New York-i vámosok csaptak le a világhírű magyar zenekarra

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
New York-i vámosok az elefántcsont-kereskedelemre vonatkozó szabályozás miatt koboztak el hegedűvonókat a metropoliszban fellépő Budapesti Fesztiválzenekartól.

A Fischer Iván vezette világhírű zenekar hangszereket szállító különgépe szombaton landolt a John Fritzgerald Kennedy reptéren, ahol a vámosok összesen hét darab hegedűvonót foglaltak le azzal a gyanúval, hogy elefántcsontot tartalmazhatnak. A vonókat a zenészek csak kedden, az Avery Fisher Hallban tartott koncerteket követően kapták vissza, 525 dolláros pótdíj ellenében – írja a New York Times.

image.aspx

Fotó: MTI / Földi Imre
Stefan Englert, a Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója elmondta, az utazás előtt – a szigorított szabályozást figyelembe véve – tették meg az ilyenkor szokásos lépéseket, a lefoglalt hangszerek eredetét pedig dokumentumokkal igazolták, amelyek szerint nem tartalmaztak elefántcsontot. „Előzetesen szakértő állapította meg, hogy a vonókhoz nem használtak fel elefántcsontot. Külön érdekes, hogy az egyik zenész vonókészletében volt két olyan darab, amelyek bár ugyanattól a mestertől, ugyanabból az időből származtak és ugyanabból az anyagból készültek, mégis csak az egyiket foglalták le” – fejtegette Englert.

„Minden vonónak teljesen más a karaktere, ezért kicsit kellemetlen, hogy egyes zenészeinknek a számukra teljesen ismeretlen kölcsönvonóval kellett játszaniuk” – magyarázta Englert.

Az amerikai hatóságok nem kommentálták az esetet.

Az elefántcsont-kereskedelem becslések szerint évente 35 ezer afrikai elefánt életét követeli, naponta mintegy 96 példányt ejtenek el. A hangszerkészítők hivatalosan a 80-as évek óta nem használnak elefántcsontot a vonó kivitelezéséhez, de az eredethitelesítés ma is sok vitát kavar.

HVG
hegedu.jpg
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
... hát akkor mit szóljon egy zongorista ... az összes fehér billentyű abból készül ... a hegedűn maximum pár deka van belőle ...
 

Pedro Alvarez

Állandó Tag
Állandó Tag
Amellett, hogy kissé furcsa a pont csak a magyar zenészek ellen irányult megkülönböztető figyelem, ez a jelenség -mármint a hangszerek lefoglalása- egyáltalán nem egyedülálló dolog. Foglaltak már le másoktól is, például Carlos Santana-tól is hangszereket, csak ott időben rájöttek a tévedésükre, sőt még elnézést is kértek a világhírű művésztől a kellemetlen incidens miatt. Itt ez még várat egy kicsit magára, ha egyáltalán beismerik majd valamikor is a tisztelt vámosok a bosszantó tévedésüket. Talán még egy bocsánatkérésre is telleni fog tőlük....
 

Pedro Alvarez

Állandó Tag
Állandó Tag
A pótdíjat pedig, aminek a kifizettetése önmagában felháborító tény, ha van egy kis eszük a tisztelt finánc uraknak, kiegészíthetnék egy kerek összegre, amivel mérsékelhetnék az okozott kellemetlenségből eredő bosszúságot, és veszteséget, így lenne tisztességes.

Azért arra kíváncsi lennék, ha egy nem magyar híresség, vagy együttes lépett volna ott fel, őket is zaklatták volna efféle manőverrel? Költői a kérdés, de úgy érzem, jogos!
 

Pedro Alvarez

Állandó Tag
Állandó Tag
Lelki szemeim előtt már szinte látom, ahogy Lázár János az Origo-t hátrahagyva fejvesztve siet, sőt repül Magyarország New York-i főkonzulátusára, -természetesen a saját (köz) pénzéből- és ott sebtiben megfogalmaz egy hivatalos levelet, melyben bekéreti New York polgármesterét jelentéstételre a példátlan incidens kapcsán...
 

toncsi64

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondolom a New York-i Filharmonikusokat már ellenőrizték és Amerika összes vonójával is végeztek, így nem volt már más hátra mint Mi :confused:
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
De ha már az elefántcsont bántotta a szemüket, miért nem szerelték le a hegedűkről a húrfeszítő csavarokat ??
 

attila7771

Állandó Tag
Állandó Tag
Pár gramm elefántcsont ami egy vonó elkészítéséhez kell az bátotta a vámosok szemét,ráadásul mint kiderült nem ártana meglátogatni a szemorvost és még büntetést is kellet fizetni a vámosoknak a saját hibájukéert .Mivel ezek a vonók
nem tegnap készültek ,így a törvény amire hivatkoztak készítésükor még nem is volt érvényben.Érdekes,hogy a milliomosok bejárati ajtaja vagy a szobáikban elhelyezett agyarak amik akár egy-két mázsát is nyomnak senkinek nem bántják a szemét,olyankor kerülnek elő a fekete szemüvegek és senki sem látt
semmit.
 

Pedro Alvarez

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazi álszent akció...Lássák hogy dolgozunk!
Nem értitek a lényeget!

Ez egy kimondatlanul is politikai válaszlépés volt, ami a jelenkori magyar kormányzat működése elleni megnyilvánulás egyik példája, - méghozzá, egy jól kigondolt válaszlépés - hivatalos vámos fellépés formájában. /igaz, kissé balul, átlátszó módon kivitelezve/

Mert tudják ők azt nagyon jól, - nem hülyék annyira! - hogy a világhírű magyar zenekar felszerelése maximálisan megfelel az előírásoknak! /aki zenész, vagy koncertszervező, az tudja, egy koncert, fellépés előtt mi mindent kell előre lelevelezni, lebiztosítani, bizonyítványokat, engedélyeket beszerezni, stb, stb./

De az is létezik, és elfogadott gyakorlat a hivatalos szerv, jelen esetben a vámhatóság részéről, hogy szúrópróbaszerűen egy-két esetben ellenőrzést tartanak, és átvizsgálják akár egy koncertező zenekar teljes felszerelését is, erre a helyi, és országosan elfogadott törvények lehetőséget biztosítanak.

És az sem mindegy, hogy ezt a szúrópróbaszerű ellenőrzést a maguk akaratából, vagy egy felsőbb utasításra cselekszik meg, és magának az ellenőrzésnek a végrehajtása, annak kivitelezése is sokat elárul a manőver tudatos megrendelőjéről.

Mert jelen esetben pontosan tudták, hogy a zenészek megfelelő számú tartalék vonóval - hogy a témánál maradjunk - rendelkeznek, és ezeket nem a teljes mennyiségben foglalták le, - a lefoglalásra indokot szolgáltató rendelet ezt amúgy lehetővé tenné - hanem csak alkalomszerűen foglaltak le pár darabot. Jellemző a manőver fejetlen végrehajtására Stefan Englert, a Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatójának a sokatmondó megjegyzése, idézem:

„Előzetesen szakértő állapította meg, hogy a vonókhoz nem használtak fel elefántcsontot. Külön érdekes, hogy az egyik zenész vonókészletében volt két olyan darab, amelyek bár ugyanattól a mestertől, ugyanabból az időből származtak és ugyanabból az anyagból készültek, mégis csak az egyiket foglalták le”

Tehát itt szó sem volt az elefántok védelme érdekében végrehajtott manőverről, itt eleve más nagyvadak - a politika dúvadjai voltak a figyelmeztetés célpontjai, noha az eljárás okozta kellemetlenséget a szerencsétlen, és vétlen zenészeknek kellett elviselniük. Akik jelen esetben is bizonyították, hogy még akár kölcsön vonóval is kiváló zenészek!!!

Továbbá, hogy még véletlenül se lógjon ki a lóláb, vagyis, hogy teljesen hivatalosnak tűnjün a vámosok fellépése, a lefoglalt rettenetes mennyiségű bűnjel -a hét darab hegedűvonó- visszaszolgáltatásakor még pénzbeni büntetést, ún. pótdíjat is kellett fizetniük. Igen, büntetést, mert ezt a pofátlanul felszámolt, látszólag alacsony pótdíjat, - az ő megfogalmazásuk szerint - sem lett volna szabad felszámítaniuk, hiszen nem történt semmiféle hivatalos, és költséges vizsgálat a lefoglalt tárgyakon, ami indokolná a felszámolt bírság megtérítését, hiszen hiánytalanul, és sérülésmentesen kapták vissza (ez pedig nem utal egy költséges anyagvizsgálat elvégzésére) a vonókat, ha pedig a tárolásra fogták rá ezt az összeget, mint illeték, vagy tárolási költség, vagy tárolási pótdíj, akkor is pofátlanul magas összeget állapítottak meg az amik a hét darab szerencsétlen és ártatlan vonóra.

Ha pedig, - mint jelen esetben is - nem történt bűneset, akkor szerintem meg teljesen indokolatlan a fizettetési eljárás.
 
Utoljára módosítva:

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Az USA repulotereit es hatarainak 100 merfoldes korzetet a helyiek a toluk megszokott finomkodassal Alkotmanymentes Ovezetnek (Constitution Free Zone) hivjak.

A zeneszeknek meg inkabb orulniuk kellene, hogy nem zuztak be a teljes szallitmanyt, mint mezogazdasagi termeket:
http://www.huffingtonpost.com/2014/...oms-destroy-instruments-flutes_n_4537957.html

Felesleges viszont rossz szandekot kersni olyasmiben, ami a hozzanemertesbol is fakadhat.
 

Pedro Alvarez

Állandó Tag
Állandó Tag
A zeneszeknek meg inkabb orulniuk kellene, hogy nem zuztak be a teljes szallitmanyt, mint mezogazdasagi termeket:
http://www.huffingtonpost.com/2014/...oms-destroy-instruments-flutes_n_4537957.html
Felesleges viszont rossz szandekot kersni olyasmiben, ami a hozzanemertesbol is fakadhat.

Bizonyára elkerülte a becses figyelmedet az a felettéb nem elhanyagolható tény, hogy egy hires, igen, világhíres zenei társulat érkezett arra a repülőtérre, egy fellépés, egy jóval előbb lekötött, hosszasan letárgyalt és előkészített koncert adásának okán, és a zenészekhez már csak hozzátartozik a hangszereket meg az egyéb felszerelést szálító különgép is, aminek a podgyászlistájában a gépben lévő málha nagy valószínűséggel a nevén volt megnevezve, tehát hangszerekként voltak feladva, és mint hangszerek, ennek megfelelően voltak tárolva, bedobozolva stb. Továbbá, a szállításért felelős személyek rendelkeztek a málha eredetiségének, legalizálásának biztosítását jelentő írásos dokumentekkel is, úgy, ahogy ez már a hangszerszállításoknál eleve megszokott.

Így felettéb érdekes lenne a Te megközelítésed, hogy a zenészek szerszámait - amit már maguk a hangszerek formái, és a tárolóeszközök mással eleve nem összetéveszthető, jellegzetes mivolta is sugall - ún. egyéb másnak - tehát nem hangszereknek - fogják fel a kirakodást végző munkások, és nem annak, amik valójában! És mivel egy klasszikus szinfónikus zenekarról van szó, olyan különleges, egzotikus, esetleg nem beazonosítható zeneszerszámok nem voltak a felszerelésben, tehát a tudatlanság, a hangszerek fel nem ismerése a munkások részéről nehezen feltételezhető ez esetben. A hozzá nem értés és a hanyagság már annál inkább, -főleg a hangszerek mozgatása terén- de itt most elsősorban nem a rakodást végzőkről van szó, hanem a reptéri vámosokról! Az ő hozzá nem értésük már probléma, hiszen odaát úgy tudom, csak alapos kiképzés után lehet betölteni egy vámos posztot, akárcsak idehaza! Továbbá, ha az a jól kiképzett vámos szembefut egy (anyagában) esetleg elsőre beazonosíthatatlan de a hozzáadott, hozzá mellékelt írásos, hiteles dokumentummal simán beazonosítható, és megbízható módon hitelesített tárggyal, hangszerrel, akkor két eset szokott nagyjából történni.

Az első, leggyakoribb esetben a vámos alaposan átvizsgálja a kérdéses tárgyhoz tartozó írásokat, hitelesítő okumentumokat, certifikátokat, és a rendelkezésére álló számítógépes segítséggel elvégzi a rendelkezésére bocsájtott hiteles dokumentumok ellenőrzését, majd, ha minden stimmel, tovább engedi a zenészek hangszereit, vonóit.

A második esetben, ha az első esetben tárgyalt hitelesítés, ellenőrzés valamilyen hiányosságot tár fel, a vámos köteles a kérdéses tárgyat, tárgyakat lefoglani, a hitelesítő vizsgálat elvégzésének idejére. Tehát nem egy, vagy két, vagy mint jelen esetben a hét darab vonót, hanem a teljes nem beazonosítható terméket, hangszert, stb.

Jelen esetben egy harmadik, érthetetlen megoldást láttunk a vámos részéről, aminek az alkalmazása felettébb érdekes, és elgondolkoztató. A vámos eleve szabálytalanul végezte a munkáját, hiszen, ha a kérdéses elefántcsont-os törvényre tekintünk, mint kiindulási alapra, akkor értelmetlen részéről a csak 7 darab vonó visszatartása. Sokkal inkább az lehet emögött, hogy egy felülről jövő, és eléggé valószínűsíthetően politikai nyomásra, utasításra kellett a zenekarnak valamiféle mondvacsinált ürüggyel kellemetlenséget okoznia, amivel ugyan nem veszélyeztette magát a koncert megtartását, de jókora bosszuságot okozott nekik. Mert azt azért te sem hiheted el, hogy a vámos csak úgy simán kiszagolta, hogy csak az a 7 darab vonó tartalmazhat elefáncsot adalékot, noha a hitelesítő certifikátok eleve kizárták ennek a lehetőségét!

Úgy azért megnéztem volna a vámosunk Hemlet-be illő nagyjelenetét:
Lefoglalni, vagy nem lefoglalni, ez itt a kérdés!
És mindeközben, akár egy jó kábszeres kutyához illik, végigszimatolja mind a hét darab retinens vonót, melyek a megprobáltatástól szégyenükben mind azonnal leeresztett állapotba kerültek.
 
Utoljára módosítva:

attila7771

Állandó Tag
Állandó Tag
Engem továbbra is büntetés ténye zavar,nem úgy illet volna,hogy esetleg ők kérnek elnézést és fizetnek a felesleges zaklatásért,kellemetlenségért amit okoztak a felesleges ügybuzgóságukkal és hozánem értésükkel ?
Viszont lehet,hogy az illem órákon ha volt ilyen az iskolákban ahol tanultak mindig hiányoztak súlyos kétoldali iskolaundora hivatkozva.
 
Oldal tetejére