A Valentin nap története

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
valenteon day.jpg

Miért lett február 14.-e a szerelmesek ünnepe?

Szent Bálint napján (február 14-én) tartják főleg az angolszász országokban a Bálint nap (angolul Valentine's Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A legenda szerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével "visszaadta" börtönőre vak leányának a látását. Kivégzése előtt, február 14-én búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: "A Te Bálintod."

A monda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépniük. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.


A Valentin nap az elmúlt évtizedekben igazi üzletággá nőtte ki magát: népszerűsége egyaránt jól jön a virágkereskedéseknek és a csokigyáraknak.

William Shakespeare

Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.

József Attila

Kicsim, ne haragudj, csak azért nem szeretlek most még jobban, mert nem lehet már ennél jobban szeretni valakit.

Ingrid Bergman

A csók a természet bájos kis trükkje arra az esetre, mikor a szavak feleslegessé válnak.

Márai Sándor

De most nem félek többé... igézetben élek. Mintha tudnám a varázsszót… De a varázsszó mindössze annyi, hogy szeretek valakit.

Honoré de Balzac

A hirtelen támadt szerelem, amely házasságot indít, igazgyöngy, gyémánt, drágakő, melyet a legnagyobb művész csiszolt, kincs, amelyet a szív legmélyén kell elrejteni.

Gabriel Garcia Márquez

Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével.


Minden Canadahun tagnak es latogatonok, Happy Valentin Day!
 

nyililona

Állandó Tag
Állandó Tag
Az ajándékozásos része nem ok-s. Sajna már a karácsonyt is elrontja: Mit vegyek neki idén? Mindig fáj ettől a fejem.
 

takan

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez is csak a költs és fogyassz minél többet elvének megfelelően lett a szerelmesek ünnepe!!
 

s.ildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez is már elüzletiesedett, mint a többi ünnep. Másrészt nemcsak ezen a napon lehet és kell a párunkat "kényeztetni".
 

csillal

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez is csak üzlet. De jó lenne, ha minden nap valóban Valentin nap lenne, és minden nap szeretnénk és megbecsülnénk egymást.
 
Oldal tetejére