Egy kétéves kisfiú indította el az eddigi legpusztítóbb Ebola-járványt

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Minden ellenünk dolgozik: az ebola olyan helyen jelent meg, ahol senki nem ismerte, és mire az orvosok felfogták, mivel állnak szemben, már késő volt. A New York Times megtalálta az első fertőzöttet. aki tavaly decemberben halt meg.

Guéckédou egy kis falu Guinea délkeleti részén itt élt két évet az a kisfiú, aki a most tomboló Ebola-járvány első áldozata, legalábbis a The New York Times nyomozása szerint. A Sierra Leonéval és Libériával közös határszakaszon fekvő faluban az ebola 2013 december 6-án szedte első áldozatát. A kisfiú anyja egy héttel később halt meg, hároméves nővére pár nappal ezután. A nagyanyjuk sem élte túl a vírust. Mindannyian hasmenésre és vérzéses lázra panaszkodtak, de a faluban senki nem tudta, milyen betegséget kaptak el, és hogyan.

A nagymama temetéséről két gyászoló is fertőzötten távozott. Mindketten más faluban laktak. A faluban dolgozó egyik ápoló egy harmadik helyre is behurcolta az ebolát, és mielőtt meghalt volna, megfertőzte az őt kezelő orvost, aki szintén belehalt a betegségbe. Még amikor mindketten életben voltak, a kórházban rokonok látogatták meg őket, akiket megfertőztek és akik újabb városokba juttatták el a halálos kórt. Mire márciusban a hatóságok felismerték, mivel állnak szemben, nyolc guineai városban és faluban több tucatnyi ember halt meg, és fertőzöttek száma Libériában és Sierra Leonéban is egyre nőtt. A három ország a világ legszegényebb régiójában található, melyet polgárháborúk sújtanak már évek óta.

Március 31-én a Doctors Without Borders, azaz az Orvosok határok nélkül nevű szervezet, aminek már évtizedes tapasztalatai voltak Ebola-járványok terén, példa nélkülinek nevezte a mostani járványt, és már ekkor figyelmeztették a WHO-t, hogy mivel túl sok helyen bukkant fel a vírus, terjedésének megállítása igen nehéz dolog lesz. Mostanra 1779 fertőzöttnél és 961 halálos áldozatnál tartunk, és a legutóbb Nigériában felbukkanó vírus terjedését egyelőre nem sikerült kordában tartani.


Szakértők szerint a járvány Nyugat-Afrika országaiban a viszonylagos politikai stabilitást is veszélyezteti. A lakosság pánikban van, a közhangulat pattanásig feszült. Szombaton Guinea lezárta Sierra Leonéval és Libériával közös határait. Az orvosok attól tartanak, hogy az ebola visszaszorítására koncentráló orvosoknak nincs ideje a többi olyan trópusi betegséggel foglalkozni, mint a malária vagy a vérhas, és aki nem fertőződik meg ebolával, most a többi betegség miatt is jobban aggódhat. Nincs elég egészségügyi dolgozó, hiszen közöttük is aratott az ebola: 145-en fertőződtek meg, ebből nyolcvanan már meg is haltak.

Az eddigi Ebola-járványok viszonylag hamar befejeződtek, a mostani viszont hónapok óta tombol, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy csillapodna. Az okok között a New York Times a modernizációt emlegeti elsősorban: míg az eddigi járványok helyszíne egy-egy elszigetelt, vagy mesterségesen elszigetelhető falu volt, mostanra a távolságok lerövidültek, és a vírus már azelőtt mozgásban volt, hogy az orvosok egyáltalán rájöttek volna, mivel állnak szemben. Afrikának ezen a részén ráadásul soha nem volt Ebola-járvány, így az ápolók és az orvosok elsőre fel sem ismerték, és nem hozták meg azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel meg lehetett volna akadályozni a terjedését.

ebola.jpg
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan lett beteg a kisfiú,kivel találkozott,milyen édességet kapott amivel lépre tudták csalni a 2évest?Csak úgy magától nem fertőződik meg senki,valaminek,vagy valakinek közvetíteni kellett a betegséget kiváltó vírust.
Ezt az anyukája talán meg tudta volna válaszolni abban a két napban, amivel túlélte a kicsit.

Amikor a Vezuv oldalán jártam és láttam a megdermedt lávafolyamokat, akkor éreztem hasonlót, mint most a járványról szóló hírek olvasása közben. Amikor "leigázzuk" a természetet, az megmozdítja a kisujját és egyből rájövünk, hogy törpék vagyunk.
 
M

magdusis

Vendég
Sajnos,az ottani terjedés elkerülhetetlen,mert nem tudnak lemondani a halottak lemosdatásáról.Ellenségesek az orvosokkal is,az a legnagyobb baj;nemcsak,hogy nem bíznak bennük.
Úgy néz ki Kanadában,Bramptonban - ami a bővebb Torontó- is van egy gyanús eset.Majd meglátjuk,mi lesz.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos,az ottani terjedés elkerülhetetlen,mert nem tudnak lemondani a halottak lemosdatásáról.Ellenségesek az orvosokkal is,az a legnagyobb baj;nemcsak,hogy nem bíznak bennük.
Úgy néz ki Kanadában,Bramptonban - ami a bővebb Torontó- is van egy gyanús eset.Majd meglátjuk,mi lesz.

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/nem-ebolas-a-nigeriabol-hazatert-kanadai-ferfi-2276047
Nem ebolás a Nigériából hazatért kanadai férfi
2014-08-10 15:41:40
Negatívnak bizonyult Ebola-vírusra annak a kanadai férfinak a vérvizsgálata, aki nemrég érkezett vissza hazájába Nigériából, és Ebola-fertőzés tüneteivel karanténba zárták. Az illetőn olyan tüneteket észleltek, mint amelyeket a Nyugat-Afrikában megbetegedett embereken megfigyeltek. Azért különítették el, mert Nigériából érkezett, ahol már kilenc, vérzéses lázban szenvedő beteget tartanak nyilván.
MTI
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez az igazi veszély, nem az AIDS. Az afrikai tömeges AIDS-fertőzés csak kamu volt. Ha erre a vírusra szántak volna annyi pénzt és energiát, mint az AIDS-kutatásra, már meglenne az ebola ellen az oltás.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Azert nem kamu az Aids, meg mindig nagyon sokan halnak meg benne es felbecsulhetetlen azoknak a szama aki nem is tudja hogy fertozott.
Afirikaba hol a legtobb aldozatot szedi gyerekek sokasaga arvan fertozotten a sorsa megpecselodve, leteznek egyedul mert minden rokana kihalt melolle.
 
M

magdusis

Vendég
Állítólag Afrikában találtak embereket,akik immunisnak tűnnek,de még nem tudják,hogy mitől,vagy hogyan.Nem találják az okát,ha igaz.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem indított semmit a két éves kisfiú....első áldozat volt. Ahogy olvastam a témában a környéken elég sok dzsungelbéli állatot esznek valószínű egyikükben lehetett a kórokozó.
Ahogy mi esszük a nyulat, fácánt...ők eszik a denevért és a majmot..
Az AIDS épp a ráköltött milliárdok okán szorult visszább...de vannak az ebola ellen is különböző gyógyszerek ami azt mutatja hogy nem beszéltek róla de kutatnak!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha igaz lenne a tömeges AIDS-fertőzés Afrikában, a 80-as évek óta már fél Afrika kihalt volna. Pedig ott nem sokat tesznek az AIDS ellen. Ezzel szemben nő a népesség. Csupán arról van szó, hogy még egy szimpla tüdőgyulladást is AIDS-nek diagnosztizálnak. Nem azt mondom, hogy nincs jelen Afrikában, csak azt, hogy vannak nála sokkal veszélyesebb fertőzések.
Ha a magyar adatokat vesszük alapul, nálunk is mindig stagnált a megbetegedések száma, ma kb. 200 beteget tartanak nyilván. Ahhoz képest, hogy 35 évvel ezelőtt "korunk pestiseként" riogattak ezzel a betegséggel, az AIDS nincs sehol (hála Istennek) viszont a kutatása elvonta a pénzt az olyan valóban sok áldozatot szedő betegségek kutatásától, mint a rák, vagy a szívbetegségek, vagy akár az ebola.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
Wikipédiából:... A betegség zoonózis, állatról terjed emberre. Megbetegíti a majmokat és más emlősöket is, azonban a vírus természetes gazdája nem ismert.[3]
Kezelése és megelőzése nem megoldott, sem specifikus terápia, sem hatékony védőoltás nem áll rendelkezése.[2] A beteg elkülönítése mellett támogató, szupportív kezeléseket (pl. folyadékpótlás) alkalmaznak. A betegség halálozása 50-90 százalék körüli. Potenciális biológiai fegyvernek tartják, mivel az egyik legvirulensebb emberi kórokozó.[4]
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Semmi gond, készül már a védőoltás. "A Tekmira Pharmaceuticals az új RNSi génterápiára szakosodott bio-gyógyszeripari cég, amely a lipid nanorészecskék (LNP) bejuttatását lehetővé tevő fejlett technológiát kínál gyógyszeripari partnerei számára.” 140 millió dolláros szerződést kötöttek az amerikai hadsereggel.

Valóban az van, hogy a hozzátartozók úgy lopkodják ki a betegeket a kórházból, mert félnek a fehér emberektől és maga a kormány is kérte Sierra Leonéban, hogy függesszék fel az ebola "vizsgálatokat".
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=322983307878518&id=281064805403702
 

Lacika69

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem lehet, hogy azért nincs az AIDS sehol mert annyit költöttekrá?! A rák és hasonló komoly betegséggel kapcsolatban amire nincs még megoldás
szerintem a beteget a családdal együtt kellene 'tréningezni' Sokan ezt tanulták vagy 'összeszedték út közben' de nem mindenki tudja, hogy ha nincs
segítség akkor már csak a szeretet marad. A családot egyszerüen felemészti a félelem a tanácstalanság és tehetetlenség.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajna nincs még az AIDS ellen megoldás....védekezés az van. A rák és más rettegett betegségek meg továbbra is aratnak....ez ellen nincs védekezés mert nem lehet tudni mi okozza így marad a tanácstalanság és tehetetlenség...
 

Istefan

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát kedveseim a helyzet az, hogy a legtöbb vírus meg miegymás az űrből érkezik mihozzánk, több mint valószínű ezért nem találják, hogy honnan ered, vagy legalábbis nem hozzák nyilvánosságra.

Meglehet, hogy az első áldozat egy kétéves kisfiú volt, de szerintem nem ő volt az első fertőzött, csak gyengébb lévén szervezete, hamarabb végzett vele, feltéve ha igaz a mese. Nekem más tippem lenne, csak nem akarom vele felkavarni a kedélyeket.:dr_4:
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Nyugi! Nálunk a tévében már bemutatták azt az ágyat, ahova az első ebolást fektetik majd. :D Mire megérkezik a védőoltás és kifizetik, lehet eléggé rettegni és sorba állni érte, esténként meg számolgatni a műsorvezetővel, hogy hány ebola-gyanús eset van azok közül a felelőtlen egyének közül, akik nem oltatták be magukat.

Hányszor lehet ezt még eljátszani az emberekkel? :dr_24:

A gyógyíthatatlan rákról is van irodalom bőven, aki fenyegetve érzi magát, vagy szeretteit, az nézzen utána még időben és ne rettegjen. :)
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Nyugi! Nálunk a tévében már bemutatták azt az ágyat, ahova az első ebolást fektetik majd. :D Mire megérkezik a védőoltás és kifizetik, lehet eléggé rettegni és sorba állni érte, esténként meg számolgatni a műsorvezetővel, hogy hány ebola-gyanús eset van azok közül a felelőtlen egyének közül, akik nem oltatták be magukat.

Hányszor lehet ezt még eljátszani az emberekkel? :dr_24:

A gyógyíthatatlan rákról is van irodalom bőven, aki fenyegetve érzi magát, vagy szeretteit, az nézzen utána még időben és ne rettegjen. :)
Azt is tudom hogy van gravitáció hisz rengeteg könyv íródott róla de ha a fejemre esik egy ág az összetör...hiába mondom hogy tudtam hogy lefelé esik az ág....
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát kedveseim a helyzet az, hogy a legtöbb vírus meg miegymás az űrből érkezik mihozzánk, több mint valószínű ezért nem találják, hogy honnan ered, vagy legalábbis nem hozzák nyilvánosságra.

Meglehet, hogy az első áldozat egy kétéves kisfiú volt, de szerintem nem ő volt az első fertőzött, csak gyengébb lévén szervezete, hamarabb végzett vele, feltéve ha igaz a mese. Nekem más tippem lenne, csak nem akarom vele felkavarni a kedélyeket.:dr_4:
Tipped lenne??
Gondolod felkavarod vele a kedélyeket??? Jelent meg egy cikk azzal a címmel hogy szegény ember ebolája....ez meg egy hazai mármint magyarországi fertőzésről szólt a nádvágólázról...amit a szennyezett víz által lehet elkapni ami a nyilt seben keresztül fertőz, mostanában azok kapták el akik mezítláb dolgoztak a kukoricában...
 
Utoljára módosítva a moderátor által:
Oldal tetejére