van, hátha a PCI/AGP eszköznek egynél több IRQ-ra van szüksége, vagy az IRQ kérés "felhasználódott".



Az AGP foglalat, és az első PCI foglalat megosztja ugyanazt az IRQ-t.



A 4-es és 5-ös PCI foglalatok megoszják ugyanazt az IRQ-t.



Az USB a PIRQ_4-et használja.



A következő táblázat mutatja a PIRQ és az INT kapcsolatát:



Signals AGP Slot

PCI Slot 1 PCI Slot 2 PCI Slot 3 PCI Slot 4

PCI Slot 5

PIRQ_0 INT A INT D INT C INT B

PIRQ_1 INT B INT A INT D INT C

PIRQ_2 INT C INT B INT A INT D

PIRQ_3 INT D INT C INT B INT A



Látható, hogy a megszakítások lépcsőzetesen vannak kiosztva, tehát ütközés nem történik könnyedén. Ettől függetlenül amiért az AGP és az első PCI ugyanazt az IRQ-t használja, a legjobb, ha csak az egyiket használjuk (általában az AGP-t a grafikus vezérlőnek), kivéve, ha nincsen több bővítőhelyünk. Ugyanez igaz a 4-es és 5-ös PCI foglalatra. Magyarul ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint ha van AGP videokártyánk, akkor ne pakoljunk PCI kártyát az első foglalatba, valamint ha a 4-es foglalat foglalt, akkor ne rakjunk semmit az 5-ösbe, és fordítva.



Általában az opciót lehet AUTO-n hagyni, viszont ha szükség van egy bizonyos IRQ-t kiosztani az AGP vagy a PCI buszra, akkor ezt a BIOS opciót kell használni. Legelőször meg kell nézni, hogy az eszköz melyik foglalatban van benne. Ezután ellenőrizni kell a fenti táblázatot annak meghatározására, hogy melyik az elsődleges PIRQ. Például ha egy PCI hálózati kártya van a 3. foglalatban, a táblázat megmutatja, hogy az elsődleges PIRQ a PIRQ_2, mert minden foglalathoz az INT A van kiosztva ha lehetséges.



Ezután ki kell választani azt az IRQ-t, amelyiket használni akarjuk ahhoz a foglalathoz kiosztva az alkalmas PIRQ-hoz. Ha a hálózati kártyának (a fenti példát folytatva) az IRQ 7-re van szüksége, akkor állítsuk a PIRQ_2-t az IRQ 7 használatára. Ekkor a BIOS az IRQ 7-et a 3-as PCI foglalat részére osztja ki.



Emlékezzünk arra, hogy a BIOS megpróbálja kiosztani az INT A-hoz kapcsolódó PIRQ-t minden foglalat számára. Ezért az AGP foglalat és a PCI foglalat elsődleges PIRQ-ja a PIRQ_0, míg a második PCI foglalat elsődleges PIRQ-ja a PIRQ_1 , és így tovább. Csak egy linkkel megoldható a szükséges IRQ kapcsolása a helyes PIRQ-hoz, így a megfelelő foglalathoz lesz az kiosztva.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Vedd vissza az XP től az elvett 20% netkapcsolatot!!!
Start menü… futtatás….. beírni: gpedit.msc
Számítógép konfigurációja/felügyeleti sablonok/hálózat/Qos csomagütemező/ foglalható sávszélesség

Itt engedélyezni majd 0 ra állítani …… alkalmaz!!

restart
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
A Windows sok fölösleges és az átlagos felhasználó elől mindvégig rejtve maradó, ám számára fölösleges információt áramoltat a hálózaton. Van egy, az emberek 99%-ának fölösleges hálózati funkció, mégpedig a távoli számítógépen lévő ütemezett feladatok keresése. Ezt tulajdonképpen elég kevesen használják, ezért nyugodtan kikapcsolhatjuk a következőképpen (ha biztos nincs rá igény):
A registry-ben keressük meg a
HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace bejegyzés alatt a {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} kulcsot és ezt töröljük. Ez ad utasítást a Windows-nak arra, hogy a távoli számítógépen keressen. Ettől nem csak az Internet, de a helyi hálózat is felgyorsul majd (kis mértékben).
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyobb sávszélesség XP alatt a DNS cache optimalizálásával 2002.06.04. 19:42
Megnövelhetjük a weboldalak elérésének sebességét a DNS cache optimalizálásával.
Ennek a megoldásában lesz segítségünkre a regedit. Hogy ne kelljen feleslegesen turkálni a regisztrációs adatbázisban, jobb, ha egy külső fájlba írjuk a módosítani kívánt értékeket, és azt elindítva adjuk hozzá az adatbázishoz.
Hozzunk létre egy .reg kiterjesztésű fájlt. Például valami.reg. Írjuk bele pontosan a most következő sorokat a fájlba:

--------------------------------------------------------------------------------

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet
\Services\Dnscache\Parameters]
"CacheHashTableBucketSize"=dword:00000001
"CacheHashTableSize"=dword:00000180
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000fa00
"MaxSOACacheEntryTtlLimit"=dword:0000012d

--------------------------------------------------------------------------------

Ha ezzel megvagyunk mentsük el a fájlt, majd indítsuk el. Ekkor a Windows rákérdez, valóban hozzá akarjuk-e adni a tartalmát a regisztrációs adatbázishoz. Válaszoljunk igennel. Kész.
 

imipappa

Állandó Tag
Állandó Tag
Általános billentyűparancsok
CTRL+C: Másolás
CTRL+X: Kivágás
CTRL+V: Beillesztés
CTRL+Z: Visszavonás
DELETE: Törlés
SHIFT+DELETE: A kijelölt elem végleges törlése anélkül, hogy a Lomtárba kerülne
CTRL billentyű az elem húzása közben: A kijelölt elem másolása
CTRL+SHIFT az elem húzása közben: Parancsikon létrehozása a kijelölt elemhez
F2: A kijelölt elem átnevezése
CTRL+JOBBRA nyíl: A kurzor mozgatása a következő szó elejére
CTRL+BALRA nyíl: A kurzor mozgatása az előző szó elejére
CTRL+LE nyíl: A kurzor mozgatása a következő bekezdés elejére
CTRL+FEL nyíl: A kurzor mozgatása az előző bekezdés elejére
CTRL+SHIFT bármelyik nyílbillentyűvel: Szövegrész kijelölése
SHIFT bármelyik nyílbillentyűvel: Több elem kijelölése egy ablakban vagy az asztalon, vagy szöveg kijelölése dokumentumban
CTRL+A: Minden elem kijelölése
F3: Fájl vagy mappa keresése
ALT+ENTER: A kijelölt elem tulajdonságainak megjelenítése
ALT+F4: Az aktív elem bezárása vagy kilépés a programból
ALT+ENTER: A kijelölt objektum tulajdonságainak megjelenítése.
ALT+SZÓKÖZ: A helyi menü megjelenítése az aktív ablakban
CTRL+F4: Az aktív dokumentum bezárása olyan programban, amelyben egyidejűleg több dokumentum is nyitva lehet
ALT+TAB: Váltás a megnyitott elemek között
ALT+ESC: Az elemek váltogatása megnyitásuk sorrendjében
F6: A képernyőelemek váltogatása egy ablakban vagy az asztalon
F4: A címsáv lista megjelenítése a Sajátgép ablakban vagy a Windows Intézőben
SHIFT+F10: A kijelölt elemhez tartozó helyi menü megjelenítése
ALT+SZÓKÖZ: A Rendszer menü megjelenítése az aktív ablakban
CTRL+ESC: A Start menü megjelenítése
ALT+menünévben aláhúzott betű: A megfelelő menü megjelenítése
Nyitott menüben található parancs nevében aláhúzott betű: A vonatkozó parancs végrehajtása
F10: A menüsor aktiválása az aktív programban
JOBBRA nyíl: A jobbra következő menü vagy almenü megnyitása
BALRA nyíl: A balra következő menü megnyitása, vagy az almenü bezárása
F5: Az aktív ablak frissítése
VISSZA (BACKSPACE): A Sajátgép ablakban vagy a Windows Intézőben egy szinttel feljebb található mappa megjelenítése
ESC: Az aktuális feladat törlése
SHIFT: A CD automatikus lejátszásának megakadályozása, amikor CD-t helyez a CD-ROM-meghajtóba
Párbeszédpanelek billentyűparancsai
CTRL+TAB: Lépegetés előre a lapok között
CTRL+SHIFT+TAB: Lépegetés visszafelé a lapok között
TAB: Lépegetés előre a választási lehetőségek között
SHIFT+TAB: Lépegetés visszafelé a választási lehetőségek között
ALT+aláhúzott betű: A vonatkozó parancs végrehajtása, vagy a vonatkozó beállítás kiválasztása
ENTER: Az aktív beállításhoz vagy gombhoz tartozó parancs végrehajtása
SZÓKÖZ: Jelölőnégyzet bejelölése, vagy a jel törlése a jelölőnégyzetből, ha a vezérlő egy jelölőnégyzet
Nyílbillentyűk: Gomb kijelölése, ha a vezérlő választógombokból áll
F1: Súgó megjelenítése
F4: A lista elemeinek megjelenítése
VISSZA (BACKSPACE): Egy szinttel feljebb lévő mappa megnyitása, ha a mappát a Mentés másként vagy a Megnyitás párbeszédpanelen jelölte ki
Natural billentyűzet billentyűparancsai
Windows embléma: A Start menü megjelenítése vagy elrejtése
Windows embléma+BREAK: A Rendszer tulajdonságai párbeszédpanel megjelenítése
Windows embléma+D: Az asztal megjelenítése
Windows embléma+M: Minden ablak kis méretűvé tétele
Windows embléma+Shift+M: Kis méretre állított ablakok visszaállítása
Windows embléma+E: A Sajátgép ablak megnyitása
Windows embléma+F: Fájl vagy mappa keresése
CTRL+Windows embléma+F: Számítógépek keresése
Windows embléma+F1: A Windows súgójának megjelenítése
Windows embléma+L: A billentyűzet zárolása
Windows embléma+R: A Futtatás párbeszédpanel megjelenítése
Windows embléma+U: A Segédprogram-kezelő megnyitása
A Kisegítő lehetőségek billentyűparancsai
Jobb oldali SHIFT billentyű nyolc másodpercig: Billentyűszűrés be- és kikapcsolása
Bal ALT + bal SHIFT + PRINT SCREEN: Nagy kontraszt be- és kikapcsolása
Bal ALT + bal SHIFT + NUM LOCK: Billentyűzetegér be- és kikapcsolása
SHIFT billentyű ötször lenyomva: Beragadó billentyűk be- és kikapcsolása
NUM LOCK billentyű 5 másodpercig lenyomva: Állapotjelző hangok be- és kikapcsolása
Windows embléma+U: A Segédprogram-kezelő megnyitása
A Windows Intéző billentyűparancsai
END: Az aktív ablak aljának megjelenítése
HOME: Az aktív ablak tetejének megjelenítése
NUM LOCK+csillag a numerikus billentyűzeten (*): A kijelölt mappa alatti almappák megjelenítése
NUM LOCK+pluszjel a numerikus billentyűzeten (+): A kijelölt mappa tartalmának megjelenítése
NUM LOCK+mínuszjel a numerikus billentyűzeten (-): A kijelölt mappa bezárása
BALRA nyíl: A kijelölt mappa bezárása, ha az nyitva van; ha nincs, a szülőmappa kijelölése
JOBBRA nyíl: A kijelölt mappa kibontása, ha zárva van; ha nincs, az első almappa kijelölése
A Karaktertábla billentyűparancsai.
Ha duplán rákattint a karakterrács valamely karakterére, az alábbi táblázatban található billentyűparancsokkal mozoghat a rácsban:

JOBBRA nyíl: Jobbra lép vagy a következő sor elejére
BALRA nyíl: Balra lép vagy a következő sor végére
FEL nyíl: Egy sorral feljebb lép
LE nyíl: Egy sorral lejjebb lép
PAGE UP: Egyszerre egy képernyőnyit lép felfelé
PAGE DOWN: Egyszerre egy képernyőnyit lép lefelé
HOME: A sor elejére lép
END: A sor végére lép
CTRL+HOME: Az első karakterre lép
CTRL+END: Az utolsó karakterre lép
SZÓKÖZ: Egy kijelölt karakternél vált a nagyított és a normál mód között
Az MMC főablakának billentyűparancsai
CTRL+O: Mentett konzol megnyitása
CTRL+N: Új konzol megnyitása
CTRL+S: A megnyitott konzol mentése
CTRL+M: Konzolelem hozzáadása vagy eltávolítása
CTRL+W: Új ablak megnyitása
F5: Valamennyi konzolablak tartalmának frissítése
ALT+SZÓKÖZ: Az MMC ablak menüjének megjelenítése
ALT+F4: A konzol bezárása
ALT+A: A Művelet menü megjelenítése
ALT+V: A Nézet menü megjelenítése
ALT+F: A Fájl menü megjelenítése
ALT+O: A Kedvencek menü megjelenítése
Az MMC konzolablakok billentyűparancsai
CTRL+P: Az adott oldal vagy az aktív ablaktábla nyomtatása
ALT+MÍNUSZJEL: Az aktív konzolablak ablakmenüjének megjelenítése
SHIFT+F10: A kijelölt elem Művelet menüjének megjelenítése
F1: A kijelölt elemhez kapcsolódó súgótémakörök megnyitása, amennyiben van ilyen
F5: Valamennyi konzolablak tartalmának frissítése
CTRL+F10: Az aktív konzolablak teljes méretűre állítása
CTRL+F5: Az aktív konzolablak korábbi méretének visszaállítása
ALT+ENTER: A kijelölt elemhez kapcsolódó Tulajdonságok párbeszédpanel megjelenítése, amennyiben van ilyen
F2: A kijelölt elem átnevezése
CTRL+F4: Az aktív konzolablak bezárása. Ha a konzolban csak egyetlen nyitott ablak található, akkor ez a konzol bezárását jelenti.
Navigálás Távoli asztali kapcsolat ablakban:
CTRL+ALT+END: A Windows NT adatbiztonság párbeszédpanel megjelenítése
ALT+PAGE UP: Váltás a programok között balról jobbra haladva
ALT+PAGE DOWN: Váltás a programok között jobbról balra haladva
ALT+INSERT: Váltás ciklikusan a programok között a programok indítási sorrendjében
ALT+HOME: A Start menü megjelenítése
CTRL+ALT+BREAK: Az ügyfél ablakban vagy teljes képernyőn történő megjelenítése közötti váltás
ALT+DELETE: A Windows menü megjelenítése
CTRL+ALT+Mínusz (-) jel a numerikus billentyűzeten: Pillanatfelvétel készítése az ügyfél aktív ablakáról a terminálkiszolgáló vágólapjára (ugyanazt a funkciót látja el, mint PrintScrn billentyű lenyomása a helyi számítógépen)
CTRL+ALT+Plusz (+) jel a numerikus billentyűzeten: Pillanatfelvétel készítése az ügyfél teljes képernyőjéről a terminálkiszolgáló vágólapjára (ugyanazt a funkciót látja el, mint az ALT+PrintScrn billentyű lenyomása a helyi számítógépen)
Navigálás az Internet Explorerben:
CTRL+B: A Kedvencek rendezése párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+E: A Keresés sáv megjelenítése
CTRL+F: A Keresés segédprogram elindítása
CTRL+H: Az Előzmények sáv megjelenítése
CTRL+I: A Kedvencek sáv megjelenítése
CTRL+L: A Megnyitás párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+N: A böngésző újabb példányának elindítása ugyanazzal a webcímmel
CTRL+O: A Megnyitás párbeszédpanel megjelenítése (ugyanaz, mint a CTRL+L billentyűparancs)
CTRL+P: A Nyomtatás párbeszédpanel megjelenítése
CTRL+R: Az aktuális weblap frissítése
CTRL+W: Az aktuális ablak bezárása
 
Oldal tetejére