Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

LilaOrgona

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi ezt írattuk alá:
Nyilatkozat
Tanuló neve: ......osztálya: ..... szül. idő: ......
Gondviselő neve: ......
Alulírott mint a kiskorú gyermek törvényes képviselője hozzájárulok, hogy gyermekem tanítási órájáról a ....(név, cím) ... intézményben fénykép- és videofelvétel készüljön.
A felvétel kizárólag a 326/2013. (VIII. 30.) számú és a 20/2012. (VIII. 31.) számú rendeletek szerinti pedagógiai szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés során tekinthető meg, más célra nem használható fel, nyilvánosságra nem kerülhet
.
Dátum, aláírás
Akkor ez nem jó? Benne kell legyen az önkéntes szó?
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Közben találtam magamnak egy választ a portfólió frissességére.
Tehát fel kell tölteni a megfelelő határidőre, majd, ha a feltöltés és a minősítés között több. mint 6 hónap telik el, lehet azt frissíteni, változtatni.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Portfólió dokumentálása
Amennyire a keringő infókból kiszűrhető, az adatvédelmi biztos betiltotta a tanulók videón vagy fotón való felismerhető szereplését, szerepeltetését (feltöltve és linken egyaránt), szülői engedélytől függetlenül.
Ennek lesznek érdekes következményei.
Van azért egy alapkérdés, méghozzá az, hogy mi tekinthető nyilvánosságnak? Nyilvános megtekintésnek, stb.
Ilyen alapon az összes iskolai, óvodai honlapot be lehetne csukatni.
Viszont a portfólió az én értelmezésben nem nyilvános. Néhány ember látja csak az abban szereplő dokumentumokat - kivéve, ha azt a pedagógus pl. a saját honlapjára felteszi. (De most nem arról beszélünk.) E néhány ember viszont nyilván nem jelentheti "a" nyilvánosságot. Ehhez a megfelelő nyilatkozatot annak idején gondolom, mindenki ki is töltette.
Persze majd jogászok is szórakozhatnak ezen, ha pénzszagot éreznek, mindig akad valaki, aki belepiszkál...
 
Utoljára módosítva:

Kacagóbab

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakértői képzéshez nemcsak a jogi vizsgát kellett volna bemeneti feltételként szabni!
Legalább ilyen fontos lett volna a hozzáállást mérni!

Tényleg felháborító!
De sajnos én egyáltalán nem csodálkozom! Sajnos higgyétek el, hogy nem kevés lelkiismeretlen, felületes kolléga van, aki csakis a mesterpedagógus címért ment szakérteni. Meg azért, hogy szakértőként őket ne ellenőrizze senki.
Nyűg neki a sok adminisztráció, nem is fogja szívvel-lélekkel csinálni... rettegjenek, akiket minősít...
Valahogy azért mégiscsak ki kellene vetni a szakértők közül a hozzá nem értőket, hanyagokat! Már most, az elején.
(Sajnos elég nagy összeget tennék fel arra, hogy Kros alanya is át fog menni valahogy a szűrőn. És ő lesz majd a legkeményebb minősítő szakértő...)
Már az első körbe való bekerülés sem győzött meg arról, hogy valóban csak az odavalókat hívták szakértőnek!
Persze, ezen a fórumon nyilván a lelkiismeretes, komoly tanárok fordulnak elő, nehogy bárki megbántódjon...
De ismerek több olyan kollégát, akik tényleg nagyon akarták és vállalták volna most nyáron is a képzést, de mégsem kerültek be. Később viszont épp a lelkiismeretes tanítás miatt már nem nagyon fogják vállalni, hogy ilyen kemény képzésre járjanak.
És tudok olyanokról, akik - finoman szólva - érthetetlen, hogy a minősítés közelébe kerülhettek. Hozzáállás, emberi és szakmai értékek szempontjából egyáltalán nem tartom őket alkalmasnak erre a munkára.
A szakértőségnek valahogy "megtiszteltetésnek" kellene lenni, de akadnak szép számmal, akik egyszerűen a "hatalmat" látják benne. Na, ők egyáltalán nem oda valók szerintem!
Kedves Kros! Azért bízom benne, hogy sokan vagytok ilyen lelkiismeretesek és követendő példák.
Ezért üdítő számomra ez a fórum!

