Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni egy gyakornok problémájával kapcsolatban.
Szerintetek? Keresse meg az OH-t és kérjen állásfoglalást? Mi mást tehetne szegény... :(


A felmentési időt a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadni - így "legálisan " dolgozhat IX. 8-ig, ha a jelenlegi megállapodást megváltoztatják úgy, hogy a felmentési idő munkavégzés alóli mentesítését most adják ki, nagyrészt július második felére augusztus első felére, hogy az aktív munka szept. 8-ig biztosítva legyen.
Itt a törvényi jogosultság hozzá:
2012. I. trv. 70. § (2) "A munkavégzés alól a munkavállalót a kívánságának megfelelően - legfeljebb két részletben - kell felmenteni."

Az viszont nem biztos, hogy az OH kirendel addig szakértőket - de ovinál lehet, hiszen nincsenek olyan időbeli kötelezettségei, mint az iskoláknak (tanítási év első és utolsó napjának központi meghatározása), a működésük elvileg folyamatos.

Tehát esély van a minősítésre, kérvényt is írtak, s mivel a a törvény a minősítésre nemcsak a gyakornokot kötelezi hanem a minősítés szervezőjét is, így hátha megcsinálják.

Kjt. 22.§ (15) A gyakornoki idő lejártának hónapjában a közalkalmazottat minősíteni kell.
326-os 2.§ (2a)) A gyakornok
a) a gyakornoki idő lejártának hónapjában, vagy
b) ha a gyakornoki idő nem a tanítási év közben jár le, a tanítási év utolsó hónapjában
tesz minősítő vizsgát."

Az intézményvezető segítségével (esetleg telefonos megkereséssel) hívják föl az OH figyelmét a nagyon rövid időre - hiszen a szakértőknek 30 nappal a minősítés előtt meg kell nyitni a portfóliós felületet! Augusztus eleje mindössze két hét!

------------------------------------------------------
A munkáltató leírása szerint a határozott idejű szerződés lejárta előtt, 2015. IX. 8-án megszűnik a munkaviszony, tehát megszűnik a gyakornoki idő is adott munkáltatónál. Amennyiben nem történik meg a minősítés, és újra a közoktatásban dolgozik majd, a következőket kell alkalmazni (elég nevetséges az ő esetében, hiszen három napról van szó).

326/2013. 2.§ (2)3 "A gyakornoki idő két év. A gyakornoki idő kikötésekor a jogviszony létesítése előtt megszerzett szakmai gyakorlatot be kell számítani, azzal, hogy gyakornoki időként a két évből hátra levő időt kell a kinevezésben, a munkaszerződésben rögzíteni. Ha a határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony időtartama rövidebb, mint a gyakornok számára megállapítandó gyakornoki idő, akkor a gyakornoki időt a határozott idő lejártáig kell kikötni."

Reméljük lezajlik a minősítés, és az új munkáltató már PI-ként veheti föl - mindenkinek ez lenne a legjobb.

Módosítás: átsorolás valóban úgy igaz, ahogy gtszg írja lejjebb - PI-ként 2016. I.1-től. Reméljük sikerül!
Azonban a munkáltató a felmondási idő felére a munkavégzés alól köteles felmenteni!
Én is szívesen olvasnék arról, mi történt.
 
Utoljára módosítva:

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni egy gyakornok problémájával kapcsolatban. Idézem a levelét:

"2013. szeptember 11. -én határozatlan idejű szerződéssel neveztek ki óvodapedagógusnak gyakornokként. A kinevezésemben rögzítésre került a gyakornoki idő tartalma 2013. szeptember 11. - 2015. szeptember 11..
Az óvodánk augusztus 31.-ig kistérségi társulásban tagintézményként, a társulás fenntartásában működik, szeptembertől a helyi önkormányzat veszi át a fenntartó szerepét. A gyermeklétszám csökkenése miatt, létszámcsökkentésre hivatkozva 2015. 07. 08.-án felmentéssel felmondtak. AFelmentési időm, és a közalkalmazotti jogviszonyom 2015. 09. 08 napján megszűnik,amunkavégzés alól 2015. 08. 09. napjától 2015. 09. 08. napjáig fel vagyok mentve.
A társulás ( fenntartó) felkérte az intézményvezetőt, hogy járjon el az ügyemben, Ő úgy tájékoztatott, hogy szeptemberben (a benyújtott kérvény alapján) remélhetőleg 8.-ig meglesz a minősítő vizsgám.
Kérdése(i)m:
1. Mivel a munkavégzés alól fel vagyok mentve, (az új fenntartó státusz nélkül vesz át), ez nem zárja-e ki a vizsga lehetőségét? Félreértés elkerülése miatt, le szeretnék vizsgázni, mert jelen helyzetemben új állást találni lehetetlen.
2. Az új munkáltatónak majd gyakornokként, vagy pedagógus I. besorolással kell felvennie?
3. Mikor szűnik meg a gyakornoki időm? (elvileg szeptember 11.-én szűnt volna meg, de szeptember nyolcadikán megszűnik a jogviszonyom)"
Szerintetek? Keresse meg az OH-t és kérjen állásfoglalást? Mi mást tehetne szegény... :(
Hát ezt hívják nagyvonalúságnak.
Ha jól számolom 3 nap a különbség. Meglepő, hogy alapból határozatlan idejű szerződéssel felvesznek valakit, és a végén ezt a kis gesztust nem teszik meg. Érdemes lett volna|lenne ügyvédhez fordulni! Jogszabály szerint - jól értelmezem, nem volt előtte munkaviszonya? - ha rögtön lesz új munkahelye az új szerződésben 3 napig tart a gyakornoki idő, kivéve, ha szept. 8-ig levizsgázik. Átsorolása: "13. §(3) A magasabb fokozatba történő besorolásra a sikeres minősítő vizsgát vagy minősítést követő év első napjával kerül sor. 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.07.01 - 2015.08.31". Vagyis Gyakornokként veszik át.
A gyakornoki idő csak sikertelen vizsga esetén hosszabbítható, konkrétan a vizsga napját követő naptól.
Kros által ajánlott összefoglalóm alapján meg kellene nézni, hogy a szerződésben mikorra jelölték meg a kötelező minősítő vizsgát, mert erre az időpontra már jelentkeztetni kellett.
Jogszabály szerint:
"2. §(2a)4 A gyakornok a) a gyakornoki idő lejártának hónapjában ... tesz minősítési vizsgát"
11. §(5)61 Az érintett pedagógus, a szakértő, valamint a pedagógust, a szakértőt foglalkoztató intézmény vezetője a körülmény felmerülésétől vagy annak tudomására jutásától számított öt munkanapon belül köteles értesíteni az OH-t minden olyan körülményről, amely a minősítő vizsga, minősítési eljárás lebonyolítását akadályozza vagy veszélyezteti. A minősítő vizsga, a minősítési eljárás esetében a portfólióvédés időpontját, valamint a minősítő bizottság elnökének, tagjainak kijelölését az OH indokolt esetben, az érintettekkel történő egyeztetést követően módosíthatja, erről haladéktalanul értesíti az érintetteket.

A felmentés nem akadály, ugyanis nem kötelező kiadni, akár kötelezhették volna szept. 8-ig munkavégzésre. Munkaviszonynak számít ezért bemehet vizsgázni.
Diáknyelven: szívás. De gondolom, a hivatal a helyzet magaslatán áll.
Érdekelne hogy mi lett a végkifejlet.
 

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail és gtszg! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, továbbítottam a kolléganőnek. Szegénykém nagyon kétségbe van esve, amit meg tudok érteni. (Ráadásul egy nagyon szuper pedagógus, melyről szaktanácsadói látogatásom alkalmával volt szerencsém meggyőződni. Nem tudom találkoztatok-e már olyan esettel, amikor a mentor mehetne hospitálni a gyakornokhoz ;), na ez olyan eset volt.....) Egyébként a kötelező minősítő vizsgát ez év szeptemberre jelölték meg. Jelentkeztetés megvolt, portfólió feltöltve és eddig a lelkesedésben sem volt hiány. Most már a csalódottság dominál :( Ha valami fejlemény lesz az ügyben, mindenképpen megírom! Még egyszer hálás köszönet!
 

