Mit olvastál utoljára ?

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Kaszazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak esik-esik!Valami bizarr, vidám olvasmányra volt szükségem, kicsit beleolvastam Christopher Moore: A leghülyébb angyal című könyvébe. Nem csalódtam az emlékeimben!
Az ellőszóból idézve:"
„Gyanítom, hogy Christopher Moore cafatokra röhögte magát írás közben, és valószínűleg kéjgázt is szívott egyes bekezdések között... ennek az embernek már csak a könyvcímei miatt is irodalmi díjakat kellene kapnia.”
Miami Herald
„Ezt a könyvet nem írhatta épelméjű ember.”
Carl Hiaasen
 

Rosi011

Állandó Tag
Állandó Tag
Hat biztos van ennel jobb, de en Excel-t hasznalok. Nagyon munkas, kulonosen ha mar szep szamban vannak konyveid.... az excel tablaban nyitottam kis fuleket hogy "felnott konyvek" "gyerek konyvek" "angol konyvek" es a Windows Expolrerben is en foldereket nyitottam ugyanezen kategoriakkal.... es letolteskor probalom eleve oda masolni....
Bocsi a beleszólásért, de nekem is nagy gondom volt ezzel, úgyhogy csináltam egy programot magamnak, ami úgy működik, hogy egy adott könyvtárszerkezetben tárolja a katalógusba betett könyveket. Vagyis amit újonnan felviszek, azt ő bemásolja oda, ahová a logikája diktálja. Ezt el is felejthetem, mert úgyis tudja majd a program, honnan vegye elő, ha kell. Tudok benne keresgélni szerzőre, címre, szótöredékre, megadott kategóriára, felvitel dátumára, meg tudok benne jelölni olvasandó és olvasott könyveket, meg tudom vele hívni a google keresőt, ha többet akarok megtudni egy adott könyvről (azért, hogy ne legyen nagy az adatbázis, a könyv tartalmát, fülszövegét még nem tettem bele), kiválaszthatom egy szerző összes meglévő könyvét, tetszőleges kategóriát lehet könyvhöz kapcsolni, és szűrni rá. folyamatosan mutatja hány szerző hány könyve van a katalógusban, s ha egy írónak többször van benne egy könyve, mert pl. különböző formátumú akkor azt egynek veszi (ha ugyanúgy van beírva a szerző-cím) . Tud a könyvtárszerkezetről automatikusan html katalógust generálni író kezdőbetű alapján, ez arra jó, ha a könyvtárakban bóklászom, és program nélkül akarok nézegetni. Csináltam egy olyan kiegészítőt is, ami elbújik a képernyő felső szélén - nem is látszik - és ha a böngészőben (pl. itt) kijelölök egy szerzőt, könyvcímet v. bármilyen szót, és vágólapra másolom (egérrel, vagy ctrl-c-vel), akkor a programom előjön, és megmutatja, van-e már olyan szó a katalógusban. Ezt arra használom, hogy elkerüljem vele a duplázódásokat. Nyilvántartom vele a könyvek formátumát (a katalógusban formátumszűrés is van), amit a program automatikusan állapít meg felvitelkor, akár tömörített állományon belül is. A fizikai tárolóhely nélkül is működik (ahová a könyveket másolja), csak olyankor nem lehet a katalógusát bővíteni. XP alatt használom, s mivel nem egy kész termék, folyamatosan módosítgatom, nemrég tettem bele egy helyesírásellenőrzőt (a word-ét használja), hogy könnyítse a könyvadatok felvitelét, amit a letöltött könyv file nevéből automatikusan fel is ajánl. Ha egy íróra egy adott kategória jellemző, akkor azt új könyv felvitelekor fel is ajánlja. A firefox által is használt adatbáziskezelővel dolgozik (persze nem függ a firefoxtól), ami kicsi és gyors. Csináltam hozzá egy kiegészítőt, amivel a CDBurnerXP ingyenes cd író program számára elkészít egy vagy több olyan file-t, amivel a 32gigányi könyvet cd-re vagy dvd-re lehet írni, úgy, hogy a lemezeket szépen kitölti, és olyan könyvtárrendszerben írja ki, hogy az egy komplett mentésnek is jó, vagy azért, hogy odaadjam másnak. Tud olyat is, hogy csak azokat a könyveket írja ki lemezre, amiket az utolsó lemezírás óta kerültek be a könyvtáramba - ezt kimondottan biztonsági mentésként.
Ez nem reklám, s csak most íráskor látom, hogy egy katalóguskezelés bizony komoly munka!
 

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
Joanne Fluke: Key Lime Pie Murder (Hannah Swensen 9)
Ezt hajszálra úgy volt most nálam, ahogy Muciparipa írta: én is tudtam, ki fog meghalni és azt is, ki lesz a gyilkos. :D Ideje ezt a sorozatot is jegelnem.

Én végigolvastam már mind a 18 könyvet - az utolsó 10-et angolul - és nem javult a véleményem, arról nem is beszélve, hogy még a 18-ban sem sikerült szerencsétlen Hannahnak eldönteni, kinek is adja a szívét. Még mindig ketten vannak a lovagok. Viszont nagyon jók a receptek, most hétvégén megcsináltam a fehércsokis-krémes sajttortáját, a tetején koktélcseresznyével (mert itt Uruguayban nem lehet cseresznye- és meggybefőttet, vagy lekvárt kapni.), és mondhatom, nagyon klasszul sikerült. Akartam vinni a szomszédnak kóstolót, de mire odáig jutottam, egy szelet sem maradt.
 

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
A lányom vásárolt egy digitális olvasót, a letölthető könyvek
keresése közben fedeztem fel, hogy a kis szgépemen mennyi lehetőséghez juthatok! Még küzdök a technikával, így keveredtem erre az oldalra. Pár évvel ezelőtt olvastam Ljudmila Ulickája: Tolmács című regényét, szívesen elolvasnám újra, és keresek tőle újabb könyvet.
Kurt Vonnegut könyvei közül az Ötös számú vágóhíd döbbenetesen jó volt, de A második éden-más néven Galapagos, és a Macskabölcső is a kedvenceim közé tartozik. Utoljára a Trónok harcán rágtam át magam, nagy segítségemre volt, hogy egy combnyaktörésből felépüljek! Izgulok, hogy az író, George R. R. Martin még az én életemben befejezze a történetet.

Ha tetszik Vonnegut - nekem az egyik nagy kedvencem, - ne hagyd ki a Kékszakállt és a Bajnokok reggelijét!
 

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
Cassandra Clare: Pokoli szerkezetek- Az Angyal, A herceg; Csontváros.
Nos, először a KÁP ( könyves álom pasi) oldalán találkoztam Cassie műveivel, vagyis a szereplőkkel. Will már a kezdetektől megfogott, így aztán megkerestem a neten és letöltöttem, majd jó darabig pihent a számítógépemen. Egyik nap az egyik osztálytársam felajánlotta, hogy hoz nekem egy könyvet, így kezdtem el végül is olvasni a Pokoli szerkezeteket. Magával ragadott az egész történet, imádtam, faltam az oldalakat. Nagyon várom a harmadik, egyben utolsó részt, a hercegnőt, kíváncsi vagyok mi alakul a szerelmi háromszögből. :)
A Csontvárossal pedig a közösségi portálokon találkoztam. Plakátok, cikkek sorozata, na meg az osztálytársam - aki az előző könyvet is a kezembe adta- hatására, belekezdtem a könyvbe. Motiválóan hatott rám az is, hogy a filmet minél előbb szerettem volna látni. Mi tagadás hasonló gyorsasággal, 2-3 nap alat kivégeztem ezt a kötetet is és odáig vagyok érte. Cassandra Clare remek írónő, jól használja a szavakat, a történetben szerelem, humor is megjelenik, csak ajánlani tudom mindenkinek. :)

Jaj!!!!
 

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
Én "szerencsésen" túljutottam Neil Gaiman iránti imádatomon, - ez nem jelenti, hogy kiszerettem volna belőle, csak minden eddig megírt művét sikerült magamba olvasztani mostanára, - és egy Joanne Fluke és Eloisa James kitérő után rátaláltam újabb áldozatomra, akinek mostantól minden elérhető írását fel fogom zabálni. Már bizsereg a szívem tájéka az új közelgő szerelemtől Peter S. Beagle iránt. Most a Tamsin történetét olvasom, de már szert tettem 3 másik könyvre, így a heti étrend adott.

Én is megpróbálkoztam a Dublin streettel, de képtelen voltam a 3. fejezet után folytatni. Egyszerűen halálosan untam, és elegem van már abból, hogy egy könyv nem szól másról, csak hogy eljussunk az orgazmusig, lehetőleg minél többször. Nincs kifogásom az említett érzemény, mitöbb a szerelem és a jó pasik ellen sem. Csak nem árt, ha egy könyvnek mellékesen van valami története is.
 

jole

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok. Nemrég olvastam a következő könyvet. Nem szabad kihagyni. Olyan kevés a jó író. Ő az.
http://hu.united-pc.eu/koenyvek/sze...ml?L=5&cHash=3ced0f9670f58144320233ca52e41e23
Részlet a könyvből

- Valami kísérletnek leszünk az alanyai? - tette fel az újabb kérdést Tires.
- Nem. Annál sokkal nagyobb feladat vár magukra. Mondhatnám, A Legnagyobb Feladat! - hangsúlyozta az öreg.
- És mondja csak, maga miért nem mutatkozik be nekünk? Miért nem meséli el
az önéletrajzát? - állt most fel Gabi. - Miért nem mondja, hogy „Miszter Pocokfej vagyok, az őrült professzor, aki megmentem a világot úgy, hogy közben kiirtom az emberiség felét”? - parodizálta Atyát Gabi.
- Hölgyem, ha nem változtat a modorán, kénytelen leszek alkalmazni önön a natura-terápiát! - dörögte Atya.
- Az meg milyen kínzóeszköz? - kérdezte Gabi, és egy cigit dugott a szájába.
- Inkább jobb, ha nem tudja meg. És kérem, tegye el a cigarettáját. Ott tilos a dohányzás!
- Akkor engedjen ki!
- Még nem tehetem.
- Akkor meg kapja be! - kiáltotta Gabi, és minden zokszó nélkül rágyújtott. Közben visszaért Zsuzsa is és megkérdezte.
- Na, miről maradtam le?
- A kozmetikus-nő magánszámáról! - válaszolta Zsernyák.
- Neked nem osztottam lapot, Gumibot! - sziszegte Gabi.
- Drága Atyuskám, mikor árulja már el végre, hogy minek vagyunk itt!
- Rövidesen. Előtte azonban kérem, foglaljanak ismét helyet. - szólt vissza az öreg Gyurinak, aki épp az imént tápászkodott fel a fotelből. -Szeretném, ha előbb megnéznének egy filmet.
- Jaj de jó. Imádom a mozit! - ujjongott Zsuzsa. Tires nem bírta szó nélkül hagyni.
- Ne haragudj, Kréta, nem baj, ha így szóltalak?
- Nekem mindegy.
- Szóval ne haragudj, de nekem úgy tűnik, mintha élveznéd az ittlétet.
- Nincs pénzem elmenni, nyaralni, a tanítási szezonnak vége, itt megvan mindenünk, augusztus végéig meg csak kienged ez a kövér kis Atyaisten. - súgta Zsuzsa.
- Na és mi van a felhizlalt kismalac esetével, amelyet később levágnak?
- Most már látom, ahhoz túl értékes malacok vagyunk, hogy levágjanak.
- Elhallgatnának, kérem? - szólt közbe az Atya.
- Kísérőfilm is lesz? Én a Tom és Jerryt kérném, ha lehet! - bohóckodott Gyuri. Aztán nagy nehezen mégis visszaültek a helyükre. A bal első fotelba Zsernyák ült, természetesen tőle a legtávolabb Gabi foglalt helyet. Zsernyák mellé Tires, Gabi mellé Zsuzsa telepedett. Ez utóbbinak feltette Gyuri a kérdést:
- Leülhetek melléd?
- Hát... Mivel máshol nincs hely.
Atya a háta mögötti falon lehúzott egy feltekerhető vetítővásznat. Közben Colt, aki eddig szoborként állt az ajtónál, egy gurulós állványon álló vetítő-gépet görgetett be valahonnan. Befűzte a filmet és beindította a gépet.
- Még nem is láttam ilyen őskori szerkentyűt. - súgta Gyuri Tiresnek.
- Valószínűleg evvel még Noé szórakoztatta a bárka utasait. - súgta vissza Tires.
Mindkét terem elsötétült és a film peregni kezdett. Számítógépes animációval készült film volt, de borzalmasan élet-hű. A római kortól kezdve bemutatta a híres és hírhedt hadvezéreket. Az először még csak karddal vívott csatákat felváltották az ágyuk. Minél fejlettebb lett a technika, annál véresebb és annál több áldozatot követelő háborúk folytak. A Földön mindig folyt valahol háború. De nem állt meg a film napjainknál, a rendező jóvoltából belekukkanthattak a jövőbe is. Elképesztő jelenetek következtek. Amikor egyik jelenet azt mutatta, hogy egy óvodás korú kisgyerek a bombázás hatására három másodperc alatt elpárolog, Zsuzsa elfordította a fejét, és ösztönösen ráborult Gyuri vállára. Aztán városok tűntek el szempillantás alatt, majd a záró képsor az élőlények nélküli Földet mutatta be, félig megmaradt épületekkel, szobrokkal. Mindez húsz perces összeállítás volt csupán, de igen megrázó.
Amikor újra világosság gyúlt, Zsernyák lassan felállt és érdeklődve fordult Atyához. - Ezt maga rendezte?
- Ez a maga numero egyes kedvenc filmje, Pocokfej? - állt fel Gabi is.
- Mondja, mi baja van Chaplinnel? - ezt Gyuri kérdezte. - Azt szívesebben megnéztük volna.
- Maga most szórakoztatni akart minket, vagy ijesztgetni? - Tires is felállt a helyéről.
Egyedül Zsuzsa maradt ülve és maga elé bámulva mormolta. - Szörnyű. Borzalmas. Rémes.
- Hát igen, hölgyeim és uraim! - szólalt meg Atya. - Ez a film nem hazudik! Bizony hamarosan ez lesz a bolygónk sorsa, ha nem teszünk ellene valamit. És tudják, hogy ki hiányzik? A Megváltó! Neki nem szabadott volna a kereszten meghalnia! Neki most kellene élnie! Egyedül ő lenne képes rá, hogy megakadályozza ezt a szörnyűséget. És most jött el az önök feladata, amiért végül is megszülettek! Meg kell menteniük Jézust a kereszttől, és elhozni ide, ebbe a mai világba!
- Most már én is látom, hogy maga teljesen meghibbant. - közölte Zsernyák fejcsóválva.
- Figyeljen ide! - mondta Gyuri komolyan. - Mi nem tudunk magán segíteni. El kell, hogy engedjen minket. Viszont ismerek egy remek pszichológust, engem -is kezelt egy rövid ideig a feleségem halála után. Ha akarja, megadom a címét.
- Egy gyönyörű kastélynak álcázott diliházba csöppentünk! Nagyszerű! - kiáltotta Gabi. - A kastély ura Pocokfej, a Világ Megmentője! Hát ez csodálatos! Erről regényt kéne írni!
- Lehet, hogy maga nagyszerű ember, kedves Atya, de azt ugye ön is tudja., hogy... Hogy- is mondjam csak, egy kicsit naivocska ehhez a földi élethez? -vágott vissza Zsuzsa az öregember korábbi megjegyzéséért.
- Ennyire őrült nem lehet valaki! Ugye csak tréfálkozik velünk? - hajolt Tires egészen közel az üvegfalhoz.
- Hölgyeim és uraim! - vette át ismét a szót Atya. - Két lehetőségük van. Akármelyik mellett döntenek, senki sem fogja bántani magukat. Az egyik, hogy vállalják a küldetést, ez esetben természetesen utána szabadok lehetnek. A másik, hogy nem vállalják, akkor viszont -itt kell leélniük hátra lévő életüket. Kérem, gondolkodjanak el ezen.
 
Utoljára módosítva:

Godzi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Janet Evanovich: Seven Up (Stephanie Plum 7.)
Istenem, ez megint nagyon ott volt. :) Imádom, nehezen teszem félre akár csak egy rövid időre is, Stephanie minden oldalon új komikus helyzetbe keveredik, amit persze a maga egyedi, újabb bonyodalmat okozó módján próbál megoldani.
 

sivecste

Állandó Tag
Állandó Tag
Jay Crownover: Rule
Nem ragadott különösebben magával, viszont tetszett...Szeretem ezt a műfajt, még akkor is, ha nagyon hasonlóak az alaptörténetek... :)

Helena Silence: Enigma
Különösen tetszett, egy éjszaka alatt kiolvastam...
 

Godzi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Janet Evanovich: Hard Eight (Stephanie Plum 8.)
Biztosan untok már engem ezzel a sorozattal, de nem bírok leállni vele. Erősen addiktív. Melegen ajánlom mindenkinek.
 

Muciparipa

Állandó Tag
Állandó Tag
Most olvastam a Guardianban egy cikket, amely leközölte Neil Gaiman beszédét az olvasás öröméről, és hogyan tanítsuk meg a gyerekeket olvasni. Még egy hivatalos beszéde is olyan, mintha mesét mondana!

Idézte a beszéd végén Einsteint: "Ha azt akarod, hogy a gyereked intelligens legyen, mesélj neki tündérmeséket! Ha azt akarod, hogy még intelligensebb legyen, még több tündérmesét mondj neki!"

Idéztem belőle a blogon néhány gondolatát.
 

Giovanni7591

Állandó Tag
Állandó Tag
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában, amíg ti játszottatok

Brutális élet jutott a szerzőnek!Európaiként nehezen felfogható amiket leír.A kormány katonák és a lázadók semmiben nem külömböztek egymástól,mikor a civil lakosságot bántalmazták.Mindkét fél elítélendő módon kihasználta a gyerekek naivítását és agresszivítását.

Ez is megvolt nekem, de nem tudom eldönteni, hogy Jean Hatzfeld: a bozótvágó kések évszaka című története volt-e kegyetlenebb?... Hatzfeld könyve az ruandai népirtást mutatja be.. :(

De olvastam mást is. Michael Wood: Nagy Sándor nyomában és ezzel párhuzamban Steve Berrytől a Velencei árulást. (Berry krimije ugyancsak Nagy Sándor témájú)
 
Utoljára módosítva:

Desszertke

Állandó Tag
Állandó Tag
INFERNO
Dan Brown

"Keressetek és találtok."
Ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak.
Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.
Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek - szobroknak, festményeknek és épületeknek - mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt...
A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.
 

Godzi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Janet Evanovich: ToThe Nines; Ten Big Ones (Stephanie Plum 9-10.)
A 9. rész ismét fergeteges volt, a 10-esnél viszont először éreztem, hogy talán kifogyott az írónő lendülete. Nem nevettem annyit hanosan, visszafolythatatlanul, mint addig. Persze ez nem gátol meg benne, hogy belekezdjek a következő részbe, mert a könyv még így is a "tökjó" kategóriában van nálam. :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére