Elolvasható egy regény másfél óra alatt?

tlacika

Kitiltott (BANned)
... mi a különbség a padlásszoba és a manzárd között? ...
... csak funkcióval érdemes elmondani ... a padlásszoba volt a cselédszoba, a manzárd meg valamely családtag "titkos szobája" vagy egy rokon lakhelye ... ha társult hozzá konyha, kamra ( természetesen wc vagy fürdő szinte biztos, hogy nem !!! ) akkor egy komplett manzárd-lakásként üzemelt ...
 
M

magdusis

Vendég
Valahogy mindig messze -és ugyanoda - kerülünk az éppen adott témától.
De ha már itt vagyunk;a jónak levés nem választás kérdése.Egy adott helyzetben nem sok választásunk van,inkább csak kiszűrhető,hogy mi NEM jöhet szóba,mint lehetőség.És az, akkor, kifejezhet jóságot felőlünk mások felé;de nem azért,mert jók akartunk lenni,csak úgy adódott,hogy ami nekünk jólesett,az másoknak is jól esett.

A másik;hogy igazán nem JÓ érzés gúnyneveket olvasni akármilyen országra vonatkozóan.Könnyű kitalálni sértő kifejezéseket,olcsó poénokat;de mi benne a JÓ?
 

irren

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát én imádok könyvet olvasni mert a könyvek egy egyfajta gyogy modszer nálam ,de hogy másfélóra alat egy regényt ki olvasni ???o_O
Hmm...... nem hiszem hogy sikerűl hisz :dr_4:imádom a vastag könyveket amikben sok sok fordulatok történés van :cool:
 

attila7771

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez mind szép és jó,de nem hiszem,hogy magyar nyelven is müködik,van azonban egy módszer a gyorsolvasás,mindenki kipróbálhatja nagyon egyszerű.Először a szavakat kell megtanulni olvasni egyszere(nem a betüket),utána a modatokat úgy,hogy egy mondatra kétszer nézűnk első és a hátsó részre,végül pedig már csak a mondatra egészben.Kis gyakorlással meg lehet tanulni,én saját magamtól tanultam meg,utána találtam róla könyvet is.Ha valakinek nem menne még mindig ott van legalábbis android készülékekre a "Nuance" ingyenes program amely magyarul képes hangosan felolvasni a könyveket (jó szolgálatott tesz ha fáj,fáradt a szem)Én napi 1-2 könyvet tudok olvasni ha van időm és nincsen más dolgom,nyugdijas vagyok.
 
Kipróbáltam, tényleg jó, de egyetértek az előttem szólókkal: az ember azért olvas könyvet, hogy kikapcsolódjon, nem azért, hogy X idő alatt elolvasson valamit... Azt mondjuk elismerem, hogy pl. kötelezőknél jól jöhet :)
 

attila7771

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy könyv attól jó,hogy miröl szól és hogyan van megírva,az hogy mennyi idő alatt olvassa el az ember nem számít.Én kb.8 éves kortól olvasok gyorsan,de éppúgy ki tudok kapcsolódni egy jó történeten mint aki
lassan olvas,legfeljebb hamarébb tudom meg,hogy ki tetes és több jó könyvet tudok így elolvasni,ez szokás
kérdése.Azt se állítom,hogy az összesre emlékszem,de a jókra biztosan és nagyon sokat egy idő után újból
elolvastam.A CH oldalain rengeteg új és jó könyvet találtam ezúton is köszönet a feltöltőknek és nagyon
sajnálnám,ha nem tudnám elolvasni a lehető legtöbbet és ebben segít a gyorsabb olvasás.
 

dianapat

Állandó Tag
Állandó Tag
Én viszonylag gyorsan olvasok. De az igaz, hogy nem tudnék fejből idézni egy könyvből. Tehát azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy nemcsak elolvasni, hanem felfogni is kell egy szöveget. Az teljesen mindegy, hogy egy szórakoztató irodalomról van szó, vagy egy szakmai leírásról.
 

odalbaho

Állandó Tag
Állandó Tag
Világ életemben imádtam olvasni. Gyerekfejjel képes voltam ébredéstől elalvásig falni a könyveket. Így 50 felé közeledve egyre többször fordul elő, hogy pár oldal után kifordul a kezemből az olvasnivaló, és képtelen vagyok nyitva tartani a szememet. Esélytelenné vált az egy könyvet másfél óra alatt... Azért a nyári szabadság során teszek rá egy kísérletet. (Nem a Háború és béke lesz...)
 

emesee0422

Állandó Tag
Állandó Tag
Régebben utáltam olvasni, majd találtam egy érdekes könyvet, ami örökre megváltoztatott, azóta imádok olvasni és képtelen vagyok letenni egy igazán jó könyvet és akár többször is elolvasom azokat amelyek igazán tetszenek.
 

rossinol

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyerekek születése előtt rengeteget olvastam, azután valahogy nem jutott idő rá, most hogy már nőnek, visszatért ez az esti hobbi. Történelmi romantikusokkal indítottam, de lassan "mindenevő lettem" :)
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
Valaha, vagy 40 évvel ezelőtt találkoztam egy cikkel egy akkori, fiataloknak szóló könyvben (talán a Fiúk Évkönyvében ? Sajnos már nem emlékszem rá ...) a gyorsolvasásról. Amire biztosan emlékszem belőle, hogy abban a cikkben fel sem merült az, hogy valaki az olvasott szöveget nem lenne képes értelmezni, és szinte csak "átfolyik az agyán" az elolvasott szöveg ... Viszont az abban ismertetett módszer alapjaiban eltérő volt ettől, mert folyamatos fej-nyak-szem mozgatásra épült, lényegében "villám" alakban kellett végigsiklani az oldal felett, az első időkben még csak soronként 5-6 centit kellett végigpásztázni, ha már gyakorlott volt az ember, akkor 10-15 centit át bírt fogni a tekintetével ... A lényege az volt, hogy "képként" rögzüljön az adott csík-darab (pl. 2-3 szóból álló, 5-6 centis sor-darab) és ezt ne kelljen feldolgozni az agyban, hanem azonnal értelmet nyerjen, mintha egyetlen "hieroglifa" lenne vagy egyetlen -- összetett -- kínai jel ... A begyakorlás azt jelentette, hogy minél több ilyen csík-darabról felismerjük első ránézésre, hogy az milyen betűket és szavakat tartalmaz és ezeknek milyen értelmezése lehet ... Ezt a "villám" alakú (tehát nem "tisztán függőleges" irányú, hanem lefelé tartó, de közben jobbra-balra cikázó) fej-nyak-szem-mozgatást kezdetben 4-5 alkalommal kell elvégezni egy oldalon, később már elég lehet 2-3 alkalom is és a legutolsó fázisban pedig egyetlen "végig-szkenneléssel" elolvashatunk egyetlen oldalt ... Az oldal "betöltése" után pár másodpercre megállunk, fejben összegezzük a szkennek eredményét, tehát egészben értelmezzük az oldalt és továbblépünk a következő oldalra. Ilyen módszerrel egyetlen, normál méretű (kb. B5-ös) könyvoldal elolvasása közepesen begyakorolt állapotban (amikor már minimális szünetekkel "értelmet nyer" a tartalom) nem vesz igénybe többet fél percnél ... 30-40 oldalanként viszont szünetet kell tartani, mert ez az agynak nagyon felfokozott terhelését jelenti és ezt ki kell pihenni ... Amikor kipróbáltam, én személy szerint a könyvoldal-szem távolsággal próbáltam manipulálni, hogy mikor tudok a legjobban koncentrálni az írott szövegre illetve mikor látok a szövegből annyit, amennyivel az értelmem még tud valamit kezdeni, úgyhogy 1 perc alá nem sikerült szorítanom a "teljesítményemet" ... Igaz, ez is nagy segítséget jelentett, de amikor elkezdtem szakszövegeket is olvasni, akkor ez már ilyen formában nem működött és visszaálltam a hagyományos, soronkénti-szavankénti olvasásra és az eredeti 6-8 perc/oldalra ...
 
Utoljára módosítva:

oszedina

Állandó Tag
Állandó Tag
Én jobban szeretek nyugodtan, komótosan olvasni. Ha kell tudok nagyon gyorsan is. Ahogy néztem, én epilepsziás rohamot kapnék attól, ha ennyire gyorsan villózna valami a szemem előtt.
 
Oldal tetejére