Paralimpikonok, Sportolók és .....

T

TH6777

Vendég
Kerekesszékes vívó Vk - Két magyar aranyérem a zárónapon Egerben
2011. 09. 12. 02.16

<RIGHT>
juhasz_veronika_xlsport.jpg


Két aranyéremmel zárták szereplésüket a magyarok az egri kerekesszékes vívó Világkupa-versenyen: vasárnap a férfi és a női tőrcsapat is aranyérmes lett.



A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) tájékoztatása szerint a Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit összeállítású együttes az elődöntőben 45-27-re nyert Franciaország ellen, a fináléban pedig Kínát múlta felül drámai küzdelemben, 43-44-ről fordítva 45-44-re. Az utolsó asszót Krajnyák Zsuzsanna vívta.

"Nem izgultam, szeretem a kiélezett helyzeteket" - mondta Krajnyák a finálé után. "Ugyanezt a kínai lányt vertem meg szombaton az elődöntőben, akkor 1-5-ről és 5-9-ről fordítottam és győztem 15-14-re."​

A férfi gárda Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál összetételben a négy közé jutásért Hongkong ellen nyert 45-38-ra, az elődöntőben pedig Franciaországnál bizonyult jobbnak 45-39-re. A fináléban Ukrajna következett, ezt a csatát 45-37-re hozta a magyar együttes.


A magyar válogatott összesen négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta az egri Vk-t. A legeredményesebb vívó Dani Gyöngyi volt, aki három aranyat (tőr, párbajtőr, tőr csapat) szerzett.
 

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemzetközi események

Nemzetközi események - Magyar Paralimpiai Bizottság

2011. versenynaptár letöltése (.xls)

;)
 

livingstons

Állandó Tag
Állandó Tag
Híreink - Szekeres Pál kapta a Jelena Muhina-díjat


Szekeres Pál Moszkvában megkapta a korábbi kiváló tornásznőről elnevezett Jelena Muhina-díjat, melyet minden évben azok a sportemberek kapnak meg, akik eredményeikkel, életútjukkal rászolgáltak az elismerésre. Idén első alkalommal lehetett külföldieket is jelölni a díjra.
Szekeres Pál sportolói pályafutásával és a fogyatékkal élők sportjáért tett erőfeszítéseivel érdemelte ki az elismerést. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára sportolói pályafutását sem adta fel, húsz éve a kerekesszékesek minden világ- és Európa-bajnokságán, illetve paralimpián érmes volt, jelenleg az októberi cataniai vívó-világbajnokságra készül.
A jutalmakról mindig a Jelena Muhina kuratórium dönt, amelynek tagja Gömöri Zsolt, az MPB elnöke is, aki azonban Szekeres esetében nem vett részt a szavazásban. A kuratórium elnöke Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke. A díjat egy négyórás gála keretében adták át, az esemény fővédnöke Dmitrij Medvegyev államfő volt.
Jelena Muhina kiváló orosz tornásznő volt, aki 1978-ban lett ismert, amikor a korszak legendájától, a román Nadia Comanecitől elhódította a összetett világbajnoki címet. Az 1980-as moszkvai olimpián már nem tudott elindulni, mert edzésen balesetet szenvedett és élete végéig tolószékbe kényszerült. Muhina 46 éves korában, 2006-ban hunyt el.
 
T

TH6777

Vendég
Kerekesszékes vívó-vb - Krajnyák Zsuzsa aranyérmes
2011. 10. 11. 02.29

<RIGHT>
Krajnyak_Zsuzsanna_xlsport.jpg



Krajnyák Zsuzsanna aranyérmet nyert párbajtőrben hétfőn a kerekesszékes vívók cataniai világbajnokságán.



Krajnyák az A sérültségi kategóriában a csoportkör után a nyolcaddöntőbe került, ahol az előző fordulóban egy francián túljutó Juhász Veronikát győzte le 15-9-re. A negyeddöntőben a kínai Cou Hszü Fenget (Zou Xu Feng) verte 15-12-re, majd az elődöntőben - már a központi csarnok főpástján - az orosz Julija Jefimovát 15-8-ra, végül a fináléban a kínai Vu Paj Lit (Wu Bai Li) ugyanilyen magabiztosan, ugyanennyire. Ezzel 2002 után lett ismét egyéniben világbajnok. Juhász a 15. helyen végzett.

A súlyosabban sérültek között, a B kategóriában Dani Gyöngyi volt a legjobb magyar, ő ötödikként zárt. Pálfi Judit 11. lett.
Férfi tőrben, a B kategóriában Szekeres Pál a csoportkör után a nyolcaddöntőben egy tussal kikapott egy ukrán vívótól, s végül a 11. helyen fejezte be a versenyt.
Az A kategóriában Osváth Richárd hatodik, Juhász Tamás 12., Mató Gyula pedig 15. lett.



 
T

TH6777

Vendég
Kerekesszékes vívó-vb - Hat éremmel zártak a magyarok

juhasz_veronika_xlsport.jpg




Hetedik helyen végzett a férfi párbajtőrcsapat a kerekesszékes vívók cataniai világbajnokságának utolsó, szombati napján, ezzel eldőlt, hogy hat éremmel utazhat haza a küldöttség.

Kilenc év elteltével ismét volt magyar győztes: Krajnyák Zsuzsanna nyert párbajtőrben. Ugyanő második lett tőrben, míg Juhász Veronika harmadikként végzett ugyanitt, az A kategóriában. Szintén bronzérmet nyert tőrben Dani Gyöngyi a súlyosabban sérültek között, azaz a B kategóriában.

A Krajnyák, Juhász, Dani, Pálfi Judit alkotta válogatott tőrben ezüst-, párbajtőrben bronzérmes volt.

A vb-n eldőlt, hogy a magyarok a 12 paralimpiai vívószámból kilencben indulnak majd Londonban.

Mindkét csapatversenyben - így a nők párbajtőr, illetve a férfiak tőr küzdelmeiben - ott lesznek a játékokon, emellett egyéniben, tőrben és párbajtőrben, két kategóriában a nőknél négy, a férfiaknál három számban szerepelnek.


 
T

TH6777

Vendég
Para-asztalitenisz Eb - Bereckiék bronzérmesek
2011. 10. 29. 07.00

<RIGHT>
asztalitenisz.jpg4.jpg



A harmadik helyen végzett a Berecki Dezső és Berecki Zsolt alkotta magyar duó a spliti para-asztalitenisz Európa-bajnokságon, a 10-es sérültségi kategória csapatversenyében.


A Magyar Paralimpiai Bizottság pénteki tájékoztatása szerint a testvérpár a selejtezők során mindhárom csoportmérkőzését megnyerte.

A negyeddöntőben Bereckiék 3-2-re győztek Ausztria ellen, majd a döntőbe jutásért 3-0-ra kikaptak Oroszországtól.

A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a magyarok nagy csatában, 3-2-re múlták felül a briteket.

 
T

TH6777

Vendég
Gurisatti Gyula londoni kvótát szerzett a parasportlövő Világkupán


gurisatti_gyula_xlsport.jpg



Gurisatti Gyula a második helyen végzett a sydneyi parasportlövő Világkupán a pisztolyosok 50 méteres versenyében, és ezzel megszerezte a londoni paralimpiai részvételhez szükséges kvótát.



A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai tájékoztatása szerint a sportoló másodikként jutott be a döntőbe, ahol sikerült megőriznie ezt a pozíciót.
"Nagyon nehéz verseny volt, mert fújt a szél, és a döntőre még jobban felerősödött" - mondta a viadal után Gurisatti Gyula.

"Óriási teher nehezedett a vállamra, tudtam, hogy meg kell őriznem a második helyet a kvótaszerzéshez, és volt még tíz sorozat, végig magam mögött kellett tartani a többieket, egy gyenge lövéssel elszálltam volna. Hihetetlenül boldog vagyok, sok kis versenyt nyertem már, de komoly viadalon, éles helyzetben többször megremegett a kezem, ezúttal végig bírtam a nyomást."


A másik magyar induló, Dávid Krisztina rendkívül balszerencsés körülmények között, szétlövéssel maradt le a nyolcas fináléról, és kilencedik lett.


 
T

TH6777

Vendég
Egy országos csúcs, egy bronzérem az egri paraemelő nyílt Európa Kupán


parasport.gif



Egy bronzérmet szereztek, illetve egy országos csúcsot javítottak a magyarok az erőemelők pénteken zárult nyílt Európa Kupa-versenyén Egerben.