JucusH

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Az "utolsó" csoportortosoktól kérdeznék...(6. és 7. turnus ?) vagy aki tud válaszolni.
Van egy kollégám, aki mester szeretne lenni és a szakértői feladatokat bevállalná (Most szólt, nem tudtam lebeszélni róla, nem rettent el, pedig objektíven tájékoztattam). Ő érdeklődik, a jelentkezéssel kapcsolatban: a 14 év közoktatási gyakorlata a nyár végére lesz meg és lesz-e még képzés az ősz folyamán?
Mivel ő nem közoktatási rendszerben is tanított 2 évet (saját felnőttképző cége van, most is csinálja, de most csak "szabadidőben") jelentkezhetett-e volna korábban a képzésre?
Csak a 2014. április 30-i portfóliót feltöltők kerültek beválogatásra vagy ez nem volt már követelmény?
(Ő nem töltött, lenne-e / lett volna esélye?)

Nagyon köszönöm a válaszaitokat! Kellemes nyarat/pihenést!
1212086024_76.gif
Én 7. turnusos vagyok, holnap kezdek, áprilisi portfólióval, amennyire tudom nem volt feltétel a feltöltött portfólió a beválogatáshoz. Azt hallottam, már nem lesz több kör a képzésből egy ismerősöm jelentkezését legalább is így utasították el, de volt már ilyen hír többször is. Várj egy kicsit hátha van tőlem naprakészebb információ

A 7. turnusra készülőknek, a mester portfólió tartalma
A profilnál célszerű minden adatot a KIR-ben ellenőrizni, ellenőriztetni. Különösen fontosak a végzettség(ek), szakképzettség(ek) szakvizsga adatai.
Pedagógiai tevékenység dokumentumai
Eredetiséget igazoló nyilatkozat
Pedagógiai szakmai tevékenységek bemutatása, dokumentumai
Egyéb pedagógiai tevékenység bemutatása, dokumentumai
Önálló alkotói, művészeti tevékenységek bemutatása, dokumentumai (nem kötelező)
Pedagógust foglalkoztató intézmény intézményi környezetének rövid bemutatása
Szakmai életút értékelése

Nevelő-oktató munka dokumentumai
A portfólió alapdokumentumai

csoportprofil/csoportprofil és nevelési terv/növendékprofil
tematikus terv minimum 1 db + reflexió
óraterv/foglalkozásterv 10 db (+ 10 db megvalósítás dokumentuma az óraterv mögé fűzve, 2 dokumentumban!) + 10 db reflexió
értékelés dokumentumai + reflexió
féléves ütemterv/időszakos ütemterv (KBI) 1 db +reflexió
foglalkozásterv 2 db + 2 db reflexió
esetleírás
hospitálási napló 1x pedagógus látogat, 1x pedagógust látogatják, + 1-1 db reflexió, mindkettőt a feltöltő írja
IKT alkalmazása 1 db + reflexió

A portfólió szabadon választható dokumentumai 3-5 db, elvárt a 4 db
projektterv + reflexió
tanmenet + reflexió
osztályfőnöki munkaterv
- gyermek/tanulói profil (összetartozó dokumentum a fejlesztési tervvel!)
- fejlesztési terv + reflexió
publikációs tevékenység
egyéb dokumentum (5 hely van) + reflexiók
Kedves krosz!
köszi, hogy így levezetted, segít a portfólió aktualizálásánaál.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

Papaja45

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni egy gyakornok problémájával kapcsolatban. Idézem a levelét:

"2013. szeptember 11. -én határozatlan idejű szerződéssel neveztek ki óvodapedagógusnak gyakornokként. A kinevezésemben rögzítésre került a gyakornoki idő tartalma 2013. szeptember 11. - 2015. szeptember 11..
Az óvodánk augusztus 31.-ig kistérségi társulásban tagintézményként, a társulás fenntartásában működik, szeptembertől a helyi önkormányzat veszi át a fenntartó szerepét. A gyermeklétszám csökkenése miatt, létszámcsökkentésre hivatkozva 2015. 07. 08.-án felmentéssel felmondtak. AFelmentési időm, és a közalkalmazotti jogviszonyom 2015. 09. 08 napján megszűnik,amunkavégzés alól 2015. 08. 09. napjától 2015. 09. 08. napjáig fel vagyok mentve.
A társulás ( fenntartó) felkérte az intézményvezetőt, hogy járjon el az ügyemben, Ő úgy tájékoztatott, hogy szeptemberben (a benyújtott kérvény alapján) remélhetőleg 8.-ig meglesz a minősítő vizsgám.
Kérdése(i)m:
1. Mivel a munkavégzés alól fel vagyok mentve, (az új fenntartó státusz nélkül vesz át), ez nem zárja-e ki a vizsga lehetőségét? Félreértés elkerülése miatt, le szeretnék vizsgázni, mert jelen helyzetemben új állást találni lehetetlen.
2. Az új munkáltatónak majd gyakornokként, vagy pedagógus I. besorolással kell felvennie?
3. Mikor szűnik meg a gyakornoki időm? (elvileg szeptember 11.-én szűnt volna meg, de szeptember nyolcadikán megszűnik a jogviszonyom)"

Szerintetek? Keresse meg az OH-t és kérjen állásfoglalást? Mi mást tehetne szegény... :(


Valahol,valaki írta (sajnos nem találom), hogy elhangzott egy konferencián, hogy szept.15.-től kezdődnek csak a minősítések....:(
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Valahol,valaki írta (sajnos nem találom), hogy elhangzott egy konferencián, hogy szept.15.-től kezdődnek csak a minősítések....:(
A Pedagógus Kar szakértői értekezletén is ezt mondták. Szept 15-dec.15 első félév. Addig nem kezdik az újak minősítését, amíg a 2015 évre jelentkezetteket el nem végezzük. Pontosan a jan.1-i átsorolás miatt. Direkt felírtam ;)
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
A" kezdődnek csak" óvodában még akkor sem olyan szerencsés. Nálunk még javában tartanak a beszoktatások. Csak egy emlékkép: áprilisban voltam minősíteni kiscsoportban, mikor bementünk a csoportba kb 5 gyerek kezdett el sírni :( Nem éreztem magam valami jól, gondolom a pedagógus sem. Később persze megnyugodtak, de mindez szeptemberben....
 

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Kellene nekem egy OH telefonszám, a már említett gyakornoki minősítő vizsga ügyében. Lehetőleg olyan, amit fel is vesznek. Sürgős lenne, előre is köszönöm!!!!!!!
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
A Pedagógus Kar szakértői értekezletén is ezt mondták. Szept 15-dec.15 első félév. Addig nem kezdik az újak minősítését, amíg a 2015 évre jelentkezetteket el nem végezzük. Pontosan a jan.1-i átsorolás miatt. Direkt felírtam ;)

Talán (hátha) tudhatunk biztosat hamarabb is (persze ez nem zárja ki azt, amit írtatok):

326-os
11. § (1) Az OH az általa működtetett informatikai támogató rendszer segítségével kijelöli a minősítő bizottság elnökét és 7. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja szerinti köznevelési szakértő (a továbbiakban: szakértő) tagját. Az OH megkeresi a minősítő bizottság 7. § (2) bekezdés a) pont aa) alpontja, b) pont ba) alpontja és c) pontja szerinti tagjainak delegálása érdekében a 7. § (4) bekezdés szerint kijelölt felsőoktatási intézményt és a Magyar Tudományos Akadémia elnökét.

(2) Az OH minden év július 31-éig az általa működtetett informatikai támogató rendszer útján értesíti az (1) bekezdés szerint kijelölt szakértőket és az őket foglalkoztató intézmények vezetőit.
 

Tamara69

Állandó Tag
Állandó Tag
A következő lenne a kérdésem: a szaktanácsadás dokumentumai feltölthetők-e a portfólióba (szabadon választott/egyéb)? Konkrétan melyik doksik? PSZFT, Összegző, Tevékenységlátogatási adatlap? + reflexió. Köszönöm!
 

fapapucs66

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán (hátha) tudhatunk biztosat hamarabb is (persze ez nem zárja ki azt, amit írtatok):

326-os
11. § (1) Az OH az általa működtetett informatikai támogató rendszer segítségével kijelöli a minősítő bizottság elnökét és 7. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja szerinti köznevelési szakértő (a továbbiakban: szakértő) tagját. Az OH megkeresi a minősítő bizottság 7. § (2) bekezdés a) pont aa) alpontja, b) pont ba) alpontja és c) pontja szerinti tagjainak delegálása érdekében a 7. § (4) bekezdés szerint kijelölt felsőoktatási intézményt és a Magyar Tudományos Akadémia elnökét.

(2) Az OH minden év július 31-éig az általa működtetett informatikai támogató rendszer útján értesíti az (1) bekezdés szerint kijelölt szakértőket és az őket foglalkoztató intézmények vezetőit.


Ez igaz, de november 30-ig értesíti ki az OH a kijelölt szakértőket.
 

nyíregy

Állandó Tag
Állandó Tag
Jelentem: én is az vagyok! Szervezetfejlesztési és minőségbiztosítási szakértő, 2003-ban többen így végeztünk Debrecenben. De ez nem ugyanaz, mint amit majd most várnak el tőlünk az intézményi minőségbiztosítás kapcsán, ezért kell járnunk az újabb képzésre!
Akkor valószínű, egy csoportban voltunk. én is akkor és abból szakvizsgáztam.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
A következő lenne a kérdésem: a szaktanácsadás dokumentumai feltölthetők-e a portfólióba (szabadon választott/egyéb)? Konkrétan melyik doksik? PSZFT, Összegző, Tevékenységlátogatási adatlap? + reflexió. Köszönöm!
Te vagy szaktanácsadó és te látogattál, vagy nálad volt szaktanácsadó, esetleg olyan szaktanácsadó, aki ősszel a vizsgaanyaga elkészítéséhez kért segítséget?
 

Tamara69

Állandó Tag
Állandó Tag
Te vagy szaktanácsadó és te látogattál, vagy nálad volt szaktanácsadó, esetleg olyan szaktanácsadó, aki ősszel a vizsgaanyaga elkészítéséhez kért segítséget?
Én is szaktanácsadó vagyok, de nem tudom a pontos, "hivatalos" álláspontot ez ügyben... Olyan óvó néni kérdezte ezt tőlem, aki a portfólióját tölti novemberben, ezt is szeretné feltenni egy egyéb lehetőségként.
 

Szreniany

Állandó Tag
Állandó Tag
Én is szaktanácsadó vagyok, de nem tudom a pontos, "hivatalos" álláspontot ez ügyben... Olyan óvó néni kérdezte ezt tőlem, aki a portfólióját tölti novemberben, ezt is szeretné feltenni egy egyéb lehetőségként.

Nekünk a szaktanácsadói képzésen azt mondták, hogy szabadon választott dokumentumként a PSZFT + reflexió feltölthető, sőt jó választás a portfólióba. A lényeg a reflexióban rejlik!:)
 

Tamara69

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk a szaktanácsadói képzésen azt mondták, hogy szabadon választott dokumentumként a PSZFT + reflexió feltölthető, sőt jó választás a portfólióba. A lényeg a reflexióban rejlik!:)
Igen, így emlékszem én is. Köszönöm!
A nevekkel mit kell tenni? - szaktanácsadó, óvodavezető. Maradhatnak, takarni/törölni kell, vagy nyilatkozzon az érintett, hogy beleegyezik?
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére