Mi volt a mai menü?

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

xinof

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Frikasszé ahogy Én ismerem


Hozzávalók 4 személyre
(de úgy, hogy vacsorára is jusson!):
1 – 1,5 kg sertés lapocka (vagy marha, sőt szárnyasvad húsa)
kevés étolaj (kb. 5 ml)
kevés füstölt szalonna (elhagyható!)
0,5 l tejföl
10 – 15 dkg füstölt sajt
só (vagy Vegeta)
2 – 2,5 dl extraktban gazdag fehér bor (Tramini, Cserszegi fűszeres, száraz Furmint, Hárslevelű, stb.)
bors (legjobb a frissen őrölt!)
pár csepp citromlé (elhagyható!)

Felkockázom a húst (kivéve a szárnyast!) 2 – 2,5 cm nagyságúra. 4 – 5 literes edényben az olajon enyhén megpirítom a szalonnát (csak a pikáns füstös íz miatt kell, ha a sajton akarok spórolni…), majd a húst megpárolom rajta. (Szakemberek ezt pörzsanyag képzésnek hívják.)



Pörzsanyag képzés lényege:

Pörzsanyag akkor keletkezik, amikor az alapanyagot (húst, tésztát, kenyeret, zöldségfélét stb.) fölmelegített zsiradékban vagy szárazon átfuttatjuk, illetve hagyományos vagy grillsütőben megsütjük. Jelen esetben addig párolom saját levén, ameddig csak lehet! Ebben az esetben a teljes húsállományunk felülete üveges, egyöntetű fehéres-szürkés színű. (A barnás felület már nem kívánatos.) Ez egyébként tokánynál, pörkölteknél is alapvető - kellene, hogy legyen! Macerás? Bizony, az! Eddig a készülő ételt nem hagyhatom magára. Az így előkészített hús különleges íze viszont kárpótol ezért a fáradságért!

Ezután (és nem előbb!) annyi vízzel fölengedem, hogy éppen ellepje, és tovább párolom lassú tűzön, ez kb. 1 –1,5 óra. A víz, ha szükséges, feltétlenül pótolandó!
Közben hozzákészülök a köret elkészítéséhez, ami lehet nokedli, kifőtt spagetti- vagy szarvacska tészta, esetleg párolt rizs.

Majd a tejfölbe (persze ami már egy szélesebb tálban van!) belereszelem a sajtot, szívbaj nélkül őrölöm bele a borsot, keverés közben belecsepegtetem a citromlevet.
A puhuló húshoz adom ízlés szerint a sót, bár ebben elég fukar vagyok! A fehér borból úgy 1 – 1,5 dl mennyiséget körültekintő alapossággal lassan leengedek a torkomon, majd a maradékot a húsra öntöm. Ha már puha a hús, azzal a tejfölös-sajtos durva diszperz rendszerrel behabarom, és teljes lángon (éppen hogy csak) rövid ideig forralom.
A fenti köretek valamelyikével tálalom. A finom, pikáns ételt (elrontani is nehéz!), bárki elkészíti, nem fogja megbánni: méltán kiérdemli családja, vendégei elismerését.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,
na megvolt a nagy Hamburger parti , de lementem ám hidba mert ez a pár csepp apró emberke ugy leküldött 5 kg-nyit belölle hogy öröm volt nézni ! Jó hogy holnap már elmennek mert még azt a pár száll hajamat is leeszegetnék ami megmaradt még . Ja ök csakk ugy ca. 15-en voltak életkoruk 4-8 év , a többi mivel vallásos muszlémok igy zöldséggel is beérték .
Szervusz Xinof ,
nem gondolod valami nem stimmel azzal a fehér borral ? Magam ugyszoktam , hogy 1-1,5 dl megy a szószba a többi meg körültekintö alapossággal le a gigámon . Még berugik a vendégség !!
 

dipi

Állandó Tag
Állandó Tag
A kapor mindenek felett! - csak én vagyok kicsit földhözragadt!

Nagyon tapintatosan akkora időzítették amikor nem vagyok itthon.

Kapros-joghurtos újkrumpli saláta

DSCF6410.JPG


de ez finom lehetett:

Bodzás gyümölcs zselé


DSCF7492.JPG

 

Szera003

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú, de jó ételeket olvasok itt! :)
Nálunk ma a férjem főzött. Bolognai spagetti volt, azt remekül csinálja. És azért is ez volt, mert a tálcányi darált húsból csak a bő felét használtam el tegnap a töltött paprikához.
 

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Tejfölös zöldséges krumplileves
Ezt a idétlen petrezselymet persze nem tettük oda
28608.jpg


Spenót sajtos pulykamellel
Nem tükörtojással
Spenotfozelek_tukortojassal.png
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére