Kereskedelmi értelemben dörzsölt államigazgatás

Értelmiségi dörzsöltség helyett kereskedelmi dörzsöltségre lenne szükségünk – mondta hétfőn Orbán Viktor. Még az is lehet, hogy Tarsoly Csaba, a tegnap csődbe ment Quaestor tulajdonosa lebegett a szeme előtt. Ő ugyanis a kereskedelmi értelemben dörzsölt magyar külpolitika valóságos szimbóluma.

Szijjártó Péter közeli ismerőseként (dörzsölt!) és a győri futball partónusaként (dörzsölt!) nemcsak Oroszország területén kooperált a magyar állammal (kereskedelem!), hanem Törökországban is ő szponzorálta a magyar kereskedőházat (kereskedelem!). Sőt, a magyar miniszterelnök azt is elmondta, hogy a Küküm által Tarsoly Csabának kiszervezett két ország olyan fontos neki, hogy a németek mellett mindig rájuk tekint, amikor az ország ügyeiről gondolkodik.

Kedden azonban csődbe ment a Quaestor és úgy néz, nagyon sok ember fogja elveszíteni a megtakarításait a fene nagy dörzsöltség eredményeképpen. Ebben a helyzetben két lehetséges magyarázat van: valaki le akarta égetni a kormányfőt és nem értesítette arról, hogy az éppen magasztalni kívánt körből egy prominens személy holnapra politikailag leprás lesz, vagy a magyar államigazgatásnak hétfőn még gőze sem volt arról, hogy egy 210 milliárd forinttal “gazdálkodó” cég másnap borul.

Minden bizonnyal az utóbbiról van szó. Súlybitó körülmény viszont, hogy nem egy mezei cég csődölt be, hanem egy elméletileg szoros felügyeleti kontroll alatt lévő. Ha mindez nem volna elég, a Quaestor már a harmadik a sorban – két héten belül. És most jön csak a durva rész: úgy tűnik, hogy legalább kettő már évek óta folytatott illegális tevékenységet, és közben több felügyeleti vizsgálaton is átmentek.

De mire jó akkor a felügyelő hatóságuk, jelen esetben az MNB? Mire kapják ott a fizetésüket, ha nem egy, hanem legalább három cég verte őket át? Noch dazu, a nyilvánosságra került információk alapján nem szuper-szofisztikált bűncselekményekről van szó. A Quaestor esete pedig egészen hihetetlen. Egy tízmillió forintos tőkéjű cég MNB engedélyt kapott 60 milliárd (!) forintnyi kötvény kibocsátására. Ez hatezerszeres (6000x) tőkeáttételt jelent – a Lehman Brothersé harmincháromszoros (33x) volt a csőd előtti napon. Arról nem is beszélve, hogy a Quaestor az MNB árgus és nyilván szigorú figyelme ellenére további 150 milliárdnyi kötvényt adott el illegálisan. A Guiness rekord fetisiszták kedvéért ez huszenegyezerszeres (21000x) tőkeáttételt jelent. A Lehman Brothers ilyen adatokkal nemhogy Amerikát, hanem az egész Tejút-rendszert felrobbantotta volna.

A Quaestor esetében nyilván sokán fel fogjak tenni azt a kérdést, hogy arra a potom hatezerszeres tőkeáttételre ugyan már hogyan kaptak engedélyt. Hogy vajon ennek volt-e köze a tulajdonos látványos és nyilvános jó kormányzati kapcsolatainak. Meg a moszkvai biznisznek. Meg persze a kontroll híján megbolondult politikai hatalom honi szimbólumának, a focinak. Jogos kérdések és egy szerencsésebb országban még valódi vizsgálat is lenne belőlük.

De van itt egy másik, ennél fajsúlyosabb probléma. A Buda-Cash és a Hungária esetében ugyanis nincs ilyen nyilvánvaló fideszes szál (bár kereskedelmi dörzsöltség azért volt ott is bőven). Sőt, a Quaestor esetében is csak a gazemberségnek tűnő tevékenységek egy részét szankcionálta a felügyelő hatóság. Magyarul az esetek többségében biztosan nem a felügyeleti szándékkal, hanem a képességgel volt a gond. Az MNB minden eszközzel rendelkezik, amivel egy pénzügyi felügyeleti hatóság egy demokráciában rendelkezhet. Mégsem tudta megakadályozni, hogy a jelenlegi becslések szerint 250 milliárd forintnyi, azaz a GDP közel 1 százalékát kitevő csalássorozat működjön több cégben, hosszú éveken át.

Az MNB összehasonlíthatatlanul jobb adottságokkal rendelkezik, mint a magyar államigazgatás többi része. Sokkal, de sokkal több pénz felett diszponálnak, kisebb közvetlen politikai irányítást kell elszenvedniük (mert “kooperáció a kormánnyal” azért más, mint a “politikai kormányzás” részének lenni), és sokkal inkább részei egy nemzetközi szakmai hálózatnak. Mégsem voltak képesek az egyik alapfeladatuk elvárható szintű teljesítésére.

Ha ennyit tud a krém, akkor mit várjunk a többiektől?

A kormányzat ennek ellenére megveszekedetten hisz abban, hogy az ország leszakadásának megállításához az államot kell erősíteni. Még több pénzt, még több hatalmat, még több ellenőrzési jogkört kell kapnia. Mert az államigazgatás majd megvédi a kisembert, mert az majd őrködik a közjó felett.

Ez azonban éppen olyan reménytelen próbálkozás, mint az MNB-nek volt a Quaestoron és a Buda-Cash-en átlátni.
444
bank2.jpg
 
"A kormányzat ennek ellenére megveszekedetten hisz abban, hogy az ország leszakadásának megállításához az államot kell erősíteni"
Csak tudnám ki az aki azt mondja, hogy az állam én vagyok ???
 
Sajnos tágabb családi körömben én is tapasztaltam a következményeit a leírtaknak.Nem kívánom senkinek, hogy a 64 éves édesapám görnyedt háttal jár két hete, mivel majdem az összes megtakarításuk, amit egy élet munkájával összegyűjtöttek lehet, hogy odalett.Tíz évet öregedett.Két hete semmi tájékoztatás.2 ember már öngyilkos lett, az egyik pont Kecskeméten.Csak reppennek fel a hírek, hogy már nem is a Tarsoly a tulajdonos, hanem pár napja egy ismeretlen Tápiósági lakos lett a tulajdonos.Számomra követhetetlen összefonódások.Közben a károsultak próbálnák magukat szervezni, de mindenhol fenyegetés, és megfélemlítés...Hol van itt a gondoskodó állam?Mit csinált az MNB eddig? Lassan vicc ez az ország, egy banánköztársaság...
 
Így van vicc az egész. Az emberek meg lassan belefásulnak hisz úgysem fog semmi sem történni, kéz kezet mos.
Kártalanítás...valahonnan elő kell teremteni a pénzt, Vannak a bankok és az emberek mivel a bankoknak biztos van ...lehet hogy újabb bankadó lesz.
Habár ha szétnéznek lehet hogy találnak még az embereknél is...Van olyan naív aki bankban tartja a megtakarítását?? Miért nem vett még államkötvényt??
A nyugdíjpénztárakat is szépen kifosztották akkor mi történne ha a megtakarításokat is elvennék??
Egy napig tüntetés majd hazamennének...
 
A banánköztársaság szó helyett nekem a bűnszövetkezet, folytatólagos sikkasztás, bűnös gondatlanság stb. szavak jutnak az eszembe.
..és még senkit nem vittek el rabláncon, ahogy azt korábban ellenzéki politikus esetén láttuk. Az ország pénzügyi kifosztása és a korrupció miatt egyetlen ember sem tüntet, pedig ez az igazi probléma és nem a vasárnapi boltbezárás.
Mindenesetre 50 millió forint elsikkasztásáért úgy tudom egy politikus korábban 7 évet kapott. Akkor a 250 milliárdért vajon mennyit osztanak majd ki? Már, ha..
 
A banánköztársaság szó helyett nekem a bűnszövetkezet, folytatólagos sikkasztás, bűnös gondatlanság stb. szavak jutnak az eszembe.
..és még senkit nem vittek el rabláncon, ahogy azt korábban ellenzéki politikus esetén láttuk. Az ország pénzügyi kifosztása és a korrupció miatt egyetlen ember sem tüntet, pedig ez az igazi probléma és nem a vasárnapi boltbezárás.
Mindenesetre 50 millió forint elsikkasztásáért úgy tudom egy politikus korábban 7 évet kapott. Akkor a 250 milliárdért vajon mennyit osztanak majd ki? Már, ha..
Persze hogy nem tüntetnek hisz tipikus magyar mentalitás , nehogy már másért is tegyek valamit. Megdöglött a tehenem ..hát dögöljön meg a szomszédé is...
Az emberek egy kis részét érinti a bróker botrány és akik hallottak róla sem tudják pontosan hogy most miről is van szó. Egyszerűbb dolgokat szeretnek hallgatni elmult 8 év....kommunista...bukott baloldal...Gyurcsány...
Megosztottak vagyunk ez a baj.( de írhattam volna az internet adót, vasárnapi bezárást..) Kézzelfogható dolgokért indulnak az emberek.
 
Tarsoly Csabának névre szóló széke van Felcsúton.Csak mondom....Nem vették őrizetbe, és még csak ki sem hallgatták. A Blikk információi alapján éjszaka több teherautót pakoltak meg, a Budai villájában a szomszédok elmondása szerint. Majd valamelyik trópusi szigeten szürcsöli a koktélját..
 
Szeretem a magyar politikusokat, mindent elhisznek saját maguknak. Csodálatos, ha hazudozó ártatlannak hiszi önmagát. Azért tartunk ott ahol tartunk.
 
Az emberek meg vannak félemlítve azért nem vonulnak az utcára.A kecskeméti Questor károsultak vezetője legalábbis félti a két gyermekét.Meg is értem.Debrecenben volt már tüntetés.De láss csodát egyik híradó sem tudósított róla.70.000 körüli ügyfele volt a Questornak.Az azért nem olyan kevés.
 
Matolcsi milliardokat kolt neki kene kartalanitani a karosultakat, jocskan benne lehet a keze az ellenorzesek elmulasztasaba.
Ma mar kiderult a belso infoval /kulugy is ott tartotta a penzet es sikerult nekik kivenni/ami a nemzetkozi penz piac torvenyeibe utkozik. Nalunk eveket osztogatnak ilyenert.
 
HA igaz ez nagyon szomoru, se erkolcsi se iskolai vegzettseg nem kell hogy valaki ilyen nagy mennyisegu penzt menetzseljen?Erteni se kell semmihez...........tozsdezest meg mindenki tanulja hisz ezzel kereskedni es penzt csinalni profittal, kell ralatas tudas szerencse jog, es biztositas es meg ezeregy dolog. Mit szolnak ehez a bankok? Ilyen referenciaval lehet valaki vezeto senki egy centet nem fog rajuk bizni.
NAgy gond van a borton helyzettel , Eus elmarasztalas es karteritest is megiteltek.Lehet o fog egy borton projectet beinditani mint Quaestor verigazgato finansirozni ,mert abban van mar tapasztalata.
 
Talán Kaya Ibrahim vagy Josip Tot ezt már nem vállalta!
Rémes ez az ország. Egyébként a pénzüket ebbe a cégbe tevők tudtak a nagy kockázatról, nem tudom, most miért az adófizetők pénzéből akarják kártalanítani öket. Amikor nagy hozamokat vettek fel, nem szóltak az államnak, hogy na-de-ennyit-mégsem-kellene!
A pénzügyi kultura is ugyanolyan, mint a demokrácia iránti vágy.
 
Úgy 10 éve jött egy ismerős, hogy tuti befektetési lehetősége van. Szerintem meg nagy lehúzás volt.
Én megírtam a PSZAF-nek, hogy szerintem az a bizonyos cég jogosulatlan betétgyűjtést végez, és lényegében egyfajta pilótajátékot szervez, mindezt törvényi hivatkozásokkal támasztottam alá. A PSZÁF visszaírt, hogy szerintük nem, de átadták a rendőrségnek. Mehettem oda is tanúskodni, végül ők sem találtak semmit.
2 év múlva a cég bedőlt ~1-2-3 milliárddal(aprópénz, tudom), majd a PSZÁF pillanatok alatt felfüggesztette a tevékenységüket. Vajon miért? Nem találjátok ki: jogosulatlan betétgyűjtés miatt.

Azóta nincsenek illúzióim.
 
HA igaz ez nagyon szomoru, se erkolcsi se iskolai vegzettseg nem kell hogy valaki ilyen nagy mennyisegu penzt menetzseljen?Erteni se kell semmihez...........tozsdezest meg mindenki tanulja hisz ezzel kereskedni es penzt csinalni profittal, kell ralatas tudas szerencse jog, es biztositas es meg ezeregy dolog. Mit szolnak ehez a bankok? Ilyen referenciaval lehet valaki vezeto senki egy centet nem fog rajuk bizni.
NAgy gond van a borton helyzettel , Eus elmarasztalas es karteritest is megiteltek.Lehet o fog egy borton projectet beinditani mint Quaestor verigazgato finansirozni ,mert abban van mar tapasztalata.

Látszik, hogy nem vagy "dörzsölt" fideszes. Ki akar itt bármit is menedzselni? Mit menedzselt az a két úriember, akiket Tusi55 említett?

Na, most kellene az embereket az utcára csábítani, nem ám a internetadóval. Én mind a két sajtóoldalt követem, mert nem szeretem, ha féloldalas a tájékozottságom, de egyetlen olyan hozzászólást nem láttam egyik oldalon sem, amely mentegetné ezt a tolvaj bandát. Olyan szemérmetlenül csinálják és tolják bele a képünkbe, hogy az már vérlázító.

Most megint majd kárpótolják az adófizetők a szegény befektetőket.

El nem képzelitek micsoda szegénység van vidéken. Ezeknek a családoknak senki nem hallja a hangját. Nincs internet, autó, ingyen utazás a fővárosba hőbörögni. Egy dolgot tehetnek szép csendben...
 
A nagy haszonról annyit hogy 10%os kamatot jelentett volna.És had idézzem Magyar Györgyöt, hogy "más a pénzügyi kockázat, és a tiszesség".150 milliárd!!!!!!! fiktív kötvénykibocsátás!Felfoghatatlanul sok pénz.És igen a befektetők többsége hétköznapi kis ember....Nem öltönyös nagypénzű, dörzsölt vállalkozó.Ha leosztod a 150 milliárdot, akkor kb fejenként 1 000000 Ft jön ki.
 
Én megmondom mit szeretnék. Lehet hogy most leharapjátok majd a fejemet, mondván hogy hungarofób vagyok meg magyarellenes meg hogy emiatt a legrosszabb a „kisembereknek” és ártatlanoknak lenne...

De én igenis annak tapsolnék,

—ha végre Magyarországot egészen egyszerűen KIZÁRNÁK AZ EU-ból,
—És Amerika meg Kanada meg az EU kijelentené, hogy Magyarország bizony NEM BIZTONSÁGOS ORSZÁG.
—És befagyasztanák az összes magyar külföldi bankbetétet, mert ugye az korrupcióval lett szerezve.
—Megneveznék, pontosan kiket tiltottak ki az USA-ból.
—És még kitiltanának legalább 10-szer annyit.
—Élen Orbán Viktorral.
—Akiről kijelentenék, hogy demagóg, félfasiszta (de tőlem teljesen fasisztának is nevezhetik, azt is megengedem), korrupt, köpönyegforgató, megbízhatatlan, hazug, képmutató, és egyáltalán egészen egyszerűen csak egy másokon nyerészkedő pénzügyi „fehérgalléros” BŰNÖZŐ.
—Aki szisztematikusan felszámolta a demokrácia minden morzsáját, s amit mégse, azt is csak látszat-módon hagyja működni.
—És kijelentenék, hogy addig semmiről se tárgyalnak a magyarokkal, amíg ott O.V. van hatalmon, s amíg a FIDESZ fel nem oszlik jogutód nélkül.
—Addig ugyanis szerintük Magyarország nem demokratikus ország.
—És kizárnák a NATO-ból is.
—És egyáltalán semmi segélyt nem adnának, mert minek, annak 99%-a úgyis elmegy a korrupt vezetők zsebébe, ami 1% pedig nem, az olyan baromságokra megy mint a stadionépítés, meg már olimpiát is kezdenek tervezni az idióta seggfejek...

Nyilván, ezt mind persze nagyon megérezné az „egyszerű nép” is. Nem vitatom. De TALÁN ÉSZHEZ TÉRNE... lehet persze hogy nem, de már úgyis mindegy, meg kéne próbálni mint utolsó lehetőséget. Igen, keserves kúra lenne, de a gyógyulás néha keserves folyamat, s a gyógymód sokszor fájdalmas...

Szerintem az ország most kb olyan mint egy kábítószeres beteg, mindenféle őrült fantazmagóriákban hisz, vágyálmokban, ideje volna kijózanodni... Na erre kéne ez az elvonókúra! Igen, az elvonókúra rém fájdalmas. De muszáj. Sajnos.

Szerintem.
 
Az államigazgatásban (főosztályvezetőtől lefelé) a szakmai hozzáértést, a párthűség nem pótolja. Ennek felismerése "drága mulatság" (a valóságban sajnos nem mulatságos).
 
Lassan orolnek a malom kerekei. Esely mindenre meg van arra is hogy ha nem szalonkepes part kerul hatalomra akkor valoban a kockazat nagy ,hogy bucsut intenek. Amit nem ertek az egesz csapat jogaszokbol all, es majdnem minden ugy, eus birosagon landol es karterites kotelezettseggel vegzodik. A mostan a korupcio gyanusnak tuno ugyek is egyszer elszamolasra kerulnek az eu fele vagy kiderul nem volt rendben a palyaztatas, vagy mas es nem ugy valosult meg ahogy leirtak stb.
Minden jozan ember tudja nem lehet elszakadni nyugattol. Abba bepusztul minden. akar csod is lehet ami aztan senkinek nem jo.
Volt mar Mo 2 millio koldus orszaga, nem lehet ez a cel.
 
Lassan orolnek a malom kerekei. Esely mindenre meg van arra is hogy ha nem szalonkepes part kerul hatalomra akkor valoban a kockazat nagy ,hogy bucsut intenek. Amit nem ertek az egesz csapat jogaszokbol all, es majdnem minden ugy, eus birosagon landol es karterites kotelezettseggel vegzodik. A mostan a korupcio gyanusnak tuno ugyek is egyszer elszamolasra kerulnek az eu fele vagy kiderul nem volt rendben a palyaztatas, vagy mas es nem ugy valosult meg ahogy leirtak stb.
Minden jozan ember tudja nem lehet elszakadni nyugattol. Abba bepusztul minden. akar csod is lehet ami aztan senkinek nem jo.
Volt mar Mo 2 millio koldus orszaga, nem lehet ez a cel.

Na de Melitta, ezt komolyan írtad?! Mert nem hiszem. Tudod azt te pontosan, hogy valóban nem az a céljuk, hogy megint 2 millió koldus országa legyen a Magyarsztán!

Ők 9 millió koldus országát akarják ugyanis. Nagyban játszanak. Ha csak 2 millió koldust csinálnának, az nem lenne elég, mert nekik nem elég annyi, amennyit csak 2 milliótól lophatnak el. 9 milliótól már sokkal többet lehet lopni ugyebár.

A maradék 1 millió meg úgy oszlana meg, hogy 800 ezer ebből úgy élne mint most a középosztály Nyugaton, azaz sokkal jobban mint a 9 millió koldus, s természetesen ők végeznék el ezért cserébe/jutalmul a piszkos munkát a „nagy vezetőknek”. Akik a maradék 200 ezer. Aki már úgy élnének (illetve máris nagyjából úgy élnek) mint a „Dzsoki Júing” a Dallas filmsorozatból. Sőt annál is jobban.

Ezt akarják. Egyelőre egész jól haladnak, a teljes siker „coming soon”...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,802,064
Tagok
615,737
Legújabb tagunk
Vizimento.
Oldal tetejére