Kis téli rege

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
tel.jpg

Itt, Kanadában viszontlátom gyerekkorom télidejét. Karácsony előtt irdatlan, fél méter vastag hó esett, amitől Montreálban sem lehetett közlekedni vagy két napig, hát még itt a negyven percnyire lévő kertvároskában, Notre-Dame-de- L´Ile Perrot-n.



Hóba borult minden, de minden. Ha kilép az ember, havat lélegzik, hó az ég, a föld, csupa fehérség, szikrázás és meseszerű téli csöndesség. A hókotrók azonnal beindulnak ugyan, és viszonylag gyorsan letakarítják az utakat, mert autó nélkül nincsen élet, de amíg nem, addig marad az elszótlanító, fehér-fekete táj, a fehér autóutak, fehér kertek, a fák fekete ceruzarajz-vonalai. Csak az este színes, amikor kigyúlnak az összes házon és kertben ott díszelgő karácsonyi fényfüzérek, kék, piros, sárga és mindenmás-színben tündöklő fényzuhatagok, fénytornyok, kivilágított fák, Mikulások, őzikék, szarvaskák és egyebek, amik egész télen itt Vidámparkoznak körülöttünk. Ugyanakkor a globális felmelegedés miatt már nem oly ordas az idő, mint egy évtizede, mikor először laktam Kanadában, nincs mínusz huszonöt fok, mikor az utcára kilépőnek két perc alatt megfagyhat a fedetlen arca-keze, és erre mindennap figyelmeztet a tévé. Nem, most már csak többnyire mínusz tíz – plusz öt fok között navigálunk, s csak éjszaka van ennél hidegebb.


Ezért azután a mókusok sem mentek aludni télire – napsütötte az idő, kint ugrálnak a fákon, vad zászlójelzéseket bozontoznak a farkukkal, és vígan eszegetnek, amit találnak. Nekünk meg nincs túl sok mulatságunk errefelé, zene, tévé, még a legközelebbi sör-kenyér típusú minibolt is kardioedzés-számba menő félórás hóbangázolást jelent, így tehát inkább kitekintgetünk az ablakon, hogy mi újság, jön-e újabb hó, elhavazza-e a kocsit, ami konkrétan meg tud történni egyetlen éjszaka alatt, úgy értve, hogy teljesen eltűnhet, mert akkor elő kell kapni a házi hómarógépet (olyan, mint egy fűnyíró, csak havat szór), és kiásni. De nem. Miközben Zita lányommal egy „otthoni paprikáscsirke-itteni kuszkusz” kombóval kísérletezünk, csak annyi történik odakint, hogy a szomszéd kutyák éktelen ugatásba fognak. Ketten vannak, egy magas, farkasszerű, karcsú fekete, meg egy izgága, zömök, sárga dingó-féle. Naponta két-háromszor eresztik ki őket egészségügyi séta gyanánt a kertbe, ilyenkor bejárják a havat, fix ösvényeket taposva. De most egyetlen helyről jön a hang, és élesebb frekvencia, mint amilyen lenni szokott. Hát kinézünk, hogy mit ugatnak annyira.


A két kertet elválasztó drótkerítéstől talán fél méternyire, egy vállmagas kis fa áll a kertünkben, csupasz koronájának ágvillájában most egy mókus kuksol. A kerítés túloldalán topognak a kutyák, és a mókust szuggerálva megveszekedetten ugatnak. Légvonalban egy méternyire sincs tőlük, jóformán az orruk előtt, mégis teljesen hozzáférhetetlenül. A kerítés ugyan csak derékig ér, szinte jelképes, a kutyák könnyűszerrel átugorhatnák, de nagyon jól tudják, hogy nem szabad. Viszont elszakadni sem tudnak a mókus izgató látványától és meleg szagától, megbabonázva ugatják már vagy tíz perce.