Bizonyára van ismerősöd akire ez ráillik. Én a képzésen és különböző fórumokon is találkoztam sokukkal és állítom,
hogy nagyon komoly követelmények vannak, nagyon oda kell tenni magad és ha átmész a vizsgákon és dolgozol -
az napi több óra plusz munkát jelent.
...és kiesnek azok, akik nem odavalók: vagy most, vagy a munka közben.
 

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Amiről írtam, az a portfólióra vonatkozik. A választhatóban lévő linkeknek is repülni kell - állítólag.
Ez az infó is az OH-tól ered.
Az nagyon jó lesz :(, mivel mi óvodapedagógusok teletűzdeltük fotókkal a fóliánkat a megvalósulás dokumentálása gyanánt (jobb híján). Most aztán agyalhatunk megint! Mi jön még????? :eek:
 
Utoljára módosítva:

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor ez nem jó? Benne kell legyen az önkéntes szó?

Ha valamibe beleegyezek, hozzájárulok és azt aláírásommal igazolom, akkor azt önként teszem, vagy nem jól gondolom? ;) Egyszerűen nem értem, mi ez már megint! Évek óta nyilatkoztatjuk a szülőket, hogy készülhet-e fotó, videó felvétel gyermekükről, mely megjelenhet a honlapon, médiában stb. Ha ebbe beleegyeznek (a honlap és adott esetben a média azért mégis nyilvánosabb, mint a fólia) akkor nem értem mi a probléma. (illetve értem, csak megérteni nem tudom) Mert most az jutott eszembe, hogy akkor a szaktanácsadó, tanfelügyelő, szakértő se nézze már meg a gyerekeket az oviban (élőben), meg a szülőknek se tartsunk már nyílt napot, mert meglátják, hogy X beszédhibás, Y Sni, W képtelen egy percig is megülni, Q dadog, Z fel sem fogja, hogy mi történik körülötte és még sorolhatnám. Ez nem sért személyiségjogokat? Vagy erről is nyilatkoztatjuk majd a szülőket? (Bocs kicsit eltúloztam a példát, csak dühös vagyok)
 
Utoljára módosítva:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszerűen nem értem, mi ez már megint!
Az OH-tól sem mint képzésen résztvevő, sem mint intézmény, olyan tartalmú levelet nem kaptam/kaptunk, s hír sem ért el, ami kifogásolná a portfóliós nyilvánosság-gyakorlatot. Az a levél, amit most tett fel ide valaki, csak a portfólió írásakor érvényes követelmények újraközlése, egy emlékeztető, hiszen annak idején ezt az Útmutatóban ugyanígy leírták.
Tehát a magam részéről nem találgatok, a beleegyező nyilatkozat megvan, a dolog nem is nyilvános - a fáklyásmenet.
A honlapon szereplő képek érdekesebbek. Különösen úgy, hogy van, ami 10 éves. Nekem a logikus az lenne (a pontos értelmezéshez el kell majd olvasni a legfrissebb joganyagot) hogy annak érvénybe lépése utáni fényképre, stb. lehessen vonatkoztatni.
 