A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) tájékoztatása szerint Bálint Balázs (90 kg) 130 kg-os eredménnyel lett harmadik, Tóth István (67,5 kg) pedig 141 kg-mal javított országos csúcsot, ami súlycsoportjában a negyedik helyhez volt elég.
A londoni kvótát már megszerzett Szávai Csaba (plusz 100 kg), illetve a részvételi jog megszerzésében bízó Sas Sándor egyformán érvényes gyakorlat nélkül, helyezetlenül zárt. Szávai - akinek egyéni csúcsa 221 kg - a 205 kg-on kétszer, majd 211-en egyszer kísérletezett sikertelenül. Sas úgy számolt, hogy 200 kg kell a londoni kvótához, de háromszor kifogott rajta a 196 kg.
"A bírók sajnos kétszer is teljesen szabályos gyakorlatot vettek el Csabától, pedig ő a 205 kg-ot bármikor könnyedén felemeli, szándékosan választottunk neki elsőre könnyebb súlyt" - mondta feldúltan Kenderes Gábor szakágvezető. "A három bíróból kettőnek ez volt az első nemzetközi versenye, sajnos ez látszott a teljesítményükön. Sas Sanyi kvótát akart szerezni, kockáztatott, ami nem jött be, talán jobb lett volna, ha kisebb súllyal kezd. Jövőre még lesznek nemzetközi versenyek, melyeken el tudja érni a londoni induláshoz szükséges eredményt."

Az egri viadalon 15 ország 66 sportolója vett részt, s az eseményt azért nevezték nyílt EK-nak, mert Európán kívüli országokból - Afganisztán, Jordánia, Egyesült Arab Emirátusok - is érkeztek versenyzők.



 
T

TH6777

Vendég
Szabó Nikolett bronzérmes a paracselgáncs Eb-n


Szabó Nikoletta a 70 kg-osok között bronzérmet nyert az angliai Crawley-ben rendezett paracselgáncs Európa-bajnokság zárónapján.



A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) tájékoztatása szerint Szabón kívül szombaton a plusz 100 kg-os súlycsoportban Papp Gábor lépett tatamira, aki ötödik lett.



A magyarok egy harmadik és három ötödik hellyel zárták a kontinensversenyt.


 
T

TH6777

Vendég


Csonka András megnyerte az egyéni versenyt a Buenos Airesben zajló para-asztalitenisz Világkupa-viadalon.

A másik magyar résztvevő, Zborai Gyula a legjobb nyolc között búcsúzott.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szombati tájékoztatása szerint a 8-as sérültségi kategóriában indult Csonka veretlenül, játszmaveszteség nélkül jutott tovább selejtezőcsoportjából. Az elődöntőben a magyar játékos óriási csatában, 0-2-es játszmaállásról fordított 3-2-re svéd ellenfelével szemben, az aranyéremért pedig brit riválisát múlta felül 3-1-re.
A 9-es kategóriában Zborai Gyula két győzelemmel és egy vereséggel a második helyen zárt kvalifikációs csoportjában, majd a negyeddöntőben hiába nyerte francia riválisa ellen 11-2-re az első szettet, ezt követően három játszmát elveszített és kiesett.​
 
T

TH6777

Vendég
Speciális varázslat
2011. 12. 21. 08.58

<RIGHT>
paralimpikonok8_xlsport.jpg



A paralimpia szó ismerősen cseng mindenki számára. Nincs olyan sportember, aki ne hallott volna a mozgáskorlátozottak legjelentősebb eseményéről. Ám létezik egy másik szervezet, amely szintén a fogyatékosok számára, az értelmileg sérült embereknek nyújt segítséget a sportoláshoz: ez a Speciális Olimpia Mozgalom.




Krecsik Adrienn:
A szervezethez már nyolcéves kortól lehet csatlakozni, felső korhatár nincs. Az enyhe, a középsúlyos vagy az értelmileg súlyosan sérült, továbbá halmozottan fogyatékosok csatlakozhatnak a mozgalomhoz, amely mintegy 4500 igazolt sportolót tart nyilván. A regisztráltak közül hozzávetőleg 1900-an tizennyolc év alattiak. A fiatal sérültek azért csatlakoznak a szervezethez, mert be akarják bizonyítani, hogy lehet teljes életet élni fogyatékosságuk ellenére is, s hogy az élet a sport révén lehet kerek egész a számukra. Az értelmi sérült emberek is képesek tanulni, és ez által a társadalom tagjává válni, a sportolás élvezete pedig megadja nekik mindazt, ami hiányzik az életükből, s megélhetik azt az örömöt, amelyet azelőtt soha nem tapasztaltak: sportolóvá válnak. Igazi sportolóvá.
A Speciális Olimpia Mozgalom éves szinten 21 sportágban 80-90 eseményt rendez: területi versenyeket, téli és nyári nemzetközi játékokat, Európa-bajnokságokat és az európai nemzetek különféle vetélkedőit. A csúcseseménynek a téli-, és nyári világjátékok számít, a versenyzőket éppen úgy szakemberek készítik fel, mint ép társaikat.
Minden nap keményen dolgoznak, a siker vágya hajtja őket. Bár a sportágakat valamelyest átformálták számukra.



A halmozottan sérülteknek, például, az úgynevezett mozgásélményprogramot hoztak létre: ennek keretein belül a legsúlyosabb értelmi fogyatékossággal élők is össze tudják mérni tudásukat. Az ő esetükben alapkritérium az értelmi fogyatékosság, s az is, hogy párosuljon hozzá egyéb, látás- vagy hallássérülés. Számukra az olyan sportágakat, amelyeknél elengedhetetlen a mozdulatok kifinomultsága – ilyen a torna és az atlétika –, átalakították olyanná, hogy ők is el tudják végezni a gyakorlatokat. Rendezvényeik nem csak sporteseményeket foglalnak magukban, hanem más kísérőprogramokat is. Bevonják a családokat az eseményekbe, s a mozgalom talán legjelentősebb és legnépszerűbb programja az egyesített sportolás, amikor épek és fogyatékosok együtt mérkőznek meg, egy csapatban játszanak, együtt futják le az adott távot.
– Az iskolák hatalmas érdeklődést mutatnak a program iránt, jelenleg nincs is elég oktatónk erre a célra – mondja Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia elnöke. – Az óvodásoktól az egyetemistákig szintenként folyik az oktatás, s valamennyi réteg jól fogadta az előadásokat. A kezdeményezés fő célja, hogy az épek közelebbről is megismerjék a fogyatékkal élőket, s az is, hogy önkéntesekké váljanak a szövetség mellett, részt vegyenek a versenyeinken, rendezvényeinken.
A versenyszisztéma több lépcsős. A vetélkedőkre kvalifikáció alapján lehet bejutni, ezeken felmérik a versenyzők képességeit. A résztvevőket teljesítményük és koruk szerint osztják csoportokba, így a versenyeken minden résztvevő megközelítőleg azonos eséllyel indul a saját kategóriáján belül. Így nem lesz lekörözött futó, és nincs megalázó pingpongvereség sem.

Az elmondottak dacára igaz: a társadalom, sajnálatos módon, még mindig nem tudja kezelni a helyzetet, amikor értelmi fogyatékossal találkozik. Sokan el sem hiszik, hogy ezek az embertársaik bármit is felfognak abból, ami körülöttük zajlik.

Felvetődik a kérdés: az értelmileg sérült sportolók vajon mennyire vannak tudatában annak, amit csinálnak?
Lengyel Lajos szerint ezek a fiatalok jobban, eltökéltebben akarják elérni a kitűzött célt, és még keményebben dolgoznak érte, mint az épek. Minden mozdulatukkal arra törekszenek, hogy jobb eredményt érjenek el.
– Igenis értékelik, ha érem kerül a nyakukba és ők is, mint az átlagos emberek, tudatában vannak a sikernek, érzik a győzelem ízét. A helyén tudják kezelni, hogy ha épen nem aranyat nyernek. Motiválja őket, hogy megmutassák, mit tudnak, mire képesek. Ösztönzőleg hat rájuk a távolság legyűrése, a rendkívüli súlyok felemelése, a másik csapat legyőzése. De az eseményeken mindenekfelett a sportszerűség szelleme dominál. Bámulatos, mennyire odafigyelnek egymásra, s nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Sokat lehet tanulni tőlük.

A sport nem csak felszabadít és célt ad, hanem terápiás célokat is szolgál, hiszen a mozgás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren is fejlődnek, főleg a fiatalok. A mozgalomba belépő sérültek nem tragédiának fogják fel a sorsukat.

– A sport minden egyes embernek megmutatja, hogy valójában szükség van rá a világban. Az egészséget óvja, az aktivitást fenntartja. Bizonyos szempontból értelmet ad az életnek, hiszen célt ad a versenyzőnek, amelyért áldoznia kell, le kell járnia minden nap az edzőterembe a minél jobb eredmény elérése érdekében – magyarázza az elnök.

A világversenyeken zsúfolásig megtelnek a lelátók. Olykor nagy családi ünnepségnek hat egy-egy verseny, hiszen jelen vannak a szülők, a nagyszülők, akik rettentően büszkék a gyerekeikre, unokáikra. Hihetetlen ováció és szeretet fogadja versenyzőket. Ez is szép példája az összefogásnak és az integrációnak.

– A sok elkeseredett embernek érdemes egyszer eljönni, és megnézni a versenyeket, mert nálunk biztosan rádöbben: igenis van értelme az életnek, akárhogy is alakuljon az ember sorsa – említi Lengyel.

– Ha valaki ellátogat egy eseményünkre, bizonyosan a mozgalom mellett marad, élményekkel gazdagodva tér majd haza. Ismeretségeket, barátságokat köt, s ezek egy életen át elkísérik őt és fogyatékos társát is.


A Speciális Olimpia Mozgalom sportágai:

atlétika, asztalitenisz, erőemelés, bowling, kerékpár, kézilabda, gyorskorcsolya, műkorcsolya, görkorcsolya, judo, kosárlabda, labdarúgás, padlóhoki, sí, tenisz, tollaslabda, torna, úszás, valamint a mozgásélményprogram.
 
T

TH6777

Vendég
BÚÉK!

A fogyatékkal élők példaképe lett Szekeres Pál


szekeres_pal2_xlsport.jpg



Húsz évvel korábban, 1991-ben vagyunk: a magyar vívóválogatott a bonni Világkupa-versenyről tart Budapestre, a sportolók a kisbusz hátsó traktusában kártyáznak. Aznap a korábbihoz képest más ülésrend alakul ki, ami Szekeres Pál további életét döntően befolyásolja.


A kisbusz lesodródik az útról, a borzalmas baleset után két magyar vívót mentőhelikopterrel szállítanak a kórházba. Társáról először azt hiszik, nem éli túl a tragédiát, de szerencsére tévednek a mentősök. Szekeres Pálra gerincstabilizáló műtét vár, kiderül, soha többé nem állhat a lábára.
Hét hónapos kórházi kezelés előtt áll. Iszonyatos fájdalmai vannak, lelke és élete romokban. Huszonhat éves, amikor a válogatottság és az egzisztenciálisan is biztató jövő a szántóföldbe csapódó mikrobusszal befejeződik. A tegnap még olimpiai érmes vívó tolószékbe kényszerül. Meg akar halni. Nem bírja. Nincs tovább. Szörnyű időszak jön.

A főiskolai államvizsga, a budapesti világbajnokság értelmét veszti. Utóbbit a kórházban tévén nézi. A nyugati utazások, a világfiak irigyelt élete, a válogatottsággal járó előjogok megszűnnek. Már nincs jelentősége a korábban sokra tartott dolgoknak: a sportolói körökben a rendszerváltozás előtt életformaszerűen űzött csencselésnek, az ebből vett BMW-nek, a Római-parti öröklakásnak, az olimpiai bronznak, a világranglista-vezető pozíciónak. Semminek. Az életnek sem.


Egy évet ad magának: ha nem változik valami, vége


Az orvos nem kertel: szemébe mondja, önnek ezt és ezt a gyógyszert kell szednie állapota stabilizálásához; ilyen és ilyen segédeszközökre lesz szüksége, ahhoz hogy létezni tudjon. Amikor távozik a doktor, rájön: már nem meggyógyítani akarják, hanem a kerekes székes életre megtanítani… Elmúlik a nyár, az ősz, de a hét, kórházban eltöltött hónap alatt sem változik semmi. Úgy érzi, ez az élet nem kell neki. Eldönti: egy évig mindent megtesz, de ha ezután is hasonlóan érez, akkor nem folytatja a harcot. Feladja.


Átesik a holtponton


A rehabilitációs osztályra kerül, ahol teljesen legyengült szervezetét végtelenül szisztematikus munkával egyre jobb állapotba hozzák. Mint egy edzőtáborban. Naponta súlyzós edzés, kerekes székes gyakorlatok. Barátnőjét, akivel csupán néhány együtt töltött hónap köti össze, felhívja a kórházi ágyról: közli, már nem ugyanaz az ember, mint akit megismert, ezért szakítani akar. A nő hallani sem akar erről, így megpróbálják, működik-e a kapcsolat a drámaian megváltozott körülmények között is. A baleset keménységet és fegyelmezettséget hoz elő belőle. A kórházi szobában egymásnak adják a kilincset a családtagok, barátok, ismerősök. Sok ember segít, de ez egy olyan csata, amit egyedül kell megvívnia. Átesik a holtponton. Úgy érzi, igazán csak egyetlen dolog fontos: az életben maradás.


Helyettes államtitkár

Utólag azt mondja, amit végigcsinált, arra mindenki képes, semmivel sem különb másoknál. Legfeljebb annyival tud többet, hogy élsportolóként ismeri, mit bír a teste. A baleset után annyit foglalkozik vele a média, hogy közéleti figura lesz. Korábban Magyarországon a mozgáskorlátozottaknak alig volt megszólalási lehetősége. Szekeres Pál lesz a zászlóvivő. Rádöbbenti az országot, a fogyatékkal élők ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint az egészségesek.

A különbséget csak az egészségesek érzik…

Csodával határos módon visszatér a pástra is: a német kerekes székes válogatott edzője egy belgiumi edzőtáborba invitálja a kórházból, szeretné, ha felkészülne az Európa-bajnokságra. Nincs nagy kedve hozzá, de elindul. Megnyeri.

Később háromszoros paralimpiai aranyérmes vívó lesz belőle.

Civilben a fogyatékkal élő szószólójává válik, óriásit lendít sorstársai társadalmi elfogadottságán. Azon kevesek közé tartozik, akinek meg sem kell szólalnia ahhoz, hogy hitelesnek tartsák: életútja és tettei megteszik ezt helyette. Két diplomát szerez, jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Ha nincs a balesetem, soha nem lesz belőlem államtitkár, mondja. Ő a világ egyetlen olyan sportolója, aki olimpián és paralimpián is érmet nyer. Barátnője igent mond neki. Három gyermeküket közösen nevelik.
 
T

TH6777

Vendég
Újabb két magyar bronz a németországi kerekesszékes vívó Vk-n


A pénteki nyitónaphoz hasonlóan szombaton is két bronzérmet szereztek a magyarok a németországi Malchow-ban zajló kerekesszékes vívó Világkupa-versenyen.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) tájékoztatása szerint a női tőrözők versengésében az A sérültségi kategóriában Krajnyák Zsuzsanna, a B-ben Pálfi Judit szerezte meg a harmadik helyet.

Pálfi a negyeddöntőben a másik magyar indulót, a végül hatodikként zárt Dani Gyöngyit győzte le.

Az utolsó napon, vasárnap a férfi tőrözők egyéni viadalában és a női párbajtőrözők csapatversenyében lesznek érdekeltek a magyarok.
 
T

TH6777

Vendég
Világbajnok!

Kerekesszékes vívó Vk - Szekeres Pál aranyérmes Malchowban


Szekeres Pál megnyerte a tőrözők versenyét a B sérültségi kategóriában vasárnap a németországi Malchowban rendezett kerekesszékes vívó Világkupa-viadal zárónapján, míg a magyar női párbajtőrcsapat a második helyen végzett.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) tájékoztatása szerint a 34 tagú mezőnyben Szekeres a selejtezőket négy győzelemmel és egy vereséggel zárta. A folytatásban a nyolcaddöntőben amerikai, a negyeddöntőben francia, a fináléba kerülésért olasz, az aranymeccsen pedig ukrán riválist győzött le.

A Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna összeállítású párbajtőrcsapat kiemeltként az elődöntőben kezdett, ahol 45-32-re verte Lengyelországot.

A fináléban Kína túl erős ellenfélnek bizonyult, az ázsiaiak 45-30-ra nyertek.

A magyarok egy-egy arany- és ezüst-, illetve négy bronzéremmel zárták a németországi Vk-viadalt.
 
T

TH6777

Vendég
Világbajnok sportoló is segít Petinek





boronkay_peter.jpg



Egyedülálló játékot indított a Facebook-on a Hajrá Peti! Alapítvány. Népszerű emberek személyes tárgyaikkal támogatják az akciót, amelynek célja, hogy az internetezők az adójuk 1 százalékával segítsék a szervezet munkáját. A játékosok megnyerhetik például azt a Mountain Bike kerékpárt, amit Boronkay Péter kétszeres világbajnok, négyszeres Európa-bajnok paratriatlonista ajánlott fel.
A játék május 18-ig tart.

Varga Peti másfél éves volt, amikor félrenyelt egy szőlőszemet, majdnem megfulladt, és öt percre a klinikai halál állapotába került. Az oxigénhiány miatt elveszítette látását, megbénult és agykárosodást szenvedett.

A Hajrá Peti! Alapítvány azért jött létre, hogy őt és a hozzá hasonló gyerekeket segítse a gyógyulásban.

- Peti folyamatosan külföldi kezelésekre jár, és rengeteget javult az állapota. Visszanyerte a látását, és már szellemileg is ott tart, ahol a saját korosztálya, a hatévesek.

Az alapítvány segélykoncerteket szervez, és tavaly ismert magyar előadóművészek összefogásával egy klipet is készített Váltsd valóra! címmel. Eddig kilenc beteg gyereket segítettünk, és hamarosan további gyermekeket is pártfogásunkba veszünk. Az alapítvány pályázatot hirdetett, várjuk az agysérült gyerekek családjainak jelentkezését március 1-ig. A pályázatról a www.hajrapetialapitvany.com oldalon lehet több információt olvasni – mondta Nánási Péter, a Hajrá Peti! Alapítvány elnöke.
A szervezet idén a Facebook oldalán indított játékkal szeretné felhívni a figyelmet a beteg gyerekekre, és arra buzdítani az internetezőket, hogy segítsék az alapítványt az adójuk 1 százalékával. Az ügyet ismert emberek is felkarolták. Boronkay Péter kétszeres világbajnok, négyszeres Európa-bajnok paratriatlonista, az Év parasportolója szavazás második helyezettje egy dedikált Mountain Bike kerékpárt ajánlott fel a játékosoknak.

-Megtisztelőnek érzem az alapítvány felkérését, hiszen magam is érintett vagyok. A hétköznapokban egy olyan integrált közoktatási intézményben dolgozom, ahol értelmileg és mozgásukban korlátozott gyerekekkel foglalkozunk. A növendékeink szülei hasonló problémákkal küzdenek, mint Peti szülei, ezért naponta látom, mekkora szükségük van a segítségre – mondta Boronkay Péter. Az élsportoló jelenleg Tunéziában edzőtáborozik, ahol az áprilisi, izraeli paratriatlon Európa-bajnokságra készül.

A Hajrá Peti! Alapítvány játékához Rudolf Péter színművész az Üvegtigris 2 című film csapóját, Geszti Péter előadóművész pedig egy eredeti, dedikált Rapülők pólót, egy Jazz+Az DVD-t és egy Gringo Star CD-t adományozott. Váczi Eszter énekesnő egy dedikált CD-csomagot ajánlott fel az eddig megjelent lemezeivel, míg Gerendás Péter előadóművész egy dedikált Fender akusztikus gitárral segíti a játékot, amely
2012. május 18-ig tart.
 
T

TH6777

Vendég
Öt arany-, három ezüst-, öt bronzérem az egri paraasztalitenisz-versenyen


2012. 03. 05. 06.18

<RIGHT>


berecki_dezso_xlsport.jpg



A magyarok öt arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel zárták az Egerben másodszor megrendezett Hungarian Open nemzetközi paraasztalitenisz-versenyt, melyen értékes világranglista-pontokért is folyt a küzdelem.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vasárnapi tájékoztatása szerint az együttes legeredményesebb játékosa az egyéniben és csapatban is aranyérmes, londoni kvótával rendelkező Berecki Dezső (10-es sérültségi kategória) lett.
Egyéniben a másik két londoni induló, Csonka András (8) és Pálos Péter (11) is az első helyen végzett.
Rajtuk kívül még Zborai Gyula (9) győzött.