A mókus ekkor megunja és tesz egy kísérletet, hátrafelé lehuppan a hóba, és azonmód tetőtől talpig el is merül benne. Mivel így nyilvánvalóan nem juthat semmire, meggondolja és visszamászik a fára. A kutyák ettől szinte megőrülnek, még vadabbul ugatnak, szórakozottan nézzük őket, a kutyákat mindjárt behívják, és a mókus megszabadul. De nem ez történik. Újabb két perc elteltével a mókus hirtelen valami nagyon furcsát csinál: ismét leugrik a fáról, de ezúttal előre, a kutyák és a kerítés elé, majd az ott őrjöngő vadak szeme láttára, tőlük pár milliméterre felkapaszkodik a drótkerítésen. Az egyik hátsó lába közben átcsúszik, az egyik kutya bele is kap, de ez őt nem tántorítja el, tovább mászik, fel a kerítés tetejére, ahonnét leveti magát egyenest a két vicsorgó eb közé. Akik azonnal rárontanak.


Felsikítunk – most jött meg a hangunk a három másodperces jelenet alatt, amit nem volt érkezésünk értelmezni sem. Legközelebb csak azt látjuk, hogy a sárga dingó-kutya felkapja a mély hóból a mozdulatlanul csüngő, gerincetörött mókust – eléggé kicsi, bizonyára idei -, és feltartott fejjel büszkén rohangál vele, azután leejti a szerszámosbódé elé, majd a sokkal kevésbé érdekelt fekete kutya nyomában vonakodva, ímmel-ámmal bemegy a házba – bizonyára behívták őket, lehet, hogy a szomszédék is látták az egészet.




Adódna most az alkalom a párhuzamra, hogy a „nyomás”, a gyűlölet, a stressz milyen rossz választásokra kényszeríthet, hogy hiába a relatív biztonság, ha az „ember” úgy érzi, hogy nincs választása, ha nem látja a jövőt, akkor egy idő után nem bírja, ha sarokba szorítják. De most tartózkodnék ettől. Fogalmam sincs, miért cselekedett ilyen esztelenül ez a mókus. Bizonyára tapasztalatlan volt, nem tudta még, hogy a kutyák előbb-utóbb úgyis eltakarodnak, és ha kitart, akkor megússza. Talán ott lakott a szomszédban, és csak haza akart menni, megzavarodva a közvetlenül a pofájába harsogó folyamatos üvöltéstől. Szóval annyi történt, hogy egyszerűen csak gyengének és butának bizonyult, és így „kiszelektálódott” a természetből, mely éppoly racionális, mint amilyen könyörtelen, hiszen ez a fejlődés alapja.


Annyi történt, hogy egyszerűen csak gyengének és butának bizonyult, és így „kiszelektálódott” a természetből, mely éppoly racionális, mint amilyen könyörtelen, hiszen ez a fejlődés alapja.


És még mielőtt azt mondanám, hogy „addig jó nekünk, embereknek, amíg a humánum felülírja bennünk a természet törvényeit, mert ha egyszer nem így lesz, akkor jaj nekünk”, még elmondom, hogy bár sokáig sopánkodtunk az eset miatt, azért megettük az ebédünket, s láttuk az ebek arcán is az ártatlan örömöt az „ajándék” felett, a másnapi napsütésben pedig azt, amint egy ugyanakkora, éppolyan mókus – tán ugyanabból a fészekaljból – fut végig vidáman a drótkerítés tetején balanszírozva a két kert között, a kutyák szívderítő távollétében, mintha csak a tegnapi kis jószág kelt volna új életre. Aminthogy tulajdonképpen az is történt.

Abody Rita
 

Csatolások

  • abonyi.png
    abonyi.png
    116.8 KB · Olvasás: 139

Agnessa 1959

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Melitta!
Élvezettel olvastam ezt az írást. Közben azon gondolkodtam, hogy én is elmesélem, nálunk Magyarországon is, ha nem is fél méteres hó esett, de ez volt a több éves rekord.
Évek óta nem esett annyi hó télen, mint most, ebben a két napban.
De amikor tovább olvastam, és elértem a kutyás részhez, a döbbenettől elszorult a torkom.
Mintha magam előtt láttam volna én is azt a szegény mókust és az acsarkodó kutyákat.
Hogy miért ugrott a kutyák közé, rejtély.
De az élet megy tovább, hiszen örök körforgás az élet.
Üdvözlettel Magyarországról
Ági /
 

Spy89

Új tag
Szép lehet, sajnos Mo.-on inkább csak a nyugati félre jutott jelentősebb mennyiség. A Karácsony pedig igen locsogósra sikerült.
 
Oldal tetejére