Utoljára módosítva:

Huncut Boróka

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, mert az órához 3 db dokumentum szükséges, maga a vázlat/terv, azután a megvalósítás dokumentuma, és a reflexió.
És erre van 2 db feltöltőhely: az óravázlat, meg a reflexió.
Mi annak idején itt abban maradtunk, hogy az óravázlat után illesztjük A megvalósítás dokumentumai részt.
Szerintem a lényeg az, hogy egyrészt minden óra után legyen ott valami értékelhető gyakorlati tevékenységet bemutató anyag. A tanulói füzetekből szkenneltem be, azután az órára csinált PPT-t tettem oda (egy oldalra 3 diát) de a tankönyvet én bizony nem másolgattam be, ha szakos jön, az úgyis tudja, mit csináltam. És persze nem árt árt (tanítóként, tanárként) néhány táblavázlat-terv sem. Az Útmutató elég szépen sorol további példákat is.
Kell 12 db (10 óra meg 2 KBI-foglalkozás) ezt változatosan, hogy ne mindenhová ugyanazt.
A másik pedig az, hogy szerintem nem árt újraolvasni az Útmutatót, s értelmezni a kompetenciákat leíró indikátorokat. Ezt, illetve ezek előfordulásait fogjuk szakértőként vizsgálni.
Nyilván van, ami órán nem értelmezhető, az benne kell, hogy legyen a portfólióban (7.5 indikátor). A mindig van (minden órában van több eljárás) az a módszertani dolgokra ad 3-as indikátorokat, és így tovább. (Ha kinyitod közben az útmutatót, simán tudod kapcsolni ahhoz, amit írtam.)
Ha a 10 órából csak 2 órában van eltérő módszer, akkor inkább a 2-es (nem mindig, de sokszor) értéket adja, stb.
Tíz egymást követő órán képtelenség mindig új módszert alkalmazni?! Természetes, hogy legyen többféle, de azért visszaköszön egy két dolog.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Tíz egymást követő órán képtelenség mindig új módszert alkalmazni?! Természetes, hogy legyen többféle, de azért visszaköszön egy két dolog.
Ha mind a 12 órán ugyanazt a módszer alkalmazod, akkor is lesz a végén 12 db megvalósítás dokumentuma: a tanuló vázlata, amit leírt a füzetébe, a Te táblavázlatod, ppt-d, bejátszott videód, az órán kiosztott feladatlap, esetleg fénykép (na jó, most erről vita van) de akár az elkészült munkadarab képe, a tankönyv részlete, és ezeket kellett váltogatni, amíg meg nem lett a 12 db dokumentum. Persze, hogy visszaköszön - típusában, de nem maga a dokumentum.
 

eszter67

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm!:dr_24:

Szerinted elfogadják, ha én nem írtam bele a konkrét célját? Mi ugyanis minden év szeptemberében az első szülői értekezleten nyilatkoztatjuk a szülőket, mivel honlapot, közösségi oldalt üzemeltetünk. Ez kevés?
Szerintem igen. De érdekes lesz a helyzet, ha ladysla infója helytálló.
 

éva2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Rég nem voltam az oldalon, látom, Ti szegények még mindig dolgoztok és agyaltok! Mi pedig borzalommal gondolunk arra, hogy egyszer eljutnak hozzánk is a szakértők:) Segítségre lenne szükségem, keresek egy olyan vezetőt aki 3-4 csoportos óvodában vezető és segítene egy-két kérdésben. Jó pihenést!
 
O

ormenysuti

Vendég
Sziasztok, offolom a topikot, elnézést, de nem tudja valaki, hogy mikor fog érkezni a fizetés? :)
Öt hete tart ez a július, nyaralás is volt, nagyon kellene már pótlás :)
Köszönöm előre is az infót! :)
 

tomarinna

Állandó Tag
Állandó Tag
Rég nem voltam az oldalon, látom, Ti szegények még mindig dolgoztok és agyaltok! Mi pedig borzalommal gondolunk arra, hogy egyszer eljutnak hozzánk is a szakértők:) Segítségre lenne szükségem, keresek egy olyan vezetőt aki 3-4 csoportos óvodában vezető és segítene egy-két kérdésben. Jó pihenést!
Tessék, itt vagyok! :) 3 óvodai csoport és egy bölcsődei csoport. Kérdezz!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére