Magyar legyen-e a fiam?

1992 óta élek Amerikában, immár kettős állampolgárként. A fiam 2002-ben született New Yorkban. Mint egyedülálló anya, többször is hazahoztam, hogy megszerettessem vele Magyarországot is.

Legutóbb lehetőséget adtam neki, hogy ha tetszik, egy évet Magyarországon tölthetünk: járhat az amerikai iskolába, azzal a feltétellel, hogy mélyebb ismereteket szerez a magyar kultúráról, szokásokról, és megtanul magyarul. Ez év július 23-án érkeztünk meg. Egy héttel később elmentem az iskolába, hogy diákigazolványt kérjek, mivel a BKV felhívta a figyelmünket, hogy a diákbérlet csak igazolvánnyal érvényes.

Bementem a II. kerületi okmányirodába, de csak hogy megmondják, mi az eljárás az igazolvány kiadásához. Legnagyobb megdöbbenésemre egy hatalmas irathalmazt nyomtak a kezembe azzal, hogy: először is nekem kell egy lakcímkártya, de ezt csak úgy kapom meg, ha van érvényes személyi igazolványom, de a személyi igazolványt csak úgy állítják ki, ha bizonyított, hogy tényleg magyar vagyok (annak ellenére, hogy 2013 áprilisáig még érvényes magyar útlevelem volt), tehát már beletettek egy visszahonosítási kérelmet is…

És majd ha én kész vagyok, utána jöhet a fiam dolga is, végigmegyünk ugyanezen a procedúrán vele is, egészen az anyakönyvi kivonat kiállításáig. Teljesen összeroskadva tántorogtam ki a hivatalból. Három hónapos, kínkeserves levelezés következett, melynek során az egyetlen helyes információ, amelyet a közigazgatási minisztériumtól kaptam, az egyik kormánybiztostól származott: ő arról tájékoztatott, hogy semelyik fent leírt procedúra nem lett volna szükséges ahhoz, hogy a fiam diákigazolványt kapjon.

Bárki, aki Magyarországon tanul, jogosult rá. Viszont itt következett az, ami megrengette abbéli hitemet, hogy helyes döntést hoztam-e, amikor úgy határoztam, egy éven át megismertetem a fiamat a hazámmal – a hazájával. Kaptam ugyanis egy idézést a gyámhivataltól, amelyben szigorúan felszólítottak, hogy jelenjek meg a színük előtt, mert egyébként komoly büntetés fenyeget. Mint kiderült, a magyar állam a Rákosi-kormány fénykorában meghozott 1952. évi IV. törvény 41. § (1) alapján kötelezheti az állampolgárait arra, hogy törvényszerűen hazudjanak.

Egész egyszerűen: a fiam magyarországi anyakönyvezése csak úgy lehetséges, ha kitalálok neki egy apát. Számomra egyszerűen érthetetlen, hogy a magát demokratikusnak hirdető magyar állam hogyan tarthat fenn és védhet meg egy még kommunista időben meghozott és a mai napig is aktívan használt törvényt, miközben a miniszterelnök szerint azokban az időkben a kormány, a törvények semmibe vették az egyént, az egyén szabadságát.

Ami még megdöbbentőbb, hogy nem elég, hogy még mindig hatályos egy ilyen törvény, de senki sem látja át, hogy milyen diszkrimináló, ezenkívül emberileg, személyiségben és a gyermekre nézve is sértő, megalázó, és – a deklarált céllal ellentétben – több hátrányt, mint védelmet jelent. E törvény alapján a kormány megbélyegez engem: morálisan nem egyenértékű személynek tekint, megsérti az alapvető szülői jogomat, és önkényesen eldönti, hogy milyen védelem kötelező a családomnak, annak ellenére, hogy semmiféle érvet nem tud felhozni, miért szorul védelemre a fiam.

Ugyanakkor felhívja a fiam figyelmét, hogy egy kitalált apa személye nélkül ő hátrányos helyzetben van. Ez a törvény a nőkre nézve megalázóan diszkrimináló, emberi és családi jogokat sértő, elfogadhatatlan. A törvény kijelenti, hogy egy anya magában semmit sem ér. Kíváncsi vagyok, hogy a jogszabály ugyanígy rendelkezik-e, ha egy egyedülálló férfi nevel gyereket, és az anya ismeretlen! Követelik-e ott is, hogy a férfi kitaláljon egy fiktív anyát? Mélységesen sajnálom, hogy ezzel a törvénnyel nem voltam tisztában, mielőtt elhatároztam, hogy egy év munkát kihagyok, csak azért, hogy itt éljünk, és a fiam megismerje Magyarországot.

Roppant furcsának találom, hogy képtelenség pontos útmutatást kapni azzal kapcsolatban, immár az egész ügyintézési rend ismeretében, miért nem tudom visszavonni az anyakönyvezési kérelmemet. Ha én ennek a törvénynek a tudatában vagyok, sohasem engedtem volna a fiam anyakönyveztetését! Én abban a hitben érkeztem Magyarországra, hogy különleges alkalmam lesz bemutatni a hazámat a fiamnak, és megszerettetni vele. Micsoda jó esély lehetett volna népszerűsíteni a hazát a már nem itt élőknek!

Ehelyett semmi mást nem kaptunk a végtelen hosszúságú és pokoli fordulatokat tartogató ügyintézés során, csak megalázást, az irodákban pedig szakmailag hozzá nem értő, de annál inkább udvariatlan hozzáállást tapasztaltunk, mióta itt vagyunk. Roppant elszomorító a különféle intézmények elkeseredett erőfeszítése azzal kapcsolatban, hogy mind engem, mind a gyermekemet a még kommunista időben létrejött megalázó és diszkrimináló törvény alá kötelezzenek. Az új alaptörvény gyönyörűen kinyilvánítja, hogy „Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét”.

De ennek ellenére foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá. Négy minisztérium és ki tudja hány államtitkárság dilettáns módon dobálgatja hónapok óta az ügyünket. A válaszok, amelyeket kapunk, egy amatőrtől is szégyenteljesek, nemhogy végzett jogászoktól. Legjobb esetben is hiányosak, nem a megfelelő jogszabályokra hivatkoznak, nem hajlandók szakszerű, részletes állásfoglalást adni. Olyannyira fontos a mundér becsületének a megvédése, hogy – csak a példa kedvéért – már a harmadik helyről is azt hallom: az egyetlen megoldás az anyakönyvezés megsemmisítésére, hogy a fiam mondjon le az állampolgárságáról (érdekes, mivel de facto nincs is neki).

Ez kívánatosabb megoldás a kormány számára, mint esetleg elismerni, hogy ennek az eljárásnak a során szinte minden folyamatában hibát követtek el, és ne adj’ isten összefogóan átnézni a törvényeket, jogszabályokat, szakértelemmel autentikusan interpretálni a gyermek mindenek feletti érdekét. Huszonegy éve élek külföldön, az Amerikai Egyesült Államok teljes jogú szavazó állampolgáraként. Milyen jogokat követelhet még a magyar állam magának a gyermekemmel kapcsolatban? A jogszabályok homályosak, elavultak, nem szankcionálhatók, és sok esetben teljesen használhatatlanok.

Milyen jogon kritizálja a kormány a szomszédos országokat, mondván, semmibe veszik az ott élő magyarság jogait, amikor itthon ez a kormány ugyanazt teszi, csak még sokkal szemérmetlenebbül? Még úgy is megengedi magának, hogy sértő, megalázó törvényeket erőszakoljon ránk, hogy nem is élünk ennek az államnak a területén. A beszámolómnak főleg az volt a célja, hogy felhívjam a külföldön élő honfitársaim figyelmét: óvatosan kell értelmezni a magyar állampolgárság felvételét, mert a kormány megtévesztő módszereket alkalmaz, és utána csak a szükségesnél jóval kegyetlenebb választást enged a jogorvoslatra.

Ugyanakkor a miniszterelnök úrnak pedig azt üzenem, hogy a külföldön élőktől a magyarság szeretetét/ápolását nemcsak a médiában kell kérni, elvárni, demagóg módon erőltetni – a hivataloknak is meg kell tenniük mindent. Ha valaki egy nagy horderejű döntést hoz csak azért, mert úgy gondolja, hogy a leszármazottjának is kötődnie kell az ő hazájához, akkor igenis megérdemli, hogy tiszteletben tartsák a személyiségi jogait. Alakítsanak ki olyan körülményeket, hogy egy egyszerűnek és talán még nagyszerűnek is tűnő ötlet – mint felébreszteni a hazaszeretetet a már nem Magyarországon élőkben – ne fulladjon ilyen rémálomba.

Papp Annamária

Csatolás megtekintése 1138803
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen jol latod (szerintem) az USA-beli eletet! 53 ves eretsegi talalkozon beszeltunk errol sokat ,mert meseltek a ,,kivandorolt" baratok! SOK evtizedes tapasztalatot osztottak meg ,es bizony magas szinten mukodik az agymosas!!!! Hogy jobban elnek ,nincs napi gondjuk az biztos ,de nem olyan,,hapy" az elet!.Meg fiatal vagy elmegy ,meg ott a rozsaszin kod ,de kesobb latod a valosagot! Eszed ,iszod a sok egeszsegtelen etelt,amit sajnos Europa is at vett. Magasabbrendunek kepzelik magukat,azt a benyomast keltik,hogy orokke elnek ,ezaltal infantilisnak tunik az a,,nagy jokedv es boldogsag"!!! EZ AZ EN szemelyes velemenyem ,csak mivel ,,iritalt "a tema ezert reagaltam ra! Kulonben minden ember dontse el melyik orszagban akar elni!!!
:) Kis híján fizikai rosszulléttel reagáltam az Amerikában dívó ifjúság mániára. Beszálltam a liftbe egy asszonnyal, akinek az arca olyan feszesre volt húzva, hogy az arcizmai már nem tudtak mozdulni. Az öltözéke huszonéveshez illő. A nyakán (talán takarásnak) kacér sál. A kezét felemelte, hogy megnyomja az emelet gombját, és egy 80 éves bütykös, eres kéz jött fel. Nem a korral járó elváltozások miatt undorított a kéz, hanem az összképpel való inkompatibilitása miatt. A hazugság, az, hogy valaki ennyire képtelen megbékélni a korával, hogy ekkora társadalmi nyomás nehezedik rá... Mindenáron fiatalnak mutatkozni. Nem baj, ha nem igaz. Az ember méltósága hiányzott ebből a szerencsétlen asszonyból. És nem egyet láttam ilyet.
Nagyon sajnálom, hogy hozzánk is begyűrűzik ez az ostobaság. Nem annyira a más ostobasága zavar benne, hanem a hazugság, a felszínen való mozgás, a szemlélet, amit tükröz.
 
Utoljára módosítva:

Szikráz

Állandó Tag
Állandó Tag
hmmmmm
Hogy is van ez? Azok akik haszonszerzés céljából kiirtották egy földrész őslakosait nem barbárok?
Akik több millió embert raboltak vagy raboltattak el egy másik földrészről, hogy rabszolgaként használják őket nem barbárok?
Azok akik a mai napig mondvacsinált ürüggyel más földrészeken háborúkat kezdenek pusztán csak azért hogy az ott található értékeket elrabolják, nem barbárok?
Áruljátok már el nekem, ezeknek a hú de szuper lényeknek kik voltak az elődeik, honnan kerültek az elődök, ősök ebbe a szenzációs jaj de nagyon szuper országba?
Honnan is érkeztek az indián őslakosokat kiirtó földfoglaló őseik? Csak nem a BARBÁROK lakta Európából?
Hány millió ember vére tapad az őseik kezéhez? És hány millió embernek kell még vérét venni, hogy megtarthassák ezt nem barbár szenzációs országot, és a vele járó hatalmat?

Valóban büszke lehet mindenki arra hogy megtagadja a Szülőhazáját, és ezek között a makulátlan emberek között élhet az új hazájában!
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
@cdurmol : Azért kérlek gondolkozz már el rajta, melyik a jobbik: Ez a civilizációs büszkeségtudat, magabiztosság, kultúrmissziós hit, ami az USA- jellemzi, vagy az a depressziós mentalitás, az állandó emlegetése az egykori állítólag dicső múltnak, ami a magyarság sajátja?!

Arról nem is beszélve, hogy a magyarok szerint kb az egész világ ellenség, mert ugye mindenki a szerencsétlen Magyarországot akarja elfoglalni, őket elnyomni, mindenki összeesküdött ellenük... Ez mennyiben másabb mint amit az USA hisz, hogy a barbárok készek lennének őt elpusztítani, ha nem lenne elég erős?!

Mert szerintem ez csak annyiból más, hogy az USA nem csak sopánkodik emiatt, hanem tesz is ellene, méghozzá egyelőre sikeresen.

A különbséget kiemelem neked a két nép mentalitásában e táblázat által, jó?

Magyar ..................................................................... USA
Sírva vígad a magyar «» Mi élünk a legboldogabban
Magyar az, aki magyarnak született «» Amerikai az, akinek megadjuk az állampolgárságot
Mindenki, az egész világ kicseszik velünk «» Mindenki kicseszne velünk, ha tudna, DE MI NEM HAGYJUK!
Mi az egyik legnyomorultabb nemzet vagyunk «» Mi vagyunk a legerősebbek és leggazdagabbak és legtutibbak, és minden más ami pozitív
Kis ország vagyunk «» Nagy nép vagyunk már most is, és még nagyobbak leszünk!
Bűnös nép vagyunk «» Mi vagyunk a kiválasztott nép
El fog tűnni a magyarság «» Szent küldetésünk van, s idővel az egész világnak mi leszünk a vezetői
Régen nagy nép voltunk, most senkik «» Mi teremtettük meg a Föld egyetlen olyan kultúráját, ami picit is említésre méltó, s máig fennáll
Szinte senki se beszél magyarul «» Mindenki a mi nyelvünket beszéli vagy próbálja beszélni = A mi nyelvünk a Világnyelv

Na most, szerintem könnyű eldönteni, melyik mentalitás az egészségesebb, hasznosabb, sőt, még az emberileg vonzóbb is... Vagy szerinted talán nem az amerikai-e az ami megtestesíti a „pozitív gondolkodásmódot”?!
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
hmmmmm
Hogy is van ez? Azok akik haszonszerzés céljából kiirtották egy földrész őslakosait nem barbárok?
Akik több millió embert raboltak vagy raboltattak el egy másik földrészről, hogy rabszolgaként használják őket nem barbárok?
Azok akik a mai napig mondvacsinált ürüggyel más földrészeken háborúkat kezdenek pusztán csak azért hogy az ott található értékeket elrabolják, nem barbárok?
Áruljátok már el nekem, ezeknek a hú de szuper lényeknek kik voltak az elődeik, honnan kerültek az elődök, ősök ebbe a szenzációs jaj de nagyon szuper országba?
Honnan is érkeztek az indián őslakosokat kiirtó földfoglaló őseik? Csak nem a BARBÁROK lakta Európából?
Hány millió ember vére tapad az őseik kezéhez? És hány millió embernek kell még vérét venni, hogy megtarthassák ezt nem barbár szenzációs országot, és a vele járó hatalmat?

Valóban büszke lehet mindenki arra hogy megtagadja a Szülőhazáját, és ezek között a makulátlan emberek között élhet az új hazájában!

Beírásod pompás példája a kettős mércének. Igen, az amerikaiakat ezek a bűnök mind terhelik - de ez nem számít, mert effélék minden népről elmondhatóak! A magyarok például nem irtották-e ki vagy űzték el a Kárpát-medencében itt talált avarokat?! És micsoda kétségbeesett erőlködéssel próbálják bizonygatni, hogy nekik őseik a hunok, mintha olyan nagy dicsőség volna annak a hun népnek a leszármazottjának lenni, amely végiggyilkolta az akkori Európát!

De az összes mindenki akia HomoSapiens faj tagja éppily bűnös, mert miattuk haltak ki a Neander-völgyiek ugyebár... De kicsit előremenve az időben, megállapították, hogy Európa több hullámban népesült be, a Neandervölgyiek után jöttek azok a Homók, akiknek a maradványai pld a mai baszkok is. Ezeket szinte mind kiirtották az utánuk jövő népcsoportok, akik főként a Közel-keletről vándoroltak be. Azaz a te érvelésed logikája szerint minden mai európai szégyenében öngyilkos kéne legyen, hogy a baszkok visszakapják egész Európát, mert az őket illeti meg egykori őseik szerint!

Szóval ez mind olyasmi, aminek marhára semmi köze egy nép MAI állapotának megítélésében. Érvelésed tipikusan magyar stílusú, büszke lehetsz rá: „Az Ősök bűne”! Illene hogy az amcsik állandóan lehajtott fejjel sunnyogjanak, s ne merjenek a szemedbe nézni, mert az őseik bűnöket követtek el!

Baromság. Ez olyan, mint amikor a Biblia szerint Isten heteiziglen büntet. A mai nemzedék NEM felelős a múlt bűneiért! Se a mai magyarok, se a németek, se az amerikaiak, senki.
 

Szikráz

Állandó Tag
Állandó Tag
Érvelésed tipikusan magyar stílusú, büszke lehetsz rá: „Az Ősök bűne”! Illene hogy az amcsik állandóan lehajtott fejjel sunnyogjanak, s ne merjenek a szemedbe nézni, mert az őseik bűnöket követtek

Az én Istenem áldjon meg téged, hát milyen stílusom legyen? Magyar vagyok félig, Török az Édesanyám után. Nem tagadhatom meg a származásomat! :)
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én Istenem áldjon meg téged, hát milyen stílusom legyen? Magyar vagyok félig, Török az Édesanyám után. Nem tagadhatom meg a származásomat! :)

Hm, lehet hogy csak én nem látom ebben a nyilván viccesnek szánt riposztodban azt, ami konkrétan és lényegileg ÉRDEMI válasz lenne arra, amit én írtam?!

Ja, és eszerint a saját elveidből adódóan te akkor most ugye nagyon szégyelled az édesanyádat, mert az micsoda fúj-fúj disszidens volt meg minden, elhagyta a HAZÁJÁT, a szép Törökországot, ahol pedig született, mely felnevelte őt, ahol Élnie-Halnia kellett volna, meg minden... Ej de csúnya dolog! Meg kéne neki mondani, hogy uzsgyi vissza Törökbe, és tartson ott még bűnbánatot is!

Kettős mérce, he? Mond ez neked valamit?
 

Szikráz

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Édesanyám nem hagyta el a Hazáját, Apám dolgozott Törökországban és miután Anyám meghalt költözött haza, és hozott engem is magával.
 

attimenyfreemail.com

Állandó Tag
Állandó Tag
Elnézést, ha butaságot írok, de ezt a "hülyeséget" próbáljuk elmagyarázni a külföldön élő magyar állampolgároknak: NEM TUDJÁK, HOGY MI VAN, MI TÖRTÉNIK ITTHON!!!! KÉRJÜK, NE SZAVAZZANAK TUDATLANUL!!! Amikor véletlenül haza látogatnak, 1-2 hónapra, esetleg 1 évre, akkor meglepődnek!
Pontosan,sajnos a felszinen minden frankónak látszik,ahogy a hivatalos média harsogja.De a valóságban ...*legyintés*
 

krigli

Állandó Tag
Állandó Tag
Mondjuk erre semmi szükség nem volt:

"Mint kiderült, a magyar állam a Rákosi-kormány fénykorában meghozott 1952. évi IV. törvény 41. § (1) alapján kötelezheti az állampolgárait arra, hogy törvényszerűen hazudjanak."

Ugyanis ennek a törvénynek már csak a címe és sorszáma egyezik meg a az eredeti törvénnyel.
Hülyeségeket nem kellene írni!
Szerintem.
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
@cdurmol : Azért kérlek gondolkozz már el rajta, melyik a jobbik: Ez a civilizációs büszkeségtudat, magabiztosság, kultúrmissziós hit, ami az USA- jellemzi, vagy az a depressziós mentalitás, az állandó emlegetése az egykori állítólag dicső múltnak, ami a magyarság sajátja?!

Arról nem is beszélve, hogy a magyarok szerint kb az egész világ ellenség, mert ugye mindenki a szerencsétlen Magyarországot akarja elfoglalni, őket elnyomni, mindenki összeesküdött ellenük... Ez mennyiben másabb mint amit az USA hisz, hogy a barbárok készek lennének őt elpusztítani, ha nem lenne elég erős?!

Mert szerintem ez csak annyiból más, hogy az USA nem csak sopánkodik emiatt, hanem tesz is ellene, méghozzá egyelőre sikeresen.

A különbséget kiemelem neked a két nép mentalitásában e táblázat által, jó?

Magyar ..................................................................... USA
Sírva vígad a magyar «» Mi élünk a legboldogabban
Magyar az, aki magyarnak született «» Amerikai az, akinek megadjuk az állampolgárságot
Mindenki, az egész világ kicseszik velünk «» Mindenki kicseszne velünk, ha tudna, DE MI NEM HAGYJUK!
Mi az egyik legnyomorultabb nemzet vagyunk «» Mi vagyunk a legerősebbek és leggazdagabbak és legtutibbak, és minden más ami pozitív
Kis ország vagyunk «» Nagy nép vagyunk már most is, és még nagyobbak leszünk!
Bűnös nép vagyunk «» Mi vagyunk a kiválasztott nép
El fog tűnni a magyarság «» Szent küldetésünk van, s idővel az egész világnak mi leszünk a vezetői
Régen nagy nép voltunk, most senkik «» Mi teremtettük meg a Föld egyetlen olyan kultúráját, ami picit is említésre méltó, s máig fennáll
Szinte senki se beszél magyarul «» Mindenki a mi nyelvünket beszéli vagy próbálja beszélni = A mi nyelvünk a Világnyelv

Na most, szerintem könnyű eldönteni, melyik mentalitás az egészségesebb, hasznosabb, sőt, még az emberileg vonzóbb is... Vagy szerinted talán nem az amerikai-e az ami megtestesíti a „pozitív gondolkodásmódot”?!

Őszintén? Már feszegettem, hogy félelmetesnek tartom, ha egy népnek küldetéstudata van, ráadásul megalapozatlanul.
Szent küldetésünk van, s idővel az egész világnak mi leszünk a vezetői
Ne kelljen már a Mein Kampban az ezzel párhuzamos állítást megkeresnem!! Mert ott van!
Mi teremtettük meg a Föld egyetlen olyan kultúráját, ami picit is említésre méltó, s máig fennáll
Ez az állítás az amerikai iskolarendszer szégyene is lehetne, ha... Nem igaz, dölyfös és még pökhendi is.
Ez nekem nem pozitív gondolkodás. A pozitív gondolkodás alapjai rendben vannak, ezek az állítások khm, khm a levegőben lógnak.

Őszintén remélem, hogy ahogyan a magyar mentalitás illusztrálását nem találom sem találónak, sem sikeresnek, az amerikai mentalitásnál is legalább akkorát félrelőttél ellenkező irányban. Ha ez így lenne igaz, a náci Németország sokkal nagyobb és erősebb utódja lenne az USA és inkább rettegésre lenne okunk, mint fanfárok fújására.
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Édesanyám nem hagyta el a Hazáját, Apám dolgozott Törökországban és miután Anyám meghalt költözött haza, és hozott engem is magával.

Ezt nem pontosan értem. Amennyiben te magyarországon születtél, s most mégis Törökországban élsz, akkor usgyi vissza Magyarba, ez neked kötelességed a saját elveid alapján, mert az az ország szült téged!

Amennyiben pedig apád Törökországba ment ki és ott telepedett le, akkor ő az a csúnya hazaáruló, disszidens, renegát akit szégyellned kell, mert hogy is hagyhatta ott a szülőföldjét! Persze ismétlem csak a saját elveid szerint, azaz nem a magam véleményét írtam most le. Csak arra szeretnék rávilágítani, mi következik bőszen hangoztatott elveidből ha azt a saját családodra vonatkoztatjuk.
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Őszintén? Már feszegettem, hogy félelmetesnek tartom, ha egy népnek küldetéstudata van, ráadásul megalapozatlanul.
Ne kelljen már a Mein Kampban az ezzel párhuzamos állítást megkeresnem!! Mert ott van!
Ez az állítás az amerikai iskolarendszer szégyene is lehetne, ha... Nem igaz, dölyfös és még pökhendi is.
Ez nekem nem pozitív gondolkodás. A pozitív gondolkodás alapjai rendben vannak, ezek az állítások khm, khm a levegőben lógnak.

Őszintén remélem, hogy ahogyan a magyar mentalitás illusztrálását nem találom sem találónak, sem sikeresnek, az amerikai mentalitásnál is legalább akkorát félrelőttél ellenkező irányban. Ha ez így lenne igaz, a náci Németország sokkal nagyobb és erősebb utódja lenne az USA és inkább rettegésre lenne okunk, mint fanfárok fújására.

Figyu, nézz meg pár második világháborús filmet a náci Németországról, mi ment ott, aztán gyere ki az USA-ba, és nézz körül itt, hogy itt mi megy! Azután remélem nem szajkózol majd ekkora ordas baromságokat, hogy USA=fasizmus meg hasonlók.

Amit írtál, abból egyetlen dologban van egy pici igazság: Hogy az USA-beli iskolarendszer szerintem is kritikán aluli. Általában véve az szerintem nem tanintézmény, inkább illik rá a „gyermekmegőrző” név sajnos... De sosem mondtam, hogy nekem MINDEN tetszik az USA-ban! Csak azt hogy jelenleg minden országok közül ez a legjobb. Megjegyzem, még az iskolarendszerre is igaz az, hogy bár a többség egy nagy nulla, de azért a világ legszínvonalasabb egyetemei is az USA-ban vannak, ami elgondolkodtató!

Egyszerűen az amerikaiak abból indulnak ki, hogy nem kötelező tanulni és VINNI VALAMIRE. Aki lusta, nem akar tanulni, annak elég annyi, amennyit e szar iskolákban beletömnek: írás-olvasás, a 4 alapművelet, és alapvető állampolgári ismeretek. Legfeljebb lesz belőle pizzafutár, benzinkútkezelő meg más csicska, „szolganépség”. Aki azonban AKAR, az majd úgyis elmegy valami színvonalasabb helyre, s tanul a maga akaratából, nem kell beléVERNI a tudást!

Ezen az elven lehet vitatkozni hogy jó-e, lehet kritizálni, de van azért benne némi logika, s mindenesetre illik az amerikai „szabadságeszme” fogalomkörébe: Itt szabad hülyének lenni is!
 

Szikráz

Állandó Tag
Állandó Tag
no, akkor hogy felvilágosult is legyél, ne csak elvakult, bár ez ennyire részletesen azt hiszem nem tartozik rád, de mivel hazaárulónak nevezted az apámat. . .
az apám Törökországban dolgozott, elvette feleségül az anyámat, és ott születtem, 4 éves voltam mikor anyám egy repülőszerencsétlenségben meghalt, mikor apámnak lejárt a szerződése hazaköltözött, természetesnek tartom hogy hozott magával engem is

nos, azt hiszem részemről ezt a témát és mindent mást is ezen a csodálatos fórumon lezárok, kételkedek abban hogy egy egyetemi tanár egy ilyen sértés után bármit is szeretne itt a továbbiakban

Mindenkinek további szépet és boldogat! :)
Az én Istenem vigyázzon rátok!
 

Viháncka

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekesnek találom a cikk címét adó kérdést: "Magyar legyen-e a fiam?"
Véleményem tömören: NE!
Milyen előnyökkel járhatna egy jelenleg amerikai állampolgár számára a magyar állampolgárság? Hát, én egyet sem tudok megnevezni. És itt nem a magyar állampolgárságot szólom le. Nem. Itt egyszerűen arról van szó, hogy jobb Amerikában amerikainak lenni, mint Magyarországon magyarnak.
A gyámüggyel kapcsolatban pedig: csak óvatosan! Mert igencsak képesek megkeseríteni az életet. Mostanában külön rájárnak azon magyar családokra, akik külföldre mentek, gyermekeikkel együtt, és komoly összegű bírságokkal, perekkel, eljárásokkal nehezítik meg az életüket. Persze, ezt meg lehet előzni, mindenféle hosszú és költséges, idegölő és értelmetlen bürokratikus eljárást kell végigcsinálni, hogy engedélyezzék, hogy a gyermekeid is veled mehessenek külföldre. Hogy miért? Jó kérdés. Őszerintük azért, nehogy már egy magyar, kiskorú állampolgárt jogellenesen külföldre vihessen akárki is.
És az az aprócska tény, miszerint a gyermeked az USA-ban született, ÉS amerikai állampolgár, nos, szerintem ez a gyámügyet nem fogja zavarni bürokratikus ténykedésében...

Szerintem gyorsan utazzatok haza - mármint az USA-ba. Amíg engedik.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Azért szögeztem le előre, hogy miből vonom le a következtetéseimet.

Agymosás létezik az USA-ban is, mégpedig magas szinten.
Csak a filmeket nézem. Harsány kacagáásra indít az a jelenet, amikor az 1940-es évek végén játszódó filmben a fehér közlegény a fekete tisztnek "Igen uram"-mal válaszol. Tudjuk, hogy az afroamerikaiak egyenjogusítása valamikor az 1960-as, 70-es években kezdődött. A filmben ábrázolt korban elképzelhetetlen volt, hogy egy fekete ember egy fehérnek parancsot ad, még a hadseregben is. A filmbeli jelent azt sugallja, hogy a feketék egyenjogúsága már megkérdőjelezhetetlen volt akkor is.

A régi filmekben a gonosz ritkán fehér. Ma már inkább fehér a gonosz, és elképzelhető, hogy a jó, aki igazságot szolgáltat, az fekete.

Ma, ha egy filmben valaki rágyújt, egyértelműen a rossz oldalhoz tartozik. A cigaretta jellemzi a gonoszt.

Mi ez, ha nem agymosás? Ügyes agymosás. Pozitívan értékelhető agymosás, de agymosás.

Az elet eloremegy es valtozik is. Ma mikor Obama elnok lehet nem erdemes visszamenni a 40 -es evekre mert nem volt jobb a helyzet europaban sem sot........
A cigarattazas a filmekben ,sem tartom agymosasnak, hisz a cigi reklamnak minosul ma, raadasul a tudomany allasa szerint nem egeszseges igy nem kell reklamozni.
Szuveren joga a rendezonek eldonteni dohanyznak -e a filmben vagy nem.
A filmek a muveszetek minidg az ujat kerestek bemutatva senki nem erzi agymosasnak ha valami nepszeruve vagy kovetendove valik.
Pont amerika nyitott mindenre, nincs az a beskatulyazas , nincs az a kotelezo szamarletra, az egyeni tehetsegnek nincsenek korlatai. Ezert is anyira vonzo mindenki szamara mert nincs olyan korlatok ami majd mindhol megtalalhato.
Agymosas a diktatakban van ahol egyfele informacio van , ahol vagy kotelezo jelleggel fentrol adjak az ukaszt, es minden mas velemenyt nezpontot lesopornek vagy rosszabb esetben meg fel se vetodhet az eltero nezetek.
Kadar eraban mondtak agymosast csinal amerika, kozben o es az ideologiaja csinalt agymosast.
 
Utoljára módosítva:

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Figyu, nézz meg pár második világháborús filmet a náci Németországról, mi ment ott, aztán gyere ki az USA-ba, és nézz körül itt, hogy itt mi megy! Azután remélem nem szajkózol majd ekkora ordas baromságokat, hogy USA=fasizmus meg hasonlók.

Amit írtál, abból egyetlen dologban van egy pici igazság: Hogy az USA-beli iskolarendszer szerintem is kritikán aluli. Általában véve az szerintem nem tanintézmény, inkább illik rá a „gyermekmegőrző” név sajnos... De sosem mondtam, hogy nekem MINDEN tetszik az USA-ban! Csak azt hogy jelenleg minden országok közül ez a legjobb. Megjegyzem, még az iskolarendszerre is igaz az, hogy bár a többség egy nagy nulla, de azért a világ legszínvonalasabb egyetemei is az USA-ban vannak, ami elgondolkodtató!

Egyszerűen az amerikaiak abból indulnak ki, hogy nem kötelező tanulni és VINNI VALAMIRE. Aki lusta, nem akar tanulni, annak elég annyi, amennyit e szar iskolákban beletömnek: írás-olvasás, a 4 alapművelet, és alapvető állampolgári ismeretek. Legfeljebb lesz belőle pizzafutár, benzinkútkezelő meg más csicska, „szolganépség”. Aki azonban AKAR, az majd úgyis elmegy valami színvonalasabb helyre, s tanul a maga akaratából, nem kell beléVERNI a tudást!

Ezen az elven lehet vitatkozni hogy jó-e, lehet kritizálni, de van azért benne némi logika, s mindenesetre illik az amerikai „szabadságeszme” fogalomkörébe: Itt szabad hülyének lenni is!

Sajnos én már nem vállalkozom 10 órás repülőútra! Így nem tudok kimenni körülnézni. :confused:
Nem azt mondtam, hogy
USA=fasizmus meg hasonlók.
Én a te érvelésedből vett példákról beszéltem.
Természetesen fel sem merül bennem, hogy az USA, a náci Németországhoz hasonlóan koncentrációs táborokban tartana bírósági ítélet nélkül embereket pusztán ama gyanu alapján, hogy esetleg ellenségesen viselkedhetnek az USA-val szemben.
Természetesen az sem merül fel bennem, hogy az USA a saját hiányzó természeti kincseiért szétlő eme természeti kincseket birtokló országokat, hatalmas károkat és szenvedést okozva a civil lakosságnak, mint a náci Németország.
Az USA a demokrácia zászlóshajója, ahol az embereknek szabad hülyének maradni és még a kézírást sem kötelező megtanulni.
 

Zoli_USA

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos én már nem vállalkozom 10 órás repülőútra! Így nem tudok kimenni körülnézni. :confused:
Nem azt mondtam, hogy Én a te érvelésedből vett példákról beszéltem.
Természetesen fel sem merül bennem, hogy az USA, a náci Németországhoz hasonlóan koncentrációs táborokban tartana bírósági ítélet nélkül embereket pusztán ama gyanu alapján, hogy esetleg ellenségesen viselkedhetnek az USA-val szemben.
Természetesen az sem merül fel bennem, hogy az USA a saját hiányzó természeti kincseiért szétlő eme természeti kincseket birtokló országokat, hatalmas károkat és szenvedést okozva a civil lakosságnak, mint a náci Németország.
Az USA a demokrácia zászlóshajója, ahol az embereknek szabad hülyének maradni és még a kézírást sem kötelező megtanulni.

Érdekesen próbálod megNEMválaszolni azt, amiről korábban írtam. Azt kérdeztem, melyik mentalitás a jobb szerinted? Erre nem válaszoltál. A legtöbb ami tellett tőled, hogy kételkedtél abban, hogy a magyar nép tényleg olyan szenvelgő, múltba fordult&maradt, depressziós, idegbeteg nép lenne, amilyennek tűnik a kis listám alapján.

Nos, akkor engedtessék meg nekem, hogy utaljak rá, miszerint ezt nemcsak én mondom a magyarokról, de szinte közkeletű vélekedés ez e népről a világban, nyilván nem véletlenül. Az is tény, hogy az összes nemzetek közül a magyaroknak van a legszomorúbb himnusza. Ha pedig mindez nem volna elég bizonyítéknak, íme egy nagyonis a témába vágó vers, amit természetesen nem én írtam, hanem egy költő, természetesen egy MAGYAR költő, aki éppezért csak kellett tudja milyen a magyar nép! Olvasd csak el, ahhoz képest amit ő írt, én még kifejezetten szelíd és jóindulatú jellemzést adtam e népről! Egyetlen különbség az, ami nem az én javamra szól ezt illetően, hogy ez a költő e sok negatívumot mint erényt zengedezi és büszke rá! Íme:

Sajó Sándor: 1868-1933/
Magyarnak lenni

Magyarnak lenni, tudod mit jelent,
Magasba vágyva tengni egyre lent,
Mosolyogva, mint a méla őszi táj,
Nem panaszolni senkinek, mi fáj.
Borongni mindig, mint a nagy hegyek,
Mert egyre gyászlik bennünk valami
Sok százados bú, amelyet nem lehet
Sem eltitkolni, sem bevallani
Magányban élni, ahol kusza árnyak
Bús tündérekként föl-föl sírdogálnak.
S szálaiból a fájó képzeletnek
Feketefény? fátylat szövögetnek...
És bút és gyászt és sejtést egybeszőve
Ráterítik a titkos jövendőre...
Rabmódra húzni idegen igát,
Álmodozva róla: büszke messzi cél,
S meg-megpihenve a múlt emlékinél,
Kergetni téged: csalfa délibáb!..

Csalódni mindig, soha célt nem érve.
S ha szívünkben már apadoz a hit:
Rátakargatni sorsunk száz sebére
Önámításunk koldusrongyait....
- Én népem! múltba vagy jövőbe nézz:
Magyarnak lenni oly bús, oly nehéz!...
Magyarnak lenni: tudod mit jelent?
Küzdelmet, fájót, végesvégtelent.
Születni nagynak, bajban büszke hősnek.
De dönt? harcra nem elég erősnek:
Úgy teremtődni erre a világra,
Hogy mindig vessünk, de mindig hiába,
Hogy amikor már érik a vetés,
Akkor zúgjon rá irtó jégverés...
Fölajzott vággyal, szomjan keseregve
A szabadító Mózest várni egyre:
Hogy porrá zúzza azt a színfalat,
Mely végzetünknek kövült átkául
Ránk néz merően, irgalmatlanul,
S utunkat állja zordan, hallgatag...
Bágyadtan tűrni furcsa végzetünk,
Mely sírni késztő tréfát űz velünk,
S mert sok bajunkat nincs kin megtorolni:
Egymást vádolni, egymást marcangolni!
-Majd, fojtott kedvünk hogyha megdagad,
Szilajnak lenni, mint a bércpatak,
Vagy bánatunknak hangos lagziján
Nagyot rikoltni: hajrá! húzd cigány! -
Háborgó vérrel kesergőn vigadni,
Hogy minekünk hajh! nem tud megvirradni,
Hogy annyi szent hév, annyi őserő,
Megsebzett sasként sírva nyögdelő,
Miért nem repülhet fönn a tiszta légben,
Munkásszabadság édes gyönyörében.-

Hogy miért teremtett bennünket a végzet
Bús csonkaságnak, fájó töredéknek!....
Tombolva inni hegyeink borát,
Keserveinknek izzó mámorát,
S míg szívünkben a tettvágy tüze nyargal,
Fölbúgni tompa, lázadó haraggal, -
S amikor már szívünk majdnem megszakad:
Nagy keservünkben,
Bús szégyenünkben
Falhoz vágni az üres poharat...
-Én népem! múltba vagy jövőbe nézz:
Magyarnak lenni oly bús, oly nehéz!...

De túl minden bún, minden szenvedésen
Önérzetünket nem feledve mégsem.
Nagyszívvel, melyben nem apad a hűség,
Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!
Magyarnak lenni nagy szent akarat,
Mely itt reszket a Kárpátok alatt:
Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva:
Viselni sorsunk, ahogy meg van írva:
Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét,
Vérünkbe oltva örök honszerelmét,
Féltőn borulni minden magyar rögre,
S hozzátapadni örökkön - örökre!...

Szerintem ez úgy hangzik mint egy paródia. Én sem kétlem hogy a magyar tényleg ilyen szenvelgő, DEPRESSZIÓS idegbeteg nép, sőt, ez mély meggyőződésem, de erre BÜSZKÉNEK LENNI?!

És ismétlem, ezt a verset nem én írtam. Azaz cseppet se vagyok egyedül ezzel a véleményemmel e népről.

Na most képzeld el, valaki aki valahogy megtanult magyarul, de még semmit nem tud a magyar népről, elolvassa e verset. VOLNA-E EZEK UTÁN KEDVE AHHOZ, HOGY MAGYARRÁ LEGYEN?!

Magyar akarna-e lenni vagy inkább az USA polgára, ha választhatna?! Még akkor is, ha netán ő is úgy gondolja hogy az USA népe esetleg kissé túl gőgös, kevély, beképzelt, netán még pökhendi is?! Hát nem jobb-e akár a túlzott magabiztosság és hiúság is, mint ez a depressziós nyavalygás, ami még a költő szerint is a magyarság jellemzője?!

Ráadásul igazából nem is igen volna oka erre a magyar népnek tulajdonképpen. Állandóan azzal jön minden magyar, hogy ők „kis nép”. Közölhetem erről, hogy a magyar nép számarányáról és a világban elfoglalt helyéről elismert nyelvészek szerint a következő az igazság:

A legtöbb magyar a következő államokban él (kissé felfelé kerekített adatok):
  • Magyarországon: kb. 10,2 millió
  • Romániában: kb. 1,5 millió
  • Szlovákiában: kb. 0,55 millió
  • Szerbiában: kb. 0,3 millió
  • Ukrajnában: kb. 0,15 millió
Élnek magyarok kisebb-nagyobb csoportjai más államokban is, de számuk már sehol máshol nem éri el a százezret. Ha a fenti számokat összeadjuk, 12,7 milliót kapunk. Ha ehhez nagyvonalúan hozzácsapunk még félmilliót (az Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Izraelben, illetve a tengerentúlon élő magyar anyanyelvűeket), akkor sem kapunk többet 13,2 milliónál. Persze ehhez még hozzávehetjük azokat, akik ha nem is magyar anyanyelvűek, de jól-rosszul beszélnek magyarul, de ezek számát a legnagyobb optimizmussal sem becsülhetjük egymillió felettire.

Mielőtt a fenti számítás bárkit elkeserítene, gyorsan el kell oszlatnunk egy másik tévhitet is. Sokan gondolják, hogy a magyar kis nyelv. Ilyenkor persze nem magának a nyelvnek a méretére gondolunk, hanem a beszélők számára.

Minden ilyen állításnak akkor van értelme, ha megmondjuk, mihez képest minősítünk valamit nagynak vagy kicsinek, soknak vagy kevésnek. Ez esetben a világ összes nyelvéhez érdemes hasonlítani. A világon összesen 5-6 ezer nyelvet beszélhetnek. A becslések azért is ingadoznak, mert egy-egy nyelvváltozatot időnként önálló nyelvnek, máskor csak egy másik nyelv nyelvjárásának sorolnak be. Bizonytalan a magyar nyelv besorolása is: az angol Wikipédia magyar nyelv szócikke szerint a magyar 13 millió beszélővel az 57., a nyelvek beszélők szerinti rangsorolása szócikke szerint 14,5 millió beszélővel a 60. helyen áll. A magyar tehát kifejezetten nagy nyelvnek számít.

A tévedés alapja az, hogy a magyarul beszélők számát általában az ismertebb, több beszélővel rendelkező nyelvekkel hasonlítják össze, hiszen ezeket ismerik. A nyelvek többségéről nemhogy az átlagemberek, de még a nyelvészek többsége sem hallott.

Forrás: http://www.nyest.hu/hirek/hat-tevhit-a-magyar-nyelvrol

Na most, ha csak 5000 nyelvet tekintünk is, ebből a 60-adiknak lenni, holott lehet hogy 57-edikek vagyunk, azért cseppet se rossz helyezés! Ez ugyanis azt jelenti, hogy a nyelvek legfelső 1.2%-ában vagyunk benne! Ezt kifejezetten ELŐKELŐ nyelvi helyezésnek is tekintheti a magyarság! Mégsem annak tekinti, hanem mint egy búvalba$ott hülye seggfej, állandóan azon nyavalyog, hogy „de hát a mi nyelvünk kicsi”. Ezzel szemben például a görögök is kb ugyanezen a szinten vannak a nyelvük nagyságát illetően, mégsem jellemző rájuk ez a pesszimizmus.

Na most ha meg ezt népességarányban nézzük, és a világ népességét 8 milliárdra becsüljük, akkor eszerint a magyarok a világ népességének 0.18125%-át alkotják. Ez így nem tűnik túl soknak, de gondoljunk csak bele, ez azt jelenti, hogy minden ezer emberből majdnem 2 fő MAGYAR! Továbbá ez az arány még sokkal szebb lenne ha nem számítjuk bele a kínaiakat, akikkel jobbára csak Kínán belül találkozhatnánk úgyis nagyobb számban. Arról nem is beszélve, hogy a kínai nyelv bár elméletileg a legnagyobb lenne a Földön, de ez nem igaz mégse, mert csak írásban értik meg egymást, a beszélt nyelvük rengeteg különböző, egymás számára érthetetlen nyelvjárásbhól áll.

Az angolok e számítás szerint a világ népességének 4.0625%-át alkotják, amit ha elosztunk a magyarok százalékával, azt kapjuk, hogy 1 magyar nyelvet beszélő valakire mintegy 22 angolul beszélő jut. Ez igazán nem rossz arány megintcsak, hiszen a világ legnagyobb presztízsű nyelvével lett most összehasonlítva a magyar! Gondoljunk csak bele, ha arányosan lenne elkeveredve a világon minden nyelv, eszerint legfeljebb 2 tucat embert megkérdezve, máris belefutnánk valakibe akivel tudunk magyarul beszélni! S mert egyvalakit megkérdezni hogy „Beszélsz magyarul?” legfeljebb pár másodperc, eszerint legfeljebb 5 perc alatt máris találhatnánk magyart beszélgetőtársat a világban!

Szóval oké, nem a magyar a világnyelv, de semmi ok nem lenne a depresszióra. A magyar mégis inkább szomorkodik. Hát pedig eszerint akkor benne a hiba, mégpedig ez JELLEMHIBA, nem nyelvi hiba...
 
M

magdusis

Vendég
Kedves Melitta! Szeretnénk újságcikket írni a történetéből a magyar sajtóban. Kérem, adjon e-mail elérhetőséget. Köszönöm! Zsófia
Kedves Zsófia;nagyon szeretném tudni, hogyan alakul ez a történet.Érdekes lenne azt is tudni,vajon csak ezt az egyedi esetet veszik nagyító alá,vagy több hasonlót;esetleg még a hivatalos oldalát is boncolgatják-e.
Melyik újságról van szó?
Köszönöm.
 
Oldal tetejére