Aranyosi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt tanítványai szereplésével, azt viszont sajnálta, hogy a sajátos pontszámítási rendszer miatt sokan visszaléptek a viadaltól.
"Megváltoztatták a világranglista-pontok számításának szabályait, az új rendszerben, ha valaki nála gyengébb játékostól szenved vereséget, akkor elveszíti pontjai egy részét, és hátrébb kerülhet a rangsorban" - mondta a szakember. "Emiatt Egerbe több klasszis nem jött el, mert nem akarta a már megszerzett pontjait kockára tenni. Londonban a világranglista alapján készítik el a kiemeléseket a paralimpia sorsolása előtt, így mindenki számolgat és taktikázik. A versenyzőim teljesítményével nagyon elégedett vagyok, különösen Csonka Andrással, aki két előtte álló versenyzőt is legyőzött, így ő mindenképpen előrébb kerül a rangsorban. Nyert a paralimpiai és világbajnok belga Mathieu Loicq ellen is, ő azonban sajátos rendszer következtében Andris mögött volt, ezért a világ legjobbjának legyőzéséért nem járt plusz pont, igaz nem is veszítette el a már meglévőket."
Ezüstérmes lett Major Endre (1), Arlóy Zsófia (8) és Berecki Zsolt (10).

A harmadik helyet szerezte meg Bicsák Bettina (8-10 összevont kategória), Molnár Dóra (6-7) és csapatban a Kuli István, Kollár László (11), az Arlóy Zsófia, Bicsák Bettina (6-10) és a Barabás Balázs, Dollenstein János (3) összeállítású duó.

 
T

TH6777

Vendég
Paralimpiai bajnok vendég a pécsi stadionban


2012. 09. 29. 05.57

<right style="text-align: center; "> </right>

<right>
sors1_320x240.jpg
</right>



Sors Tamás lesz a díszvendége a vasárnapi Pécsi MFC-Újpest bajnoki mérkőzésnek.

A paraúszó Londonban megvédte bajnoki címét, sőt egy ezüst- és egy bronzérmet is szerzett.

A PMFC szurkolói a mérkőzés előtt köszönthetik az immár kétszeres paralimpiai bajnokot.
 

NAGYKUKAC

Állandó Tag
Állandó Tag
100 nap múlva Téli Paralimpia Szocsiban!

para_Szocsi%202014.jpg


Pontosan 100 nappal a téli Paralimpiai Játékok előtt a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke, Sir Philip Craven kijelentette: biztos benne, hogy a 2014-es játékok nézettsége rekordokat dönt majd, hiszen minden nagy csatornával megtörtént már a szerződéskötés.
„100 nappal a kezdés előtt, több közvetítési szerződésünk van, mint a Vancouveri játékok előkészületeinek e szakaszában, ezért vagyunk biztosak a kiemelkedő nézettségben”- mondta a nemrég újraválasztott egykori paralimpikon.

„Az NBC-vel kötött megállapodásunk óriási előrelépés, ami megnyitja majd a játékokat új nézők milliói számára, akik először követhetik majd a paralimpiai játékokat a televízión keresztül.”- tette hozzá.

Az adatok szerint az előző Vancouveri Téli Paralimpia világszerte –rekord számú - 1.6 billió nézőt vonzott a képernyők elé. Londonban ez a szám 3.8 billióra ugrott és az IPC bízik benne, hogy az érdeklődés kihatással lesz a Szocsi játékokra is.

Sir Philip Craven felszólította az orosz népet, vegyenek részt az eseményeken és szurkoljanak a sportolóknak, hiszen a rendező országnak esélye van felkerülni az éremtáblázat tetejére a vancouveri második hely után.

Az orosz város 45 országból 750 para sportolót vár a március 7. és 16. között 5 sportágban - alpesi sí, biatlon, északi sí, jéghoki, kerekesszékes curling – megrendezésre kerülő versenyekre.

Magyarországot a két alpesi síző: Dani Gyöngyi és a látássérült Balogh Zsolt (és kísérője Fábián Attila) képviselik majd 100 nap múlva Szocsiban.

4highres_00000402081308.jpg
upload_2013-11-28_15-3-0.jpeg upload_2013-11-28_15-4-51.jpeg
 
Oldal tetejére